» »

Je preveč športa riziko za telo?

Je preveč športa riziko za telo?

«
1
2

zobnik ::

Če 2x/teden nekdo cel dan se ukvarja s športom so lahko kake posledice pri 40-50 letih, mislim hoja v hrib, tek, ....pa da se po gibanju ne fila s kakim proteinskim ploščicami, ampak normalno poje kako zelenjavo, kruh.
  • poskusilo klonirati: kappax ()

IL_DIAVOLO ::

Ja, ce ostale dneve prelezi na sedežni.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Meiniken ::

Preveč faktorjev, da bi lahko karkoli ocenil. Riskiraš že samo s tem, da živiš. Nekateri so potegnili na loteriji in do svojega osemdesetga leta preživijo ob vsakodnevnem kajenju medtem ko nekega športnika stisne še pred polnoletnostjo.

Kar lahko sam narediš je, da zavestno zmanjšaš možnosti (torej zdravo ješ in ohranjaš aktivno življenje). Skratka odlagaš neizogibno. Namesto da te kap čez pet let te bo pa čez trideset ;)

Scaramouche ::

Mi ki smo kolena pustili na betonu košarke, to še preveč čutimo...

Ostal bi na kolesu, pa bi jih se danes imel. Ne pa da lomis kolena pri nabijanju v asfalt.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

;-) ::

Scaramouche je izjavil:

Kosarka se igra na parketu.

Tud kolo če ga boš rival bos prej staknil poskodbo kto da ga bos uporabljal kot se uporablja.

Heisenberg ::

???
Jaz že ca. 20 let vsaj 5x tedensko po 2 uri fitnesiram, poleti fitnes + 1h kolo ali tek vsak drugi dan, pozimi pa fitnes + hoja ali tek na smučeh...
Za enkrat sem še živ :D

Tene ::

Scaramouche je izjavil:

Hvala bogu sem takoj nehal ko so se začele težave in po 20l nimam težav. Eni pa niso hoteli.

segedin740 ::

zobnik je izjavil:

Če 2x/teden nekdo cel dan se ukvarja s športom so lahko kake posledice pri 40-50 letih, mislim hoja v hrib, tek, ....pa da se po gibanju ne fila s kakim proteinskim ploščicami, ampak normalno poje kako zelenjavo, kruh.

Vse je v glavi, stres je morilec. Če nekdo športa 2x na teden cel dan, tega žrejo stvari, mu pridejo do živega. Zato se zateka v extreme. Bolje večkrat na teden po malo. Šport ga ne bo ubil, ubila ga bo preobremenjena glava. Umiri dušo. Znebi se skrbi. Pojdi športat v mejah normale. Ne glede na starost. Recimo, ne imet cilja pretečt 10 km, imej cilj najprej hoja 30-40 minut, potem pa tek 2-3 km. Počasi privajaj svoje telo, ne potiskaj ga v extreme. Razen če si vrhunski športnik, to pa tako ali tako moraš imet strokovno vodstvo kako in kaj.

Samo kot nasvet, seveda. No.1 ubijalec je stres, zaradi stresa se dobi raka in ostale, hude bolezni. Šeenkrat, sprosti svojo dušo.
Srečno.

Furbo ::

So posledice, živiš dlje.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

vincent98 ::

Čist odvisno od športa...je velika razlika med hojo in gonjenjem kolesa v hrib. Drugo je precej slabše za kolena. Pa tudi športati res cel dan je huda obremenitev za telo. Zakaj si raje ne razporediš čez teden, vsak dan po malo?

Drugače pa, če boš telovadil zmerno, boš imel v starosti kvečjemu pozitivne učinke (npr. manjša verjetnost za sladkorno, visok krvni tlak, zvišan holesterol in druge bolezni vezane na debelost). Vsak zdravnik ti bo priporočal, da si vsak dan vsaj 30 min aktiven (to zdaj ne pomeni da morš v hrib laufat, navaden sprehod bo dovolj).
Po drugi strani, če bi vsak dan pretirano obremenjeval kolena ali srce, bi pa znalo imeti tudi negativne učinke. Poslušaj telo, pa boš vedel kje je meja in kdaj je bilo dovolj.

kuall ::

zobnik je izjavil:

Če sprašuješ ali bodo negativne posledice je odgovor: NE.
Pozitivne posledice pa bodo ja.
Vsak dan par urc športat po šihtu (če na šihtu sediš), za vikend pa en dan cel dan športat (sem šteje tudi fizično delo, npr pobiranje čebule), en dan pa cel dan počivat. To je najboljši sistem.

harvey ::

Zadnjič je bila zjutraj oddaja na radiju s Praprotnikom (promotorjem teka), ne vem točno, ali Svetovalni servis, ali nekaj na to temo, skratka, v oddajo je poklical gospod preko 70 let star, ki se redno ukvarja s tekom in je dejal, da nima v vsej svoji športni karieri nič poškodovano in temu pripisuje, da dosledno izvaja ogrevanje pred vadbo in raztezne vaje po končani vadbi. Vse odvisno kako se lotimo tega športanje, je pa gibanje nedvomo zelo koristno.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

Sem začel prakticirat na sobnem kolesu 10 min na zmerni težavnosti, nato 20 min na polno in 5 min cool down. Potem se pa raztezne vaje.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

harvey je izjavil:

70 let star, ki se redno ukvarja s tekom in je dejal, da nima v vsej svoji športni karieri nič poškodovano in temu pripisuje, da dosledno izvaja ogrevanje pred vadbo in raztezne vaje po končani vadbi.

Bedarija. Jaz tudi že celo življenje športam (tek, šprint, kolo itd) in ni bilo nikoli poškodb zaradi šprota, pa se ne ogrevam. Enjkrat me je malo bolelo koleno, ker sem bil na kolesu vsak dan ene 3 ure, kar je že pretiravanje. BTW sobno kolo je za idiote. :)

Zgodovina sprememb…

• odbrisal: perci ()

mr_chai ::

O fak, kakšne stvari folk sprašuje. Imaš športnike, ki delajo po povprečno 12 treningov/ teden celoleto, ti se pa sekiraš, da te bosta dva dneva v tednu ubila.

GupeM ::

Tene je izjavil:

Hvala bogu sem takoj nehal ko so se začele težave in po 20l nimam težav. Eni pa niso hoteli.

Imaš srečo. Jaz v cca 20 letih igranja košarke nisem imel nobenih težav s koleni. Niti gležnja nikoli zvitega. Nato pa enkrat na tekmi, en obrat po pick and rollu, pa sta šla meniskus in križna vez ...

kuall je izjavil:

harvey je izjavil:

70 let star, ki se redno ukvarja s tekom in je dejal, da nima v vsej svoji športni karieri nič poškodovano in temu pripisuje, da dosledno izvaja ogrevanje pred vadbo in raztezne vaje po končani vadbi.

Bedarija. Jaz tudi že celo življenje športam (tek, šprint, kolo itd) in ni bilo nikoli poškodb zaradi šprota, pa se ne ogrevam. Enjkrat me je malo bolelo koleno, ker sem bil na kolesu vsak dan ene 3 ure, kar je že pretiravanje. BTW sobno kolo je za idiote. :)

Kolo za zunaj pa za take, ki ne marajo gonit, ampak opazovati okolico :)
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

Zgodovina sprememb…

mr_chai je izjavil:

O fak, kakšne stvari folk sprašuje. Imaš športnike, ki delajo po povprečno 12 treningov/ teden celoleto, ti se pa sekiraš, da te bosta dva dneva v tednu ubila.

Nebi o tem, oni majo drugačno prehrano. Sigurno se bašejo s proteini, dodatki, ki jim pripročajo ostali, v tem temi govorim o dobi 10-20-30 let, se prav od 20 leta dalje do 60 leta.+++ z normalno prehrano.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: zobnik ()

bambam20 ::

kuall je izjavil:

Bedarija. Jaz tudi že celo življenje športam (tek, šprint, kolo itd) in ni bilo nikoli poškodb zaradi šprota, pa se ne ogrevam.

Počakaj, da prideš v leta. To slabo razavo,da se pred športom ne ogreješ in raztegneš mišic boš kasneje plačeval.

zobnik je izjavil:

Nebi o tem, oni majo drugačno prehrano. Sigurno se bašejo s proteini, dodatki, ki jim pripročajo ostali, v tem temi govorim o dobi 10-20-30 let, se prav od 20 leta dalje do 60 leta.+++ z normalno prehrano.

Tudi ti bi počasi moral kakšen dodatek vnesit v telo, da ne bo pri 60-ih vse bolelo. Z normalno prehrano ti ne boš nikoli vnesel dovolj kolagena v sebe.

Zgodovina sprememb…

Kakšno prehrano bi moral met

bambam20 ::

zobnik je izjavil:

Kolagen je že ena zadeva, ki ti ga telo ne proizvaja več dovolj v kasnejšem obdobju življenja.

Kolagen je v mesu.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

zobnik je izjavil:

mr_chai je izjavil:

Ja ok, lahko ti povem, da bi po 50. letu starosti bilo za zdravje fajn jemati mikrodozice testosterona, ampak kaj ti bo sedaj ta informacija ? Če boš ti 2x tedensko fajn športal in normalno jedel, je to še vedno ogromno pozitivnih učinkov in zanemarljivo malo negativnih. Jej polnovredno, uravnoteženo hrano in bo. Športniki, ki res hudo trenirajo jedo dodatne proteinske dodatke zaradi hitrejše regeneracije. Pa saj tudi ti si lahko kupiš kakšen prašek, recimo proteine iz sirotke za takojšen vnos po treningu, pa ene BCAA tabletke. To že v DM-u dobiš...ni to nič posebnega.

IL_DIAVOLO je izjavil:

Kolagen je v mesu.

Več ga dobiš, če kakšen bone broth nardiš. Ne vem kako se že po slovensko reče, želatina ? Pač kupiš pri mesarju kosti za v juho in jih v slow cookerju z zelenjavo lepo skuhaš v enem dnevu. To žolco lahko potem daš v razne juhe.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mr_chai ()

IL_DIAVOLO je izjavil:

Zunaj je težje, ker:
1. Zalutaš predaleč in si prisiljen priti domov, tudi če se ti ne da.
2. Se odločiš priti na vrh hriba, ponavadi se ne ustaviš na sredi hriba ampak vztrajaš, čeprav je kolesarit v hrib zelo težko.

Kolesarjenje zna zaradi zgornjih dveh točk ratat zelo težavno. Pri sobnem kolesu raje ustaviš in greš ležat. Prevelika skušnjava.

Zgodovina sprememb…

kuall je izjavil:

IL_DIAVOLO je izjavil:

Zunaj je težje, ker:
2. Se odločiš priti na vrh hriba, ponavadi se ne ustaviš na sredi hriba ampak vztrajaš, čeprav je kolesarit v hrib zelo težko.

Kolesarjenje zna zaradi zgornjih dveh točk ratat zelo težavno. Pri sobnem kolesu raje ustaviš in greš ležat. Prevelika skušnjava.

Kolesarski navdušenci imajo kolo in trenažer za dneve, ko ne morejo kolesariti vzunaj in to je celo zimo. Celo zimo so na Zwiftu. Vsak dan!

Zgodovina sprememb…

DamijanD ::

Ahh eni smo pa zunaj, če se le da
 bickl

bickl

Drugače pa zmerna (aerobna) aktivnost samo koristi. Teranje do konca pa 100% ni vedno koristno, sploh če si oseba ne vzame dovolj časa za regeneracijo in celjenje mikropoškodb.

Webmojster ::

Hoja v hrib mislim, da ni nek hud problem. Hoja dol po hribu zna bit problem za kolena. Obvezno pohodne palice .. pa raje bolj položni klanci. Proteinske ploščice so lari fari - koristne mogoče samo profi športnikom, ki ne dobijo dovolj proteinov iz hrane.

Proteinske ploščice so fajn tudi za rekreativce, ki grejo na dolge ture za več ur. V majhni prostornini je shranjene veliko energije, zato jih je enostavno nosit/vozit s sabo. Sendvič bi sicer za rekreativca imel precej podoben efekt, ampak je nepriročen tovorjenje pa še želodec ti nafila in te potem tišči ko greš naprej.

GenZNPC ::

zobnik je izjavil:

So posledice, opazis jih sele na stara leta, ko se umiris. Na udaru so predvsem sklepi in skelet, ampak seveda to mora bit ze kr ornk kolicina. Od hoje v hrib ti nic ne bo, to ni isto, kot recimo 500km na teden z biciklom, pol pa bos na stara leta imel kolk iz titaniuma.
skibidi

tilen03 ::

K športu dodaj kakšen funkcionalni, preventivni workout, npr. Yessisova 1x20 metoda, ki pokrije vse sklepe, gibe, rotacije.

https://www.elitefts.com/education/trai...

Fitnes je se najbolj safe, tam ni neke kilometrine za sklepe. Pa tut pades glih ne, kot recimo se lahko razmeces pri kosarki/fuzbalu/gorskem kolesarjenju.
Se bolj safe pa je plavanje, telo prakticno lebdi.

Meni se pocasi nabira. Rahla bolecina v palcu (padec pri odbojki ca. 7 let nazaj), leve krizne vezi (fuzbal), meniskuse ze tudi cutim, desna rama, desni kolk je totalno v kurcu, zdaj pa se mal asimetricna vretenca v krizu in to je to. Aja pa eno manjso nesreco z avtom 22 let nazaj cutim v vratu na vsake tolko. Desni komolec me jebe samo, ce kaj zelo tezkega dvignem.
Ni grozno, se da zdrzat. Sem pa sportal atletiko sprint, bb, crossfit, fuzbal, odbojko, kolo dolge ture, tek 10-20km, kot mladenic pa skakal dol po hribu (nehal, ko sm razbil kolo) itn.

Teranje do konca pa 100% ni vedno koristno, sploh če si oseba ne vzame dovolj časa za regeneracijo in celjenje mikropoškodb.
Ja to sem jaz najbolj zajebal pri 20ih. Res pa je, da mlajsi ne bomo. Tudi regeneracija extremno popusca po doloceni starosti. Nekoc so se mi kaki udarci kraste zacelile v tednu dni. Zdaj pa ca. 2-3x dlje.
skibidi

kuall je izjavil:

IL_DIAVOLO je izjavil:

Zunaj je težje, ker:

Moje "sobno kolo" je na terasi, ni nikjer za ležat. In tu non stop gonis, ne spustis pedal, da samo gre.

30 km/h povprecna hitrost max težavnost, dokler noge ne omagajo. 30 min je dovolj.

Koliko rabis za navadni bike da se kam spraviš? 2h je dovolj?
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

Zgodovina sprememb…

IL_DIAVOLO je izjavil:

Kolagen je v mesu.

V kosteh?

c3p0 ::

bambam20 je izjavil:

zobnik je izjavil:

Kolagen je že ena zadeva, ki ti ga telo ne proizvaja več dovolj v kasnejšem obdobju življenja.

Kako se pa potem ta zaužit kolagen presnovi? Nas so učili, da se vsaka hrana med prebavo razgradi na osnovne sestavine, preden se spet sestavi. Kar naredi direktno uživanje kolagena bull.

GupeM je izjavil:

Proteinske ploščice so fajn tudi za rekreativce, ki grejo na dolge ture za več ur. V majhni prostornini je shranjene veliko energije, zato jih je enostavno nosit/vozit s sabo. Sendvič bi sicer za rekreativca imel precej podoben efekt, ampak je nepriročen tovorjenje pa še želodec ti nafila in te potem tišči ko greš naprej.

Za med dolgo vadbo so primerni enostavni OH (cuker), ki zelo hitro pridejo "v kri", in ne proteinske ploščice.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: c3p0 ()

janezvalva ::

zobnik je izjavil:

ja, je riziko.
poklicni športniki često trpijo za telesnimi poškodbami. zvin gležnjebv, meniskus, teniški komolec, poškodbe glave in deformacije (boks), poškodbe hrbtenice, kolkov, vratu, ključnice, itd.
tako, da svetujem zmerno ukvarjanje s športom.
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?

zmist ::

Heisenberg je izjavil:

???
Jaz že ca. 20 let vsaj 5x tedensko po 2 uri fitnesiram, poleti fitnes + 1h kolo ali tek vsak drugi dan, pozimi pa fitnes + hoja ali tek na smučeh...
Za enkrat sem še živ :D

Get a life.

janezvalva ::

:))
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?

zmist ::

Glede na vsesplosno obsesijo z zunanjim izgledom (sport(tm)), sploh ob spremljavi trendov kot je Orban, JJ, Trump, Johnson, Modi,... , spomne na neko drugo obdobje v cloveski zgodovini:

Samo omenim... ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zmist ()

Sami zvaljeni debeluhi v zgornjem posnetku.
skibidi

c3p0 je izjavil:

Za med dolgo vadbo so primerni enostavni OH (cuker), ki zelo hitro pridejo "v kri", in ne proteinske ploščice.

Ja, v mislih sem imel energijske ploščice. Pa ne cuker, ker mi ne sede. Po cukru sem žejen, pa še slino imam "lepljivo".

Jirzy ::

DamijanD je izjavil:

bickl

bickl

Pozimi mene sneg in mraz ne motita, me pa zelo moti kratek dan :) V sluzbo in nazaj s kolesom ni problem, ampak to je samo dobrih 10km v obe smeri. Pozimi pac izkoristim za kolo vikend, med tednom pa tecem.
Drugace pa 2x na teden ne more skodovati, razen ce delas kaksno stvar povsem narobe (npr. tek na peto).

Od tega gonis samo 5km.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

No ja ni treba pretiravat. Ce gres kolko tolko zares kolesarit drzis konstantno hitrost in vozis na cas in to je ponavadi ze brez pavze. Ce pa imas smolo in kontra veter, pa bos preklel vse zivo na poti.
Jaz sem pozimi kolesaril brez problema pol ure v sobi, pa mi je pol ure na cesti bilo vseeno tezje. Zracni upor, upor pnevmatik, vrocina, drzanje hitrosti. Pa malo drugacne misice, ker sobno kolo stoji na mestu od samega sebe in nic ne ovinkaris.
skibidi

issak ::

Jirzy je izjavil:

DamijanD je izjavil:

Pozimi mene sneg in mraz ne motita, me pa zelo moti kratek dan :) V sluzbo in nazaj s kolesom ni problem, ampak to je samo dobrih 10km v obe smeri. Pozimi pac izkoristim za kolo vikend, med tednom pa tecem.
Drugace pa 2x na teden ne more skodovati, razen ce delas kaksno stvar povsem narobe (npr. tek na peto).

Imajo luči za to :) Meni je super kolesarit v temi. No, raje kolesarim podnevi, ampak pozimi grem vseeno raje ven v temo kot pa v dnevno sobo na trenažer. Luči na balanco, čelado in eno v žep za rezervo, in akcija.
konec januarja ob 19h, 0 stopinj zunaj. Uživancija, pa še gozd imaš čisto zase ker si edini norec zunaj.
Desktop: i7-12700F | 7900XTX | Asrock H670M-ITX/ax | 32 GB RAM | Dell G3223Q
Server: G4560 | 16GB RAM | 3x4TB
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD660S2

DamijanD ::

issak meni pa v taki situaciji domišljija začne preveč delat :)

shadeX ::

Tene je izjavil:

Scaramouche je izjavil:

Kakšni so bili prvi simptomi ko si čutil probleme s koleni?

GenZNPC je izjavil:

zobnik je izjavil:

So posledice, opazis jih sele na stara leta, ko se umiris. Na udaru so predvsem sklepi in skelet, ampak seveda to mora bit ze kr ornk kolicina. Od hoje v hrib ti nic ne bo, to ni isto, kot recimo 500km na teden z biciklom, pol pa bos na stara leta imel kolk iz titaniuma.

Odvisno koliko športaš. Tudi 2x na teden zna npr tek po trdem (asfalt) fejst pokvarit kolena.

Opaziš šele ko se začnejo problemi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: shadeX ()

Jirzy ::

@issak: Saj dejansko kolesarim tudi v temi, a ne zaradi sporta, temvec transporta :) Mi pa ni tak gust kot cez dan.

feryz ::

issak je izjavil:

konec januarja ob 19h, 0 stopinj zunaj. Uživancija, pa še gozd imaš čisto zase ker si edini norec zunaj.
Tam, kjer se jaz šetam, ni gozd fraj do devetih zvečer. Je kot na promenadi.
Ne greš pa v takem z biciklom.
Peš pa z lahkoto.

issak ::

DamijanD je izjavil:

issak meni pa v taki situaciji domišljija začne preveč delat :)

Haha sem si tudi jaz začel malo prepevati sredi vožnje. S kolesom še gre, ker greš hitro in nimaš preveč časa razmišljat, ampak tečt v takem je pa malenkost nelagodno. Sicer sem do zdaj srečal samo srne in skupine penzionistov (so bli face, vsak svojo čelko in akcija)
Desktop: i7-12700F | 7900XTX | Asrock H670M-ITX/ax | 32 GB RAM | Dell G3223Q
Server: G4560 | 16GB RAM | 3x4TB
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD660S2
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kompenzacija negativnih učinkov sedečega življenjskega sloga (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
559521 (7477) GabrieLeo
»

Tek vs. kolesarjenje vs. XY (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šport
11122614 (16617) iso2000
»

Izguba maščobe (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20230874 (26403) GenZNPC
»

Fitnesiranje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12228084 (26057) egonk

Več podobnih tem