» »

Europol mora izbrisati 4 PB osebnih podatkov nedolžnih ljudi

Europol mora izbrisati 4 PB osebnih podatkov nedolžnih ljudi

Slo-Tech - Evropski nadzornik za varstvo osebnih podatkov (EDPS) je minuli teden Europolu naložil izbris obsežne zbirke podatkov o posameznikih, ki niso povezani s kriminalnimi dejavnostmi (celotna odločba). Odločitev je sprejel na podlagi izsledkov preiskave, ki jo je začel leta 2019. Po neuradnih podatkih The Guardiana gre za štiri petabajte podatkov.

EDPS je že septembra 2020 opozoril Europol, da je skladiščenje velikih količin podatkov o posameznikih brez razloga nesprejemljivo, saj predstavlja tveganje za kršitev človekovih pravic. Europol se je odzval, a so bile tehnične rešitve nezadostne. Europol tako ni spoštoval zahteve po ureditvi časa skladiščenja podatkov in ustreznem filtriranju podatkov, da bi obdelovali le podatki, za katere obstaja zakonska podlaga (torej jih Europol potrebuje za operativno delovanje, kar je dokazal s klasifikacijo). Europol je podatke hranil dlje in v nasprotju s pravilom minimalnega potrebnega obsega.

EDPS je zato materijo uredil sam. Uveljavil je 6-mesečno obdobje hranjenja, po tem pa se morajo izbrisati vsi podatki, ki niso povezani z ljudmi, ki imajo kriminalno preteklost (Data Subject Categorisation). Europol ima na voljo tudi 12-mesečno prehodno obdobje, v katerem mora urediti zatečeno stanje, medtem ko za na novo zbrane podatke ureditev velja nemudoma. Europol mora tudi redno poročati o uvedbi novosti.

Europol trdi, da EDPS zakonodajo, ki ureja Europolovo delovanje, razlaga nepraktično. Vztraja, da zakonodajalec ni imel namena predpisati pravil, ki jih v praksi ni možno spoštovati, s čimer jasno meri na EDPS-ovo odredbo. Europol in EDPS sta se pregovarjala več kot leto dni, Europol pa je na vse načine zavlačeval. Po neuradnih informacijah so se vmešali najvišji uradniki iz Evropske komisije, ki so gladili spore med agencijama in tudi EDPS svetovali, naj postopa manj strogo. To se ni zgodilo.

Glavna težava je, da je v Europolovih bazah znašlo ogromno ljudi, ki niso kriminalci. Te podatke je Europol delil tudi z lokalnimi policijami, zaradi česar so imeli ti ljudje težave, ko so se na primer preselili v drugo državo članico. Europol je zbiral podatke s telefonov (tudi z vdiranjem), podatke vseh prosilcev za azil, podatke iz zapisnikov o kaznivih dejanih itd. Teh podatkov je bilo toliko, da niso vedeli kaj početi z njimi, zato so leta 2020 začeli razvijati tudi umetno inteligenco, ki bi jih pomagala osmisliti. Tedaj je EDPS že preiskoval Europol in jasno protestiral proti zbiranju podatkov. Europol pa je medtem lobiral za spremembo zakonodaje, ki bi retroaktivno legalizirala njihovo skladišče podatkov.

6 komentarjev

dexterboy ::

Ha Ha Ha….zbrisal? Ja, jih bo, tako, da jih prenese na trakove in odpelje nekam v nevtralno Švico off grid. Od tam pa lepo vsakodnevno na tisoče querryjev ;)

Je pa dobro vedeti količino podatkov ki jih ima pošteni policaj in če to delimo s prebivalci, lahko v grobem zračunamo koliko smo kriminalno dejavni :))
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Zgodovina sprememb…

bbbbbb2015 ::

dexterboy je izjavil:

Ha Ha Ha….zbrisal? Ja, jih bo, tako, da jih prenese na trakove in odpelje nekam v nevtralno Švico off grid. Od tam pa lepo vsakodnevno na tisoče querryjev ;)

Je pa dobro vedeti količino podatkov ki jih ima pošteni policaj in če to delimo s prebivalci, lahko v grobem zračunamo koliko smo kriminalno dejavni :))


Ahahah, to pa res. Kak se policaji težko ločijo od podatkov... Sem mislil, da imajosamo slovenski policaji tike in malo jecljajo, ko se gre za podatke. Pa vidim da onim tud učke trzajo, ko morajo kaj zbrisat.

tikitoki ::

Zalostno, ko agencij,e ki preganjajo kriminal, same ne spostujejo zakonov.

c3p0 ::

Verjetno podobno kot google location tracking. Ko je Off, ti samo Google lahko sledi, če vklopiš, pa nekaj podatkov celo sharajo s tabo.

poweroff ::

Lepo, čakam pa še da, ko bosta največja in najbolj zlobna policaja - Google in Facebook - morala izbrisati podatke. ;)
sudo poweroff

mtosev ::

No super. Prav je, da izbrišejo podatke teh ljudi, ki so nedolžni.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Poleg Silk Roada zaprli še 414 strani, Benthall ujet zaradi površnosti

Oddelek: Novice / Kriptovalute
126928 (3889) stb
»

Škodljive programe piše približno sto ljudi na svetu

Oddelek: Novice / Varnost
227300 (4511) srus
»

Pridržali skoraj sto prodajalcev in uporabnikov trojanskega konja

Oddelek: Novice / Varnost
146177 (4531) bbf
»

Podatki o bančnih transakcijah SWIFT dostopni ZDA

Oddelek: Novice / Zasebnost
318002 (6719) phong
»

Znan osnutek sporazuma SWIFT

Oddelek: Novice / Zasebnost
115645 (5132) madmitch

Več podobnih tem