» »

Žvižgačica iz Facebooka je Frances Haugen

Žvižgačica iz Facebooka je Frances Haugen

CBS News - Z intervjujem za oddajo 60 Minutes, medijske hiše CBS News, je padla tančica z osebe, ki je Wall Street Journalu priskrbela levji delež dokumentov, na katerih je časnik zgradil reportažo The Facebook Files. To je strokovnjakinja za podatke Frances Haugen, nekdanja članica Facebookove skupine Civic Integrity, ki se je borila proti dezinformacijam v času lanskih ameriških predsedniških volitev.

Sredi septembra je Facebook doživel zelo neprijetno presenečenje v obliki odmevne serije člankov The Facebook Files, ki so jo pripravili pri Wall Street Journalu. V njej so popisali vrsto kočljivih dogajanj v razvpitem tehnološkem velikanu, katerih rdeči niti sta v glavnem dve. Prvič, vodilni v Facebooku se dobro zavedajo negativnih plati svojih družbenih omrežij, a opozorila lastnih strokovnjakov ignorirajo, ker bi ukrepi za reševanje težav lahko ogrozili dobiček in rast podjetja. In drugič, podjetje ima v resnici nad lastnimi omrežji precej slab nadzor in ne ve, kako se lotiti problemov, kot so razmah teorij zarote, netenja sovraštva in hujskanja k nasilnim dejanjem.

WSJ je reportažo zgradil na ogromni množici dokumentov iz samega podjetja in že nekaj dni po lansiranju reportaže je postalo jasno, da so prišli v glavnem iz enega naslova, oziroma od ene osebe - ker jih je preko svojih odvetnikov predala tudi zvezni agenciji za nadzor trgov (Securities and Exchange Commission - SEC). Najavljeno je bilo, da se bo v kratkem javno razkrila in kongresu pomagala pri preiskavah, kar se je zgodilo danes z novim člankom v WSJ (plačljiv vir, alternativa) in pa intervjujem za CBS News. Frances Haugen je izkušena strokovnjakinja za podatke, ki je službovala že v Googlu in Pinterestu. V Facebook je prišla leta 2018, z nalogo pomagati pri preprečevanju propagandnih manipulacij (beri: ruskih) v času ameriških predsedniških volitev.

Problem je nastal lanskega decembra, ko je podjetje po volitvah kratkomalo razpustilo njeno delovno skupino Civic Integrity, čeprav je bila problematika, s katero se je ukvarjala, daleč od rešene, kar je že mesec kasneje pokazal napad Trumpovih upornikov na ameriški Kapitol. Haugen je najprej skušala vodilne prepričati, da delo še ni končano, a je sprevidela le, da v Facebooku prav nič ne more priti na pot dobičku. Naposled je spomladi sklenila, da je njena naloga preobrazba socialnih omrežij od zunaj, zato je, preden je maja zapustila Facebook, našla in s seboj odnesla več deset tisoč dokumentov, predvsem poročil notranjih strokovnih skupin in komunikacijo z vodilnimi v tej zvezi.

Posledice za Zuckerberga in sodelavce so v tem trenutku še nejasne. Ni preveč verjetno, da bi kolobocija podjetje tržno močno zabolela, toda hkrati je bila reportaža WSJ bržkone eden od vzrokov, da so morali zamrzniti razvoj Instagrama Kids. Veliko je sedaj odvisno od ameriških regulatorjev in vlade Joeja Bidna. Prejšnji četrtek je bila pred senatno komisijo za zaščito potrošnikov zaslišana Antigone Davis, Facebookova šefica za varnost, ki se je morala otepati očitkov, da v Instagramu napravijo premalo za zaščito otrok. Kaj bo SEC napravil z osmimi pritožbami, ki jih je Haugen vložila, je še preuranjeno reči. Sama bo pred senat stopila jutri (torek), nekateri pravniki pa opozarjajo, da verjetno nima popolne imunitete žvižgača, ker je dokumente predala tudi medijem.

31 komentarjev

FlyingBee ::

...opozorila lastnih strokovnjakov ignorirajo, ker bi ukrepi za reševanje težav lahko ogrozili dobiček in rast podjetja.

A res? Nemogoče, to me je pa presenetilo. Vsaj ima dokaze, upam.
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

ivanuscha ::

FB, Messenger, Whatsapp, Instagram, vsi so down že nekaj ur. Delo hekerjev? Bi jim kar zaploskal.

OK.d ::

Kar tako naj tudi ostane jih nobeden ne pogreša.;)
LPOK.d

bbf ::

ivanuscha je izjavil:

FB, Messenger, Whatsapp, Instagram, vsi so down že nekaj ur. Delo hekerjev? Bi jim kar zaploskal.

 ok

ok

AndrejS ::

Zgleda je delala na oddelku, ki niso nič delali - potem pa so jo dali na drugi oddelek, kjer se dela in je bila užaljena.

BaTeMaN ::

The 37-year-old data scientist from Iowa has a degree in computer engineering and a Harvard master's degree in business.

Ganjen sem.
less then zero

Poldi112 ::

AndrejS je izjavil:

Zgleda je delala na oddelku, ki niso nič delali - potem pa so jo dali na drugi oddelek, kjer se dela in je bila užaljena.


Punca ima jajca, in tega ji očitno ne boš odpustil.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

A. Smith ::

Hočeš rečt, jajčnike?
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

mtosev ::

No pa smo uradno izvedeli kar je večina ljudi mislila o Facebooku in negativnem vplivu njihovih storitev. Slabo, da fb prispeva širjenju raznih idiotizmov.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

Gregor P ::

podjetje ima v resnici nad lastnimi omrežji precej slab nadzor in ne ve, kako se lotiti problemov, kot so razmah teorij zarote, netenja sovraštva in hujskanja k nasilnim dejanjem.
... tam mora vladati čisti kaos, že tehnično gledano je vse skupaj tako nametano, da je čudo, da sploh dela:P
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

njyngs ::

Gregor P je izjavil:

podjetje ima v resnici nad lastnimi omrežji precej slab nadzor in ne ve, kako se lotiti problemov, kot so razmah teorij zarote, netenja sovraštva in hujskanja k nasilnim dejanjem.
... tam mora vladati čisti kaos, že tehnično gledano je vse skupaj tako nametano, da je čudo, da sploh dela:P

Verjetno posledica tega kot povsod drugje (vendar še v precej večji meri). Izjemno velika fluktuacija zaposlenih (v murici menjavajo šihte na leto dni) ti preprečuje, da bo nekdo resno in poglobljeno delal na zahtevnih problemih. Vse skupaj izgleda, kot da menjavajo šihte izključno z razlogom dvigovanja plače, hkrati pa se z odhodom otresajo odgovornosti/posledic, če gre kaj narobe. Prištej še zraven puhloglavi management, CEO-vo željo po svetovni prevladi, pohlepne delničarje in imaš recept za to katastrofo.

clzt ::

In kaj so kaj takega novega zvedeli? Ali je to podobno kot pandora files? Ali gre spet za nic posebnega? Morda le kontrolirana opozicija, show za ljudstvo, da so bolj pomirjeni. Tudi wikileaks, kaj je kaj takega odkril, kar ze ni bilo odkritega na netu? Nic posebnega, nekaj malih ribic in malih skrivnosti. Velikih skrivnosti in rib pa od nikoder.

Jarno ::

Gospa ali gospodična je želela razvoj in prihodnost platforme vzeti v svoje roke (fueled by moral high ground).
Če bi imela drugačno strukturo osebnosti bi morebiti dosegla več.
Tako pa izpade, kot da nekdo, ki ni prispeval k razvoju platforme, na koncu igra glavnega šefa.
#65W!

one-half ::

Gospa ali gospodicna je primarno povedala in dokazala kaksen gnoj je facebook (za kar se je ze prej vedelo, ni pa bilo dokazano, sabo je vzela namrec kupe dokumentov iz R&D). Precej folka FB zapusca, seveda pa ostajajo najvecji idioti in zagovednezi. Tako, da nic slabega, da bo pac jasno, kdo ostaja.

Kaj je ona hotela, ad hominemi na njo itd., so irelevantni. Pac FB uporabljajo samo se popolni idoti (kar je tako ali tako dokazal ze antivax movement).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: one-half ()

Jarno ::

Reče vreča NPK. ;) FB je dokaj nevtralna zadeva, vsebino pa ustvarjajo uporabniki. Potem se libertanci pritožujejo nad cenzuro, domnevne elite pa nad pomanjkanjem cenzure.
#65W!

kotnikd3 ::

Zame nič novega, o tem je pred stoletjem in pol pisal Marx v svojem Kapitalu. Če bo profitabilna ravna ne pa okrogla Zemlja, bo Zemlja pač ravna. Pravilo igre imenovane kapitalizem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kotnikd3 ()

whistle_b ::

gruntfürmich ::

punca ima jajca, vsaka čast.
je pa vse to čisto pričakovano.
to da FB nima nadzora je jasno, ker ga pri miljardah uporabnikih ne more imeti (tako kot nad samim internetom nobeden ne more imeti nadzora).
da se jim gre samo za profit, sploh ker so na borzi, je jasno.
to da ljudje opozarjajo na slabosti pa je tudi jasno.
skratka...:|
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Looooooka ::

Vse lepo in prav, ampak sama ni ponudila nobene resitve. Ce algoritem bazira na tem, da ti pokaze tisto, kar si gledal, vseckal in komentiral, potem je logicno, da bos videl vec pizdenja. Ljudje radi pizdijo.

Ce zaposlis ljudi, ki bodo to moderirali se gres pa ze cenzuro in ta je bila na facebooku vec kot ocitno prepuscena ljudem, ki niso imeli istih pogledov na to, kaj je ok in kaj ne.
Algoritmi za prepoznavo zaljivih in nevarnih objav so bili pa miloreceno cisti polom.

Njena resitev, vsaj glede na "uzaljenost" glede razpustitve skupine, je torej to da mora facebook z rastjo uporabnikov, vecati stevilo moderatorjev, kar ni resitev. Druga resitev je razvoj algoritma, ki bo locil med sarkazmom in nevarno/zaljivo objavo.
Najvec kar so bili sposobni spacati do zdaj je to, da ce nekoga direktno naslovis in napises stavek v obliki zaljivke, krsis standarde. Ce pa napises v obliki vprasanja, brez da naslovis cloveka pa lahko namignes, da mu bos pobil celo familijo.
In glede na to, da se nisem videl spletne strani, ki bi bila pri tem kaj boljsa, bodo ocitno zahtevali vec moderiranja in cenzure.

CoolBits ::

Resno verjamete, da gre pravi žvižgač žvižgat v najbolj gledano oddajo na MSM in takrat slučajno padejo socialna omrežja?? :))
Pripravljajo narativo o tem kako dobro znajo socialna omrežja cenzurirat kar se ne sklada z njihovo narativo oz njihovo resnico.

Glugy ::

"negativnih plati svojih družbenih omrežij"

Negativne plati s strani določenih ljudi =/= negativne plati na splošno. Če so ljudje negativno bo tud omrežje na katerem so izpadlo negativno. Težko bi pričakoval kaj druzga. Še vedno ni problem v omrežjem ampak v ljudeh ki lahko omrežje uporabljajo za dobro ali slabo.

Zanimivo mi je tudi da se ne govori zraven še o pozivnih plateh..sej veš. .politična korektnost pa to.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Glugy ()

one-half ::

Bom spet citiral Umberta Eca, morda bo tokrat kdo dojel:

Social media gives legions of idiots the right to speak when they once only spoke at a bar after a glass of wine, without harming the community.
Then they were quickly silenced, but now they have the same right to speak as a Nobel Prize winner.
It's the invasion of the idiots.


Cimprej ko FB izgine, bolje za clovestvo. V piclih, koliko, 15 letih obstoja je naredil vec skode, kot katerakoli poslovna entiteta. Svet je spremenil v pokrajino divjajocih narcisoidnih, egoisticnih, zabitih idiotov.

In zdaj se bo javil nek idiot drugega tipa, ki ze pol svojega zivljenja zbira vsecke. Morda si pameten, morda si nor kot najhujsi vaxer ampak tukaj se ne gre za tebe. Gre se za vecino!
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: one-half ()

Unchancy ::

CoolBits je izjavil:

Resno verjamete, da gre pravi žvižgač žvižgat v najbolj gledano oddajo na MSM in takrat slučajno padejo socialna omrežja?? :))
Pripravljajo narativo o tem kako dobro znajo socialna omrežja cenzurirat kar se ne sklada z njihovo narativo oz njihovo resnico.

O moj bog, ZAROTA proti FB! Reptilijanci napadajo!
Škoda časa za ta režimski forum.
Pobrišite post, iz bunkerja vas že kličejo.
Adijo mod Rdeči Kmeri.

MrStein ::

one-half je izjavil:

Pac FB uporabljajo samo se popolni idoti .

Če gostilna objavi svoj dnevni meni na FB, je idiot? Kdor to prebere je idiot? Kdor tam obeduje, je idiot?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

twom ::

MrStein je izjavil:

one-half je izjavil:

Pac FB uporabljajo samo se popolni idoti .

Če gostilna objavi svoj dnevni meni na FB, je idiot? Kdor to prebere je idiot? Kdor tam obeduje, je idiot?
Na žalost je veliko stvari samo še na facebooku. Na primer, jaz nikjer drugje ne najdem informacij kje se pleše.

mtosev ::

Saj Facebook je čisto okay, če ne gledaš news feed-a. Jaz ga nikoli ne odprem, ker me tam nič ne zanima.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

widj3098dj32 ::

Bo ze daddy government zreguliral internet, zdaj ko so green passi v obtoku. To bo seveda resilo hate-speech tezave.

Invictus ::

FB je čisto fajn, ko si najdeš nekaj skupin, kjer dobiš koristne informacije.

Kot news feed. Sfiltriraš neumnosti.

Kot agregator tega se čisto kul obnese...

Če pa gor bereš neumnosti in gledaš za vsako punčaro, ki pokaže en dekolte, pol si pa res idiot...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Miki N ::

Tale živžgačica je očitno ena "koprivica", kot bi rekli pri nas. Jasno, problem je da je FB premalo "na vajetih". Spominja na kontrolirano "eko" opozicijo tipa Greta, kjer imaš potem argument oblastnikov "Joj, ljudje hočejo več omejitev in jebanja v glavo - mi sicer ne bi ampak kaj lahko naredimo?"

CoolBits ::

Ja, še več cenzure a ne? To je bistvo vse te propagande.

Poldi112 ::

one-half je izjavil:


V piclih, koliko, 15 letih obstoja je naredil vec skode, kot katerakoli poslovna entiteta. Svet je spremenil v pokrajino divjajocih narcisoidnih, egoisticnih, zabitih idiotov.


Linka do relevantne znanstvene raziskave, ki bi to potrdila, pa seveda ni mogoče podati, ker znanstvenikov, ki bi jo lahko izvedli ni več, saj jih je FB lobotomiral?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Še vedno ni znan natančen vzrok za padec Facebookovega omrežja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
7514069 (7949) Poldi112
»

Reportaža WSJ za Facebook še nima hujših kratkoročnih učinkov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
6012962 (10848) MrStein
»

Facebook začasno ustavlja razvoj verzije Instagrama za otroke

Oddelek: Novice / Ostale najave
104380 (3411) FastWIND
»

Facebook je vedel, da vnaša razdor v družbo, in opozorila ignoriral (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5510601 (7604) Avenger
»

Facebook počasi širi preverjanje političnih oglasov na ves svet

Oddelek: Novice / NWO
114893 (3820) Dri3r

Več podobnih tem