» »

Mark Zuckerberg še vedno verjame v Metaverse

Mark Zuckerberg še vedno verjame v Metaverse

Slo-Tech - V Facebooku so oblikovali namensko skupino za razvoj Metaversa, vseobsegajočega VR okolja, ki naj bi ne le združevalo vse VR in AR izkušnje, temveč nadomestilo današnji internet. Toda analitiki se sprašujejo, ali ni objava zgolj poskus skreniti pozornost s kopice problemov, s katerimi se podjetje trenutno sooča.

Konec junija je Mark Zuckerberg v interni predstavitvi zaposlenim v Facebooku razgrnil načrte o dolgoročni izgradnji Metaversa: virtualnega okolja prihodnosti, ki bi bilo v grobem funkcijsko podobno internetu, a na bistveno višji izkustveni ravni, saj bi se ljudje v njem skozi VR tehnologijo gibali na intuitivnejši način. Seveda gre za že dobro znan koncept iz znanstvene fantastike, ki je ime dobil v romanu Snow Crash Neala Stephensona, do danes pa smo ga lahko v takšni ali drugačni obliki videli že v obilici filmov in knjig, na primer Matrici ali Ready Player One. Pred tednom dni je v intervjuju za The Verge namero naznanil tudi širši javnosti, a nekaj več konkretne teže ji je dala šele novica, da so v Facebook Reality Labs, kjer se ukvarjajo z VR/AR raziskavami, dejansko v ta namen oblikovali razvojno skupino.

Toda omenjeni intervju kakšnih bistvenih odgovorov ne poda. Kako natančneje bi bil metaverse (v splošnem) nekoč lahko videti, si v bistvu IT strokovnjaki in futuristi še niso edini. Pomembno pa je gotovo že v tem trenutku to, da pri Facebooku s takšnimi načrti niso osamljeni, saj se z idejo že dolgo poigravajo na primer tudi v Epic Games, kjer so ravno letošnjega aprila zbrali bizarno vsoto milijarde dolarjev investicijskega kapitala (med drugim od Sonyja) za izgradnjo proto-metaversa v pogonu Unreal Engine. Epicov šef Tim Sweeney in Mark Zuckerberg sta si sicer edina, da bi bila idealna prihodnost tista, v kateri bi bil metaverse en sam - podobno kot danes internet - a jasno je, da bodo tokrat že ob morebitni dejanski izgradnji takšnega omrežja poleg močnejši pridobitniški tokovi, kot pa so bili ob internetu in svetovnem spletu. Je pa zanimivo, da je Zuckerberg že sedaj načelno pripravljen v svoj Metaverse pripustiti vse tehnološke tekmece, kar je vsaj na videz v nasprotju s trenutnim zapiranjem VR platforme Oculus.

Glede na to, da objava nekih pametnih dejstev ne poda in da je prišla v čudnem obdobju, saj Facebooku pod Bidnovim predsedovanjem odkrito grozi izdvojitev Instagrama in WhatsAppa, nekateri analitiki opozarjajo, da gre lahko zgolj za poskus skrenitve pozornosti s problemov, ki firmo tarejo ta hip. Tu gre za vse od omenjenih protimonopolnih dejavnosti v ZDA do odgovornosti pri širjenju dezinformacij; VR oddelek pa ima obenem zadnje čase še dodatno tegobo. Pred dnevi je moral v ZDA odrediti odpoklic vseh penastih oblog za obraz na VR očalih Oculus Quest 2, ker so pri skoraj šest tisoč osebah sprožile alergijsko reakcijo, 45 ljudi pa je moralo celo poiskati zdravniško pomoč. Penaste obloge bodo zamenjali s silikonskimi, takšne bodo imeli tudi prihajajoči prenovljeni modeli Questa 2 v poznem avgustu, kjer bo 64-gigabajten model zamenjal 128 GB (za isto ceno).

7 komentarjev

FlyingBee ::

kar smilijo se mi
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

Zgodovina sprememb…

gus5 ::

Najbolj prepričljiv metaverse tvorijo ideologije. Živite "v" njem, pa se tega večina med vami sploh ne zaveda.

GabrieLeo ::

85% slo-techa še vedno verjame v kolonizacijo vesolja ter rudarjenje asteroidov.

zmist ::

GabrieLeo je izjavil:

85% slo-techa še vedno verjame v kolonizacijo vesolja ter rudarjenje asteroidov.


Jah vecina je se v entuziasticni puberteti (do 35 leta oz. danes ze morda do 40).

thramos ::

gus5 je izjavil:

Najbolj prepričljiv metaverse tvorijo ideologije. Živite "v" njem, pa se tega večina med vami sploh ne zaveda.


Kje pa ti živiš?

Oberyn ::

GabrieLeo je izjavil:

85% slo-techa še vedno verjame v kolonizacijo vesolja ter rudarjenje asteroidov.

Kaj dejansko misliš s pojmom kolonizacija vesolja? Celotno vesolje, vidno vesolje ali samo en mali del vesolja, kot je kontinent Afrika na tem palnetu? Afrika je že bila kolonizirana, izčrpana in ta faza je že mimo. Stalna naselbina v zemeljski orbiti (sedanja stvarnost), to je kolonizacija vesolja ali ne? Stalna naselbina na Marsu, ki bo kot vse kaže stvarnost še za tvojega življenja, vsaj če še nisi stari prdec kot jaz, to je kolonizacija vesolja ali ne?

Sicer pa, na svetu imaš milijarde ljudi, ki verjamejo v neskončno bolj idiotske stvari, kot je kolonizacija vesolja, kaj šele rudarjenje asteroidov, ki je ta trenutek tehnično izvedljivo, čeprav samo za potrebe razvoja znanosti in tehnologije.

Kar se tiče novice pa, metaverse, ki ga centralno in v celoti kontrolirajo zmešani psihopati? Ne hvala. Grem raje nazaj v votline.

CyberPunk ::

Kupijo naj Second Life, ki po 18 letih (z občasnimi peaki po kakšnem prikazu v serijah a la CSI NY) bolj životari kot ne, in mu vdahnejo malo več življenja in publike.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mark Zuckerberg še vedno verjame v Metaverse

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
714751 (13636) CyberPunk
»

Facebook začenja testirati ciljane oglase znotraj VR okolij

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
194251 (2371) war-dog
»

Oculus Quest bo dobil povezavo s PCjem in zaznavo rok

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
84190 (3101) roli
»

Facebook priznal, da je najel podjetje za očrnitev nasprotnikov

Oddelek: Novice / Ostale najave
205238 (3169) xmetallic
»

Facebook kupuje Oculus (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
9633661 (30158) BigWhale

Več podobnih tem