» »

Nerazumni temperaturni režim doma poleti vs. pozimi

Nerazumni temperaturni režim doma poleti vs. pozimi

barakus ::

Moja tašča poleti hladi na 23 stopinj "ker ji je vroče", pozimi pa se jezi kako je mraz in hoče imet notri vsaj 25, če je 26 stopinj pa še boljše.

Meni gre to na živce, ker me poleti pri njej zebe, včasih začutim bolečino v vratu. Pozimi pa je vročina zadušljiva, kakor da sem v domu za upokojence, ali bolnišnici.

Meni bi se zdelo bolj smiselno prej obratno, da je pozimi nekoliko nižja temperatura, saj smo bolj oblečeni, poleti pa nekoliko višja.

Pa ne rečem, naj ima vsak kakor mu paše, zmoti me pa ko mi pridiga da kako ne razumem, da je poleti vroče in je treba hladit na 23, pozimi pa da zebe in je treba imet 25-26, da je to edini pravi in logični način razmišljanja. Jaz tukaj ne vidim logike.

Kaj pa si vi mislite o tem? Imate podobne izkušnje?

Invictus ::

Idealen razlog, da ne hodiš k njej, kaj bi še rad :)).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Rias Gremory ::

Če je njena bajta, njena pravila.

Drugače drži, da naj ne bi bilo velikih temperaturnih razlik (boljše za telo). Jaz bi bil vesel če bi imel poleti 26°C kot pa karkoli več, vendar nimam klime in potrpim. Trenutno imam 28°C (stara hiša), včeraj je prišlo do 30°C.

Pozimi mi je 22°C vrh glave, če grejem na več imam še večji problem s suhim zrakom.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

vnetidebater ::

been there, done that.

Kupi svojo hišo in boš sam upravljal termostat.

Tako je bilo pri nas ko se je pozimi tako kurilo tisti ubogi šporhet da me je spotilo do spodnjic vsakič ko sem prišel v kuhinjo...potem pa sem šel v preostle dele hiše kjer je bilo pa okoli 18-20 stopinj. Pa so se vsi tako veselo spraševali zakaj mi toliko teče iz nosu.

Zgodovina sprememb…

BorutO ::

Problem je, da tudi, če pri klimi kaže, da je 23 stopinj v stanovanju, v resnici ni ... 23 stopinj je samo okrog klime. Večji je prostor, težje se ohladi, ker iz druge strani prihaja toplo notri. Izogibaj se bližine klime. Isto je pozimi. Lahko nastaviš termostat, da boš notri imel stalno 25 stopinj, pa ne boš imel, ker tako toplo bo samo okoli radiatorjev, drugod bo veliko manj.

Se pa strinjam, da če nimaš otrok, da je prav fajn, če je v stanovanju kar hladno pozimi, še posebej zvečer, ko greš spat. Pri starših doma kurita celo noč, ker mama noče na mrzlem spati. Jaz imam rad ledenico v sobi.

Da pojasnim, govorim o izmerjenih temperaturah po celotnem stanovanju in ne o nastavljenih na klimi.

Moraš upoštevati tudi da starejše ljudi pozimi pač dejansko veliko bolj zebe kot mlajše. Zato se radi pogrejejo in skrbijo da je pohištvo toplo.

Poleti je itak vroče, tudi če imaš klimo nastavljeno na 23 stopinj je velika verjetnost da so pohištvo in stene precej toplejše od 23 stopinj in jih ne zebe.

Kot sem ti rekel, preseli se ali pa uredite ločeno bivanje.

BorutO ::

Ali še najboljša varianta ... uniči klimo. ;)

mr_chai ::

vnetidebater je izjavil:

Kupi svojo hišo in boš sam upravljal termostat.

Noro, le kdo bi pomislil, da je rešitev tako preprosta...

BorutO je izjavil:

Ali še najboljša varianta ... uniči klimo. ;)

Še boljša, pa da tašča ponesreči po stopnicah pade, se ravno prav poškoduje, da ni več zmožna živeti sama. >:D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mr_chai ()

sbawe64 ::

Živiš z njo in ona regulira termostat ali je problem, ko prideš v nedeljo na kosilo ?

Vem za ene, kjer imajo poleti in pozimi vsaj 26°C (ima žena pokvarjen osebni termostat).
2020 is new 1984
Corona World order

kixs ::

Zaradi razlicne relativne vlaznosti poleti/pozimi ni enak obcutek toplote ob isti temperaturi.

tikitoki ::

Ni pomembna zgolj temperatura, temvec tudi okolica oy. stene. Poleti so tople in temu primerno oddajajo toploto.

tikitoki je izjavil:

Ni pomembna zgolj temperatura, temvec tudi okolica oy. stene. Poleti so tople in temu primerno oddajajo toploto.

ja, saj.

Če imam jaz pozimi roke na mizi ki ima 20 stopinj me bo hitro zazeblo tudi če sem v puloverju.

Če sem poleti prostoru kjer ima zrak 20 stopinj, miza je pa segreta zaradi sonca in ima 25 stopinj bom pa komot v kratkih rokavih v istem prostoru.

OP se mora zavedati da ne živi sam v hiši, še sploh pa da ne živi v svoji hiši.

Naj tašči plača najemnino in davek za upravljanje termostata in se bo ona njemu prilagodila.
Do takrat....pozimi se sleči, poleti pa obleči.

fikus_ ::

Dosti pomaga, na kateri višini je nameščen termometer. Preizkušeno v praksi. Žena od kolega se je vedno pritoževala nad nizko temperaturo pozimi, pa je on prestavil termometer višje, kjer kaže več in je težava rešena.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

fikus_ je izjavil:

Dosti pomaga, na kateri višini je nameščen termometer. Preizkušeno v praksi. Žena od kolega se je vedno pritoževala nad nizko temperaturo pozimi, pa je on prestavil termometer višje, kjer kaže več in je težava rešena.

težava je bila najbrž rešena ker ji je on rekel "pa saj je xy stopinj v prostoru, kako te lahko zebe" in ona ni vedela kaj rečt nazaj če jo zebe pri xy stopinjah....še vedno jo je najbrž zeblo.

Takšne težave je najbolje rešiti tako da se ogrevanje prostora uredi tako da je en (lahko majhen) radiator blizu fotelja oziroma dela zofe kjer ponavadi sedi človek ki ga najbolj zebe.

Naj bo tam in naj se greje če se hoče.
Je pa res da takoj ko bo ta oseba vstala in šla po hiši jo bo zeblo.....pač kompromis je treba najti.
Ponavadi se ga ne dobi, dokler se ne preseliš na svoje.

Zgodovina sprememb…

jabe ::

Bravo ženska... Naj si nastima, kot njej paše. Mene tudi moti povsod drugod, kjer je drugače kot pri nas. Ampak saltam pri sebi, drugje se pač prilagodim. Najboljš, da hodim od bajte do bajte pa komandiram, kaj vse me moti, kot da sem neki faktor.

GupeM ::

Pri nas doma imamo pozimi okrog 20, poleti pa 24+. Pozimi bi sicer raje hladneje, ampak nočemo preveč klime laufat. Pozimi je pa 20 čist super. Če kaj fizično delaš je dovolj, če te pa zebe pred tv-jem, se pa loti dela ali pa obleci/pokrij z deko. Jaz sem ves čas v kratkih rokavih, pa mi je povsem dovolj, tudi če ne delam nič fizičnega. Je pa mojo včasih zeblo, ker so pri njej doma imeli pozimi tudi 25 ali 26. Zdaj se je pa hladnejših prostorov tako navadila, da ji je pri njih takoj vroče, ko gremo na obisk. In tudi sama ima zdaj rajši hladnejše prostore. V spalnici imava celo 16-18.

Horas ::

pozimi 20 8-O:O pa v kratkih rokavih :| damn. meni je še poleti 24 premal notr :D more bit vsaj 25 pa sm zadovoln.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Ganon ::

Meni bi se pozimi pri 25°C zmešalo. Talno gretje je nastavljeno na 20°C, v spalnici je izklopljeno. Ne samo to, še okno imam priprto ponoči. Poletja so zgodba zase, zame so neznosna, sploh zadnja leta.

kuall ::

Nič ni nerazumno. Samo ti ne kapiraš, za kaj se gre.
Pozimi prideš premzažen od zunaj notri in traja, da se segreješ. Takrat paše iti na vročino. Če bi lahko zlezel na uno kmečko peč bi bil še najbolj vesel. Al pa finci v tistem mrazu prav radi gredo v savne. Je to nerazumno? Ne ni. Telo rabi čas, da se segreje ali ohladi.

Poleti pa isto: Prideš segrez od zunanje vročine in prav paše priti v neko hladilnico, še najraje v mrzlo vodo, zato ljudje rinejo na morje, kjer je mrzla voda.

ajdov2 ::

tam nekje 18-20 stopinj je razumno poleti in pozimi

kuall ::

čist odvisno od človeka. v pisarni kakšni bodybuilderji stalno odpirajo okna, ker so cele dneve segreti od dviganja uteži. tisti, ki nič ne migajo fizično so pa bolj zmrzjeni.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kuall ()

Yohan del Sud ::

Res odvisno od človeka, okoliščin, letnega časa, dejavnosti ... Ampak, da je kontra letnemu času, je čudno. Če je to še vedno nekje na robu meje normalnega? Ne vem.

Pozimi imam sobno temperaturo tam 20-22, ampak sem v puloverju. Poleti tam 26-28, ampak sem v gatah ... Pa je prav fletno. Morda malo vse skup zamaknjeno navzgor, ker sem pač bolj zmrzljiv. Pač odvisno od človeka. In pa itak mala soba in orenk ogrevanje na ryzen in nvidio.
www.strancar.com

mirator ::

Tudi jaz se strinjam s tistimi, ki pravijo, da si pri sebi, vsak sam določa temperaturne rzmere. Če prideš na obisk in veš kam, potem se pač tem razmeram prilagodiš.
Bom pa povedal, se mi zdi hujšo zadevo. V večstanovanjskih hišah oz. blokih velja uredba, da morajo biti na radiatorjih indikatorji toplote, ki služijo za delni obračun ogrevanja, delno pa je po kvadraturi stanovanja. Vzrok za uredbo je bil, da če so stanovanja prazna in neogrevana, imajo višji strošek, tisti ki imajo ogrevanje. Do neke meje to seveda drži, vendar pa je lahko tudi obratno. N.pr. za zidom moje spalnice ima sosed dnevno sobo. On hoče imeti v DS 26°C jaz v spalnici 19°C. Če jaz ventil na radiatorju zaprem, me udari po žepu, ker se mi zaradi odstopanja od povprečja, obračunava ogrevanje po kvadraturi. Tako mi ostane edino, da mi radiator greje, jaz pa odprem okno.

Likalnik ::

jaz tudi nimam klime...poleti kadar so hudi vročinski vali...takrat pride temperatura lahko tudi do 26C..."normalno" poletje pa cca 24C....razen, če se prej pripravim pa , da spustim rolete dol...potem je še za kakšno stopinjo hladneje.

Pozimi pa na olje 21-22C...če pa še kamion je pa hitro 24C

Netrunner ::

Veliko vlogo igra vlaga. Na splošno je pa res da neka X temperatura igra poleti drugačno vlogo kot ko je zima :)
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Zvezdica27 ::

pozimi mi je 20 preveč. Poleti mi je vseeno, spim ob nastežaj odprtih vseh oknih, je pa zdaj res pasje...

zz

;-) ::

Delam isto kot tvoja tasca pozimi kurim na 24 plus poleti hladim na 22. Zakaj?

Nimam pojma je pa ok.

OK.d ::

365/24 na 22,5:)
LPOK.d

no comment ::

Jaz na termometer ne gledam. Če me zebe, se bolj oblečem in/ali zahajcam. Če mi je vroče in sem že v adamovi obleki... mi je pač vroče, klime namreč nimamo.

PARTyZAN ::

Temperatura ni vse. Pozimi je suh zrak, poleti pa vlažen.

zobnik ::

pr nas pozimi zunaj -10 čez dan, ko notri kurjo ko zmešan, mora bit v kratki majici in kratkih hlačah, bajta brez izolacije....drva so free

Netrunner ::

zobnik je izjavil:

..drva so free

Komu in kje jih kradeš?
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Netrunner ()

Manu ::

Čeprav bi pričakoval bolj znanstvene ljudi, pa je tu gor ogromno čustveno-moralizirajočih oseb.

Ni dal prav nobene informacije o tem kje on stanuje ali je pri svoji tašči ali samo na obisku. Njegovo vprašanje je kaj si o tem mislimo drugi (o temperaturni razliki ogrevanega prostora pozimi in poleti), ampak odgovori so čisto nekaj drugega. Kot da ljudje ne znajo brat in odgovarjajo zelo moralno, kot neki religijski fanatiki.

Če na maturi nisi zbran in ne znaš prebrat vprašanja in dat temu primernega odgovora boš padel na izpitu. Ampak ljudje se še vedno nismo naučili biti bolj znanstveni. Še vedno nosimo religijo v sebi.

Samo nekaj jih je dalo smiselne odgovore.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

Manu je izjavil:

Čeprav bi pričakoval bolj znanstvene ljudi, pa je tu gor ogromno čustveno-moralizirajočih oseb.

njegovo vprašanje je kaj si o tem mislimo drugi (o temperaturni razliki ogrevanega prostora pozimi in poleti)

In izvedel je kaj si mislimo.

Manu je izjavil:

ne, on ni zahteval znanstvene razlage, njega je zanimalo kaj si mislimo o tem da on ne sme nastavljati termostata ko ni v svoji hiši.

Moj prvi znanstven odgovor je da imaš termostat pravico nastavljati zgolj v svojem domu, pa še tam moraš upoštevati da ne živiš samo ti, če imaš družino.

Moj drugi znanstven odgovor je da ga nastaviš na toliko da se počutiš dobro in ti je maksimalno udobno.

Moj tretji znanstven odgovor je da je primerna temperatura odvisna izključno samo od presnove posameznika in temperature pohištva ki se telesa neposredno dotika.

Zgodovina sprememb…

no comment ::

Manu je izjavil:

...
Samo nekaj jih je dalo smiselne odgovore.

Kam bi uvrstil svoj "odgovor"?

@eventyr
On je napisal, da se mu ne zdi logično, da je temperatura sobe pozimi višja, kot pa poleti.

Napisal je tudi "Pa ne rečem, naj ima vsak kakor mu paše...", kar sklepam, da mu v končni fazi ni mar, ampak se mu ne zdi logično.

On omenja logiko, vi pa njemu moraliziranje.

@no comment
Znanstven odgovor, ker sem opazil nek vzorec vedenja, kjer se kljub vprašanju logike nanj vsuje plaz moraliziranja.

@eventyr
Religijski učenjaki se tudi izgovarjajo na znanstven pristop, ko razlagajo svoje "svete" knjige. Imajo svoje fakultete, teologe itd... V končni fazi gre samo za to kako "znanstveno razlagajo" neko sveto knjigo, ki piše kako naj ljudje živijo za razliko od zares znanstvenega pristopa do življenja, ko opazuješ naravo, prostor ali človeka in tako dobiš fiziko, matematiko, biologijo, medicino, psihologijo idr.

Drugače je odgovor znan vsakemu ki vsaj malo spremlja kaj se v hiši dogaja. Ni vse samo v temperaturi, je tudi v vlagi. Če je relativna vlaga nizka, potem bo za enako udobje potrebna višja temperatura. Poleti, ko je fajhtno notri zunaj, vsepovsod, pa zbija temperaturo, da lažje soparo prenaša. Pri tem sicer ne upošteva, da ni temperatura tista, ki ji nudi udobje poleti, ampak to, da ji klima vlago zbija. Nižja T je zgolj posledica.

Gledam vlago pa je povprečno vlago v dnevni sobi januarja mela 57%, julija pa 58%, nihanja so med 50% in 60% v obeh periodah. Če vnesem te podatke skupaj s temperaturami v ta kalkulator https://www.calculator.net/heat-index-c...

Dobim Heat Index Temperature poleti nespremenjenih 23, pozimi pa kar 27, kar torej razliko v temperaturi še poveča. Po moji logiki torej v tem primeru vlaga nikakor ne izenačuje percepirane temperature ampak kvečjemu dela razliko še večjo.

Ja saj ,pri tej vlagi ji je očitno udobno.

Poleti jo zbija s klimo na tok, kar posledično prinese 23 stopinj. Če ima klimo s funkcijo zgolj razvlazevanja, bi najbrž T lahko bila nekoliko višja pri isti vlagi.

Pozimi pa spet. Daj 25 stopinj pri istem dew pointu spremeni na 23, pa ga ni človeka, ki bi mu bilo pri tej relativni vlagi udobno. Zadevo spet rešuje s spreminjanjem T v prostoru in sicer jo dvigne. Lahko bi pa tudi okno malo odprla. Ker pri 25 in 60% vlage sredi zime se kaj dosti zrači ne...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prezračevanje novogradnja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34872362 (12559) edi123
»

Spati pri odprtem radiatorju

374146 (2675) Samo346
»

Temperatura v pisarni

486513 (4429) energetik
»

Zakaj odpirate okna? (strani: 1 2 )