Forum » Loža » Covid QR koda
Covid QR koda
miko22 ::
Gledam malo svojo kodo covid certifikata, pa mi ni jasna najbolj. Če jo skeniram z neko aplikacijo, ki preverja veljavnost, mi najde in prikaže vse podatke pravilno, če pa jo poskeniram z navadnim qr skenerjem, pa dobim neke naključne vrednosti črk in številk.
Sicer dvomim, da se aplikacija povezuje na strežnik, torej mora biti vse skrito v qr kodi.
Kaj se ne bojijo ponarejanja teh kod?
Sicer dvomim, da se aplikacija povezuje na strežnik, torej mora biti vse skrito v qr kodi.
- zaklenil: bluefish ()
HappyPills ::
Ne rabiš ponarejat. En se gre testirat pa si jih 100 naloži njegovo kodo. Dokler ne bo kazni za tako početje so te kode brezpredmetne.
Izpiše se ime in priimek osebe in če jaz nisem prava oseba gre za lažno predstavljanje. Kar je enako da imaš osebni dokument koga drugega. Se motim?
Mare2 ::
Izpiše se ime in priimek osebe in če jaz nisem prava oseba gre za lažno predstavljanje. Kar je enako da imaš osebni dokument koga drugega. Se motim?
Sem šel na kavo in je ena brhka natakarica zgolj s pogledom ugotovila, da je moja koda avtentična. :)
Je pa res, da je pogledala od blizu in jo gledala 3 sekunde. :)
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo
UganiKdo ::
Koda je digitalno podpisana, tako ponarejanje kod ni tako trivialno.
Predstavljat se z kodo drugega pa je seveda lahko obravnavano enako, kot če bi se predstavlja s dokuemntom te osebe. Kaj konkretno se ti očita pa je odvisno od primera do primera. Načeloma gre za kaznivo dejanje po 4 odstavku 143 člena kazenskega zakonika.
Predstavljat se z kodo drugega pa je seveda lahko obravnavano enako, kot če bi se predstavlja s dokuemntom te osebe. Kaj konkretno se ti očita pa je odvisno od primera do primera. Načeloma gre za kaznivo dejanje po 4 odstavku 143 člena kazenskega zakonika.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: UganiKdo ()
Predstavljat se z kodo drugega pa je seveda lahko obravnavano enako, kot če bi se predstavlja s dokuemntom te osebe. Kaj konkretno se ti očita pa je odvisno od primera do primera.
Zelo velika razlika. Osebno izkaznico ureja zakon, vse v zvezi s QR kodo pa z odlokom. Zgolj Janez J. in Hojs menita, da je to po zakonu in v skladu z ustavo. :) In če bodo na Ustavnem sodišču ugotovili neskladje, bo Hojs ugotovil, da so oni krivi za epidemijo in da so nesposobni.
Qcube ::
Najbolj verjetno da je zašifrirana z državnim private keyem. Aplikacija vsebuje public key za dešifrirat. Če bi našel public key v aplikaciji bi si lahko dekriptiral podatke. Ugibam je samo xml ali json zašifriran.
Predstavljat se z kodo drugega pa je seveda lahko obravnavano enako, kot če bi se predstavlja s dokuemntom te osebe. Kaj konkretno se ti očita pa je odvisno od primera do primera.
Zelo velika razlika. Osebno izkaznico ureja zakon, vse v zvezi s QR kodo pa z odlokom. Zgolj Janez J. in Hojs menita, da je to po zakonu in v skladu z ustavo. :) In če bodo na Ustavnem sodišču ugotovili neskladje, bo Hojs ugotovil, da so oni krivi za epidemijo in da so nesposobni.
Vidim, da si slaboumno spustil točno tisti del moje izjave, ki je točno opredeli kakšno kršitev to načeloma predstavlja. Z vidika kaznivega dejanja je popolnoma vseeno s katerim dokumentom poskušaš ukrasti identiteto drugega. To, da je trenutna vlada preneumna, da bi razumela, da z odloki ni dovoljeno omejevat človekovih pravic, ne spremeni dejtva da je kaznivo, če si s prevzemom identitete nekoga drugega poskušaš pridobit materialne ali nematerilane koristi in pravice.
Najbolj verjetno da je zašifrirana z državnim private keyem. Aplikacija vsebuje public key za dešifrirat. Če bi našel public key v aplikaciji bi si lahko dekriptiral podatke. Ugibam je samo xml ali json zašifriran.
dekriptat podatke ni noben problem, imaš 20 aplikacij vključno z Zvem na voljo. Namen digitanega podpisa je preprečit ponarejanje dokumentov, ne pa branje podatkov.
Zgodovina sprememb…
no comment ::
Qcube ::
Jep. Sem našel...
https://gir.st/blog/greenpass.html
What we're looking at there is a Base45-encoded, compressed, signed binary data structure
https://gir.st/blog/greenpass.html
Jakkob ::
Pridobite eno veljavno kodo istega spola in to je to.
Kelnarco mal briga a ste vi Franc Jožef čigar koda to je, drugemu je pa niste dolžni kazat. Tudi njej je niste no, sam njej jo morate če želite na pirček baje.
Kelnarco mal briga a ste vi Franc Jožef čigar koda to je, drugemu je pa niste dolžni kazat. Tudi njej je niste no, sam njej jo morate če želite na pirček baje.
Vidim, da si slaboumno spustil točno tisti del moje izjave, ki je točno opredeli kakšno kršitev to načeloma predstavlja. Z vidika kaznivega dejanja je popolnoma vseeno s katerim dokumentom poskušaš ukrasti identiteto drugega. To, da je trenutna vlada preneumna, da bi razumela, da z odloki ni dovoljeno omejevat človekovih pravic, ne spremeni dejtva da je kaznivo, če si s prevzemom identitete nekoga drugega poskušaš pridobit materialne ali nematerilane koristi in pravice.
Če se laik dela, kot da je pravnik, lahko izpade bedak.
Sploh, če ne ve, kateri znaki morajo biti izpolnjeni, da sploh gre za kaznivo dejanje.
karafeka ::
111111111111 ::
To vse drži. Ampak mislim da gostinec ne more in ne sme preverjati tvoje istovetnosti z osebno izkaznico, ker to lahko stori le policija.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
Spura ::
Gledam malo svojo kodo covid certifikata, pa mi ni jasna najbolj. Če jo skeniram z neko aplikacijo, ki preverja veljavnost, mi najde in prikaže vse podatke pravilno, če pa jo poskeniram z navadnim qr skenerjem, pa dobim neke naključne vrednosti črk in številk.
Ne ker vsebuje tudi digitalni podpis izdajatelja.
Če se laik dela, kot da je pravnik, lahko izpade bedak.
Sploh, če ne ve, kateri znaki morajo biti izpolnjeni, da sploh gre za kaznivo dejanje.
Kako dobro argumentirano in podprto s konkretnimi dejstvi... Oh,wait samo še en bedak ki se dela pametnega o stvareh, ki jim niti v sanjah ni dorasel.
111111111111 je izjavil:
To vse drži. Ampak mislim da gostinec ne more in ne sme preverjati tvoje istovetnosti z osebno izkaznico, ker to lahko stori le policija.
motiš se, gostinec seveda lahko preverja istovetnost. Kako pa preveri, če si polnoleten preden ti postreže pivo? Lahko pa seveda legitimacijo zavrneš, samo potem ti gostinec pač ne bo smel nudit storitve. Samo spet, to je čisto drugo vprašanje kot pa problem kaznivega dejanja ko s krajo identite poskušaš pridobit koristi, ki ti ne pripadajo.
Zgodovina sprememb…
Invictus ::
motiš se, gostinec seveda lahko preverja istovetnost. Kako pa preveri, če si polnoleten preden ti postreže pivo?
Istovetnost lahko preveri, ne more pa tvojega zdravstvenega stanja... Se pravi ne sme preveriti PCT...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
motiš se, gostinec seveda lahko preverja istovetnost. Kako pa preveri, če si polnoleten preden ti postreže pivo?
Istovetnost lahko preveri, ne more pa tvojega zdravstvenega stanja... Se pravi ne sme preveriti PCT...
dokler je odlok v veljavi, ne samo da sme, celo mora. Neustavnost odloka mora najprej ugotovit ustavno sodišče, kar pa do sedaj še niso. Tako, da čeprav je velika verjetnost, da bo ustavno sodišče to dejansko sotrilo, to ne spremeni dejstva, da je odlok do takrat v veljavi.
Zgodovina sprememb…
Pithlit ::
111111111111 je izjavil:
Ne samo da lahko, ampak mora (vedno kadar je v igri alkohol).
Enako kot prej. Ne samo da lahko, ampak mora (vedno ko nekdo hoče vstopiti v lokal).
Zgodovina sprememb…
- spremenila: Pithlit ()
motiš se, gostinec seveda lahko preverja istovetnost. Kako pa preveri, če si polnoleten preden ti postreže pivo? Lahko pa seveda legitimacijo zavrneš, samo potem ti gostinec pač ne bo smel nudit storitve. Samo spet, to je čisto drugo vprašanje kot pa problem kaznivega dejanja ko s krajo identite poskušaš pridobit koristi, ki ti ne pripadajo.
Hmmm... Na to pa nisem pomislil.
Fora je v tem, da ljudje mešajo obvezno (prisilno)identifikacijo, ki obstaja zgolj na strani uradnih organov - policije in pa zakonsko utemeljeno zahtevo po identifikaciji. Ki jo seveda lahko izvajajo tudi zasebniki (receptroji, natakrji, poštarji, blagajničarke, bančni uslužbenci...), posameznik pa seveda pri tem ni dolžan sodelovati ampak ima to lahko za posledico, da poslovno sodelovanje ne bo mogoče.
Spajky ::
... in ko QR poteče, a se boste šli spet "špiknit"? - glej : QR code expiry ...
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...
WizzardOfOZ ::
posameznik pa seveda pri tem ni dolžan sodelovati ampak ima to lahko za posledico, da poslovno sodelovanje ne bo mogoče.
Samo zato, da bi lahko hodil v lokale, se pa ne grem špikat. Bodo pač gostinci,... brez mojega denarja. Pa ker jih še mnogo tako razmišlja, bodo imeli lepo sezono samo z lokalnimi pijančki.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Reycis ::
WizzardOfOZ je izjavil:
Bodo pač gostinci,... brez mojega denarja. Pa ker jih še mnogo tako razmišlja, bodo imeli lepo sezono samo z lokalnimi pijančki.
Tega se gostinci in še marsikdo v gospodarstvu še prekleto dobro zaveda. covid pass pomeni približno pol strank manj. Večino teh dejavnosti bo čez leto ali dve zaprtih.
Diversity is our greatest strength
Fora je v tem, da ljudje mešajo obvezno (prisilno)identifikacijo, ki obstaja zgolj na strani uradnih organov - policije in pa zakonsko utemeljeno zahtevo po identifikaciji. Ki jo seveda lahko izvajajo tudi zasebniki (receptroji, natakrji, poštarji, blagajničarke, bančni uslužbenci...), posameznik pa seveda pri tem ni dolžan sodelovati ampak ima to lahko za posledico, da poslovno sodelovanje ne bo mogoče.
Za alkohol moraš pokazati osebno.
WizzardOfOZ je izjavil:
Samo zato, da bi lahko hodil v lokale, se pa ne grem špikat. Bodo pač gostinci,... brez mojega denarja. Pa ker jih še mnogo tako razmišlja, bodo imeli lepo sezono samo z lokalnimi pijančki.
Mislim, da se bo kar večina cepila. Upam, da bo takrat tudi v veljavi QR, da boste tisti, ki ste proti cepljenju pač ostali zunaj, tako kot kadilci.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 111111111111 ()
jaz sem prebolel. zakaj bi se cepil, če sem pa zaščiten s protitelesi, ki sem jih jih dobil s tem ko sem prebolel? imam pa protiteles parkrat več kot tisti, ki ste cepljeni dvakrat.
sem šel preveriti koliko jih imam (27,5€ sem plačal za preverjanje) in jih imam po štirih mesecih še vedno konkretno več kot cepljeni.
upam, da se spametujete tisti, ki ste cepljeni, ker vas ne ščiti cepljenje pred okužbo, samo lažji potek imate. naučiti se bo treba živeti s tem virusom, kot smo se naučili živeti s prehladom in gripo.
sem šel preveriti koliko jih imam (27,5€ sem plačal za preverjanje) in jih imam po štirih mesecih še vedno konkretno več kot cepljeni.
upam, da se spametujete tisti, ki ste cepljeni, ker vas ne ščiti cepljenje pred okužbo, samo lažji potek imate. naučiti se bo treba živeti s tem virusom, kot smo se naučili živeti s prehladom in gripo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()
DamijanD ::
klemenSLO ::
WizzardOfOZ je izjavil:
... samo lažji potek imate.
A ni že to zadostni razlog za cepljenje?
Je v rizičnih skupinah.
Pri ostalih pa ni.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...
Hemi426 ::
WizzardOfOZ je izjavil:
Pri meni osebno ne.
Ajd, če bi prepričevalo cepivo prenos, bi se šel, ampak glede na mojo starost, zdravje in Covid zgodovino cepivo ni potrebno.
T743 ::
111111111111 je izjavil:
Je v rizičnih skupinah.
Pri ostalih pa ni.
Zakaj ne?
Že 1000krat povedano, ker imaš 99,9%šans da ti ne bo nič, saj veš, kakšno pomoč dobiš, če si pozitiven? Bejž domov v karanteno za 10 dni potem pa nikome ništa niti dodatnega testa ali si še kužen po parafgrafih oziroma defaultu si kar naenkrat zdrav...In zato nerizični na vsak način potrebujemo šponto? Štekaš?
no comment ::
WizzardOfOZ je izjavil:
naučiti se bo treba živeti s tem virusom, kot smo se naučili živeti s prehladom in gripo.
Točno.
Cepljenje je del učenja. Casio kalkulator pri uri fizike. Nekateri bi že radi šli na malico, ampak morajo počakat tiste, ki kalkulatorja ne znajo uporabljati in računajo peš...
Kumbaja ::
111111111111 je izjavil:
Je v rizičnih skupinah.
Pri ostalih pa ni.
Zakaj ne?
Že 1000krat povedano, ker imaš 99,9%šans da ti ne bo nič, saj veš, kakšno pomoč dobiš, če si pozitiven? Bejž domov v karanteno za 10 dni potem pa nikome ništa niti dodatnega testa ali si še kužen po parafgrafih oziroma defaultu si kar naenkrat zdrav...In zato nerizični na vsak način potrebujemo šponto? Štekaš?
le zakaj bi verjetnost 99,9% zamenjal za 99,999%, saj nenavsezadnje govorimo samo o tveganju za hujši potek bolezni, ki se lahko konča s smrtjo?
Pithlit ::
Če ima zadeva 0,5% smrtnost... Pol anticepilcem matematika glih ne gre.
Pa 0,5% sploh ni tolk majhna cifra kot se nekaterim zdi.
Life is as complicated as we make it...
widj3098dj32 ::
V mojem zivljenju ima vecjo verjetnost smrtnost, ko se dnevno vsedem v 1.3tone tezko jekleno kocko in se z njo pomikam 130-150km/h z ostalimi jeklenimi kockami.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: widj3098dj32 ()
bozicek ::
Gripa ima 1% smrtnosti
A to je majhna cifra?
Darila letos samo za poredne
Kumbaja ::
widj3098dj32 je izjavil:
V mojem zivljenju ima vecjo verjetnost smrtnost, ko se dnevno vsedem v 1.3tone tezko jekleno kocko in se z njo pomikam 130-150km/h z ostalimi jeklenimi kockami.
Res je, ampak zakaj tvegat z nečem kar ima verjetnost da bo vse 99,9% ali 99,5%, če lahko to verjetnost še zvišaš?
Tudi v avtu si zapneš pas, pa je 99% verjetnost da ne boš imel nesreče.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kumbaja ()
T743 ::
111111111111 je izjavil:
Je v rizičnih skupinah.
Pri ostalih pa ni.
Zakaj ne?
le zakaj bi verjetnost 99,9% zamenjal za 99,999%, saj nenavsezadnje govorimo samo o tveganju za hujši potek bolezni, ki se lahko konča s smrtjo?
Samo zato, ker je verjetnost da bom po cepljenju imel komplikacije večja od 0,01%...Se pravi več šans je da bo šlo kaj narobe kot lahko pridobim zato ne vidim logike, če jo ti kar pogumno še po 3,4,5 n+1 dozo ena te bo že zbrihtala.
Pa drugače nisem proti cepljenju, če korist odtehta tveganje sem takoj za. Bomo videli čez zimo, predvidevam, da bomo na koncu vsi v istem zosu cepljeni, necepljeni nima veze, maske na gobec, testi za vsak drek, omejitve na vsakem koraku.
Nismo malo zašli z teme?
Pogovor je o tem kako je QR koda zaščitena. Za ostale COVID zadeve je še velik tem.
Pogovor je o tem kako je QR koda zaščitena. Za ostale COVID zadeve je še velik tem.
phantom ::
Gripa ima 1% smrtnosti
A to je majhna cifra?
Smrtnost gripe je 0,01-0,04% (če se že gremo primerjavo infekcijske smrtnosti). CFR za gripo je pa < 0,1% (zgolj tretjina ljudi, ki se za gripo okuži, tudi zboli), za covid pa okoli 2% (odvisno, kako dobro se testira).
~
~
:wq
~
:wq
billy ::
Dokler se hodi na javne prireditve, v restavracije, ipd, je dovolj samo koda, od "kogarkoli", ker itak osebje tam ne more legitimirat osebe, ki stoji pred njimi.
Drugo je na meji, tam seveda to odpade, in pa ali v kakšnih klubih. Prav preseneča me, da še ni PCT za fitnese - tam bi malo težko s sfejkano kodo prišel skozi, oz če se bi dalo receptorju jebat bi te lahko.
Bolj bi bilo zanimivo, kako dolgo bi trajalo, da bi nekdo shekal zapis, torej da bi lahko dobili pravi ključ, oz kako je pač zadeva zakodirana, da bi torej lahko vsak si naredil svojo - v aplikaciji legitimno - QR kodo.
Drugo je na meji, tam seveda to odpade, in pa ali v kakšnih klubih. Prav preseneča me, da še ni PCT za fitnese - tam bi malo težko s sfejkano kodo prišel skozi, oz če se bi dalo receptorju jebat bi te lahko.
Bolj bi bilo zanimivo, kako dolgo bi trajalo, da bi nekdo shekal zapis, torej da bi lahko dobili pravi ključ, oz kako je pač zadeva zakodirana, da bi torej lahko vsak si naredil svojo - v aplikaciji legitimno - QR kodo.
WizzardOfOZ je izjavil:
Če si prebolel, potem ne. Saj je telo že naredilo protitelesa.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
⊘ | Zasebnostna analiza aplikacije za preverjanje izpolnjevanja PCT pogojev (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 52717 (43602) | ajdov2 |
» | Prepoved zasebnega druženja zaradi korona virusa- je bilo prepovedano ali ne?Oddelek: Loža | 2347 (1469) | UganiKdo |
» | Izdelava osebne izkaznice, če so vsi dokumenti potekli (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 28100 (19076) | mihapc123 |
» | Facebook - zlorabaOddelek: Informacijska varnost | 7525 (6324) | St235 |