» »

Perseverancu v drugo uspelo pobrati vzorec marsovskih kamnin

Perseverancu v drugo uspelo pobrati vzorec marsovskih kamnin

prva fotografija kamnine v jedru svedra

vir: NASA

luknjasta sled človeka na Marsu

vir: NASA
NASA - V drugem poskusu je rover Perseverance pridobil prvi vzorec s tal Rdečega planeta, namenjen kasnejšemu transportu na Zemljo. Prvi se je pred mesecem dni izjalovil zaradi sipkega materiala.

Nasino marsovsko robotsko vozilo Perseverance ima na odpravi široko paleto nalog; med osrednjimi je raziskovanje morebitnih sledov življenja v kraterju Jezero, toda poleg tega nosi s seboj letečega kompanjona, helikopterčka Ingenuity, za povrh pa se je prejšnji mesec lotilo še projekta, katerega sadove utegnemo užiti šele čez dobro desetletje. Gre za rudarjenje vzorcev marsovskih tal, ki so namenjeni vrnitvi na Zemljo. Slednje naj bi omogočila šele ena prihodnjih odprav, Mars sample-return mission, v kombinirani režiji Nase in Ese. Širokopotezni načrt predvideva, da bi Američani leta 2026 izstrelili odpravo z novim roverjem, ki bi dve leti pozneje pristal na Marsu, zbral na kup nakopani material ter ga pripeljal do rakete v pristajalniku, ki bi ga leta 2029 izstrelila v Marsovo orbito. Tam bi ga ujel evropski del odprave, ki bi ga nazaj v naše naročje prinesel v letu 2031.



Perseverance je v ta namen s sabo pritovoril 43 kapsul iz titanove zlitine, v katere pospravlja vzorce. Njihovemu nabiranju je namenjen navdušujoč vrtalni sistem, ki je pritrjen na dva metra dolgo roko. Omogoča več režimov vrtanja - z ali brez perkusijskega delovanja, odvisno od trdote kamnin. Kako natančno ga uporabljati, se bo treba še naučiti, kar kaže prvi poskus iz 5. avgusta, ki je bil neuspešen. Sveder je sicer ustrezno naluknjal ciljani kamen, toda ko so nadzorniki stehtali, koliko materiala so zbrali v kapsuli, se je izkazalo, da je prazna. Za takšen izid so okrivili drobljivost kamnine, ki je bila očitno preveč sipka, da bi ostala v jedru svedra, in se je ob dvigu naprave stresla nazaj ven.

V izogib nevšečnostim so si za drugi poskus, 1. septembra, izbrali skalo z drugo vrsto kamnine. Prilagodili so tudi postopek - na način, da so po dvigu vrtalnika njegovo vsebino takoj slikali s kamero. Ta je tokrat pokazala polno vsebnost, a le do procedure, pri kateri z vibriranjem odstranijo material s sten svedra in ga v celoti zberejo v kapsuli na dnu vrtalnika. Po tistem so bile svetlobne razmere tako slabe, da fotografije niso več dale enoznačnega odgovora in treba je bilo čakati še nekaj dodatnih dni, da smo danes vendarle dobili potrditev. Sledil bo prenos v vozilo, tehtanje kapsule ter njena hramba, vozilce pa se bo odpravilo novim ciljem naproti. Na voljo je še 41 kapsul.

9 komentarjev

FastWIND ::

Prav z veseljem preberem članke, ki opisujejo vse tehnološke zmožnosti delovanja v vesolju.

Pri tem mi pada na misel, kako lahko človek svoje znanje uporablja v pozitivne namene ( recimo kot raziskovanje vesoja) ali pa negativne - vojskovanje... Dejansko lahko svoj umski potencial uporabljamo konstruktivno ali destruktivno v vseh ekstremih.

Želim si, da do takrat ko bomo začeli večji vpliv vesolju kot sedaj, da bo delovanje konstruktivno in ne destruktivno. Na Zemlji nam ravno ne uspeva najbolje...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: FastWIND ()

mr_chai ::

Jst na hitro preberem naslov tem kot "Preseravancu.." in si mislim uuuu spet ena sočna debata

nekikr ::

Želim si, da do takrat ko bomo začeli večji vpliv vesolju kot sedaj, da bo delovanje konstruktivno in ne destruktivno. Na Zemlji nam ravno ne uspeva najbolje...

Na žalost nam tudi v vesolju ne bo. Glede na vso našo zgodovino je "smisel" življenja iztrebiti ali pa vsaj podjarmiti vse ostale. Da bi se pa zaradi kolonizacije vesolja spremenili pa ni smiselno pričakovati. Samo poglej kaj se je dogajalo, ko smo naredili preskok in kolonizirali manjše vesolje (se pravi z ladjami nove kontinente).

WhiteAngel ::

^^ Madona ste zadepresirani na temle forumu.

On topic: A kdo ve, kako kaže kitajskemu roverju? Kolikor vem ima tudi on nek vrtalnik za kamnine? Je uspel tudi že kaj nabrati?

Zimonem ::

Nima savedra. 100 dnevno misijo je opravil po pričakovanjih. Vse kar pride od sedaj naprej je bonus.

energetik ::

Me zanima, če je kej zlata v vzorcu. Tolk da vem, če lohk rudarjenje na Marsu dumpne ceno zlata. :))

nekikr ::

Če bi bil vzorec iz čistega zlata se ga ne bi splačalo rudariti tam.

FlyingBee ::

A je kakšen video z zvokom, da bi pokazali kako bi bilo v živo na Marsu.
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

wajdouc ::



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Danes zvečer pristanek roverja Perseverance na Marsu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4810126 (6104) Qcube
»

Proti Marsu odpotoval najnaprednejši rover doslej

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
196456 (3585) link_up
»

Kitajci lunarni material uspešno prinesli domov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
67932 (4553) Bwaze6
»

Poletela kitajska odprava za zajem lunarnega kamenja

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
185651 (3621) Bwaze6
»

SpaceX hoče na Mars (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
20754599 (45113) BigWhale

Več podobnih tem