» »

FE ali FRI

FE ali FRI

Veverica23 ::

Živjo,
zanima me glede študija elektrotehnike in računalništva. Kateri je zahtevnejši, kateri ima več perspektive za zaposlitev. Prebral sem, da mnogi mislijo, da je boljša FE, ker se lahko programiranja naučiš sam in da je v računalništvu več samoukov. Prebral sem tudi, da imajo nekateri s FRI težave z zaposlitvijo. Če ima kdo več informacij, bi mu bil zanje zelo hvaležen.

mjaa ::

Težav z zaposlitvijo ne boš imel z nobenim od teh dveh faksov, če se boš le malo angažiral in da te bo zanimalo. Načeloma lahko prideš s programiranjem do višje plače v tujini (kar bi ti priporočal, da razmišljaš v tej smeri), kjer boš v prednosti s computer science diplomo. Če ti bodo algoritmi in strukture jasni, delaš malo leetcode in podobno, in ciljaš na kakšen FAANG, si zmagal.

c00L3r ::

Če te bolj veseli programska oprema, potem FRI, če pa bolj strojna pa FE. Verjetno boš z FRI dobil več možnosti za zaposlitev, v prihodnosti morda celo ves čas delo od doma.

Je pa res, da je pri računalništvo veliko novosti in se moraš tekom kariere ves čas učit nove in nove tehnologije. Tega je v elektrotehniki bistveno manj.

WhiteAngel ::

Če nameravaš programirati, potem FRI. Na FE-ju sploh ne vem, katera smer je aktualna razen energetike. 90% štromarjev, ki jih poznam, programira in so v bistvu zgrešili študij, če dobro pomislim.

bluefish ::

Predvsem zato, ker elektrotehnika ni stereotipno lotanje vezij.

spegli ::

Kar te bolj veseli. V obeh primerih zaposlitev ne bo problem.

A110 ::

Jaz bi predlagal FE. Interdisciplinarnost je prihodnost. Programiranje tako potrebuješ že skoraj v vsakem naravoslovnem poklicu, če znaš eno področje še dodatno pa je to samo bonus ker imaš kar naenkrat dooosti manj konkurence. Sploh če te omenjeno področje še zanima

zztop ::

A110 je izjavil:

Interdisciplinarnost je prihodnost.

Se mi zdi, da je večji izkoristek interdisciplinarnosti, če gre za magistrski ali doktorski študij, pri dodiplomskem ne toliko.
Izberi raje izgubo kot umazan dobiček:
zakaj prva boli enkrat, druga zmeraj.
~Hilon

Smurf ::

WhiteAngel je izjavil:

Če nameravaš programirati, potem FRI. Na FE-ju sploh ne vem, katera smer je aktualna razen energetike. 90% štromarjev, ki jih poznam, programira in so v bistvu zgrešili študij, če dobro pomislim.

Programiranje je zelo siroko podrocje in v tem podrocju se najde ogromno poklicev, kjer je prednost, ce imas znanje iz FEja tako, da ni cudno, da je ogromno stromarjev, programerjev.

Gambino ::

Programirajo vsi od FE, FRI ter FMF, kaj ti leži, pa moraš sam ugotoviti oz kaj te zanima.

zztop je izjavil:

A110 je izjavil:

Interdisciplinarnost je prihodnost.

Se mi zdi, da je večji izkoristek interdisciplinarnosti, če gre za magistrski ali doktorski študij, pri dodiplomskem ne toliko.

Kot interdisciplinarnost sem mislil da dokonča fe, obenem se še izuči programiranja (za kar je tudi na fe dovolj možnosti) in potem to dvoje kombinira. Sam sem storil tako, le da sem hodil na fmf namesto na fe in do sedaj lahko rečem da sem kar zadel v polno :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: A110 ()

Freaxx ::

Še en glas za interdisciplinarni pristop. Sam sem šel na FE magistrski program biomedicinska tehnika, zraven pa sem se sam naučil še nekaj programiranja in je priložnosti za delo kolikor jih hočeš. Je dodana vrednost če štekaš hardware ali kaj drugega poleg softwara.

Blinder ::

spegli je izjavil:

Kar te bolj veseli. V obeh primerih zaposlitev ne bo problem.

Si obtical v letu 1999?
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Invictus ::

Glede na to, da boš kot diplomant FE na koncu programiral, in to v branžah, kjer cifre niso visoke, raje izberi FRI.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Invictus je izjavil:

Glede na to, da boš kot diplomant FE na koncu programiral, in to v branžah, kjer cifre niso visoke, raje izberi FRI.

Komot lahko s FEjem zasluzis vec kot vecina FRIjevcev in obratno.

Ni odvisno toliko od faksa, kot od sposobnosti.

Ravno s fe bo imel možnosti za visjo zaslužek več kot povprečen frijevec (ki na koncu stanca spletne strani). V bistvu bo skoraj z vsako naravoslovno smerjo + znanjem programiranjem v povprečju imel lepše možnosti kot samo s frijem

Gambino ::

Invictus je izjavil:

Ti to resno? Ne se ...

zztop ::

Gambino je izjavil:

Invictus je izjavil:

Ti to resno? Ne se ...

Niso embedded programerji trenutno v povprečju slabše plačani od web programerjev?

Se mi zdi, da je imel nekaj takega v mislih
Izberi raje izgubo kot umazan dobiček:
zakaj prva boli enkrat, druga zmeraj.
~Hilon

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zztop ()

Invictus ::

Ne, niserm imel v mislih ne embedded, ne web programerjev. V osnovi so to zanič plačani dela. Vsaj večina. Embedded je boljše, ampak tam niti ne rabiš nekega hudega znanja hardvera. Poleg tega tisti diplomanti na FE niso naredili enega vezja, veliko jih niti ni držalo enega elementa v roki...

Gledam na poslovne aplikacije, baze, integracije, velika podjetja, ipd... Tam je denar in tam so tudi freelancerje pripravljeni dobro plačati...

Seveda, če bo delal v Sloveniji, je najbolje, da reče, da se je 3 leta učil doma... Če bo imel faks, ga tako ali tako 3/4 firm ne bo hotelo vzeti...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Tle je obvezen disclaimer, da to kar Invictus ponavadi napise, ne drzi. Da ne bo kdo resno jemal.

c00L3r ::

Invictus je izjavil:

Seveda, če bo delal v Sloveniji, je najbolje, da reče, da se je 3 leta učil doma... Če bo imel faks, ga tako ali tako 3/4 firm ne bo hotelo vzeti...

Invictus živi na drugem planetu.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Karierna pot programerja brez računalniškega faksa (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Programiranje
16629809 (25077) 111111111111
»

FRI ali FE (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
11620729 (15500) 7982884e
»

FRI vs FE (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šola
10125513 (20304) Invictus
»

FRI-jevc in zaposlitev

Oddelek: Loža
275778 (4286) Jerry000
»

A se je možno samostojno naučit programiranja? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programiranje
14935359 (31453) darkkk

Več podobnih tem