» »

Zgodovinski Jezus

Zgodovinski Jezus

Temo vidijo: vsi
1
...
3 4
5
»

PacificBlue ::

Človeška preteklost in zgodovina me zelo zanima. Pobiram drobce iz različnih obdobij. Poskušam se vživeti v razmišljanje in delovanje ljudi, ki so živeli nekoč in kako nam lahko to pomaga danes in v prihodnje. Mogoče je prav, da ne pozabimo kdo smo in kako lahko naša dejanja vplivajo na prihodnost.
Nihče ni nepomemben faktor, zgodba vsakega je unikatna.
Na svet ne smeš gledati z ozkim pogledom, trdovatnim prepričanjem in (nezmožnostmi), ki so plod lastnega uma.

Potem si ujet. Vsak človek pa naj bi stremel po svobodi. Po razumevanju stvari, potem ne gojiš predsodkov, strahov ali nerazumevanja.

Ker nisem čisto prepričan v obstoj Jezusa, ne bom rekel da ni obstajal, tudi da je obstajal, ampak večjo verjetnost pripisujem da je temu tako. Po vseh virih.
Ampak cerkev je iz njega naredila večjega, kot svetnika, da v njegovem imenu izvaja oblast nad ljudstvom.
Ne gre se za nobeno oblast ampak samo, da se je kdo izmed redkih spomnil, kaksna bi morali biti naši odnosi med nami. Najboljša pot. Morda kot Tao oz daoizem iz kitajske, kjer je wu wei koncept, ki je čisto nekonflikten, harmoničen.
Potem so ga pa kaznovali, ker je z somišljeniki postal nevaren.
Recimo.
Ne verjamem v čudeže. Deloma, tudi ker zgodba o Jezusu se sliši kot čudež, odvisno kako si jo predstavljaš.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

papasmrk je izjavil:

Na koncu pa ne znajo v laboratoriju poustvarit primitivnega enoceličarja kot je npr. paramecij 🙂

Huda logika, ni kaj. Tudi zvezde ne znamo narediti, torej so tisto na nebo samu luknjice v nebeškem svodu, skozi katere sije božja luč.

hyuga ::

polozweii je izjavil:

Mogoče bi moral začeti pri prebiranju prvih verzij zapisov. Prevodi in nadaljne verzije so se baje spreminjali. Tudi ne boš vedel če je bilo kaj napisano 1000 po Kr. štetju.
Tudi če prideš do tega da je Jezus obstajal pa ne boš vedel kakšen je ta človek bil. Mogoče je bil človek na višjem duhovnem nivoju kot je bil to na primer Buda. Mogoče je bil sam avtor svetega pisma.
Kaj je pisec sploh hotel napisat s svojimi zapiski - mogoče je opisoval zgodovino človeškega razvoja in delovanja?

Bog je ustvarl adama in evo in jima poklonil raj na zemlji. Edina stvar ki je ne smeta je bila utrgati jabolko iz drevesa. Ko sta utrgala jabolko sta bila izgnana iz raja.
Dobesedno napisano bi rekli da je skregano z ugotovitvami Charlesa Darvina.

Če je pisec hotel povedati to kar bom spodaj napisal, potem v zapisih ni zanikanja Darvinovih ugotovitev. Prebral nisem nikjer in verjamem da tudi ti ne.
Za razlago bom vzel opico ki nam je najbolj podobna. Opica je z rojstvom dobila vse kar potrebuje za življenje. V primerjavi z nami niti ne potrebuje veliko ker je njeno življenje preprosto. Pa nam je vseeno zelo podobna le kak kolešček manj ima v glavi in se ne more zavedati.
Zbudi se potem ko se naspi, ko je lačna stegne taco in utrga pomarančo, banano. Časa ima veliko pa se vseeno ne dolgočasi. Dela lahko kar hoče - svobodno. Če bi znala razmišljat bi ga lahko uporabila za razmišljanje o sebi.
Po Darvinu bi ta opica postajala pametna in začela razmišljat zakaj ne bi počela še kaj drugega. Pametna opica ki je pomislila da bi delala še nekaj drugega in se je odločila da se bo mogoče sprehodila na drugo stran hriba ali karkoli drugega.. No pa smo tam - opica je utrgala jabolko. Zakaj je bila s tem izgnana iz raja pride kmalu. Kaj se je zgodilo ko je začela delati drugače? Uprla se je zakonom narave, ki so bili posejani v njo ob rojstvu. Sedaj je začela delati drugače. S tem ko je šla na drugo stran hriba je bilo okolje mogoče bolj hladno. Začela je tuhtat kaj bo naredila da je ne bo zeblo.Morala si je priskrbet veje za kurjavo itd itd. Preden je prišlo do drv se je zgodilo še kup drugih stvari ki jih je morala delat, npr. izdelati šotor, hoditi daleč po vodo ali kaj podobnega. Če Darvinove trditve držijo potem si lahko predstavljate kako si je človek od takrat do danes zakompliciral življenje. Nekoč je imel časa na pretek. Izgnani iz raja? Seveda, sedaj se naprezamo za cilje ker niso v naši naravi in zato trpimo. Če počnemo stvari ki so nam dane da jih počnemo po naravi v njih uživamo. Prišli smo že tako daleč da se prepričujemo da je stres dober ker nas bo pripeljal do uspeha. Uspeh česa? Se počuti bolje opica ki žveči banano, ali naši šolarji ki so bili včeraj posajeni pred tablo obsijano z umetno lučjo v času ko bi se morali igrat zunaj in s tekom krepit skelet in duha. Ko mladost mine pridejo še druge stvari in obveznosti.
Samo moje razumevanje pisca, ki je lahko napačno.

Na koncu si poskus predstavljati kakšno je življenje v obljubljenih nebesih. Sediš tam in ješ hrano ki ti je najboljša. S časom lahko počneš kar hočeš. Tudi počneš tisto kar počneš najraje. Te to ne spominja na življenje opice? :))


Prav zaradi tega zadnjega ti moram povedati, da si totalno "zabluzil" . Zivljenje v "nebesih na zemlji" naj ne bi bila pretirana uzivancija, saj piše da bo Jezus vladal z "iron rod - trdo palico" . Govorim o strogih nacelih in tudi Jezus bo imel svojo politicno ureditev, ter svoje "funkcionarje" . In ker tam ne bo JJ-a in podobnih bodo stvari funkcionirale. Zakaj pa mislis da Bog dela "čistko" ? Bog ti ne bo sodil še preden si se rodil ampak rabi dokaze proti/za tebe. Vsako dejanje se snema in nobena teorija oz modrost nima veljave, ce se ne prenese v prakso preko delovanja.
Ne nas primerjat z opicami. Pod Jezus-ovo vladavino bi naj vsak clovek imel svojo nalogo/delo / zemlja pa bo povrnjena v prvotno stanje / prav tako naša telesa.
Darwina pa kar pozabi. Še v samega sebe je dvomil. Oz. da sem bolj natancen,na koncu zivljenja je dvomil v to, da je njegova teorija edina pravilna. Nekaj so morali dati v ucbenike, verouk pa pocasi iztrebit. Tudi meni je ideja bila vsec, zdaj pa vidim, da so s tem naredili veliko škode.

https://www.theguardian.com/science/201...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hyuga ()

chrush ::

Zame bog obstaja samo v kletvicah. Jezus je obstajal in se je vrnil na zemljo. Vsak dan strajka pred RTV. (Troha)
https://www.facebook.com/OverMuraMuviMejkers

MisterM ::

Je kdo morda prebral "Zealot: The Life and Times of Jesus of Nazareth" avtorja Reze Aslana? Po izpovedi musliman, sicer pa akademik v teologiji, sociologiji in verskih študijih je bolj znan zaradi razvpitega intervjuja na Fox News, ko je njihovo posploševanje problematike prisilnega obrezovanja žensk na muslimanske države nonšalantno označil za neumnost.

Ko sem poslušal nek drug intervju z njim o tej knjigi, je lepo povedal, da o zgodovinskem Jezusu ni dosti, če sploh kaj virov. A zavoljo petičnega dokumentiranja, ki so ga prakticirali Rimljani, imamo veliko podatkov o tem, kako so ljudje na območju Galileje dejansko živeli, npr. koliko je stal kruh, koliko parcela zemlje, itd.

V tej knjigi nato postulira, kako umestil Jezusa, sina tesarja, ki pridiga o nebeškem kraljestvu v tisti čas in prostor.

Osebno knjige še nisem prebral, malce me odvrača populizem, ki jo spremlja, a ker mi je Aslanov slog dokaj simpatičen, je še na mojem seznamu za domačo branje.

opeter ::

Glede Jezusa: če je obstajal ali ne, v resnici ni bistvenega pomena, pomembno je le samo, kakšno mistiko je RKC zgradil okoli njega. Vedno se spomnim Dune Messiah.

Pa zelo dobro so naredili takrat, ko so v posameznih deželah/državah lepo vgradili stare poganske praznike v samo katoliško vero, razne manjše in večje poganske bogove, "duhove" in druga bitja pa nadomestili z raznimi svetniki in stotinami variant (svete) Marije. V strateškem smislu čista desetka in globok poklon!
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

BigWhale ::

Resno ste off-topic.

imagodei ::

PacificBlue>>> "Po vseh pisnih virih, je velika verjetnost, da je Jezus obstajal, kot resnična osebnost. Zelo težko temu oporekat."

imagodei>> "Katerih pisnih virih?"

PacificBlue> "Recimo tale:
...
written by the first-century Jewish historian Flavius Josephus"


Mnja. Večina zgodovinarjev se strinja, da je del, v katerem Joža Flavij govori o Jezusu, v veliki meri ponaredek. Je res, da omenja nekega Jezusa, ki je bil en lokalni hujskač, s katerim so na hitro opravili. Izven ponarejenega dela pa izvemo o njem zelo malo. Tudi če bi na čudeže v celoti pozabili, iz Joža Flavija ne moreš razbrati praktično ničesar o življenju in delu Jezusa. Skratka, baje je bil en mož, ki je šel Rimljanom na živce, pa so ga ubili. A so ga res križali? Ni zanesljivo.

PacificBlue> "Zdaj veliko je pisnih virov, ki omenjajo Jezusa, "

Ma, ja, no... Čez kakih par let se bo tudi tale thread štel za pisni vir, ki omenja Jezusa. A razumeš, kje je problem?


PacificBlue> "verjetno niso vsi avtentični. Po mojem mnenjupa imajo nekje resnicen izvor.
Tudi za kralja Arthurja, ne obstaja noben dokaz da je obstajal..pri Jezusu pa je tega veliko več."


Za Harryja Potterja imamo tudi pisne vire, pa ta trenutek noben normalen odrasli ne verjame, da obstaja (ali je obstajal). Pisni vir, sam po sebi, tudi če je avtentičen, ni zadosti. Joža Flavij je pisal cca 60 let po domnevni Jezusovi smrti. Mogoče se je že on sam zlagal. Mogoče je že on sam nehote navajal pripovedke in izmišljotine. Sklicevanje na "starodavne tekste" kot na avtoriteto in nek dokončni dokaz za karkoli, je zmotno in napačno. Sploh, če gre za posamezen tekst. In sploh, če ta tekst navaja trditve, ki so izven meja verjetnega.

Če pride do kolapsa civilizacije in bi čez nekaj tisoč let v novo vzpeli civilizaciji arheologi in zgodovinarji preučevali našo civilizacijo s tako nizko rigoroznostjo, kot jo nekateri predlagate za dokazni standard za obstoj Jezusa, bi precej bolj upravičeno sklenili tudi, da so Marvelovi junaki zares obstajali - našli bi mnoge pisne vire, slike, plakate, našli bi jih celo na filmskem traku. Vsega tega za Jezusa nimamo. In potem bi se na forumih ljudje pogovarjali, češ da "Ziher je nekaj bilo, ker zakaj bi drugače o njih posneli toliko filmov?"


PacificBlue> "Večja verjetnost zagotovo je, 100% pa ne moremo vedeti."

Mhm. Točno to, kar sem napisal v zadnji povedi.
- Hoc est qui sumus -

Zimonem ::

Sicer je fikcija ampak vprašanje če kaj večja od kanona.
https://www.dobreknjige.si/Knjiga.aspx?...
Priporočam.

Okapi ::

Ali pa v stripu, Tolpa mladega Jošue.


imagodei ::

Sem čakal, kdaj bo kdo omenil tale strip. Noro lucidna alternativa o Jezusu izpod svinčnika (?) Tomaža Lavriča. Tudi precej bolj prepričljiva in verjetna.

Pa en del manjka tamle gor.
- Hoc est qui sumus -

Zimonem ::

Samo temu Lavriču včasih zmanjka osnovna izobrazba.
https://old.delo.si/kultura/vizualna-um...

maldic ::

A ni knjiga davincijeva sifra govorila o tem, da naj bi imel Jezus potomce? Med potomci naj bi bilo dost plemiskih druzin, ki so zelo vplivni v svetu. A ni med drugim tudi ena veja nekoc francoskih vladarjev , ki se imenujejo Merovingi? To verjetno poznate. Morda pa vam je manj znano se nekaj nakljucij. To leto je prelomno 7. leto, novo judovsko leto je od 6. do 8. septembra 2021. takoj naslednji dan 9. septembra pa izsel nov holivudski trailer za film MAtrix. Verjetno izven filma poznate, kaj naj bi matrix predstavljal, kako naj bi bil zgrajen nas svet, kjer je dolocena iluzija ali simulacija. V tem novem matrix filmu pa ima eno vlogo tudi oseba po imenu Merovingian. Kot zanimivost. Drugac filmi nimajo dost povezave s tem, veckrat je cisto nekaj drugega, kar lahko zavaja. Vec boste zvedeli v kaksnih knjigah.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: maldic ()

c3p0 ::

Brata oz. sestri (kar trenutno pač sta), očitno dosti bereta conspiracy theories. Že v zadnji film (Jupiter Ascending - obup od filma) sta vnesla kar nekaj tematike. Kar ne pomeni, da sta v kaj od tega vpletena, ali jima kdo diktira kaj naj vključita in kdaj.

maldic ::

barbarpapa1 je izjavil:



Je preveč pisanja, pa zgodba mora biti dobro spisana, potem se bere bolje kot LOTR. Zato kratki povzetek...

Zgodba se ne ukvarja z zvezo in življenjem jezusa "po križanju" skupaj z Marijo Magdaleno, temveč izhaja iz tega, da sta imela vsaj enega moškega potomca. Pred nemirnimi razmerami v tedanji Judeji naj bi se družina zatekla v okolico Marseilla, kej je cvetela dokaj močna judovska skupnost. Prej omenjen sin naj bi bil začetnik linije prvie Franscoske krščanske dinastije, poznane kot Merovingi (zanimivo je, da je to edina dinastija, ki ji je cerkev priznavala pravico do vladanja ne le po milosti božji, temveč tudi po krvni pravici 8-O ). Da je štorija še bolj zanimiva, se Merovigi nekako povežejo z versko ločino Katarov (so neposredni nasledniki Bogomilov, ki so živeli na ozemlju sedanje Bosne), proti katerim je RKC pod papežem Inocencem III sprožila pravo križarsko vojno do izstrebljenja. Konča scena te vojne se odigra v trdnjavi Montsegur v Pirenejih. Zanimiva je legenda, da so baje takrat Katari posedovali ti. sveti graal, ki so ga odnesli trije možje, ki so edini preživeli (prav zapav so jim baje pustili pobegniti) pokol v Montsegurju. Tesno je s Katari povezani tudi templjarski viteški red, ki jih je potem doletela enaka usoda kot Katarje. Z izginotjem Katarjev in templjarjev se pojavi zelo maloštevilni red ti. Rosenkeruzerjev, katerih edina naloga bi naj bila varovanje svetega graala. Zanimivo je tudi namigovanje, da so skozi čas to organizacijo vodili možje, ki so tudi durgače pomembni za našo civilizacijo (Leonardo da Vinci, Isaac Newton, Victor Hugo, Claude Debussy, Jean Cocteau....). A ja, še o izvoru besede sveti graal. Sam latinski zapis san graal nima nekega pomena, je pa to baje popačenka iz sanque real, kar pa pomeni kraljevsko kri. To pa doda samo še zrno popra celotni zgodbi....

Kakorkoli zelo zanimiva zgodba za raziskavo, odlična snov za zgodbo...

Pa še en link (direktna naveza na Rosenkreuzerje - Sionsko priorstvo...)

Ajde, uživajte

LP

Jože

(Et in Arcadia ego)

citat zgoraj je iz sosednje teme o Jezusu in morebitnih potomcih. Iz Judeje naj bi se preselili v juzno Francijo, v Marseille, kjer je zivela judovska skupnost. drugac pa v holivudu je dost vplivnezev, ki ne samo, da so pripadniki te vere ampak doloceni celo javno povedo, da se ukvarjajo s kabalo, to je vejo te vere. Kabala pa ravno govori o tem kako je zgrajen nas svet in kako deluje. Mislim, da doloceni dost vec vedo o tem. Morda pa so filmi zgolj orodje. Nekateri pravijo, da je to vrsta magije s katero lahko programiras ljudi v smislu kaksen svet lahko s svojimi mislimi kreirajo. Z znanstvenega vidika je to povsem mozno, saj kvantna fizika odkriva to podrocje in pravi, da lahko zavest kot opazovalec delno spreminja atomske delce oziroma sub atomski nivo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: maldic ()

papasmrk ::

maldic je izjavil:

citat zgoraj je iz sosednje teme o Jezusu in morebitnih potomcih. Iz Judeje naj bi se preselili v juzno Francijo, v Marseille, kjer je zivela judovska skupnost. drugac pa v holivudu je dost vplivnezev, ki ne samo, da so pripadniki te vere ampak doloceni celo javno povedo, da se ukvarjajo s kabalo, to je vejo te vere. Kabala pa ravno govori o tem kako je zgrajen nas svet in kako deluje. Mislim, da doloceni dost vec vedo o tem. Morda pa so filmi zgolj orodje. Nekateri pravijo, da je to vrsta magije s katero lahko programiras ljudi v smislu kaksen svet lahko s svojimi mislimi kreirajo. Z znanstvenega vidika je to povsem mozno, saj kvantna fizika odkriva to podrocje in pravi, da lahko zavest kot opazovalec delno spreminja atomske delce oziroma sub atomski nivo.

Kabala in ostale judovske in nejudovske mistične prakse so danes popularne bolj ali manj zaradi holivuda. Tudi razne teorije o tem, da je Jezus imel nevemkoliko žena in se je preselil v Indijo in da baje živi še danes nima veze z zgodovinskim Jezusom, ki je opisan v novi zavezi. Kristjani sledimo Jezusu, ki je opisan v novi zavezi in potrjuje tudi večina zgodovinarjev. Kabalizem in ostale prakse kot so šamanizem, spiritizem, ouija board, reiki, itd so za nas kristjane satanske prakse, ki se jim moramo v velikem ovinku izognit.
Za komentiranje se moraš prijaviti

Looooooka ::

Slabo kaze. Vsako leto slabse v bistvu:

imagodei ::

maldic je izjavil:

A ni knjiga davincijeva sifra govorila o tem, da naj bi imel Jezus potomce?

Valjda... Davinčijeva šifra pa serija Stargate. Prvo je zanesljiv zgodovinski vir o življenju in potomcih Jezusa, drugo pa poljudnoznanstveni dokumentarec o Starem Egiptu.
- Hoc est qui sumus -

maldic ::

Biblija ni bila napisana za masterminde ampak za preproste ljudi.
Mislim, da ne. Celo Jezus naj bi učil javno in skrito znanje posebej tistim, ki so dokazali svoje moralne in etične vrednote. Tisti, ki so dobili skrivno znanje, so bili preganjani in prisiljeni skrivati znanje.

Mislim, da dost nakazuje na to, da je prvotna Biblija napisana v šifrah, simboličen pomen besed in zgodb in s prevodom izgubi pomen, ker je imela črka ali beseda več pomenov in kod. Le s poznavanjem simbolov črk in besed lahko veš kaj Biblija govori, čeprav je zdaj že cenzurirana. Danes pa Biblijo izgubljeno v prevodu in cenzurirano večina ljudi bere dobesedno.

Npr. hebrejska različica Biblije prve besede so "Bereshidt bara Elohim".
Današnji dobesedni prevod tega je: V začetku je Bog ustvaril nebo in zemljo
Pravi prevod: V modrosti, Elohim ustvari;

Elohim beseda pomeni: El pomeni Bog in je moškega spola, ženska oblika je Eloah - Boginja, Elohim je množina in pomeni BOg in Boginja, moški/ženska, kar je pa čisto nasprotje bradatega starega moža. Bog je predstavljen kot androgen, vsebuje in moškega in žensko.

Beseda Elohim ima mnogo pomenov, eden izmed pomenov tudi angeli, upravitelji ustvarjanja, ki so tudi moški/ženska.

Biblija je verjetno bila orodje za prenos skritega znanja. Vsebovala je tudi skrivno znanje starega Egipta in reinkarnacijo, ki so jo kasneje cenzurirali in prepovedali. Stara zaveza, judaizem je bila pod vplivom znanja Sumercev in Babilona.

Skrivno ezoterijsko znanje, ki je bilo skrito stoletja, je bilo prek alkemistov in ezoterijskih redov prenešeno do današnjih dni.
V tem znanju predstavlja seksualni odnos najsvetejši sakrament, ki pa je v "Davinčijevi šifri" le bežno naznačena.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: maldic ()

BigWhale ::

Off-topic ste.
1
...
3 4
5
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Krscanstvo in rasizem (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13311531 (8719) G-man
»

Slotechovec - Kristjan ? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
24431270 (23285) Raptor F16
»

Ali je imel Jezus potomce? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7711717 (5746) Bananovec
»

Kreacionizem prihaja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14421326 (18458) donfilipo
»

Stara in Nova zaveza - kaj imata skupnega???

Oddelek: Problemi človeštva
376287 (5111) Barakuda1

Več podobnih tem