» »

Proti ISS poletela prva zasebna posadka

Proti ISS poletela prva zasebna posadka

Space News - Včeraj pozno popoldan je s Floride proti Mednarodni vesoljski postaji poletela četverica članov odprave Axiom-1, ki predstavlja prvo v celoti zasebno misijo na ISS.

Lansko leto smo videli pospeševanje razvoja zasebnih poletov s SpaceXovo kapsulo Crew Dragon. Na eni strani je milijarder Jared Isaacman najavil prvo od misij Inspiration, ki je nato poletela lanskega septembra in predstavlja prvo zasebno odpravo s kroženjem vesoljskega plovila v Zemljini orbiti. Na drugi strani je podjetje Axiom Space zasnovalo tržne odprave na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Za prvo od njih, Axiom-1 (oziroma Ax-1) je bila določena naslednja četverica: poveljnik Michael Lopez-Alegria, Axiomov glavni astronavt, in trije investicijski magnati; Larry Connor, Eytan Stibbe ter Mark Pathy. Ker bodo na postaji tudi izvajali znanstvene poskuse, se možje otepajo oznake "vesoljski turisti", temveč se nazivajo zasebni astronavti. Je pa vprašanje, koliko lahko v dobrem tednu postanka dejansko postorijo. Tudi še ni povsem jasno, koliko so za odpravo plačali; šušlja se o vsotah v okolici 55 milijonov dolarjev po osebi.



Odprava je včeraj približno četrt čez peto popoldan po našem času poletela iz Kennedyjevega vesoljskega centra na Floridi. ISS bodo predvidoma dosegli danes, nakar sledi osem dni postanka in dela v orbiti. Poskuse bodo izvajali za zasebne naročnike, kot so klinika Mayo, Izraelska vesoljska agencija in več kanadskih univerz. Astronavti bodo prebivali v ameriškem delu postaje, naj bi pa tudi odšli na obisk k Rusom. Ker bo na postaji že precejšnja gneča, bo moral eden od njih spati kar v Crew Dragonu. Vrnitev na Zemljo bo izvedena v istem plovilu, celotna odprava pa naj bi tako trajala okroglih deset dni. Gre za prvo od predvidenih štirih misij v štartnem Axiomovem paketu. Že nekaj dni zatem, 21. aprila, sledi izstrelitev Nasine odprave Crew-4, s tremi Američani in Evropejcem.

1 komentar

BigWhale ::

Off-topic ste vsi.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Najavljena prva zasebna poleta s Crew Dragonom

Oddelek: Novice / Ostale najave
126463 (5551) endelin
»

S Crew Dragonom poletela prva operativna posadka ISS

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
63654 (2704) vostok_1
»

Prva vesoljska posadka v SpaceXovi kapsuli varno na tleh

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
166421 (4427) 7982884e
»

Crew Dragon s posadko poleti 27. maja

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
94973 (3614) Pac-Man
»

Testne izstrelitve ameriških raket s posadko so se spet zamaknile (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6115870 (11721) vostok_1

Več podobnih tem