Forum » Loža » Koliko vam resnično pomenijo slovenski izdelki?
Koliko vam resnično pomenijo slovenski izdelki?
jest10 ::
V teh gajbicah so direkt z dreves. Ni kaj dosti za prebirati, razen tistih par, ki so jih napadle ose in sršeni.
atubbuta ::
Ne iz drugega mesta. Kadar sem pa v Ljubljani se pa obvezno ustavim tudi v rinfuzlu s svojimi kozarci.
Hvala, ta mi je res blizu. :)
:)
OK.d ::
Če smo pošteni, katera hrana pa je sploh še industrijsko narejena pri nas slovenskega izvora, vse skupaj je en velik marketinški nateg.
Gorenje pa se itak "dira samo sa štapom", kar smo imeli dobrega smo prodali tujcem, tako da "podpiraj slovensko" slogan je en velik smeh.
Kar se da, predvsem meso kupujem direktno od kmetov, pa še tam nisi 100% da te ne nategnejo,imamo pač balkansko mentaliteto.
Gorenje pa se itak "dira samo sa štapom", kar smo imeli dobrega smo prodali tujcem, tako da "podpiraj slovensko" slogan je en velik smeh.
Kar se da, predvsem meso kupujem direktno od kmetov, pa še tam nisi 100% da te ne nategnejo,imamo pač balkansko mentaliteto.
LPOK.d
VeganCyclist ::
Nekje je treba potegnit črto. Ker če ne začneš lahko pit vodo iz strehe, ker ta iz pipe ni lokalna. :P
cvalsr ::
jest10, imam kar soliden sadovnjak okoli bajte, dosledno neškropljen in vem, kako zgledajo "nešpricana" jabolka. Ali te je nekdo ornk' nategnil z nešpricanjem tehle fotografiranih ali malo lažeš? (Brez škrlupa, kaparja, črvivosti, gnilobe, ... - brez škropljenja - ha ha ha ...)
Kvinta ::
Kupujem slovenske izdelke in sem jih pripravljen plačati nekje do 10-15% več
Tega nisem nikoli razumo sicer pa je vsak po svoje malo čudn
A.C.A.B
Scaramouche1 ::
Gagatronix je izjavil:
Nisem prizadet, da bi placeval vec samo zaradi neke nacionalisticne zblojenosti.
Jaz bi če je izdelek res dober, ni navita cena in veš da je lastnik res naš!
Ni slabo biti ponosen kot včasih ko je Elan res bil top firma in si seveda raje svoje kupil...
Enako je z Akrapovičem, Gorenje ko je bil naš, itd...
Mislim da je pomembno da bi imeli tako miselnost, samo kar vidiš je obratno ,Slovenceljn samo vidi kako bo nategnil ostale z reklamo da je naše, potem pa kasneje zveš da so sestavine iz tujine, samo pri nas polnjeno...
Zaradi takega ravnanja zgubljamo zaupanje!
mr_chai ::
Gagatronix je izjavil:
Nisem prizadet, da bi placeval vec samo zaradi neke nacionalisticne zblojenosti.
Pri tebi ne dvomim, da je nacionalizem = nacizem.
Utk ::
Cel svet dela tako, še Biden je reku, da bo njegova vlada delala samo s firmami, ki proizvajajo tudi pri njih, samo mi moramo bit bolj papeški od papeža. Da slučajno ne bi bili kakšni nacionalisti, slovenceljni ali kaj takega. Nemci se en kurc sekirajo zarad tega. Uradno se govori tako, neuradno pa v resnici nenemška firma ne bo dobila posla, ki ga hoče dobit nemška.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Bwaze6 ::
Ni res, mi zdaj kar naprej izdelujemo kuhinjsko pohištvo iz nerjavečega jekla za nemško javno upravo. Sicer gre seveda preko nemških arhitekturnih birojev, a vsi vedo, da so oni konkurenčni, ker lahko ponudijo izdelke iz "tretjega sveta".
Utk ::
Če bi dobili te stvari narejene v Nemčiji za plus 30%, ne bi vas niti povohali. Ampak Nemci raje delajo (še) bolj donosne stvari.
joze67 ::
Jebat ga tisth 1/4 črvivih plodov pač vzameš v zakup
Jah to je kar pomembna razlika. Za hobi je 25% izgube pridelka čisto v redu. Za prodajo je pa to razlika med preživetjem / bankrotom.
Zato je pa nešprican izdelek lahko upravičeno 25% + dražji.
Matematika. 33%, da zleze na isti dohodkovni nivo, in + za priznanje kvalitete.
- blizje je pridelano, bolj je lahko sveze (zadnjic v merkatorju vidim cvetaco iz f%#&ing UK?! kar naj jo imajo)Ne. Najbolj sveže - natančneje, najbolj ohranjeno in polnovredno - dobiš, kjer pridelek takoj (torej v roku ure ali dveh) zamrznejo.(Seveda obratno ne velja - zamrznjena zelenjava je lahko slaba že pred zamrzovanjem.) Če ni branjevka utrgala ravno na poti na tržnico in če ne kupuješ - in zaužiješ! - takoj zjutraj, si že na slabšem.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: joze67 ()
joze67 ::
🐮 To pa bo trajalo le tako dolgo, dokler uvozniki, pri nas ne oslabijo, ali celo uničijo primarne pridelave hrane. V kolikor bomo kot država to dopustili, potem bomo pa res reveži. Reveži, ki stradajo, ker so nasedli tihi ukani, ki je v danem trenutku bila najugodnejša. Na dolgi rok pa najdražja!To ni tiha ukana, ampak kapitalizem. Temelji na pohlepu, in ker smo na tehnološkem forumu, vemo, da pohlepni postopki (greedy algorithms) uspešno in učinkovito rešujejo določene probleme, ampak za splošno uporabo pa niso (in nabor ustreznih problemov je sorazmerno majhen). Vsota stroškov bi sicer lahko bila nižja, ampak kar šteje, je struktura - čigavi so ti stroški. Vsak optimizira svoje, zato gredo skupni ... pač nekam.
Bwaze6 ::
jest10 ::
jest10, imam kar soliden sadovnjak okoli bajte, dosledno neškropljen in vem, kako zgledajo "nešpricana" jabolka. Ali te je nekdo ornk' nategnil z nešpricanjem tehle fotografiranih ali malo lažeš? (Brez škrlupa, kaparja, črvivosti, gnilobe, ... - brez škropljenja - ha ha ha ...)
Sam sebe nekako ne bom nategnil.
Ti imaš pač stare sorte občutljive na škrlup, plesen in ostale glivične bolezni, ter ne skrbiš za to, da se sadeži ne dotikajo(sadeži, ki se dotikajo, imajo 90% več sans, da bodo črvivi)
Kar je zgodnje škode odstraniš že med redčenjem plodov, kar je itak obvezen postopek, če hočeš imeti spodoben pridelek.
jest10 ::
Ni problema, ti kar ne verjemi. Samo potem se ne čudi svojemu rezultatu ob zanemarjenih drevesih Glede na to, da moraš še plezati po njih, verjetno še nisi prišel do nižjih podlag, ter do primernega obrezovanja
sirotka ::
c3p0 ::
c3p0 ::
Meni osebno je Barcaffe slabša kot Zlata Đezva, bosanci že vejo kaj je dobra kava. Cena pa je tudi občutno nižja.
Turško kavo mogoče dobro poznajo.
Odvisno od okusa, meni je barcaffe obupen, ko pijem kavo, posežem raje po italijanskih klasikih (lavazza, illy), skuhano v kafetieri. Če ne obvladaš postopka, je lahko enako kisla kot turška.
Barcaffe pa se podari naprej ali zavrže :)
Utk ::
Bosanci, ki so delali v Sloveniji, so morali v Bosno vozit cele palete barcaffeja, prijateljem Slovencem pa nazaj bosansko kavo. Nikoli ni prav.
Gagatronix ::
Kupujem slovenske izdelke in sem jih pripravljen plačati nekje do 10-15% več
Tega nisem nikoli razumo sicer pa je vsak po svoje malo čudn
Meni je čudno obratno, zakaj ne bi podpiral domače industrije/kmetijstva?
Zato ker slovenceljska industrija/kmetijstvo vecino izvazata.
c3p0 ::
Bosanci, ki so delali v Sloveniji, so morali v Bosno vozit cele palete barcaffeja, prijateljem Slovencem pa nazaj bosansko kavo. Nikoli ni prav.
Ni vakuumsko pakiran, že to me moti. Torej se pospešeno stara, ko je enkrat v pakungi.
Pravi ljubitelji kave pa itak pražijo svojo in jo sproti meljejo (dober mlinček od 500€, še raje 1k€ - le mlinček).
OK.d ::
Gagatronix je izjavil:
Kupujem slovenske izdelke in sem jih pripravljen plačati nekje do 10-15% več
Tega nisem nikoli razumo sicer pa je vsak po svoje malo čudn
Meni je čudno obratno, zakaj ne bi podpiral domače industrije/kmetijstva?
Zato ker slovenceljska industrija/kmetijstvo vecino izvazata.
Tako je, 2. kvaliteta in kar ostane je pa dobro za naivne domače potrošnike.
LPOK.d
A-242 ::
Ne nekaj na pamet. Razen če ti pač nabavljaš kje crknjene krave in govoriš iz prakse.
Drugače pa pač pri nas gre skorajda vsa živina v izvoz v Avstrijo (od koder potem slabšo kvaliteto kupujejo slovenski mesarji, ostalo pa gre naprej na zahod) ali Italijo, razen redkih izjem, ker tam vsaj nekaj dobiš zanjo, mleko pa večina v Pomurske in Ljubljanske mlekarne, nekaj pa tudi na Hrvaško. Zakaj pa mislite, da se toliko mesa uvozi iz Poljske in drugih vzhodnih držav? Zato, ker se tukaj največ zasluži, kupiš poceni in drago prodaš. Bom pa prilepil še en pogled skozi oči mladega kmeta iz FB strani ZSPM:
#skoziočimladegakmeta
🐮 Leta 2014, ko sta mi starša predala kmetijo sem se kot 23 letnik podal na veselo, trnovo, pestro in žal z raznimi lobiji in politiko obdano življenjsko pot. Takrat sem bil zagnan za posodabljanje, za širitev kmetije. Za možnost nudenja zaposlitve še drugim težje zaposljivim osebam. Moram reči, da mi je uspelo kar dobro. Do letošnjega leta smo gradili, kupovali, seveda so tukaj tudi krediti in bila so tudi koriščena nepovratna sredstva (razpisi), a zagotovo v višini pod 10% vloženega denarja. Pa vendar ni bilo biti kmet tako slabo, čeprav ni bilo lahko in vrstniki, ki se s kmetijstvom ne ukvarjajo, so me večkrat označili za »norega«.
🐮 Kaj hitro po novem letu 2020 so se stvari bistveno spremenile. Ljudje, ki me poznajo, vedo, da nisem materialist in da mi je denar zadnja briga na svetu, pa vendar ga pa toliko moraš imeti da živiš in preživiš. Da lahko skrbiš za svojo družino in kot kmet za svojo kmetijo in živali. Kot govedorejec bi vam rad vseeno podal par zadev glede cen pred korono in danes na naši kmetiji:
- govedo 20-24 mesecev: 2019 3,40-3,65€, 2020 2,75-3,20€
- krave: 2019 2,60-3,30€, 2020 1,50-2,75€
(cene so za 1kg klavna polovica)
- teleta do 14 dni: 2019 200-350€/kom, 2020 150-320€/kom
- breje telice: 2019 1300-1600€/kom, 2020 1100-1300€kom
Pri tem moram še dodati, da smo imeli za teleta do letos 3 redne kupce, kateri pa imajo v hlevu zadnje živali in ko te spitajo, se njihovi hlevi zaprejo. In lani smo breje telice prodali z lahkoto, letos pa imamo težave.
🐮 Zagotovo lahko rečem, da dela letos ni bilo letos nič majn, stroški, razen goriva, so bili tudi na lanski ravni, cena prodanih živali je pa znatno padla. Seveda me to ne bi zmotilo, v kolikor bi tudi potrošniki v trgovini kupili hrano ceneje. To, da se pa na eni strani uničuje primarnega pridelovalca in na drugi strani še potrošnika, to pa je ne samo podlo, ampak osebno takšne ljudi, ki se okoriščajo na račun drugih, preziram.
🐮 Vsekakor morem poudariti, da za nastalo situacijo ni kriva zgolj in samo korona, ampak je to stanje le pospešila. Vsak dan prebiram in poslušam od ljudi, da se moramo kmetje združiti, ampak veste to je premalo. Premalo nas je teh, ki še imamo voljo in čut za pridelavo hrane, za obdelovanje pokrajine in za rejne živali. Združiti se moramo vsi. Tako kmetje, kot ostali državljani, torej mi vsi kot potrošniki moramo zahtevati od politikov, predelovalcev, trgovcev, da si vzamejo toliko, da bomo tudi mi lahko preživeli.
🐮 Kmetje smo vlagali v kmetije v razvoj, seveda nekateri smo dobili nepovratna sredstva, nekateri ne. Po mojem mnenju čista krivica. Če bi vas imel zraven in vam pokazal vsa potrebna soglasja, komunalni prispevek, vse prepotrebne prehojene korake in prevožene kilometre, vam zagotavljam, da bi vas na poti v gradnji osnove, že polovica obupala. Ampak ne, kmet ne obupa, ker je trden, ker je od malega naučen, da zmore, da se more znajti v dani situaciji.
🐮 Kaj nam kot državi pomaga, da smo zgradili hleve, če s tem priklenemo kmeta, saj smo mu s pogoji ob prejemu sredstev naložili težka bremena: da ne sme zmanjšati staleža živali, ne sme zmanjšati obdelovalnih površin, niti biti ob zaključeni letni bilanci v negativnem finančnem stanju. Vse to so naši snovalci kmetijske politike znali spisati, a nihče pa ni znal spisati tega, da mora ves ta čas imeti ta (mladi) kmet zagotovljene določene prihodke, da bo z njimi pokrival stroške pridelave, vzreje, kredite itd. Po mojem mnenju bi morali več časa nameniti tistim, ki od kmeta kupujejo in naprej predelujejo in njim spisati kakšne omejitve in dolžnosti, pa bi kmet imel bistveno več od tega. Kmetje ta nepovratna sredstva damo nazaj državi, raje kot to bi dobili pošteno plačane proizvode.
🐮 In še moje razmišljanje za v prihodnje in uvoz (poceni) hrane, ki jo bomo na dolgi rok vsi krepko preplačali. Tuje države nam danes nudijo pripeljane surovine, ali že hrano po trenutno dokaj ugodnih cenah. O kvaliteti pa ne želim razpravljati. Dal bom pa primer, kako se dogaja z mesom, potem pa sami presodite, kje je logika, in če jo najdete, mi prosim povejte. Kot potrošniki smo nategnjeni kot se spodobi. Primer: Kmetje žival prodamo preko zadruge, ali direktno v Avstrijo po ceni nekaj centov več kot v klavnice v Sloveniji. Potem slovenski mesarji iz Avstrije uvozijo meso po manjši ceni, kot smo kmetje dobili plačano ob prodaji. Torej se meso pelje klat v Avstrijo, imamo strošek prevoz+zakol+prevoz, ki je manjši kot zakol+prevoz, da o skrbi za čisto okolje ne izgubljam besed.
🐮 To pa bo trajalo le tako dolgo, dokler uvozniki, pri nas ne oslabijo, ali celo uničijo primarne pridelave hrane. V kolikor bomo kot država to dopustili, potem bomo pa res reveži. Reveži, ki stradajo, ker so nasedli tihi ukani, ki je v danem trenutku bila najugodnejša. Na dolgi rok pa najdražja!
🐮 Zagotovo se bom boril za slovenskega kmeta, kljub temu, da ne znamo stopiti skupaj, do konca, saj mi to narekuje vest. Za boljše in lepše kmetovanje ter ugled kmeta ne bo pomagal denar. To lahko izbori le sloga kmetov in sloga potrošnikov. In glavno orožje so vedno bili hrana, zrak in voda. Slednje dobrine bodo gotovo za življenje potrebne še naprej. Kmetijstvo tukaj zagotovo ima 1/3 vajeti, le narod je zašel s poti.
Lepo napisano. A to nekdo, ki še sploh dol iz pločnika ni stopil ne more razumeti.
Ja, vredu napisano. A uporabljas Googlove izdelke? Microsoftove? Amazonov cloud? Enako. Aja, tam je pa vredu... razumem. Kar pojdi nazaj na plocnik.
The world has enough for everyone's needs, but not everyone's greed.
- Mahatma Gandhi
- Mahatma Gandhi
sirotka ::
Gagatronix je izjavil:
Kupujem slovenske izdelke in sem jih pripravljen plačati nekje do 10-15% več
Tega nisem nikoli razumo sicer pa je vsak po svoje malo čudn
Meni je čudno obratno, zakaj ne bi podpiral domače industrije/kmetijstva?
Zato ker slovenceljska industrija/kmetijstvo vecino izvazata.
industrija mora izvažat, nas je menda ja premalo, da bi se posvečal le domačemu trdu. Hrane pa izvozimo precej manj kot uvozimo.
Bosanci, ki so delali v Sloveniji, so morali v Bosno vozit cele palete barcaffeja, prijateljem Slovencem pa nazaj bosansko kavo. Nikoli ni prav.
Ni vakuumsko pakiran, že to me moti. Torej se pospešeno stara, ko je enkrat v pakungi.
Pravi ljubitelji kave pa itak pražijo svojo in jo sproti meljejo (dober mlinček od 500€, še raje 1k€ - le mlinček).
Lahko je tudi vakumsko pakiran. Meni je za turško še vedno najboljša. (morda sem je le vajen, toda vonj po kavi je pač barcaffe.)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: sirotka ()
Gagatronix ::
> Hrane pa izvozimo precej manj kot uvozimo.
Ne bo drzalo. Slovenija izvozi med 60 do 75 procenti hrane.
Ne bo drzalo. Slovenija izvozi med 60 do 75 procenti hrane.
gruntfürmich ::
Bosanci, ki so delali v Sloveniji, so morali v Bosno vozit cele palete barcaffeja, prijateljem Slovencem pa nazaj bosansko kavo. Nikoli ni prav.Ni vakuumsko pakiran, že to me moti. Torej se pospešeno stara, ko je enkrat v pakungi.
po mojem pa je to vse pakirano v inertni atmosferi in nič ne propada zaradi stika s kisikom.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
starfotr ::
Vprašajte se, kaj je smisel lokalnega. Ne samo izdelkov, tudi storitev.
Primer: v lokalnem (manjšem) kraju imaš prodajalca npr. koles, bele tehnike, kmeta ki prideluje hrano, pa ponudnika storitev kot je npr. vulkanizer.
Zaradi parih centov/evrov greš v večje mesto, v trgovski center, na splet ipd. in tam kupiš, namesto, da podpreš lokalnega.
Ljudje iz večjega mesta ne bodo hodili v tvoj (manjši kraj) kupovat robe, niti ne k vulkanizerju menjat gum.
In isto je z državo. Mi smo majhna država, Nemci ne bodo pri nas naročali robe, kot je mi v Nemčiji.
Vedno je odliv v večje, malokrat gre iz večjih v manjše kraje/države.
Kaj s tem pridobiš, da podpreš praktično soseda? Ja, če je treba to razlagat, potem pa ne vem, kam bomo prišli.
Si predstavljate, da sosed vas pri vašem delu ne podpre, pač pa gre raje nekam drugam in kupi tam? Meni to ni ravno najbolj naraven proces.
Če ne drugega smo v prvem valu korone videli, da je folk, ki je prej podpiral tuje, kar naenkrat začel iskat lokalne. Kaj se obračaš po vetru, kupec neumen, še v času krize se opiraj na tuje, zakaj so sedaj kar naenkrat domači dobri?
Primer: v lokalnem (manjšem) kraju imaš prodajalca npr. koles, bele tehnike, kmeta ki prideluje hrano, pa ponudnika storitev kot je npr. vulkanizer.
Zaradi parih centov/evrov greš v večje mesto, v trgovski center, na splet ipd. in tam kupiš, namesto, da podpreš lokalnega.
Ljudje iz večjega mesta ne bodo hodili v tvoj (manjši kraj) kupovat robe, niti ne k vulkanizerju menjat gum.
In isto je z državo. Mi smo majhna država, Nemci ne bodo pri nas naročali robe, kot je mi v Nemčiji.
Vedno je odliv v večje, malokrat gre iz večjih v manjše kraje/države.
Kaj s tem pridobiš, da podpreš praktično soseda? Ja, če je treba to razlagat, potem pa ne vem, kam bomo prišli.
Si predstavljate, da sosed vas pri vašem delu ne podpre, pač pa gre raje nekam drugam in kupi tam? Meni to ni ravno najbolj naraven proces.
Če ne drugega smo v prvem valu korone videli, da je folk, ki je prej podpiral tuje, kar naenkrat začel iskat lokalne. Kaj se obračaš po vetru, kupec neumen, še v času krize se opiraj na tuje, zakaj so sedaj kar naenkrat domači dobri?
Utk ::
Ja, samo da potem, ko bi ti lokalni "mogotci" (tisti, ki nahordajo nekaj denarja) morali to tudi doma zapravit (vsaj nekaj), kupijo nemški avto, vikend v Dalmaciji, ameriške delnice, itd. Tak sistem, da bojo "reveži" kupovali dražje lokalno, tisti, ki od tega služijo pa tuje, dolgoročno ne more laufat.
Tako da tisti, ki pričakujejo, da bomo kupovali lokalno, naj potem tudi zaslužek zapravljajo lokalno.
Tako da tisti, ki pričakujejo, da bomo kupovali lokalno, naj potem tudi zaslužek zapravljajo lokalno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Uizi ::
Meni osebno je Barcaffe slabša kot Zlata Đezva, bosanci že vejo kaj je dobra kava. Cena pa je tudi občutno nižja.
Turško kavo mogoče dobro poznajo.
Odvisno od okusa, meni je barcaffe obupen, ko pijem kavo, posežem raje po italijanskih klasikih (lavazza, illy), skuhano v kafetieri. Če ne obvladaš postopka, je lahko enako kisla kot turška.
Barcaffe pa se podari naprej ali zavrže :)
Kislino pri turški kavi odstraniš tako, da daš kavo v toplo vodo in kuhaš na zmernem ognju(toliko da brbota in kroži kava) 4min.
Jaz jo kuham samo še tako in je odlična.
jocoj ::
Verjamem, ampak s tem postopkom je pridelek verjetno minimalen. Poleg tega ti te moderne sorte zdržijo kolk? Mesec, dva že dvomim, vse postane prhko.jest10, imam kar soliden sadovnjak okoli bajte, dosledno neškropljen in vem, kako zgledajo "nešpricana" jabolka. Ali te je nekdo ornk' nategnil z nešpricanjem tehle fotografiranih ali malo lažeš? (Brez škrlupa, kaparja, črvivosti, gnilobe, ... - brez škropljenja - ha ha ha ...)
Sam sebe nekako ne bom nategnil.
Ti imaš pač stare sorte občutljive na škrlup, plesen in ostale glivične bolezni, ter ne skrbiš za to, da se sadeži ne dotikajo(sadeži, ki se dotikajo, imajo 90% več sans, da bodo črvivi)
Kar je zgodnje škode odstraniš že med redčenjem plodov, kar je itak obvezen postopek, če hočeš imeti spodoben pridelek.
starfotr ::
Ja, samo da potem, ko bi ti lokalni "mogotci" (tisti, ki nahordajo nekaj denarja) morali to tudi doma zapravit (vsaj nekaj), kupijo nemški avto, vikend v Dalmaciji, ameriške delnice, itd. Tak sistem, da bojo "reveži" kupovali dražje lokalno, tisti, ki od tega služijo pa tuje, dolgoročno ne more laufat.
Tako da tisti, ki pričakujejo, da bomo kupovali lokalno, naj potem tudi zaslužek zapravljajo lokalno.
Ker res lokalni vulkanizer/kmet/prodajalec bele tehnike znosi denar v davčne oaze in v tujino ... In kaj, morajo vsi furat reno tvingote, ker so edini avti narejeni v Sloveniji?
Problem so razni amazoni pa podobne nebuloze.
m0LN4r ::
Eno je kmet z 10HA, drugo z 100HA in tretje z nekaj 1000HA obdelovalne povrsine.
Cena je odvisna od kolicine, ki se nabavlja.
Vecji, ko si vec vlagas v optimizacijo in cim vecji donos na HA. Modernejsi stroji, manj delovne sile potrebno za isto delo in na koncu imas se vec kvalitetnega pridelka.
Jaz ne vidim v tem videu nic spornega, da bi me prepricalo dati 2x vec denarja za domaco jabolko nekonsistente in manjse kvalitete.
Meni je pomembno, da je jabolka velika in ce kupim 10 komadov vem da v vsako, ko vgriznem bo istega okusa, isto socna in iste kvalitete. Ne pa malo trdo, malo mehko, malo kislo, malo sladko, tu pa tam kak crv, kaka plesen, ugriz. Pa se placam naj za to?
Cena je odvisna od kolicine, ki se nabavlja.
Vecji, ko si vec vlagas v optimizacijo in cim vecji donos na HA. Modernejsi stroji, manj delovne sile potrebno za isto delo in na koncu imas se vec kvalitetnega pridelka.
Jaz ne vidim v tem videu nic spornega, da bi me prepricalo dati 2x vec denarja za domaco jabolko nekonsistente in manjse kvalitete.
Meni je pomembno, da je jabolka velika in ce kupim 10 komadov vem da v vsako, ko vgriznem bo istega okusa, isto socna in iste kvalitete. Ne pa malo trdo, malo mehko, malo kislo, malo sladko, tu pa tam kak crv, kaka plesen, ugriz. Pa se placam naj za to?
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
Raptor F16 ::
Eno je kmet z 10HA, drugo z 100HA in tretje z nekaj 1000HA obdelovalne povrsine.
Cena je odvisna od kolicine, ki se nabavlja.
Vecji, ko si vec vlagas v optimizacijo in cim vecji donos na HA. Modernejsi stroji, manj delovne sile potrebno za isto delo in na koncu imas se vec kvalitetnega pridelka.
Jaz ne vidim v tem videu nic spornega, da bi me prepricalo dati 2x vec denarja za domaco jabolko nekonsistente in manjse kvalitete.
Še en plus več, ker se vdii da je poskrbljeno za higieno.
V bistvu je tko... higiena je pri predelavi prehrane vse in tudi odloča kako dolgo bo živilo zdržalo. Ampak domač zavisten kmet bo raje strašil s "kemijo" o kateri ne ve čisto nič povedat razen da gre za zaroto.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva
m0LN4r ::
Podcenjuje se modernizacijo vecjih in kvaliteto modernejsih strojev, nastudirano proizvodjo, opzimizacijo in kako to posledicno v velikih kolicinah vpliva na prodajno ceno.
Recimo psenica. Lahko izbiras med 1000 Ton ene sorte od enega velikega modernega kmeta z modernimi stroji, skropljenje in vse prilagojeno vremenskim napovedim itn.
Ves, da bo kruh vedno istega okusa, moka tudi ista.
Ali pa je teh tisoc ton od 100 lokalnih kmetov, ki prodajajo po 1-3 prikolice psenice, zelo razlicne kvalitete, razlicnih sort itn.
Tu pa bosta moka pa kruh boljkone mesane konsistence.
Zdaj pa izberi. Prvi ti bo ponudil nizjo ceno, ker ima nizke stroske in velik donos.
Recimo psenica. Lahko izbiras med 1000 Ton ene sorte od enega velikega modernega kmeta z modernimi stroji, skropljenje in vse prilagojeno vremenskim napovedim itn.
Ves, da bo kruh vedno istega okusa, moka tudi ista.
Ali pa je teh tisoc ton od 100 lokalnih kmetov, ki prodajajo po 1-3 prikolice psenice, zelo razlicne kvalitete, razlicnih sort itn.
Tu pa bosta moka pa kruh boljkone mesane konsistence.
Zdaj pa izberi. Prvi ti bo ponudil nizjo ceno, ker ima nizke stroske in velik donos.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Raptor F16 ::
Podcenjuje se modernizacijo vecjih in kvaliteto modernejsih strojev, nastudirano proizvodjo, opzimizacijo in kako to posledicno v velikih kolicinah vpliva na prodajno ceno.
Recimo psenica. Lahko izbiras med 1000 Ton ene sorte od enega velikega modernega kmeta z modernimi stroji, skropljenje in vse prilagojeno vremenskim napovedim itn.
Ves, da bo kruh vedno istega okusa, moka tudi ista.
Ali pa je teh tisoc ton od 100 lokalnih kmetov, ki prodajajo po 1-3 prikolice psenice, zelo razlicne kvalitete, razlicnih sort itn.
Tu pa bosta moka pa kruh boljkone mesane konsistence.
Zdaj pa izberi. Prvi ti bo ponudil nizjo ceno, ker ima nizke stroske in velik donos.
Točno to je tisto o čemer ljudem govorim pa mi vsak reče da "kompliciram".
Premalo se dela na učinkovitosti. Premalo se investira v avtomatizacijo. Bistveno je da se kup največji traktor na selu
Leva ... Leva ... leva desna ena dva
m0LN4r ::
Isto velja za proizvodnjo. Pac cena za 100.000 srafov ne bo ista kot za 1000 sraufov.
Pa meni je vseeno ali je na roke srufano ali z strojem, celo rajsi s strojem zaradi natancnosti.
Pa meni je vseeno ali je na roke srufano ali z strojem, celo rajsi s strojem zaradi natancnosti.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
Raptor F16 ::
celo rajsi s strojem zaradi natancnosti.
Predvsem zato, ker so vsi vijaki priviti s točno nastavljenim momentom.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva
jest10 ::
Poleg tega ti te moderne sorte zdržijo kolk? Mesec, dva že dvomim, vse postane prhko.
Odvisno od sorte. Nekatere gladko do pomladi v navadni kleti. Pri meni so take Pilot ter Relinda
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jest10 ()
Nikonja ::
Jaz osebno, če imam dva podobna izdelka (primer jabolko) približno enake kvalitete, razlike do 10% v ceni, bom izbral slovenski izdelek.
Pa ne mislit da to delam iz nekega altruizma, 90% moje odločitve pada na ekologijo, ker izdelek SLO kmeta je naredil cca 100 km v povprečju, tujega pa par tisoč km. Mislim da ni potrebno debatirat o tem kateri izdelek je dolgoročno bolj škodljiv za vse.
Zame je to dovolj dober razlog zakaj, vsaj v primeru hrane, izbrati slo izdelek, in menim če bi več ljudi tko razmišljalo, bi imeli;
veliko več zadovoljnih SLO kmetov kateri bi sčasom lahko znižali svoje cene,
manj kamionov na cesti (manj zastojev),
bolj čisto naravo....
iskreno minuse ne vidim
Pa ne mislit da to delam iz nekega altruizma, 90% moje odločitve pada na ekologijo, ker izdelek SLO kmeta je naredil cca 100 km v povprečju, tujega pa par tisoč km. Mislim da ni potrebno debatirat o tem kateri izdelek je dolgoročno bolj škodljiv za vse.
Zame je to dovolj dober razlog zakaj, vsaj v primeru hrane, izbrati slo izdelek, in menim če bi več ljudi tko razmišljalo, bi imeli;
veliko več zadovoljnih SLO kmetov kateri bi sčasom lahko znižali svoje cene,
manj kamionov na cesti (manj zastojev),
bolj čisto naravo....
iskreno minuse ne vidim
kuall ::
Več kot slovenski izdelki mi pomenijo bio izdelki, posebej živalski, npr jajca iz pašne reje, ker to pomeni, da živali na takih kmetijah ne trpijo v zaprtih prostorih. Da bi kupoval slovensko samo zato, ker je slovensko: to ni ravno v duhu kapitalizma, katerega jaz zagovarjam. Resda pa nerad kupujem kakšne izdelke iz drugorazrednih držav kot je Kitajska, posebej hrano, ker vem, da tam kruto ravnajo z živalmi in da na veliko špricajo rastline s strupi.
Scaramouche1 ::
Jaz osebno, če imam dva podobna izdelka (primer jabolko) približno enake kvalitete, razlike do 10% v ceni, bom izbral slovenski izdelek.
Pa ne mislit da to delam iz nekega altruizma, 90% moje odločitve pada na ekologijo, ker izdelek SLO kmeta je naredil cca 100 km v povprečju, tujega pa par tisoč km. Mislim da ni potrebno debatirat o tem kateri izdelek je dolgoročno bolj škodljiv za vse.
Zame je to dovolj dober razlog zakaj, vsaj v primeru hrane, izbrati slo izdelek, in menim če bi več ljudi tko razmišljalo, bi imeli;
veliko več zadovoljnih SLO kmetov kateri bi sčasom lahko znižali svoje cene,
manj kamionov na cesti (manj zastojev),
bolj čisto naravo....
iskreno minuse ne vidim
Problem je da ne moreš pustiti kmetom in ostalim da se sami regulirajo in če misliš da če bomo vsi samo slo kupovali, bodo oni naenkrat postali vsi iskreni, ne bodo na veliko škropili, kot pri medu dajali neke strupene snovi not, kupovali v tujini pakirali pri nas in potem razglašali za slovensko...itd.
tukaj mora biti posebej regulacija da se ugotovi in izredno kaznuje ko se vidi da je nekdo nekaj razglašal za slo potem pa začel izgovarjati, saj je pri nas sestavljeno...
Ljudje ne maramo biti izigrani kot da smo otroci, in če puščaš samo regulacijo se dogaja točno to..
Nebi se čudil če so EKO izdelki v večini samo nalepke za katere plačaš našim dovolj veliko kuverto, saj noben ne preverja vsake kmetije in izdelka posebej v celoti, od izdelave do pakiranja...
Daniel ::
Ne nekaj na pamet. Razen če ti pač nabavljaš kje crknjene krave in govoriš iz prakse.
Drugače pa pač pri nas gre skorajda vsa živina v izvoz v Avstrijo (od koder potem slabšo kvaliteto kupujejo slovenski mesarji, ostalo pa gre naprej na zahod) ali Italijo, razen redkih izjem, ker tam vsaj nekaj dobiš zanjo, mleko pa večina v Pomurske in Ljubljanske mlekarne, nekaj pa tudi na Hrvaško. Zakaj pa mislite, da se toliko mesa uvozi iz Poljske in drugih vzhodnih držav? Zato, ker se tukaj največ zasluži, kupiš poceni in drago prodaš. Bom pa prilepil še en pogled skozi oči mladega kmeta iz FB strani ZSPM:
#skoziočimladegakmeta
🐮 Leta 2014, ko sta mi starša predala kmetijo sem se kot 23 letnik podal na veselo, trnovo, pestro in žal z raznimi lobiji in politiko obdano življenjsko pot. Takrat sem bil zagnan za posodabljanje, za širitev kmetije. Za možnost nudenja zaposlitve še drugim težje zaposljivim osebam. Moram reči, da mi je uspelo kar dobro. Do letošnjega leta smo gradili, kupovali, seveda so tukaj tudi krediti in bila so tudi koriščena nepovratna sredstva (razpisi), a zagotovo v višini pod 10% vloženega denarja. Pa vendar ni bilo biti kmet tako slabo, čeprav ni bilo lahko in vrstniki, ki se s kmetijstvom ne ukvarjajo, so me večkrat označili za »norega«.
🐮 Kaj hitro po novem letu 2020 so se stvari bistveno spremenile. Ljudje, ki me poznajo, vedo, da nisem materialist in da mi je denar zadnja briga na svetu, pa vendar ga pa toliko moraš imeti da živiš in preživiš. Da lahko skrbiš za svojo družino in kot kmet za svojo kmetijo in živali. Kot govedorejec bi vam rad vseeno podal par zadev glede cen pred korono in danes na naši kmetiji:
- govedo 20-24 mesecev: 2019 3,40-3,65€, 2020 2,75-3,20€
- krave: 2019 2,60-3,30€, 2020 1,50-2,75€
(cene so za 1kg klavna polovica)
- teleta do 14 dni: 2019 200-350€/kom, 2020 150-320€/kom
- breje telice: 2019 1300-1600€/kom, 2020 1100-1300€kom
Pri tem moram še dodati, da smo imeli za teleta do letos 3 redne kupce, kateri pa imajo v hlevu zadnje živali in ko te spitajo, se njihovi hlevi zaprejo. In lani smo breje telice prodali z lahkoto, letos pa imamo težave.
🐮 Zagotovo lahko rečem, da dela letos ni bilo letos nič majn, stroški, razen goriva, so bili tudi na lanski ravni, cena prodanih živali je pa znatno padla. Seveda me to ne bi zmotilo, v kolikor bi tudi potrošniki v trgovini kupili hrano ceneje. To, da se pa na eni strani uničuje primarnega pridelovalca in na drugi strani še potrošnika, to pa je ne samo podlo, ampak osebno takšne ljudi, ki se okoriščajo na račun drugih, preziram.
🐮 Vsekakor morem poudariti, da za nastalo situacijo ni kriva zgolj in samo korona, ampak je to stanje le pospešila. Vsak dan prebiram in poslušam od ljudi, da se moramo kmetje združiti, ampak veste to je premalo. Premalo nas je teh, ki še imamo voljo in čut za pridelavo hrane, za obdelovanje pokrajine in za rejne živali. Združiti se moramo vsi. Tako kmetje, kot ostali državljani, torej mi vsi kot potrošniki moramo zahtevati od politikov, predelovalcev, trgovcev, da si vzamejo toliko, da bomo tudi mi lahko preživeli.
🐮 Kmetje smo vlagali v kmetije v razvoj, seveda nekateri smo dobili nepovratna sredstva, nekateri ne. Po mojem mnenju čista krivica. Če bi vas imel zraven in vam pokazal vsa potrebna soglasja, komunalni prispevek, vse prepotrebne prehojene korake in prevožene kilometre, vam zagotavljam, da bi vas na poti v gradnji osnove, že polovica obupala. Ampak ne, kmet ne obupa, ker je trden, ker je od malega naučen, da zmore, da se more znajti v dani situaciji.
🐮 Kaj nam kot državi pomaga, da smo zgradili hleve, če s tem priklenemo kmeta, saj smo mu s pogoji ob prejemu sredstev naložili težka bremena: da ne sme zmanjšati staleža živali, ne sme zmanjšati obdelovalnih površin, niti biti ob zaključeni letni bilanci v negativnem finančnem stanju. Vse to so naši snovalci kmetijske politike znali spisati, a nihče pa ni znal spisati tega, da mora ves ta čas imeti ta (mladi) kmet zagotovljene določene prihodke, da bo z njimi pokrival stroške pridelave, vzreje, kredite itd. Po mojem mnenju bi morali več časa nameniti tistim, ki od kmeta kupujejo in naprej predelujejo in njim spisati kakšne omejitve in dolžnosti, pa bi kmet imel bistveno več od tega. Kmetje ta nepovratna sredstva damo nazaj državi, raje kot to bi dobili pošteno plačane proizvode.
🐮 In še moje razmišljanje za v prihodnje in uvoz (poceni) hrane, ki jo bomo na dolgi rok vsi krepko preplačali. Tuje države nam danes nudijo pripeljane surovine, ali že hrano po trenutno dokaj ugodnih cenah. O kvaliteti pa ne želim razpravljati. Dal bom pa primer, kako se dogaja z mesom, potem pa sami presodite, kje je logika, in če jo najdete, mi prosim povejte. Kot potrošniki smo nategnjeni kot se spodobi. Primer: Kmetje žival prodamo preko zadruge, ali direktno v Avstrijo po ceni nekaj centov več kot v klavnice v Sloveniji. Potem slovenski mesarji iz Avstrije uvozijo meso po manjši ceni, kot smo kmetje dobili plačano ob prodaji. Torej se meso pelje klat v Avstrijo, imamo strošek prevoz+zakol+prevoz, ki je manjši kot zakol+prevoz, da o skrbi za čisto okolje ne izgubljam besed.
🐮 To pa bo trajalo le tako dolgo, dokler uvozniki, pri nas ne oslabijo, ali celo uničijo primarne pridelave hrane. V kolikor bomo kot država to dopustili, potem bomo pa res reveži. Reveži, ki stradajo, ker so nasedli tihi ukani, ki je v danem trenutku bila najugodnejša. Na dolgi rok pa najdražja!
🐮 Zagotovo se bom boril za slovenskega kmeta, kljub temu, da ne znamo stopiti skupaj, do konca, saj mi to narekuje vest. Za boljše in lepše kmetovanje ter ugled kmeta ne bo pomagal denar. To lahko izbori le sloga kmetov in sloga potrošnikov. In glavno orožje so vedno bili hrana, zrak in voda. Slednje dobrine bodo gotovo za življenje potrebne še naprej. Kmetijstvo tukaj zagotovo ima 1/3 vajeti, le narod je zašel s poti.
Lepo napisano. A to nekdo, ki še sploh dol iz pločnika ni stopil ne more razumeti.
Ja, vredu napisano. A uporabljas Googlove izdelke? Microsoftove? Amazonov cloud? Enako. Aja, tam je pa vredu... razumem. Kar pojdi nazaj na plocnik.
In kar si želel povedati je?
Tega nisem pisal jaz ampak samo kopiral. Uporabljam, Gmail in od Microsofta Windows. I am the product za njih. Pa še zmeraj nima nobene veze z zapisanim.
Scaramouche1 je izjavil:
Jaz osebno, če imam dva podobna izdelka (primer jabolko) približno enake kvalitete, razlike do 10% v ceni, bom izbral slovenski izdelek.
Pa ne mislit da to delam iz nekega altruizma, 90% moje odločitve pada na ekologijo, ker izdelek SLO kmeta je naredil cca 100 km v povprečju, tujega pa par tisoč km. Mislim da ni potrebno debatirat o tem kateri izdelek je dolgoročno bolj škodljiv za vse.
Zame je to dovolj dober razlog zakaj, vsaj v primeru hrane, izbrati slo izdelek, in menim če bi več ljudi tko razmišljalo, bi imeli;
veliko več zadovoljnih SLO kmetov kateri bi sčasom lahko znižali svoje cene,
manj kamionov na cesti (manj zastojev),
bolj čisto naravo....
iskreno minuse ne vidim
Problem je da ne moreš pustiti kmetom in ostalim da se sami regulirajo in če misliš da če bomo vsi samo slo kupovali, bodo oni naenkrat postali vsi iskreni, ne bodo na veliko škropili, kot pri medu dajali neke strupene snovi not, kupovali v tujini pakirali pri nas in potem razglašali za slovensko...itd.
tukaj mora biti posebej regulacija da se ugotovi in izredno kaznuje ko se vidi da je nekdo nekaj razglašal za slo potem pa začel izgovarjati, saj je pri nas sestavljeno...
Ljudje ne maramo biti izigrani kot da smo otroci, in če puščaš samo regulacijo se dogaja točno to..
Nebi se čudil če so EKO izdelki v večini samo nalepke za katere plačaš našim dovolj veliko kuverto, saj noben ne preverja vsake kmetije in izdelka posebej v celoti, od izdelave do pakiranja...
A ti res misliš, da so škropiva zastonj, da bi se to kar tako polivalo po njivah? Ker drugega kot požgal ves pridelek s prevelikimi dozami itak ne boš. In kdo pri zdravi pameti bi si šel zastrupljat lastno zemljo? Medu vsekakor ne ponarejajo Čebelarji, to je bolj v domeni trgovcev in industrije, o strupenih snoveh pa ne vem o čem govoriš, kje je bil med zastrupljen?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Daniel ()
49106 ::
A ni to reklamo plačala industrija meda? Sicer pa tako funkcionira kapitalizem, če bodo naprimer manjše pivnice prodale preveč piva, bodo njihova piva hitro oporečna.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 49106 ()
Scaramouche1 ::
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Lokalna hrana v času korone (in drugih neželenih dogodkov)Oddelek: Problemi človeštva | 4498 (2598) | hr_natakar |
» | Podpiranje slovenskih proizvodov (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15717 (5858) | FireSnake |
» | Vremenske nevsecnosti in lastniki gozdov (in drugi) (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Problemi človeštva | 39855 (34675) | louser |