» »

Obvestilo in pouk kršitelju

Obvestilo in pouk kršitelju

mprox ::

Lep pozdrav.

Prvo kot prvo upam, da je tema na pravem mestu in, da se lahko obrnem na vas z naslednjim problemom.

Torej včeraj sem v "kaseljc" prejel obvestilo, da me na pošti čaka pismo iz zdravstvenega inšpektorata. Seveda, ker mi ni dalo miru, sem takoj skočil na pošto, da vidim kaj torej to pismo je.
In ja, kot sem predvideval, se je pošta navezovala na prekršek iz pomladi, ko so me policaji v lastni občini ustavili, ker sem bil na motornem kolesu. Na podlagi neutemeljenega razloga za vožnjo z motorjem, sta policaja dala zapisnik naprej na NIJZ zaradi česar sem sedaj po 8 mesecih prejel Obvestilo in pouk kršitelju, da se izjavi o dejstvih oziroma okoliščinah prekrška. Dejansko takrat nisem vedel, da je brezciljna vožnja prepovedana.

V glavnem, ker v takšni situaciji še nisem bil me zanima sledeče:
Ker imam 5 dni časa, da podam pisno izjavo o dejstvih oz. okoliščinah, ne vem ali naj to sploh naredim? Piše tudi, da tega seveda nisem dolžan storiti in nisem dolžan odgovarjati na vprašanja.
Ali lahko pričakujem tudi kazen v kolikor se sedaj ne zagovarjam?

Hvala za vse odgovore in pomoč

MadMicka ::

Kazen boš verjetno prejel vseeno, ali se zagovarjaš ali ne. Verjetno je šlo za čas, ko ni smel nikamor brez razloga. Če je to, predlagam, da napišeš, da si šel k bolnemu sorodniku zato, da mu prineseš hrano iz trgovine. Najdi enega takega z imenom in priimkom in naslovom. Potem pa če dobiš odločbo o prekršku, jo pa anomiziraj in tule objavi, da vidimo člene. Čisto možno, da zadeva pred sodiščem ne bi zdržala.

Bobo95 ::

mprox je izjavil:

Dejansko takrat nisem vedel, da je brezciljna vožnja prepovedana.

No, sva že dva. Kaj je to za en zakon?

Machete ::

Nekje tu iščite odgovor. Možnosti vidim je veliko, datumsko si najdite ustrezen odlok. http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred...
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

ideep ::

se strinjam, vsaka odločba je narejena po ZUPu.. objavi jo, mogoče je lahko izpodbijaš

feryz ::

Saj ni bila vožnja v lastni občini prepovedana. Tako kot tudi danes ni.

zasavc83 ::

Ne morem verjet kam smo prišli. Državljani se znajdejo v postopkih zaradi kršitve ukrepov, ki sploh nimajo veze s širjenjem virusa. Tako kot tisti Mariborčan, ko je sam sedel na klopci. Samo izživljanje nad narodom, kje so kakšni varuhi pravic in podobni?

mprox ::

Machete je izjavil:

Nekje tu iščite odgovor. Možnosti vidim je veliko, datumsko si najdite ustrezen odlok. http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred...

Tale odlok je recimo začel veljati 18.4., jaz pa imam Čas storitve prekrška napisan 10.4. Verjetno je pred tem že veljal drug odlog, vendar ga nekako ne najdem (Uradni list RS, št. 38/20)

Furbo ::

A ne piše v dopisu/zapisniku, kateri odlok naj bi kršil?
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Machete ::

LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Unilseptij ::

Vsi taki "prekrški" so izpodbojni in jaz bi vsekakor vložil pritožbo. Če si bil sam v avtu in si se brezciljno vozil, potem to ni gibanje oz. zadrževanje na javnem kraju. Kakršnakoli drugačna interpretacija je po mojem nemogoča.

otago ::

Malce mi smrdi. Kaj so ti napisali, 5 dni roka za pritožbo/izjavo? So napisane posledice, če tega ne storiš? Po ZUP je za pritožbo 15 dni, za podajo izjave pa razumen rok, kar 5 dni v času epidemije ni.

Spremenili so načine vlaganja pritožbe, zdaj lahko preko emaila, brez podpisa: https://www.gov.si/novice/2020-12-14-od...

Bilo bi lepo, v kolikor bi delil obvestilo z nami (seveda izbriši osebne podatke). Ne tako kot NIJZ.

Ignorantia iuris nocet. Da ne bo jokanja potem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: otago ()

mprox ::

5 dni roka za podajo izjave piše. Piše pač, da če tega ne storim, v prihodnosti med postopkom ne bom moral česa izpodbijati. Tako nekako, trenutno nimam obvestila pri sebi, imam pa slikano prvo stran:
 Obvestilo

Obvestilo

Aston_11 ::

otago je izjavil:

Malce mi smrdi. Kaj so ti napisali, 5 dni roka za pritožbo/izjavo? So napisane posledice, če tega ne storiš? Po ZUP je za pritožbo 15 dni, za podajo izjave pa razumen rok, kar 5 dni v času epidemije ni.

Spremenili so načine vlaganja pritožbe, zdaj lahko preko emaila, brez podpisa: https://www.gov.si/novice/2020-12-14-od...

Bilo bi lepo, v kolikor bi delil obvestilo z nami (seveda izbriši osebne podatke). Ne tako kot NIJZ.

Ignorantia iuris nocet. Da ne bo jokanja potem.

Ni ZUP. Zakon o prekrških, verjetno tale:

Postopek pred prekrškovnim organom

55. člen

(1) Prekrškovni organ po uradni dolžnosti brez odlašanja, hitro in enostavno ugotovi tista dejstva in zbere tiste dokaze, ki so potrebni za odločitev o prekršku.

(2) Prekrškovni organ ob ugotovitvi oziroma obravnavanju prekrška in še pred izdajo odločbe o prekršku (56. člen) kršitelja obvesti o prekršku in pouči:

- da se lahko izjavi o dejstvih oziroma okoliščinah prekrška, da pa tega ni dolžan storiti niti odgovarjati na vprašanja, če se bo izjavil ali odgovarjal, pa ni dolžan izpovedovati zoper sebe ali svoje bližnje,

- da mora navesti vsa dejstva in dokaze v svojo korist, ker jih sicer v postopku ne bo več mogel uveljavljati.

(3) Pouk iz prejšnjega odstavka in izjavo kršitelja prekrškovni organ vnese v zapisnik ali uradni zaznamek. Vsebina zapisnika oziroma uradnega zaznamka se kršitelju prebere in se mu vroči prepis, kar kršitelj potrdi s svojim podpisom. Če kršitelj vročitve noče potrditi s podpisom, se to zaznamuje na zapisniku oziroma uradnem zaznamku.

(4) Če se kršitelj ni mogel osebno izjaviti o prekršku ali mu ni bilo mogoče dati obvestila in pouka po določbah drugega odstavka tega člena, mora prekrškovni organ pred izdajo odločbe o prekršku kršitelja pisno obvestiti o prekršku in ga poučiti o pravicah iz drugega odstavka tega člena ter da se lahko pisno izjavi o dejstvih oziroma okoliščinah prekrška v petih dneh od vročitve obvestila.

(5) Odločba o prekršku se ne more opirati na izjavo kršitelja, če ta ni bil poučen o pravicah iz drugega odstavka tega člena ali če dani pouk ni vpisan v zapisnik ali v uradni zaznamek oziroma v pisno obvestilo iz prejšnjega odstavka.

MadMicka ::

Napiši, da ne drži, kar piše v predlogu za uvedbo prekrška, češ, da si se kar malo zapeljal naokoli zaradi lepega vremena. Napiši, da se nisi z nikomer družil, da si šel v lekarno/trgovino, ipd., najdi nekaj na odloku št. 38/20, nekaj kar je tam v bližini in na poti do doma, priloži google maps sliko, če dobiš še kak račun iz take trgovine, lekarne, še toliko bolje. Kot pričo lahko npr. navedeš starše, da se te poslali, kamor si šel, pač odvisno koliko si star, nekaj v tem okviru. Na ta način se lahko zgodi, da te bodo pustili pri miru, saj imajo dovolj drugih podobnih primerov, kjer odgovora ne bodo dobili.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

feryz ::

Jaz se ne bi izjasnil, ampak bi počakal, da se oni izjasnijo. Potem bi pa pritožbe pisal. Zakaj bi sam sebe tunkal, če niti ne veš, česa naj bi bil kriv?

MartinovaGos ::

Lahko se nevemkako še izjasniš, pa ti ne bo pomagalo. Plavci v slo so gnili in pokvarjeni. Glede na to da sta frajerja naredila zapisnik, ti bi ga morala vročiti, sploh ker glede na njega NIJZ pelje postopek proti tebi.
Ne pričakuj kaj več na sodišču oz ostalih organih, ker so vsi gnili.

Na kratko, osnova za odločbo za prekršek ne obstaja. Ampak to državnih rediteljev ne moti. Ko rok preteče, postane odločba veljavna, pa če je vse, kar je notri, čista laž.

otago ::

Avtor si lahko v miru prebere ZP-1, ZUP (kot subsidiarni zakon), si najde osnovo in jim predlaga, da se vse skupaj zavrže zaradi kršitev ali pa se obravnava kot opomin.

mprox ::

Zanima me še sledeče: Glede na to, da lahko v roku 5 dni podam izjavo, sklepam, da se tu štejejo delovni dnevi, ali pač?

Nič, napisal bom dejansko kar je bilo takrat tudi res. Dostavil sem neke stvari sestri, res pa je, da sem potem z manjšim "detourjem" podaljšal mojo pot domov, kjer so me ustavili. Ker pa še kar rad "zmrznem" pred uradnimi osebami ;(( je bila moja takratna izjava pač tako plitka neumna:)).

primoz4p ::

Zakon o pravdnem postopku (ZPP)
111. člen
Roki se računajo po dnevih, mesecih in letih.
Če je rok določen po dnevih, se ne všteje dan vročitve ali sporočitve oziroma dan dogodka, od katerega je treba šteti rok, temveč se vzame za začetek roka prvi naslednji dan.
Roki, ki so določeni po mesecih oziroma po letih, se končajo s pretekom tistega dne v zadnjem mesecu oziroma letu, ki se po svoji številki ujema z dnem, ko je rok začel teči. Če tega dneva v zadnjem mesecu ni, se konča rok zadnji dan v tem mesecu.
Če je zadnji dan roka sobota, nedelja, praznik ali drug dela prost dan, ki ga določa zakon o praznikih, se izteče rok s pretekom prvega prihodnjega delavnika.

primoz4p ::

Ups ...
Citiral sem napačen zakon; sicer pa je povsod enako (štejejo se tudi sobote, nedelje in prazniki)


Zakon o splošnem upravnem postopku (ZUP)
100. člen
(1) Roki se računajo po dnevih, mesecih in letih.
(2) Če je rok določen po dnevih, se ne všteje dan vročitve ali sporočitve oziroma dan dogodka, od katerega je treba šteti rok, temveč se vzame za začetek roka prvi naslednji dan. Rok, ki je določen po mesecih oziroma po letih, se konča s pretekom tistega dneva v mesecu oziroma letu, ki se po svoji številki ujema z dnem, ko je bilo komu kaj vročeno ali sporočeno, oziroma z dnem, ko se je zgodil dogodek, od katerega se šteje rok. Če tega dneva v zadnjem mesecu ni, se konča rok zadnji dan v tem mesecu.
(3) Konec roka je lahko označen tudi z določenim koledarskim dnem.
101. člen
(1) Začetka in teka rokov ne ovirajo nedelje in prazniki Republike Slovenije ali dela prosti dnevi v Republiki Sloveniji.
(2) Če je zadnji dan roka nedelja ali praznik Republike Slovenije ali dela prost dan v Republiki Sloveniji ali kakšen drug dan, ko se pri organu, pri katerem je treba opraviti dejanje postopka, ne dela, se izteče rok s pretekom prvega naslednjega delavnika.

MIHAc27 ::

Moj nasvet, definitivno nekaj napiši, ne ignoriraj.

Sam sem podobno opozorilo ignoriral, ko me je slikal radar (češ: ok, sem kriv, kaj naj pišem), pa sem potem poleg kazni dobil še 90€ neke sodne takse, ki jo nikoli prej nisem.

Jaz bi v tvojem primeru napisal tako kot je bilo, pa da pač mi ni jasno sploh kakšen prekršek naj bi storil.

P.S.: Gre slučajno za Celjsko regijo?

Machete ::

Kaj ni jasno kakšen prekršek? Takrat je bilo gibanje prepovedano (z odlokom i guess), ustavljali so motoriste, kolesarilo se je lahko. Ker vožnja z motorjem ni bila smatrana kot rekreacija. Za vse ostale pravne in ustavne klobase pa se bo treba pozanimati in pohiteti. Možnosti za ugovor imaš veliko. Z neba pa ne bo padlo nič.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Kralj5 ::

Za kršitev prepovedi gibanja je bila aprila kazen relativno nizka? 40/20Eur?

ideep ::

Vsaka odločba je napisana po ZUPU. Ampak tole ni odločba, vseeno velja ZUP. Izjasni se, da si samohranilec in da si moral po mlek v štacuno. Naj ti izdajo vsaj opomin, da se zavedaš svojih poseldic in da ne boš nikoli več. (lol) Treba je pač pojamrat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ideep ()

mirator ::

mprox je izjavil:

5 dni roka za podajo izjave piše. Piše pač, da če tega ne storim, v prihodnosti med postopkom ne bom moral česa izpodbijati. Tako nekako, trenutno nimam obvestila pri sebi, imam pa slikano prvo stran:
 Obvestilo

Obvestilo


Saj v obvestilu lepo piše po katerem odloku je bila narejena ovadba ter tudi št. ur. lista. Tam lepo piše, da je gibanje in zadrževanje po javnih površinah prepovedano. Je pa precej izjem, med katerimi ni izjeme, da se voziš kar tako.
Moje mnenje je, da se pisno odzoveš in razložiš, da si se cel dan učil ali delal na računalniku in si spregledal ukrep. Tako si boš mogoče prislužil samo opomin. Ne izmišljuj pa si dejanj, ki jim ne bodo verjeli kot npr. pomoč sorodnikuali komur koli drugemu in podobno. S tem si boš pa gotovo prislužil denarno kazen.

Aston_11 ::

mprox je izjavil:

Zanima me še sledeče: Glede na to, da lahko v roku 5 dni podam izjavo, sklepam, da se tu štejejo delovni dnevi, ali pač?
5 dni je pet dni.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Partnerko dobil radar (z mojim avtomobilom) (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Na cesti
30186897 (51893) Darko!
»

Plačilo kazni za prometni prekršek? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6725358 (12673) Aston_11
»

LPP obvestilo - parkiranje

Oddelek: Na cesti
255491 (4249) SeMiNeSanja
»

Kazen za prometni prekršek dan po dogodku (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Na cesti
22735782 (29888) babilon007
»

Prekršek - obtožen, ne samo obdolžen - lastnik. (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
11726283 (22113) solatko

Več podobnih tem