» »

Budget "audiophile"

Budget "audiophile"

««
6 / 21
»»

Zimonem ::

BigWhale je izjavil:

DAC/ADC je ponavadi povezan z racunalnikom z USB kablom. :) In za prenos se uporablja USB Audio (Class 2, vecinoma).

Večji del se več sploh ne posluša neposredno iz računala. Protokola sta pa ista ali gresta prek wi-fi na streamer ali direk. Na dac. Ali prek mreže. Pa še kartice za zajem znajo imeti svoje vodilo.
Ampak pcm je še vedno bolj ali manj standard.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

BigWhale ::

AirPlay2 in Chromecast ne gresta cez 96kHz/24 bit, ce se prav spomnim. To je enako kot USB Audio Class 1, Class 2 pa se niti ne priblizata. A je to dost za tapravga audiofila? Ne vem. :>

Silici ::

Smiselnost modifikacije nizkotoncev, kakšna je kaj možnost da se bo lepo izšlo. Tudi EQ APO64 je začel delovat, in lahko poljubno spreminjam cel frekvenčni spekter:

1. Pravijo da 3x 6" na kanal (2x low bas 1x mid bas) zadostuje za ~30m2, se pravi je soba ~pol premjhna
2. Pravilo naprimer problem na 45Hz se stopnjuje na 90Hz, 180Hz.. V sobi je spike 45Hz in 90Hz
3. Mid bas gre od ~60Hz naprej, soba se upira do ~80Hz, od 100Hz naprej funkcionirajo akustični paneli

Čez palec povezava 2. in 3. točke: se pravi da 6" mid bas nebi smel bit prevelik v primeru da odklopim 1x 6" low bas ter prilagodim volumen in porte?

Neznanke:
- Razlika med: malo preveliki zvočniki in preveliki?
- Podatkov o drajverjih ni, se pravi za koliko zmanjšat volumen zvočnikov, možno je od 29% do 50% s tem da porti ostanejo pozicisko, spremeni se samo fi in dolžina ali enostavno 1 od 2h port zamašim.
- Kakšna je možnost, da ostane frekvenčni spekter basa enak?

Modifikacija: pregrada za zgornji odklopljen driver = 29% manjši volumen in dvojna stena s strani = do 50 % zmanjšanje volumna.

Poizkusno sem napelal stikalo skozi porte ter blokiral membrane na odklopljenem basu, slišalo se je bolj naravno. Ko sem prikolopil base nazaj je bilo tud fino..

Dodatno sem si zamislil meritve tako:
- Popolen odklop low bas in meritev 90Hz + dobiti občutek kaj predvaja mid bass

Kako se nelotit tega in bom lahko normalno spal?

AvtoR ::

Zakaj bi odklopil eno bas enoto?

Zakaj razpolovit low bas? Vse je kazalo na prevelike zvočnike in posledično neukrotljiv bas. No sedaj je bolj jasno:

Bob je bob do nadalnega:

Stock varjanta, ni slabo od kar so odboji minimalni:

Brez low basov, tukaj sem ugotovil, da je mid bas nadležen, mislim da tisti 90Hz spike. Po grafih sklepam kot da se še poslabša ker iterferira z low basom.

Brez mid basov, tukaj sem ugotovil, da ima mid bas ogromno okno nastavitev in ni nadležen.

In do sedaj najbolši zvok s pomočjo EQ: -6db 45Hz, +4.5db 64Hz, -4db 88Hz.

Mogoče se preveč ukvarjaš z basi in premalo z uživanjem v glasbi...

Soba se pegla, zadnji vlak modifikacij basov je danes po testu odpeljal :) . Mida in hi se še dotaknil nisem, ker ni še zaves-austičnih panelov + dveh klasičnih panelov :)) . Ubistvu se posluša več in drugačno glasbo ravno zaradi "gradnje", tko da je izkušnja v teku ;) .

Map ::

Lahko malo več napišeš, da bom bolj točno vedel, kaj gledam in kaj delaš?

V prihodnosti je bil namen nabavit kit komplet za bookshelf zvočnike brez ohišja, predvsem iz praktičnih razlogov, da se losam slušalk.
Potem v granji sobe je prišel moment, ko sem z naftalina potegnu stare zvočnike, seveda po pričakovanju slabše od slušalk, pri roki so bile slučajno 5cm debele pene, ki sem ji za test zložil po kotih, rezultat neverjeten.
Sedaj ta budget integriam s toplotno izolacijo sobe, zavesami in "pohištvom", v tem stanju se stari zvočniki slišijo dovolj dobro da ostanejo, teren pripravljen tudi za kaj drugega ;) .

Prva borba je bila borba z basi, ki jih očitno ne morem regulirat drugače kot z EQ in omejenim položajem zvočnikov, parvijo, da je to temelj. Temelj je kakršen je, sedaj naprej na "urejanje" sobe, ta teški del je mimo, tako da sledi še razkritje pristopa za akustične panele, in limited slika končnega "templa".

Veliko se da tu naresti tudi s spremembo položaja zvočnikov in spremembo položaja mesta na katerem se posluša.
Doseči zvok slušalk v sobi bo kar težka naloga.
S čim opravljaš meritve?

Glasba zveni bolje kot na slušalkah, natančnost pa ne pride zraven. Trenutno neizvedljiva izbolšava je še, če oddaljim zvočnike še bolj stran od stene, to se lahko zgodi samo v direktni liniji poslušanja, kar pomeni tudi sorazmerna oddaljenost od sprednje stene 5:8, umes je monitor.

Merjeno je z REW programom in omni mikrofonom, mikrofon je uprašljiv grade, tako da je bolj primerjalni test v kombinaciji s poslušanjem, zaenkrat se poklapa izmerjeno-popravljeno-slišno izboljšanje.

Silici je izjavil:

zaenkrat se poklapa izmerjeno-popravljeno-slišno izboljšanje.

To bi se itak vedno. :> Jaz ne rabim mikrofona in fancy software-a, da vem, da zvocniki boljs spilajo, ce jih premaknem in ce stol pobarvam iz barve bukve na cesnjo.

Ti verjamem da imaš uglašena "ušesa" in bi slišal prec kaj je narobe, če si me bral samo v tej temi, vidiš, da pri meni ni tako. Kljub vrtenju klasičnih inštrumentov in uporabe omenjenga orodja do danes nisem uspel razčlenit basa, pomankanje reference. Tole orodje je nardilo bližnjico in dalo potrditev, da gre vse skupaj v pravo smer. Se zavedam, da me še vedno lahko čaka hladen tuš, ko bom slišal nekje up to referenco.

Če imaš problem z neobvladljivim basom razmisli o open baffle rešitvi, vendar ne z manj kot 15 col bas enotam. Tam praktično ni stojnih valov, oziroma so na minimumu...
Meni osebno to ne odgovarja, ker je pomankanje slama.

Zdravljenje minimum 15% sobe drži, sklepam, da bi blo potrebno vsaj toliko panelov nadgradit, dizajn panelov je sicer tak, da se zlaga kot lego kocka en za drugim. Realno bi lahko zafilal trikotnike po kotih za akustičnimi paneli in na stropu dodal 4x ~60x150x 40cm debelina, verjetno je bolj varno menjat zvočnike za nekaj manjšega + uničil bi furm stropa, ki je štirikapnica. Srečo imam, da sem bassy tip :) .

Nekaj igranja z APO64 EQ:
Z odklopom multy band EQ in uporabo posameznih filtrov se zmanjša porabo na CPU in latency, kar nardi zadevo zanimivo tudi za filme in gaming, 0.4% 1 core CPU na max resoluciji in 5 bandov:

Darko! ::

Hi, hi :))
zgodilo se je nedoumljivo.

Ata Steve je končno priznal, da so ga grde in relativno poceni aktivne škatle v bistvu navdušile:

Bo narod začel wooferje delat z loncu. Steve deluje vseeno bolj realno kot uni, ki je reku da je bolje kupit en pocen platnšpiler za 50ke kot da ga narediš sam.

Še obljubljen pristop DIY akustični panel (AP) preden zaprem NON anonimneža.

Ideja je bila sicer za darilo PROju, ampak ni obradilo sadov. Mogoče z objavo pa le ne bo romalo na odpad prototipov.
Gre za preproste izreze stranic AP, primarna funkcija tega je, izbira med klasičnim "tapiciranjem" ali vstavljanje stoščaste akustične pene, lahko tudi nadgradnja iz "tkanine" na akustično peno.
Naknadno leplenje akustične pene na stranice klasičnih AP je daleč od estetike.
Dodatne pridobitve:
- Manjša na novo ustvarjena odbojna površina
- Povečanje površine absorcije zvoka
- Ostanki izrezov so primerni za ojačitve in pritrdilni mehanizem, manjša poraba materjala za ogrodje
- Zadnja zaščitna tkanina se lahko pritrdi na notranje izreze ogrodja
- AP se lahko zlagajo en za drugim zaradi ne ustvarjanja stranske odbojne površine in ker spojitev ni problematična zaradi izrezov
- Vstavlanje plošč kamene volne je nadvse enostavno, na zgornji in spodnji rob plošče se zareže ~1cm globoko in ~1cm po višini ter zatakne v izreze okvirja

AP na sliki ne bo nadgrajen na akustično peno, zato vijaki namesto mozničenja.
Cena neznana, kamena volna druga roka bolha, MDF za okvirje so 20 let stari "plohi", ki so bili uporabljeni za lan partyje.
O dimenzijah nima smisla govorit, za moj projekt je 5 različnih dimenzij..
Upam da nisem kaj pozabil.

Dodatno pritrdilni mehanizem z nastavtvijo višino

Dodatno pritrdilni mehanizem z nastavtvijo višino

veteran ::

Nezasciteno kameno volno bos dal v sobo? Dej, raje to podari nekomu. (ki ga ne maras) :)

Glede na to, da imas za vir glasbe racunalnik, bi lahko akustiko sobe popravil s foobar2000 in mathaudio pluginom.
https://www.foobar2000.org/components/v...

DamijanD ::

Meizu ::

Power conditionerji niso neumna zadeva - neumna zadeva je zgolj za audiofilsko rabo.

Studijska raba je povsem druga reč, kjer je v procesu recordinga zaželjena čim večje SNR razmerje, tu pa seveda kvaliteta štroma igra veliko vlogo. To seveda velja za analogno opremo, digitalna... No ja, nekaj veze ziher ima, ampak če je razlika opazna... Izjemno dvomim.

Ne, v tej konfiguraciji zadeva nima prav nobenega smisla. Edini smisel, ki ga ima je tocno to kar navaja clanek v naslovu. Od audiofilov izpuli lepo vsoto denarja.

Digitalni signal je brez suma in prav vse stvari, ki se prenasajo po ethernetu se prenasajo brez napak, ki bi jih uporabnik lahko zaznal. Ce pride do napake, je nad fizicnim layerjem en kup layerjev in prakticno vsi imajo vgrajeno neko odpravljanje napak. Tak switch je bullshit za dva jurja pa pol. :)

Se strinjam, pri digitalnem signalu praktično nima bit kaj dosti, če sploh.

MrStein ::

> Digitalni signal je brez suma
Ni.

> Ce pride do napake
Bo pač poknilo v zvočniku. Saj nisi audiofil, ali?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Ni.

Seveda ni, ampak tudi neke panike ni. 55db je nekako standard za ugodno SNR razmerje, kar bi morala zagotoviti praktično vsaka spodobna digitalna oprema. Za poslušanje je to več kot dovolj, šuma ne bo zaznavnega.

Pri studijski robi (samo kot kontrastno razmerje, da se ne bo kdo obešal zakaj vedno studijsko robo vlačim na mizo) so ta razmerja še veliko večja. Moj RME interface npr. ima na zadnjih izhodih 1-8 SNR okrog 113db RMS.

MrStein je izjavil:

> Digitalni signal je brez suma
Ni.

Signal, ki pride do uporabnika je brez suma. Signal, ki ti ga posljem, bo pri tebi do bita enak kot pri meni in med transportom ne pridelas nobenega suma. Pri analognem signalu to ne drzi.

MrStein je izjavil:

> Ce pride do napake
Bo pač poknilo v zvočniku. Saj nisi audiofil, ali?

Ne, ne bo. Od napake na vodniku, do SMB protokola je kolk, pet layerjev? Preden bo tvoj 'mp3 player' dobil pokvarjen chunk, bo moral it resnicno velik stvari narobe, da bo karkol pocl v zvocniku. S tem, da bo se tvoj mp3 player mogoce ugotovil, da je dobil pokvarjen chunk in ga bo popravil.

1. To je druga trditev kot prejšnja.

2. Ja, če bo imel dovolj bufferja. Odvisno od implementacije.
Motiti se je človeško.

Ne, trditev je se vedno ista. Za vso prakticno uporabo, je signal brez suma.

BigWhale je izjavil:

Od audiofilov izpuli lepo vsoto denarja.

Ja, saj to je tudi namen... in avdiofili radi zapravljajo. :)

Mislim, da so nekateri v tej temi že krepko zabredli... Meritve, grafi in avdiofilija, to ne gre skupaj. Velja samo subjektivno poslusanje.
Predvsem pa nikoli ne delaj blind AB testa, ker te to pokvari za zmeraj. Mene je en tak test pred 30 leti popolnoma unicil, od takrat ne slisim vec razlik med ojacevalci, enako velja za kable. :-)

Okapi ::

Jaz bi še vedno imel rad nekaj takega.8-)

Ja, samo cene so divje.. bi pa z veseljem tole zverino postavil na polico in priklopil. :)
Zelo lep primerek, pa še elektronke ima za predojačevalec.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: veteran ()

Mene je en tak test pred 30 leti popolnoma unicil, od takrat ne slisim vec razlik med ojacevalci, enako velja za kable. :-)

To si boš mogu prmejduš ušesa pošravfat. :)

DamijanD ::

BigWhale je izjavil:

OK. In je enako napačna.
Za vso prakticno uporabo (moving the goalpost?) je tudi dober LP brez šuma.
Motiti se je človeško.

Samo za praktično uporabo dobrega elpija ni. Sploh pa ne po 10 poslušanjih. Kaj pa zdaj?;)

Okapi je izjavil:

To Okapi, jaz tudi.
Ko boš kupoval, lahko skupaj, bova dobila popust ;)

Ali pa recimo tega, ima več gumbov za equlajzer, pa še D/A modul ima že vgrajen.
Od viška wattov pa itak ne boli glava.

Za ostalo ST rajo pa naročiva vagon Lepajev in jih razdeliva za naslednjega Miklavža.
Ker Božiček v teh krajih pač ne nosi, 6. december pa je že mim.
Jebi ga.
:))

MrStein je izjavil:

BigWhale je izjavil:

OK. In je enako napačna.
Za vso prakticno uporabo (moving the goalpost?) je tudi dober LP brez šuma.

Ne, ni. Jaz lahko iz diska predvajam nek mp3 miljonkrat in bo miljonkrat popolnoma enaka reprodukcija kot je bila prvic. Lahko ga tudi miljonkrat razmnozim in bo se vedno enak. Lahko ga tudi spustim skozi milijon naprav in bo se vedno enak kot je bil. Po vseh teh permutacijah bom vzel original in ga primerjal z miljonto kopijo, ki je bila prenesena cez milijon naprav in bosta do bita enaki.

S katerimkoli analognim signalom ali pa medijem, tega ne mores narediti niti enkrat samkrat.

In ja, za prakticno uporabo je digitalni signal brez suma. To, da prihaja med samim prenosom do motenj na fizicnem vodniku, je brezpredmetno. Ce gre za wireless prenos je teh motenj se veliko vec ampak datoteka je na cilju se vedno do bita enaka izvorni.

Ampak ja, ti se lahko pa se naprej obesas po analih semantike. :)

Darko! je izjavil:

Okapi je izjavil:

To Okapi, jaz tudi.

Ali pa recimo tega, ima več gumbov za equlajzer, pa še D/A modul ima že vgrajen.

Za ostalo ST rajo pa naročiva vagon Lepajev in jih razdeliva za naslednjega Miklavža.
Ker Božiček v teh krajih pač ne nosi, 6. december pa je že mim.
Jebi ga.
:))

To je za plebejce, ki se ne stegnejo do jadisa.

Darko! je izjavil:

Okapi je izjavil:

To Okapi, jaz tudi.

Ima dve pomanjkljivosti. Namreč, razlike itak ne bi slišal, ampak samo videl. In MA352 se mi zdi lepši, lampe se bolje vidijo.

In kot drugo, 2x dražji je (MA352 je 8 jurjev, MA12000 pa 16 jurjev). Sem se namreč malo zamislil, ko sem pogledal ceno za MA352 - stane toliko, kot bi bil v bistvu pripravljen dati za naslednjo malo boljšo uro. Ker v resnici bi pa vseeno raje gledal McIntosha v dnevni sobi, kot Jaeger LeCoultra na zapestju.;) Za oboje pa le nimam dovolj €€€ viška.

Pa tema je budget audiophile, ne smemo pretiravati;)

Pa sej to je vse budget audofil oprema :))

Okapi je izjavil:

In MA352 se mi zdi lepši, lampe se bolje vidijo.

Ja, lepši je, pa tud petkalnalni eq je zadost :)

pegasus ::

Tile modri VU metri so obup, totalen deal breaker. Sam imam raje zatemnjen rdeč in zelen glow danske mitične zverine v pure A načinu, da sedaj pozimi še lepo sobo greje.

Zimonem je izjavil:

Je.
Ampak men so všeč VU metri :)

Darko! je izjavil:

Zimonem je izjavil:

Je.
Ampak men so všeč VU metri :)

Je pa res, da so v modri mal preveč, ..., modri :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Darko! ()

Modra osvetlitev se rešuje z črnim 8zolir trakom. Tudi mene iritira.

Meni so pa ravno ti veliki modri vu-metri všeč.

TheBlueOne ::

Ce koga zanima, so ze tako ugodne slusalke postale se bolj ugodne:

https://drop.com/buy/massdrop-sennheise...

klinker ::

Okapi je izjavil:

Meni so pa ravno ti veliki modri vu-metri všeč.

Modri VU-metri so njihov "brand". Meni so tudi njihovi produkti nori. Tudi za car audio imajo lepe igracke 8-)

Ecoo ::

Uvertura:

Tale posnetek ima pa dosti šundra v ozadju... Pa precej middle heavy.

Poslušano na Neumann KH310.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Meizu ()
««
6 / 21
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

prvi hi-fi sistem (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
21543923 (15031) Ales
»

Pomoč pri nakupu zvočnikov do 250e (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
6210838 (5697) Ricky_82
»

Stereo sistem za kvaliteten zvok

296567 (3250) Likalnik
»

Nakup integriranega ojacevalca

3710002 (8195) CMpunk

Več podobnih tem