» »

Starlink Slovenija

Starlink Slovenija

««
9 / 9
»
»»

kajnepoves ::

Pa še eno vprašanje. Doma imamo zdaj nameščeni 2 anteni Starlink, ki sta med seboj oddaljeni nekje 10m! Obe anteni sta na strehi hiše in med seboj oddaljeni cca 10 m. Ali obstaja možnost, da bi zaradi dveh anten prišlo do padca hitrosti interneta za 50% (izmerjenim s speedtestom)?

Scorpy84 ::

kajnepoves je izjavil:

Včeraj sem namestil anteno Starlink. Net dela dobro, sem pa naletel na težavo pri gledanju IPTV. Težava je, da se slika ustavlja (ne teče gladko), medtem ko na Telekomovem omrežju deluje brezhibno! Ali je za ustavljanje kriv ping? Druga za enkrat ne vidim, kajti Telekom ima cca 20 ms, medtem ko je imel Starlink 56 ms. Kljub temu, da imam slabo linijo Telekoma (12/1) deluje IPTV brez problema, Starlink s 197/25 pa se ustavlja.
Kakšen nasvet, če se da kaj urediti? Ima še kdo takšno težavo?


Probaj prek vpn postaviti, meni resi tezavo v tujini.

kajnepoves ::

Zraven Starlinka sem naročil še adapter. Če mrežni kabel preklopim dirtekt iz Starlink adapterja na TV, potem IPTV deluje vrhunsko. Če pa priklopim mrežni kabel na mojega FritzBoxa tam se pa zaustavlja.

Fritzbox imam nastavljen na:

FRITZ!Box as a Mesh Repeater (This FRITZ!Box extends the Mesh and adopts the settings on the Mesh Master)
This FRITZ!Box is a network device (IP client) in the home network of a different router. It receives an IP address from the router.

Naj dodam, da imam nastavljen Fritzbox tako da se ne tepe (moti) s Telekomovim, od koder imam narejeno mrežno povezavo (ruotarja imam povezana z mrežnim kablom)

Tukaj mora biti neka fora. Morda bi moral Fritz Box nastavit na:

FRITZ!Box as the Mesh Master

The settings configured on this FRITZ!Box are automatically applied to the entire Mesh.

V Starlink aplikaciji pa ni več nastavitve, kjer bi lahko spremenil na "Bypass Starlink WiFi Router mode"!

Morda kak nasvet? Hvala vsem za odgovor

lp

Zgodovina sprememb…

Tero ::

Prijatelj ima vikend na precej odrocni lokaciji v Sloveniji na katerega bi se rad trajno preselil. . V hiši niti ni 2G signala kaj šele karkoli drugega. (če greš kakšnih 100metrov stran uloviš 2g od A1) Seveda je zdaj v postopku za nabavo starlinka. Ima tudi neki manjšo podjetje in bo delal od doma od tega vikenda ko bo starlink usposobljen. Zato pa imamo problem. Nujno bi potreboval slovensko telefonsko številko. Se da kako to narediti da bi delalo preko starlinka? Rad bi tudi gledal Slovenske tv programe. Kako to dvoje usposobit na starlink? Glede na to da bo svoje stanovanje prodal nebo imel drugega naslova...
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

starfotr ::

Simobil oz. A1 je včasih imel SinaIP. Pa je ukinil to storitev. Zato naj telefonsko številko prestavi na Telekom in vzame paket, ki ima že vključen VoWiFi. Če nima, lahko pri katerikoli naročnini dodatno naroči to storitev, je pa potem mesečna naročnina za to posebej.

Za to storitev mora imeti ustrezen telefon, ki to podpira.

https://www.telekom.si/pomoc/mobilna-te...
https://www.telekom.si/tehnik/tehnologi...

Naj si kupi WiFi mesh sistem dostopnih točk, točke naj poveže s kabli med sabo, da bo imel res dobro in zanesljivo povezavo ter pokritost z WiFi signalom v objektu. In seveda naj si pri Starlinku kupi LAN vmesnik.

To je alternativa, ki jo lahko ima. Upam samo, da so zakasnitve Starlinka dovolj nizke za te podvige.

Glede TV ima lahko kak Total TV ali pa morda še bolje TELEMACH predplačniški paket EON TV Prepaid 3 mesečni
https://www.shoppster.si/p/0792722

Daniel ::

Večina uporabnikov Starlinka poroča o težavah pri gledanju IPTV.

damjankovac ::

Zdravo, tudi jaz imam probleme z gledanjem IPTV od telekoma. Ves čas preklapljanna slabšo sliko in velikokrat popolnoma obstane.

Imam ethernet kabel in pa priklopljeno na svoj router. TV je povezan s kablom.

Ima kdo kakšno idejo kako to rešiti?

Hvala

Daniel ::

Nekdo je omenjal, da naj bi vzpostavitev VPN povezave (verjetno do katerega od naših operaterjev) nekoliko pomagala. Koliko pa je v tem resnice pa bo moral kdo drug povedati.

Scorpy84 ::

vpn je najboljše, da ti naredi nekdo, ki ima dobro povezavo doma. Za vpn je dovolj router, ki prek vpn-ja spusti vsaj 15Mbps. V mojem primeru sem uporabljal wireguard, letos prešatlam na open vpn, ker imam tudi boljši router, ki da skozi 60-75 Mbps, saj bo več naprav povezanih. Tudi vpn ne dela čudeže, ampak v mojem primeru vsaj za 90% omili težavo, ker mi počepne ko na LTE pade hitrost pod 4-5 Mbps. Ne počepne pa več ko ping skače, v tem primeru je ping največi problem, da slika obstane in ne gre naprej. Vpn z majhno zakasnitvijo precej ublaži te prekinitve v omrežju, saj drugi router/naprava počaka, na podatke da dešefrira. Aplikacija pa tega ne zazna, kvečjemu malo trzne slika ali pa spremeni ločjivost, eon bolj pogosto to počne, neo mi boljše deluje. Kolikor berem je tudi pri starlinku na trenuke problem ping.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Scorpy84 ()

Daniel ::

Glede na to, da je Wireguard precej novejši standard obstaja kakšen poseben razlog za vrnitev na OpenVPN?

Scorpy84 ::

Enostavno deluje boljše, sicer so hitrosti nižje, menda na račun boljšega šifriranja. Ampak po lanskemu septembru, ko sem testiral je delovalo odlično brez prekinitev. Več bom vedel, junija/julija ko se turisti vrnejo.

GupeM ::

Jaz imam pa ravno obratne izkušnje. Sem bil na OpenVPN, pa imam sedaj Wireguard. Mi wireguard deluje hitreje, predvsem pa je poraba baterije na telefonu manjša. Imam namreč always on VPN na telefonu. Kar se tiče zanesljivosti, sta pa tako Wireguard kot OpenVPN enako zanesljiva.

Največji problem pri Wireguardu je edino to, da če se VPN zaradi kakšnega razloga ne vzpostavi ali se prekine (recimo da mi doma zmanjka štroma), nikjer ni nobene indikacije, da ne dela. Samo interneta ni. Moraš odpreti Wireguard app, pa tam pogledat, ali podatki šibajo ali ne. Tako da se mi je že ene dvakrat zgodilo, da nekaj ur nisem dobil sporočil na Viber/messeger, mailov in podobno na telefon, ker enostavno nisem vedel, da nimam interneta. OpenVPN spusti notification, kadar povezava pade.

WG app bi moral, kadar heartbeat messagi ne grejo čez, tudi spustit kakšen notification.

Scorpy84 ::

Jaz uporabljam v navezi router-router in en android box z aplikacijo, ki je pa ja drugi lokaciji. Ravno tisti box je delal probleme, probal tudi shield pa iste tezave in ko te sorodniki klicejo, pa ti zdaj razlagaj, kako da uklopijo. Z openvpn teh tezav ni bilo ali pa je sam vzpostavljal povezavo po kaksni prekinitvi, to nisem preverjal.

V-i-p ::

GupeM: a kakšen "server status monitor" ne pride v poštev v tvoji situaciji? Pred mnogo leti sem imel nekaj podobnega, ko mi je app na telefonu javil, če je doma server padel. Samo to je bilo kakih 10 let nazaj :).

https://play.google.com/store/apps/deta...
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

GupeM ::

Ja, bi prišlo v poštev tudi kaj takšnega. Ampak je zadeva preveč zanesljiva, da bi se ubadal s tem. Mogoče nekoč :)

Mislim, da bi bilo za vse lažje, če bi WG imel to že vse vgrajeno v app, ne pa še en dodaten app. To v appu rešit res ne bi smel biti problem. Hearbeati se itak pošiljajo na vsakih n sekund. Če ne dobiš dveh, treh zaporednih heatbeatov, pokneš gor notification in je.

pegasus ::

WG ne rabi nobenih serverjev, ker je zgolj ovoj, enako kot ipsec, le veliko modernejši.

Patrik0 ::

Kako se pa to kaj instalira in nastavi tale wireguard da bi kaki eon ali bro tv delala bolje in tekoce brez prekinitev? Ima kdo kaka navodila ali kaj pdoobnega? Imam doma drugace unifi naprave (u6 lite dostopne tocke, switch ij usg). Ksko aktivirat in nastavit wireguard?

chort ::

Dvomim, da bo VPN rešil zatikanje IPTV in ostalih servisov. Kot razumem so problem bolj mikro prekinitve povezave (< 1s) in občasni daljši izpadi (> 5s). Lokalni cache bi verjetno bolj pomagal, ne vem pa, če je stvar sploh izvedljiva. Tudi predvajaj.si ima podobne težave preko SL.

Ales ::

To je zgleda problem slabe izvedbe bufferinga v aplikacijah oz. pač ni prilagojen za tovrsten izpade.

Kakor praviš, lokalni cache bi pomagal, oz. proxy cache. Ampak takole na pamet ne vem za par-klikov-rešitev prav za IP televizijo... je pa sigurno se že kdo lotil, splača se poiskati malo.

Patrik0 ::

Kje bi nasel kaj pametnega v tem smislu kaka navodila?

chort ::

Huh, lihkar sem po dolgem času zalaufal speedtest. 367 Mbps dol, 43 Mbps gor. Cca 2x boljše kot nazadnje. So kaj javno nadgrajevali?
««
9 / 9
»
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Starlink izstrelil satelite, ki prinašajo satelitski internet na telefone

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
499562 (3642) chort
»

Kitajska: sateliti SpaceX so se skoraj zaleteli v vesoljsko postajo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
397893 (4171) Mr.B
»

MWC: Vmesno poročilo o delovanju Starlinka

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
399475 (5890) sija
»

SpaceX-ov satelitski internet Starlink že deluje

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
339019 (6587) vostok_1
»

SpaceX polni svojo konstelacijo satelitov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5516028 (12255) M.B.

Več podobnih tem