» »

Akcije električne energije iz 100% sončnega vira z doplačilom?

Akcije električne energije iz 100% sončnega vira z doplačilom?

lexios ::

Ste dobili letake "Izberite električno energijo iz 100% sončnega vira"?

Slovenija se je zavezala, da bo do leta 2030 delež obnovljivih virov v energetski porabi povečala na 27% in za 35% povečala energetsko učikovitost. Po podatkih državnega statističnega urada je % električne energije iz obnovljivih virov pri nas že leta 2013 znašal dobrih 20%, kar je več od povprečja EU. Tako imenovano zeleno elektriko svojim odjemalcem ponuja večina dobaviteljev na slovenskem trgu. Ampak... "Zastavljeni cilj 27-odstotni delež OVE v letu 2030 samo z izvedbo projektov izven Nature 2000, ne bo dosežen." Pod takšno ali drugačno zaščito je namreč skoraj celotna Slovenija! >:D

Zgodba se je pričela s spremembo zakonodaje o NVO, nadaljuje pa se s spremembo zakona o financiranju... Vse lepo in prav, a morda bi bilo bolj enostavno spremeniti ZON?:

"Da bi dosegli ta cilj, bo treba izvesti tudi projekte izgradnje HE in vetrnih elektrarn (VE), za katere je verjetno, da bo njihov vpliv na naravo ocenjen kot bistven in bo zato potreben postopek prevlade drugega javnega interesa nad javnim interesom ohranjanja narave. Brez učinkovitih okoljskih ukrepov, ki bodo upoštevali uspešno izvedene odločitve o izjemah po EU-zakonodaji s področja voda in varstva narave, izvedba teh projektov ne bo mogoča."

https://ec.europa.eu/energy/sites/ener/...

Zanima me pa, kaj menite o tem. Ker pazi tole, govorimo o globalnem segrevanju in okoljski politiki, s katero naj bi povišali % izkoriščanja obnovljivih virov, za prehod na OVE pa se uvaja doplačilo! WTF!?

Do 1. 4. 2021 oskrba s 100% sončno energijo brez doplačila, po tem pa za samo 1 eur dodatka na mesec.
  • spremenil: lexios ()

SeMiNeSanja ::

Kaj ti ni jasno?

Bio, Eko, Zeleno&Co je vse 'premuim' in luksuz.
To pa se zaračunava!

Ali drugače povedano:

Glede na to, da je toliko neumnih ovac, ki se pustijo nategovati, da so tisti elektroni, kateri curljajo iz njihove vtičnice 'zeleni', bi bil še bolj neumen od njih, če jim tega luksuza nebi zaračunaval.

Ko pa bo politiki zares v interesu, da bo elektrika bolj zelena, pač ne bo gradila termoelektrarn in sama določila, koliko 'zelenaj' mora biti v mixu elektronovm ki se pretakajo po žicah Slovenije ali celo EU. In to brez doplačila, ker druge opcije sploh nebi dopustili!
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

lexios ::

Porast končne cene elektrike je paradoksalen! V smislu zmanjšanja CO2 odtisa in globalnega segrevanja in v smislu stroškov...

Še zlasti, ker se je elektrika od leta 2005 podražila za skoraj 100%. Državne subvencije v EKO obnovljive vire (s poudarkom, da gre za obnovljive vire, pri katerih se investicija v recimo 5-10 letih poplača sama), se z višanjem dodatkov in trošarin prelaga na ovce...

Poleg prilagoditve cen pri dobaviteljih končno ceno elektrike v Sloveniji povečujejo zlasti vse višji prispevki, davki in trošarine. Cena elektrike se bo še višala, lastniki elektrodistibucijske infrastrukture pa si manejo roke ob dobičkih! Totalen nateg! Dodatno se ukinja NVO-je, da se zaobide ZON.

Čisti profit! In to se zapakira z besedami "Akcija! Za okolje gre...": "Do 1. 4. 2021 oskrba s 100% sončno energijo brez doplačila, po tem pa za samo 1 eur dodatka na mesec." ;((

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lexios ()

carota ::

Za okolje gre!

lexios ::



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V ZDA prvikrat po letu 1880 obnovljivi viri energije prehiteli premog

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
439034 (6595) Leif
»

Westinghouse gre v prisilno poravnavo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
5319554 (16971) poweroff
»

sončna energija in elektrika za hišo (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
548182 (6277) Matev
»

Globalna kampanija povečanja porabe elektrike (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
674745 (3626) Pyr0Beast

Več podobnih tem