Forum » Loža » Ali je vsak lahko vegan? Zakaj nekateri uspejo in nekateri ne
Ali je vsak lahko vegan? Zakaj nekateri uspejo in nekateri ne
Aquafriend ::
Aquafriend je izjavil:
Glede bolecine rastlin. Ce rastlini odtrgas samo plod ali list, jo pustis ziveti. Saj ji pustis korenine. Po nacelu starodavnih ljudstev in karme je najboljse se hraniti s plodovi, semeni in deli rastlin, ki ne vplivajo na smrt rastline.
po tej logiki si lahko potem vegetarijanec npr. pomolzeš kravo.
Res je. S tega vidika je mleko ok. Ampak vegani se ga izogibajo zarad prepricanja, da se mleko v trgovinah dobi tako, da se krava oplodi, ko dobi telicka, se ga odvzame kravi in kravo molze. Gre se bolj za to, da vegani ne zelijo podpirat industrije, ki ubija zivali. Je pa res, da so jajca po energetski strukturi bolj ali manj enaka kot ce bi jedel meso. Ampak pri jajcih vsaj ohranis zivljenje kokosi. Vsaj doma na kmetiji.
Po drugi strani pa je sadje in zelenjava bistveno boljsa hrana kot so mlecni izdelki. Se posebej presno sadje in zelenjava in oreski, semena. Po energijski sestavi je to najboljsa hrana.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Aquafriend ()
Uizi ::
This study illustrates that consumption habits have a real impact on pesticide exposure in terms of intake levels, number and type of pesticides, representing a potential risk of dietary exposure. Except for organochlorine compounds, the vegetarian population may be more exposed to pesticide residues than the general population due to specific dietary habits. Thus, this population should be considered for risk assessment of pesticide residues.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1970791...
Njami, še bi mami! Če postanemo vsi vegani, EKO/BIO ODPADE..
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1970791...
Njami, še bi mami! Če postanemo vsi vegani, EKO/BIO ODPADE..
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Uizi ()
Aquafriend ::
BELJAKOVINE
Potreba po beljakovinah se razlikuje od vec dejavnikov, kot so aktivnost, starost itd. S starostjo se potreba po beljakovinah nekoliko zniža, vendar ne bistveno, približno 1g vsakih 10 let, od 50. leta naprej. Nekoliko več beljakovin potrebujejo tudi otroci in nosečnice od 4. meseca nosečnosti dalje.
Koliko beljakovin potrebuješ na dan? Novejše raziskave kažejo, da:
ZDRAVI LJUDJE, S PRETEŽNO SEDEČIM NAČINOM ŽIVLJENJA: 1,2 grama do 1,8 gramov na kilogram telesne teže
ŠPORTNIKI IN LJUDJE Z BOLJ AKTIVNIM NAČINOM ŽIVLJENJA: 1,4-2,2 g/kg telesne teže
LJUDJE, KI ŽELIJO PRIDOBITI NA MIŠIČNI MASI: cirka 3,3 g/kg telesne teže za omejitev pridobivanja maščobne mase
.......................................................................................................................
VEGANSKE BELJAKOVINE
Katera veganska in vegetarijanska hrana je najboljsa za vas je odvisno od vsakega posameznika. Po mojih vec letnih opazanjih pri ljudjeh, je zelo pomembna dieta glede krvnih skupin in delno tudi glede genetike. Npr. omejitev laktoze, dolocenih vrst hrane itd.
POZOR!
ZELO POMEMBNO!
Poznamo 20 različnih aminokislin, ki se povezujejo v verige in tvorijo različne beljakovine. Najbolj primerna je kombinacija hrane, ki vsebuje vse esencialne aminokisline. Neesencialne aminokisline pa lahko telo samo tvori, ce dobi dovolj esencialnih aminokislin iz hrane. To pomeni, da mora biti naša prehrana uravnotežena in dopolnjena z vsako od esencialnih aminokislin.
POPOLNE BELJAKOVINE (ajda, kvinoja, konopljine beljakovine, bio soja brez gmo, delno tudi proso)
Ker naše telo ne more tvoriti esencialnih aminokislin, jih je pomembno dodajati s prehrano. Na srečo obstaja veliko običajnih živil, ki vsebujejo dovolj esencialnih aminokislin. Živila, v katerih najdemo vseh 9 esencialnih aminokislin imenujemo tudi popolne beljakovine. To so ajda, kvinoja, bio soja, konopljine beljakovine
Kvinoja
Vsebuje vse esencialne aminokisline! vsebuje več kot 8 gramov beljakovin na skodelico in lahko tekmuje s katerimkoli mesnim tekmecem glede beljakovin. Poleg tega pa je tudi zelo vsestranska, saj jo lahko dodaš tudi v solate in juhe (se nikoli ne razkuha).
Ne vsebuje glutena in ne spada med stročnice, pa tudi ne med žita!
Konopljine beljakovine
Vsebujejo 50g na 100g. Imajo popolno aminokislinsko sestavo, saj vsebujejo vse esencialne aminokisline v razmerjih, ki jih telo zlahka absorbira in uporabi za izgradnjo lastnih beljakovin.
Ajdov kruh, ajdove testenine, ajdovi zganci
ajdova moka je brez glutena, ne spada med žita! vsebuje priblizno 9 gramov beljakovin na 100 g kruha. Polnozrnata živila imajo višji delež beljakovin v primerjavi z rafiniranimi.
..............................................................
Bučna semena
37g beljakovin na 100g.
Chia semena
21g beljakovin na 100g
MANDLJI
v 100 gramih je približno 18 gramov beljakovin in vecina mascob je zdravih oziroma nenasicenih! Se ne morejo primerjat z zivalskimi mascobami, ki so nasicene! Vsebuje zelo veliko zdravih vitaminov in mineralov.
OREHI
v 100 gramih je približno 15 gramov beljakovin in vecina mascob je zdravih oziroma nenasicenih! Se ne morejo primerjat z zivalskimi mascobami, ki so nasicene! Vsebuje zelo veliko zdravih vitaminov in mineralov
LESNIKI
v 100 gramih je približno 12 gramov beljakovin in vecina mascob je zdravih oziroma nenasicenih! Se ne morejo primerjat z zivalskimi mascobami, ki so nasicene! Vsebuje zelo veliko zdravih vitaminov in mineralov
Leča
Stročnice so nasploh bogate z beljakovinami, a leča jih (poleg soje) vsebuje še posebej veliko - kar 30 odstotkov glede na kalorični delež. Gre za odličen vir beljakovin v rastlinski prehrani, še posebej, če lečo v različnih oblikah kombiniramo z rižem, kvinojo, amarantom in ostalimi stročnicami.
Amarant, na novo odkrita hrana slovanskih bogov
Ne spada med stročnice, pa tudi ne med žita - ne vsebuje glutena. Delež beljakovin (okrog 16 odstotkov), ki se znatno poveča, če ju zmeljemo in odstranimo del vlaknin ter ogljikovih hidratov. Tako pridobljene kvinojine in amarantove beljakovine so izjemno kakovosten in lahko prebavljiv vir esencialnih aminokislin, ki jih naše zelo zlahka absorbira in uporabi za izgradnjo lastnih beljakovin.
Riž
Riž vsebuje vse esencialne aminokisline, Riž sam po sebi morda ni najbolj bogat vir beljakovin; samo 8 odstotkov vseh kalorij
Ovseni kosmiči. Kosmiči iz ovsa sodijo med žitarice s koristnimi učinki. 100 gramov ovsenih kosmičev vsebuje kar 17 gramov beljakovin.
KRUH
Proso
Vsebuje kar 8 esencialnih aminokislin. Za odrasle obstaja 10 esencialnih aminokislin, za otroke pa 12.
Fižol kuhan
21g beljakovin na 100 g kuhanega fižola
Bio Tempeh brez gmo (90 gramov): 17 gramov
Bio Tofu brez gmo (120 gramov): 12 gramov
Čičerika, kuhana (pol skodelice): 7 gramov
Črni fižol, kuhan (pol skodelice): 8 gramov
Sejtan tretjino skodelice: 21 gramov
Sončnična semena 20g na 100g
sezamova semena tudi 20g
lanena semena 18g na 100g
Brokoli (1 skodelica): 3 grame
Ohrovt (1 skodelica): 3 grame
Potreba po beljakovinah se razlikuje od vec dejavnikov, kot so aktivnost, starost itd. S starostjo se potreba po beljakovinah nekoliko zniža, vendar ne bistveno, približno 1g vsakih 10 let, od 50. leta naprej. Nekoliko več beljakovin potrebujejo tudi otroci in nosečnice od 4. meseca nosečnosti dalje.
Koliko beljakovin potrebuješ na dan? Novejše raziskave kažejo, da:
ZDRAVI LJUDJE, S PRETEŽNO SEDEČIM NAČINOM ŽIVLJENJA: 1,2 grama do 1,8 gramov na kilogram telesne teže
ŠPORTNIKI IN LJUDJE Z BOLJ AKTIVNIM NAČINOM ŽIVLJENJA: 1,4-2,2 g/kg telesne teže
LJUDJE, KI ŽELIJO PRIDOBITI NA MIŠIČNI MASI: cirka 3,3 g/kg telesne teže za omejitev pridobivanja maščobne mase
.......................................................................................................................
VEGANSKE BELJAKOVINE
Katera veganska in vegetarijanska hrana je najboljsa za vas je odvisno od vsakega posameznika. Po mojih vec letnih opazanjih pri ljudjeh, je zelo pomembna dieta glede krvnih skupin in delno tudi glede genetike. Npr. omejitev laktoze, dolocenih vrst hrane itd.
POZOR!
ZELO POMEMBNO!
Poznamo 20 različnih aminokislin, ki se povezujejo v verige in tvorijo različne beljakovine. Najbolj primerna je kombinacija hrane, ki vsebuje vse esencialne aminokisline. Neesencialne aminokisline pa lahko telo samo tvori, ce dobi dovolj esencialnih aminokislin iz hrane. To pomeni, da mora biti naša prehrana uravnotežena in dopolnjena z vsako od esencialnih aminokislin.
POPOLNE BELJAKOVINE (ajda, kvinoja, konopljine beljakovine, bio soja brez gmo, delno tudi proso)
Ker naše telo ne more tvoriti esencialnih aminokislin, jih je pomembno dodajati s prehrano. Na srečo obstaja veliko običajnih živil, ki vsebujejo dovolj esencialnih aminokislin. Živila, v katerih najdemo vseh 9 esencialnih aminokislin imenujemo tudi popolne beljakovine. To so ajda, kvinoja, bio soja, konopljine beljakovine
Kvinoja
Vsebuje vse esencialne aminokisline! vsebuje več kot 8 gramov beljakovin na skodelico in lahko tekmuje s katerimkoli mesnim tekmecem glede beljakovin. Poleg tega pa je tudi zelo vsestranska, saj jo lahko dodaš tudi v solate in juhe (se nikoli ne razkuha).
Ne vsebuje glutena in ne spada med stročnice, pa tudi ne med žita!
Konopljine beljakovine
Vsebujejo 50g na 100g. Imajo popolno aminokislinsko sestavo, saj vsebujejo vse esencialne aminokisline v razmerjih, ki jih telo zlahka absorbira in uporabi za izgradnjo lastnih beljakovin.
Ajdov kruh, ajdove testenine, ajdovi zganci
ajdova moka je brez glutena, ne spada med žita! vsebuje priblizno 9 gramov beljakovin na 100 g kruha. Polnozrnata živila imajo višji delež beljakovin v primerjavi z rafiniranimi.
..............................................................
Bučna semena
37g beljakovin na 100g.
Chia semena
21g beljakovin na 100g
MANDLJI
v 100 gramih je približno 18 gramov beljakovin in vecina mascob je zdravih oziroma nenasicenih! Se ne morejo primerjat z zivalskimi mascobami, ki so nasicene! Vsebuje zelo veliko zdravih vitaminov in mineralov.
OREHI
v 100 gramih je približno 15 gramov beljakovin in vecina mascob je zdravih oziroma nenasicenih! Se ne morejo primerjat z zivalskimi mascobami, ki so nasicene! Vsebuje zelo veliko zdravih vitaminov in mineralov
LESNIKI
v 100 gramih je približno 12 gramov beljakovin in vecina mascob je zdravih oziroma nenasicenih! Se ne morejo primerjat z zivalskimi mascobami, ki so nasicene! Vsebuje zelo veliko zdravih vitaminov in mineralov
Leča
Stročnice so nasploh bogate z beljakovinami, a leča jih (poleg soje) vsebuje še posebej veliko - kar 30 odstotkov glede na kalorični delež. Gre za odličen vir beljakovin v rastlinski prehrani, še posebej, če lečo v različnih oblikah kombiniramo z rižem, kvinojo, amarantom in ostalimi stročnicami.
Amarant, na novo odkrita hrana slovanskih bogov
Ne spada med stročnice, pa tudi ne med žita - ne vsebuje glutena. Delež beljakovin (okrog 16 odstotkov), ki se znatno poveča, če ju zmeljemo in odstranimo del vlaknin ter ogljikovih hidratov. Tako pridobljene kvinojine in amarantove beljakovine so izjemno kakovosten in lahko prebavljiv vir esencialnih aminokislin, ki jih naše zelo zlahka absorbira in uporabi za izgradnjo lastnih beljakovin.
Riž
Riž vsebuje vse esencialne aminokisline, Riž sam po sebi morda ni najbolj bogat vir beljakovin; samo 8 odstotkov vseh kalorij
Ovseni kosmiči. Kosmiči iz ovsa sodijo med žitarice s koristnimi učinki. 100 gramov ovsenih kosmičev vsebuje kar 17 gramov beljakovin.
KRUH
Proso
Vsebuje kar 8 esencialnih aminokislin. Za odrasle obstaja 10 esencialnih aminokislin, za otroke pa 12.
Fižol kuhan
21g beljakovin na 100 g kuhanega fižola
Bio Tempeh brez gmo (90 gramov): 17 gramov
Bio Tofu brez gmo (120 gramov): 12 gramov
Čičerika, kuhana (pol skodelice): 7 gramov
Črni fižol, kuhan (pol skodelice): 8 gramov
Sejtan tretjino skodelice: 21 gramov
Sončnična semena 20g na 100g
sezamova semena tudi 20g
lanena semena 18g na 100g
Brokoli (1 skodelica): 3 grame
Ohrovt (1 skodelica): 3 grame
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Aquafriend ()
hr_natakar ::
Se bolj pogosto otroci ne marajo zelenjave. To kar si omenil nic ne pokaze
Glavni razlog, zakaj otroci ne marajo dolocene zelenjave so strupi in pesticidi, ki jih vsebujejo ali pa zarad genetske intolerance. Vecina starsev je mnenja, da je vsa zelenjava ali sadje po defaultu zdrava, kar je dalec od resnice. Obstaja video na youtube, kjer je znan slovenec, voditelj malih sivih celic uporabil svojo papigo pri preizkusanju hrane. Obicajno sadje in zelenjava VS bio sadje in zelenjava. Zanimivo, da je papagaj cisto v vsakem primeru izbral bio sadje ali bio zelenjavo!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hr_natakar ()
m0LN4r ::
Sem mislil, da bo ta tema ekspresno hitro zaprta kot tema "Biti vegan" glede na to, da so eno in isti bolani slotek vegani notr in ponavljajo svojo larifari lajno, kot v tisti temi. Od bogih zivalic pa, "ne prenasam meseka, kot razvajeno dete" vse do spet tiste fore z eksoticnimi sadji, orescki in ziti na pohorju... Se celo nekje sem plankton prebral, jesus, never ending story.
Ampak ja, nisem presenecen, ko spet vidim kako so trmasti, imajo kompleks vecvrednosti in se imajo za najpametnejse, ker so vegiji. Zraven pa celo litanijo BSa, ki smo ga ze xy podobnih temah dali skozi.
Vglavnem preseneca me, da tema se ni zaprta, ker si celoten BS od 2017 lahko vsi preberejo se enkrat tukaj: Biti vegan
Ampak ja, nisem presenecen, ko spet vidim kako so trmasti, imajo kompleks vecvrednosti in se imajo za najpametnejse, ker so vegiji. Zraven pa celo litanijo BSa, ki smo ga ze xy podobnih temah dali skozi.
Vglavnem preseneca me, da tema se ni zaprta, ker si celoten BS od 2017 lahko vsi preberejo se enkrat tukaj: Biti vegan
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
FireSnake ::
Aquafriend je izjavil:
Res je. S tega vidika je mleko ok. Ampak vegani se ga izogibajo zarad prepricanja, da se mleko v trgovinah dobi tako, da se krava oplodi, ko dobi telicka, se ga odvzame kravi in kravo molze. Gre se bolj za to, da vegani ne zelijo podpirat industrije, ki ubija zivali. Je pa res, da so jajca po energetski strukturi bolj ali manj enaka kot ce bi jedel meso. Ampak pri jajcih vsaj ohranis zivljenje kokosi. Vsaj doma na kmetiji.
Po drugi strani pa je sadje in zelenjava bistveno boljsa hrana kot so mlecni izdelki. Se posebej presno sadje in zelenjava in oreski, semena. Po energijski sestavi je to najboljsa hrana.
Zakaj pa ne jedo medu?
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Aquafriend ::
Sem mislil, da bo ta tema ekspresno hitro zaprta kot tema "Biti vegan" glede na to, da so eno in isti bolani slotek vegani notr in ponavljajo svojo larifari lajno, kot v tisti temi. Od bogih zivalic pa, "ne prenasam meseka, kot razvajeno dete" vse do spet tiste fore z eksoticnimi sadji, orescki in ziti na pohorju... Se celo nekje sem plankton prebral, jesus, never ending story.
Ampak ja, nisem presenecen, ko spet vidim kako so trmasti, imajo kompleks vecvrednosti in se imajo za najpametnejse, ker so vegiji. Zraven pa celo litanijo BSa, ki smo ga ze xy podobnih temah dali skozi.
Vglavnem preseneca me, da tema se ni zaprta, ker si celoten BS od 2017 lahko vsi preberejo se enkrat tukaj: Biti vegan
Ce preberes moje komentarje, bos videl, da sem napisal, da je mleko iz energijskega vidika ok. Mleko pa ni veganstvo. Najprej preberi komentarje in vsebino, preden obtozujes druge. Sicer pa kaj naj pricakujem od uporabnika, ki je odprl temo ce lahko poje plesnive domace klobase? Ko so mu striktno odsvetovali, pa jih je na koncu vseeno pojedel. Jaz tebe razumem, si ljubitelj mesa in te ne bom silil. Ampak v glavnem isces izgovore. Si pa ti tisti, ki sili, da se vegane preganja, zapira teme in podobno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Aquafriend ()
Gagatronix ::
Clovek je po naravi vsejedec, preseravanje z veganstvom je pa za folk ki ima prevec casa in prevec denarja ter premalo zdrave pameti.
Aquafriend ::
To je bolj ali manj izgovor. Clovek se prehranjuje tako, kot se sam odloci. V otrostvu pa tako, kot ga hranijo starsi in ga vzgojijo na dolocen nacin. V tej temi ne vsiljujemo drugim nacin prehranjevanja. Tema je odprta za debatiranje o zacetniskih napakah veganov, o nasvetih kako odpravit te napake in podobno. Mesojedcev ali veganov, ki bi vsiljevali mnenja, da je potrebno nujno jest meso ali nujno samo vegansko pa ne potrebujemo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Aquafriend ()
nejcek74 ::
Daj kašen dober recept, da vidim kaj znaš.
Mam precej kolegov veganov, če naredim črto, ne znajo kuhat in večina hrano občuti kot neko nevarnost, ki jim bo skrajšala življenje na tak ali drugačen način, zato v njej sploh ne uživajo. V glavnem, skuham vegansko večerjo precej bolje kot oni.
Intelektualno razumem moralni vidik veganstva, samo mi ni dovolj blizu da bi ga posvojil, v prehrani pa mi ni paše. Sem bil kar dosti v Indiji in Nepalu, kjer se je (na določenih območjih) težko izognit vegetarijanski dieti, vedno sem se končni fazi začel nažirat s cukrom in se počutil precej bedno.
evo glej, beli gazpačo, narejen v 5 minutah:
200g starega kruha
150g mandeljev brez lupine
3 stroki česna (oziroma po okusu)
600g mrzle vode
150g dobrega! olivnega olje
15g kvalitetnega kisa (recimo jabolčni)
V mixerju* najprej blicneš vse suhe sestavine, potem dodaš mrzlo vodo. Če ti je pregosto, daš malo več. Preveri ali ti ugaja količina česna in slanost. Med mixanjem dodaš še olje in kis, oboje v počasnem curku. Pustiš najmanj 1 uro v hladilniku, da se okusi prepojijo.
Postrežeš z nasekljanim peteršiljem in olivnim oljem.
*mixer mora bit stoječ, z zares hitro vrtečim nožem, da dobiš kremasto teksturo. S paličnim mešalnikom bo okus sicer ok, tekstura pa slaba.
Mam precej kolegov veganov, če naredim črto, ne znajo kuhat in večina hrano občuti kot neko nevarnost, ki jim bo skrajšala življenje na tak ali drugačen način, zato v njej sploh ne uživajo. V glavnem, skuham vegansko večerjo precej bolje kot oni.
Intelektualno razumem moralni vidik veganstva, samo mi ni dovolj blizu da bi ga posvojil, v prehrani pa mi ni paše. Sem bil kar dosti v Indiji in Nepalu, kjer se je (na določenih območjih) težko izognit vegetarijanski dieti, vedno sem se končni fazi začel nažirat s cukrom in se počutil precej bedno.
evo glej, beli gazpačo, narejen v 5 minutah:
200g starega kruha
150g mandeljev brez lupine
3 stroki česna (oziroma po okusu)
600g mrzle vode
150g dobrega! olivnega olje
15g kvalitetnega kisa (recimo jabolčni)
V mixerju* najprej blicneš vse suhe sestavine, potem dodaš mrzlo vodo. Če ti je pregosto, daš malo več. Preveri ali ti ugaja količina česna in slanost. Med mixanjem dodaš še olje in kis, oboje v počasnem curku. Pustiš najmanj 1 uro v hladilniku, da se okusi prepojijo.
Postrežeš z nasekljanim peteršiljem in olivnim oljem.
*mixer mora bit stoječ, z zares hitro vrtečim nožem, da dobiš kremasto teksturo. S paličnim mešalnikom bo okus sicer ok, tekstura pa slaba.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nejcek74 ()
gruntfürmich ::
Ta tema je prava antireklama za veganstvo. Nikoli ne želim postati slotech vegić.
morda pa so prijatelji vode in drugi psihopati dejansko mesnojedci in zelo nastrojeni proti veganom, ker če nekdo, ki želi biti vegan in bere njihove poste, potem se bo sigurno zaklel da ne bo imel nič skupnega s takšnimi retardi in ne postane vegan.
100%...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Aquafriend ::
Daj kašen dober recept, da vidim kaj znaš.
Mam precej kolegov veganov, če naredim črto, ne znajo kuhat in večina hrano občuti kot neko nevarnost, ki jim bo skrajšala življenje na tak ali drugačen način, zato v njej sploh ne uživajo. V glavnem, skuham vegansko večerjo precej bolje kot oni.
Intelektualno razumem moralni vidik veganstva, samo mi ni dovolj blizu da bi ga posvojil, v prehrani pa mi ni paše. Sem bil kar dosti v Indiji in Nepalu, kjer se je (na določenih območjih) težko izognit vegetarijanski dieti, vedno sem se končni fazi začel nažirat s cukrom in se počutil precej bedno.
evo glej, beli gazpačo, narejen v 5 minutah:
Hvala za recept. Se strinjam z zgoraj povedanim. Nekaj o tem sem ze napisal na prvih straneh. Bi pa rad dodal se enostaven recept za tiste, ki ne znajo kuhat in je zelo zdrav, preprost.
Idejo sem dobil, ko sem gledal dokumentarec o skupini ljudi, ki imajo eno najvisjih pricakovanih zivljenskih dob na svetu. Gre se za stoletnike na enem izmed sredozemskih otokov. Tam sem opazil, da za popoldanski pregrizek jedo domac temen kruh. Torej narezejo par kosov kruha, namazejo gor nekaj kapljic domacega olivnega olja in vcasih posujejo kaksno sredozemsko posuseno zacimbo gor.
Priporocam ajdov kruh, ker ima popolne beljakovine, torej vse esencialne aminokisline, ki jih potrebujemo. Lahko tudi ajdov z orehi. Da se ga dobit v trgovinah. Je tako dober, da ga lahko jes brez vsega, ima poln okus. Ajda je brez glutena. Za razliko od belega kruha, ki ima prazen okus, kot da bil jedel zgoscen zrak. Za tiste, ki imajo cas, pa priporocam, da kupijo bio moko in sami doma specejo kruh. Ni tezko, je zelo dober in zdrav. Veckrat ga jem kot prigrizek, brez vsega, tako dober je.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Aquafriend ()
gruntfürmich ::
masterchef ki še ni dojel da si lahko kaj drugega skuha kot da kruh otepa, in da je beli kruh samo spremljava jedem in zato mora biti dokaj nevtralen.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Aquafriend ::
Narobe ste razumeli. Pri nas se kuha vse zivo. Ampak sem samo dal eno jed, za tiste, ki ne znajo kuhat. Kupis bio kruh, das gor domace olivno olje, zacimbe. To je namest sladkarij, za prigrizek. Pri tem pa je najbolj pomembno, da odpravis zacetnisko napako veganstva, to pa je, da z ajdo dobis vse esencialne aminokilsine, ki jih potrebujes.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Aquafriend ()
m0LN4r ::
Temu se je nekoc reklo priloga.
Domaci kmecki kruh popecen na plosci in namazan z cesnom. Wow.
Domaci kmecki kruh popecen na plosci in namazan z cesnom. Wow.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
Aquafriend ::
@Molnar, se spomnes, ko si pisal, kako si probal biti vegan par dni, na soji, pa ti ni slo. Lepo, da smo odkrili, zakaj ne mores prezivet zgolj na soji. Po drugi strani pa zdaj tudi vemo, zakaj so babice in dedki preziveli ceo zivljenje ob ajdovih zgancih.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Aquafriend ()
m0LN4r ::
Moji predniki ajde niso jedli. Pa se groznega okusa je, enako kot tofu, brez zacimb je kot stiropor. Celo meso je 100x bolj okusno brez zacimb.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
nejcek74 ::
Aquafriend je izjavil:
Narobe ste razumeli. Pri nas se kuha vse zivo. Ampak sem samo dal eno jed, za tiste, ki ne znajo kuhat. Kupis bio kruh, das gor domace olivno olje, zacimbe. To je namest sladkarij, za prigrizek. Pri tem pa je najbolj pomembno, da odpravis zacetnisko napako veganstva, to pa je, da z ajdo dobis vse esencialne aminokilsine, ki jih potrebujes.
ok, kruh si zna pokapljat z oljem 3 leten otrok, zdaj če bi hotel tole pripeljat vsaj v bližno prehranskega užitkarjenja, bi moral naredit reklamo za domač ajdov kruh, kot delajo reklamo v sosednji temi o picah.
Poskusiva še enkrat, malo se potrudi, pa predstavi kak recept za vsaj en hod za petkovo večerjo, kjer bodo gostje na koncu rekli: tole je bilo odlično. Dobiš v zameno recept za začinjene melancane, objubim da je rezultat odličen.
m0LN4r ::
Aquafriend je izjavil:
To je bolj ali manj izgovor. Clovek se prehranjuje tako, kot se sam odloci. V otrostvu pa tako, kot ga hranijo starsi in ga vzgojijo na dolocen nacin. V tej temi ne vsiljujemo drugim nacin prehranjevanja. Tema je odprta za debatiranje o zacetniskih napakah veganov, o nasvetih kako odpravit te napake in podobno. Mesojedcev ali veganov, ki bi vsiljevali mnenja, da je potrebno nujno jest meso ali nujno samo vegansko pa ne potrebujemo.
Pa mi pokazi dojencke, ki imajo od rojstva normalen razvoj brez hrane zivalskega izvora, ce so kao samo starsi krivi in ne kr narava sama.
Aquafriend je izjavil:
@Molnar, se spomnes, ko si pisal, kako si probal biti vegan par dni, na soji, pa ti ni slo. Lepo, da smo odkrili, zakaj ne mores prezivet zgolj na soji. Po drugi strani pa zdaj tudi vemo, zakaj so babice in dedki preziveli ceo zivljenje ob ajdovih zgancih.
Tudi, ce bi lahko, ne bom placal vec za nek fejk sojin izdelek, ce za isto ceno dobim pravi zrezek in to pojem zravn veganske priloge.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
Aquafriend ::
@Molnar. Za otroke je potrebnih 12 esencialnih aminokislin, za odrasle pa 9 ali 10. Ce otrok prek prehrane dobi vseh 12 esencialnih aminokislin, bo imel cist normalen in zdrav razvoj. Lahko se ga dobi tudi iz rastlinske hrane, ampak ponavad starsi ne vedo, katera hrana vsebuje vse to. Tako da zaradi neznanja pogosto pride do tezav.
@nejcek, dobis kaksen recept kmalu.
@nejcek, dobis kaksen recept kmalu.
reeves ::
Aquafriend je izjavil:
Po drugi strani pa zdaj tudi vemo, zakaj so babice in dedki preziveli ceo zivljenje ob ajdovih zgancih.
Z ocvirki! Žgancih z ocvirki!
Ali pa z mlekom.
Tega je pa res bilo veliko, ko sem bil še otrok.
Uizi ::
Naši dedki in babice so po cel dan garali na polju, na žgancih in kruhom s 3 kapljicam olja, če vrjameš. :D
Aquafriend, tebi taka hrana zadostuje, ker s tipkanjem po tipkovnici ne pokuriš niti 300 kcal dnevno, ostali, ki delajo pa rabijo malo več, kot kruh in 3 kapljice olja.
Aquafriend, tebi taka hrana zadostuje, ker s tipkanjem po tipkovnici ne pokuriš niti 300 kcal dnevno, ostali, ki delajo pa rabijo malo več, kot kruh in 3 kapljice olja.
Uizi ::
Naši predniki so bili res neumni, lahko bi šli v trgovino po banane in arašidovo maslo, ter indijske oreščke. /s
PrimoZ_ ::
Naši predniki so bili res neumni, lahko bi šli v trgovino po banane in arašidovo maslo, ter indijske oreščke. /s
Ti pa debiliš v drugo skrajnost.
Leča, fižol, žganci, polenta, repa, zelje, krompir... To je čisto dovolj, ne rabiš neke eksotike.
Pa seveda so vsaj tisti malo premožnejši kar dosti zabelili vse skupaj z mastjo in ocvirki pa tudi putr se je pogosto delalo doma.
Raptor F16 ::
Leča, fižol, žganci, polenta, repa, zelje, krompir... To je čisto dovolj, ...
Razen tega da ti bo slej ko prej dopizdilo jest eno te isto obrnjeno na 10 načinov... vegani se zelo radi kurčijo s svojimi kuharskimi veščinami pakiranja istega govna v različnih oblikah.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva
PrimoZ_ ::
Raptor F16 je izjavil:
Leča, fižol, žganci, polenta, repa, zelje, krompir... To je čisto dovolj, ...
Razen tega da ti bo slej ko prej dopizdilo jest eno te isto obrnjeno na 10 načinov... vegani se zelo radi kurčijo s svojimi kuharskimi veščinami pakiranja istega govna v različnih oblikah.
Jaz definitivno nisem vega, niti vegeterjanec, ampak bi težko rekel da imajo nujno slabši jedilnik kot vsejedci.
Pogosto ravno običajen vsejedec kolobari med parimi vrstami mesa in kako prilogo. 10 jedi v malo raličnih kombinacijah.
Aquafriend ::
Recept rizevi ali ajdovi rezanci z zelenjavo, Za prilogo pa izberes po zelji, pecen strocji fizol ali tofu ali fizol, kar ti pase.
ajdovi ali rizevi rezanci
zelenjava, kolicina je odvisna od okusa posameznika, nekateri je lahko dajo vec nekateri manj, po obcutku sprobas koliko ti najbolj sede.
bucke polovico srednje velike bucke ali pa celo, ce je manj druge zelenjave, lahko pa tudi brez, ce ti ni vsec
cebula 1 srednje velika
spodnja zelenjava kolicina po zelji, jaz dam vse po malo
korenje
brokoli
cvetaca
brsticni ohrovt
po zelji
pecen strocji fizol ali tofu ali fizol, izberete kar vam bolj ustreza
Navodilo
V ponev, na olju preprazis cebulo, ko cebula dobi rumeno barvo, dodas malo vode, da se ne zazge. K preprazeni cebuli dodas narezane bucke in se malo preprazis, priblizno par minutk. Ce ne maras buck lahko kar brez buck.
V posebnem loncu skuhas zelenjavo. Po zelji, tisto zelenjavo, ki jo imas rad. Jaz dam korenje, brokoli, cvetaco, brsticni ohrovt. Vsega po malo. Kolicina je tudi odvisna od okusa posameznika. Pac sprobas veckrat. Jaz sem ugotovil, da mi je vsec tudi v primeru ce je manj zelenjave.
Izcedis kuhano zelenjavo in jo das k preprazeni cebuli in narezanim buckam. Tako mesas se 3 do 4 minute na zmernem ognju in zraven dodas malo vode v kateri se je kuhala zelenjava, pa tudi dodas malo olivnega olja in mesas 3 do 4 minute. Vodo, v kateri se je kuhala zelenjava pustis in v njej skuhas testenine. Rizeve ali ajdove, ker so brez glutena in vsebujejo popolne beljakovine. Se posebej ajda. Kuhane testenine dodas v ponev k vsemu. Dodas malo vode, v kateri se je kuhala zelenjava in malo olivnega olja. Mesas priblizno 4 min.
Taksno jed lahko jes brez vsega. Lahko pa dodas zraven pecen strocji fizol, tofu, fizol, kvinojo ali pa ksksno omako, ki ti je vsec.
ajdovi ali rizevi rezanci
zelenjava, kolicina je odvisna od okusa posameznika, nekateri je lahko dajo vec nekateri manj, po obcutku sprobas koliko ti najbolj sede.
bucke polovico srednje velike bucke ali pa celo, ce je manj druge zelenjave, lahko pa tudi brez, ce ti ni vsec
cebula 1 srednje velika
spodnja zelenjava kolicina po zelji, jaz dam vse po malo
korenje
brokoli
cvetaca
brsticni ohrovt
po zelji
pecen strocji fizol ali tofu ali fizol, izberete kar vam bolj ustreza
Navodilo
V ponev, na olju preprazis cebulo, ko cebula dobi rumeno barvo, dodas malo vode, da se ne zazge. K preprazeni cebuli dodas narezane bucke in se malo preprazis, priblizno par minutk. Ce ne maras buck lahko kar brez buck.
V posebnem loncu skuhas zelenjavo. Po zelji, tisto zelenjavo, ki jo imas rad. Jaz dam korenje, brokoli, cvetaco, brsticni ohrovt. Vsega po malo. Kolicina je tudi odvisna od okusa posameznika. Pac sprobas veckrat. Jaz sem ugotovil, da mi je vsec tudi v primeru ce je manj zelenjave.
Izcedis kuhano zelenjavo in jo das k preprazeni cebuli in narezanim buckam. Tako mesas se 3 do 4 minute na zmernem ognju in zraven dodas malo vode v kateri se je kuhala zelenjava, pa tudi dodas malo olivnega olja in mesas 3 do 4 minute. Vodo, v kateri se je kuhala zelenjava pustis in v njej skuhas testenine. Rizeve ali ajdove, ker so brez glutena in vsebujejo popolne beljakovine. Se posebej ajda. Kuhane testenine dodas v ponev k vsemu. Dodas malo vode, v kateri se je kuhala zelenjava in malo olivnega olja. Mesas priblizno 4 min.
Taksno jed lahko jes brez vsega. Lahko pa dodas zraven pecen strocji fizol, tofu, fizol, kvinojo ali pa ksksno omako, ki ti je vsec.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Aquafriend ()
PrimoZ_ ::
Če odštejem vikende, ko si vzamem čas da skuham kaj bolj zanimivega, trenutno med tedno kolobarim med dokaj malo jedmi
rižota zelenjavna/mesna
testenine + bolonjska omaka/arabiata/smetanova omaka
bučna/kolerabna/fižolova/ohrotova/lečina juha + kako preprosto pecivo
Obara + žganci/vlivanci
segedin + kruh/krompir
slivovi cmoki
orehovi štruklji
razni zrezki + riž/krompir/ajdova kaša
rižota zelenjavna/mesna
testenine + bolonjska omaka/arabiata/smetanova omaka
bučna/kolerabna/fižolova/ohrotova/lečina juha + kako preprosto pecivo
Obara + žganci/vlivanci
segedin + kruh/krompir
slivovi cmoki
orehovi štruklji
razni zrezki + riž/krompir/ajdova kaša
IL_DIAVOLO ::
Brokoli, cvetaca in ohrovt na enem krozniku? Si ze kdaj slisal za kombiniranje zelenjave, ki dejansko doda svezino in okus?
K testeninam pase mehka solata, s kako jajcko in fizolom poleg. Ne pa ta grenka revščina.
K testeninam pase mehka solata, s kako jajcko in fizolom poleg. Ne pa ta grenka revščina.
Goran's Blog ::
1. Edina veganska hrana katera je primerljiva z beljakovinami živalskega izvora je tofu. Zakaj? Pojdite gledati kemijsko sestavo živila in vam bo takoj jasno, da je edino primerljivo živilo. Nobena druga beljakovina rastlinskega izvora ni primerljiva živalskim tukaj je znanost dokazala, pokazala in nimamo kaj razglabljati.
2. Obstajajo ljudje katerim ustreza bolj živalski izvor hrane drugim pa rastlinski izvor. To bi moral vsak sam poslušati svoje telo in si potem samo prehrano urediti. Zelo veliko je verjetno tudi odvisno od same krvne skupine saj so bile raziskave narejena, da določene krvne skupine so bolj "veganske", spet druge bolj mesojede.
3. V športu obstajajo izjeme (res izjeme) kateri so čeprav so jedli vegansko hrano uspeli, je pa teh izredno izredno malo. Veliko je tudi takih ki sledijo veganski prehrani vendar vnašajo potem beljakovine preko sirotkinih napitkov itd...
Najboljše je, da vsak sam preizkuša svoje telo in sledi kar je dobro za vsakega posameznika. Z leti se telo spreminja in ni rečeno, da kar nam je sedaj ok nam bo tudi čez 10 let.
2. Obstajajo ljudje katerim ustreza bolj živalski izvor hrane drugim pa rastlinski izvor. To bi moral vsak sam poslušati svoje telo in si potem samo prehrano urediti. Zelo veliko je verjetno tudi odvisno od same krvne skupine saj so bile raziskave narejena, da določene krvne skupine so bolj "veganske", spet druge bolj mesojede.
3. V športu obstajajo izjeme (res izjeme) kateri so čeprav so jedli vegansko hrano uspeli, je pa teh izredno izredno malo. Veliko je tudi takih ki sledijo veganski prehrani vendar vnašajo potem beljakovine preko sirotkinih napitkov itd...
Najboljše je, da vsak sam preizkuša svoje telo in sledi kar je dobro za vsakega posameznika. Z leti se telo spreminja in ni rečeno, da kar nam je sedaj ok nam bo tudi čez 10 let.
Aquafriend ::
Moram povedat, da tist recept ki sem ga napisal, je nekaj najbolj okusnega, kar sem jedel v zivljenju. Pa drugac sem sprobal ogromno restavracij prek studentskih bonov. Aja, pozabil sem napisat se malo drobne himalajske soli. Morda je kriva voda, v kateri se kuha bio zelenjava, jo dodas v jed. Ne vem. Je pa top. To bi lahk jedel vsak dan.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Aquafriend ()
PrimoZ_ ::
Ojej, himalajska sol...
Mora biti seveda obvezno v vrečki iz blaga, z vrvico iz konoplje in starodavnim napisom iz Tibeta.
V kolikor hočeš polno 100% okus seveda.
Mora biti seveda obvezno v vrečki iz blaga, z vrvico iz konoplje in starodavnim napisom iz Tibeta.
V kolikor hočeš polno 100% okus seveda.
nejcek74 ::
Aquafriend je izjavil:
po zelji, ...., kar ti pase. ....ajdovi ali rizevi ....., nekateri je lahko dajo vec nekateri manj, po obcutku sprobas.....kolicina po zelji,....po zelji.... izberete kar vam bolj ustreza
ko cebula dobi rumeno barvo, dodas malo vode, da se ne zazge....... in se malo preprazis,.... Ce ne maras buck lahko kar brez buck....po zelji,...Kolicina je tudi odvisna od okusa......dodas....ksksno omako,...
Moram povedat, da tist recept ki sem ga napisal, je nekaj najbolj okusnega, kar sem jedel v zivljenju. Pa drugac sem sprobal ogromno restavracij prek studentskih bonov.
Ok, vse jasno. To kar si napisal ni recept. Okusi ti očitno niso pomembni, ampak hej, imaš vso pravico do tega.
Ti dam par nasvetov:
- začni tako, da daš v ponev olivno olje in cel strok česna, ki si ga zdrobil/stisnil z nožem
- najprej prepraži bučke in jih umakni iz ponve, tako bodo ostale hrustljave
- listnato zelenjavo (ohrovt, špinača, zeleni del blitve, etc) daš v vrelo vodo za minuto ali dve, odcediš, še lepše je, če jo osvežiš v mrzli vodi, gomoljasto kuhaš dlje
- jaz bi na tvojem mestu vse prepražil, debelo zelenjavo narežeš na tanke rezine
- naredi si neko hierarhijo okusov, načeloma ne mečeš kr enih zelenjave, recimo trio korenje, paradižnik, bučke ti bo dal čisto drug okus kot pa cvetača, stročji fižol, rdeča pesa. Noč in dan.
- uporabi vsaj kakšne dišavnice, recimo timijan
- na vrh natresi recimo zdrobljena sončnična semena, ali pa si naredi gremolato (peteršilj, limonina lupina, česen)
Trenutno si še eden v moji anekdotični statistki, ki pravi, da so uspešni vegani tisti, ki jim ni mar za okus. Mogoče pa bo zajadral kakšen drug v tole temo.
Aquafriend ::
Zacimbe uporabljam vsak dan. Paradiznika se izogibam. Okus tiste jedi, ki sem jo napisal, mi je zares dober. Kuham po obcutku, po receptu skoraj nikoli. Ker vsak posameznik ima drugacne zahteve. Drugac cez dan pojem ogromno surovih oreskov in sadja. To je glavna hrana. Sem pa napisal to jed, ker si zelel eno "kuhano" jed. aja , strocjega fizola ne mesam v tisto. Tisto je posebi, dodatek. V bistvu se gre za obrok iz vec jedi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Aquafriend ()
Aquafriend ::
Prednost uzivanja presne bio hrane je dober okus hrane,dobis vec energije, boljsa postava. Se pa to tudi opazi po oceh, ker vecinoma taksni ljudje dobijo nekaksen poseben sij v oceh. Oci jim bolj sijejo. Razen, ce ne izrabljajo energije v prekomernih izlivih energije cez spolne odnose in masturbacijo ali pa z negativnimi custvi. Morda bo drzalo, da so oci ogledalo duse. To bi se znanstveno lahko razlozilo na nacin, da je presna hrana biolosko ziva in da vsebuje vec svetlobe v subatomski obliki.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Aquafriend ()
Gagatronix ::
Aquafriend, pa ti kdaj za sabo dejansko preberes kaksne bedarije naserjes sem gor ? Prehrana ki vsebuje svetlobo ? A si eden tistih bedakov ki imajo "kozarec za informirano vodo" ?
Aquafriend ::
Nimam nobenih posebnih pripomockov. Pisem o navadni hrani. Torej hrana, ki ni predelana. Neprazena, nekuhana, nepecena, surova hrana. Ja, taksna hrana ima vec vitaminov, mineralov. To je splosno znano. Za kaj globlja spoznanja pa mi ni potrebno pisat. Tistim, ki je to namenjeno, bodo scasoma ze kej razumeli.
Kar se tice informirane vode. Nase telo je sestavljeno iz priblizno 70 procentov vode. Mozgani priblizno 90 procentov. Voda ima spomn, ampak ne v taksnem smislu kot si ga nekateri predstavljate. Vodo vsebuje tudi hrana.
Kar se tice informirane vode. Nase telo je sestavljeno iz priblizno 70 procentov vode. Mozgani priblizno 90 procentov. Voda ima spomn, ampak ne v taksnem smislu kot si ga nekateri predstavljate. Vodo vsebuje tudi hrana.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Aquafriend ()
A-242 ::
Daj kašen dober recept, da vidim kaj znaš.
Mam precej kolegov veganov, če naredim črto, ne znajo kuhat in večina hrano občuti kot neko nevarnost, ki jim bo skrajšala življenje na tak ali drugačen način, zato v njej sploh ne uživajo. V glavnem, skuham vegansko večerjo precej bolje kot oni.
Intelektualno razumem moralni vidik veganstva, samo mi ni dovolj blizu da bi ga posvojil, v prehrani pa mi ni paše. Sem bil kar dosti v Indiji in Nepalu, kjer se je (na določenih območjih) težko izognit vegetarijanski dieti, vedno sem se končni fazi začel nažirat s cukrom in se počutil precej bedno.
evo glej, beli gazpačo, narejen v 5 minutah:
200g starega kruha
150g mandeljev brez lupine
3 stroki česna (oziroma po okusu)
600g mrzle vode
150g dobrega! olivnega olje
15g kvalitetnega kisa (recimo jabolčni)
V mixerju* najprej blicneš vse suhe sestavine, potem dodaš mrzlo vodo. Če ti je pregosto, daš malo več. Preveri ali ti ugaja količina česna in slanost. Med mixanjem dodaš še olje in kis, oboje v počasnem curku. Pustiš najmanj 1 uro v hladilniku, da se okusi prepojijo.
Postrežeš z nasekljanim peteršiljem in olivnim oljem.
*mixer mora bit stoječ, z zares hitro vrtečim nožem, da dobiš kremasto teksturo. S paličnim mešalnikom bo okus sicer ok, tekstura pa slaba.
Majoneza :D :D :D Ne, salim se, v pocasnem curku dodajanje olja me je na nekaj spomnilo. Btw, vegi majonezo lahko naredite, da namesto jajc dodate sojino mleko, ki enako prepreci sprijemanjue oljnih kapljic. Samo ne iz olivnega olja, ga je skoda pa tudi okus v majonezi... no ja, ni po mojem okusu.
(mimogrede, ko jo boste enkrat sami naredili in ugotovili, da je 95% olje, je verjetno ne boste vec jedli :D
The world has enough for everyone's needs, but not everyone's greed.
- Mahatma Gandhi
- Mahatma Gandhi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: A-242 ()
nejcek74 ::
..(mimogrede, ko jo boste enkrat sami naredili in ugotovili, da je 95% olje, je verjetno ne boste vec jedli :D
Ja, saj iščeš podoben učinek kot pri majonezi, disperzijo olja, vode in majhnih trdnih delcev - fino zdrobljenih mandeljev v vodi. Mandeljevo maslo in pa recimo humus, arašidovo maslo, je podobno.
Saj z oljem samim po sebi ni nič narobe, če ga doziraš prav. Zato se meni zdi pomembno, da si folk čim več sam skuha, ker šele potem dojameš kaj v hrani. Jaz sicer delam majonezo kjer je na eno celo jajce 1 deci olja, po navadi pol olivnega pol sončničnega. Sicer ne, da bi bilo to zdaj kaj izrazito manj kalorično, ampak ja, ko zlivaš to olje notri postane jasno, da majoneza pač ni za z žlico jest, ampak da poveča mazljivost in doda okus. Pri kupljeni tatarski omaki je notri elenjave za okras, domača cca 50%. Poglej še koliko sladkorja je v ketchapu, solatnem dressingu etc.
Zdaj bom recimo pisal zase: problem predpripravljene in predelan hrane (pa zgornjih aquafriendowih receptov) je to da nimajo kaj dosti okusa, zato z njimi nimaš kaj drugega počet kot da se bašeš. Pri veganski hrani, ki je ponavadi manj kalorična to ni problem, pri predpripravljeni in predelani pa hitro postane.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Posedi in varna hrana (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 15043 (12565) | jype |
⊘ | Biti vegan (strani: 1 2 3 4 … 20 21 22 23 )Oddelek: Problemi človeštva | 252926 (232456) | BigWhale |