» »

Bartol; Alamut

Bartol; Alamut

DavidJ ::

Tole ima nasa generacija za maturo. Mene je knjiga.. vrgla iz tira. Priporocam branje se in se. Jst zelo poredko berem knjige... tole sem pa dobesedno pozrl.

http://www.zalozba-sanje.si/alamut
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

kuglvinkl ::

En teden se že spravljam, da napišem recenzijo te knjige za lokalni časopis.
Your focus determines your reallity

Gandalfar ::

men je prov huda knjiga. Me prav zanima kaj bo profesorca za slovenscino iz nje ustvarla in kaj maturitetna komisija (verjetn jo bom na koncu solskega leta hotu zazgat ;-) )

Tomi ::

Knjiga me je prevzela, in čeprav nekako nisem imel časa, da bi jo bral (šola in podobne zadeve), sem jo prebral v nekaj dneh. Kar potegne te vase, in imate srečo, da imate tako interpretativno knjigo na maturi.
metrodusa.blogspot.com

Tassador ::

Se strinjam...res zelo dobra knjiga....tudi zelo popularna tem obdobju..

DavidJ ::

Nekej mi ni cisto jasno.. knjiga je izmisljena, zgodovinski cas in osebe (pomembne) pa naj bi zares obstajali in grad Alamut pravtako?
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

kuglvinkl ::

Če me spomin ne vara, je stvar v tem, da mu je to štorijo omenil jako znani slov. literat (shoot me). Zgodovinski podatki naj bi bili točni in so mu služili za osnovo, ogrodje štorije. Na to je pa apliciral še svoje plasti, filozofsko, religiozno, zgodovinsko, ...

Sicer pa, ga moram prebrati v teh dneh, tako da bom polen informacij. In morda zgoraj navedeno popravim.
Your focus determines your reallity

d0rK ::

Ja..Moj fotr jo tut ful hval.A nej jo pol preberem? :D

kuglvinkl ::

Je še nisi?! Dol z neta!
Your focus determines your reallity

DoloresJane ::

Knjiga je zanimiva, priznam. O njeni umetniški kvaliteti ne morem povedati kaj pohvalnega, je pa zagotovo to tiste vrste čtivo, ki ga prebereš zelo hitro, ker se od knjige ne moreš odtrgati.

Zgodovinsko ozadje je resnično, grad je bstajal. Zgodba je, kolikor vemo, izmišljena, vendar samo v določenem delu. Pomembne politično-zgodovinske osebe, so resnične. O tem se najlažje prepičate tako, da preberete Alamutu zelo podobno delo, pisano s perspektive Hasanovega tesnega prijatelja. Knjiga sliši na ime Samarkand, napisal jo je Maalouf, izšla pa je v zbirki dvajseto stoletje. :)

Ikarus ::

Hec je, da so se Hasan Ibn Sabove sanje perverzno uresničile - "iraški kalif" je danes izmailec. :-)

Da o samomorilskih napadalcih ne govorimo.

Btw.: Mogoče kdo ve, kako gre knjigi v ZDA? Vem, da se dobro prodaja, ne vem pa, če je uspešnica. Vem, da v Iraku ni. :-)

Preberite si še Književne liste (priloga Dela) z dne 19.8, kjer so ponatisnjeni avtorjevi avtobiografski zapisi o nastanku Alamuta v Primorskem dnevniku pred 50imi leti...ko je bil še prepovedan.

leonius ::

Knjiga je v smislu literarne teorije, kolko sem bral kritike, slaba. Je pa res da se navezuje na aktualno dogajanje. Kar jo dela zanimivo.

Sam je se nisem bral.:P

Ikarus ::

husler

Intelektualno roman res ni bogvekaj in te slejkoprej pusti nepotešenega. Bere se bolj kot lepa pravljica v maniri Pod svobodnim soncem, resda z jasno izraženim družbeno kritičnim kontrapunktom (brutalno jasnim, zato je bila prepovedana). Res pa je, da se tako bere tudi Orwellova Živalska farma, ki je imela to srečo, da je postala popularna ravno v pravem času, ko je bil režim, ki ga je razkrinkavala še kako živ in je danes klasika.

Na podoben način lahko še vedno postane klasika tudi Alamut - čeprav po več kot 60ih letih. Pa ne zaradi osupljive preroškosti (kot blodi na zadnji platnici MŠ. jr.), marveč zaradi čudnega naključja.

Bartol si je po Vidmarjevi sugestiji sposodil fabulo iz oddaljenega, tako časovno kot zemljepisno, pravljičnega sveta, da bi pravzaprav opisal Stalina, komunizem, tudi Hitlerja ipd. Zarota ni uspela, knjiga se ni smela brati, se pa zato bere danes, ko je postala resnična oddaljena "pravljica".

Problem je le, ker jo podobno kot Orwella, berejo tisti zunaj, ki se jih neposredno ne tiče. Ne pa Palestinci, Perzijci itd. :-)

DavidJ ::

ťPreberite!!! O, da! Berite, ponovno berite in širite okrog sebe! Po 11. septembru je ta knjiga postala brutalno aktualna: kako (...in zakaj!) se pripravljajo ťašašiniŤ, človeške bombe, pripravljeni na vse in predvsem na smrt, da bi si prislužili raj, ki jim je obljubljen in so ga že izkusili, tako vsaj verjamejo. Zgodba, ki je predvsem človeška, čudovita, to knjigo je treba nujno prebrati, bolj kot kadarkoli, PROSIM, priporočite jo ljudem okrog sebe!!!Ť

Victoria Life, Washington, ZDA
6. oktober 2001, Internet
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

leonius ::

Logični odziv Američanov.
Čisto možno da bi američani naredili to knjigo za obvezno branje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Alamut, Krasni novi svet - Matura 2003 SLO (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Šola
25033860 (13817) Machete
»

Knjiga [psi]

Oddelek: Sedem umetnosti
3013632 (13074) enadvatri
»

Knjige, ki jih niste marali, pa si niste upali povedati

Oddelek: Sedem umetnosti
4610341 (9382) Isht
»

Poznate kj dobrih knjig?

Oddelek: Sedem umetnosti
433680 (3110) madonch

Več podobnih tem