» »

Starlink Slovenija

Starlink Slovenija

««
10 / 11
»»

moat ::

Nimam zunanjih anten, uporabljam pa hibridni modem Billion Bipac od Telekoma. Za silo je, vendar želim malce hitrejši prenos podatkov. Drugi operater, ki bi prišel v poštev je A1, vendar na moji lokaciji bi bil možen samo interenet, brez TV. Hitrosti interneta pa primerljive s Telekomom.

Legon ::

moat je izjavil:

Že nekaj časa razmišljam, da bi naročil Starlink gen. 3 ali pa kupil rabljenega, gen. 2, ker je 4G LTE na moji lokaciji dejansko slab, optike ali izboljšanja signala 4G/5G pa verjetno še dolgo ne bo. Na youtubu sem gledal montaže antene - pivot in wall in ugotovil, da ti plastični deli, ki jih dobiš s kompletom, niso najbolj trdni. Antena ni tako fiksna (se po instalaciji maje), kot bi morala biti. Na mojem koncu je bolj vetrovno, ob prehodu in mešanju toplega in hladnega zraka pa je veter kar močan, zato me skrbi, da ne bi imel veter prevelik vzgonski učinek na anteno (kot pri spuščanju zmaja) in bi prišlo do poškodbe sklopov in antene. Na amazonu se sicer dobijo kovinski adapterji in kovinski drogovi, ki trdnost sklopov povečujejo. Zanimajo me vaše izkušnje. Hvala.

Njihovi nosilci so po mojih izkusnjah precenjeni. Jaz sem stresni nosilec preprosto naredil sam. Ni neka znanost, sploh ce ga ne rabis vsak dan dol jemat.

Hvala Legon, kaj pa tisti nosilec, ki gre direktno v anteno? Si zamenjal? Kaj pa veter, kakšne težave?

Scorpy84 ::

moat je izjavil:

Nimam zunanjih anten, uporabljam pa hibridni modem Billion Bipac od Telekoma. Za silo je, vendar želim malce hitrejši prenos podatkov. Drugi operater, ki bi prišel v poštev je A1, vendar na moji lokaciji bi bil možen samo interenet, brez TV. Hitrosti interneta pa primerljive s Telekomom.

Se zavedas, ce zdaj brez anten imas signal v hisi, da bi z zunanjimi usmerjenimi antenami imel 2x-3x boljsi signal in posledicno prenos podatkov?

Scorpy84, ja morebiti imaš prav, vendar več kot 50/10 ne bi šlo z Billion Bipac, to je maximum.

moat je izjavil:

Hvala Legon, kaj pa tisti nosilec, ki gre direktno v anteno? Si zamenjal? Kaj pa veter, kakšne težave?

Imam 2 generacijo, tako da nosilec(stil, ki gleda ven) niti ni odstranljiv. Trenutno je na strehi dobro leto in ne glede na vreme ni bilo tezav.

Legon, hvala. Kakšen pa je povprečen download in upload?

Meni dela nekje 100-150/20, je pa res da razen na zacetku se potem kaj dosti nisem vec ukvarjal s speed testi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

Hvala Legon.

chort ::

Legon je izjavil:

moat je izjavil:

Imam 2 generacijo, tako da nosilec(stil, ki gleda ven) niti ni odstranljiv. Trenutno je na strehi dobro leto in ne glede na vreme ni bilo tezav.

Jaz sem nogo svojega Gen2 parkrat ovil z izolir trakom in nabil v luknjo na vrhu standardne antenske konzole. Že tisto je držalo ok, zaradi burje sem za vsak slučaj okrog spoja ovil plast 10cm široke gume z zarezo za kabel, dal spodaj in zgoraj mal debelejši vezici in drži že leto in pol. Burja fino pihne.

Če imaš vidnost neba proti severu OK, ima starlink smisel. Sicer bi znal z dobro zunanjo 4G anteno precej presegat hitrosti preko SL za manjšo ceno, vprašanje pa kako je danes s hitrostmi na paketih z neomejenim internetom.

Hvala chort. Kaj pa tisti vložek, ki ga neposredno pritisneš v anteno (Dishy), si pustil original? Na amazonu lahko zamenjaš komplet sklopov za aluminijske (za pivot in wall install). Seveda je to dodatni strošek. Glede zunanje antene imaš seveda prav. Vendar če grem v nakup dobre antene bi ta morala pokrivati 5G/4G LTE signal (za poznejše čase, ko bo, če bo, pokritost sinala s 5G), to pa pomeni že kar okoli polovico, če ne že kar nekaj več soldov za nakup starlinka. Tukaj je še izbira prave lokacije in izguba signala glede na dolžino priključih kablov (5,10, največ 15m). Pa še vprašljivost dobrega signala 4G LTE. Čakam na mnenje Telekoma glede paketa z neomejenim internet paketom. Je pa še opcija, da grem v nakup antene, ki podpira 5G in 4G LTE signal in jo priključim na hibridni modem ali pa kupim kak rabljeni Huawei B535 na bolhi in ustrezen paket na Telekomu, vendar se bojim, da prenos podatkov ne bo niti približno dosegal starlinka.

mm&r ::

Ali se že kaj bolje ve kdaj predvidoma bo v Sloveniji na voljo Starlink Mini?

Edina novica, ki sem zasledila je bila tale:
https://racunalniske-novice.com/poceni-...

Pa nekje sem zasledil, da bo to samo dodatna naročnina k klasičnem starlinku in ne samostojen produkt.

alkor ::

ja na zalost je zaenkrat dobavljiv samo v US in se to izbranim obstojecim uporabnikom....upam da bo v bodoce brez teh omejitev.
LP, a

mm&r ::

Ali tukaj še lahko vprašam nekaj o Starlinku ali je to po novem tema o Mikrotiku in LTE antenah?

Zanima me, če ma kdo klasični Starlink, v teh vremenskih razmerah, koliko mu kaj škodi toča, a je trpežno narjena zadeva? Pa še glede opreme, če racimo strela udari notr, a to se kaj zavaruje ali moraš pač novega naročit, če ti ga skuri?

BigWhale ::

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BigWhale ()

mrTwelveTrees ::

Kako je z rabljenim krožnikom Starlinka, je ta vezan karkoli na lastnika, zaklenjen na lokacijo, ali kaj podobnega.
Ali samo kupiš rabljen krožnik in že lahko naročiš naročnino in dela ?

mrTwelveTrees je izjavil:

Kako je z rabljenim krožnikom Starlinka, je ta vezan karkoli na lastnika, zaklenjen na lokacijo, ali kaj podobnega.
Ali samo kupiš rabljen krožnik in že lahko naročiš naročnino in dela ?

Kolikor sem izvedel na netu mora prejšnji lastnik ugasniti svoj račun in ga prenesti na novega, ker se novemu potem zaračunavajo storitve. Je pa dosti tega na netu, npr. https://starlinkinsider.com/starlink-tr...

Patrik0 ::

Strojna oprema je vezana na račun iz katerega je bila naročena in iz katerega se je plačevala naročnina. Ta oprema je tudi geolokacijsko zaščitena. Lastnik mora pri Starlink supportu zahtevati odjavo storitev, prenos strojne opreme na novega lastnika. Novi lastnik pa mora imeti pri staroinku ze registriran racun, da se mu oprema veze na njegov racun potem pa si izbere narocnino, placa prvi racun s kartico takoj potem pa si starlink namontira in nastavi-nastavitev trjaa okoli 20-30 minut.

mrTwelveTrees ::

Je že kdo probal klice Telekoma preko vowifi preko Starlika, če dela tekoče ?

redno uporabljam, ima čisto rahel delay (skoraj nezaznaven, nič proti klasičnemu satlinku) pa podobno kot VoIP na nekaj 10min kdaj dropout za par sekund.

bastadu ::

Ali je Starlink možno kupiti samo na Starlinkovi strani ali obstaja kakšen slo operater, preko katerega ga je mogoče naročiti in potem v sklopu tega imeti še IPTV? Ali je treba vsako posebej? Kakšno pa je trenutno stanje z delovanjem recimo EON-a ali NEO v navezi s Starlinkom?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bastadu ()

Kolikor vem samo pri starlinku. Delovanje z IPTV je tako tako. Jaz imam preko android app t2, prej sem imel telekom. Pri obeh je problem da ni bufferinga in je stream obcutljiv na mikroprekinitve. Tako da ni optimalna resitev, je pa znosno.

Zgodovina sprememb…

link_up ::

Legon je izjavil:

Kolikor vem samo pri starlinku. Delovanje z IPTV je tako tako. Jaz imam preko android app t2, prej sem imel telekom. Pri obeh je problem da ni bufferinga in je stream obcutljiv na mikroprekinitve. Tako da ni optimalna resitev, je pa znosno.

diy buffer...
In and Out

Legon je izjavil:

Kako na pogosto pa so te mikro prekinitve? Pa te prekinitve bi naj bole odpravljene, ko bo omrežje enkrat polno funkcionalno (okoli 12k operativnih satelitov)?

Ales ::

Tu so bolj problem zanič aplikacije oz. zanič sistemska zasnova ponudnikov IP TV.

Enshitifikacija pač. Ljudem je pa zgleda OK, sicer ne bi plačevali za to...

bastadu je izjavil:

Legon je izjavil:

Kako na pogosto pa so te mikro prekinitve? Pa te prekinitve bi naj bole odpravljene, ko bo omrežje enkrat polno funkcionalno (okoli 12k operativnih satelitov)?

Praviloma na par minut (tam 15-30), je pa odvisno kje imas kroznik, ce je se kaka ovira itd...

link_up je izjavil:

Legon je izjavil:

diy buffer...

Kaj vec od enovsrticnice?

Zgodovina sprememb…

Mikrohard ::

Seveda je buffer... ampak pri LIVE streamu pač ne moreš imeti par minut bufferja kot pri VOD streamih (youtube, netflix, hbo, itd). Tukaj je bufferja 10-20sec. In če je v trenutku, ko pride do tvoje par sekundne prekinitve buffer na spodnjem nivoju (10sec), bo pri koncu prekinitve skoraj prazen... in ker so playerji zasnovani tako, da poskušajo v vsakem primeru brez prekinitve predvajati naprej, ti bo verjetno v takem primeru še kvaliteto zmanjšalo.

To pa so optimisticni podatki "10-20 sekund", vsaj za neo in eon. Izklopi router, pa bos videl da ni, niti ena sekunda. Jaz se z vpn izognem tem mikrom prekinitvam.
Ce hoces buffering se bo treba obrnit drugim "domacim" ip tv ponudnikom. Problem je sam sport, ko zna tudi po minuto zaostajati slika.

Ranga 1 sec je buffer na multicastu... za internetno TV storitev je to praktično nemogoče, ker bi že vsaka malenkost ustavila predvajanje na mobilnem signalu. T-2 uporablja 3x po 6 sekundne segmente za live streaming... buffer tako niha med 12 in 18sec, če imaš stabilno povezavo. Si pa 18 sekund za živo sliko. Z večjim bufferjem bi bil še bolj zadaj.

Mikrohard je izjavil:

Ranga 1 sec je buffer na multicastu... za internetno TV storitev je to praktično nemogoče, ker bi že vsaka malenkost ustavila predvajanje na mobilnem signalu. T-2 uporablja 3x po 6 sekundne segmente za live streaming... buffer tako niha med 12 in 18sec, če imaš stabilno povezavo. Si pa 18 sekund za živo sliko. Z večjim bufferjem bi bil še bolj zadaj.

Ampak za zivo sliko pri ip tv ni krivec "buffering", da je toliksen zaostanek slike. Tak da to tvoje ne drzi. Pri samem operaterju se naredi zamik, treba je se skodirati, poslati uporabnikom, ker kot si sam rekel, pac to ni multicast. Vec ko je uporabnikov vecji je zamik, dokler ne pride do meje serverja in se slika zacne zatikati. Lepo videno letos med EU nogometnim prvenstvom, vsi operaterji imel probleme z srbijo in slovenijo. OI ocitni ni tak problem. In ja, pri mobilnem signalu ip tv ob vsakem nihanju takoj crkne.
Ker imam sam iste probleme, da skos
crkuje, sem se precej poglobil v te tezave. Na koncu sem resil, da sem vzel en ip ponudnik (ni operater, kot je telekom), doma postavil server, kjer mi posreduje na android box z vlc. Buffering je nastiman na eno minuto. Deluje super, problem je samo takrat ce sosedi prek totala gledajo tekmo in ker je letos bilo nenoralno veliko enajstmetrovk... ampak nima veze vsaj ne prekinja.

DamijanD ::

Zakaj je pa razlika enih 10-20s med sliko na neo boxu in sliko preko browserja na neo strani?

Scorpy84 je izjavil:

To pa so optimisticni podatki "10-20 sekund", vsaj za neo in eon. Izklopi router, pa bos videl da ni, niti ena sekunda. Jaz se z vpn izognem tem mikrom prekinitvam.
Ce hoces buffering se bo treba obrnit drugim "domacim" ip tv ponudnikom. Problem je sam sport, ko zna tudi po minuto zaostajati slika.
Na kakšen način pa vpn pomaga pri mikro prekinitvah?

Daniel ::

Scorpy84 je izjavil:

Mikrohard je izjavil:

Ampak za zivo sliko pri ip tv ni krivec "buffering", da je toliksen zaostanek slike. Tak da to tvoje ne drzi. Pri samem operaterju se naredi zamik, treba je se skodirati, poslati uporabnikom, ker kot si sam rekel, pac to ni multicast. Vec ko je uporabnikov vecji je zamik, dokler ne pride do meje serverja in se slika zacne zatikati. Lepo videno letos med EU nogometnim prvenstvom, vsi operaterji imel probleme z srbijo in slovenijo. OI ocitni ni tak problem. In ja, pri mobilnem signalu ip tv ob vsakem nihanju takoj crkne.
crkuje, sem se precej poglobil v te tezave. Na koncu sem resil, da sem vzel en ip ponudnik (ni operater, kot je telekom), doma postavil server, kjer mi posreduje na android box z vlc. Buffering je nastiman na eno minuto. Deluje super, problem je samo takrat ce sosedi prek totala gledajo tekmo in ker je letos bilo nenoralno veliko enajstmetrovk... ampak nima veze vsaj ne prekinja.

Kakšna programska oprema je na tem serverju oz. kaj uporabljaš?

bastadu je izjavil:

Scorpy84 je izjavil:

Na kakšen način pa vpn pomaga pri mikro prekinitvah?

Malce čudno je, ampak sem tudi sam opazil, da recimo EON dela bolje, če sem povezan nazaj domov v svoje omrežje. Razlogi mi sicer niso poznani.

Trenutno iz HR uporabljam internet preko hisnega bakrenega omrežja (4G je bolj švoh tu) in sem najprej poskušal z direktno povezavo, pa se je slika občasno ustavljala. Nato sem na Mikrotiku vklopil EOIP v domače omrežje in ga vezal na ločen WiFi in zadeva preko CC4 dela razmeroma tekoče.

Scorpy84 je izjavil:

Mikrohard je izjavil:

Ah lepo te prosim… stvari razumeš na pol in po forumih širiš neresnice. Se 15 let ukvarjam s tem poklicno in vem, od kye delay. Seveda par sekund doda transkodiranje… ampak to se primarno dela zaradi varčevanja s pasovno širino ter podporo za različne naprave… in ne s samim IPTV. Prav tako se ta delay ne veča s številom uporabnikov. Če so res vsi operaterji imeli probleme s tekmo Slovenija - Srbija (na T-2 se ne spomnim, da bi bili kakšni problemi), je lahko razlog le na izvoru. Če operaterju preveliko število uporabnikov dela probleme, ima premalo serverjev, ali pa slab load balancing.

Za playerje z adptivnimi algoritmi so pač najtežje razmere, če bandwidth zelo niha… in to, da gre iz 200 mega v trenutku na 0, je pač ekstrem… bo pač treba poiskat nek kompromis med zaostankom za live, bufferjem, velikostjo segmentov, itd…

Ales ::

Mikrohard je izjavil:

Za playerje z adptivnimi algoritmi so pač najtežje razmere, če bandwidth zelo niha… in to, da gre iz 200 mega v trenutku na 0, je pač ekstrem… bo pač treba poiskat nek kompromis med zaostankom za live, bufferjem, velikostjo segmentov, itd…

Če tega naši ponudniki IPTV do sedaj niso ugotovili... Lahko le sklepamo, da se s tem niso resno ukvarjali ali pa so se in mislijo, da je to primerno urejeno.

Kar bi pomenilo, da jim je statistično zanemarljivo, da nekaterim gledalcem šteka. Po kateri statistiki pa ne vemo - lahko, da je takih gledalcev malo ali pa jih ni tako malo, vendar se jim njihova slaba uporabniška izkušnja na denarju nič ne pozna in jih boli k...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Ales ()

Delay se je dobesedno med tekmo povečal, sem bil takrat na morju in sem prešaltal na italijane, ker je bil nenormalen zamik, pa še ni delalo tekoče (takrat sem imel dobro povezavo, tako da to ni bil krivec). Lepo je aleš povedal, komot bi lahko to uredili pa nočejo. Sedaj kot sem si naredil, je večji zamik ampak dela, brez prekinitev. Ker če ti praviš da na t2 uporabljajo tolikšen buffer, je več kot očitno, da se velika večina porabi pri operaterju. Sem zdajle testiral na optiki na pc in tablica, ter t2 in neo, eon nisem, pri obeh je prekinilo po 3-4 sekundah.

S katero programsko opremo si to uredil?

Daniel je izjavil:

S katero programsko opremo si to uredil?

Preprosto, katerkoli live stream downloader, z vpn se povezeš do mape na računalnika, kjer se shranjuje datoteka ali datoteke, odvisno koliko želiš imeti programe. Nastaviš do koliko gb, se naj shranjuje, če ne ti bo hitro zapolnilo disk in seveda da prepisuje, ko doseze kolicino. Sam imam npr. eno do dve minuti videa shranjevanja. Z vlc pa odpreš, ta pa itak avtomatsko nalaga vnaprej. Lahko probaš dobite linke na balkan kodi in preizkušaš, samo tam so precej nezanesljivi linki, večrkat nič ne deluje.

Ali ima kdo od vas Starlink, krožnik pa ima pogled na široko odprto nebo brez ovir in mu vseeno občasno prekinja povezavo? Ali občasno prekinja samo tistim, ki vam pogled na nebo delno prikrivajo okoliški hribi, drevesa, itd. ...

Sinaloa ::

Starlink imam sedaj že nekaj tednov, sem ga pa rental. Začasno sem ga postavil na dvorišče dokler ne naročim dobrega nosilca (ki so kar dragi). Prekinitev na vsakih par minut je dokaj normalen pojav saj se takrat Starlink ne poveže na satelit ob menjavi oz. ga ne doseže. Mislim, da brez prekinitev ne gre. Če greš po njihov App in statistiko vidiš "razlog" prekinitve. Če je "obstructed" potem je seveda razlog slaba postavitev oz. ovire. Kot sam internet ni spet tako slab, boljše kakor LTE (višje hitrosti), hitrost gre tam do 200Mbps DL / 15.20Mbps UP. Edino kar me moti je pač, da piratstvo ni dovoljeno in je DL preko NordVPN-a extremno počasen :/
Ima mogoče kdo kakšno dobro alternativo?

Jaz imam doma starlink drugo serijo z ruterjem ce koga slucajno kaj zanima, za prodajo seveda.

pegasus ::

V oglas dodaj še ceno.

Cena 250€, novi je 400€. Oglas je na bolhi in na marketplacu.

bastadu je izjavil:

Ali ima kdo od vas Starlink, krožnik pa ima pogled na široko odprto nebo brez ovir in mu vseeno občasno prekinja povezavo? Ali občasno prekinja samo tistim, ki vam pogled na nebo delno prikrivajo okoliški hribi, drevesa, itd. ...

Jaz. Odprto nebo, na Obstruction plotu samo par roza pik na čistem obodu vidnega polja antene, občasno vseeno prekine za par sekund.

Sinaloa je izjavil:

Starlink imam sedaj že nekaj tednov, sem ga pa rental. Začasno sem ga postavil na dvorišče dokler ne naročim dobrega nosilca (ki so kar dragi). Prekinitev na vsakih par minut je dokaj normalen pojav saj se takrat Starlink ne poveže na satelit ob menjavi oz. ga ne doseže. Mislim, da brez prekinitev ne gre. Če greš po njihov App in statistiko vidiš "razlog" prekinitve. Če je "obstructed" potem je seveda razlog slaba postavitev oz. ovire. Kot sam internet ni spet tako slab, boljše kakor LTE (višje hitrosti), hitrost gre tam do 200Mbps DL / 15.20Mbps UP. Edino kar me moti je pač, da piratstvo ni dovoljeno in je DL preko NordVPN-a extremno počasen :/

Meni PureVPN na Malteški server in DL preko njega dela kar ok.

Patrik0 je izjavil:

Jaz imam doma starlink drugo serijo z ruterjem ce koga slucajno kaj zanima, za prodajo seveda.

Si kupil V4, da prodajaš, ali kak drug razlog?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: chort ()

Patrik0 je izjavil:

Cena 250EUR, novi je 400EUR. Oglas je na bolhi in na marketplacu.

Nov starlink 2 generacije je 249 EUR.

Zgodovina sprememb…

Legon je izjavil:

Patrik0 je izjavil:

Cena 250EUR, novi je 400EUR. Oglas je na bolhi in na marketplacu.

Nov starlink 2 generacije je 249 EUR.

True that, nov Gen2 (Standard Actuated) je 249€, nov Gen3 (Standard) pa 349€.

Oo a so spustli ceno pol se mi ga ne splaca prodajat. Za 200€ ja za manj ne. 2 feneracija od 1.8 baje da je vec niti ne dajejo so mi rekli ba supportu od zsaj samo gen 3

Na starlink.com ga lahko normalno narocis za 249 eur. 3 generacije je pa ene 100 eur drazja.

Zgodovina sprememb…

Sinaloa ::

Patrik0 je izjavil:

Oo a so spustli ceno pol se mi ga ne splaca prodajat. Za 200€ ja za manj ne. 2 feneracija od 1.8 baje da je vec niti ne dajejo so mi rekli ba supportu od zsaj samo gen 3

Čudno jaz ga imam 2 tedna in sem še vedno dobil Gen2? Mogoče zato, ker ga rentam. Sicer meni osebno se zdi Gen2 boljša izbira že zaradi tega ker je motorized + da je ogrevan v primeru če zapade kaj snega nanj, ter da ima že nek "soliden" nosilec po defaultu. Slabost pa je, da rabiš dodaten adapter za priklop na router.

chort je izjavil:

bastadu je izjavil:

Jaz. Odprto nebo, na Obstruction plotu samo par roza pik na čistem obodu vidnega polja antene, občasno vseeno prekine za par sekund.

Sinaloa je izjavil:

Meni PureVPN na Malteški server in DL preko njega dela kar ok.

Patrik0 je izjavil:

Si kupil V4, da prodajaš, ali kak drug razlog?

Hmm jaz imam NordVPN, probam še malo več serverjev v mojem območju.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Sinaloa ()
««
10 / 11
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Namesto Starlinka (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
965381 (1262) Daniel
»

Starlink izstrelil satelite, ki prinašajo satelitski internet na telefone

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
4911265 (5345) chort
»

MWC: Vmesno poročilo o delovanju Starlinka

3910564 (6979) sija
»

SpaceX-ov satelitski internet Starlink že deluje

3310164 (7732) vostok_1
»

SpaceX polni svojo konstelacijo satelitov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5517428 (13655) M.B.

Več podobnih tem