» »

Negativen kapital podjetja ??

Negativen kapital podjetja ??

Kompost ::

Pozdrav,

vem za cel kup slovenskih podjetij, ki imajo (že vrsto let!) negativen kapital.

Sprašujem se, kako je to sploh mogoče? In do kdaj to gre na tak način?

Mi lahko kdo to malo razloži? Ali v Sloveniji ni organa, ki bi to nadziral?

Poznam tudi tipa, ki ima enoosebni doo z negativnim kapitalom že več let, živi na veliki nogi in komaj kaj dela. Ne gre mi v račun, kako gre vse to sploh skupaj?

Mato989 ::

Kot negativen kapital misliš letno poročilo?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

bauci ::

Papir vse prenese.

Mare2 ::

Kompost je izjavil:

Pozdrav,

Poznam tudi tipa, ki ima enoosebni doo z negativnim kapitalom že več let, živi na veliki nogi in komaj kaj dela. Ne gre mi v račun, kako gre vse to sploh skupaj?

Očitno je imel 1x ali večkrat izgubo. Dokler je likviden, seveda lahko še posluje.

Kako ukrepati, si preberi:
http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa...
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

kow ::

Kompost je izjavil:

Pozdrav,

Strokovno se temu reče računovodstvo.

Hint:
Nekoč sem imel na osebnem računu negativen znesek. Kako je to mogoče?!?

dild0idis ::

BTW, zakaj bi to moral nekdo preiskovati?

Sploh pa pri enoosebnem d.o.o.ju.

Ti lahko redno daješ plače in prispeveke in imaš vsako leto izgubo v bilanci.

Ne enačiti računovdskih poročil z dejanskim stanjem v praksi.

Raje se vprašaj, če lahko prikazuješ izgubo v bilanci in ti ni zaradi tega ni treba plačevati davek na dobiček, zakaj bi potem državi ta denar dobesedno daroval s prikazovanjem dobička in potem plačevanja davka na dobiček?
Ni važno na koga mečeš jedrske, važno je, da ti Lady Gaga poje!

feryz ::

Čudno vprašanje. Kapital ne more biti negativen. Če gre za postavko v bilancah.
Poslovni izid je lahko z lahkoto. Leta in leta.

Čeprav logično ni. Razen da zajedaš, kar si ustvaril. Ne moreš pa tega v nedogled početi.

Če govorim zase, največje likvidnostne probleme sem imel takrat, ko sem imel največ dobička.
Odkar je korona, imam zgubo, likvidnost pa v nebesih.
Kar v teh časih ni nobena dobrota. Prej sirota.

Kompost ::

Seveda je lahko kapital negativen.

Bom dal recimo en konkreten vsem poznan primer:
https://www.stop-neplacniki.si/snezic-d...

Pač kako se lahko to tolerira.

Jasno je, da velika večina z negativnim kapitalom nekje mučkajo.

Kompost je izjavil:

Seveda je lahko kapital negativen.

Bom dal recimo en konkreten vsem poznan primer:
https://www.stop-neplacniki.si/snezic-d...

Pač kako se lahko to tolerira.

Jasno je, da velika večina z negativnim kapitalom nekje mučkajo.

Ni nujno...

To je samo tvoja domneva oz. natolcevanje brez dokazov.

Utk ::

Če sem si jaz kaj zapomnil od ekonomije, če ima firma negativen kapital, MORA direktor sprožit stečaj. Ampak kot da bo šel kdo v zapor zarad tega pri nas...

GregiB ::

feryz je izjavil:

Čudno vprašanje. Kapital ne more biti negativen. Če gre za postavko v bilancah.
Poslovni izid je lahko z lahkoto. Leta in leta.

Kapital je zelo enostavno negativen... npr, če imaš pod postavko "nerazporejen dobiček/ izguba tekočega ali preteklih let" naknjiženo več izgub, kot znaša vsota vseh ostalih postavk v kapitalu. Torej, da si z nakopičeno izgubo že požrl ves osnovni kapital, kapitalske rezerve idr.

Kako se zadeva rešuje? Ponavadi z zunanjimi finančnimi viri in obveznostmi do dobaviteljev, ki ponavadi v bilanci na pasivi sledita kapitalu. Velikokrat pa lastniki namerno držijo negativni kapital s t.i. tanko kapitalizacijo, kjer namesto kapitalskih vložkov v podjetje le temu dajejo lastniški kredit, ki ga knjižijo pod postavko finančnih obveznosti (do povezanih oseb)
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

WhiteAngel ::

Utk je izjavil:

Če sem si jaz kaj zapomnil od ekonomije, če ima firma negativen kapital, MORA direktor sprožit stečaj. Ampak kot da bo šel kdo v zapor zarad tega pri nas...

Stečaj lahko sprožijo tudi upniki? Osebno me sicer bolj skrbijo firme, ki nimajo negativnega kapitala, ampak en kup fiktivnega ala "dobro ime" in na podlagi tega potem dobijo npr. posojilo ali garancijo... videno stokrat. Najhuje v letih 2008-2010.

Utk ::

Upniki itak, ampak direktor MORA to naredit, tudi če drugače firma "normalno" dela. Ali pa priskrbet dodaten kapital, jasno.

Teoretičen primer.

xyz ima podjetje, ki je lastnik neke nezazidljive zemlje v Dravogradu.

xyz vsako leto v podjetju dela načrtno izgubo in da podjetju posojilo oz. garancijo, slej ko prej izguba in posojila presežejo vrednost te zemlje, da lahko plača vse možne izvajlce, ki pripravljajo spremembo zazidljivosti parcele.

xyz zemljo na občini spremeni v zazidljivo ter sezida hišo ter jo proda.

Kdaj mora direktor tega podjetja sprožiti stečaj, ko čaka na uradnike an občini ali kasneje?

Zgodovina sprememb…

WhiteAngel ::

dild0idis je izjavil:

T
xyz vsako leto v podjetju dela načrtno izgubo in da podjetju posojilo oz. garancijo, slej ko prej izguba in posojila presežejo vrednost te zemlje, da lahko plača vse možne izvajlce, ki pripravljajo spremembo zazidljivosti parcele.

Zakaj bi bila to izguba? A urejeni papirji (oz. v fazi urejanja) so pa brez vrednosti, ko se dela letni izkaz?

pikachu004 ::

Primer podjetja z negativnim kapitalom (če misliva na isti kapital): Boeing Co
Do tega pride ko so vse obveznosti višje od vseh sredstev.

TheBlueOne ::

Za te zadeve se spisani zakoni. Je kar kompleksno. Menda bo v prvi vrsti OP moral nastudirati tale zakon (Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP)):

http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa...

Kjer pa zna biti, da so zadeve se bolj kompleksne. Skratka odgovora na forumu ne bo, ker bi moral biti s strani nekoga, ki preuci zakon in ima vpogled k konkretno podjetje. Na podlagi vsega bi morda lahko podal odgovor o tem, kako je to mogoce. Za nek konkreten primer.

Utk je izjavil:

Ce se ne motim je vec pogojev.

Zgodovina sprememb…

kow ::

Nic ni kompleksno. Ce je kapital negativen, je kapital sposojen. Dokler je nadaljne sposojevanje omogoceno, je sustainable. Vse ostalo je pojasnevanje detajlov (ki jih je veliko).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

TheBlueOne ::

Ja tako je poenostavljeno. Ampak ce kdo hoce vedeti zakaj je konkretno kje tako in kako je to mozno pa mora biti legalno. Kako tocno racunovodstvo kaj spravi skozi je neke vrste "umetnost".

Sem samo zelel povedati, da OP ne more dibiti odgovora na "Sprašujem se, kako je to sploh mogoče?", ki bi bil tocen, ce ne poda vseh konkretnih informacij podjetja nekomu, ki pozna zakone. Slednji bi mu v teoriji lahko povedal, kako je to mozno za nek doticen primer.

Zadnje case opozam, da si ljudje predstavljajo kompleksne zadeve zelo poenostavljeno.

Zgodovina sprememb…

bbbbbb2015 ::

Kompost je izjavil:

Pozdrav,

Poznam tri dokaj realne primere, ko je lahko kapital negativen. Nisem rekel, da je to tudi vse zakonito. Najmanj, kar se običajno ne plačuje, je davek na dobičewk, če je izid negativen.

a) Mreža kafičev. Lastnik utajuje DDV, ker ne knjiži vseh računov. Material plačuje na roko, plačuje pa prispevke kelnericam. Ne plačuje nič dobička.

b) Firma z dosti nepremičninami. Nekatere so postale zazidljive, vendar lastnik namerno ni naredil prevrednotenja. Ne plačuje nič dobička.

c) Firma tik pred zaključkom poslovnega leta prejme velik vhodni račun, ki potisne rezultat v negativen. Neka druga (prijateljska) firma je zaradi tega v pozitivi (in zato dobi kredite in projekte). Ponvem letu se faktura stornira in nihče nikomur nič ne plača.

Dacarji se ponavadi lotijo majhnih rib, ki ne plačujejo prispevkov. S takimi elaboriranimi fintami se nihče ne ukvarja. Ker konkretno poznam primer (a). Ko so se ga lotili dacarji, je kafiče vse zaprl, nepremičnine dal v najem, ter začel šopati pekarne (po istem vzorcu negativni kapital).

Ti pa povem, kako to rešujejo Belgijci.

Tam ne more biti računovodja vsak konj, ki ima pet minut časa in rabljen PC. Tam morajo firme bodisi zaposlovati ali najeti kvalificirane računovodje.Samo kvalificirani računovodje se lahko podpišejo pod bilance. Da postaneš kvalificiran računovodja, poleg izobrazbe, moraš delati še kar nekaj let pod mentorstvom kvalificiranega računovodje.

Skratka, računovodski ceh si je tole lepo uredil.

Mimogrede, firme ne moreš odpreti, če nimaš priloženega finančnega načrta, ki ga je podpisal - kvalificiran računovodja. Moja računovodkinja je sedaj, po 12 letih dela v računovodenju postala kvalificirana računovodkinja. Še pred tem se je vsaj 3 leta podpisovala kot "kandidatka za kvalificiranega računovodjo". Na vsake moje prejšnje bilance se je moral podpisati tudi njen mentor.

Na vsake važne fakture ali davke me še posebej opozori na valuto, do kdaj to mora biti plačano. Pričakuje, da bo tudi plačano na valuto.

Zgodovina sprememb…

feryz ::

kow je izjavil:

Nic ni kompleksno. Ce je kapital negativen, je kapital sposojen. Dokler je nadaljne sposojevanje omogoceno, je sustainable. Vse ostalo je pojasnevanje detajlov (ki jih je veliko).
Odvisno, kaj kapital je.
Sposojen avto ima vedno neko vrednost. Puf se pa drugje knjiži.
Nekje do nule gre vrednost kapitala. Kako gre pod nulo, pa tudi meni ni jasno.

To, da so obveznosti večje od premoženja in terjatev, je najbolj normalna stvar na tem svetu.
Dokler je firma solventna, to nikogar ne briga.

GregiB ::

feryz je izjavil:

Kako gre pod nulo, pa tudi meni ni jasno..

Zato, ker je to računovodski pojem… primer… timodpreš firmo in vanjo (kapotalsko) vložiš 10.000 €. To knjižiš v pasivi pod lastniški (oz. ustanovitveni) kapital, na aktivi pa v denar (ca$h). Potem pridem jaz in tvoji firmi posodim 100.000€, ki jih v pasivi knjižiš pod obveznosti do (third party) finančnih virov, v aktivi pa spet pod ca$h. Bilančno vsoto imaš 110.000€. V 5 letih poslovanja, brez dodatnih finančnih injekcij pridelaš 50.000€ izgube, torej je tvoja aktiva (sredstva, rečmo, da maš še vedno samo ca$h) padla na 60.000€. Ker na pasivni strani meni še vedno dolguješ 100.000€ in ker mora biti bilanca stanja vedno “zbilancirana”, imaš -40.000€ negativnega kapitala. Tvoja firma je še vedno likvidna, a če se pojavim na vratih in terjam svojih 100.000€ imaš (oz. imava) hud problem. Zato so ponavadi zgubarske firme večinoma problem upnikov, ne lastnikov.
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Comshop želi v poenostavljeno prisilno poravnavo (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
15445161 (17839) djabi
»

DELAVSKI DOM (München

Oddelek: Loža
101752 (1032) dree
»

Apple in Google skupaj odkupujeta Kodakove patente

Oddelek: Novice / Rezultati
165473 (4210) VaeVictis
»

Varčevalni račun

Oddelek: Loža
319501 (8539) jernejl
»

Internetna pokerska stran Full Tilt v resnici Ponzijeva shema (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
7928450 (24093) Jeronimo

Več podobnih tem