» »

Podajanje new-age filozofij v knjizni obliki

Podajanje new-age filozofij v knjizni obliki

Isht ::

Mogoce tale tema pase v kako drugo obliko, ampak ne bom se dotikal samih filozofij, temvec predvsem nacin, na katerega so predstavljene, predvsem v knjigah.

Namrec: pred casom sem bral knjigo Zivljenje izvira iz zivljenja. Knjigo je napisal znani Hare-Krishnovski guru, katerega ime se mi je izmaknilo (bodite pa prepricani, da je izreedno dolgo in vsebuje precej zlogov 'hra' in 'hre').

Knjiga bi mi bila lahko dokaj vsec, tudi nacela, ki jih predstavlja, niso popolnoma mimo, toda nacin podajanja tematike je enostavno nagnusen. Pisec je skozi celo knjigo samo pljuval po vsem, kar se ne sklada z njegovimi prepricanji, tukaj govorim predvsem o znanosti. V redu, ce bi pljuval konstruktivno in dejansko iz svojih izjav potegnil kak smiseln zakljucek, ampak stavki, kot so: Znanstveniki so butasti, Znanstveniki so neumni in podobno, pac ne sodijo v resno filozofsko knjigo.
V bistvu se mi je knjiga ravno iz tega razloga posteno zamerila. Vedno sem mislil, da so ljudje, ki so (kao) razsvetljeni, bolj tolerantni in se ne spuscajo na tak nivo, ki bi se ga sramovali se nasi politiki.

Zanima me, ce je se kdo opazil podobne pojave v t.i. new-age publikacijah.

Daedalus ::

Bral isto knjigo, pa še kako od tega avtorja (radovednost pač). Dejstvo je, da so za tega tipa vsi, ki se ne strinjajo z njim, budale. Pa mislim, da tudi v ostalih new-age publikacijah ni kaj drugače. Pač eni majo odgovor na vse, če jim seveda brezpogojno verjameš - v resnici pa prodajajo bučke, kot vse religije tega sveta:\
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

undefined ::

> V bistvu se mi je knjiga ravno iz tega razloga posteno zamerila. Vedno sem mislil, da so ljudje, ki so (kao) razsvetljeni, bolj tolerantni in se ne spuscajo na tak nivo, ki bi se ga sramovali se nasi politiki.

Oh, v tem se pa hudo motiš. Samo poglej našega g. Rodeta. :)

Thomas ::

Every scheme includes a vaccime to protect against rival memes. For instance:

  • Conservatism: automatically resist all new memes.


  • Orthodoxy: automatically reject all new memes.


  • Science: test new memes for theoretical consistency and(where applicable) empirical repeatability; continually re-assess old memes; accept schemes only conditionally, pending future re:-assessment.


  • Radicalism: embrace one new scheme, reject all others.


  • Nihilism: reject all schemes, new and old.


  • New Age: accept all esthetically-appealing memes, new and old, regardless of empirical (or even internal) consistency; reject others. (Note that this one doesn't provide much protection.)


  • Japanese: adapt (parts of) new schemes to the old ones.

Link.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Isht ::

Thomas, ne vem, kje jih najdes (no, ja, vem, saj si pustil link, ampak vseeno). Verjetno najboljsi skupek definicij miselnosti, kar sem ga videl v zadnjem casu.

Ce je new-age torej omejen na estetiko novih idej, ne ocenjuje jih pa kriticno, na podlagi estetike pa zraven se zavrne vse nasprotujoce ideje, potem je new-age defacto vsakic znova prehoden (se pravi vsaka nova ideja, ki prodre v new-age, nima niti najmanjsega upanja, da bi se obdrzala). To seveda velja samo za dejanski new-age: v primeru Indijcev in Kitajcev, ki so budisti, taoisti, konfucionisti, hare-krishne in podobno, ne moremo govoriti o new-age-u. New age je potemtakem samo pojav KOMERCIALIZACIJE starih kultur v zahodnem (s svojimi religijami in filozofijami nezadovoljnem) svetu.

Pravi Hare-krishna (ce izhajamo iz zgornje predpostavke) ne bo sel pisati knjige, v kateri bo blatil druge ideje, ker je sam po sebi zadovoljen s svojim polozajem v svetu.
Torej avtor Zivljenje izvira iz zivljenja NI pravi, ampak komercialni Hare-krishna, ki je popolnoma enako zafrustriran in nesrecen nad svojim zivljenjem, kot vsi ostali zahodnjaki, in te svoje tegobe stresa po ljudeh, ki niti nimajo najmanjse veze z njim.

Hmm, hmm

Ja, gospod Rode je pa identicen primerek. Verjetno je njegov ocka bil alkoholik, sam pa je impotenten, zato svoje frustracije stresa po Slovencih nasplosno. Religija je pa samo izgovor, oziroma orodje, ki se ga posluzuje, da jebe folk v glavo (ko ze mora biti v celibatu ...)

undefined ::

Isht, zelo dobro povedano! Se lahko samo podpišem. :)

Thomas ::

> je popolnoma enako zafrustriran in nesrecen nad svojim zivljenjem, kot vsi ostali zahodnjaki

Nekateri Zahodnjaki uživajo vsako minuto svojega "odtujenega" življenja. :))
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

undefined ::

> Nekateri Zahodnjaki uživajo vsako minuto svojega "odtujenega" življenja.

Seveda ga uživajo, saj tako kažejo po TVju, kajne? ;)

CAUTION: Hazardous Cinism concentration High! Keep away from children!

Thomas ::

Tud se zgodi, da na TV pokažejo, ja. Ampak v glavnem gonijo "krizo pozne meščanske družbe, z vsemi protislovji ki jih ta poraja .... yada yada - bruh!". Preveč so brali Lenina in njegov Imperializem, kot zadnji stadij kapitalizma. Oziroma se vsaj navzeli te mentalitete. :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

egomez ::

Pred leti sem tudi jaz bral to knjigo, tako da se ne spomnim točno, kaj notri naklada, se pa spomnim, da me je pošteno razjezila. Ko sem prebral nekje do sredine, se mi je tako zamerila, da sem jo vrgel čez sobo in je nisem prijel več v roke.

Isht ::

OOkej, uzitek v odtujenosti:
na TV-ju v glavnem reklamirajo zivljenje in standarde, ki jih ne bomo nikoli dosegli. Poglej si reklame in mi povej, koliko od reklamiranih izdelkov si dejansko lahko privoscis? Poglej si nadaljevanke, filme, limonade, in bos videl zivljenski standard ene tisocinke promila svetovnega prebivalstva. Zalostno pri vsem tem je, da je 99 procentov vsega, kar je reklamirano in predvajano, v takem zivljenskem standardu. In ljudje? Uzivajo? niti ne, samo slabo se pocutijo, ker vedo, da si tega nikoli ne bodo mogli privoscit.
Druga plat: novice: so senzacionalisticne, svarijo pred zivljenjem, ki ga zivimo vsi normalni. V okvirih nasega zivljenskega standarda je najvec umorov, posilstev, ropov, vlomov ... Potemtakem novice predstavljajo resnico? Ja, ampak najslabso resnico mozno. In ljudje? uzivajo? niti ne, samo strah jih je, ker zivijo v tem grozovitem svetu, iz katerega ni izhoda.
Toliko o uzitkih.
Osebno mislim, da so zahodnjaki zelo nesrecni. Tudi bogati, ki so nesrecni zaradi tega, ker morajo svoj zivljenski standard vzdrzevati in delajo cele dneve.

Za 'izjemo, ki potrjuje pravilo' naj omenim cloveka, ki je srecen. Je varnostnik na faksu, ima majhen in slab avto, zeno, hcerko, majhno hisko in nikakvo sluzbo. Vseeno, kadarkoli sem ga srecal, je bil nasmejan in resnicno videti srecen.
Ljudje, ki jih poznam, in imajo vse, so vecji del svojega casa nesrecni.

TV ni namenjen prikazovanju nekih idej, ampak njihovemu reklamiranju.

Da se vrnem k temi: gospodje new-age guruji, ki izdajajo svoje knjige na zahodu, so tipicni nesrecni zahodnjaki. Ni jim do tega, da bi podajali svoje ideje, ampak da bi jih pRodajali.
Slisal sem, da je Hare-krishnovska skupnost v Sloveniji imela pravilo, da so vse zenske 'last' glavnega (nimam pojma, kako se mu v resnici rece) guruja. Se pravi, da je tip f*kal vse po vrsti. Je to razsvetljena oseba, ki je v harmoniji z vesoljem in energijo, ali je to spolno zafrustriran tip z (vsiljeno) avtoriteto, control freak, ki izkorisca svoj polozaj? In seveda, koliko je ta clovek drugacen od zupnikov, ki zlorabljajo majhne fantke?

kopernik ::


Ljudje, ki jih poznam, in imajo vse, so vecji del svojega casa nesrecni.


bajka tistih, ki nimajo vsega.
Oziroma drugače povedano, ne glede na količino denarja si lahko nesrečen ali srečen.

Thomas ::

> Hare-krishnovska skupnost v Sloveniji imela pravilo, da so vse zenske 'last' glavnega (nimam pojma, kako se mu v resnici rece) guruja. Se pravi, da je tip f*kal vse po vrsti. Je to razsvetljena oseba, ki je v harmoniji z vesoljem in energijo

Jest mislim, da je. Vsaj njemu se verjetno tako zdi. Če si pa ti nasedel na njegove govorance, kako razsvetljen je Hindu Hara Krišna blah blah ... po moraš vedet, da si bil samo žrtev njegovega slepilnega manevra.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

bili_39 ::

Je kdo bral Fergusonov roman Sreča?

Isht ::

kopernik: ja, vse je relativno. ampak ti bom postregel s primeri: kar precej stopam. Velikokrat ustavi kak poslovnez z novim Passatom, BMW-jem, Mercedesom in podobno. Katerikoli od njih, ko sem se z njim menil o tem, kaj delajo, so jamrali, kako delajo cele dneve, kako nimajo nic cajta zase in za druzino ... In ce sem jih vprasal, zakaj se se naprej tako zenejo, ce se nimajo dovolj: Ne, nimajo dovolj. Ker ce se na poslovni sestanek ne pripeljes z novim avtom, se zacnejo tvoji partnerji sprasevat, ce gre tvoji firmi slabo. In posledicno ti tudi gre slabo. Zato moras delati, da si prisluzis tistega Mercedesa, da lahko se naprej delas, da si kupis boljsega Mercedesa, in tako dalje.

To je blo off topic, ampak pojasnilo je blo potrebno.

Thomas: ti mislis, da je tak clovek razsvetljen, ali ta clovek misli, da je razsvetljen? O nasedanju pa cim manj, ker nikoli nisem imel opravka s Hare-Krishno, razen informativno in popolnoma zase.

Bili: o cem pa govori?

Thomas ::

Če bi ti že dlje časa bral tele forume bi vedu, da se jest zavzemam za prepoved 20 od 30 verskih skupnosti v Sloveniji. Hindu pride najprej zraven, (čeprav za njegovega šefa harem nisem še nikoli slišal). Par večjih Krščanskih cerkva + MOGOČE Islam, če dokaže benignost in še Šintoizem in budizem. Closed.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zheegec ::

Opa, Thomas se zavzema za demokracijo :D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Thomas ::

Seveda. V demokracijah pa Nacisti, nasilni antiglobalisti, religiozni kulti ... morajo biti izven zakona. :)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zheegec ::

Torej vsaj 3/4 svetovnega prebivalstva sodeluje v takšnih religioznih kultih.
Jaz tudi ne maram nekaterih verstev (krščanstvo, islam,...), samo vseeno sem dovolj strpen, da jim pustim da so to kar so, dokler me ne silijo zraven ali pa niso nasilni, ti pa očitno ne maraš ljudi ki ti niso podobni ali se ne strinjajo s teboj.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Thomas ::

Ne gre zato, da ne maram ljudi. Celo toliko jih maram, da se zavzemam za prepoved Hare Krišna v Sloveniji. Če potem nekateri to jemljejo kot dokaz moje nedemokratičnosti - what the heck! :)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Ljudomrznik je prej tisti, ki bo na vsa usta razlagal blagodati demokracije, ki dopušča Moona in se mu bo sladko jebalo za vsa, od tega kulta uničena življenja. Ker dobrega pri Moonu skoraj ni. Še manj kot pri "formalnih demokratih".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Isht ::

Jaz dojema takole:
VERA ja. z vero oz. verami nimam nic zamer, ker so v osnovi cisto fajn stvari (ce jih gledamo kot podajanje moralnih norm za ignorantne mase, ki ne znajo razmisljat zase).
RELIGIJA oz. VERSKE SKUPNOSTI pa ne, hvala. Cerkev, pa naj si bo katerakoli, ni naredila nic dobrega. Zaradi ozemeljskih pretenzij cerkev so se zacenjale vojne, seveda v imenu vere. Papez Nevemkateri je pred krizarskimi vojnami rekel, da je Biblija narobe razumljena, in da jo je treba brati: Ne ubijaj (kristjanov). s tem oklepajem se je hitro znebil verskih zavor krizarskih vojn in 'spustil pse vojne'.

Torej, zaradi mene, vere naj kar bodo. Samo naj ne poskusajo svojega vpliva razsirjati na nizkotne nacine. Vrinjanje v politiko je recimo zacela Rimokatoliska, kake new-age variante pa za sedaj ostajajo na nizkih udarcih svojim nasprotnikom, v smislu 'ce nimamo kaj pametnega povedati, oblatimo nasprotnika'.

Vera, to je dejstvo, je vrazeverje za ljudi, ki ne poznajo sveta okoli sebe.

bili_39 ::

Hm, nočem se vmešavati v debato o verskih skupnostih (ki btw ne more prinesti nič drugega kot nekaj sporov, dolgih in mokrih nosov ter vročih čel...) toda Isht je zgoraj nekje povprašal, kaj pravi Ferguson v tisti knjigi.
Končno je nekdo napisal priročnik za življenje, ki deluje. Za dalje pa ti ne bi rad pokvaril užitka... he, he
Če se ne motim je bil pred leti po tej predlogi posnet tudi film.
New-age literatura? Po moje:
Upad deleža berljivih knjig neke filozofske smeri (tudi new-age v bistvu sodi tu nekam, le da je zajetih kakšnih 10.000 usmeritev) se nadaljuje že od prvih filozofov dalje. Sam še vedno ugibam, po kakšni funkciji se to dogaja. Lahko bi bilo povezano s številom izdanih knjig, različnih struj znotraj smeri itd. Za New-age bi verjetno morali napisati še kakšnih 108 knjig, da bi zbrali 10 prebavljivih. Pa tudi, če bi že obstajale, jih v tej poplavi nihče ne bi našel.

username ::

na TV-ju v glavnem reklamirajo zivljenje in standarde, ki jih ne bomo nikoli dosegli. Poglej si reklame in mi povej, koliko od reklamiranih izdelkov si dejansko lahko privoscis?

privoščim si lahko praktično vse izdelke, razen dražjih avtomobilov in podobnih zadev, take reklame pa so sicer zelo redke. a je zate zavitek pampers plenic ali pa čokoladica tako nedosegljiva?

večina (oz. najbrž vse) reklam je za povsem vsakdanje izdelke. kopica podjetij se pač preriva, kdo bo prodal več zobne paste in pomarančnega soka.

če bi bili izdelki res za večino "nedosegljivi", ne bi imelo veliko smisla delati si stroške z reklamami v masovnih medijih, a ne?
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Thomas ::

Gospodinjski stroji in pripomočki so naredili za ženske več dobrega, kot vsi marxizmi in feminizmi skupaj. Zaradi Candyjev in Saponij ne perejo več pri potoku pozimi. Zaradi zobnih past, imajo ljudje bolj zdrave zobe. Pa še mnogo tega je.

Uspela Marxova utopija bi pa še vedno pomenila pranje ob potoku in nobenih anestetikov.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Seveda pa v tako Newage čislani Indiji ženske še precej perejo ob (umazanih) rekah. New age je največja bedarija izumljena v zadnjih 20 letih, se mi zdi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

bili_39 ::

Uspela Marxova utopija bi pa še vedno pomenila pranje ob potoku in nobenih anestetikov
Hm, če bi uspela njegova utopija bi po moje lahko bilo kar fajn. Tudi pri naši precej realni varianti je praška primanjkovalo samo kako leto in pol, Plivadona pa ni nikoli zmanjkalo; še kafetin si dobil - ta je res pomagal. :D

New age je največja bedarija izumljena v zadnjih 20 letih, se mi zdi.

Gozd kretenizmov je pregost, da bi se dalo opaziti kakšno šibko stebelce morebitnega genija. Po moje je bilo tudi že kaj pametnega.

Thomas ::

Ne, New Age nima nič pametnega za pokazat.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

bili_39 ::

Vem, da ogromno veš, ampak a veš tudi kaj vse so vtaknili v pojem New age?

Thomas ::

Če so vtaknili kaj pametenga - ne vem. Itak to tja ne spada, od nekod so vzeli. Mogoče priporočajo pitje kamelic, to bi bilo dobro, ampak paše pa le pod ... čajništvo. :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

bili_39 ::

Zakon trga! Ponudba in povpraševanje -torej naj bo (tako sem se podučil v drugi temi :D )
Lahko je komu všeč, drugemu pač ne. Vseeno mislim, da tako kot večina stvari pod soncem prinaša tako dobro kot slabo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pet velikih iluzij...

Oddelek: Loža
265386 (3909) Smrekar1
»

Ali nam znanstevniki zakrivajo nekatera dejstva? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
906149 (4323) hamax
»

Napake krscanstva (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
928118 (6130) Thomas
»

Anketa - je Scientologijo treba prepovedati?

Oddelek: Problemi človeštva
202261 (2029) OwcA
»

Zaton religij in reorganizacija institucij

Oddelek: Znanost in tehnologija
342638 (2029) Alec999

Več podobnih tem