Forum » Loža » Meso v trgovini pred iztekom roka
Meso v trgovini pred iztekom roka
A-242 ::
Prihodnost:
https://www.theguardian.com/environment...
Prihodnost je sicer v vedno manjsi kolicini mesa in vedno vecji uporabi soje ipd. ker je donos na hektar bistveno vecji. 2050 nas bo 10 miljard. Tako da navalite na meso, dokler ne postane predrago
The world has enough for everyone's needs, but not everyone's greed.
- Mahatma Gandhi
- Mahatma Gandhi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: A-242 ()
Valvoline ::
Vsakdo ima to moznost. Kot ima vsakdo moznost jesti v mcdonaldsu ali si pripraviti doma. Vprasanje je samo odnos do hrane. Ali ga imas, ali pa nimas.
Ok, če se torej vsi odločimo (se pravi 900k gospodinjstev v Sloveniji) za to, so lokalne pridelovalne kapacitete veliko premajhne (za predlagane direktne odkupe pri kmetih, da bo jasno, o čem govorimo!), že sedaj se meso UVAŽA. Ponekod imaš zelo presenetljiva, da ne rečem strašno naivna, izhodišča. Sem moral it pogledat, nisem pravilno napisal, tule je boljše prikazano.
Ne. Slovenski kmeti izvozijo ogromno zelo kvalitetnega mesa in smo vec kot sposobni zadovoljiti svoje potrebe po mesu - kar za zelenjavo npr. ne drzi, celotna Slovenija je orientirana samo na meso, poljscin skoraj ni. Samo tega mesa v merkatorju/tusu/sparu/... ne bos dobil, oz. ne v Slovenskih, te zrezki grejo v Austrijo in Nemcijo (,...), mi pa jemo slabse lokalno meso (narejeno seveda po enakih spodnjih standardih) oz. tisto pri katerem ima trgovec vec dobicka, ce je iz madzarske, poljske, hrvaske je za trgovca cisto nepomembno. Pomembna je samo razlika med prodajno in nabavno ceno.
Cisto preprost test (Lust je to sicer precej popravil, prej je bil vecji obup), pojdi v razlicne trgovine, in malo povohaj paradiznike. No tu je razlika, ti bo nos vse povedal, samo pri paradajzih se voha, meso je malo bolj zahebano).
Tale "samooskrba" je pa malo sinteticna, kot je zgoraj nekdo napisal, ce mesa ne dobi "od kmeta", ga pac ne je. In v tistih 20% bos nasel marsikaj, od vegetariancev dalje.
Naceloma je res teko. Slo kakovost gre v izvoz. Zakaj bi npr cenovno ugodna argentinska govedina k je dejansko priznano najboljsa na svetu bila slabsa kot slovenska?
showsover ::
Forumska nadgradnja teme je bila, da vsak odkupuje pri lokalnem kmetu, ker pač (brez obkljukanih izjem) se ne more voziti po Sloveniji, to je point, če statistika kaže 80% samooskrbnost, nimam možnosti, da ne verjamem, čeprav sem morda lahko presenečen nad krivuljami, ker nimam kakovostnejših podatkov, ščipanje v levem kolenu pa, vsaj zaenkrat, ni zanesljiv in priznan (da ne rečem - strokoven) argument. Torej, uradna samooskbrnost z mesom v RS je 80%, če statistika iz 2018 (!) laže, nikakor ne morem pomagati. Ampak vseeno ne hodi 720k gospodinjstev direktno h kmetom na odkup mesa, se to strinjamo? In če bi se valilo toliko gospodinjstev h kmetom, bi se to (dobesedno) videlo iz aviona. In ja, kot je že nekdo napisal, kmet za lastno rabo drugače hrani živino kot za prodajo, imaš pa tudi meso različne pridelave in cene. če je sledljivost.
A-242 ::
Forumska nadgradnja teme je bila, da vsak odkupuje pri lokalnem kmetu, ker pač (brez obkljukanih izjem) se ne more voziti po Sloveniji, to je point, če statistika kaže 80% samooskrbnost, nimam možnosti, da ne verjamem, čeprav sem morda lahko presenečen nad krivuljami, ker nimam kakovostnejših podatkov, ščipanje v levem kolenu pa, vsaj zaenkrat, ni zanesljiv in priznan (da ne rečem - strokoven) argument. Torej, uradna samooskbrnost z mesom v RS je 80%, če statistika iz 2018 (!) laže, nikakor ne morem pomagati. Ampak vseeno ne hodi 720k gospodinjstev direktno h kmetom na odkup mesa, se to strinjamo? In če bi se valilo toliko gospodinjstev h kmetom, bi se to (dobesedno) videlo iz aviona. In ja, kot je že nekdo napisal, kmet za lastno rabo drugače hrani živino kot za prodajo, imaš pa tudi meso različne pridelave in cene. če je sledljivost.
Ja seveda. Komfort vs kvaliteta. In nikoli ne bojo vsi hodili do kmeta, imajo pa moznost. Ergo, lahko gres do kmeta, ce hoces seveda. Pa po pravici povedano, se mi tudi zdi bolj prav, da zasluzi kmet ne pa preprodajalec, ki na eni strani odira kmeta na drugi strani pa kupca - kljub temu, da vecina ljudi v Sloveniji zivi in sluzi tocno iz tega koncepta.
Ali drugace, pri zelenjavi imamo se precej slabso samooskrbo pa lahko dobis se vedno vecino poljscin od kmeta. Ergo, odnos do hrane vecine je ocitno precej bolj "kilav" (roko na srce, ce pogledas, da je za vecino Slovenske populacije dunajc & pomfri vrhunec kulinaricnega dozivetja... mislim, da sem nazadnje pohanje jedel nekje 10+ let nazaj), da se to da.
The world has enough for everyone's needs, but not everyone's greed.
- Mahatma Gandhi
- Mahatma Gandhi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: A-242 ()
Invictus ::
Prihodnost je sicer v vedno manjsi kolicini mesa in vedno vecji uporabi soje ipd. ker je donos na hektar bistveno vecji. 2050 nas bo 10 miljard. Tako da navalite na meso, dokler ne postane predrago
Soja, najbolj gensko spremenjeno živilo...
Ne hvala...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
showsover ::
Glede na uradno 80% samo-oskrbnost, se dovolj pridela 4/5 mesa v Sloveniji, ki v Sloveniji tudi ostane, to verjetno pomeni samo-oskrbnost, metodologijo ugotavljanja prepuščam slovenskim (!) birokratom (!)... Če ne morem verjeti slovenskim (!) uradnim (!) podatkom, katerim agregatnim podatkom pa naj verjamem? Slo-tech.com forumu? Ok...
stara mama ::
Ce nima pol pa ni pravi kmet. Je *popoldanski* kmetovalec z max 2-3 krave ter par svinj doma, ti ponavadi mesa sploh ne prodajajo. Tega je vedno manj ker se ne splaca, pa vasi se pospeseno praznijo. Poznam par pravih kmetov, tudi takih wanabee. Zato pa vem kaj govorim. Profi kmet prodaja slabse meso k je tisto po trgovinah. Ce hoces pravo domace meso si bos mogu omislit lastno manjso kmetijo, ker pri *domacem kmetu tm* tega ne bos dobil.
Ne boš verjel, sem odraščal na kmetiji za razliko od tebe, ki samo "poznaš kmete" in "veš kaj govoriš".
Če kmet redno prodaja meso, potem ni kmet, ampak mesar. Malo je pa takih junakov, ki se lahko grejo kmetovanje, mesarijo in trgovino/distribucijo hkrati. Taki imajo ponavadi zaposlene, sami se pa imenujejo vodje/šefi/lastniki/ipd...
__Devil__ ::
Velikokrat sem kupil razne slanine, klobase in ostale suhe izdelke malo pred iztekom roka saj so cene ugodne, pa še ni bilo težav. Je pa odvisno kakšno meso kupiš, mogoče piščanec res ni dober nakup pred iztekom roka. Tudi sire in jogurte se da porabit pred iztekom oz. tudi po napisanem roku. Se pa vidi, da so recimo zrezki ali kakšni čevapčiči pred iztekom roka že malo blede barve, vendar so še vedno ok.
A-242 ::
Prihodnost je sicer v vedno manjsi kolicini mesa in vedno vecji uporabi soje ipd. ker je donos na hektar bistveno vecji. 2050 nas bo 10 miljard. Tako da navalite na meso, dokler ne postane predrago
Soja, najbolj gensko spremenjeno živilo...
Ne hvala...
Tudi jaz nisem fan, pa ne zaradi "gensko spremenjeno" ampak mi cisto po okusu ne sede. Ampak tja gremo, ce se ne bo razmnozevaje cloveskih zivali ustavilo. Pac zdaj jedo sojo zivali, potem dele teh zivali jemo mi. Zelo neoptimalno, ce nimas hrane v izobilju in to se zna prekucniti.
Mimogrede kar pripravi se, da bo kmalu gensko spremenjeno vse. EU se se nekaj upira ampak bo pokleknila. (Lahko bi navezal na to, da nova tehnologija ne pomeni vedno boljse - ergo, web je velik korak nazaj v razvoju)
The world has enough for everyone's needs, but not everyone's greed.
- Mahatma Gandhi
- Mahatma Gandhi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: A-242 ()
A-242 ::
Glede na uradno 80% samo-oskrbnost, se dovolj pridela 4/5 mesa v Sloveniji, ki v Sloveniji tudi ostane, to verjetno pomeni samo-oskrbnost, metodologijo ugotavljanja prepuščam slovenskim (!) birokratom (!)... Če ne morem verjeti slovenskim (!) uradnim (!) podatkom, katerim agregatnim podatkom pa naj verjamem? Slo-tech.com forumu? Ok...
Tole sem gledal: https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/...
Spodaj imas tabelo, na prebivalca racunajo 92,6 kg mesa na leto. Ne poznam nikogar (no mogoce enega , samo ta je zrel za psihiatrijo, mu je to "poza"), ki bi pozrl take kolicine (s tem, da je "zdravo zivecih" in vegijev vedno vec) kar pomeni, da gre tole gladko cez 100kg/leto
The world has enough for everyone's needs, but not everyone's greed.
- Mahatma Gandhi
- Mahatma Gandhi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: A-242 ()
A-242 ::
A imaš števec na gobcu?
No, sem clovek, tako da morda sodis po sebi. Pes? Hijena? No nima veze...
Ampak poglejmo, baje naj bi bilo veganov 5% (RTV Slovenija, pac v vecjih mestih vec, na periferiji 0). Vegetariancev je sigurno enkrat vec, recimo 10%, potem so pa se tisti, ki jedo zdravo, in sem in tja kaksen rep zagrizejo. Dajmo jim 5%. Bom zanemaril otroke ipd., ki pojedo manjse kolicine - zato da zabetoniram tistih 20% zgoraj.
Ce pogledas tistole stevilko, znese ~111kg/leto na prebivalca, to je lep zrezek vsak dan, celo leto, pa je 111kg po mojem nizka ocena. A rabis za to stevec na svojem "gobcu"?
The world has enough for everyone's needs, but not everyone's greed.
- Mahatma Gandhi
- Mahatma Gandhi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: A-242 ()
showsover ::
Lahko razčleniš, glede na napisano, se ti zdi veliko? Meni tudi...
Samo, če dobro premisliš, se kar hitro nabere.
🥩 in 🍖
Ne morem kaj dosti reči, ker nimam boljših podatkov.
In če kg mesa košta nekje do 20€/kg, recimo 10€/kg, je to jurja letno samo za meso.
Pa, hmm, ok..
Ne vem boljše.
Samo, če dobro premisliš, se kar hitro nabere.
🥩 in 🍖
Ne morem kaj dosti reči, ker nimam boljših podatkov.
In če kg mesa košta nekje do 20€/kg, recimo 10€/kg, je to jurja letno samo za meso.
Pa, hmm, ok..
Ne vem boljše.
Utk ::
Pa si štel še salame, klobase, hrenovke, paštete, kosti v juhi, pa ves ostali odpadek, in odpadek, ki se enostavno ne porabi? Morda je pa celo še hrana za živali tu not, čeprav dvomim. Meso ni samo tist zrezek, ki ga ti vidiš.
A-242 ::
Pa si štel še salame, klobase, hrenovke, paštete, kosti v juhi, pa ves ostali odpadek, in odpadek, ki se enostavno ne porabi? Morda je pa celo še hrana za živali tu not, čeprav dvomim. Meso ni samo tist zrezek, ki ga ti vidiš.
Tole je gtfo nasel na statisticnem uradu. Tako, da boljsih podatkov ne bos dobil.
Sicer vmes sem se zbrskal, da je zgornja, s strani zdravnikov se "dovoljena" (World Cancer Research Fund - s tem, da za to mejo govorijo o kuhanem mesu - ~500g na teden), meja rdecega mesa, na dan 71g. V kakrsnikoli obliki, s tem, da so predelane bolj skodljive. Tudi, ce pojedo polovico mesa od perjadi (ki je vecina ljudi ne mara prevec), se s 300g na dan useka krepko cez njo.
Se mi zdi pa kolicina cisto ok, na to kar sem videl na ruralnem stajerskem, kjer brez "cegla" mesa na mizi za kosilo pac ne gre. Sicer pa tudi ponudba slovenskih gostilen pove vse.
The world has enough for everyone's needs, but not everyone's greed.
- Mahatma Gandhi
- Mahatma Gandhi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: A-242 ()
Utk ::
Podatki so že v redu in so takšni kot so. Jaz se čudim od kod čudenje tem podatkom. Meni se zdijo realni.
A-242 ::
Podatki so že v redu in so takšni kot so. Jaz se čudim od kod čudenje tem podatkom. Meni se zdijo realni.
Aja, jah meni se zdi noro veliko. Malo sem na hitro racunal, ne pridem do tistih 500g rdecega mesa na teden niti cez praznike.
The world has enough for everyone's needs, but not everyone's greed.
- Mahatma Gandhi
- Mahatma Gandhi
Utk ::
Na teden poješ en šnicel in 20 dag salame? Ja hvala bogu, če samo tolko, ampak to ni povprečje.
A110 ::
kdo pa poje pol kilski zrezek vsak dan? sam imam 85kg in redko pojem več (kvečjemu manj) kot 200g na obrok. pa še to navadno jem meso samo za kosilo. Da ne omenjam žensk ki pojejo verjetno samo polovico tega.
A-242 ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
500g na teden je neko povprečje, kar je pa daleč od 100kg na leto.
Jah to naredi celo zadevo se bolj "odbito", ce je 500g povprecje, potem mora velik del populacije pojesti se precej vec. Mislim, 500g / teden se morda se ne bi tako zelo cudil (ceprav se mi osebno zdi veliko), ampak tukaj govorimo o 4x toliko na teden.
The world has enough for everyone's needs, but not everyone's greed.
- Mahatma Gandhi
- Mahatma Gandhi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: A-242 ()
IL_DIAVOLO ::
Se bos moral naučit vagat toplotno obdelan zrezek, ne pa surovega s kostmi vred.
Za te številke bi moral pojest 2kg mesa tedensko. Kaj si nor ti?
Za te številke bi moral pojest 2kg mesa tedensko. Kaj si nor ti?
A-242 ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Se bos moral naučit vagat toplotno obdelan zrezek, ne pa surovega s kostmi vred.
Za te številke bi moral pojest 2kg mesa tedensko. Kaj si nor ti?
Ne jaz: https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/...
The world has enough for everyone's needs, but not everyone's greed.
- Mahatma Gandhi
- Mahatma Gandhi
starfotr ::
A imaš števec na gobcu?
No, sem clovek, tako da morda sodis po sebi. Pes? Hijena? No nima veze...
Ampak poglejmo, baje naj bi bilo veganov 5% (RTV Slovenija, pac v vecjih mestih vec, na periferiji 0). Vegetariancev je sigurno enkrat vec, recimo 10%, potem so pa se tisti, ki jedo zdravo, in sem in tja kaksen rep zagrizejo. Dajmo jim 5%. Bom zanemaril otroke ipd., ki pojedo manjse kolicine - zato da zabetoniram tistih 20% zgoraj.
Ce pogledas tistole stevilko, znese ~111kg/leto na prebivalca, to je lep zrezek vsak dan, celo leto, pa je 111kg po mojem nizka ocena. A rabis za to stevec na svojem "gobcu"?
Nihče na tem svetu ni vegan. Ko si še bil pri mami, te je preko popkovine hranila ... Hm z nevegansko hrano.
A-242 ::
Nihče na tem svetu ni vegan. Ko si še bil pri mami, te je preko popkovine hranila ... Hm z nevegansko hrano.
Briga me za vegane, stevilke cruncham.
The world has enough for everyone's needs, but not everyone's greed.
- Mahatma Gandhi
- Mahatma Gandhi
Utk ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Se bos moral naučit vagat toplotno obdelan zrezek, ne pa surovega s kostmi vred.
Za te številke bi moral pojest 2kg mesa tedensko. Kaj si nor ti?
Ampak v statistiki je surovo meso s kostmi vred. Statistik ne ve kolk si ga ti zažgal in izcedil vode ven. Pol kile surovega mesa na teden je malo malo.
A-242 ::
kdo pa poje pol kilski zrezek vsak dan? sam imam 85kg in redko pojem več (kvečjemu manj) kot 200g na obrok. pa še to navadno jem meso samo za kosilo. Da ne omenjam žensk ki pojejo verjetno samo polovico tega.
Ne pol kilski zrezek, se nisva razumela, priporocilo je 500g kuhanega rdecega mesa na TEDEN (71g na dan)
The world has enough for everyone's needs, but not everyone's greed.
- Mahatma Gandhi
- Mahatma Gandhi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: A-242 ()
shadeX ::
Zadeva deluje nekako tako:
1. Trgovec vrne proizvajalcu izdelke ko jim poteče rok (če se gre za večje količine)
2. Proizvajalec te izdelke prepakira v drugo embalažo na kateri je napisan daljši rok trajanja
3. Če je proizvajalec šalabajzer bo samo etiketo z novim datumom čez prelimal (če opazite na embalaži kjer je rok trajanja in ne zgleda "naravno" ampak nekaj čez prelepljeno pomeni da je tisto bilo že vrnjeno ker je zadeva pretekla).
4. Točka 3 ni velikokrat ni samoumevna, predvsem iz razloga ker proizvajalec želi to zamolčati tudi trgovcu, bi pa trgovec opazil čez prelimane etikete.
Nauk: Če je zadeva pretekla ni "nič" narobe in če je vonj, ter okus običajen potem pač poješ. Sporna je zadeva, ki sem jo opisal zgoraj, sploh če se gre za kakšne izdelke, ki so hitreje pokvarljivi, npr jogurti, mleko itd.
To se tudi vse vrne, prepasterizira, zapakira nazaj in odpošlje končnim kupcem.
1. Trgovec vrne proizvajalcu izdelke ko jim poteče rok (če se gre za večje količine)
2. Proizvajalec te izdelke prepakira v drugo embalažo na kateri je napisan daljši rok trajanja
3. Če je proizvajalec šalabajzer bo samo etiketo z novim datumom čez prelimal (če opazite na embalaži kjer je rok trajanja in ne zgleda "naravno" ampak nekaj čez prelepljeno pomeni da je tisto bilo že vrnjeno ker je zadeva pretekla).
4. Točka 3 ni velikokrat ni samoumevna, predvsem iz razloga ker proizvajalec želi to zamolčati tudi trgovcu, bi pa trgovec opazil čez prelimane etikete.
Nauk: Če je zadeva pretekla ni "nič" narobe in če je vonj, ter okus običajen potem pač poješ. Sporna je zadeva, ki sem jo opisal zgoraj, sploh če se gre za kakšne izdelke, ki so hitreje pokvarljivi, npr jogurti, mleko itd.
To se tudi vse vrne, prepasterizira, zapakira nazaj in odpošlje končnim kupcem.
IL_DIAVOLO ::
kdo pa poje pol kilski zrezek vsak dan? sam imam 85kg in redko pojem več (kvečjemu manj) kot 200g na obrok. pa še to navadno jem meso samo za kosilo. Da ne omenjam žensk ki pojejo verjetno samo polovico tega.
Ne pol kilski zrezek, se nisva razumela, priporocilo je 500g kuhanega rdecega mesa na TEDEN (71g na dan)
Ja, to je približno 2 manjša kosa. Kar je popolnoma dovolj.
Cisto pretiravaje s 100kg na leto lol
Master_Yoda ::
Mimogrede kar pripravi se, da bo kmalu gensko spremenjeno vse. EU se se nekaj upira ampak bo pokleknila.
Jap, to je bilo pricakovano takoj ko je nemski Bayer kupil Monsanto.
In smesno: pred tem ko je bil se Ameriski so tozbe proti njemu vecinoma padale, po prevzemu pa kar velike tozbe nenadoma uspejo :D.
Dovie'andi se tovya sagain.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Master_Yoda ()
showsover ::
Samo jaz pa mam rad meso in da je še malo krvavo.
Me vrne v... V... No... Nekam... Ko je bilo vse bolj zobato :-))
Mam že napisano tisto ŽZ in oporoka je samoumevna, če sistem odpove, no...
Matilda pride včasih na kakšno šilce ;-)
Me vrne v... V... No... Nekam... Ko je bilo vse bolj zobato :-))
Mam že napisano tisto ŽZ in oporoka je samoumevna, če sistem odpove, no...
Matilda pride včasih na kakšno šilce ;-)
solatko ::
No malo za tisto domače, od kmeta -
imel sem mojstra, ki je bil poleg službe, še malo kmeta. Na leto je sfutral okoli 15 pujsov, 3-4 zase, ostalo za prodajo. Tiste za prodajo je futral s pomijami iz fabriške menze z vsemi dodatki, s katerimi so delali te malice.
Tistim svojim pa je lepo žena skuhala tako hrano, ki je za prašiče - pesa, repa, zelenjava, krompir,...
Tisti iz fabrike, ki so pri njem kupili prašiča, so to storili samo enkrat, saj je bilo meso zanič, vendar je bilo dosti takih, ki so radi kupovali "od kmeta, domače", da je imel vsako leto, kar lep zaslužek iz tega naslova.
Sem pa imel sodelovca iz dolenjske, ki je goveje meso kupoval samo pri enem kmetu v vasi, ki je edini krmil živino brez silaže in on mi je parkrat zrihtal 20-30kg tega mesa, je bilo pa res za prste lizat in zrezek od 20-25dkg je ostal enako velik, tudi po obdelavi, ni šel na pol.
imel sem mojstra, ki je bil poleg službe, še malo kmeta. Na leto je sfutral okoli 15 pujsov, 3-4 zase, ostalo za prodajo. Tiste za prodajo je futral s pomijami iz fabriške menze z vsemi dodatki, s katerimi so delali te malice.
Tistim svojim pa je lepo žena skuhala tako hrano, ki je za prašiče - pesa, repa, zelenjava, krompir,...
Tisti iz fabrike, ki so pri njem kupili prašiča, so to storili samo enkrat, saj je bilo meso zanič, vendar je bilo dosti takih, ki so radi kupovali "od kmeta, domače", da je imel vsako leto, kar lep zaslužek iz tega naslova.
Sem pa imel sodelovca iz dolenjske, ki je goveje meso kupoval samo pri enem kmetu v vasi, ki je edini krmil živino brez silaže in on mi je parkrat zrihtal 20-30kg tega mesa, je bilo pa res za prste lizat in zrezek od 20-25dkg je ostal enako velik, tudi po obdelavi, ni šel na pol.
Delo krepa človeka
bobiii16 ::
Vsakdo ima to moznost. Kot ima vsakdo moznost jesti v mcdonaldsu ali si pripraviti doma. Vprasanje je samo odnos do hrane. Ali ga imas, ali pa nimas.
Ok, če se torej vsi odločimo (se pravi 900k gospodinjstev v Sloveniji) za to, so lokalne pridelovalne kapacitete veliko premajhne (za predlagane direktne odkupe pri kmetih, da bo jasno, o čem govorimo!), že sedaj se meso UVAŽA. Ponekod imaš zelo presenetljiva, da ne rečem strašno naivna, izhodišča. Sem moral it pogledat, nisem pravilno napisal, tule je boljše prikazano.
Ne. Slovenski kmeti izvozijo ogromno zelo kvalitetnega mesa in smo vec kot sposobni zadovoljiti svoje potrebe po mesu - kar za zelenjavo npr. ne drzi, celotna Slovenija je orientirana samo na meso, poljscin skoraj ni. Samo tega mesa v merkatorju/tusu/sparu/... ne bos dobil, oz. ne v Slovenskih, te zrezki grejo v Austrijo in Nemcijo (,...), mi pa jemo slabse lokalno meso (narejeno seveda po enakih spodnjih standardih) oz. tisto pri katerem ima trgovec vec dobicka, ce je iz madzarske, poljske, hrvaske je za trgovca cisto nepomembno. Pomembna je samo razlika med prodajno in nabavno ceno.
Cisto preprost test (Lust je to sicer precej popravil, prej je bil vecji obup), pojdi v razlicne trgovine, in malo povohaj paradiznike. No tu je razlika, ti bo nos vse povedal, samo pri paradajzih se voha, meso je malo bolj zahebano).
Tale "samooskrba" je pa malo sinteticna, kot je zgoraj nekdo napisal, ce mesa ne dobi "od kmeta", ga pac ne je. In v tistih 20% bos nasel marsikaj, od vegetariancev dalje.
Naceloma je res teko. Slo kakovost gre v izvoz. Zakaj bi npr cenovno ugodna argentinska govedina k je dejansko priznano najboljsa na svetu bila slabsa kot slovenska?
že ko si napisal da paradižik od lušta drži si zajebal vso svojo znanost. Paradižnik ne diši, dišijo pa veje na katerih je paradižik, zato lušt to daje poleg. Luštov paradižnik je za moje pojme zanič.Najboljši je domač
Machete ::
Luštov paradajz je kar nekaj. Mogoče je v prvih mesecih obratovanja še malce odstopal od ostalih. Potem je postal isti generični brezokusneš kot vse sotalo. Ne vem kje folku veselje, da je te zelenjave čisto brez okusa (pa kupljen brstični ohrovt) itd.. Raje ne kupim, četudi jem kvaliteten paradižnik samo 3 tedne na leto.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
Utk ::
Če že treba kupit paradajz v trgovini, je najboljši hrvaški, ko ga imajo, v predsezoni, ko ga pri nas še ni. Normalno da ne zdaj, naprimer. Ampak je tudi najcenejši, pa ga zato nihče noče kupit, in ga zato niti nimajo zmeraj. Lušt je precenjeno sranje, ostalo je pa samo sranje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
A-242 ::
že ko si napisal da paradižik od lušta drži si zajebal vso svojo znanost. Paradižnik ne diši, dišijo pa veje na katerih je paradižik, zato lušt to daje poleg. Luštov paradižnik je za moje pojme zanič.Najboljši je domač
Ni bil point v tem kaksen je lustov paradiznik, tako da si tukaj predvsem sam zajebal vso svoje razumevanje. Sicer se pa poisci pod: List of fallacies @ Wikipedia
The world has enough for everyone's needs, but not everyone's greed.
- Mahatma Gandhi
- Mahatma Gandhi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: A-242 ()
showsover ::
Ja, ni 2x za reč. To pač tako je.
Če nimaš domačih ali žlahtnih resursov, si f*cked...
Ampak to je večina.
Ne vem, zakaj refleksno (mogoče zato) nasprotujem, če nimam nič od tega.
Kaj zdaj idealisti, kvj*, jaz sem vsaj pošten!
Če nimaš domačih ali žlahtnih resursov, si f*cked...
Ampak to je večina.
Ne vem, zakaj refleksno (mogoče zato) nasprotujem, če nimam nič od tega.
Kaj zdaj idealisti, kvj*, jaz sem vsaj pošten!
Master_Yoda ::
Luštov paradajz je kar nekaj. Mogoče je v prvih mesecih obratovanja še malce odstopal od ostalih.
To sem tudi jaz opazil - Prvo leto je mel boljsi okus od genericnega spanskega, etc. Naslednje leto pa isto sr.
Mozno pa da je bil to samo placebo prvo leto.
Dovie'andi se tovya sagain.
Valvoline ::
Lust je blagovna znamka, majo pa vec razlicnih sort paradiznika, najbolj iskan in prodajan je grapolo. Najboljsi je paradiznik iz makedonije, ne mores verjet kaksen je to popoln okus in kakovost, enako velja za papriko. Sosed sofer ga obcasno prnese k ma turo s tovornjakom. Extra je tudi spanski grapolo iz spara.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Valvoline ()
m0LN4r ::
Ga kdaj kupite (poredko vzamem kako malenkost a večinoma mesa ne kupujem v trgovini), so že ble kake težave. Konec novembra sem v Mercatorju vzel piščančji file, naslednji dan je bil rok uporabe. Pa sem skoraj bruhal, kadar pa doma zaužijem salame, golaž, domače hrenovke pa dosedaj v vseh teh letih nobenih težav.
Naceloma samo govedino, ostalo pa ne. Sem naletel ze tudi na meso v roku uporabe, piscancje in je smrdelo po urinu. Niti macek ni hoto jest.
Zdaj vrzem meso takoj v zmrzovalnik.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
;-) ::
Večino mesa (95%) kupimo od lokalne kmetije ki prodaja svoje pridelano meso, načeloma kupim še toplega, tako da problemov s potekom roka nimam, ker me čaka v skrinji na -24 dokler ga ne uporabim, večji del probamo pojesti brez zamrzovanja.
Barakuda1 ::
Lušt v Lidlu kupijo polj vas tu za nos vlečejo da je to oh in ah paradajz
Itak da je nateg.
Lušt je zgolj ime "firme", paradižnik pa je običajno sorte grapolo, vzgojen na hidroponiki in velikorat
tudi "umetno" obarvan.
Njihova prednost je zgolj krajša transportna pot ... od njih do trgovca, to pa je tudi vse.
Preden se razburiš pomisli, če ne gre morda za sarkazem
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Barakuda1 ()
MIHAc27 ::
Tik pred rokom kupim meso, samo če se namerava isti dan ali takoj naslednji porabit, pa da izgleda ok.
Mletega mesa nikoli ne kupim pred iztekom, pa rib tudi ne.
Se mi je že zgodilo... kupim v Hofer 2x iste čevape. Ene zmažemo, so bili super. Drugi so ostali neodprti. Čez dva dni jih odpremo, so malo čudno dišali, bili sivi. Jih vseeno popečem, ampak po enem testnem grizu je letelo direkt v smeti. Pa so bili vsaj še 2 dni pred rokom.
V zmrzovalnik damo izjemoma kaj, če se naenkrat ne porabi. Pa moja žena zmrznjenih rib ne mara, čeprav prisega na ribe.
Mletega mesa nikoli ne kupim pred iztekom, pa rib tudi ne.
Se mi je že zgodilo... kupim v Hofer 2x iste čevape. Ene zmažemo, so bili super. Drugi so ostali neodprti. Čez dva dni jih odpremo, so malo čudno dišali, bili sivi. Jih vseeno popečem, ampak po enem testnem grizu je letelo direkt v smeti. Pa so bili vsaj še 2 dni pred rokom.
V zmrzovalnik damo izjemoma kaj, če se naenkrat ne porabi. Pa moja žena zmrznjenih rib ne mara, čeprav prisega na ribe.
m0LN4r ::
Pri pakiranju mesa, ki ni namenjen zamrzovanju, je higiena "mesarja", klavnice, pakirnice kljucnega pomena. Moja mama je delala v mesnici nekaj let, tam se dela v rokavicah, haljah, z maskami pri skoraj 0 stopinj in se je 1x na 24ur kompletni trak, prisla firma in spucala, generalno oprala itn.
Domaci kmet, ko kolje je pa vprasanje, ce dela z rokavicami, pri 0 stopinj, ima vse pladnje, orodje, noze, sveze oprane, pa da ni glih sel vmes se na malo potrebo in si pozabil roke umit. Meso od kmeta das itak takoj v skrinjo in pac ne ves.
Kdor kupuje meso od kmetov poleti oz. v toplem obdobju, itak nima pojma kaj kupuje, da ne zacnem o muhah.
Kateri manjsi lokalni kmet, pa ima namensko sterilno hladilnico za razkosanje, ciscenje in pakiranje mesa zravn vsega pa to pocne v rokavicah, masko in sterilnim orodjem?
PS: Najbolj tezko delo "domacega mojstra" je pri razkosanju, vzeti ven crevesje, mehur, da se slucajno kaj ne razlije, spricne, malo dreka pride ven, nima veze, pol imas problem.
Mene so se stari starsi ucili, da je najboljse klati, ko je sneg in zival mora biti na tesce vsaj en dan. Danes se kmeti na to pozvizgajo, zakoljeno pa ce slucajno prepiknejo creva ali mehur, tudi ni problema, saj splahnejo z slaufom vode takoj, preden sosed pride kupit.
Domaci kmet, ko kolje je pa vprasanje, ce dela z rokavicami, pri 0 stopinj, ima vse pladnje, orodje, noze, sveze oprane, pa da ni glih sel vmes se na malo potrebo in si pozabil roke umit. Meso od kmeta das itak takoj v skrinjo in pac ne ves.
Kdor kupuje meso od kmetov poleti oz. v toplem obdobju, itak nima pojma kaj kupuje, da ne zacnem o muhah.
Kateri manjsi lokalni kmet, pa ima namensko sterilno hladilnico za razkosanje, ciscenje in pakiranje mesa zravn vsega pa to pocne v rokavicah, masko in sterilnim orodjem?
PS: Najbolj tezko delo "domacega mojstra" je pri razkosanju, vzeti ven crevesje, mehur, da se slucajno kaj ne razlije, spricne, malo dreka pride ven, nima veze, pol imas problem.
Mene so se stari starsi ucili, da je najboljse klati, ko je sneg in zival mora biti na tesce vsaj en dan. Danes se kmeti na to pozvizgajo, zakoljeno pa ce slucajno prepiknejo creva ali mehur, tudi ni problema, saj splahnejo z slaufom vode takoj, preden sosed pride kupit.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
m0LN4r ::
Jaz sem pri tastu enkrat jedel prehvaljenega "sveze" zaklanega domacega odojka, ki ga je prinesel od lokalnega kmeta. Meni je meso tega odojka pri vsakem vgrizu tako smrdelo po crevesju, da ga enostavno nisem mogel jest, pa sem rekel, da kaj takega se prinas doma nisem nikoli dozivel. To je bilo prvic, da mesa nisem mogel jest.
Oni so kr jedli naprej, saj so bli vajeni na ta domaci nivo pa se kr kupujejo meso od tega lokalca.
Oni so kr jedli naprej, saj so bli vajeni na ta domaci nivo pa se kr kupujejo meso od tega lokalca.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Machete ::
Prava domača svinjina ima zelo močan vonj po... well 'svinjini'. Mogoče te je to malce dezorientiralo, če nisi vajen doma pitanega in zaklanega prasca.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
m0LN4r ::
Prava domača svinjina ima zelo močan vonj po... well 'svinjini'. Mogoče te je to malce dezorientiralo, če nisi vajen doma pitanega in zaklanega prasca.Motilo me je ravno zaradi tega, ker sem odrastel na kmetiji, zraven kolin, sem tudi klal, razkosal, kuhal in jedel meso leta in leta in prinas se to dela pocasi, ampak zelo cisto in optimalno.
Jaz tocno vem, kdaj ima meso taksen vonj in to ni vonj po svinjini, to se tako rece unim, ko pridejo kupit, ce kaj pojamrajo slucajno.
Saj mi je tast isto govoril, ampak prepricanega ne mores prepricat. Jaz samo lahko povem, da prinas meso ne smrdi, kot smrdi meso raznih lokalnih kmetov, ki se ob strani prodajajo s prodajo mesa na crno in je treba na hitro, hitro nekaj zaklat, ker je treba prodat.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | salame in mesni izdelki, hofer/lidl/eurospin vs mercator/špar/tuš (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 13065 (7029) | c3p0 |
» | Rastlinsko-meso-US (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 9341 (7674) | gushto |
» | Nobel Kebab (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 44862 (31308) | Mare2 |
» | Healthy Affordable Food - Official ThreadOddelek: Loža | 2184 (1578) | detroit |
» | Kaj se dogaja s "kvaliteto" mletega mesa? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 28959 (24954) | Okapi |