Forum » Zvok in slika » Budget "audiophile"
Budget "audiophile"
Ecoo ::
Verjamem, izkušnja, kot da je nekdo undercover zmenjal kretnice na zvočnikih ali spucal zamašene slušne kanale ušes se prepisuje flet sound izkušnji ki ngrajuje ;)
kuglvinkl ::
a je zadnje čase kdo sestavil kakšen budget setup?
A Randija - https://www.youtube.com/c/cheapaudioman poznate?
A Randija - https://www.youtube.com/c/cheapaudioman poznate?
Your focus determines your reallity
pegasus ::
Pred kratkim sem switchnil na "poletni" audio setup - D class kitajc, Loxjie A30. Špila presenetljivo dobro :)
se prav, amp + dac za 200 evričev. Kaj pa poganjaš s tem?
Pr men je 2-4 inče preveliko, to komot zamnjam za nekaj dokler ne bo proper hi-mid zadeve s supportom.
se prav, amp + dac za 200 evričev. Kaj pa poganjaš s tem?Za začetek svoje prve zvočnike, Jamo 307. Da si lahko privoščim poslušanje pozno v noč, ne da bi mi sosedi tolkli po stenah :D
sliš se fino :)
Darko! ::
Pred kratkim sem switchnil na "poletni" audio setup - D class kitajc, Loxjie A30. Špila presenetljivo dobro :)
Po pravici povej, da ne zaradi sosedov in late night listeninga, ampak se ti kot vsakemu razumnemu dedcu pač zdi butast, da bi ob draginji, ki prihaja, v isti sobi grel peč in laufal klimo. Oboje do konca, za stanje balansa.
Pa še modern ni, v prihodnosti, ki bo "zelena" in "digitalna" bit na napačni strani. A veš, da obstajajo modeli, ki računajo procent ogljičnega odtisa iz kravjih prdcov. Pizda no, kako boš takšnemu ekološkemu podnebnemu piflarju razložil, da se ti jebe za njegov izračun. Tip pač ne razume kaj je to ultra linearnost brez prehodov čez nulo.
Ps: Pa si kdaj razmišljal, da bi švasaparat (katerega odlike so od jeseni do pomladi neizpodbitne) zamenjal za kakšno ploščico Bruna Putzeysa ali kaj podobnega novejšega datuma ?
Drži, priznam, pure class A amp je moj največji greh kar se tiče ekologije. No, vsaj klime nimam, zato se sprijaznim z ugašanjem tega grelca sobe čez poletje, nekako maj-oktober miruje. Se pa spogledujem z flight simulator PCjem v nasprotnem vogalu sobe, ki bo tudi moral greti s par 100w ... to dvoje zagotovo ne bo šlo skupaj ;)
O nadgradnji na kaj novejšega bom razmišljal po tem, ko se mi zgodi naslednji večji premik v življenju, nekoč v 2026. Imam par idej v katero smer gledat, ampak kupovati jih na zalogo se mi ne zdi smiselno. Najprej šiht, potem prebivališče, glede na to soba in potem oprema v njej ... Do takrat pa bom živel s tem kar imam.
O nadgradnji na kaj novejšega bom razmišljal po tem, ko se mi zgodi naslednji večji premik v življenju, nekoč v 2026. Imam par idej v katero smer gledat, ampak kupovati jih na zalogo se mi ne zdi smiselno. Najprej šiht, potem prebivališče, glede na to soba in potem oprema v njej ... Do takrat pa bom živel s tem kar imam.
Pravilno.
... kar se pa fligt simulatorja tiče ... Toje ista zguba cajta kot moje ure prebite na lichess serverju, s tem, da jaz še goljufam zraven z vzporedno analizo. Priznam, da sem pacient. Ampak se počasi odvajam. :))
Pust kompjuter. Plačaj panoramski polet z letalom. Saj ni tok drag. To je relativno varno.
Ali pa neredi izpit za jadralnega padalca, pejt na hrib in se vrži dol, če hočeš izzivat usodo.
To je edino kar šteje.
... kar se pa fligt simulatorja tiče ... Toje ista zguba cajta kot moje ure prebite na lichess serverju, s tem, da jaz še goljufam zraven z vzporedno analizo. Priznam, da sem pacient. Ampak se počasi odvajam. :))
Pust kompjuter. Plačaj panoramski polet z letalom. Saj ni tok drag. To je relativno varno.
Ali pa neredi izpit za jadralnega padalca, pejt na hrib in se vrži dol, če hočeš izzivat usodo.
To je edino kar šteje.
Mam že okrog 50h naletenih, sam se moj želodec ne strinja najbolj z gibanjem v treh dimenzijah ...
driver_x ::
Koliko ste pa stari da igrate igrice? Jaz pri ~50 še vedno igram F1 .
Gaming je zimzelen če se ga prav konzumira. Kaj imate to zene A class ojačevalce da ne pridete skoz s porabo ~monitorja?
Jaz gledam Cxa 61 in razmisljam, a sem skrt do sebe al ne... mam pa svojo sobo, dedicated home office, tko da bolj je issue ta 100e - cegu k ga hocjo zanj...
Semi offtopic:
Pred slabim letom sem začel s serijo idej, ki se navezuje na gaming in akustiko, detajli so nepomembni razen to da je trajalo predolgo in ni šlo po načrtih (zadeva oddana), opcije ki so ostale:
- Ne naredim nič, razen da prilepim par slik toliko da ne bo zgledalo mlatenje prazne slame (za gaming in akustiko sem že naredil veliko več kot velika večina)
- Dam vse od sebe, in izkoristim enkratno uporabo kanalov ki jih posedujem za predstavitev
- Si rečem: to je bila izkušnja, in prihranim enkratne kanale za naslednjo idejo
Tepe me amaterska izpeljava ideje do potenciala, sami izdelki so ok.
Pred slabim letom sem začel s serijo idej, ki se navezuje na gaming in akustiko, detajli so nepomembni razen to da je trajalo predolgo in ni šlo po načrtih (zadeva oddana), opcije ki so ostale:
- Ne naredim nič, razen da prilepim par slik toliko da ne bo zgledalo mlatenje prazne slame (za gaming in akustiko sem že naredil veliko več kot velika večina)
- Dam vse od sebe, in izkoristim enkratno uporabo kanalov ki jih posedujem za predstavitev
- Si rečem: to je bila izkušnja, in prihranim enkratne kanale za naslednjo idejo
Tepe me amaterska izpeljava ideje do potenciala, sami izdelki so ok.
Koliko ste pa stari da igrate igrice? Jaz pri ~50 še vedno igram F1 .
Ne me štet k igričarjem.
Šah zna bit resna zadeva.
:)
Kar se pa let tiče, je pa tako, da so relativna stvar.
Naj verjamem kolegu, ki mi vsak dan pravi: "Ej stari, mi smo out. Sej ne bi vedu kaj neredit, če bi ti katera pokazala fračo".
?
Ali pa znanki, ki sem jo zadnjič srečal po dolgem času pred trgovino in ko sem jo brez manir direkto vprašal koliko je že stara, mi je odvrnila: "Ej tastar, jest imam 38 let. Ej fak. Čez dve leti bom 40. Ej jest sem stara. Ma kok si že ti star"?
In ji povem, bolj tako na uho, pa pravi: "Ma neeeee!! Ne morem verjet. Sploh jih ne kažeš. Ti zgledaš ful mlajši".
Bejžnobejž sem si mislil
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Darko! ()
BigWhale ::
Dejte ne tele teme spremenit v 'creepy old men' temo.
Mal bolj on-topic jaz imam v setupu Musical Fidelity A1 Class-A, Rega Planar 1, in Epos ES12 zvocnike. Decent enough, da se lahko mal zrelaksiram in kak gaming soundtrack poslusam v miru. :)
Mal bolj on-topic jaz imam v setupu Musical Fidelity A1 Class-A, Rega Planar 1, in Epos ES12 zvocnike. Decent enough, da se lahko mal zrelaksiram in kak gaming soundtrack poslusam v miru. :)
BigWhale ::
Meizu ::
Class A je itak the shit kar se tega tiče - sicer najbolj neučinkovita zadeva (sploh v primerjavi s class D), ampak najbolj "true" ojačitev signala.
To razumem, mislm teoreticno :), ker slisal nisem nikol razlicnih vrst.
Sam kolkr tut stekam ob nekih okol jurja masinah, je AB ok, tud D.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kuglvinkl ()
Tovariš moj, ta tema pripada ljudstvu!
Ljudstvo bo naredilo iz nje, kar bo hotelo.
Ljudstvo naj odloči.
Torej ljudstvo, preprosto vprašanje:
"Želite poleg piflarskih hajfizmov, dolgočasnih grafov in nejasnih prispevkov zmedenih entuzijastov, tudi crepy old men anekdote, ali ne ?".
To razumem, mislm teoreticno :), ker slisal nisem nikol razlicnih vrst.
Tudi AB je seveda ok, D... hja, če je rees res dobro narjen. Problem class Djev je, da večinoma stavijo noter ene in iste ojačevalne module (kak ICE in podobno) in potem samo nekaj po svoje malo pobarvajo ton, češ kao "brand signature", sam če mene vprašaš to ni to. To je bolj tako, polizdelek.
Pa tudi po drugi strani velike trafe dajo čisto drugačen "sag" ven kot pa teli mali šuterji, a la Class D. Sicer je z leti tudi D prišel že daleč, ampak če mi daš par jurjev, da jih zmečem v ojačevalec, še vedno ziher vzamem A/AB.
Tovariš moj, ta tema pripada ljudstvu!
Ljudstvo bo naredilo iz nje, kar bo hotelo.
Ljudstvo naj odloči.
Torej ljudstvo, preprosto vprašanje:
"Želite poleg piflarskih hajfizmov, dolgočasnih grafov in nejasnih prispevkov zmedenih entuzijastov, tudi crepy old men anekdote, ali ne ?".
Več ko imaš idej, manj imaš prijateljev, ker prijatelj ne krade?
Kakorkoli že, še vedno tehtam, zato zamik pri sodelovanju v temi..
Thnx!
Jaz osebno na Class D trenutno še vedno gledam kot "komercialno" varianto, oziroma v njegovi prednosti mobilnost in majhnost za tiste, ki nimajo prostora ali denarja, da si privoščijo večjo in "klasičnejšo" varianto, ampak dejstvo pa ostaja, da ima analogen signal še vedno svoj čar in tisti "buttery" občutek, je pa res, da je potem vsak kabel vmes pomemben - enostavno zaradi izgube signala.
Tako da, če je denar na voljo, si privošči, ker razočaran namreč ne boš :)
Edit: To so kot gramofonke - že sama plošča naredi malenkostni LPF (low pass) filter, kar vpliva na sam zvok, večinoma pa so tele plošče prijetnejše za poslušanje (če govorimo o čisti poslušalski izkušnji) kot pa npr. Spotify, Deezer in CD izdaje albumov. Vsaj takšna je moja izkušnja z večino gramofonk, ko sem jih primerjal z digitalno verzijo komada. Največji surprise so bile Beatles ter Pink Floyd plate, sploh pri Beatlesih je nekaj drugega tam. Tudi dinamično, kot da so za gramofonko naredili res zelo specifičen mix.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Meizu ()
Na papirju dobro zgledajo "generični" ojačevalci A klase z idlanjem AB klase AKA AA clasa, bridgi in podobno? Po mojih bukvah je AB nobrejner ali več če dopušča eficience.
Zadeva: 2 akustična panela premalo:
Kako bi razvrstili prioriteto:
-AP levo/desno v višini ušes, ni odbojev od zvočnikov, pri plosku ni odbojev če je par AP na tej lokaciji
-AP na zadnji steni, pokrivata prvi odboj od zadaj
-AP na zadnji steni v liniji zvočnikov, pokriva direkten odboj nazaj do zvočnikov
Ta moment nekaj od tega ne more bit.
Kako bi razvrstili prioriteto:
-AP levo/desno v višini ušes, ni odbojev od zvočnikov, pri plosku ni odbojev če je par AP na tej lokaciji
-AP na zadnji steni, pokrivata prvi odboj od zadaj
-AP na zadnji steni v liniji zvočnikov, pokriva direkten odboj nazaj do zvočnikov
Ta moment nekaj od tega ne more bit.
Odvisno od akustične slike prostora, realno boš mogu narest meritve, če hočeš dobit ta odgovor.
Je padel kompromis, AP na zadnji steni sem dal horizontalno, tako da pokriva samo visoke in srednje tone ;) dobro bo dokler se ne doda še preostalih AP, danes sem začutil naslov teme, gotov sm .
Ja in potem bo slo tech raja te panele pokupila kot sveže žemljice, ali kaj pričakuješ?
Prijatelj, zase priznam, da včasih nakladam kot star dohtar. Ampak ima zgodba vsaj glavo in rep.
Daj še ti priznaj, da je tole kr neki no.
En panel, pa ga obračaš, pa ne veš kam postavit, pa ideje in logotipi, ...
Pa akustične panele prodajajo že v bauhausu, no
https://www.bauhaus.si/akusticni-panel-...
Resnica te bo osvobodila.
Prijatelj, zase priznam, da včasih nakladam kot star dohtar. Ampak ima zgodba vsaj glavo in rep.
Ja in potem bo slo tech raja te panele pokupila kot sveže žemljice, ali kaj pričakuješ?
Plan je bil tak, zgodba je taka, rezultat bo izkušnja. Linkan tip AP ni pomemben v tej zgodbi, vseeno bi se lahko dalo v audio svetu več pozornosti na klasične APje glede na učinek. Resnice ne bo, bo samo opis s parmi slikami in zaslužena svoboda.
c3p0 ::
Edit: To so kot gramofonke - že sama plošča naredi malenkostni LPF (low pass) filter, kar vpliva na sam zvok, večinoma pa so tele plošče prijetnejše za poslušanje (če govorimo o čisti poslušalski izkušnji) kot pa npr. Spotify, Deezer in CD izdaje albumov. Vsaj takšna je moja izkušnja z večino gramofonk, ko sem jih primerjal z digitalno verzijo komada. Največji surprise so bile Beatles ter Pink Floyd plate, sploh pri Beatlesih je nekaj drugega tam. Tudi dinamično, kot da so za gramofonko naredili res zelo specifičen mix.
Mogoče ti enostavno ustreza ta zvok, torej nekoliko obarvan. Večina audiofilov pa želi čim bolj verno reprodukcijo, brez "filtrov". Ušesom gotovo bolj prija nekoliko obarvan zvok.
Če bi zaznal razliko med signalom direktno iz gramofona in digitaliziran posnetek iz istega na digitalni opremi, je pa drugo vprašanje. My vote says no.
TheBlueOne ::
Če bi zaznal razliko med signalom direktno iz gramofona in digitaliziran posnetek iz istega na digitalni opremi, je pa drugo vprašanje. My vote says no.
Menda smo ze zelo dalec od tega kar se lahko slisi, tako da definitivno ne bi smel slisati razlike. Jo pa vecina slisi pri istem komadu, ker zna biti, da zvok nalasc prilagodijo za dolocen medij.
Verjetno bi uspel digitalno dodati podoben efekt. Digitalno in vinilke zelo pogosto ne morejo biti enake, ker vinlka ne prenese takega razpona kot digitalni posnetek. Pogosto morajo nekje porezati.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()
Razbrano z nekih tabel, inštrumenti grejo od 27.5Hz do ~14kHz + povprečen abraham+ poslušalec ne sliši višje od ~13kHz, to gre vse v prid vinilkam, digitalizirat vinilko nebi smel bit problem.
Večina audiofilov pa želi čim bolj verno reprodukcijo, brez "filtrov".
To je bolj domena nas studijcev... Audiofili želijo verno reprodukcijo, ampak ne za ceno "listening pleasure-ja".
Verjetno bi uspel digitalno dodati podoben efekt.
Saj ga lahko. V studijskih masteringih dostikrat v obliki de-esserja dodajamo vinyl-like LPF filter. Ampak do neke mere - gramofonka je 100% analogna in je kot taka živa stvar - odvisno od samega gramofona, igle, stanja plošče, do neke mere varispeed... Dosti nekih faktorjev, ki so lahko predmet občudovanja, spet za nekatere pa breme. Zelo subjektivna reč.
Okapi ::
In jaz hočem to doma "slišat" - se pravi, čutit.
Ne boš nikoli, razen če nabiješ 20kw subwooferjev, da povzročijo shockwave, ki ga boš "čutil", pa še tu ne bo jasno ali čutiš 40hz ali 14.
driver_x ::
Razbrano z nekih tabel, inštrumenti grejo od 27.5Hz do ~14kHz +
Najnižni ton (vrhunskih) orgel je 8 Hz.
Camille Saint-Saens Symphony 3 'Organ', it hits around 14hz
In jaz hočem to doma "slišat" - se pravi, čutit.
Zato se pa hodi orgle v živo poslušati. Naše v Cankarjevem domu se mi zdijo impresivne, res pa je, da prav veliko drugih še nisem slišal.
Bonsai ::
Večina audiofilov pa želi čim bolj verno reprodukcijo, brez "filtrov".
To je bolj domena nas studijcev... Audiofili želijo verno reprodukcijo, ampak ne za ceno "listening pleasure-ja".
Verjetno bi uspel digitalno dodati podoben efekt.
Saj ga lahko. V studijskih masteringih dostikrat v obliki de-esserja dodajamo vinyl-like LPF filter. Ampak do neke mere - gramofonka je 100% analogna in je kot taka živa stvar - odvisno od samega gramofona, igle, stanja plošče, do neke mere varispeed... Dosti nekih faktorjev, ki so lahko predmet občudovanja, spet za nekatere pa breme. Zelo subjektivna reč.
Plata je kot medij res 100% analogna. Vse to je pa pesek v oči, ker je v zdajšnjih časih posneta digitalno. Če je vse posneto analogno, potem lahko zares govorimo o 100% analogni. Drugače je pač medij, kot vse ostalo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | prvi hi-fi sistem (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 44758 (15866) | Ales |
» | Pomoč pri nakupu zvočnikov do 250e (strani: 1 2 )Oddelek: Zvok in slika | 11115 (5974) | Ricky_82 |
» | Stereo sistem za kvaliteten zvokOddelek: Zvok in slika | 6720 (3403) | Likalnik |
» | Nakup integriranega ojacevalcaOddelek: Zvok in slika | 10079 (8272) | CMpunk |