» »

Tehnologije nevešči starši

Tehnologije nevešči starši

««
«
1 / 6
»»

Grizzly ::

Rabim en pameten nasvet. Takole je: Mama je stara 51 let, oče 54. Oba prihajata iz delavskega razreda in sta antitalenta za kakršnokoli tehnologijo. Nista edina, ampak hkrati opažam, da tudi precej starejši ljudje še dobro obvladajo vsakdanjo tehnologijo.

Kje je problem: Zaradi dela ne stanujem v domačem kraju, ampak sem na popolnoma drugem koncu države. Običajno se vsak drugi vikend vračam domov na obisk, lahko pa pride kaj vmes in me ni cel mesec. Vsake toliko časa pride situacija, ko je nekaj nujno treba narediti (fotokopirati dokument, priklopiti kabel v TV, naročiti se k zdravniku preko e-napotnice, v avtu prestaviti uro na poletni čas itd.) in takrat to noben ne zna, jaz pa tudi ne morem kar odleteti domov. Recimo situacija iz prejšnjega tedna: Imel sem nek opravek (pravzaprav sem pomagal staršema pri nekem opravku) in da nisem vzel dopusta, sem delal od doma. Računalnik sem imel priklopljen na TV, ki ga občasno uporabljam namesto monitorja. Ko sem končal z delom, se mi je malce že mudilo in sem pozabil preklopiti na ustrezen HDMI vhod za A1 komunikator. Ko sta starša sedla pred TV, jasno ni bilo slike, ker TV ni bil nastavljen na ustrezen vhod. Takoj sem dobil klic, da sem jima "pokvaril" TV in ne moreta gledati poročil. TV seveda ni bil pokvarjen, samo ustrezno ni bil nastavljen. Nastaviti TV na ustrezen vhod pa tudi ni neka znanost, ampak funkcija, ki jo ima danes vsak nov TV. Na srečo so me takšne stvari že izučile in imam sliko daljinca na telefonu, zato sem lahko razložil, kaj in kako je treba nastaviti. Podobno situacijo sem imel danes: Mama pokliče, ker na TV-ju ni slike. Kako sedaj preko telefona najti vzrok? Lahko je spet izbran drug vhod, lahko je odklopljen kakšen kabel, lahko so težave na omrežju, lahko je kakšna stvar crknila. In če se težava ne reši takoj, gresta sama odklapljati kable, za katere niti ne vesta, čemu služijo - to še dodatno poslabša situacijo. Reševati takšno stvar preko telefona je isto, kot bi nekomu preko telefona pomagal popravljati avto. Zadnjih nekaj tednov nonstop na daljavo rešujem neke podobne "probleme" in mislim, da mi ni treba poudarjati, da mi takšne stvari požerejo ogromno živcev. Podobne težave rešujem babici, samo da bo ona kmalu dopolnila 80 let. Da ne omenjam uporabe računalnika: Šaltal sem iz Windows 7 in Office 2010 na Windows 10 in Office 2016. Takoj je bilo vse drugače. Zdaj ko dobim klic, da je treba nekaj na računalniku sestaviti, lahko vse svoje popoldanske opravke prekličem.

Imel sem že pomenek na to temo, kjer sem jasno povedal, da ne morem ob vsaki težavi kar odleteti domov, in da se bo treba malo izobraziti ali pa se odpovedati TV-jem, telefonom itd. Naprave niso več takšne kot so bile včasih in tehnologije bo zmeraj več. Pa ne govorimo o programiranju v C-ju, ampak o osnovi rabi naprav. Tudi ko kupiš nov avto, ima kakšno dodatno funkcijo, ki je stari ni imel... morda ima samo menjalnik malo drugačen pa ga vseeno ni problem uporabljati. Kljub vsemu pa se mi zdi, da me starša ne jemljeta resno. Še zmeraj je najlažje vzeti telefon, me poklicati sredi šihta in jamrati, kako nič ne dela, kako je vsa nova tehnologija zanič itd. Ta negativen odnos me vedno bolj moti. Ne vidita pa, da sem ravno zaradi nove tehnologije lahko delal od doma in njima pomagal pri opravku. Skrbi me, ker vidim, kam grejo stvari: Zdaj sta stara malo čez 50. Pri 70-ih morda ne bosta znala odkleniti niti vrat od hiše, če se bojo pojavile kakšne elektronske ključavnice.

Ne vem... mora človek res odrasti s tehnologijo, da jo zna uporabljati ali se da to naučiti tudi v poznejših letih? Je imel kdo podobne probleme in jih je uspel rešiti? Kakršenkoli nasvet bo dobrodošel, ker kot sem rekel, hkrati me jezi in skrbi.

harvey ::

Je kar zaskrbljujoče stanje, da 50+ letnim osebam predstavljajo več ali manj tehnološko običajne zadeve takšne težave. Večji problem vidim v tem, da ne razumejo, da tvoje življenje ni to, da si vedno na poziv za priklapljanje pravih kablov in reševanje računalniških zagat. Enostavno bo potrebno potegniti ročno in jim na lep način povedati, da je fer, da se tudi sami angažirajo v tej smeri in osvojijo osnovna znanja, da so kos ravnanju z napravami ter da ne čakajo samo na rešitve drugih, tebe.

Če nekako še razumem, da babica pri 80 ni v formi za te štose, ti moram povedati, da sem govoril pred kratkim z eno gospo, ki je lani dopolnila 80 let in je sama rekla, da si mora umisliti nov telefon, da lahko fotografira. Gospa normalno komunica preko viberja in maila, sms itak že prej na neumnen telefonu. So različni primeri soočanja s tehnologijo. Ene to veseli, drugim je pa breme, kako vzbuditi zanimanje v to smer, da to ni breme, je še najtežja naloga. Če ljudem v službi ni to nuja, se navadno malo kdo odloči, da uporablja računalnik še za domače hobije. Poskusi jih navdušiti/predstaviti uporabo tehnologije pri domačih opravilih, kako je moč najti polno uporabnih nasvetov npr. pri delu na vrtu, kuhariji, domačih manjših popravilih in morda skozi to pridejo bolj v stik s tehnologijo.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

mtosev ::

Hehe. Jaz imam ze izkušnje iz tega. Ena starejša gospa je preklopila na hot internet katerega sem ji jaz tudi nastavil in ze 5x ji internet ne dela. Kaj je problem ja v roku 30 dni ni napolnila 15eur na racun in net ne dela. Enkrat internet spet ne dela kaj je tokrat problem ja hoferjev modem je off in se ne more povezati na internet. Vklopim modem in vse dela. Sem ji probal urediti, da bi maile iz njenega trierinega forwardiralo maile na njen gmail, nastavim vse, jo poklicem, da vpise geslo od triere, 2x proba in server zavrne oba gesla kot napacna in pravi, da se ne more spomniti. Ja nic iz tega, ker nima gesla. Hoce, da ji office ponovno nalozim in jo vprašam za serijsko, da zdownloadam in namestim office. Nikoli ni slišala, da za office rabiš serial. Celo mi je rekla, da je office dela windowsa in da ga je vedno imela. Sem ji namestil libreoffice pa tudi to ni ok. Leta 2017 pa je kupila pc z amd phenom ii x4 830 cpujem (ja leta 2017 je kupila 95watt cpu iz leta 2010), mobo z radeon hd 3000 in vga only outputom, nek lg 21,5" tn full hd manufacture date avg 2009 (lol). Leta 2019 mi pokazala, da ji komp ne dela. Bluescreeni nonstop, naredil reinstall originalega win 10 pa še vse sveze driverje in tudi bios sem updajtal, a je komp še vedno crashal. Prej je na kompu bil 10 education. Leto pred tem sem ji upgradal laptop iz viste in sem ji nabavil win 10 home retail. Tisti laptop je pol odletel, ampak ker je bila retail licenca si ji to namestil ta windows na ta desktop komp. Komp je še vedno crashal in sem ji predlagal, da se komp nadgradi in sem ji narocil ryzen 3 2200G, asus prime b450m-a plato in 8gb ddr4 ram. To sem ji vgradil in je vse takoj delovalo. Bi lahko še kaj napisal samo se mi vec ne ljubi.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

GupeM ::

@OP: Povej jima, da če te mislita klicat za vsak drek, da se boš nehal oglašat. Ali pa jih še ti začni klicat za druge, bolj analogne zadeve. Pa naj ona dva rešujeta tvoje probleme med sihtom. Glede na leta bi rekel, da še nista v penziji.

c3p0 ::

Foter po 20 letih uporabe še vedno ne razume več odprtih programov hkrati. Ko daš kaj druga v ospredje, zanj tisti program izgine in ga pač ni, ga hoče startat na novo. To pa tako uredi, da "z rdečim križcem zapre ostalo" in ga starta. Taskbar je zanj neuporabna stvar.

Nemogoče dopovedat. Copy & Paste teksta je po 15 letih uporabe le skužil. Mape in datoteke so skoraj sci-fi. Ve da so neki Moji dokumenti in da tam ima vse. Če nečesa ni na namizju na točno določenem mestu, je to izginilo in se nekaj čudnega dogaja.

Kolikor vidim, se večina ljudi nekih malo bolj abstraktnih konceptov, po 50. letu ni več zmožna priučiti, čeprav so nam smešno enostavni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: c3p0 ()

Csharp ::

Vseeno pa moramo ločiti računalniške zadeve od upravljanja vsakodnevnih naprav, ki nas obkrožajo. Brez problema se lahko izogneš uporabi računalnika, malo težje pa drugim gospodinjskim aparatom, ki postajajo "pametni". Boš začel hoditi peš, ker ima vsak avto nekaj elektronike?

Moja starša sta le nekaj let starejša, tako da so mi poznane te stvari. Enkrat je zmanjkalo elektrike in se je zaradi izpada resetirala ura na pečici. Pečica je direktno vezana in nima nobene vtičnice ali stikala. Takoj gresta oba nastavljat uro, čepra nobeden ne zna. Ko ne gre več, pokličeta mene in samo ugibam, kateri gumb pritiskata. Na koncu začne utripati neka ikonica, ki je morda še niti jaz nisem videl. Najlažja rešitev se mi zdi, da vržeta varovalko na off, da se pečica resetira, potem pa gresta ponovno nastavljati uro po mojih navodilih. Je bilo lažje potrkati k sosedu in ga prositi, če lahko pogleda. Sosed je istih let kot mama in je brez težav nastavil uro.

Sploh fotra moti en kup elektronike. Za gledanje TV danes potrebuješ ISP-jev modem/router in še komunikator. Posledično se nabere več kištic, kablov in daljincev. On bi najraje imel samo TV kot leta '95. Kakšen časovni preskok pa vpisovanje gesla za zaklenjene programe! Tega pri nas ni, ker on niti ne ve, kaj paket vsebuje. Najraje bi na daljincu imel 10 gumbov - tipke on 1 do 9 in gumb za vklop/izklop. Žal ne gre več.

cerial ::

Dva problema: 1) starši, ki ne razumejo, da je op samostojna oseba in 2) njihovo nepoznavanje tehnike. Mislim da je v situaciji zares problem le 1. Pač, treba bo postavit mejo, kaj je zate sprejemljivo in kaj ne. Malo poglej na internetu o tem, ni tako tirivalno, kot se zdi na prvi pogled, ker je to nek vzorec, ki se dogaja celo (tvoje) življenje že in tvoj upor razumeta kot da pač ravno sedaj ne moreš, nočeš, se ti ne da... vsekakor ne globalno, da pač to ni normalno. Tudi ne bo najbolj enostavno ker bodo oni razočarani nad tabo, ti poskušali vzbujat krivdo. Zna bit, da celo mislita, da si jima dolžan pomagat kadarkoli ker sta te pač vzgojila.

Prej kot rešiš to, lažje bo.

torentino ::

Narod je len in tup. Imam isto doma, pri starih dveh (okrog 80 let), pri ženi, ki nima pojma, razen FB pa obvlada v nulo in pri mulariji. Kar jih zanima obvladajo v nulo, Pewdipie ali blesav tiktok jim gre, pitagorovega izreka pa ne znajo dobit na googlu. Očitno ni bilo prenosa inteligence z spermo..Počutim se kot jeben hišnik, letam od družine do tupih sosedov in starih mam in štimam najbolj običajne stvari na PC-jih in vhode na TV-jih.Na firmi isto. Najbolj osnovnih stvari ljudje ne vejo, dostikrat si mislim, da je za vzdrževalca dovolj že da je pismen, ker večina ljudi očitno ni.

Zgodovina sprememb…

Mato989 ::

torentino je izjavil:

Narod je len in tup. Imam isto doma, pri starih dveh (okrog 80 let), pri ženi, ki nima pojma, razen FB pa obvlada v nulo in pri mulariji. Kar jih zanima obvladajo v nulo, Pewdipie ali blesav tiktok jim gre, pitagorovega izreka pa ne znajo dobit na googlu. Očitno ni bilo prenosa inteligence z spermo..Počutim se kot jeben hišnik, letam od družine do tupih sosedov in starih mam in štimam najbolj običajne stvari na PC-jih in vhode na TV-jih.Na firmi isto. Najbolj osnovnih stvari ljudje ne vejo, dostikrat si mislim, da je za vzdrževalca dovolj že da je pismen, ker večina ljudi očitno ni.


Haha, i feel you, jaz enako, ampak sem začel kasirat... sem rekel super, če pridem daš za bencin pa za six packa... in število klicev se POČASI manjša
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

showsover ::

Ja, zna biti zoprno in je kar precej resnice not. Moraš pač vzeti v zakup, če ti ni vseeno za njih. Pa Team viewer (ali podobno) si naj instalirajo (z vpn, če je potrebno), ti bo precej poti prihranjene. Pa mogoče še kakšno spletno kamero. Tudi tisto s sliko daljinca 👍... Če imajo več ikon za klikat, daj pač predpono v smislu "1. Neko ime, da razumejo", saj bo, malo potrpljenja. Moram vadit :-)

blaz5 ::

Hmmm, če se malo pošalim je rešitev za TV lahko tole. On the other hand pa ja. Tudi naši starši so se v prejšnji državi morali precej znajti, in res en razumem kako jim je sedaj neka prilagoditev tako težka. Na tvojem mestu bi jim poskušal razložiti, da se bosta za "tehnologijo" morala začeti zanimati tudi sama in jim s svojega vidika predstaviti kako veliko oviro predstavlja konstantna vožnja in reševanje težav po telefonu.

feryz ::

Kakšno glupo posploševanje. Imam 5 križev na butari, pa zlahka naščijem vse kar je pod mano in se ne ukvarja poklicno s tem.
Pa čeprav se tudi sam nisem poklicno ukvarjal s tem.

jshadlsa232 ::

Grizzly je izjavil:

Rabim en pameten nasvet. Takole je: Mama je stara 51 let, oče 54. Oba prihajata iz delavskega razreda in sta antitalenta za kakršnokoli tehnologijo. Nista edina, ampak hkrati opažam, da tudi precej starejši ljudje še dobro obvladajo vsakdanjo tehnologijo.

Najdi nekoga v okolici in ga boste za te zadeve pac placali, ko bo treba kaj pomagat.

Invictus ::

Ne vtikaj se v njuno postavitev okolja, pa ne boš imel problemov.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

IL_DIAVOLO ::

Sami ste toliko nerodni, da ne znate ustrezno pomagati. Naj oseba sama dela po navodilih in ni hudič da si enkrat ne bo zapomnila. Drugace pac ne bo imela opravljene stvari. Ce samo gleda poleg, si pač ne more zapomniti.

Ne jih tolko ujckat in razvajat.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

MIHAc27 ::

Če ni posebnega razloga, pač stvari kot so Office ne greš spreminjat. 2010 so še čisto funkcionalni. Če se res rabi kak feature iz 2016+ potem ok.
Isto windows 7 - 10. Če že pa narediš najprej 1 korak in čez čas 2. Torej najprej menjaš samo 7 na 10, kar ni kake hude razlike za navadnega uporabnika. Potem čez čas menjaš office.

Jaz imam veliko strank, delam v IT in je podobno. Imaš take, ki jih samo malce vodiš pa sami uredijo. In imaš take, ki rabijo 20 minut, da zaženejo teamviewer, potem pa v minuti dveh poklikaš in rešiš kar rabijo.

Še najhuje je, če včasih komu ne moreš dopovedati, da pojma nimaš, kako problem rešit, in da more poiskat koga drugega za pomoč. Izpadeš kot da nočeš pomagat.

pegasus ::

Kje so zdaj vsi UI in UX experti? S scenariji, kot jih omenja OP, jih obmetavam že od kar so si ti experti nadeli te nazive in očitno so se že naučili bežat stran od mene :D
Rešitve, ki jih ti ljudje razvijajo, so pretežno neuporabne do obpune večini ljudi. Dejstvo namreč je, da se populacija stara in da je kupna moč pri starejših večja, tako da bodo hočešnočeš prisiljeni razvijati stvari, dojemljive temu delu populacije. Upam ...

gruntfürmich ::

pri takih zadevah je potrebno ustvariti razmere, da zadeve ločiš na nujno potrebne in nice-to-have.
če je nekaj potrebno narediti preko računalnika za nujne, se preklopi preko remote dostopa in to tako uredi, tudi tiskanje in skeniranje ipd. ali pa jih napoti na javne servise, kot je papirnica, fotokopirnica...

vse druga kar pa je nice to have, recimo ura v avtu, na pečici... pa uredi ko pač boš, ali pa naj koga drugega pokličeta, vsekakor pa si naj nabavljata zadeve, ki so enostavne za uporabo.

je pa vedno treba starim težit, da so čim bolj samostojni in da si zapisujejo kako se kaj naredi. moja stara si ni dala dopovedat da si mora stvari zapisat kako mora nekaj narediti na računalniku, pa je vedno gnjavla da ne zna in ko sem ji pokazal da si bo že zapomnila. pa ni preostalo drugega kot da ji za vsako zagnjaviš in ji totalno zamoriš, jaz sem jo spravil vedno v jok, da se naj ne zajebava s tabo in da si že naj faking zapiše kako se kaj naredi.
ko jo boš parkrat tako spravil v jok in totalno zamoril, ti bo nehala gnjavit. do takrat pa boš navaden bebček za izkazovanje pozornosti.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

GupeM ::

pegasus je izjavil:

Kje so zdaj vsi UI in UX experti? S scenariji, kot jih omenja OP, jih obmetavam že od kar so si ti experti nadeli te nazive in očitno so se že naučili bežat stran od mene :D
Rešitve, ki jih ti ljudje razvijajo, so pretežno neuporabne do obpune večini ljudi. Dejstvo namreč je, da se populacija stara in da je kupna moč pri starejših večja, tako da bodo hočešnočeš prisiljeni razvijati stvari, dojemljive temu delu populacije. Upam ...

To ni problem UI in UX expertov. Vzemimo za primer vožnjo avta. Mlad človek se tega brez težav nauči. Niti ne vidim nobene pomanjkljivosti v volanu, plinu, zavori in mogoče sklopki ter menjalniku. Potem pa probaj naučit 50+ letnika, ki prej nikoli ni vozil niti motorja ali traktorja ali česa podobnega ... Nemogoče.

Nelateri starejši vozniki ne upajo niti z navadnega avta na avtomatika it. Ker se bojijo, da ne bojo znali. Pa je avtomatik precej lažji z vozit.

Če pa nekdo prej vozi le avtomatika, bo pa imel ogromne težave z ročnim menjalnikom.

Smurf ::

To, da ni problem UI/UX expertov ni res. Televizije bi komot lahko se zmeraj delovale (tudi) tako kot 20 let nazaj, ne pa da rabis 2 daljinca. Ampak se podjetjem ocitno neda (ne splaca) investirati v to. V resnici so tele box resitve precej shitty kar se tice uporabniske izkusnje.

gruntfürmich ::

če imaš kartico v televiziji, potem ne rabiš še boxa in dodatnega daljinca. telesmeh to še vedno omogoča.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Invictus ::

Providerji TV vsebin in TV ekranov bi se lahko že zdavnaj dogovorili za en standard, ki bi omogočal samo en daljinec.

Če mora že biti dodatna škatla... Saj obstaja HDMI CEC, sam ne deluje povsod...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

genesiss ::

Pri mami sem opazil da preden zapre browser gre z gumbom BACK čisto nazaj v history-ju in šele potem zapre browser 8-O

A je še kdo to opazil?

pegasus ::

GupeM je izjavil:

To ni problem UI in UX expertov. Vzemimo za primer vožnjo avta. Mlad človek se tega brez težav nauči.
Hehe, že dva stavka kasneje si se negiral. "Nauči" implicira spremembo in sprememba (in njena hitrost) je tisto, kar mora biti glavna skrb UI/UX expertov. Ki pa v večini niso sposobni dojet tega, raje iščejo pixel perfect bling po webu. Kot srake ...

Utk ::

Jaz samo z daljincem od TV-ja upravljam tudi box. Daljinca od boxa dejansko ne uporabljam. Ne vem sploh kje ga imam.

pegasus je izjavil:

GupeM je izjavil:

To ni problem UI in UX expertov. Vzemimo za primer vožnjo avta. Mlad človek se tega brez težav nauči.
Hehe, že dva stavka kasneje si se negiral. "Nauči" implicira spremembo in sprememba (in njena hitrost) je tisto, kar mora biti glavna skrb UI/UX expertov. Ki pa v večini niso sposobni dojet tega, raje iščejo pixel perfect bling po webu. Kot srake ...

Ključno je to, da do spremembe sploh ne pride. Dodajaj nove stvari, ampak stare pusti takšne kot so. Ljudje te kličejo tudi, če firefox spremeni ikono. Kaj zaboga je komu tega treba.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

A110 ::

Težko je odreči pomoč staršem. Sam vem, da ne bi mogel. Pri meni sta se na srečo oba naučila zadosti uporabe računalnika ter tudi pametnih telefonov. Celo del starih staršev se je naučil uporabljati računalnik, pametni telefon, reševati "problem" ko se tiskalnik zatakne, poklicati podporo in s pomočjo njih najti rešitev ko internet ne dela,... medtem ko sosed (okoli 50) še s staro analogno televizijo nezna priti iz menija. ko pride pomotoma vanj

Raptor F16 ::

Ni težava pomoč. Težava je trma in nepripravljenost, da bi se človek še kaj naučil. To pa ego dela, ker "kaj pa ti veš" čeprav te bodo za vsak drek klicali, če ji ne boš naredil boš pa "hjoj tok šolan pa ne znaš".

Pri nas to ni problem. Fotr se je zaradi posla moral vse naučit in obvlada oz. je osnovno računalniško pismen. Dočim vsem ostalim je to tako odveč, ko pa morajo nekaj naredit, pa "daj to, daj ono" pa hočeš pokazat, pa ti takoj reče "ne kompliciraj".

Tukaj moram predvsem starega očeta pohvalit. Odkar je dobil pametni telefon se je naučil večalimanj vse kar rabiš vedet da ga uporabljaš. Tudi v avtomobilu si ga zna samostojno nastavit. Pri njemu sem si res z veseljem vzel čas da sem mu vse pokazal. Tudi 10x če je bilo treba. Zakaj ? Ker sem videl da me kliče ker res rabi pomoč ne pa zato, ker bi bil "deklica na poziv" od katere se pričakuje da vse naredi namesto njega.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva

Alien123 ::

Isto pri mojih starih. Čeprav sta oba že preko 60, je ata kar poučen glede tehnologije. Ampak mama pa je en trd oreh. Je šla na testiranje za covid, in jim pač moreš dati telefonsko, da ti pošlejo rezultate. Ona doma čaka in čaka in je cela jezna kako so na njo pozabili, no pol ata pokliče tja in izve da je mama dala namesto 041 -> 031. Njen odgovor? "Saj pa to je samo ena številka narobe"

gruntfürmich ::

Invictus je izjavil:

Providerji TV vsebin in TV ekranov bi se lahko že zdavnaj dogovorili za en standard, ki bi omogočal samo en daljinec.

Če mora že biti dodatna škatla... Saj obstaja HDMI CEC, sam ne deluje povsod...

saj nekje se mi zdi da je. vsaj kar se tiče preklaplanja tv/box.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

starfotr ::

Treba je narediti ločitev. Starše pač pustiti v temi kak mesec. Brez TV, brez nastavitev ure ipd.

Če rabijo uro: urar je pravi naslov in naj si kupita ročno uro.
TV: če ne dela, ukinit IPTV in šaltat na DVB-T.

In ne vem zakaj je treba kable izštekavat, kot, da bo kaj bolje, če bodo vse ven počupali?

Kopiranje dokumentov: lahko gredo v fotokopirnico ali na pošto ali na pumpo.

Zadev se ne bo dalo popravit. Edino bolj na analogno se lahko gre, da zadeve funkcionirajo. Pozabi vse ostalo.

Grdo rečeno, vendar "Nije žvaka za seljaka".

energetik ::

cerial je izjavil:

Dva problema: 1) starši, ki ne razumejo, da je op samostojna oseba in 2) njihovo nepoznavanje tehnike.
Točno to sem mislil omeniti. Če želita uporabljat določeno tehnologijo, se jo morata naučiti uporabljati, ali pa pač prodati in se ukvarjati s čim drugim. OP ne bo vedno na voljo.

Glede poznavanja tehnologije pa je po mojem to bolj stvar mentalitete kot pa starosti. Če te stvar zanima in jo hočeš uporabljati, jo boš naštudiral tudi pri 70-ih oz. dokler ti bo pamet še normalno funkcionirala.
Sicer ne vem, kako bom jaz funkcioniral pri 60-ih, ampak recimo jaz sem odraščal še brez mobilca, PC-ja in interneta (s tem sem prvič prišel v stik pri nekje 15-18letih), takrat seveda ni bilo težav, da ne bi takoj zakapiral vsega. Ne vem kako bi bilo, če bi s tem prvič prišel v stik pri 50. letih, ampak sigurno bi se zadeve lotil naštudirat, če bi hotel uporabljati.

Zgodovina sprememb…

Stari89 ::

Naši stari mami tudi že 25 let nastavljam radio-uro. Sedaj, ko je na TVju funkcija "ogled za nazaj", rada uporablja tudi to, ampak ji je potrebno vsakič nastavit. Vsaj se je navadila, da je treba na dva daljinca prižgat sistem (en za TV, drugi za setup-box), ampak že to so bile bitke s trmo. Starejši kot so, bolj se obnašajo kot otroci, srsly. Ko pa zagnjaviš nazaj, pa takoj "JA ... BOM PA UMRLA, PA ME NE BOSTE RABILI TRPET". Kej češ tu rečt nazaj ... :D

Ko sem bil mulc v srednji šoli, smo bili jaz in moje "igerce" krivi za vse, kar je bilo narobe z domačim računalnikom (zgodba pomojem znana vsem :) ). Ko je kaj zares zaštekalo, sem bil prvi na bojni liniji za zrihtat (od "manjkajočih" ikonic do formatiranja). Ko sem s počitniškim delom končno napraskal za svoj prvi računalnik, mi oče zabrusil, naj se nikoli več ne dotaknem njihovega računalnika. Fast forward dva tedna. Računalnik se mu je prižigal 10 minut in deloval po polžje. V browserju je imel toliko toolbarov, da ni več videl vsebine. Na namizju vsaj 25 adware ikon. S fotrom sva se skoraj stolkla, ko mu nisem hotel pomagat, saj se ne smem dotikat njegovega računalnika. Dolgo časa je kuhal mulo, dokler mu ni pritežila mama, da mora plačat položnice na Kliku. :D MMMMmmm kako sladko je bilo opravičilo vsa leta nalaganja nepravične krivde in priznanje, da sem edini, ki lahko vse zrihta. Menim, da je bil to ključni trenutek, saj sem se postavil zase. Če bi popustil, bi danes še vedno prejemal klice za vsako figo, kot jih dobiva OP. Fotru je jasno, da imam svoje življenje, ampak da vseeno rade volje priskočim na pomoč, ko sem tam.

Srečno, OP. Moral boš totalno popizdit in jih nato pustit pri miru z njihovimi problemi, sicer boš večno v tej situaciji. LP

Invictus ::

Stari89 je izjavil:

Ko pa zagnjaviš nazaj, pa takoj "JA ... BOM PA UMRLA, PA ME NE BOSTE RABILI TRPET". Kej češ tu rečt nazaj ... :D

Reci ji, da si rože za grob in krematorij že naročil. Pomaga... :))

Ko se meni s takimi zatežili, sem pač rekel, da bom prej prišel do bajte. Pa je bil mir...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

Furbo ::

Niso krivi samo starši, krivi so tudi ponudniki.

Le zakaj rabimo zraven tvja eno škatlo, da sprejema kanale?
Lahko bi šel mrežni kabel direkt v tv in bi moralo vse delovati.

Le zakaj rabimo kurčeve škatlice s svojim napajalnikom, svojim daljincem, svojim UI?

Zakaj moramo pri zdravniku dajati neke telefonske, ko bi bilo lahko vse to vpisano na zdravstveni kartici, in zakaj spet zdravstvena kartica, ko imamo osebne izkaznice?
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

energetik ::

S tem se strinjam. Nekatere stvari so pač brez veze zakomplicirane.

Ampak pusti zdaj zdravstvo in javno upravo, tisto je itak adijo pamet, ko moraš povsod že n-tič vpisovati vse svoje podatke, pa še od otrok, čeprav so v bazah sigurno že r-krat vpisani.
Je pa glupo ja, če moraš imeti 5 daljincev, da gledaš TV. Ja, saj soundbar se upravlja s TV daljincev, ampak ne s polno funkcionalnostjo. Ipd.

starfotr ::

Zdravstvena in osebna je že prav, da so ločene zadeve.

Zakaj 2 škatli? Zato, ker danes prevladajoča tehnologija (IPTV) ni nikjer standardizirana. In vsak ima malo po svoje to rešeno. Ni to DVB (T, C ali S).

Danes mnoge škatle že podpirajo, da je na enem daljincu tudi možnost za prižgat ali ugasnit TV ali pa podpirajo celo CEC in to dela avtomatsko.

orbika ::

MIHAc27 je izjavil:

Če ni posebnega razloga, pač stvari kot so Office ne greš spreminjat. 2010 so še čisto funkcionalni. Če se res rabi kak feature iz 2016+ potem ok.


Preko javnih del sem leta 2004 ali 2005, se ne spomnim točno, delal za eno od večjih občin. Dodelili so me v arhivski oddelek in tam sem bil deklica (točneje: fantek) za vse. Bil sem tudi dovolj naiven, da sem slučajno izustil, da se malo spoznam tudi na računalnike. No, takrat je bilo konec ... čeprav so imeli informatike (ločen oddelek) in tudi zunanje vzdržavelce, so me ves čas potrebovali za to ali ono, skratka starejši ljudje so me dobro ponucali ... »Ojoj, izginila je ikona Worda na računalniku, kako naj on sedaj odpre program?« (takrat je bil aktualen še MS Office 2003). Ali pa »kako spremeniti velikost pisave?« in to od ljudi, ki so tam delali od pamtiveka, bili na raznih plačanih (!) računalniških tečajih, učili se tipkati itn. Si predstavljate tipkati z enim prstom? Tudi to sem videl pri nekaterih. Eh, raje bom tiho ... na srečo je tisto leto hitro minilo.

MIHAc27 je izjavil:

Še najhuje je, če včasih komu ne moreš dopovedati, da pojma nimaš, kako problem rešit, in da more poiskat koga drugega za pomoč. Izpadeš kot da nočeš pomagat.


Včasih je dobro, da se človek naredi neumnega. Sploh v situacijah, ko veš, da niti "hvala" ne bodo rekli, kaj šele karkoli plačali.

energetik je izjavil:

Ampak pusti zdaj zdravstvo in javno upravo, tisto je itak adijo pamet, ko moraš povsod že n-tič vpisovati vse svoje podatke, pa še od otrok, čeprav so v bazah sigurno že r-krat vpisani.


Ojoj.
Pred leti, ko sem na ZZZS-ju izpolnjeval obrazec za samoplačnika, sem se slučajno zmotil pri EMŠO-ju pa me je gospa opomnila, da je tukaj napaka, ker ji v računalniku piše drugač. Ja, hvala lepa! Zakaj je potrebno vse to izpoljnevat, če pa imajo že vse v računalniku? Aja, seveda ... da upravičijo stroške svojega dela.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: orbika ()

orbika ::

starfotr je izjavil:

Zdravstvena in osebna je že prav, da so ločene zadeve.


A ni tako, da bo pri novih osebnih izkaznicah to dvoje skupaj?
https://www.gov.si/novice/2021-03-05-po...

Z osebno izkaznico bomo lahko opravljali tudi storitve na področju zdravstva. Te bodo prilagojene poslovanju prek elektronske identifikacije.

filip007 ::

Pri nas sta malenkost starejša v penziji pa ni posebnih problemov.

Problem so neumne in zapletene naprave, ampak gre na bolje, bolj počasi, gre pa.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: filip007 ()

bbbbbb2015 ::

Grizzly je izjavil:

Rabim en pameten nasvet. Takole je: Mama je stara 51 let, oče 54. Oba prihajata iz delavskega razreda in sta antitalenta za kakršnokoli tehnologijo. Nista edina, ampak hkrati opažam, da tudi precej starejši ljudje še dobro obvladajo vsakdanjo tehnologijo.


Vsak operater ima tel. številko za pomoč. Starša naj pokličeta, serviser bo prišel, jima ponastavil vmesnik. Na mesečnem računu bosta dobila dodaten strošek, ki ga bosta plačala.
Ti pa se njune opreme ne dotikaj, če nisi zmožen konfiguracijo postaviti nazaj v izhodiščno stanje.

In bo vse delalo in problema ne bo.

Enako za plačevanje položnic, kar nimata trajnikov. Gresta na pošto/banko, tam jima te položnice potegne skozi čitalec, zaračuna provizijo, ter lahko gresta domov.

Enako za nastavitev ure na avtu/termostatu:
Pokličeš serviserja ali greš na avto-servis, tam ti to ponastavijo. Če si redna stranka, te ne bo nič stalo. Če pa nisi, pač plačaš 10/20EUR in to je to.

Pravilen naslov te teme bi bil:
"Tehnologije nevešči starši, tehnologije nevešči tudi otroci, nihče pa ne bi rad za nič plačal."

Zgodovina sprememb…

jshadlsa232 ::

bbbbbb2015 je izjavil:


Pravilen naslov te teme bi bil:
"Tehnologije nevešči starši, tehnologije nevešči tudi otroci, nihče pa ne bi rad za nič plačal."


Ja, ter da kot marsikdaj v IT : it's not a tech problem, it's a management problem. OP nehaj bit dezurni hlapec, cetudi gre za tvoje starse. Vsedi se z njima in razlozi na normalen nacin, kot v funkcionalni druzini, da imas svoj lajf ter da se morata glede tega pouciti ali pa poizkati/placati pomoc drugje. Ce ne bosta razumela, si pred dejstvom, da ne zivis v normalni druzini.

Zgodovina sprememb…

KAVINSKY ::

starfotr je izjavil:

Treba je narediti ločitev. Starše pač pustiti v temi kak mesec. Brez TV, brez nastavitev ure ipd.


Dejansko to pomaga. Pri meni so se kmalu naučili poklicati A1 pomoč uporabnikom kako spremeniti video input na TVju, pa sami so menjali skurjen modem. Ko sem prišel nazaj pa smo se vrnili na stopnjo poglej in pobriši mi sms-e na telefonu. Ja, saj se mi je zdelo, da mi je pisala frizerka, da gre na dopust.

Zanimivo, da me za rokav pocukajo še drugi domačini, če pridem poštimati računalnik ali telefon. Pa imajo vsi doma otroke ali vnuke godne starosti, da bi sami lahko to uredili. Seveda dobim poplačano ali protiuslugo.

Zanimivo je bilo delati v trgovini. Pride majster, naštimaj mi telefon. Uredim. Pa vzame in gre skozi vrata. GOSPOD, kaj pa plačilo? (5€ za vpisati par kontaktov v imenik, pojačati glasnost zvočnika za klice in melodijo zvonenja). Začne godrnjati kot medved, mi skoraj vrže denar v glavo. Da ga ne bo nikoli več 5€ za 5 minut dela je nezaslišno. Mu še natisnem fakturo na A4 listu. Čez 2 tedna je bil že nazaj. :))

Valvoline ::

Spravil so te na svet, plenice menjal ter ritko brisal, 20 let so te futral (nekateri se 30+), vzgajal, dopusti, zepnina, sport.... hehehe. Problem pa je pomagat okrog tvja in par sodobnih gadgetov.
:D
V casu videoklicev, viberja itn res ni neke panike, vse se da resit v par minutah brez nepotrebnega vlacenja sem pa tja. Spomite ste kar ste napisal k bo potrebno starse klicat da vam cuvajo froce, sposodijo/subvencionirajo za nakup nepremicnine, porok za kredo, da stari pomaga pri obnovi/gradnji hise stanovanja, elektricne ali vodovodne napeljave, popravit avto itn...
:))

Zgodovina sprememb…

c3p0 ::

MIHAc27 je izjavil:


Jaz imam veliko strank, delam v IT in je podobno. Imaš take, ki jih samo malce vodiš pa sami uredijo. In imaš take, ki rabijo 20 minut, da zaženejo teamviewer, potem pa v minuti dveh poklikaš in rešiš kar rabijo.


Najhuje je, ko takemu patronu T.Viewer javi, da je potreben posodobitve in ga potem vodit skozi ves "kompleksen proces".

Ali pa kako ga namestit, če ga še nima, kako se sploh črkuje (iskalniku je dovolj približno pravilno napisano, a že to je problem).

Invictus je izjavil:


Če mora že biti dodatna škatla... Saj obstaja HDMI CEC, sam ne deluje povsod...


Understatement. Deluje slabo, meni naspol. Večja možnost, če so vse komponente od istega proizvajalca. Če niso kaj izboljšali zadnja leta.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: c3p0 ()

Sparkxl ::

Prvo sem pomislil da bo tema o 80+ letnikih, pol pa govorimo o 50 letnikih??

Dečko, razvadil si jih. Nič drugega. Ni jim potrebno napet možganske celice kako problem rešiti, ker je lažje dvignit telefon in si ti že tam.

Za 2 meseca se odreži od njih, pa boš videl kako hitro bodo našli rešitve

KAVINSKY ::

Valvoline je izjavil:

Spravil so te na svet, plenice menjal ter ritko brisal, 20 let so te futral (nekateri se 30+), vzgajal, dopusti, zepnina, sport.... hehehe. Problem pa je pomagat okrog tvja in par sodobnih gadgetov.:D


Kaj pa če ti 30+ vmesno dobijo otroke, pa se obnašajo popolnoma isto pri svojih 60 letih temptanja grude? :D

Šmorn ::

Nobene veze nima, če je človek star 20, 50 ali 80 let. Če se mu ne da, se mu ne da.

GupeM ::

Utk je izjavil:

Jaz samo z daljincem od TV-ja upravljam tudi box. Daljinca od boxa dejansko ne uporabljam. Ne vem sploh kje ga imam.

pegasus je izjavil:

GupeM je izjavil:

To ni problem UI in UX expertov. Vzemimo za primer vožnjo avta. Mlad človek se tega brez težav nauči.
Hehe, že dva stavka kasneje si se negiral. "Nauči" implicira spremembo in sprememba (in njena hitrost) je tisto, kar mora biti glavna skrb UI/UX expertov. Ki pa v večini niso sposobni dojet tega, raje iščejo pixel perfect bling po webu. Kot srake ...

Ključno je to, da do spremembe sploh ne pride. Dodajaj nove stvari, ampak stare pusti takšne kot so. Ljudje te kličejo tudi, če firefox spremeni ikono. Kaj zaboga je komu tega treba.

Nisem bral vseh kasnejših odgovorov, ker jih je preveč.

Še vedno lahko zadevo uporabljaš z enim daljincem. Vsi TVji podpirajo navadno anteno, kjer lahko vse upravljaš z enim daljincem. Samo potem si pač omejen na tistih 5 programov, tako kot včasih. Lahko imaš kabelsko TV s kartico, pa tudi vse dela z enim daljince. Tako je na Telemachu (imam doma).

Včasih, če si imel satelitsko TV, si tudi rabil dva daljinca. Ne vem, po mojem mnenju se ni nič spremenilo. Razen tega, da pop tv in kanal a nista več na navadni anteni. Ampak to ni problem UI/UX designerjev.

Smurf ::

Sej ironija te teme je v tem, da bi verjetno lahko sel iskati prejsne poste ljudi, kjer se oni pritozujejo nad "hitrimi spremembami sveta". Sicer to potem ne vidis kot to, da nisi vec spreten pri uporabi nove tehnologije, ampak tarnas kako so vcasih znal naresti stvari, sedaj nov tv "pa zmeraj nekaj ne dela"/"gumbi so nefunkcionalni in jih tezko najdes" etc.

Skratka jaz ne bi bil prevec pameten, vsi se bomo postarali. Resnica je, da moras z leti precej aktivno delati na tem, da znas uporabljati novo tehnologijo

feryz ::

Še enkrat sem prebral uvodni post, pa me samo nekaj zanima.
Kako glup moraš biti, da kupiš tako glup tv, da ne zna preklopiti na aktivni HDMI, ko ga prižgeš ali ko prižgeš komunikator?
««
«
1 / 6
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako rešujete družinske zdrahe? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9111557 (6843) PrihajaNodi
»

Amazonova Alexa snemala pogovor in ga poslala naključnemu stiku (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5918730 (14225) OK.d
»

Skupinska tožba zoper Google zaradi nakupov v igrah, popravek Play Stora

Oddelek: Novice / Tožbe
4211365 (9509) njyngs
»

Šolski sistem poneumljanja otrok v osnovnih šolah? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10822947 (19047) alexa-lol

Več podobnih tem