» »

Najcenejši paket za obdržati aktivno parico?

Najcenejši paket za obdržati aktivno parico?

barakus ::

Ali kdo ve kaj je najcenejši paket pri Telekom Slovenije ali A1, da obdržim aktivno bakreno barico, ki gre do mene?

Grem v tujino za nekaj časa in vem, da če odjavim ADSL, bodo priklopli parico nekoga drugega v centrali in ko bom prišel nazaj bodo rekli, da za mene ni prostora.

Verjetno moram vzeti najcenejši ADSL internet paket ali obstaja še kaj cenejšega z istim učinkom?

FoxKnox ::

Pri Telekomu, ki je lastnik vseh bakrenih omrežij, se pozanimaj, kdaj je predvidena širitev optičnega omrežja v tvojem kraju, kar Telekom pospešeno izvaja nekaj let in posledično odklaplja bakrene kable in centrale. Da ne ostaneš brez obeh ob povratku .

Predvideno cez 3 leta ze zadnjih 15 let.

mag3 ::

Kolikor vem si lahko zarmzneš naročnino za določen čas... nevem pa kak dolgo. Pozanimaj se pri trenutnem operaterju.

starfotr ::

Vzemi stacionarni telefon ali pa ...

T-2 ima tole v ceniku:

Mirovanje priključka: mesečno 15 €
https://www.t-2.net/administrativne-sto...

janezvalva ::

FoxKnox je izjavil:

Pri Telekomu, ki je lastnik vseh bakrenih omrežij, se pozanimaj, kdaj je predvidena širitev optičnega omrežja v tvojem kraju, kar Telekom pospešeno izvaja nekaj let in posledično odklaplja bakrene kable in centrale. Da ne ostaneš brez obeh ob povratku .

mogoče veš, zakaj hočejo vse bakrene kable dol pobrat? kje je logika?
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?

FoxKnox ::

janezvalva je izjavil:

FoxKnox je izjavil:

Baje zaradi vzdrževalnih stroškov, sploh omrežnih central.
Pa tudi baker ne dohaja trenutne spletne tehnologije. Zagotoviti GB hitrosti na bakru je no go.

mag3 ::

Kolikor jaz vem jih samo tam dol pobirajo, kjer je že možen priklop na optiko.

janezvalva ::

ja, ampak potem ni redundance, če se kaj zalomi. verjetno so preračunali, da je preveč stroškov z vzdrževanjem?
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?

https://www.telekom.si/info-in-obvestil...

Poziv vsem uporabnikom kabelske kanalizacije in drogov Telekoma Slovenije
21.03.2016

Zaradi posodobitve omrežja v Telekomu Slovenije na območju celotne Slovenije načrtujemo odstranitev opuščenih in neevidentiranih telekomunikacijskih vodov. Skladno z navedenim vse operaterje oziroma upravljavce ali uporabnike telekomunikacijskih omrežij pozivamo, da nam do 30. 4. 2016 na številko 01 234 1342 oziroma na e-naslov infrastruktura@telekom.si posredujejo podrobnejše informacije in dokumentacijo glede poteka svojih telekomunikacijskih vodov po kabelski kanalizaciji in drogovih, ki so v upravljanju Telekoma Slovenije. Dokumentacijo nam lahko posredujejo tudi po pošti, in sicer na naslov: Telekom Slovenije, Služba za domače operaterje, Cigaletova 15, 1000 Ljubljana, s pripisom: TK-infrastruktura.

Na navedeni telefonski številki smo na voljo tudi za dodatna pojasnila in informacije. Vsi telekomunikacijski vodi, za katere v Telekomu Slovenije do navedenega datuma ne bomo pridobili ustreznih informacij, bodo zaradi večje varnosti in sproščanja prostora odstranjeni iz infrastrukture Telekoma Slovenije.

V Telekomu Slovenije se vam zahvaljujemo za razumevanje.

Tudi tam, kjer je optika navadno pustijo baker. Ker imajo še vedno kake stranke na bakru. Kar se meni zdi nesmisleno vzdrževat 2 omrežji. Če bi bil jaz na njihovem mestu, bi stranke na območjih z optiko preselil na optiko, baker pa ukinil.

Ali ima opcijo zamrznitve naročnine A1 tudi za stacionarne priključke? Našel sem samo za mobilne pakete.

ginekk ::

Nič, kabel ti bo ostal v vsakem primeru, ker ga nihče ne bo iz zemlje potegnil, kaj čara Telekom na svoji strani pa ne bodo nikoli povedal končnim strankam.

Jaz sem imel nekoč SIOL net na parici, kvaliteta se je nekega dne pokvarila in vse kar so uspeli ugotovit, da je kvaliteta signala na vhodu v hišo šla po gobe iz neznanega razloga. K sreči sem lahko migriral na kabelski internet.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ginekk ()

tony1 ::

barakus je izjavil:

Ali kdo ve kaj je najcenejši paket pri Telekom Slovenije ali A1, da obdržim aktivno bakreno barico, ki gre do mene?

Grem v tujino za nekaj časa in vem, da če odjavim ADSL, bodo priklopli parico nekoga drugega v centrali in ko bom prišel nazaj bodo rekli, da za mene ni prostora.

Verjetno moram vzeti najcenejši ADSL internet paket ali obstaja še kaj cenejšega z istim učinkom?

Deset let nazaj sem sam preizkusil inštitut začasnega mirovanja priključka. Izpolniš ustrezen obrazec, s čimer si še vedno plačeval 50% naročnine, ampak priključek je pa ostal. Začasno mirovanje se naredi za max. 1 leto, jaz sem tako pošiljal obrazec vsako leto na isti datum, in ni bilo težav, tudi po več letih ne. Opozarjam pa, da je šlo za obično analogno tel. linijo (PSTN), ampak ni hudič, da se istega ne bi dalo narediti tudi za ADSL...

"mogoče veš, zakaj hočejo vse bakrene kable dol pobrat? kje je logika?"

Moje razumevanje je takšno: Telekom ima v "centrali" (to je MSAN stikalo, ki je fizično najbližje naročniku) določeno število portov za optiko, določeno št. za PSTN, določeno število za xDSL (recimo po eno kartico za vsakega od njih). In ko je na tem stikalu priklopijo 48 xDSL uporabnikov je za tisti konec fertik z novimi naročniki. In če boš odjavil naročnino, se lahko zgodi, da ne prideš več na vrsto.

Kakšna je rešitev? Kratkoročna je, da Telekom na isto mesto vgradi večjo škatlo (z več porti), kar je običajno kolikor tolikor enostavno, saj je danes običajno uplink optični. Ampak tega zaradi dveh nesrečnih potencialnih naročnikov ne bodo šli delati...

jukoz ::

barakus je izjavil:

Razmisli ali ti je res potrebno skrbeti za baker. Telekom (oz kdorkoli je največji ponudnik v državi) mora skrbeti da je na vsaki lokaciji možen priklop stacionarnega telefona, faksa in internet z neko hitrostjo (lahko da samo 1MB/256k). Ne vem točno katera EU direktiva to diktira, ampak dandanes ti nudijo nek internetni priklop in telefon na vseh lokacijah, kjer je tudi hišna številka.

Obstoječi "brezžični" internet preko 4G omrežja zna že sekat stare xDSL priključke. Moje izkušnje so, da v hribih bogu za hrbtom 4G že deluje bolje, tako na A1 kot na Telekom omrežju. Celo čudno je pa v Ljubljani, kjer je fixsni internet možen samo preko 120 let starih Telekomovih kablih. Tam je 4G neskončnokrat boljši in bolj stabilen.

Preveri tudi, ali lahko dobiš kakšen direkten WiFi link na bazno postajo. T-2 to ponuja in tudi deluje OK, dokler seveda bazna deluje.

https://www.akos-rs.si/telekomunikacije...

Univerzalna storitev je skupina telekomunikacijskih storitev, ki je po dostopnih cenah zagotovljena vsem končnim uporabnikom na ozemlju Republike Slovenije na lokaciji njihovega stalnega prebivališča neglede na geografsko lego.

Namen univerzalne storitve je preprečitev digitalne izključenosti. Zamišljena je kot varnostna mreža za uporabnike, ki storitev po dostopnih cenah ne morejo dobiti na trgu.

Univerzalna storitev vključuje naslednje storitve:

priključitev na javno telefonsko omrežje in dostop do javno dostopnih telefonskih storitev na fiksni lokaciji,
dostop do podatkovnih komunikacij s prenosno hitrostjo primerno za funkcionalen dostop do interneta na fiksni lokaciji,
dostop do univerzalnega imenika in univerzalne službe za dajanje informacij o naročnikih,
javne telefonske govorilnice in
ukrepi za končne uporabnike invalide, za druge ljudi s posebnimi potrebami in za ljudi z nizkimi dohodki.

Univerzalna storitev je predpisana v Zakonu o elektronskih komunikacijah, ki v celoti povzema zakonodajo Evropske unije na tem področju. Posamezne storitve zagotavljajo ponudniki, ki so izbrani na podlagi postopka, predpisanega v Zakonu o elektronskih komunikacijah. Postopke imenovanja vodi agencija, ki na podlagi analiz trga in javnih posvetovanj oblikuje konkretne ukrepe in določi izvajalce. Postopek se ponovi vsakih pet let, s čimer je zagotovljeno, da se univerzalna storitev prilagaja potrebam ljudi in razmeram na trgu. Agencija se lahko tudi odloči, da za posamezno storitev ne bo imenovala izvajalca.

Nazadnje je agencija izvedla postopek določanja izvajalcev univerzalne storitve leta 2019. Storitvi priključitve na javno telefonsko omrežje in dostopa do podatkovnih komunikacij (interneta) izvaja Telekom Slovenije d.d., storitev dostopa do imenika in imeniške službe pa TSmedia d.o.o. Obveznost izvajanja storitev se izteče 2.12.2024. Navedeni podjetji morata tudi izvajati ukrepe za končne uporabnike invalide, za druge ljudi s posebnimi potrebami in za ljudi z nizkimi dohodki. Izvajalec za javne telefonske govorilnice ni bil imenovan.

Agencija določa tudi prenosno hitrost primerno za funkcionalen dostop do interneta. Do 13. 4. 2021 je bila prenosna hitrost 4 Mbit/s k uporabniku in 512 kbit/s od uporabnika, od navedenega datuma dalje pa je prenosna hitrost 10 Mbit/s k uporabniku in 1 Mbit/s od uporabnika.

jukoz ::

starfotr je izjavil:

https://www.akos-rs.si/telekomunikacije...

Agencija določa tudi prenosno hitrost primerno za funkcionalen dostop do interneta. Do 13. 4. 2021 je bila prenosna hitrost 4 Mbit/s k uporabniku in 512 kbit/s od uporabnika, od navedenega datuma dalje pa je prenosna hitrost 10 Mbit/s k uporabniku in 1 Mbit/s od uporabnika.

In ja, 10/1 je nekako največ kar bogu za hrbtom dobim na ADSLu...

Na 4G preko boba pa 50/10, kolikor je omejitev bob paketa =)

Torej najprej pojasnilo, da je tony1 pravilno razumel za kaj se gre tukaj. Nekaj let nazaj je sosed, ki ima parico do hiše, ni pa aktivna, skušal dobiti ADSL, pa so mu rekli da je centrala polna in ga ne morejo priklopit. Nočem, da bi mojo luknjo v centrali dobil kdo drug, če začasno odjavim.

@starfotr ne razumem najbolje tega z univerzalno storitvijo, kaj naj bi to bilo?

Edini internet meni na voljo je ADSL 6/1 mbit, več ne gre ker sem 3km od centrale. Prek 4G gre od 0.5 do 20, je nestabilno in ni primerno za službo.

Apple ::

Telekom racuna 14 eur/mesec za parico. Lahko pa zamrznes prikljucek za 1 leto za 20 eur placila, potem mas pa 7 eur/mesec.

Tako je blo pri meni...
LP, Apple

Daniel ::

barakus je izjavil:

Torej najprej pojasnilo, da je tony1 pravilno razumel za kaj se gre tukaj. Nekaj let nazaj je sosed, ki ima parico do hiše, ni pa aktivna, skušal dobiti ADSL, pa so mu rekli da je centrala polna in ga ne morejo priklopit. Nočem, da bi mojo luknjo v centrali dobil kdo drug, če začasno odjavim.

@starfotr ne razumem najbolje tega z univerzalno storitvijo, kaj naj bi to bilo?

Edini internet meni na voljo je ADSL 6/1 mbit, več ne gre ker sem 3km od centrale. Prek 4G gre od 0.5 do 20, je nestabilno in ni primerno za službo.

In če na 4G zmontiraš antene? Morda tudi kateri drug operater?

Alexius Heristalski ::

V sosednji vasi Telekom gradi GPON kar po zraku, baker bodo odklopili. Večina gospodinjstev je na kabelski, ker je hitrost ADSL ranga 7 Mb/s.
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Zgodovina sprememb…

mat xxl ::

Kaj pa 4G Lte, ti lovi, ker morda je po luftu boljša in hitrejša opcija......

harvey ::

janezvalva je izjavil:

Stroški vzdrževanja, tako mi je rekel telekomovec.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

mitfif ::

barakus je izjavil:

.

Nikoli ni težava v centrali, ampak v pomanjkanju fizičnih paric proti uporabnikom.....

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gradnje optike, VDSL central.... (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Omrežja in internet
30664062 (30121) Lonsarg
»

Diskriminacija uporabnikov na bakru (Telekom Slovenije) (strani: 1 2 )

8918912 (16984) nuclear
»

T-2 z januarjem dviguje cene (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
11842942 (37303) madmitch
»

T-2 scenarij ( stečaj itd)- je možen odkup/najem vlakna ? (strani: 1 2 )

906141 (4340) Okapi
»

V Španiji univerzalna pravica do širokopasovnega dostopa do interneta

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
434429 (3436) BlueRunner

Več podobnih tem