» »

skupno parkirišče pred blokom

skupno parkirišče pred blokom

1
2
»

solatko ::

Tudi, če je pp več kot avtomobilov v hiši, lahko parkiraš več kot eno vozilo samo ob soglasju ostalih stanovalcev ali pa se narediš bedaka (če se moraš delat) in parkiraš, dokler te ostali stanovalci ne opozorijo, da veljajo neka pravila, katerih se stari stanovalci brezpogojno držijo.
Delo krepa človeka

bobby ::

Zato pa imas blok sestanke, da sd te aolatkove neumnosti definira. Ampak ce so proti tcojim pričakovanam jih moras spostovat. Zdej se pa pejd, scat prot vetru.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

solatko ::

bobby - Če so zate dogovorjena pravila neumnosti, si zamisli blok s 30+ stanovanji, v katerem bi se vsak obnašal malo po svoje.
Misliš, da bi v takem lahko živel?
Delo krepa človeka

bobby ::

@solatko: pardon slovničnim napakam.
Isto misliva najverjetneje ampak razumevanje ne drugacno.

Se strinjam s tabo, da blokovske definicije niso neumne in se jih mora upostevat. Sem pa mnenja, da bo OP nabasal na mino, ki je oa ne bo sprejel (eno vozilo na gospodinjstvo) in bo sral okoli s prdpostavko "manj avtov kor gospodinjstev" in bo kar naenkrat on postal sralec v oceh vecine.
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

Utk ::

To temo si treba shranit za hiša vs blok in nakup vs najem debate...
Čeprav bi mene zanimalo s kakšnimi pooblastili lahko nekdo "preverja" čigav je kater avto in še teži po parkingu, ki ni njegov. Temu se reče nadlegovanje, če že ne zalezovanje.
Če so kakšna pravila, se naj naredi kartončke in ga ima vsak na armaturi. Ne pa da te nekdo gleda čez okno s katerim avtom si prišel...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

solatko ::

Utk - Seveda moraš najprej sprejeti predpis, da je gledanje dvorišča prepovedano. Sosedje, po navadi, vedo o tebi več, kot ti sam.
Vedno pa se o namestitvi uporabnik odloča sam, glede na možnosti, ki jih ima.
Tudi v primeru individualne hiše, je na sodiščih veliko sporov med sosedi, se mi zdi, da kar nekaj krat več, kot med etažniki.
Delo krepa človeka

urosz ::

malo ste zašli in začeli posploševati. ko od daleč pogledaš je OP (jaz) zgolj nekdo ki hoče več parkplaca kot mu pripada (čeprav nobenemu ne pripada nič v resnici).

ko pa v kontekst daš dejstvo da je v praksi parkplacov več kot avtomobilov, pa hitro ugotoviš da gre zgolj za nagajanje.

in pa sem absolutno ZA, da se ustvari režim po katerem bo točno jasno kako se delijo placi, ampak dokler je placa več kot dovolj, se mi to zdi nesmiselno.

če se gre samo za to, da nekdo išče napake glede na hišni red, čeprav zadeva ne vpliva na njegovo udobje, varnost itd., je to nesmiselno. kajti 2. točka hišnega reda predpiše da je namen tega hišnega reda to, da se zagotovi nemotena uporaba objekta in pripadajočega zemljišča ter varnost itd. to je osnova zakaj je hišni red vzpostavljen - da bomo vsi sobivali udobno.
ker če se gremo pa tako, pa ga ni posameznika ki čisto vsako stvar v hišnem redu upošteva v 100%. en ne sortira odpadkov, drugi ne zaklepa, tretji kadi tako da se vsem drugim dim vali noter, četrti ima otroke ki se derejo celo noč..

edit: še enkrat, da bom jasen. v istem trenutku ko bo nekdo hotel parkirati svoj 1. avto in ne bo imel placa zaradi mojega 2. avta, bom nenudoma svojega 2. odstranil, ker je več kot pošteno. ampak ko je čez noč 10+ parkplacov fraj vsak dan, pa je to zgolj gluma nekoga ki ima preveč časa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: urosz ()

mirator ::

Če je parkirišče na funkcionalnem zemljišču bloka, je to skupna lastnina in se uporaba določi v Pogodbi o medsebojnih razmerjih. Spori med stanovalci jasno nastajajo, ko je parkirnih mest manj, kot je avtomobilov zato se je takrat potrebno odločiti, kako in kdaj in pod kakšnimi pogoji, kdo lahko koristi parkirni prostor. Vedeti pa je treba, da je lastništvo skupnih delov vedno v proporcu lastniških deležev in da pri uporabi parkirnega mesta nima nobene prednosti tisti z višjim proporcem.
Če pa je parkirišče na občinskem zemljišču pa lahko spori hitro privedejo do postavitve parkomata in dnevnih obiskov redarjev.
Se pa v zadnjem času gradijo večstanovanjske zgradbe s kletnimi garažami, kjer na vsako stanovanje pripada eno parkirno mesto, za večja lahko tudi dva. Ta parkirna mesta so potem v etažni lastnini in jih nekdo, ki jih ne potrebuje, lahko da v najem ali pa tudi proda.

urosz ::

mirator je izjavil:

Vedeti pa je treba, da je lastništvo skupnih delov vedno v proporcu lastniških deležev in da pri uporabi parkirnega mesta nima nobene prednosti tisti z višjim proporcem.


a veš kako se v kar se tiče zakona, deli v tem primeru? nekje sem zasledil da zakon pravi "prej pride prej melje" ko ni dovolj da vsak proporc dobi vsaj 1 mesto?
ker točno v takšno razmerje bomo prišli čez nekaj časa, saj se dela na tem da se parkplac (25 boxov na 32 stanovanj) iz občinske lasti vpiše v ZK nas lastnikov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: urosz ()

link_up ::

Invictus je izjavil:

Dobiti moraš fifija za rampo, pol si ga daš skopirati.

Te stare steraš v 3PM in jim pokažeš, da si enakopraven solastnik.

Ampak oni dostikrat laufajo na podlagi let, ko sop že v bloku. Ne sekiraj se...

Ignore mode in parkiraj tam 5 avtov, če hočeš. Ko ti kdo zagnoji, povej, da ni nič definirano.

Lucky bastard v stanovanju in parkirišču z rampo... ;)


A ti si po naravi kreten ali samo ob torkih? Kaksen odgovor je to? Kaj bos kopiral daljinca in talal okoli, da bo 5 avtov notri parkiralo? In seveda...ta stare v 3PM...

pa kje so tebe skovali? Raje pojdi nazaj, ker ... ah
In and Out

llc ::

@urosz S temi skupnimi parkirišči je vedno križ. Načeloma ti pripada proporcionalni delež funkcionalnega zemljišča (glede na kvadraturo stanovanja). Ampak tege se v praksi ne da ne izvajat, ne kontrolirat, ne sankcionirat. Pa vedno imaš nekatere pametne sosede, ki posojajo daljince, ali pa spuščajo notri prijatelje od prijateljev, kakor "samo" za urco, dve, al pa tud 2, 3, 7 dni. Mi imamo zato v perspektivi nadomestiti daljince s prepoznavanjem reg.št. - 1 avto (reg.št.) na stanovanje in to je to.

mirator ::

urosz je izjavil:

mirator je izjavil:

Vedeti pa je treba, da je lastništvo skupnih delov vedno v proporcu lastniških deležev in da pri uporabi parkirnega mesta nima nobene prednosti tisti z višjim proporcem.


a veš kako se v kar se tiče zakona, deli v tem primeru? nekje sem zasledil da zakon pravi "prej pride prej melje" ko ni dovolj da vsak proporc dobi vsaj 1 mesto?
ker točno v takšno razmerje bomo prišli čez nekaj časa, saj se dela na tem da se parkplac (25 boxov na 32 stanovanj) iz občinske lasti vpiše v ZK nas lastnikov.

Ne, zakon nič ne pravi "kdo prej pride, prej melje". Zakon pravi, da morajo etažni lastniki skleniti pogodbo o medsebojnih razmerjih. Ne more pa ta pogodba biti pisana v škodo manjših lastnikov. Ko kupiš neko nepremičnino je v kupoprdajni pogodbi natačno napisano, kaj si kupil: toliko m2 etažne lastnine in toliko m2 skupnih prostorov in funkcionalnega zemljišča. Kje pa so v naravi ti m2 pa ni nikljer opredeljeno, zato si tudi nihče ne more lastiti pripadajočega dela skupne lastnine v naravi. Ravno tega nekateri, z večjo etažno lastnino, kar ne morejo razumeti.

urosz ::

torej, kako se je zgodba razpletla na sestanku oz. se ni :D

zgolj 1 etažni lastnik/-ca je izjavil/-a, da ni dobil/-a placa, čeprav vsi vemo da je vedno plac. prišli smo do ugotovitve, da je dejanskih avtomobilov teh ki živimo tukaj res manj kot placov.
ugotavljamo pa, da nam place vmes zasedajo tisti ki tu ne živijo, beri nekdanji etažni lastniki ki so si s sabo odnesli daljince in pa tisti ki dajejo v najem in prav tako ne živijo. tako da razmišljamo v tej smeri kako se teh lossat, ker za tiste ki tu živimo 24/7 je dovolj placa in ni smiselno da se do nadaljnjega omejujemo.

tako je bilo povedano, ampak zgodilo se v praksi ne bo nič, sem prepričan. karavana gre naprej :D

mirator ::

Če je zemljišče na katerem so parkirni prostri last etažnih lastnikov, potem postavite tablo z napisom zasebno parkirišče, če je v lasti občine, si od njih dobite tablo z napisom dovoljeno parkiranje za stanovalce HŠ...
So pa pravice za vse etažne lastnike enake, ne glede ali stanuje sam ali stanovanje daje v najem in ali ima avtomobil ali ne.
Si pa laho tudi zamenjate kode na ključkih, tako da tisti, ki so se odselili, ne bodo več imeli dostopa.

zmist ::

Dejstvo je, da si z dvema avtomobiloma jemljes vec kot ti pripada. Oz. ce gremo se celo dlje, ko so bili ljudje se malo bolj normalni v glavo, se je bloke in parkirisca dimenzioniralo za max 1 avto na stanovanje. Seveda danes iz nekega neznanega razloga, to ne gre vec zaradi razvajenosti dandanasnjih kretenov (in kretenk, da ne bo diskriminacije). Seveda pa si nekateri se vedno mislijo, da so nekaj vec in sociopatsko jemljejo zase vec kot jim pripada (v tem primeru celo 2x vec). Prodajta en avto. S tem bosta znizala stroske, pa tako ali tako ne rabita dveh. Ne ne, nisi razumel NE RABITA dveh.

Invictus je izjavil:

Ignore mode in parkiraj tam 5 avtov, če hočeš. Ko ti kdo zagnoji, povej, da ni nič definirano.


Tako ja, cez kaksen mesec pa se ukvarjaj z enakimi sociopati, ki ti bojo naredili enako. Potem se pa zacne, gajbice, potem pesek na havbo pomesan s pasjim drekom (da ne mores samo pomesti dol), frnikule v auspuh (ne vem ali se to se da pri katalizatorjih), odpadno motorno olje na streho, zeblje zabijat v karoserijo, rezati gume... seveda pa te takrat ne bo presinilo, da si to pravzaprav pozvzrocil sam. Uzivaj.

Invictus je izjavil:

Lucky bastard v stanovanju in parkirišču z rampo... ;)


Jaz sem pa v hisi (enostanovanjski) z dvoriscem, garazo, vrtom in v srediscu Ljubljane. Z enim avtom, ki ga sam prakticno ne uporabljam. In? Si hotel kaj povedati? Da ima folk tezave s parkiranjem, ker si kupujete vec avtomobilov, kot jih rabite.

Sem takoj za Tokijski rezim - ce nimas lastniskega parkirisca ne mores registrirati avtomobila. Problem resen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zmist ()

GupeM ::

zmist je izjavil:

Jaz sem pa v hisi (enostanovanjski) z dvoriscem, garazo, vrtom in v srediscu Ljubljane.

In ti se pizdiš nad nekom, ki ima dva avta. Zakaj pa ti vse to rabiš? V stanovanju s 40 kvadrati ne bi preživel? Tako pa samo jemlješ dragocen prostor.

PacificBlue ::

GupeM je izjavil:

zmist je izjavil:

Jaz sem pa v hisi (enostanovanjski) z dvoriscem, garazo, vrtom in v srediscu Ljubljane.

In ti se pizdiš nad nekom, ki ima dva avta. Zakaj pa ti vse to rabiš? V stanovanju s 40 kvadrati ne bi preživel? Tako pa samo jemlješ dragocen prostor.


Mhm to je kul, prideluješ zelenjavo, mimo se ti pa kamijoni vozijo.

GupeM ::

PacificBlue je izjavil:

GupeM je izjavil:

zmist je izjavil:

Jaz sem pa v hisi (enostanovanjski) z dvoriscem, garazo, vrtom in v srediscu Ljubljane.

In ti se pizdiš nad nekom, ki ima dva avta. Zakaj pa ti vse to rabiš? V stanovanju s 40 kvadrati ne bi preživel? Tako pa samo jemlješ dragocen prostor.


Mhm to je kul, prideluješ zelenjavo, mimo se ti pa kamijoni vozijo.

Ja, mogoče na vrtu. Dvorišča ne rabi. Niti enostanovanjske hiše. Sem prepričan, da bi v njej lahko živele najmanj 4 indijske družine. Verjetno več.

ginekk ::

urosz je izjavil:

torej, kako se je zgodba razpletla na sestanku oz. se ni :D


ugotavljamo pa, da nam place vmes zasedajo tisti ki tu ne živijo, beri nekdanji etažni lastniki ki so si s sabo odnesli daljince in pa tisti ki dajejo v najem in prav tako ne živijo. tako da razmišljamo v tej smeri kako se teh lossat, ker za tiste ki tu živimo 24/7 je dovolj placa in ni smiselno da se do nadaljnjega omejujemo.


A najemnikov se hočte tud losat? Saj tam živijo 24/7.

llc ::

Pomoje "vstopijo" najemniki namesto lastnika tudi v (so)uporabo skupnih prostorov/površin. Ne vem, če lahko oz. sploh hočeš v najemno pogodbo napisati, da najemnik ne sme uporabljati stopnic ali kolesarnice? Pa imamo isti problem pri nas. Samo da namesto lastnikovega avta pridejo sedaj 4 študentje vsak s svojim avtom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: llc ()

urosz ::

dajta vidva malo bolj počasi brati. noben se noče lossati najemnikov ki tam živijo, za vse ki živimo je dovolj placa.

lossati se je potrebno tistih ki tam ne živijo, se pravi najemodajalci ki tam nimajo prebivališča in bivši lastniki ki so si s sabo odnesli daljinca.

llc ::

Kot sem rekel, zapornica s prepoznavanjem tablic...
Samo potem tudi ti ne boš imel dveh avtov notri.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: llc ()

GupeM ::

urosz je izjavil:

se pravi najemodajalci ki tam nimajo prebivališča

Večinoma se strinjam s tabo, ampak tole pa ne. Če najemenik nima avta, najemodajalec pa ima daljinec, ne vem zakaj ga ne bi uporabljal. Saj mu pripada.

Hemi426 ::

zmist je izjavil:

Dejstvo je, da si z dvema avtomobiloma jemljes vec kot ti pripada. Oz. ce gremo se celo dlje, ko so bili ljudje se malo bolj normalni v glavo, se je bloke in parkirisca dimenzioniralo za max 1 avto na stanovanje. Seveda danes iz nekega neznanega razloga, to ne gre vec zaradi razvajenosti dandanasnjih kretenov (in kretenk, da ne bo diskriminacije). Seveda pa si nekateri se vedno mislijo, da so nekaj vec in sociopatsko jemljejo zase vec kot jim pripada (v tem primeru celo 2x vec). Prodajta en avto. S tem bosta znizala stroske, pa tako ali tako ne rabita dveh. Ne ne, nisi razumel NE RABITA dveh.

Invictus je izjavil:

Ignore mode in parkiraj tam 5 avtov, če hočeš. Ko ti kdo zagnoji, povej, da ni nič definirano.


Tako ja, cez kaksen mesec pa se ukvarjaj z enakimi sociopati, ki ti bojo naredili enako. Potem se pa zacne, gajbice, potem pesek na havbo pomesan s pasjim drekom (da ne mores samo pomesti dol), frnikule v auspuh (ne vem ali se to se da pri katalizatorjih), odpadno motorno olje na streho, zeblje zabijat v karoserijo, rezati gume... seveda pa te takrat ne bo presinilo, da si to pravzaprav pozvzrocil sam. Uzivaj.

Invictus je izjavil:

Lucky bastard v stanovanju in parkirišču z rampo... ;)


Jaz sem pa v hisi (enostanovanjski) z dvoriscem, garazo, vrtom in v srediscu Ljubljane. Z enim avtom, ki ga sam prakticno ne uporabljam. In? Si hotel kaj povedati? Da ima folk tezave s parkiranjem, ker si kupujete vec avtomobilov, kot jih rabite.

Sem takoj za Tokijski rezim - ce nimas lastniskega parkirisca ne mores registrirati avtomobila. Problem resen.


Zeh zeh, eko-fašisti ste že malo dolgočasni... :)

joze67 ::

GupeM je izjavil:

Večinoma se strinjam s tabo, ampak tole pa ne. Če najemenik nima avta, najemodajalec pa ima daljinec, ne vem zakaj ga ne bi uporabljal. Saj mu pripada.

Ker je nepremičnino oddal skupaj s pripadajočimi funkcionalnimi zemljišči in objekti (razen če v pogodbi ne piše drugače). Še posebej v omenjenem primeru, ko gre celo za občinsko zemljišče in je parkiranje dovoljeno stanovalcem, kar pa tak lastnik ni.
Verjetno ima tudi ključ od stanovanja. Če najemnika ni notri (dopust, v službi...), zakaj ga ne bi uporabljal? Saj je njegovo...

Ben Dover ::

Če bi se vozili s kolesom, teh problemov ne bi bilo.

GupeM ::

joze67 je izjavil:

GupeM je izjavil:

Večinoma se strinjam s tabo, ampak tole pa ne. Če najemenik nima avta, najemodajalec pa ima daljinec, ne vem zakaj ga ne bi uporabljal. Saj mu pripada.

Ker je nepremičnino oddal skupaj s pripadajočimi funkcionalnimi zemljišči in objekti (razen če v pogodbi ne piše drugače). Še posebej v omenjenem primeru, ko gre celo za občinsko zemljišče in je parkiranje dovoljeno stanovalcem, kar pa tak lastnik ni.
Verjetno ima tudi ključ od stanovanja. Če najemnika ni notri (dopust, v službi...), zakaj ga ne bi uporabljal? Saj je njegovo...

Ne veš, kakšna je pogodba. In ne, parkirišče, skupni prostori in podobno niso isto kot stanovanje. Tako da, tudi če ima ključ, v stanovanje ne sme. Lahko pa hodi po stopnišču, čeprav ne živi tam.

joze67 ::

GupeM je izjavil:

Ne veš, kakšna je pogodba. In ne, parkirišče, skupni prostori in podobno niso isto kot stanovanje. Tako da, tudi če ima ključ, v stanovanje ne sme. Lahko pa hodi po stopnišču, čeprav ne živi tam.
Tudi ti ne, domnevam. V vsakem primeru, če je parkirišče za stanovalce, to njega izključi.

GupeM ::

Razen, če je parkirišče za stanovalce in lastnike.

mirator ::

urosz je izjavil:

Pozdravljeni.

Situacija je sledeča.. dejstva:
- blok ima skupno 32 stanovanj, pri čemer je cca 25 parkirišč na voljo
- parkirišča so neodmerjena, zavedena so kot solastnina v ZK
- parkirišče je za rampo
- najino stanovanje ima v ZK vpisano solastnino na skupnih delih stavbe v etažni lastnini v višini 877/10.000

Ker je več kot pol lastnikov stanovanj starejših ki nimajo avtomobila, je zmeraj dovolj prostora za vse avte ki imajo dostop do parkirišča. S punco sva zadnja ki sva se preselila v ta blok, seveda gre nekomu v nos nekaj in ga moti da imava 2 avta.

Placa je dovolj za vse tako da v prvi vrsti je debata itak nesmiselna, ampak vseeno.. kaj pravi zakon?

Da začnemo od začetka.
Torej prkirišče je v ZK vpisano kot skupna lastnina in je zaprto z rampo. Torej imajo do tega parkirišča pravico vsi etažni lastniki sorazmerno z lastnino ne glede, koliko avtomobilov, kdo ima. Ker ninikjer dorečeno, koliko avtomobilov lahko kdo parkira je pač nastal kaos. Sem pa že omenil, da so etažni lastniki po zakonu dolžni skleniti Pogodbo o medsebojnih razmerjih. In ravno to, koliko avtomobilov sme posameznik parkirati na parkirišču bi lahko bilo zapisano v tej pogodbi. Lahko bi tudi bilo zapisano, v kolikor je parkirnih mest več, da si nekateri lahko pravico do parkiranja dveh avtomobilov dokupijo. Vendar je to pogodba, ki mora biti sprejeta s 100% soglasjem etažnih lastnikov. To, da se nekdo odsli, še ne pomeni da je s tem izgubil pravice iz pogodbe. Če pa je stanovanje prodal, mora svoj ključ predati skupaj s stanovanjem, če ne tudi novi stanovalec nima pravice do novega ključa. In kot sem že zapisal, se kode ključem lahko tudi spremenijo (predpostavljam, da se rampa odpira z daljincem). Predvsem pa se zavedajte, da ima pravico do parkirišča tudi tisti, ki avta nima (lahko pa se z njim kadarkoli dogovorite, da vam ga odstopi).

fikus_ ::

"Predvsem pa se zavedajte, da ima pravico do parkirišča tudi tisti, ki avta nima (lahko pa se z njim kadarkoli dogovorite, da vam ga odstopi). "

Ali pa za svoj delež parkirišča računa najemnino. :D
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Timurlenk ::

urosz je izjavil:

Pozdravljeni.

Situacija je sledeča.. dejstva:
- blok ima skupno 32 stanovanj, pri čemer je cca 25 parkirišč na voljo
- parkirišča so neodmerjena, zavedena so kot solastnina v ZK
- parkirišče je za rampo
- najino stanovanje ima v ZK vpisano solastnino na skupnih delih stavbe v etažni lastnini v višini 877/10.000

Ker je več kot pol lastnikov stanovanj starejših ki nimajo avtomobila, je zmeraj dovolj prostora za vse avte ki imajo dostop do parkirišča. S punco sva zadnja ki sva se preselila v ta blok, seveda gre nekomu v nos nekaj in ga moti da imava 2 avta.

Placa je dovolj za vse tako da v prvi vrsti je debata itak nesmiselna, ampak vseeno.. kaj pravi zakon?

pri nam so si pred bloki lastniki naredili rampo, čez par let je prišla odločba inšpekcije, da morajo odstranit rampo, ker so zaprli del javne ceste :D smo začeli tam parkirati vsi in enkrat je ena babica z življenjem branila točno določen spot, ker njen mož tam že 35 let parkira in jaz bom tam stal sam prek njenega trupla;
Demokracija je zdej v drugem planu, to je vendar jasno.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Lepljenje listkov po avtih (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
675816 (3984)          
»

Parkirišča med bloki (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
14422936 (18857) Saul Goodman

Parkiranje tujih vozil na zasebnem parkirišču (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13638251 (33901) Gandalfar
»

Parkirni avtomati - Bežigrad (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15633921 (28487) solatko
»

Porajsan avto

Oddelek: Loža
173532 (2687) T-h-o-r

Več podobnih tem