» »

Waking life in risani dramski filmi

Waking life in risani dramski filmi

Isht ::

Ta risani film (sicer ameriske produkcije) sem cisto po nakljucju vzel v bliznji dvd-teki. Naj povem, to ni risanka za otroke, je dramski film, ki spodbuja k razmisljanju, narejen v risanem slogu.

Slog risanja je na trenutke tako resnicen, da clovek ne more verjet, pravzaprav mislim, da so nekaj delov filma posneli dejansko s kamero in ga potem s filtri in posterizacijo zreducirali, da izgleda kot risanka.
Med gledanjem filma sem tudi imel obcutek, da so posamezne segmente, oziroma poglavja, risali razlicni ljudje, saj je vsak del narisan v rahlo drugacnem slogu, kar pa je najbolj neverjetno, obcutek filma ostaja enak ne glede na slog.

Zgodba je neverjetna in ko se clovek prikoplje do koncnega spoznanja, si rece: to je to. Verjetno en najboljsih filmov vseh casov.

Novo temo sem odprl predvsem, ker me zanima, ce si je kdo film ogledal, ter ce kdo pozna filme, narejene na podoben nacin. Sam sem pred kratkim videl Animatrix, ki je po eni strani skupek klasicnih animejev, po drugi strani pa vsebuje odlicne zgodbe.

NoUse4AName ::

citat iz imdb opisa, s katerim se strinjam:
But what we get is conflatus. The problem is that the ideas that are thrown into this blender aren't very smart, or even interesting. Its the sort of thing you hear from the uninvited drunk guest at a party, the guy who you know is has been there with drugs and never really came back and who wants to wrap his confusion in respectable philosophical ambiguities. This is the `Mallrats' and `Dogma' level, aimed at the `oh wow' high school crowd.

Isht ::

(OCITNO) se ne morem strinjati s tabo.
Priznam, ideja filma ni ravno najnovejsa, toda izvedba ne bi mogla biti boljsa.
Film pripoveduje na popolnoma drugacen nacin, kot normalni filmi, zato mogoce nepozornemu ocesu deluje nepovezano, zmedeno. Toda ko se v zgodbo potopis, in opazujes detajle, ti postane jasno, da je to vec kot risanka, vec kot celo film. Vsak kader vsebuje vec detajlov, vec cloveskih gibov, vec mimike, kot kateri koli posneti film, ki sem ga videl. To je tudi eden od carov tega filma.
V redu, tukaj sem se skoncentriral na samo izdelavo, na tehnicno plat, na pozornost izdelovalcev do detajlov, toda tudi zgodba sama, dialogi, osebe, ne zaostajajo za izdelavo. Seveda je treba film videti in videti do konca. Priporocam.

Tr0n ::

Hotaru no haka (1988) (Grave of the Fireflies). Odlicna anime drama.

NoUse4AName ::

Men grave of fireflies ni vsec, ker mi je glavni lik antipaticen. Tak razvajen mamin sinko,...

sketch ::

Hm. Bomo pogledali :P

Kar se pa tiče dobrih risanih filmov... bi predlagal dva animeja.

Neon Genesis Evangelion

Začne se kot standardni anime šodr, izkaže pa se za liriični, skoraj impresionistični ep o stremenju človeka po nedosegljivem ter o evoluciji človeške rase. Obvezno dvakratno gledanje.

Serial Experiments: Lain

Zelo minimalen anime z možganske-vijuge-kodrajočo štorijo. Mislim, da zadosti pove, da ima rejting na IMDBju 9.2.

Lp,
s.
Adapt and overcome.

Tr0n ::

Po priporocilu Ishta sem si ogledal Waking Life (2001). Zelo zanimiva, zanimiva zadeva. A true mind job.

Konec pa lahko pomeni marsikaj. Kako ste si ga vi razlagali?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dobri vojni filmi (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
5838691 (27177) Anney
»

najljubši film? (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
809490 (6557) Poldi112
»

Filmi za se zjokat (dobesedno) (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
5116726 (15604) gkovac
»

Filmi naše in vaše mladosti

Oddelek: Sedem umetnosti
195739 (5502) Spajky

Več podobnih tem