Forum » Pomoč in nasveti » Računalnik zamrzne/resetira PO grafično intenzivnem delu
Računalnik zamrzne/resetira PO grafično intenzivnem delu
helsing ::
Kmalu za tem ko končam z igranjem kakšne bolj moderne igre ali končam z renderanjem kakšne scene (nVidia Iray) mi računalnik zmrzne. Včasih zamrzne samo slika in lahko računalnik resetiram s pomočjo tipkovnice (windows tipka + R > "shutdown -r -t 00") čeprav se slika na ekranu ne odziva. Včasih pa crkne vse in se po potem navadno po nekaj sekundah računalnik resetira sam.
Težava se praktično nikoli ne pojavi med igro ali med renderanjem ampak po tem opravilu. Kot da računalnika ne moti zahtevno delo, potem pa ko gre v "nižjo prestavo" pa se nekaj zalomi.
Za podobno težavo še nisem nikoli slišal in nimam pojma koko se naj sploh lotim diagnosticiranja. Nisem niti prepričan če je za to kriva grafična kartica... Logi v nadzorni plošči ne povejo ničesar, razen da je računalnik bil nenapovedano resetiran. Tudi ne najdem nobenega softwarea, ki bi mi znal povedati kaj se dogaja.
Poskusil sem narediti clean install windowsov. Prav tako sem probal različne verzije različnih driverjev.. Nič ne pomaga.
Čeprav mislim da se je situacija zopet poslabšala ko sem namestil najnovejše grafične driverje okoli novega leta... ampak pred tem je tudi bila prisotna, le manj pogosta... se mi zdi.
Pred časom sem prestavil napajanje grafične kartice iz enega "kabla" ki je splitan v 2 dela na 2 različna kabla in sem dobil občutek kot da se je takrat stanje izboljšalo, ampak zdaj imam podobne težave tako da je morda bil placebo.
Ima morda kdo od vas kakšno idejo?
Specifikacije:
i7-6700k @4ghz (ni navit, stock nastavitve)
16GB G.Skill RipJaws V DDR4-3000 DIMM CL15 Dual Kit
8192MB Gainward GeForce GTX 1080 Phoenix
Matična MSI Z170A Krait Gaming 3X
750 Watt Corsair RMx Series RM750x Modular 80+ Gold
Acer Predator x34 gsync ekran resolucije 3440x1440@75-100hz priklopljen preko DP (gsync sem probal izklopiti v nVidia CP)
Vrjetno ni važno ampak res nimam več ideje tako da:
500GB Samsung 850 Evo 2.5" SSD
3x različni HDDji
Preko USB priklopljeni: miška, tipkovnica, gamepad, mikrofon, DAC (za slušalke), WebCam, printer.
Zvočniki preko audio vhoda.
Vsaka pomoč je dobrodošla. :)
Težava se praktično nikoli ne pojavi med igro ali med renderanjem ampak po tem opravilu. Kot da računalnika ne moti zahtevno delo, potem pa ko gre v "nižjo prestavo" pa se nekaj zalomi.
Za podobno težavo še nisem nikoli slišal in nimam pojma koko se naj sploh lotim diagnosticiranja. Nisem niti prepričan če je za to kriva grafična kartica... Logi v nadzorni plošči ne povejo ničesar, razen da je računalnik bil nenapovedano resetiran. Tudi ne najdem nobenega softwarea, ki bi mi znal povedati kaj se dogaja.
Poskusil sem narediti clean install windowsov. Prav tako sem probal različne verzije različnih driverjev.. Nič ne pomaga.
Čeprav mislim da se je situacija zopet poslabšala ko sem namestil najnovejše grafične driverje okoli novega leta... ampak pred tem je tudi bila prisotna, le manj pogosta... se mi zdi.
Pred časom sem prestavil napajanje grafične kartice iz enega "kabla" ki je splitan v 2 dela na 2 različna kabla in sem dobil občutek kot da se je takrat stanje izboljšalo, ampak zdaj imam podobne težave tako da je morda bil placebo.
Ima morda kdo od vas kakšno idejo?
Specifikacije:
i7-6700k @4ghz (ni navit, stock nastavitve)
16GB G.Skill RipJaws V DDR4-3000 DIMM CL15 Dual Kit
8192MB Gainward GeForce GTX 1080 Phoenix
Matična MSI Z170A Krait Gaming 3X
750 Watt Corsair RMx Series RM750x Modular 80+ Gold
Acer Predator x34 gsync ekran resolucije 3440x1440@75-100hz priklopljen preko DP (gsync sem probal izklopiti v nVidia CP)
Vrjetno ni važno ampak res nimam več ideje tako da:
500GB Samsung 850 Evo 2.5" SSD
3x različni HDDji
Preko USB priklopljeni: miška, tipkovnica, gamepad, mikrofon, DAC (za slušalke), WebCam, printer.
Zvočniki preko audio vhoda.
Vsaka pomoč je dobrodošla. :)
Argica ::
ok programsko torej ni....erm testiraj rame, enega po enega.....psu verjetno ni, cpu prav tako
ostane gpu ali mbu.
ostane gpu ali mbu.
WizzardOfOZ ::
Driverji za grafiko. Nazaj ne preklopi na normalno delovanje.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
hojnikb ::
naredi si clon sistema in namesti frisn windows z najnovejsimi driverji in testiraj.
#brezpodpisa
Mogoče res lahko probam testirat vsak ram posebej... ampak glede na to da ne pride do BSOD malo dvomim da bo kaj drugače.
Windows sem že namestil na novo ter poskušal s takrat najnovejšimi driverji. Pa ni bilo nobene razlike.
Ko slika freezne ctrl+shift+windows+B ne pomaga, med tem ko še vedno lahko PC resetiram z windows + R > "shutdown -r -t 00".
To kar pa je Wizzard komentiral pa ne razumem najbolj. Zveni smiselno ampak kako se bi dalo kaj takšnega diagnosticirati, poiskati vzrok in rešiti?
Windows sem že namestil na novo ter poskušal s takrat najnovejšimi driverji. Pa ni bilo nobene razlike.
Ko slika freezne ctrl+shift+windows+B ne pomaga, med tem ko še vedno lahko PC resetiram z windows + R > "shutdown -r -t 00".
To kar pa je Wizzard komentiral pa ne razumem najbolj. Zveni smiselno ampak kako se bi dalo kaj takšnega diagnosticirati, poiskati vzrok in rešiti?
WizzardOfOZ ::
Probaj kak beta driver za grafiko, dosedanje pa kompletno odinštaliraj
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Valvoline ::
v biosu izklopi speedstep (EIST), v windows power nastavitvah nastavi na maximum/ultimate performance. Zbrisi vse driverje za grafiko z programom DDU/display driver uninstaller, amd,nvidia,intel, vse posebej, kljub temu ce ni amd grafika noter. Potem frisna instalacija zadnjih driverjev.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Valvoline ()
A mas opcijo testirat drug napajalnik ali pa grafično?
Žal ne.
WizzardOfOZ je izjavil:
Probaj kak beta driver za grafiko, dosedanje pa kompletno odinštaliraj
Sem probal več driverjev v zadnjih par mesecih. Clean install, normalen install, install s tem da sem prej odstranil z DDU. Driveri ne vplivajo na primarno težavo. Morda pri kaki verziji crasha mal manj (mogoče placebo), težave pa ne reši.
v biosu izklopi speedstep (EIST), v windows power nastavitvah nastavi na maximum/ultimate performance. Zbrisi vse driverje za grafiko z programom DDU/display driver uninstaller, amd,nvidia,intel, vse posebej, kljub temu ce ni amd grafika noter. Potem frisna instalacija zadnjih driverjev.
Sem probal vse našteto pa žal nobene razlike.
Sem pa naletel na dodaten simptom. Če PC crasha in resetira, se včasih ne pobere več (dokaj redko). Samo črna slika, ekran pa kot da je izklopljen.
Tudi če izklopim računalnik in ponovno prižgem monitor še vedno kaže oranžno lučko (ni signala). Kar potem pomaga je kombinacija naslednjih poskusov: izklop/vklop napajalnika, izklop/priklop DP kabla za monitor, parkratno vklapljanje/izklapljanje PCja (nisem uspel pogruntati kaj ima glavni vpliv).
Ugotovil sem tudi da po igrah ki jih trenutno igram PC zmrzne dokaj redko. Npr. pri Hitman 3, Sea of Thieves, Guild Wars 2 skoraj nikoli. Pri Anno 1800 mi je samo enkrat v zadnjem času. Ko pa kaj renderam pa skoraj vedno slabo minuto po renderanju. Morda kaj vpliva na to koliko VRAMa porabim? Bi lahko to kako stestiral/omejil?
Han ::
S čim hladiš CPU? Kakšne so temperature? Prime95 gre skozi?
https://www.techpowerup.com/download/in...
https://www.guru3d.com/files-details/pr...
https://www.intel.com/content/www/us/en...
https://www.cpuid.com/softwares/hwmonit...
https://www.techpowerup.com/download/in...
https://www.guru3d.com/files-details/pr...
https://www.intel.com/content/www/us/en...
https://www.cpuid.com/softwares/hwmonit...
dc10 ::
Poglej na matični plošči in grafični kartici če je mogoče kak kondenzator napihnjen... Lahko pa so vzrok kakšni driverji, ki sploh nimajo veze z grafično kartico, npr. kakšen Wifi adapter in podobno...
lp
lp
solatko ::
Po navadi, pomaga nov napajalnik, poglej stabilnost linij, če precej nihajo, je lako to vzrok. Možno je, da je napajalnik na zgornji meji zmogljivosti in v določenih trenutkih zmanjka ene od napetosti.
Sicer pa izklopi vse tri HDD-je in poizkusi.
Sicer pa izklopi vse tri HDD-je in poizkusi.
Delo krepa človeka
Han - Tudi pri zelo dobrih napajalnikih, so včasih linije nestabilne (tovarniška napaka).
Delo krepa človeka
Han ::
Drži, tudi to se kdaj pripeti.
Lani sem imel npr. preglavice z nestabilnim delovanjem strežnika, ki ga je poganjal Seasonic G450. Ko sem ga zamenjal z novim Corsairjem TX550M, so težave izginile, Seasonic RMA pa je defekten napajalnik nadomestil z enakim novim.
Lani sem imel npr. preglavice z nestabilnim delovanjem strežnika, ki ga je poganjal Seasonic G450. Ko sem ga zamenjal z novim Corsairjem TX550M, so težave izginile, Seasonic RMA pa je defekten napajalnik nadomestil z enakim novim.
Update... nekaj sem naredil pa še zaenkrat nisem imel freeza? (trkam po lesu z vso močjo)
Opazil sem da mi crkuje en HDD in sem naročil novega. Med tem sem pa čisto na blef.. v smislu itak nimam kaj za zgubit.. prestavil grafično v spodnji slot na matični.
A je mogoče bil problem v kontaktih? Pač to se spomnim da sem 1x pred časom začasno odpravil težavo s tem ko sem zamenjal način napajanja... in sem s tem mogoče grafično bolj močno stisnil v slot? Res ne vem...
Ima še kdo kakšno idejo kaj bi lahko zadevo popravilo, da bom stvar znal boljše diagnosticirati v kolikor se še pojavi kaj podobnega?
Opazil sem da mi crkuje en HDD in sem naročil novega. Med tem sem pa čisto na blef.. v smislu itak nimam kaj za zgubit.. prestavil grafično v spodnji slot na matični.
A je mogoče bil problem v kontaktih? Pač to se spomnim da sem 1x pred časom začasno odpravil težavo s tem ko sem zamenjal način napajanja... in sem s tem mogoče grafično bolj močno stisnil v slot? Res ne vem...
Ima še kdo kakšno idejo kaj bi lahko zadevo popravilo, da bom stvar znal boljše diagnosticirati v kolikor se še pojavi kaj podobnega?
helsing - Včasih je dobro kontakte spucati s špiritom ali trdo radirko, da se zbriše patina, enako kot pri RAM-ih.
Delo krepa človeka
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Display driver nvidia windows kernel mode driver , version ... stopped responding andOddelek: Pomoč in nasveti | 936 (714) | KG–348 |
» | Nvidia driverji in popačeni videiOddelek: Pomoč in nasveti | 1032 (862) | yoco |
» | Graficna kartica r9 390 (strani: 1 2 )Oddelek: Strojna oprema | 5183 (4014) | Seljak |
» | CPU 100% ne vidim rešitev... (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 9783 (7635) | m0LN4r |
» | strojna okvara?Oddelek: Pomoč in nasveti | 2229 (1795) | Brias |