» »

Tehnologije nevešči starši

Tehnologije nevešči starši

Taip4n ::

pffff je izjavil:

No, da vas vidim, kako se mularija obnese, te dam na kaksnega c64 pa mi narisi krog na ekran. Ali pa v vms shell (ali pa kakrsenkoli shell), pa mi izpisi zgodovino fajla. Aja, a da to pa ni gui ;(( Lahko dobis lightwave pa ti bom nasel kaksen zanimiv task v njemu. Pa namesto interneta dobis BBS, telefon ti pa vzamem. Pac ljudje pri 50ih imajo druge afinitete kot drkat ikonce, brezvezne aplikacije in zabloatane strani. In hvala bogu, da so vsaj taki se normalni v glavo.

To je sicer res ampak kaj bo imel kdo od tega, da ti bo na c64 narisal krog na ekran? Tehnologija gre naprej fck it.
Lahko pa poizkusimo kaj vklesati na kamene ploščice, pa da vidimo kako nam gre.

Ne vidim pointa ne v prvi, ne v drugi stvari.

blay44 ::

Ta zadeva(c64) je bojda imela vgrajen interpreter bejzika, tko da, circle pa to...Pa tut un 6205, al pa 6800(9) ni neko čudo.
Zmetat skup en modem, al pa en "oscilator" za zračno briko je dons več kot preprosto.

pffff ::

Taip4n je izjavil:

Cisto preprosto, zadeve ne znas, nikoli se je nisi ucil (itd.) ker je nikoli nisi rabil in absolutno nimas nobene potrebe, da bi se ucil kuriti "ogenj na roko" in je dovolj oddaljena od tvojega realnega zivljenja, da ne ves niti kako bi se jo lotil, brez, da bi pokuril enormne kolicine casa. Zato vprasas sina (oceta), ta pa pride na slo-tech jokat.

blay44 je izjavil:

Ta zadeva(c64) je bojda imela vgrajen interpreter bejzika, tko da, circle pa to...Pa tut un 6205, al pa 6800(9) ni neko čudo.
Zmetat skup en modem, al pa en "oscilator" za zračno briko je dons več kot preprosto.

Probaj narisat krog, bos presenecen, pa bi znalo biti zabavno :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: pffff ()

Mato989 ::

pffff je izjavil:

Taip4n je izjavil:

Cisto preprosto, zadeve ne znas, nikoli se je nisi ucil (itd.) ker je nikoli nisi rabil in absolutno nimas nobene potrebe, da bi se ucil kuriti "ogenj na roko" in je dovolj oddaljena od tvojega realnega zivljenja, da ne ves niti kako bi se jo lotil, brez, da bi pokuril enormne kolicine casa. Zato vprasas sina (oceta), ta pa pride na slo-tech jokat.

blay44 je izjavil:

Probaj narisat krog, bos presenecen, pa bi znalo biti zabavno :)

Ja samo starci danes to rabijo pa se ne naucijo medtem ko se mi na c64 ne rabimo ucit nic oni jamrajo kako ne znajo in rabijo pomoc
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

zmaugy ::

In potem jim mozoleki morajo pomagat in tukaj jokajo. :))
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

drvo ::

Ti "starci" so te pripeljali do kruha in te verjetno 20-30 let podpirali. Ti " starci" so stari recimo 50,60, 70 let. Njihove prioritete, fizične sposobnosti, koncentracija, intelektualni potencial počasi slabijo. Če je tvoja nespoštljivost do njih rezultat njihove vzgoje, so si delno sami krivi, če ni in si sam po sebi postal totalni egoistični pizdun je čas, da se zamisliš.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: drvo ()

Mato989 je izjavil:

Ja samo starci danes to rabijo pa se ne naucijo medtem ko se mi na c64 ne rabimo ucit nic oni jamrajo kako ne znajo in rabijo pomoc

Ja, ker jim vsi lovijo ribe, namesto, da bi jih naucili loviti ribe. Ce 30 let ne uporabljas tehnologije, vec kot jo rabis (in vecina je se danes ne rabi uporabljati, redkokdo uporablja danes tehnologijo, ker jim resuje nek problem, ampak je bolj za zabavo, starejse generacije pa imajo druga pojmovanja, kar se mene tice tudi precej bolj dusevno zdrava, kaj je zabavno), potem si v identicni situaciji, kot ce ti dam na c64 narisati krog. Ne bo ti zabavno (oz. ti bo celo odvec), manjkalo ti bo zelo verjetno vse od matematike naprej, mogoce te bo se jezik malo hebal,... ti pa rabis samo fucking krog, ki se ga cisto lepo narise z sestilom, ampak je ta hebena druzba hotela zadevo zakomplicirati in jo narisati na c64 ;) Ta vaja c64 je sicer zelo zdrava, pa ne goljufati in iskati copy/paste resitev na internetu, se boste lahko malo poistovetili s "fosili" in ugotovili, kako se pocutijo.

Razdalja do resitve je v obeh primerih enaka.

Zgodovina sprememb…

Utk ::

Samo da ni ne rabimo risat krogov na c64, oni pa hočejo gledat televizijo. Če bi mi hoteli risat kroge na c64, vsi ne bi znali, bi se pa naučili po potrebi.

Utk je izjavil:

Samo da ni ne rabimo risat krogov na c64, oni pa hočejo gledat televizijo. Če bi mi hoteli risat kroge na c64, vsi ne bi znali, bi se pa naučili po potrebi.

Neizogibno prihaja tudi v vaše kraje...khm...generacije...>:D

drvo je izjavil:

Ti "starci" so te pripeljali do kruha in te verjetno 20-30 let podpirali. Ti " starci" so stari recimo 50,60, 70 let. Njihove prioritete, fizične sposobnosti, koncentracija, intelektualni potencial počasi slabijo. Če je tvoja nespoštljivost do njih rezultat njihove vzgoje, so si delno sami krivi, če ni in si sam po sebi postal totalni egoistični pizdun je čas, da se zamisliš.

Hear hear!
Biseri...
neumnosti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: zmaugy ()

Utk je izjavil:

Tudi oni so cisto vredu zadnjih 20 let gledali isto katodno televizijo, ki so jo obvladali v nulo. Potem je bilo pa treba kupiti novo in glej ga zlomka, saj izgleda, kot UFO, daljinec ima pa 35 knofov, ki delujejo v soodvisnosti kaj si prej pritisnil, pa vcasih niti to ni dovolj, je treba se neke menije precesavat na ekranu, s cudnimi znaki, cudnimi besedili, ... oni pa bi radi samo poptv gledali. Pocutijo se neumni, za povrh so se izgubili samozavest, da bi eksperimentirali, ker so se zadnjih 5x zaplezali in so morali arogantnega sina klicati, ki je hotel se malo zapozirati, kaksen car je, in jim je napametoval, kako je preprosto itd.. Navodila so pa centimeter debela in tako slabo prevedena, da je bolje angleske brat (pa se tista so v kurcu spisana), jezika pa ne znajo.

Ti dam se boljsi primer, nabavi tole (kdor jo je imel, tega tipa, ve o cem govorim :))): https://www.mimovrste.com/prenosne-post...

Vzami navodila in jo sestavi in razstavi (ne vem, mogoce so navodila vmes kaj izboljsali). Bos videl kaj je frustracija in kaj pomeni, da se pocutis zabit :))

Zgodovina sprememb…

Ne razumete. Dobro, za zmaugyja mi je itak jasno, da je bolj počasne sorte.
Ni problem v tem, da ne znajo. Problem je v tem, da se jim ne zna, ker je lažje nekomu težit. Tako ne bojo nikoli znali. Uporabljali pa bi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Utk je izjavil:

Ni problem v tem, da ne znajo. Problem je v tem, da se jim ne zna, ker je lažje nekomu težit. Tako ne bojo nikoli znali. Uporabljali pa bi.

pffff je izjavil:

Pocutijo se neumni, za povrh so se izgubili samozavest, da bi eksperimentirali, ker so se zadnjih 5x zaplezali in so morali arogantnega sina klicati, ki je hotel se malo zapozirati, kaksen car je, in jim je napametoval, kako je preprosto itd..

Skratka, razlozis pocasi, s primeri, ki jih poznajo: iptv skatla je antena, po kateri pride slika (absolutno ne razlagas, da gre zadaj kabel na isp,...). Ker imas tv, ki ima lahko vec anten, mu moras povedati sliko iz katere antene bi rad spremljal. No tvoja antena je priklopljena na hdmi 1. No ko dobis sliko, je pa cisto malo drugace, ker imas "pametno anteno", ki sama izbira kanale, tako da lahko tale daljinec odlozis in uporabis daljinec od antene. ...

Zgodovina sprememb…

Govorimo o ljudeh starih 60-70+ let. Kam gremo, če smo postali takšni egoisti, da zaradi lastnega udobja ne želimo pomagat LASTNIM STARŠEM? Brez njih NAS NE BI BILO. Spravili so nas do kruha, zdaj pa je nadležno, če te na teden ali dva pocuka za rokav, ker mu nekaj ne gre? Takšen egoizem nas bo pokopal!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: drvo ()

drvo je izjavil:

Takšen egoizem nas bo pokopal!

Nas je ze, samo zavedamo se se ne. Popolnoma enake vrste egoizem ne deluje samo napram starsem (je pa tukaj najbolj viden, ker se tukaj eticne norme pocasneje spreminjajo), ampak tudi napram vsej okolici. In, ko bojo, danasnje mlade generacije njihovi otroci zadusili v postelji, se ne bo nihce vec cudil. Celotno clovestvo je odvilo v popolnoma napacno smer, zaradi slabega vpliva televizije in socialnih omrezij pa se to se potencira. Tako, da Mato989 se je pravilno in samoohranitveno odlocil, da otrok ne bo imel. Kar je v njegovi situaciji to kar racionalna odlocitev, verjetno ponoci sanja kako ima PVC vrecko cez glavo.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Za dežurnega avtista še enkrat:

https://slo-tech.com/forum/t781887/p708...
Biseri...
neumnosti.

zmaugy je izjavil:

Starejši kot si, manj imaš potrpljenja za takšne neumnosti, ker si na lastne oči videl, da je mogoče stvari narediti bolj učinkovito.

Uf ja, s tem se pa strinjam. Vsakic, ko vidim electron based software, java aplikacijo, web based gui, ko pomislim, kaksen tekstualni drek pretakamo ob vsakem obisku strani, ko vidim, da se kaksna trivialna aplikacija / web stran vlece, ko vzamem telefon v roke in zagledam drek od android aplikacij,... ,... ,... In to samo zato, ker so bili A people predragi in so firme hotele najemati za programiranje D people. In ker "mora" vsakdo znati programirati.

Ampak ja, pocasi tonemo v idiokracijo, z vsako novo, "lazjo za uporabo"(tm), tehnologijo izgubljamo intelekta. Po mojem so stare civilizacije propadle od dekadence in tudi ta bo.

Zgodovina sprememb…

mn ::

> Ti dam se boljsi primer, nabavi tole (kdor jo je imel, tega tipa, ve o cem govorim :))): https://www.mimovrste.com/prenosne-post...

> Vzami navodila in jo sestavi in razstavi (ne vem, mogoce so navodila vmes kaj izboljsali). Bos videl kaj je frustracija in kaj pomeni, da se pocutis zabit

Uh, ja. Imam rabljeno brez navodil in vem točno kaj misliš. Prve tri stranice sem po nesreči še pravilno sestavil s četrto pa več kot pol ure zabave. In vmes delanje backup planov, kam bomo otroka sploh spat dal, če mi ne uspe ...

Ampak primer kakor je bil opisan od OP-a je pa res bolj "to jaz ne znam in ne bom niti pogledal" kot pa nisem sposoben se naučiti. In mislim, da je tukaj na mestu malo "tough love", da se jih opolnomoči. Seveda pa jim je tudi treba opremiti z vsem kar potrebujejo da jim uspe.

Recimo odlična ideja je, da se jim naredi kartice z dobrimi navodili v smislu:
1.) Če ne dela internet polej modem.
2.) Če lučke ne svetijo preveri poglej napajanje.
3.) Če svetijo poglej če sveti lučka za "broadband"
...

Če se le da s slikami in puščicami ki jim povedo kako najtoi te stvari.

Recimo za fotokopiranje, ki si ga omenjal bi bilo to idealno. Pa obdrži te dokumente in jih nadgradi po potrebi. In pa prvič pojdite skupaj čez njih, potem pa vstrajaj da vsaj poizkusijo. Če ne gre, pojdite skupaj naslednjič čez njih in poopravi kar manjka, ni razumljivo, ...

mn je izjavil:

Uh, ja. Imam rabljeno brez navodil in vem točno kaj misliš. Prve tri stranice sem po nesreči še pravilno sestavil s četrto pa več kot pol ure zabave. In vmes delanje backup planov, kam bomo otroka sploh spat dal, če mi ne uspe ...

Jaz sem mislil, da jo bom skozi okno vrgel :)) Se mi je foter (inz. strojnistva) rezal, sem mu jo prinesel za sprobat. Po pol ure, zivcen svic na celu... :)), pa najboljsa fora, ker si mislis, da je to samo fucking posteljica, "how hard can it be", in ko te nekajkrat matira, se pocutis res neumno, pa se publiko imas obicajno (zena).
A nazaj si jo kdaj sestavil? :))

Zgodovina sprememb…

mn ::

pffff je izjavil:

mn je izjavil:

Jaz sem mislil, da jo bom skozi okno vrgel :)) Se mi je foter (inz. strojnistva) rezal, sem mu jo prinesel za sprobat. Po pol ure, zivcen svic na celu... :)), pa najboljsa fora, ker si mislis, da je to samo fucking posteljica, "how hard can it be", in ko te nekajkrat matira, se pocutis res neumno, pa se publiko imas obicajno (zena).
A nazaj si jo kdaj sestavil? :))

Ja, ampak še vedno ne vem kako. Toliko časa vlečeš v približno pravilno smer da se posreči. Pa zjutraj malo v strahu pogledaš če je še sestavljena ;)

:)) Otroska posteljica iz pekla.

mn je izjavil:

Recimo odlična ideja je, da se jim naredi kartice z dobrimi navodili v smislu:

Zgodovina sprememb…

feryz ::

Ej fantički, bi morali videti, ko smo 30 let nazaj kupovali PC-je.
Šel si v Avstrijo, tam so ti zmetali kose v škatlo. Potem najprej kolobocije na meji s cariniki.
Ko si prišel domov, si tisto razstavil in buljil. Nobenih navodil, vsi konektorji enaki ali obrnljivi. Brrr.
Nekako si sestavil in prižgal. No system. Wtf is system? Nimaš interneta, noben kolega nima PC-ja, ni mobitelov, nula. In smo skakali naokrog, da smo staknili tiste tri dos diskete.
Ampak, ko si naložil dos, z muko, isti ku...kuruz. "C:\" in nič več. Ponovno dirkanje naokrog, čeprav nisi niti vedel, kaj sploh rabiš.

Btw, problem so bile tako banalne zadeve, da se vam niti sanja ne. Že kupiti disketo je bila umetnost. Računalniških trgovin je bilo zgolj enih par, priti do Ljubljane pa celodnevni projekt. Mobitel? Aha, stacionarc je bil privilegij. Narediti zagonsko disketo? Jej, jej.

Da danes nekaj ne znaš, moraš biti imbecil. Totalni. Pri vsej trenutni pomoči, je pod vsako kritiko, da izjaviš da nekaj ne znaš. Enostavno ni opravičila.

GupeM ::

pffff je izjavil:

Ta vaja c64 je sicer zelo zdrava, pa ne goljufati in iskati copy/paste resitev na internetu, se boste lahko malo poistovetili s "fosili" in ugotovili, kako se pocutijo.

Razdalja do resitve je v obeh primerih enaka.

Neumnost. Če bom jaz to rabil, bom odprl google in pogledal kako se to naredi. Zakaj bi moral klicati starše, da mi povejo, če lahko zadevo sam najdem?

Starci se enostavno ne znajdejo. Namesto da bi pomislili kje je problem, je najlažje poklicati sina, da nič ne dela. Potem pa še pravijo, da se zdaj ničesar več ne da popravit. Včasih si vzel v roke šraufciger pa kladivo, pa si vse popravil. Mogoče si še klešče rabil.

Ja, danes rabiš pa source gumb na daljincu pritisnit, pa zadeva spet dela.

Zgleda, da se je v novodobni egoistični um naselila ideja, da staranja ni. Da smo od rojstva pa do groba intelektualno enaki ali vsaj podobni. Prilagodljivi,starost ne vpliva na intelektualni potencial, vzdržljivost, motivacijo, samo zdravje. Kaj jeste, da rastete v take egoistične egomanijake?
Ste pomislili, da so starši vse to že dali skozi? Pa vsaj za svoje lahko rečem, da niso niti približno takšni egoistični idioti, da bi se zgražali, če jih jaz kaj vprašam o stvareh, ki jih bolje poznajo in obratno. Nismo(niste) od boga poslana generacija.

GupeM je izjavil:

Neumnost. Če bom jaz to rabil, bom odprl google in pogledal kako se to naredi. Zakaj bi moral klicati starše, da mi povejo, če lahko zadevo sam najdem

Oh ta vase zagledanost. Seveda, to bi ti naredil, pa jaz tudi. No daj prosim te, spisi mi hookanje windows apijev z uporabo trampolinov. Sourci so na netu, ampak nocem ze obstojecega librarya, seveda pa se lahko iz njega naucis kako, kopiranje kode seveda ni dovoljeno. Seveda so vec ali manj tudi vse informacije v googlu. Na delo.

Zgodovina sprememb…

jshadlsa232 ::

Ker je vecina majmunov tu zgoraj zgresila point, bom izpostavil : problem OPa ni samo v tem, da so starsi tehnicno slabse podkovani (kar je logicno), ampak da tega NOCEJO spremeniti, ter so breme prestavili NA NJEGA.

Got it now? Isto bi lahko naredili pri brisanju riti, ter nosnji zlice v usta, ter pricakovali od OPa da "STOP THE WORLD, get over here and serve me", ker so ga "spravili do kruha, zdaj pa trpi".

Obstajajo nianse vmes.

jshadlsa232 je izjavil:

Ker je vecina majmunov tu zgoraj zgresila point, bom izpostavil : problem OPa ni samo v tem, da so starsi tehnicno slabse podkovani (kar je logicno), ampak da tega NOCEJO spremeniti, ter so breme prestavili NA NJEGA.

Got it now? Isto bi lahko naredili pri brisanju riti, ter nosnji zlice v usta, ter pricakovali od OPa da "STOP THE WORLD, get over here and serve me", ker so ga "spravili do kruha, zdaj pa trpi".

Obstajajo nianse vmes.

To, da se "nocejo", je samo poza, ki je posledica:

pffff je izjavil:

Pocutijo se neumni, za povrh so se izgubili samozavest, da bi eksperimentirali, ker so se zadnjih 5x zaplezali in so morali arogantnega sina klicati, ki je hotel se malo zapozirati, kaksen car je, in jim je napametoval, kako je preprosto itd..

Skratka razlog, da se ne naucijo, ni v starsih ampak v slabi razlagi.

Zgodovina sprememb…

feryz je izjavil:

Da danes nekaj ne znaš, moraš biti imbecil. Totalni. Pri vsej trenutni pomoči, je pod vsako kritiko, da izjaviš da nekaj ne znaš. Enostavno ni opravičila.

U se eden vase zagledancek, no daj ti pa skiciraj nacrte za Jedersko Elektrarno Sostanj , upostevaj, da so stiri parne turbine ze tam in da nocemo tratiti davkoplacevalskega denarja za kupovanje novih, pa naj bo protipotresno in protivgrezno varna. Razen googla lahko uporabis tudi vse ostale mozne search engine in vire.

To, da izjavis, da ne znas, ni opravicilo, lahko si pa izmislis vse ostale razloge, od tega, da bo predolgo trajalo (ergo nimas casa) do ad hominem napadov name.

Zgodovina sprememb…

opeter ::

Hecno je brati to temo. Če bi jutri izklopili internet, bi nas večina »zmrznila«. V vseh pomenih te besede.

Ljudje priročnikov ne berejo, v knjižnice le redko hodijo, od drugih se nočejo učiti ... to dandanes velja za vse generacije. Zato se ves čas ponavljajo napake iz pretekle zgodovine. Začaran krog.

Se pa strinjam s tistimi, ki pravijo, da je veliko ljudi lenih. So ... tudi jaz sem, priznam. Ampak to še ne opraviči dejstva, da si ne bi medsebojno pomagali, če znamo.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

KAVINSKY ::

feryz je izjavil:

Btw, problem so bile tako banalne zadeve, da se vam niti sanja ne. Že kupiti disketo je bila umetnost.

Pa to se je vleklo še v čase Windows XP. Kupovati revije z CDji, da si dobil updejte, gonilnike in vodiče. 56k internet ti je delal bolj za silo, ponavadi na 40k. Kupovati nove naprave je bilo plug and pray, kjer so se že priloženi gonilniki na CDju sesuvali. Nekje z izidom Windows 7 in splošne prisotnosti interneta je šele postalo računalništvo dosegljivo vsakemu sleherniku. Sedaj pa imaš šnelkurse za vsako reč na youtubu.

KAVINSKY je izjavil:

feryz je izjavil:

Btw, problem so bile tako banalne zadeve, da se vam niti sanja ne. Že kupiti disketo je bila umetnost.

Sedaj pa imaš šnelkurse za vsako reč na youtubu.

Ter hkrati 99% vec motilnih elementov zabavne in potrosniske narave, ki je ciljno skonstruirana za tvojo pozornost.

Meiniken ::

Nekateri greste že malo v ekstreme tule pomojem.

Prvenstveno je problem v njih samih ker nimajo zanimanja in se posledično nič ne naučijo uporabljat. Pa tu govorimo o večini populacije. Torej ljudeh, ki v življenju niso v knjižnico stopili. Danes je za to google. Da ne pobrskaš po internetu je isto kot da nebi hotel v knjižnico po ustrezno knjigo.

Samo zato ker si njihov otrok še ne pomeni, da si te lastijo. Vzgajati te morajo tako, da boš nekega dne samostojna oseba, ki zna skrbeti zase. To tud pomeni da se boste na neki točki oddaljili in se bo treba temu prilagoditi. Seveda bi bilo egoistično če jim nebi nič hotel pomagat ampak v primeru OP-ja kjer so starši še dokaj mladi se res ne da izgovarjat da so "stari" in ne razumejo. Ajde, rekel bi za 70+ ljudi, mogoče 65+, ne pa 50+. Samo naučit se jim ni treba ker se jim rit odnaša. Pa ne rabiš ravno šole da znaš vhod na xyz napravi zamenjat. So danes stvari tudi tako narejene da bi vsak kreten moral znat zamenjat. So pa spet primeri kjer je uporabniški vmesnik tako slab, da je včasih youtube ša najboljša rešitev.

Res pa je, da jim je treba zadeve razložiti na njim že znanih konceptih, ker imajo tako neko predstavo o situaciji. Primer: TV je trojak v katerega grejo cevi. Sedaj je samo odvisno iz katere cevi hočem vodo in moram na trojaku tud ustrezno zamenjat.

Sem sam imel par dni nazaj učne urice za brata. Do sedaj je telefon uporabljal le za klice/smse zdej je pa novega kupil. Pa je prejšnji že bil s touchscreenom. Najprej sem ga čez cel telefon peljal in skozi nastavitve (in zraven še sam živce zgubljal zaradi nekaterih pomembnih skritih nastavitev (hvala samsung)).

Skratka... Pomaga se takrat ko se lahko, ne moraš pa biti dosegljiv 24/7. Nekaj razumevanja mora biti iz obeh strani.

opeter ::

Meiniken je izjavil:

Skratka... Pomaga se takrat ko se lahko, ne moraš pa biti dosegljiv 24/7. Nekaj razumevanja mora biti iz obeh strani.

To podpišem.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

c3p0 ::

blay44 je izjavil:

C64 basic je bil, ... basic. Ni imel circle, line ipd. ukazov, predvsem z risanjem je bil križ, če nisi želel v ASM. Simon's basic cartridge je to imel, a ga ni imel vsak kolega, tako da si težje sharal svojo edgy kodo. ZX48 je tukaj bil spredaj, a slabši strojno.

solatko je izjavil:

Mato989 - Ko sem se jaz ukvarjal z prvim Commodrojem, so moji letniki gledali Esmeralde in druge nadaljevanke, hodili po bufetih in fuzbal tekmah.

Hmm, a leta 1999 si se ukvarjal s prvim C64? V časih C64 (early/mid 80s) so gledali kak Server in jug, Pesem ptic trnovk ipd. mojstrovine.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: c3p0 ()

c3p0 je izjavil:

C64 basic je bil, ... basic. Ni imel circle, line ipd. ukazov, predvsem z risanjem je bil križ, če nisi želel v ASM

A daj no, zdaj si pa pokvaril presenecenje, sem upal, da bo kdo res probal :)

showsover ::

Mislim, da Simons' Basic je imel Circle/Ellipse in še nekaj obogatitev, drugače si sam izračunal cos/sin (ali bral predkalkulirane, da je bilo hitro) zamike (s klici visoko v basic rom, $e000 in više) za posamezen kot po natančnosti koraka za izhodiščni kvadrant loka in prezrcalil najprej preko relativne Y osi za polovico, nato pa še preko relativne X osi za preostanek. Ampak to je res že davno nazaj, takrat smo mi bili otroci. Meni osebno tole nikdar ni bila nekaj posebna impresivnost, sicer.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: showsover ()

pffff je izjavil:

Utk je izjavil:

Tudi oni so cisto vredu zadnjih 20 let gledali isto katodno televizijo, ki so jo obvladali v nulo. Potem je bilo pa treba kupiti novo in glej ga zlomka, saj izgleda, kot UFO, daljinec ima pa 35 knofov, ki delujejo v soodvisnosti kaj si prej pritisnil, pa vcasih niti to ni dovolj, je treba se neke menije precesavat na ekranu, s cudnimi znaki, cudnimi besedili, ... oni pa bi radi samo poptv gledali. Pocutijo se neumni, za povrh so se izgubili samozavest, da bi eksperimentirali, ker so se zadnjih 5x zaplezali in so morali arogantnega sina klicati, ki je hotel se malo zapozirati, kaksen car je, in jim je napametoval, kako je preprosto itd.. Navodila so pa centimeter debela in tako slabo prevedena, da je bolje angleske brat (pa se tista so v kurcu spisana), jezika pa ne znajo.

Ti dam se boljsi primer, nabavi tole (kdor jo je imel, tega tipa, ve o cem govorim :))): https://www.mimovrste.com/prenosne-post...

Vzami navodila in jo sestavi in razstavi (ne vem, mogoce so navodila vmes kaj izboljsali). Bos videl kaj je frustracija in kaj pomeni, da se pocutis zabit :))

Vse to so njihovi problemi ne moji... jaz tudi ne znam avta popravit pa pač plačam serviserja ane =) ne gnjavim fotra ki je doma v penziji naj gre on to nardit ker ma čas

jshadlsa232 je izjavil:

Obstajajo nianse vmes.

Točno to... njim se ne ljubi mislijo da bomo zdaj mi skoz to rihtali ker oni so nas naredli in si nas lastijo valda

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

feryz ::

pffff je izjavil:

U se eden vase zagledancek, no daj ti pa skiciraj nacrte za Jedersko Elektrarno Sostanj , upostevaj, da so stiri parne turbine ze tam in da nocemo tratiti davkoplacevalskega denarja za kupovanje novih, pa naj bo protipotresno in protivgrezno varna. Razen googla lahko uporabis tudi vse ostale mozne search engine in vire.
Aja, o tem se pogovarjamo v tej temi.
Sem mislil, da je govora o prižiganju tv-ja, namestitvi winsov na komp, pisanju kakih programčkov zase, pošiljanju mailov in podobno.
V resnici pa gre za jedrsko tehnologijo.

Očitno sem res neumen osebek, če niti tega ne morem dojeti.

sbawe64 ::

KAVINSKY je izjavil:

feryz je izjavil:

Pa to se je vleklo še v čase Windows XP. Kupovati revije z CDji, da si dobil updejte, gonilnike in vodiče. 56k internet ti je delal bolj za silo, ponavadi na 40k. Kupovati nove naprave je bilo plug and pray, kjer so se že priloženi gonilniki na CDju sesuvali. Nekje z izidom Windows 7 in splošne prisotnosti interneta je šele postalo računalništvo dosegljivo vsakemu sleherniku. Sedaj pa imaš šnelkurse za vsako reč na youtubu.

Kdor je imel 56k internet je bil že Jack.
9600/14000 bps smo se igrali po bbsjih in kasneje po matkurji, astalavisti in altavisti.
2020 is new 1984
Corona World order

solatko ::

Utk - Oni so desetletja gledali televizijo pa jim je ta kurčev napredek, zadevo zakompliciral. Saj bi radi isto, kar so počeli na starih analognih TV, pritisni gumb in glej, en gumb za šaltanje kanalov in drugi za zvok.
Daljinc s 50+ knofi, jim je nepojmljiv, niti ga rabijo.

jshadlsa232 - Ni stvar v tem, da nočejo, enostavno je za njih, informacij naenkrat, preveč. Potem šele obupajo in se sekirajo kakšni butli so ratal. Še vsakega, ki sem ga počasi nučil določenih začetnih korakov, so potem majhni uspehi, pripeljali do tega, da so naprej tuhtali in po navadi tudi stuhtali rešitve, redko so me poklicali.

Ne moreš pa pričakovat, da bojo razumeli pol urno hitro predavanje, kako kakšna stvar deluje.

c3p0 - Leta 1983 pa res, samo ne vem katere serije so se takrat vrtele, sem gledal samo kakšne dokumentarce in kak šport.
Delo krepa človeka

Utk - Oni so desetletja gledali televizijo pa jim je ta kurčev napredek, zadevo zakompliciral. Saj bi radi isto, kar so počeli na starih analognih TV, pritisni gumb in glej, en gumb za šaltanje kanalov in drugi za zvok.

S takim daljincem lahko upravljaš tv in box. Ne rabiš nič drugega. Dobro, lahko si omisliš tudi takega s številkami od 0 do 9. Ampak 50 tipk danes res ne rabiš.

mitkos ::

Utk je izjavil:

S takim daljincem lahko upravljaš tv in box. Ne rabiš nič drugega. Dobro, lahko si omisliš tudi takega s številkami od 0 do 9. Ampak 50 tipk danes res ne rabiš.

Imam točno tak daljinec. Kako lahko upravljam z njim box od A1?

Jaz telekomovega lahk, pa je star cca 4 leta, nimam neo sranja.
Normalno da čisto vsega kar gor priklopiš ne moreš. Tudi videorekorderja najbrž ne.
Vprašaj na a1.

KAVINSKY ::

Taki daljinci so bili aktualni 20+ let nazaj, ko si dobil gor še gumbe za upravljati videorekorder ali DVD predvajalnik.

Skylord ::

Sploh ne morem več brat teh traparij. Kakšne bedarije eni ven mečejo.
@novichok Pametnjakovič na kvadrat. Naklada, da se mu kr iz glave kadi. Sigurno jedrski fizik po poklicu.
Ja dost žalostno, da ne znaš ene pojstlce sestavt. Si mi že dost povedal. Sigurno ni navodil na youtubu.
Če si že danes tak revež, kakšen revež boš čez 10 let. Upaj, da ti bo sin kaj pomagal, če ga boš sploh znal naredit.

Ja danes je lahko. Gledam to mularijo ga nekaj vprašaš vzame telefon, pa google, to je vso znanje, ki ga premorete. Dobr da imamo še youtube. Boh ne daj, da se vam vzame telefone, pa net za par dni. Vsi ende.
OP se mi kr smili. Bogi starši, ki so vzgojili takega sina. Da gre za tako stvar odpirat temo na forumu, Halo!
Ne posploševat. Sedaj, če je vaš fotr tolk "zaostal" še ne pomeni, da so potem vsi taki.
Kakršen fotr takšen sin.

blay44 ::

Dobra Gtfo:D
Zdele, na vlaku mam cajt

Torej za izhodišče si uporabil osnovo:
X^2+Y^2=r => Y=SQR(r-X^2)

Xpozicija = X-r
Xpozicija < = X+r
Xpozicija += korak

Pa narišeš krožnico tud v slovenščini, na pa sam v bejziku
Ne vem kaj un zastrupljevalec tko komplicira.>:D

TheBlueOne ::

Skylord je izjavil:

OP se mi kr smili. Bogi starši, ki so vzgojili takega sina. Da gre za tako stvar odpirat temo na forumu, Halo!
Ne posploševat. Sedaj, če je vaš fotr tolk "zaostal" še ne pomeni, da so potem vsi taki.
Kakršen fotr takšen sin.

Froc samo isce potrditev, da raztura, ker je v necem prehitel fotra. Jaz bi mu povedal kaj v smislu "Fino, da tako razturas, morda prides v zivljenju do IT supporta, do takrat pa po koncanem servisu compa pojdi se oprat avto, ce noces biti brez kesa.".

TheBlueOne je izjavil:

Skylord je izjavil:

Kakršen fotr takšen sin.

Froc samo isce potrditev, da raztura, ker je v necem prehitel fotra. Jaz bi mu povedal kaj v smislu "Fino, da tako razturas, morda prides v zivljenju do IT supporta, do takrat pa po koncanem servisu compa pojdi se oprat avto, ce noces biti brez kesa.".

Ti si s tem postom dal dober primer, kako se OPovim starsem v bistvu jebe za njega.

Tudi ce bi froc iskal potrditev, ker je v necem prehitel fotra, bi foter moral bit ponosen na njega, da ne bo isti idiot na stara leta in to izzivljal na sinu.

jshadlsa232 je izjavil:

Ti si s tem postom dal dober primer, kako se OPovim starsem v bistvu jebe za njega.

Tudi ce bi froc iskal potrditev, ker je v necem prehitel fotra, bi foter moral bit ponosen na njega, da ne bo isti idiot na stara leta in to izzivljal na sinu.

Aroganca frocovja se pac ne tolerira. To, da froc jokca kako je oh in sploh, ker nekaj naredi za starega terja hitro prizemljitev. Ce meni moj mulc rece, da ne verjame, da bom uspel priti v hiso, ker ne znam delati s TVjem, potem je cas, da se mu razcisti kaj je vazno in kaj ni.

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne je izjavil:

jshadlsa232 je izjavil:

Aroganca frocovja se pac ne tolerira. To, da froc jokca kako je oh in sploh, ker nekaj naredi za starega terja hitro prizemljitev.

To da se foter ima za oh in sploh ker je služil keš in preživljal froca potem pa pričakuje od njega servilnost se mora tudi prizemljit hitro, sploh če je to posledica starunkljovega NEZANIMANJA ZA NAPREDEK!

Mato989 je izjavil:

To da se foter ima za oh in sploh ker je služil keš in preživljal froca potem pa pričakuje od njega servilnost se mora tudi prizemljit hitro, sploh če je to posledica starunkljovega NEZANIMANJA ZA NAPREDEK!

Tako pac je. Moji starsi imajo od mene poln servis. Od tehnike do pravnih zadev, ce je treba. Te zadeve, ki jih nasteva nek normalen froc naredi mimogrede in brez nekih pomislekov.

Tudi tebi vec kot ocitno ni jasno, kaj je vazno. Froci dobijo trivialna opravila dokler ne znajo kaj drugega. Brez skrbi, da ga ne bo nihce vec klical, da popravi PC, ce bo v cem uspel. Ce ne kaj drugega bo ta servis starsem enostavno placal.

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako rešujete družinske zdrahe? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9113389 (8675) PrihajaNodi
»

Amazonova Alexa snemala pogovor in ga poslala naključnemu stiku (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5920079 (15574) OK.d
»

Skupinska tožba zoper Google zaradi nakupov v igrah, popravek Play Stora

Oddelek: Novice / Tožbe
4212387 (10531) njyngs
»

Šolski sistem poneumljanja otrok v osnovnih šolah? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10824822 (20922) alexa-lol

Več podobnih tem