»

Zakaj v Kambodži ne pošiljajo kratkih sporočil, temveč glasovna sporočila

Slo-Tech - Facebookov Messenger že lep čas omogoča pošiljanje govorjenih sporočil namesto tipkanih, ki so sicer pogostejša. Tako je v večini držav, ne pa povsod. Pred tremi leti so v Facebooku naleteli na zanimivo odstopanje, ki ga sprva niso znali pojasniti, poroča Rest of World, sklicujoč se na dokumente žvigažičice Frances Haugen. V Kambodži ustvarijo kar polovico vseh zvočnih sporočil, ki se pretočijo po Messengerju. Facebook se je odločil to preiskati.

So morda Kambodžani slabo pismeni in preprosto raje govorijo kakor pišejo? Kambodža sicer ni edina država s takšnim vzorcem uporabe, je pa najbolj izstopajoča. Podobno je tudi v Dominikanski republiki, Senegalu, Beninu in Slonokoščeni obali. Izkazalo se je, da razlog ni v pismenosti, saj v Kambodži tako najraje komunicirajo vsi od taksistov do predsednika vlade. Prav tako fenomen ni omejen na Facebookov Messenger, temveč ga najdemo tudi na WhatsAppu ali Telegramu. Razlog je preprost - za nekatere pisave tipkanje ni dovolj enostavno.

V...

7 komentarjev

Ustanovitelj Pirate Baya izročen Švedski

PC World - Kambodža je Švedski izročila Gottfrida Svartholma Warga, ki so ga 30. avgusta aretirali na podlagi mednarodne tiralice. Warg je eden izmed četverice ustanoviteljev in skrbnikov zloglasne strani The Pirate Bay, ki je bila na Švedskem obsojena na enoletne zaporne kazni in plačilo odškodnine. Poleg tega je Warg obtožen tudi sodelovanja pri računalniškem vdoru v sisteme podjetja Logica. Takoj po prispetju na Švedsko so ga na stockholmskem letališču Arlanda priprli in začeli postopke zoper njega.

Medtem ko so se Carl Lundström, Fredrik Neij in Peter Sunde na...

11 komentarjev

V Kambodži aretirali ustanovitelja Pirate Baya

Yahoo News - V Kambodži so aretirali 27-letnega švedskega državljana Gottfrida Svartholma Warga, ki ga poznamo kot enega izmed treh soustanoviteljev zloglasne strani s torrenti The Pirate Bay. Aretirali so ga na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je na Warga razpisala Švedska, je potrdil tiskovni predstavnik švedskega zunanjega ministrstva. Zakaj natančno so ga aretirali, kamboške oblasti niso povedale, so pa navedle, da gre za "prestopke povezane z informacijsko...

52 komentarjev

Cene diskov se umirjajo

DigiTimes - Cene diskov se po velikanskih podražitvah, ki so jih povzročile lanske poplave na Tajskem in v Kambodži, počasi umirjajo in padajo na predkrizne nivoje. Kmalu po poplavah je namreč zaradi velikega upada ponudbe cena poskočila tudi za faktor dve, kar seveda dolgoročno ni vzdržno.

Western Digital, ki je bil najbolj prizadet, je že konec leta začel ponovno zaganjati vsaj del proizvodnje. Vmes je novo tovarno odprl tudi Seagate, na noge pa so se postavili tudi dobavitelji sestavnih delov za diske (npr. Nidec, ki proizvaja motorčke za trde diske). Analitiki zato napovedujejo nadaljevanje zniževanja cen, ki pa vseeno še ne bodo dosegle lanskih ravni.

V mesecu aprilu pričakujemo vsaj 10-odstotno znižanje cen, so povedali tajvanski...

37 komentarjev

Ni več mogoče brez mobilnih telefonov (v prihodnosti)?

Akihabaranews - V nekoč sovražni nam Južni Koreji, se je pričel sejem z imenom Smart Home Network Show, kjer njihov telekomunikacijski operater predstavlja, kaj vse v vaši nepremičnini je mogoče nadzirati in upravljati z pomočjo mobilnih telefonov. Predstavljene stvari so dejansko že izvedljive in mobilni telefon lahko sedaj zamenja ključe od stanovanja, avtomobila itd, kreditne kartice, walkman, radio, digitalni fotoaparat, daljinske upravljalnike za domače naprave, odjemalce elektronske pošte itd.

OK, v Kambodži bo vse po starem. Za nas je smiselno vprašanje, kaj se bo zgodilo, če ne bomo (pravočasno) poravnali dolgov mobilnemu operaterju?

17 komentarjev

3G mobilna telefonija: NEC, Matsushita in TI skupaj, prepoved v Kambodži

Reuters - NEC - Nippon Electric Company in Matsushita Electric Industrial Co (Panasonic, Tehnics...) sta si podala roki in se odločila deliti nebo. Skupaj namreč nameravata sodelovati na področju tretje generacije mobilne telefonije. Združitev ni v planu, a se bo verjetno navezi pridružil še TI - Texas Instruments. Skupno imata Panasonic in NEC 33,5% delež na japonskem tržišču.

V Kambodži jim bo šlo slabše. Predsednik države Hun Sen, bivši Rdeči Kmer, je namreč prepovedal uporabo tretje generacije mobilnih telefonov za nadaljnje desetletje. Razlog za prepoved je bila ženina prošnja, po prejetju pornografske vsebine na mobilni telefon, ki jo je pretresel. Oba posledično skrbi za moralo naroda.

18 komentarjev