» »

Težki karakterji v IT industriji

Težki karakterji v IT industriji

«
1
2

strawman ::

V temi o plačah v IT industriji je bilo par komentarjev o security officerjih, pa se mi zdi vredno temo malce razširiti na splošno IT industrijo.

security officer so ponavadi idioti, ki nimajo obcutka koliko skode njihove restrikcije delajo, ker samo citajo knjige.
Sem imel situacijo kjer sem kot poslovni analitik moral povozit security officera, ker je strosek implenetacije z veckratnikom stroskov povozil morebitne izgube in sem zlobiral spremembo pri poslovnem delu s konkretnimi stevilkami.
Security officer pa se zacel zgovarjat na mojega kolega, ki je nekaj malega pred tem dal odpoved in vec ni bil pri nas :D


Številni security officerji so fahidioti. Živijo v svojih slonokoščenih stolpih in gledajo izključno na opravljanje svojega dela. Pozabljajo pa na dve stvari.
Cilj bi moral biti zagotavljanje sistema, ki je uporaben in varen. Ne samo da je varen. Ker popolnoma varen sistem je praviloma tudi popolnoma neuporaben.
In drugič. Pozabljajo na človeško naravo ter so preveč usmerjeni v tehnologijo. Preprosto ne razumejo, da ko bodo zategnili sistem, bodo ljudje začeli iskati bližnjice. Težiš s kompleksnimi gesli, ki se morajo spreminjati vsak mesec? Jih bodo ljudje pač zapisali na listek in nalepili pod tipkovnico. In krivda v tem primeru ni v ljudeh, ampak v tistem, ki je sistem preveč nerazumno zategnil. Problem številnih security officerjev je, da mislijo, da bodo samo s tehnologijo rešili probleme in da da jim ni treba poznati psihologije in ostalih "mehkih" ved.


Torej, s kakšnimi karakterji ter vejami v IT industriji imate slabe izkušnje? Je to projektno vodenje, infrastruktura, razvijalci, operativa, podpora, itd?
S katerimi ljudmi najtežje delate?
So problemi na karakterni ali profesionalni ravni?
Povzroča konflikte narava dela ali kaj drugega?

Po svojih izkušnjah lahko povem, da najtežje delam s sledečimi:
- overworked starejši ITjevci, ki na svojo infrastukturo gledajo kot na svoj graščino, in vsak poizkus sprememb kot na oseben napad
- razvijalci z malo občutka za končne uporabnike, ki dogmatično sledijo nepotrebnim standardom
- neizkušena podpora, ki zaradi neznanja celoten proces naredi boleč

maticb492 ::

Ljudi z vgrajeno površnostjo/šlampastim delom, katerega ne vem če sploh vidijo oziroma kako naj rečem, če se ga mentalno zavedajo še po večkratnih opozorilih.


Recimo en primer; sem imel juniorja na projektu, ki je bil na poizkusni dobi na firmi. Dobil je design za implementirat, in je imel ne vem 4 čisto simpl strani za postylat, v stilu bloga. Ga vprašam če je konec z stranjo 1, najdem v 1 minuti da je imel font size na naslovu v designu 36px on ga je dal pa na 34px (delal je iz nule). Ni mi jasno kako lahko kaj takega sploh narediš. To se je ponavljajo čisto pri vsakem tasku ki ga je delal, pa sem ga vprašal če je siguren da je naredil vse, pa je bilo še kar isto.

Torej nekaj kar preprosto copy&paste narediš, ker naslova ni imel, moral ga je postylat iz nule, pa je kar napačno številko not dal. Ali pa margin kar nekaj po svoje. Kot da pozabi navodilom sledit. Pač hočem rečt da ni nekaj kar je znanje/izkušnje, preprosto šlampasto, ne najdem druge besede. Ni treba povedat da mu pogodbe niso podaljšali.
X570 STRIX-F, R9 5900X, 64GB 3600 CL18, EVGA RTX 3090 XC3,
Corsair HX1000, PNY CS3030 1TB, 3TB, 6TB, 4TB NAS, AOC 24G2U(5)/BK x4

kuall ::

maticb492 je izjavil:

preprosto šlampasto

premalo ga je skrbelo, ali mu boste podaljšali. flegmatiko si lahko privošči senior, ker dela avtomatično. za juniorja pa je sigurno površnost ena večjih hib. tak ti lahko še kakšne podatke zbriše.

So težji karakterji tu na forumu kot v real life.
Programerji znajo bit čudaki.
Sistemci tečni.
Največ občutka imajo ljudje, ki delajo s strankami.
Moraš imet občutek za to delo, npr občutek za iskanje po googlu (to mi je bilo čudno, kako eni nimajo občutka za to), kdaj vprašat sodelavce in kdaj ne (eni bodo iz ponosa raje tiho, ali pa ti bodo iz lenobe težili, oboje je mim), kdaj govorit in kdaj poslušat. govorit kratko in bistveno, ne nakladat, nakladači so eni težjih karakterjev v IT.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kuall ()

pegasus ::

Najtežje je delat z ljudmi, ki:
* vejo vse o vsem (zelo pogost pojav v Sloveniji)
* hodijo v službo na šiht in 8h samo fantazirajo, kako ga bodo žurali zvečer (tudi pogost pojav v Sloveniji)

Ponavadi naletiš na kombinacijo: ljudje niso s srcem pri stvari in svojo nezainteresiranost skrivajo s širokoustenjem in nakladanjem. Enostavno ne premorejo dovolj ponižnosti, da bi priznali, da zares ne vedo dovolj za kvalitetno opravljanje svojega posla. Hkrati se oklepajo svojega delovnega mesta kot zadnja podgana na potapljajoči ladji ... in če se takih na kupu nabere preveč, se ladja res potopi.

simonchelo ::

Uf. Dosti ampak načeloma če je nekdo nov imam ful tolerance. Me pa moti ta slovenska fora. Ne priznavanje krivde Oz. Zmote / iskanje izgovorov in prelaganje krivde na drugega.

Pač če sem te opozoril ne pomeni da mislim nekaj slabega ne rabiš takoj v defense pozicijo. Odgovor "ja vidim, bom preveril in drugič bolj pozoren" je čisto legit odgovor in zadosti. Ne pa da vedno dobim 30 minut odgovarjanja kaj je on mislil in da je uni drugi tko naredil...
ciao

Zgodovina sprememb…

Zimonem ::

Kdor se ne drži rokov, vse ostalo je dokaj preprosto rešljivo.

hojnikb ::

se najtezje je delat z ljudmi na kaksnem spektrumu, ki ne razumejo, da svet ni za vse taksen, kot ga oni vidijo.
#https://bit.ly/3dFRi5L Treasure Cloud +10GB za oba
MediaBox: AMD R5 1600 AF, 16GB DDR4, 256GB SSD, B450M-DS3H, W10
PiNAS: RPI4 4GB, 20TB HDD

ginekk ::

Po moje nima veze katera industrija. Mogoče imate občutek da so v IT svetu ljudje bolj naporni, ker je in vedno bo lažje delat z mašino kot z ljudmi.

Meni so najslabši razni sharki, ki komolčijo po funkcijah do direktorskih položajev, potem pa jim zaradi strahu redkokdo upa odkrito kaj povedat in zaradi tega struktura pod njimi pogosto skuša ubogljivo implementirat razne bizarno nepremišljene in neraziskane ideje. Ker pač "oni tako menijo".

Druga kategorija pa so "igralci", ki navidezno ful sodelujejo, po sestankih, ipd, dolgoročno od njih pa razen izgovorov kako so zaposleni in da ni bilo časa, ne pride skorajda nič, v najboljšem primeru kakšen copy & paste.

Utk ::

Cilj bi moral biti zagotavljanje sistema, ki je uporaben in varen. Ne samo da je varen. Ker popolnoma varen sistem je praviloma tudi popolnoma neuporaben.

Haha, ta je zadel, v nulo.

JanBrezov ::

Menim, da vse to nima veze z IT, ampak z osebnostnimi lastnosti ljudmi na splošno. Ljudje so si pač različni, najprej po naravi, nato po osebni zgodovini (izkušnje). Na podlagi tega potem morda gravitirajo v specializacije znotraj IT. Npr. ve se, da vodstvene položaje radi zasedajo psihopati, ker pač imajo osebnostne lastnosti, da jim je komolčenje enostavno in imajo željo po kontroli in moči. To je lahko dobro ali slabo za team. Slabo, če preveč terorizira team, dobro pa, da mu ni problem odpustiti nekoga, ki je moteč v team-u. Za security je dobro, da imaš nekoga, ki bo zelo natančen v svojem delu. Nato se tak sreča s površnim developerjem, ki želi nekaj na področju security in seveda gledata na drug drugega v stilu "pa kaj je z njim?". Če imaš senior security človeka s slabimi izkušnjami iz preteklosti, bo seveda s težavo šel spreminjat security zato, ker je pač nek junior uletel z neko random idejo. Glede tega je potrebno malce pogledati na področje psihologije Trait_theory. Ljudje imajo različne lastnosti in so s tem primerni za različne pozicije v firmi. Te lastnosti se da meriti, npr. eden od načinov je Big Five personality traits.

Matthai ::

strawman je izjavil:


Po svojih izkušnjah lahko povem, da najtežje delam s sledečimi:
- overworked starejši ITjevci, ki na svojo infrastukturo gledajo kot na svoj graščino, in vsak poizkus sprememb kot na oseben napad
- razvijalci z malo občutka za končne uporabnike, ki dogmatično sledijo nepotrebnim standardom
- neizkušena podpora, ki zaradi neznanja celoten proces naredi boleč

Jaz načeloma nimam težav z nobenim. Povem svoje mnenje, večkrat, ga skušam utemeljit, če ne posluša... let it play. Ko pride do dizastra, pa znam ob primernem trenutku pokažem kaj je botrovalo temu dizastru. >:D Včasih tudi na malo posmehljiv način, kar se zavedam, da ni najbolj OK, ampak kazen mora biti vzgojna. :))

Mi gredo pa najbolj na živce tisti, ki dogmatično sledijo nekim pravilom in ne razumejo stvari. Takim najbolj z užitkom pokažem kako se motijo.

hojnikb je izjavil:

se najtezje je delat z ljudmi na kaksnem spektrumu, ki ne razumejo, da svet ni za vse taksen, kot ga oni vidijo.

Ja, to se strinjam. Ljudje na spektrumu "normale" (nevrotipični, oz. normiji) so najhujši. Takim je treba večkrat pokazat, da svet ni tak, kot ga oni vidijo. Problem je samo, da ko jim to pokažeš, eni še vedno ne razumejo in te gledajo kot "čarovnika", saj jim ni jasno, da lahko nekdo drug vidi in najde stvari, ki jih oni ne.
Kind of an asshole at first sight, but actually a nice guy
when you get to know me personally. :)

Invictus ::

Moti me predvsem jebivetrski odnos do reševanje problemov...

- Na sistemih, ki jih vzdržuješ, so problemi. Rešuješ probleme, narediš celo postopek kako problem rešiti, nobenemu pa ne kapne, da bi odstranil razlog problema.
- Dela folk v DevOpsu, pa potem na roke konfigurira cel kup serverjev. Napiši faking skripto,...
- Dajo si v koledar, kdaj je treba kaj narediti, namesto da bi napisal skripto in jo dal v scheduler.
- Docker reši vse. Sam potem nimaš pojma kaj tisti docker image dela. Dokler dela O.K., potem nihče ne zna pogledati, še manj nastaviti logov... Čakajo novo verzijo...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zimonem ::

Dela folk v DevOpsu, pa potem na roke konfigurira cel kup serverjev. Napiši faking skripto,...


S takimi se pač ne sodeluje. Ker bog ve kaj so nakvačkali ali celo naklikali.

LukiYo ::

Pred korono s tistimi, ki so bili vedno on-site, cetudi bi lahko remote.

Taki so najvec opravljali nas zunanje, ko nas seveda ni bilo tam in si skusali na ta nacin izboljsat vrednost.

Seveda jim ni uspelo, je pa cringe se srecevat v zivo potem :)

DexterBoy ::

Delal sem z nekaj ljudmi, ki jih pozna celotna populacija v kokoški. In mi je jasno, zakaj strokovnjaki trobijo, da se nam dogaja kolaps civilizacije. Ignorantstvo, "nadčlovešnost", vsevednost, nadutost, puhoglavost, brez empatije, ciničnost, nečloveškost... bi moral brskati po SSKJ, da bi našel vse prispodobe. Takšnim jest rečem gnojilo za njive. Nobene koristi od njih... Vem, da ne morem desetih posameznikov posploševati ne vse ostale, ampak to so moje izkušnje. In ne, nisi bili takšni samo do mene, do vseh je bilo takšno obnašanje. Razen, če niso hodili z njimi v "savne" in "welness spa".
Vse se začne s tem, kaj ti dajo starši v zibelko. Nadaljuje z odnosi med ljudmi, spoštovanje do partnerja, okolice... če tega ni, piši kuči propalo.
IT "sekuratorji" so pa vsaj pri nas prijazni, ampak "tečni" ko je treba kaj narediti. Najedajo in najedajo in najedajo... matr, zdržijo dlje od teh Duracell baterij :D
Jaz vedno nekoga ocenim, če je prvo človek. Izobrazba, položaj, finance in ostalo nič ne šteje, če si kreten od kretena. Tudi čistilko je potrebno pozdraviti, pa smetarju tudi rečem "dober dan" in "hvala". Že pred mnogimi leti sem slišal, da človek mora biti "humble". Nje pomen besede sem doumel veliko kasneje...
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.
http://www.avtofil.si/

Invictus ::

Zimonem je izjavil:

Dela folk v DevOpsu, pa potem na roke konfigurira cel kup serverjev. Napiši faking skripto,...


S takimi se pač ne sodeluje. Ker bog ve kaj so nakvačkali ali celo naklikali.

O dokumentaciji ne bi. Mularija je prevzela dogmo, da je koda dokumentacija...

Mene je predvsem fascinantno, da ti slovenski šefi (nekateri - ali mogoče kar večina), ne pošteka pomembnosti vsaj osnovne dokumentacije, ki odraža trenutno stanje.

Pa še ena cvetka šefa razvoja v večji slovenski firmi (300+ folka):

- Ko sem ga vprašal, če se backupira GIT repositorije, mi je odvrnil, da je vsak laptop razvijalca backup.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

njyngs ::

Jaz sem mnenja, da je lahko vsak (tudi vsi mi tukaj) težek karakter nekomu drugemu. Ne gre se toliko za to, da bi bil posameznik težaven, ampak je težava sodelovanje različnih karakterjev. Nekdo, ki je vam/nam težaven je lahko nekomu izjemno dober fit za sodelovanje. Če v mix vržeš še, da ma lahko posameznik kakšno izjemno težavno/slabo obdobje v privat življenju, pa še kaj drugega... pa se zadeve še toliko bolj eskalirajo.

Zimonem ::

Invictus je izjavil:

Zimonem je izjavil:

Dela folk v DevOpsu, pa potem na roke konfigurira cel kup serverjev. Napiši faking skripto,...


S takimi se pač ne sodeluje. Ker bog ve kaj so nakvačkali ali celo naklikali.

O dokumentaciji ne bi. Mularija je prevzela dogmo, da je koda dokumentacija...

Mene je predvsem fascinantno, da ti slovenski šefi (nekateri - ali mogoče kar večina), ne pošteka pomembnosti vsaj osnovne dokumentacije, ki odraža trenutno stanje.

Pa še ena cvetka šefa razvoja v večji slovenski firmi (300+ folka):

- Ko sem ga vprašal, če se backupira GIT repositorije, mi je odvrnil, da je vsak laptop razvijalca backup.

Dokumentacija je svoj problem. Še nisem doživel, da bi bila vsaj približno narejena v okviru dogovorjenih rokov.
Ampak, ok tu Slovenija ni kaka izjema.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zimonem ()

martincek1 ::

Moje opažanje je, da ponavadi imajo težki karakterji največ za povedat v temah/debatah o težkih karakterjih.

TheBlueOne ::

Invictus je izjavil:


O dokumentaciji ne bi. Mularija je prevzela dogmo, da je koda dokumentacija...

Mene je predvsem fascinantno, da ti slovenski šefi (nekateri - ali mogoče kar večina), ne pošteka pomembnosti vsaj osnovne dokumentacije, ki odraža trenutno stanje.

Pa še ena cvetka šefa razvoja v večji slovenski firmi (300+ folka):

- Ko sem ga vprašal, če se backupira GIT repositorije, mi je odvrnil, da je vsak laptop razvijalca backup.


Kar se mene tice, mularija s tem nima nic, ker praviloma za dokumentacijo nimajo casa. Sefu pa ni za zaposliti vec ljudi ali nekoga, ki bo dokumentacijo delal in predvsem sproti vzdrzeval. Lahko b.p. doda 30% dela k projektom.

Sam sicer delam zgolj v DACH obmocju in se nisem videl podjetja, ki nima urejenih backupov. Sem pa dozivel, da so nas shackali, z vsemi backupi vred. :)

bbbbbb2015 ::

Zimonem je izjavil:

Dela folk v DevOpsu, pa potem na roke konfigurira cel kup serverjev. Napiši faking skripto,...


S takimi se pač ne sodeluje. Ker bog ve kaj so nakvačkali ali celo naklikali.


Jaz bi zelo skromno dodal, da ste pozabili en *zelo* ključen faktor. Kakšno je plačilo za vse to.
Moje izkušnje s firmami/mentorji itd itd V SLOVENIJI so porazne. Poglejte, mi delamo na projektih, kjer je najslabše plačan dejansko plačan 590€/dan, večina nas pa bolj ali celo zelo dosti bolje. Seveda v tujini.

Poglejte, nekdo je omenil, da nek junior ni dal prave velikosti fontov za nek title (zgrešil je za 2 piksla). Razumem. Kiks.
Naj se ta nekdo obrne na nas. Naš junior stane 767€/dan in ne samo, da bodo piksli za font točni s prve in na rok, lahko si tudi zbira font v katerem bomo programirali piksle za font.

Naš naročnik nam je dal tudi specifikacijo za to:
https://dejavu-fonts.github.io/

Tako da bi prosil, da vsakdo, ki ima "težave" s programerji, naj prosim pripiše plačo programerja, ki mu jo daje.

jukoz ::

TheBlueOne je izjavil:Kar se mene tice, mularija s tem nima nic, ker praviloma za dokumentacijo nimajo casa. Sefu pa ni za zaposliti vec ljudi ali nekoga, ki bo dokumentacijo delal in predvsem sproti vzdrzeval. Lahko b.p. doda 30% dela k projektom.

Sam sicer delam zgolj v DACH obmocju in se nisem videl podjetja, ki nima urejenih backupov. Sem pa dozivel, da so nas shackali, z vsemi backupi vred. :)


Delam s DACH - dokumentacija na polno. Večinoma neuporabna, sam copy-paste. Š**a na polno oz bolje rečeno, tako stvari tako globoko skrite v dokumentaciji, da najdeš še le po tem, ko nekaj odleti.

Se ne hecam, v XMLju s več kot 200 tagi je za vsak tag napisan pdf s po 30 stranmi. 99% so vsi isti. Nekdo je pač plačan po dokumentaciji =)

Delam pa z vseka in svašta in prevsem moraš biti potrpežljiv, tako s strankami/managerji kot z developerji in IT security. Če se ti kaj zdi da ni OK, vprašaj in boš dobil razlago.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jukoz ()

krempelj ::

Praskam...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: krempelj ()

Phantomeye ::

maticb492 je izjavil:

Ljudi z vgrajeno površnostjo/šlampastim delom, katerega ne vem če sploh vidijo oziroma kako naj rečem, če se ga mentalno zavedajo še po večkratnih opozorilih.


Recimo en primer; sem imel juniorja na projektu, ki je bil na poizkusni dobi na firmi. Dobil je design za implementirat, in je imel ne vem 4 čisto simpl strani za postylat, v stilu bloga. Ga vprašam če je konec z stranjo 1, najdem v 1 minuti da je imel font size na naslovu v designu 36px on ga je dal pa na 34px (delal je iz nule). Ni mi jasno kako lahko kaj takega sploh narediš. To se je ponavljajo čisto pri vsakem tasku ki ga je delal, pa sem ga vprašal če je siguren da je naredil vse, pa je bilo še kar isto.

Torej nekaj kar preprosto copy&paste narediš, ker naslova ni imel, moral ga je postylat iz nule, pa je kar napačno številko not dal. Ali pa margin kar nekaj po svoje. Kot da pozabi navodilom sledit. Pač hočem rečt da ni nekaj kar je znanje/izkušnje, preprosto šlampasto, ne najdem druge besede. Ni treba povedat da mu pogodbe niso podaljšali.PX????

Zakaj uporabljate pixle za styling?

EM, REM ali %.

Sem pa delal s programerji, ki niso hotl slišat nič o kakšnih modernejših prostopih razvoja.

Samo "dejte specifikacije in mi bomo nardil". Amm... ne?

Zgodovina sprememb…

maticb492 ::

Phantomeye je izjavil:


Zakaj uporabljate pixle za styling?

EM, REM ali %.

Sem pa delal s programerji, ki niso hotl slišat nič o kakšnih modernejših prostopih razvoja.

Samo "dejte specifikacije in mi bomo nardil". Amm... ne?To ni delo za končne stranke na SPju na wrodpress blogu, meni dol visi kaj si je zmisli designer, če reče PX da more bit tak design implementiran pomeni 36PX pač 36PX, če komu ni jasno in ne zna navodilom sledit je to njegov problem. Še posebej če se ga večkrat opozori naj bo pozoren na detajle.
X570 STRIX-F, R9 5900X, 64GB 3600 CL18, EVGA RTX 3090 XC3,
Corsair HX1000, PNY CS3030 1TB, 3TB, 6TB, 4TB NAS, AOC 24G2U(5)/BK x4

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: maticb492 ()

Phantomeye ::

maticb492 je izjavil:

Phantomeye je izjavil:


Zakaj uporabljate pixle za styling?

EM, REM ali %.

Sem pa delal s programerji, ki niso hotl slišat nič o kakšnih modernejših prostopih razvoja.

Samo "dejte specifikacije in mi bomo nardil". Amm... ne?To ni delo za končne stranke na SPju na wrodpress blogu, meni dol visi kaj si je zmisli designer, če reče PX da more bit tak design implementiran pomeni 36PX pač 36PX, če komu ni jasno in ne zna navodilom sledit je to njegov problem. Še posebej če se ga večkrat opozori naj bo pozoren na detajle.


No, sej 36px je še vedno 36px. Samo merska enota je druga. Kar zelo pride v poštev, če se uporabnik odloči, da želi povečat velikost browserja.

kuall ::

Dokumentacijo se spiše na začetku, ko delaš ponudbo/načrt in jasno napišeš zgoraj v naslovu ORIGINALNI PLAN. Da bi pol tekom razvoja to dokumentacijo sinhoniziral z dejansko kodo pa je potratno in nepotrebno in ti žre energijo. No odvisno za kakšen program se gre (koliko strank ima) in koliko se bo delalo na njem. Jaz dokumentiram tako, da si zapišem posebej kompleksna področja programa, za katera vem, da jih bom v prihodnosti vesel in jih tudi prebiral. Da bi pa kar vse po vrsti dokumentiral pa ni za delat. Še najbolj so uporabna navodila za uporabnike programa. Tisto lahko tudi programer potem s pridom uporablja.
Drgač pa je takole v pisarniškem okolju opažat tisti pojav, da so različne relacije med ljudmi tipa "ti si meni kul", "ti meni nisi kul". Vsak gravitira k nekomu, to je res. Na žalost je tudi to opažat, da so pogosto največji bumbarji najbolj popularni.

mr_chai ::

krempelj je izjavil:Hype driven developerji.


https://blog.daftcode.pl/hype-driven-de...


Smešno pri temu članku mi je, da kot hype da primer "TDD is dead" poste od DHH-ja. Ja a TDD pa ni bil hype ? Največji hype v zadnjih 10 letih znotraj IT-ja. Totalno debilen pristop reševanja problemov. Ampak moraš biti vsaj malo pameten, da to dojameš.

In najbl na živce so mi šli rubijaši, k so mislili, da so oni pogruntali TDD in da so oni zato boljši od vseh ostalih. Čist navadna modna muha, ki so jo pedlal razni fake guruji tipa Bob Martin in ostali.

Aja, pa da o maksimalnemu št. vrstic, ki naj bi jo funkcija/metoda imela ne govorim. Res debilizmi, ki se lahko rodijo samo znotraj ruby ghetto "brogramerjev"

Rubijaši, precej težki karakterji po mojih izkušnjah.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mr_chai ()

SloKin ::

mr_chai je izjavil:


Aja, pa da o maksimalnemu št. vrstic, ki naj bi jo funkcija/metoda imela ne govorim. Res debilizmi, ki se lahko rodijo samo znotraj ruby ghetto "brogramerjev"

Tole bi bil vesel, ce malo razlozis. Maksimalno stevilo kot magic number? Dolge funkcije ponavadi predstavljajo design problem. So izjeme... Bi bil vesel, ce kar kodo prilepis. Je najlezje komentirat...

mr_chai ::

SloKin je izjavil:

mr_chai je izjavil:


Aja, pa da o maksimalnemu št. vrstic, ki naj bi jo funkcija/metoda imela ne govorim. Res debilizmi, ki se lahko rodijo samo znotraj ruby ghetto "brogramerjev"

Tole bi bil vesel, ce malo razlozis. Maksimalno stevilo kot magic number? Dolge funkcije ponavadi predstavljajo design problem. So izjeme... Bi bil vesel, ce kar kodo prilepis. Je najlezje komentirat...


"Methods can be no longer than five lines of code."

VIR:
https://thoughtbot.com/blog/sandi-metz-...


Pa nekje sem slišal še bolj ekstremne primere, da morajo biti metode dolge 2 vrstici.

Mislm WTF, have you written any actual software before ? Dj pjt to rečt folku, ki razvija game engine, compilerje... Kr neka arbitrarna pravila.

Meiniken ::

Težki karakterji so v vseh industrijah. Enostavno se ljudje ne zavedajo kakšen vpliv ima ego na njihovo dojemanje sveta (da o samorefleksiji ne govorim...) in okolice.

Dober primer je stanje na cesti. Splošno znano je, da so slovenci slabi vozniki. To ti bo tudi vsak posameznik povedal in hkrati razložil, da je on sam odličen voznik. Tuki neki ne štima :D
Če sistem dopušča, da se ga zlorablja bo ta tudi zlorabljen. Brez izjeme.

kuall ::

v it je veliko manj težkih karakterjev kot kje drugje. zato, ker je povprečen iq višji, s tem pa pride manj zateženosti. plus delo ni tak zoprno, to tudi pripomore, da imajo ljudje manj izpadov. tako fajn ljudi, kot jih vidim v moji it firmi nisem nikjer nikoli v življenju v bistvu. tudi stranke so večinoma fajn, spet zato, ker imajo ljudje/stranke, s katerim delam po 2 jurja izplačila, to pa pomeni tudi ustrezno visok iq.

Buggy ::

kuall je izjavil:

v it je veliko manj težkih karakterjev kot kje drugje. zato, ker je povprečen iq višji, s tem pa pride manj zateženosti. plus delo ni tak zoprno, to tudi pripomore, da imajo ljudje manj izpadov. tako fajn ljudi, kot jih vidim v moji it firmi nisem nikjer nikoli v življenju v bistvu. tudi stranke so večinoma fajn, spet zato, ker imajo ljudje/stranke, s katerim delam po 2 jurja izplačila, to pa pomeni tudi ustrezno visok iq.ce dals v IT ko freelancer in imas svoje stranke, ki jih lahko prepariras z lufta v svoje kvalitete je druga stvar to nebi vedel.

Ce delas v teamu, kjer ima za uspesnost projekta vsak svojo zadolzitev, s tem da moras zadovoljit se dolocene standarde, pa roke ni vec tako idealno, sploh ko mora marza na nivoju PM-ja prosperirat okoli 50% ali vec.

Zatezeni so doloceni segmenti v procesu, ki administracijo postavljajo pred kreativnost in ustvarjalnost vsakega v tem procesu!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Buggy ()

mr_chai ::

kuall je izjavil:

v it je veliko manj težkih karakterjev kot kje drugje. zato, ker je povprečen iq višji, s tem pa pride manj zateženosti. plus delo ni tak zoprno, to tudi pripomore, da imajo ljudje manj izpadov. tako fajn ljudi, kot jih vidim v moji it firmi nisem nikjer nikoli v življenju v bistvu. tudi stranke so večinoma fajn, spet zato, ker imajo ljudje/stranke, s katerim delam po 2 jurja izplačila, to pa pomeni tudi ustrezno visok iq.Kaj ma veze IQ z zateženostjo. Poznam tud kakšnega z visokim IQ-jem, ki je ekstremno težavna oseba. In to celo tako ekstremno težavna, da nihče z njim noče imeti dosti opravka.

Objektivno gledano je IQ test sam po sebi zelo pomankljiv in ne meri celotne inteligence človeka. Je bilo že veliko raziskav na to temo.

korenje3 ::

maticb492 je izjavil:

Ljudi z vgrajeno površnostjo/šlampastim delom, katerega ne vem če sploh vidijo oziroma kako naj rečem, če se ga mentalno zavedajo še po večkratnih opozorilih.


Recimo en primer; sem imel juniorja na projektu, ki je bil na poizkusni dobi na firmi. Dobil je design za implementirat, in je imel ne vem 4 čisto simpl strani za postylat, v stilu bloga. Ga vprašam če je konec z stranjo 1, najdem v 1 minuti da je imel font size na naslovu v designu 36px on ga je dal pa na 34px (delal je iz nule). Ni mi jasno kako lahko kaj takega sploh narediš. To se je ponavljajo čisto pri vsakem tasku ki ga je delal, pa sem ga vprašal če je siguren da je naredil vse, pa je bilo še kar isto.

Torej nekaj kar preprosto copy&paste narediš, ker naslova ni imel, moral ga je postylat iz nule, pa je kar napačno številko not dal. Ali pa margin kar nekaj po svoje. Kot da pozabi navodilom sledit. Pač hočem rečt da ni nekaj kar je znanje/izkušnje, preprosto šlampasto, ne najdem druge besede. Ni treba povedat da mu pogodbe niso podaljšali.


Slab vodja. Nisi mu dal vedet, da mora slediti navodilom in da ne sme delat po svoje.

ginekk je izjavil:

Po moje nima veze katera industrija. Mogoče imate občutek da so v IT svetu ljudje bolj naporni, ker je in vedno bo lažje delat z mašino kot z ljudmi.

Meni so najslabši razni sharki, ki komolčijo po funkcijah do direktorskih položajev, potem pa jim zaradi strahu redkokdo upa odkrito kaj povedat in zaradi tega struktura pod njimi pogosto skuša ubogljivo implementirat razne bizarno nepremišljene in neraziskane ideje. Ker pač "oni tako menijo".

Druga kategorija pa so "igralci", ki navidezno ful sodelujejo, po sestankih, ipd, dolgoročno od njih pa razen izgovorov kako so zaposleni in da ni bilo časa, ne pride skorajda nič, v najboljšem primeru kakšen copy & paste.


Povsod je tako. Izven poslovnega okolja je vsak ok.
V poslovnem okolju bodo ljudje delali za svoj interes. Naredili bodo vse kar je možno.

Torej imaš gobcače in delovne mule. Delovna mula bo mislila da bo na boljši poziciji, če bo fajn delala. V resnici bo pa na boljši poziciji gobcač, ker se bo spogajal za boljši položaj. Delovna mula bo vedno delovna mula, ker taka oseba ne sme napredovati. To je poslovni zakon.
Pentium I7 3770k@4,5Ghz; 16GB RAM@2133MHz; ASUS Radeon 6850 1GB;
SSD Kingston hyperX 240GB; 30" HPZR30w monitor;
BeQuiet! E9 580W; http://www.the-nox.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: korenje3 ()

tony1 ::

Moj vtis s težkimi karakterji v ITju v velikih firmah je, da so v SLO firmah nesorazmerno pogosto zastopani (seveda jih je še več med šefi, se pa najdejo na vseh nivojih). Zato sem tudi nehal delati tu. In ne vem zakaj je občutek, da je v tujini takšnih posebnežev v IT svetu občutno manj.

Imam samo srečo? Kakšne so izkušnje na splošno drugih, ki delate izven Evrope? :D

kuall ::

imaš prav. bolj ko greš proti severu in zahodu bolje je. če je slovenska firma blizu meje z italijo/avstrijo je pozitiven vpliv od zahoda in bo bolje. najslabše izkušnje sem imel ravno s kakšnimi južnjaki - nesramnost, kar je njihova specialiteta, medtem ko je specialiteta zahodnjakov prijaznost, posebej angleži so v tem dobri. saj ko govorimo o težavnosti karakterja v resnici govorimo o nesramnosti (in neučinkovitosti/nesposobnosti tudi malo).

tt33 ::

Težki karakterji se najdejo sicer v vseh industrijah. Po mojem čisto subjektivnem pojmovanju jim je tipično skupno več stvari:
- patološka potreba po pomembnosti in avtoriteti nad drugimi zavoljo dejanske ali domnevne ekspertize (posledica pretirane identifikacije z delom oz. poklicem)
- nazorska ozkost in anti-intelektualizem (veliko hudih IT strokovnjakov ne razume ali ne ceni ničesar izven področja tehnike, kar se tipično kaže v preziru do npr. družboslovja, humanizma, umetnosti ...)
- nezmožnost samorefleksije in priznavanja napak
- socialna in kulturna nerazvitost (neuvidevnost, aroganca, prelaganje odgovornosti, nezmožnost konstruktivne komunikacije, vulgarno ali otročje obnašanje, nezmožnost razumevanja načina dela drugih, dogmatizem, obravnavanje sočloveka kot zgolj orodja, nespoštovanje časa drugih ...)

Našlo bi se še kaj. Sem pa tudi jaz v tujini naletel na manj tega, ampak morda sem imel samo srečo - premali vzorec, da bi sodil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tt33 ()

maticb492 ::

korenje3 je izjavil:

maticb492 je izjavil:

Ljudi z vgrajeno površnostjo/šlampastim delom, katerega ne vem če sploh vidijo oziroma kako naj rečem, če se ga mentalno zavedajo še po večkratnih opozorilih.


Recimo en primer; sem imel juniorja na projektu, ki je bil na poizkusni dobi na firmi. Dobil je design za implementirat, in je imel ne vem 4 čisto simpl strani za postylat, v stilu bloga. Ga vprašam če je konec z stranjo 1, najdem v 1 minuti da je imel font size na naslovu v designu 36px on ga je dal pa na 34px (delal je iz nule). Ni mi jasno kako lahko kaj takega sploh narediš. To se je ponavljajo čisto pri vsakem tasku ki ga je delal, pa sem ga vprašal če je siguren da je naredil vse, pa je bilo še kar isto.

Torej nekaj kar preprosto copy&paste narediš, ker naslova ni imel, moral ga je postylat iz nule, pa je kar napačno številko not dal. Ali pa margin kar nekaj po svoje. Kot da pozabi navodilom sledit. Pač hočem rečt da ni nekaj kar je znanje/izkušnje, preprosto šlampasto, ne najdem druge besede. Ni treba povedat da mu pogodbe niso podaljšali.


Slab vodja. Nisi mu dal vedet, da mora slediti navodilom in da ne sme delat po svoje.???

Mogoče si ti na podobnem nivoju razumevanja :))>:D
X570 STRIX-F, R9 5900X, 64GB 3600 CL18, EVGA RTX 3090 XC3,
Corsair HX1000, PNY CS3030 1TB, 3TB, 6TB, 4TB NAS, AOC 24G2U(5)/BK x4

kuall ::

to od korenja je en najbolj neumnih komentarjev, kar sem jih prebral v slo tech zgodovini.

korenje3 ::

to so dejstva iz poslovnega okolja.
Pentium I7 3770k@4,5Ghz; 16GB RAM@2133MHz; ASUS Radeon 6850 1GB;
SSD Kingston hyperX 240GB; 30" HPZR30w monitor;
BeQuiet! E9 580W; http://www.the-nox.com

Matthai ::

kuall je izjavil:

imaš prav. bolj ko greš proti severu in zahodu bolje je. če je slovenska firma blizu meje z italijo/avstrijo je pozitiven vpliv od zahoda in bo bolje. najslabše izkušnje sem imel ravno s kakšnimi južnjaki - nesramnost, kar je njihova specialiteta, medtem ko je specialiteta zahodnjakov prijaznost, posebej angleži so v tem dobri. saj ko govorimo o težavnosti karakterja v resnici govorimo o nesramnosti (in neučinkovitosti/nesposobnosti tudi malo).

Ne vem koliko si delal s tujino, ampak z Italijani delat je ... zabavno. Britancev pa po moje sploh ne poznaš. Ja, Britanci so pregovorno vljudni. Kar pomeni, da veliko uporabljajo besedi "please" in "thank you". To je pa tudi vse, kar je od njihove prijaznosti in vljudnosti.
Kind of an asshole at first sight, but actually a nice guy
when you get to know me personally. :)

ytodf ::

fantje, nikarte delati z Rusi, če ste nežne rožice... :-)

IL_DIAVOLO ::

Težake ustvarijo nadrejeni z nenadejanimi nazivi in zadolžitvami, ki jih niso sposobni opravljati.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

kuall ::

Matthai je izjavil:

Britancev pa po moje sploh ne poznaš.

bolje kot ti

Matthai ::

OK, ti bom verjel na besedo. :))

Jaz sem sicer tam opravil del svojega podiplomskega študija, pa na nekaj projektih sem delal z njimi, ampak ja, jih ne poznam.
Kind of an asshole at first sight, but actually a nice guy
when you get to know me personally. :)

BadgerSkin ::

strawman je izjavil:security officer so ponavadi idioti, ki nimajo obcutka koliko skode njihove restrikcije delajo, ker samo citajo knjige.
Sem imel situacijo kjer sem kot poslovni analitik moral povozit security officera, ker je strosek implenetacije z veckratnikom stroskov povozil morebitne izgube in sem zlobiral spremembo pri poslovnem delu s konkretnimi stevilkami.
Security officer pa se zacel zgovarjat na mojega kolega, ki je nekaj malega pred tem dal odpoved in vec ni bil pri nas :D


Številni security officerji so fahidioti. Živijo v svojih slonokoščenih stolpih in gledajo izključno na opravljanje svojega dela. Pozabljajo pa na dve stvari.
Cilj bi moral biti zagotavljanje sistema, ki je uporaben in varen. Ne samo da je varen. Ker popolnoma varen sistem je praviloma tudi popolnoma neuporaben.
In drugič. Pozabljajo na človeško naravo ter so preveč usmerjeni v tehnologijo. Preprosto ne razumejo, da ko bodo zategnili sistem, bodo ljudje začeli iskati bližnjice. Težiš s kompleksnimi gesli, ki se morajo spreminjati vsak mesec? Jih bodo ljudje pač zapisali na listek in nalepili pod tipkovnico. In krivda v tem primeru ni v ljudeh, ampak v tistem, ki je sistem preveč nerazumno zategnil. Problem številnih security officerjev je, da mislijo, da bodo samo s tehnologijo rešili probleme in da da jim ni treba poznati psihologije in ostalih "mehkih" ved.Tukaj se morem posipati s pepelom, hodim na Fakulteto za Varnostne Vede (FVV) kjer je tudi VS Program informacijska varnost in me mika, da bi bil security officer in gotovo nisem edini, dobro se sicer naučimo kiber varnostne teme, je pa lahko problem v tem, da enostavno nimamo toliko splošnega znanja o teh temah, da bi se znašli v IT kolektivu.

Matthai ::

Zakaj ne? IT kolektiv je kot vsak drug.
Kind of an asshole at first sight, but actually a nice guy
when you get to know me personally. :)

SloKin ::

kuall je izjavil:

Matthai je izjavil:

Britancev pa po moje sploh ne poznaš.

bolje kot ti

Top komentar za temo. 😁

TheBlueOne ::

BadgerSkin je izjavil:


Tukaj se morem posipati s pepelom, hodim na Fakulteto za Varnostne Vede (FVV) kjer je tudi VS Program informacijska varnost in me mika, da bi bil security officer in gotovo nisem edini, dobro se sicer naučimo kiber varnostne teme, je pa lahko problem v tem, da enostavno nimamo toliko splošnega znanja o teh temah, da bi se znašli v IT kolektivu.


Ce nimas tehnicnega znanja bos pac sef in te bo kolektiv spoonfeedal. To se ITjevcem "ekstra dopade" in je toliksen klise, da imas na temo serijo IT crowd. Sami pa, ontopic, praviloma nimajo karakterja za sefa. Potem pa imas tezke karakterje, ki so povrh se uzaljeni, zalostni, zmedeni itn. :D

Zgodovina sprememb…

«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Samo resni - Infrastructure , Cyber Sec, DevOp...

Oddelek: Znanost in tehnologija
283738 (773) mahoni
»

Kako začeti kot sistemski administrator?

Oddelek: Pomoč in nasveti
412347 (1047) Invictus
»

So sys admini "mrtvi"? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19817597 (11579) spegli
»

Cheat sheet za iskalce zaposlitve v IT

Oddelek: Loža
495871 (3902) BigWhale

Več podobnih tem