» »

S Crew Dragonom poletela prva operativna posadka ISS

S Crew Dragonom poletela prva operativna posadka ISS

Space News - Iz Kennedy Space Centra je ponoči po našem času poletela raketa Falcon 9, ki nosi kapsulo Crew Dragon s štirimi astronavti na krovu. Gre za prvo delovno posadko za Mednarodno vesoljsko postajo, ki potuje s SpaceXovim plovilom, po tem ko so spomladi uspešno izvedli testni polet z dvema astronavtoma.

Konec letošnjega marca je SpaceXu in Nasi uspel zgodovinski podvig, ko sta s kapsulo Crew Dragon na raketi Falcon 9 v vesolje poletela ameriška astronavta Doug Hurley in Bob Behnken. Šlo je za prvi polet človeka z zasebnim vesoljskim plovilom, obenem pa za Naso izjemno pomembno osamosvojitev od ruskih izstrelitvenih kapacitet, ki jih je uporabljala vse od upokojitve svojih vesoljskih raketoplanov Space Shuttle. Hurley in Behnken sta bila v prvi vrsti "testna pilota" nove kapsule in nista bila mišljena za resno delo na ISS; zgolj odličen potek odprave je botroval dejstvu, da sta obisk razpotegnila na dva meseca in se na Zemljo vrnila šele v začetku avgusta. Njuna misija se je tako imenovala Demo-2 in šele naslednja - Crew-1 - je prva, kjer je Zmaj dejansko certificiran kot Nasin novi delovni konj.

Dogajanje čez leto ni bilo povsem brez nevšečnosti, saj je bilo potrebno polet Crew-1 malo zamakniti zaradi napake na raketnih motorjih Merlin, ki je ustavila eno od izstrelitev Falcona 9 v začetku oktobra. Kriv je bil ostanek premaza, ki je oviral delovanje enega od ventilov plinskega generatorja v motorju. Datum je bil tako postavljen na 14. november, ko pa jo je zagodlo slabo vreme in onemogočilo razpostavitev ladij za pristanek potisne stopnje rakete. Izstrelitev je nato vendarle uspela danes ponoči ob 1.27 po našem času, ko se je raketa brez resnejših zapletov dvignila z izstrelišča 39A v Kennedy Space Centru. Tudi potisna stopnja je pristala normalno.

Posadko Crew-1 sestavljajo štirje astronavti: Nasini Mike Hopkins, Shannon Walker in Victor Glover - ki je prvi temnopolti astronavt, ki bo prebival na ISS - ter Jaxin Soiči Noguči, ki je tudi že veteran, saj je prvi človek, ki je v vesolje letel s Space Shuttlom, Sojuzom in Crew Dragonom. Svoje plovilo so poimenovali Resilience, na vesoljski postaji pa bodo predvidoma ostali šest mesecev. Naslednja odprava, Crew-2, naj bi poletela konec marca 2021, zanimiva pa je zaradi dejstva, da nameravajo uporabiti tokratno potisno stopnjo rakete in pa kapsulo s testne misije, v kateri sta letela Hurley in Behnken.

6 komentarjev

michael32 ::

Žal mi je za Sunito Williams, da so jo dali v Boeingovo ekipo. Če bi bila v Muskovi ekipi, bi sedaj že letela proti vesoljski postaji.

Zgodovina sprememb…

hendriks ::

Ko takole včasih pogledaš tele SpaceX polete in vidiš kako je pristanek 1. stopnje postal rutinski, si ne moreš kaj, da se ti ne bi orosilo oko. Vsaj meni :) Po drugi strani pa se mi zdi (kljub temu da je tukaj zadaj res ogromno znanja) vsa ta tehnologija tako na začetku, da dokler človeštvo ne pogrunta kakšnega antigravitacijskega pogona, bomo bolj kot ne stopicali na mestu in vsi bili na trnih ali bo raketa prispela v orbito ali ne.

Invictus ::

Zdaj je že čas, da spet kako raznese ;).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

w0mbat ::

sm gledal live in ne morem čez občutka nelagodnosti ker je vse skup ful nevarno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: w0mbat ()

LightBit ::

Vsaj launch escape imajo za razliko Space Shutla.

vostok_1 ::

Čestitke.

Joj ta Musk. To je taka neoprijemljiva oseba. Po eni strani total megalomaniac cunt, po drugi strani edini naš zaveznik v sferi establišmenta.

Vsekakor raje več Muskov kot Billyjev.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prva vesoljska posadka v SpaceXovi kapsuli varno na tleh

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
166416 (4422) 7982884e
»

Danes zvečer drugi poizkus SpaceX-a, da se vpiše v zgodovino

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
359906 (6998) mihor
»

Crew Dragon s posadko poleti 27. maja

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
94968 (3609) Pac-Man
»

SpaceXov Crew Dragon prestal ultimativni test

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
167919 (5655) BigWhale
»

Testne izstrelitve ameriških raket s posadko so se spet zamaknile (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6115854 (11705) vostok_1

Več podobnih tem