» »

Zakaj v Kambodži ne pošiljajo kratkih sporočil, temveč glasovna sporočila

Zakaj v Kambodži ne pošiljajo kratkih sporočil, temveč glasovna sporočila

Slo-Tech - Facebookov Messenger že lep čas omogoča pošiljanje govorjenih sporočil namesto tipkanih, ki so sicer pogostejša. Tako je v večini držav, ne pa povsod. Pred tremi leti so v Facebooku naleteli na zanimivo odstopanje, ki ga sprva niso znali pojasniti, poroča Rest of World, sklicujoč se na dokumente žvigažičice Frances Haugen. V Kambodži ustvarijo kar polovico vseh zvočnih sporočil, ki se pretočijo po Messengerju. Facebook se je odločil to preiskati.

So morda Kambodžani slabo pismeni in preprosto raje govorijo kakor pišejo? Kambodža sicer ni edina država s takšnim vzorcem uporabe, je pa najbolj izstopajoča. Podobno je tudi v Dominikanski republiki, Senegalu, Beninu in Slonokoščeni obali. Izkazalo se je, da razlog ni v pismenosti, saj v Kambodži tako najraje komunicirajo vsi od taksistov do predsednika vlade. Prav tako fenomen ni omejen na Facebookov Messenger, temveč ga najdemo tudi na WhatsAppu ali Telegramu. Razlog je preprost - za nekatere pisave tipkanje ni dovolj enostavno.

V Kambodži govorijo kmerski jezik, ki se piše s posebno pisavo. Ta seveda na računalnikih obstaja, saj je v Unicodu že petnajst let, a jo je vseeno težko vpisovati. Navsezadnje vsebuje 74 znakov, zato na tipkovnici ni možno prikazati vseh. Vsaki tipki sta dodeljena dva, med katerima je možno preklapljati. Na majhnem zaslonu pametnega telefona je to še teže. Zato govorci kmerskega jezika precej raje kar narekujejo in pošiljajo posnetke, kakor da bi na 5-palčnem zaslonu lovili 74 znakov. K temu pripomore tudi dejstvo, da za zahodne jezike obstajajo črkovalniki, ki jih izkoriščajo programske tipkovnice za lažji vnos (npr. SwiftKey), medtem ko je teh orodij za kmerščino manj.

To seveda prinaša svoje izzive. Takšni pogovori so teže berljivi, ker jih je treba poslušati. Iskanje je bistveno oteženo. Če platforma ne skladišči zvočnih posnetkov dovolj dolgo, pogovori za nazaj tudi izginejo. Kadar v Kambodži tipkajo, uporabljajo bodisi angleščino bodisi latinično pisavo za prečrkovanje kamboškega besedila. Še najraje pa svoje besede kar posnamejo. Dolgoročne posledice so še neznane, a že zdaj vemo, da je takšna sporočila tudi teže nadzorovati in se iz njih - to velja za umetno inteligenco - učiti.

7 komentarjev

G-man ::

Zanimivo! Bolj kot "softver žre svet" kot pravijo ideologi Silicijeve doline, bolj čudne stvari žre zaradi naših kulturnih izhodišč. Me prav zanima koliko so k razvoju računalništva prispevala ali omogočila prav feničanska abeceda, grščina in latinščina (ja, seveda tudi indijska in arabska matematika). Verjetno ne bomo nikoli izvedeli...

nekikr ::

Ker so prebutasti, zato pošiljajo glasovna sporočila. Kitajska je imela še precej večji problem kot 74 znakov pa so to rešili izvrstno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

slo81 ::

nekikr--kdo je tisti ki lahko oceni kdo je butast,preberi prispevek ,premisli in raje nič ne piši.

nekikr ::

Butast je tisti, ki ne reši problema. In to, da preko tipkovnice ne moreš vnašati besedila ampak zgolj govor je skrajno butasto. Zakaj? No, ker sicer ostaneš na ravni predindustrijske civilizacije, kar je prednost samo nekaj časa in samo v omejenem obsegu. Od turizma lahko životarijo kot zdaj, slej ko prej je pa treba zajadrati v industrijo, tako ali drugačno, ki pa jo poganjajo računalniki. Ti pa delujejo na zapisano kodo. Poglej še enkrat kitajsko.

6bt9hmDwY ::

Koga imate vi tule zdaj za butastega, ne razumem...
Navadnega uporabnika, ki se mu gre za udobnost in priročnost?
Ali razvijalce, ki ne ponudijo učinkovitejšega orodja za vnos besedila?

Mimogrede... :-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 6bt9hmDwY ()

Egidij88 ::

Tudi v srednji in južni ameriki dosti uporabljajo glasovna sporočila, najpogosteje prek whatsapp.

karafeka ::

nekikr je izjavil:

Ker so prebutasti, zato pošiljajo glasovna sporočila. Kitajska je imela še precej večji problem kot 74 znakov pa so to rešili izvrstno.


Izvrstno?!! A tako da se vsa spročila, ki jih ljudje pišejo zbirajo v nek centralni oblak, zato da ti lahko potem AI “pomaga” (priporoča besede) pri hitrejšem pisanju v vseh aplikacijah?
Sanje vsake diktature verjetno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Otok - Kambodža ali Tajska?

Oddelek: Loža
263523 (2336) kakob
»

Cellebrite: Odklenemo lahko katerikoli iPhone

Oddelek: Novice / Varnost
2310705 (7571) Cr00k
»

V Kambodži aretirali ustanovitelja Pirate Baya (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
5219568 (15008) PaX_MaN
»

Amazon mp3 beta vs. iTunes

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
416187 (4614) TESKAn

Več podobnih tem