» »

Apple predstavil čip M1

««
17 / 23
»»

Invictus ::

"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

MrStein ::

Meizu je izjavil:

Temu nobeden ne oporeka, ampak ti uspes zraven napisati se polno drugih nerelevantnih zadev (kot npr. da je Applov servis najslabsi, ker Rossmann, ki popravlja Apple naprave, vidi probleme vecinoma z njihovimi napravami.)

Če ti človk na servisu zjebe pin od monitorja do daske in spotoma še skuri pol pinov na M2 slotu potem ne moreš glih rečt, da je servis dober.

Moj mac early 2015 je imel že od začetka problem z mikrofonijo in coil whineom "nečesa" v laptopu, kar je nekaj kar ni uspel pogruntat nihče na njihovih servisih - menjano bilo vse razen ohišja - še vedno isto. Prenosnik je bil vsega skupaj skoraj 4 mesece od 5 letnega cikla uporabe na servisih, kjer niso rešili nič. Po desetinah in desetinah ur (dobesedno) klicanja po irskem support centru sem pri senior odvisorju končno dosegel RMA laptopa in mejnavo za novega - že skoraj vse uredil, nakazal denar na njihov naslov kot varščino za menjavo laptopa, da ne čakam tedne, da pride moj laptop k njim in nov nazaj k meni - kar naenkrat se oglasi Apple RMA center, da je RMA zahtevek zavrnjen, ker je zvočna emisija v mejah tolerance kao (niti sprobali niso, saj niso imeli laptopa na testiranju).

Kako lahko zavestno vrneš laptop nazaj v istem stanju kot je prišel na servis, in to po tolikih mescih zajebavanja in odtujitve laptopa od stranke je totalno beyond me. Aja, laptop je bil pri iStyle, EPLju, Klagenfurtu, ter Dunaju na servisu, torej je cela ketna nesposobnežev tu v igri.

Sam ne mi govorit, da je Apple servis sposoben, ker ti bom vrgel hruško v čelo. ;(

To se dogaja z vsemi firmami.
Oziroma še slabše. Za coil whine bodo rekli, da je normalno in nobenga RMA ne bo.

techfreak :) je izjavil:

Ker si ti, skupaj s parimi Youtuberji, imel slabe izkusnje, zdaj to posplosujes na vse uporabnike?

That's how trolling works.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MrStein ()

hamez66 ::

je izjavil:

hamez66 je izjavil:

Prednosti sta nizka poraba ter višji performance na watt. Slabost je pa, da ni x86 kompatibilen in se morajo appi za x86 poganjati preko Rosseta 2 prevajalnika (oz whatever se temu reče).

Prevajanje niti ni tak problem, saj večina aplikacij deluje in to celo hitreje kot na starih procesorjih. Večji problem je odsotnost virtualizacije, saj na M1 ne moreš poganjati x86 virtualk, niti na M1 računalnike ne moreš vzporedno nameščati še Windowsov.

Res je. So pa nekateri poročali, da jim občasno kak filter ali kaka druga zadeva v programih ne deluje točno tako, kot naj bi.

Ena izmed težav novih Macbookov je, da native podpirajo samo 1 zunanji monitor (Mac Mini podpira 2). Jaz zdaj čakam DisplayLink adapter, da bom lahko priklopil 2, kar pa na žalost stane nekaj eur (v mojem primeru okoli 130 eur za adapter, ki podpira 60hz osveževanje na 4k oz 144hz na QHD resoluciji).

dild0idis ::

hamez66 je izjavil:

je izjavil:

hamez66 je izjavil:

Prednosti sta nizka poraba ter višji performance na watt. Slabost je pa, da ni x86 kompatibilen in se morajo appi za x86 poganjati preko Rosseta 2 prevajalnika (oz whatever se temu reče).

Prevajanje niti ni tak problem, saj večina aplikacij deluje in to celo hitreje kot na starih procesorjih. Večji problem je odsotnost virtualizacije, saj na M1 ne moreš poganjati x86 virtualk, niti na M1 računalnike ne moreš vzporedno nameščati še Windowsov.

Res je. So pa nekateri poročali, da jim občasno kak filter ali kaka druga zadeva v programih ne deluje točno tako, kot naj bi.

Ena izmed težav novih Macbookov je, da native podpirajo samo 1 zunanji monitor (Mac Mini podpira 2). Jaz zdaj čakam DisplayLink adapter, da bom lahko priklopil 2, kar pa na žalost stane nekaj eur (v mojem primeru okoli 130 eur za adapter, ki podpira 60hz osveževanje na 4k oz 144hz na QHD resoluciji).

Da, sicer verjetno je večina teh zadeva posledic strukture M1 čipa in računalnikov v katerih je ta M1 čip.

Predvidevam, da bo z naslednjo generacijo marsikaj drugače, plus večina programov bo že spisana native za Apple silicone čipe.

Na virtualiziciji se pa tudi že zelo aktivno dela, bomo videli kaj bo prišlo ven v naslednjih mesecih...
Ni važno na koga mečeš jedrske, važno je, da ti Lady Gaga poje!

driver_x ::

hamez66 je izjavil:

Ali velja to za Aira, Proja ali oba?

::

driver_x je izjavil:

hamez66 je izjavil:

Ali velja to za Aira, Proja ali oba?

Oba! M1 Mac Mini podpira dva monitorja, tako da zna biti res kakšna omejitev čipa, čeprav sem nekje zasledil, da se z nekimi adapterji da tudi na MBA-ja priključiti več monitorjev.

opeter ::

En je to reševal takole:

Kot je že zgoraj omenil, so namenski kosi elektronike (seveda pa ti stanejo $/EUR):
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

• spremenil: opeter ()

hamez66 ::

Ja, preko teh DisplayLink adapterjev naj bi se dalo priklopit več monitorjev. Čakam na svojega, zaenkrat še ni prišel. Poročam, ko dobim, bi moralo delati ok.

opeter ::

Katerega pa si kupil, če ni skrivnost? Ker je več teh izdelkov.

Sicer pa bo res najboljše, da napišeš kakšen stavek ali dva takrat, ko dobiš in dobro pretestiraš zadevo. :)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

-S\/\/-   ::

Še mojih 5 centov po več tedenski uporabi M1 macbook aira. Seveda ima (Big Sur) svoje težave in napake, ampak celokupno gledano je računalnik presegel vsa moja pričakovanja. Poleg splošne uporabe (Office 365, internet, filmi, fotografije, ...) imam v Eclipsu nekaj večjih Java in JavaEE projektov ter še nekaj manjših s PlatformIO v VS Code. Vse deluje nekajkrat hitreje od mojega do predkratkim najhitrejšega i7 namiznega računalnika.
Če pa bi Apple tak hardver (M1, 16GB, 1TB) zapakiral v ohišje 13" iPada, za OS pustil MacOS (ki itak poganja precej iPadovih in iPhonovih aplikacij), kot opcije pa ponudil:
- brezžično tipkovnico, ki bi tablico spremenila v prenosnik
- Apple pencil za pisanje
- priklopno postajo, ki bi dodala še HDMI-je, USB-je in ostalo
bi bil to ubijalski stroj, ki bi (vsaj pri meni) pometel z vsemi ostalimi napravami, razen telefonom.

Koliko bi pa to koštalo? 10.000?

Furbo ::

Nah, tam do 3 jurčke. Vsota, ki za marsikoga ni noben problem. Apple naprave ne sodijo med ustavno garantirane pravice.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Mike_Rotch ::

iPad pro 13" 1TB s tipkovnico, stylusom in usb-c dockom pride malo čez 2 jurja v EU. Nova verzija proja bo verjetno imela procesor na nivoju m1 macov.

Problem je, ker na iPadu nikoli ne boš mogel poganjati Mac OSa. Posledično je tudi 16gb rama samo pobožna želja.

driver_x ::

Tak "iPad" bi bila res ubijalska kombinacija. Sicer pa iOS in macOS počasi migrirata skupaj, z novim procesorjem še bolj, in ni dvakrat za reči, da se kaj takega ne pojavi.

Meizu ::

-S\/\/-   je izjavil:

Vse deluje nekajkrat hitreje od mojega do predkratkim najhitrejšega i7 namiznega računalnika.

Seveda, če imaš pa Intla, jok.

Meizu je izjavil:

-S\/\/-   je izjavil:

Vse deluje nekajkrat hitreje od mojega do predkratkim najhitrejšega i7 namiznega računalnika.

Seveda, če imaš pa Intla, jok.

Tako je. Naslednji namiznik bo Applov.

Molim za tvojo dušo. Še bolj pa za tvojo denarnico.

Seveda, ker PC namizniki so trenutno ful ugodni. Kolk mi gre na penis tole zatiskanje oči pred dejstvi, samo da se lahko nekdo počuti pripadnik nečesa.

Mac Mini M1, 16GB, 1TB je v Nemčiji med 1300 in 1400 evri. Primerljive škatle drugih proizvajalcev so vse dražje. Pa pri Macu dobiš zraven še pravi Unix, medtem ko moraš na ostalih poganjati le Unixu podoben sistem.

Zanimivo je, da je Mac OSX res pravi Unix, registriran pri Open Group :).

Drugače je pa vse stvar potreb in denarja...

Ampak, če rabiš performance, pač plačaš...

Pri miniju lahko prihraniš 200-300 eur, če vzameš 256gb ssd verzijo in zunanji SSD.

Furbo je izjavil:

Seveda, ker PC namizniki so trenutno ful ugodni. Kolk mi gre na penis tole zatiskanje oči pred dejstvi, samo da se lahko nekdo počuti pripadnik nečesa.

Za 1400 EUR si lahko sestaviš kar močno mašino, skupaj z v redu grafiko.

Definitivno z boljšo grafiko kot jo ima Mac Mini...

Sicer pa, kdo danes še na desktopu/laptopu izvaja neke hude kalkulacije? Če to rabiš, si nabaviš/sestaviš nek server, delaš pa na terminalu...

damirj79 ::

Invictus je izjavil:

Sicer pa, kdo danes še na desktopu/laptopu izvaja neke hude kalkulacije? Če to rabiš, si nabaviš/sestaviš nek server, delaš pa na terminalu...

Odlična ideja. Uporabimo lahko kar novi Arnesov Superračunalnik.

Invictus je izjavil:

Furbo je izjavil:

Za 1400 EUR si lahko sestaviš kar močno mašino, skupaj z v redu grafiko.

Definitivno z boljšo grafiko kot jo ima Mac Mini...

Zgoraj je nekdo napisal, da se ukvarja z java/EE razvojem in da je že MBA precej hiter v teh zadevah. Če ti MacOS ustreza in rabiš namizno varianto, potem je trenutno Mac Mini zelo dobra zadeva: tiha, majhna in zmogljiva. Če bi zase trenutno kupoval namizni računalnik, bi bilo to to. Za večino uporabe je to bolje od serverja v kleti.

Zimonem ::

je izjavil:

Mac Mini M1, 16GB, 1TB je v Nemčiji med 1300 in 1400 evri. Primerljive škatle drugih proizvajalcev so vse dražje. Pa pri Macu dobiš zraven še pravi Unix, medtem ko moraš na ostalih poganjati le Unixu podoben sistem.

Ki je vzornika že davno prehitel po obeh smereh.

Linux prehitel Unix po obeh smereh? Verjetno res.

Vsa infrastruktura laufa na Linuxu. Sicer se nebi ti niti povezal do appla, kkaj šele na slo tčeh. Tisti tvoj Unix uporabljajo samo še hipsterji.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

je izjavil:

Zgoraj je nekdo napisal, da se ukvarja z java/EE razvojem in da je že MBA precej hiter v teh zadevah. Če ti MacOS ustreza in rabiš namizno varianto, potem je trenutno Mac Mini zelo dobra zadeva: tiha, majhna in zmogljiva. Če bi zase trenutno kupoval namizni računalnik, bi bilo to to. Za večino uporabe je to bolje od serverja v kleti.

Java razvoj ni neka huda aplikacija.

Ajde, ko si inštaliraš Eclipse, počepne vse...

Sam bi si naredil eno hitro, poceni build mašino, pa bi bil mir... Hiter CPU, disk, malo več RAMa, pa je vseeno kaka je delovna postaja...

Sam če folk še vedno tako prevaja, da klikne na compile v Eclipse, ajde, naj bo...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Invictus ()

Invictus je izjavil:

Sam bi si naredil eno hitro, poceni build mašino, pa bi bil mir... Hiter CPU, disk, malo več RAMa, pa je vseeno kaka je delovna postaja...

Sam če folk še vedno tako prevaja, da klikne na compile v Eclipse, ajde, naj bo...

Khm. Imam tako mašino. No, skoraj tako, saj ima vse kar si naštel, le poceni ni bila. Ampak je nastal problem, ker Macbook Air za build porabi ravno polovico časa te mašine. Pa ne klikam compile v Eclipsu ...

Zadeve gredo dalje, razumem...

Ne moreš primerjati par let stare škatle z novim CPU.

Pri java kompajliranju ni kaj jamrat. večinoma dlje traja deployment kot pa samo prevajanje v byte kodo.

techfreak :) ::

V precej testih je M1 boljsi od novega i9 in 8 jedrnega Ryzena. Kaksne build masine imas ti?

Po izkusnjah bi rekel da so IDE operacije (npr. indeksiranje) pocasnejse kot buildanje, in to bos tezko prenesel na oddaljen streznik.

techfreak :) je izjavil:

V precej testih je M1 boljsi od novega i9 in 8 jedrnega Ryzena. Kaksne build masine imas ti?

Po izkusnjah bi rekel da so IDE operacije (npr. indeksiranje) pocasnejse kot buildanje, in to bos tezko prenesel na oddaljen streznik.

Remote edit je danes povsem običajna reč. V ide. Pojma nimam kaj naj bi ide indexiral. Nekako se pa spomnim da zgradi sintaktično drevo(to naredi tudi compiler le da ni error prone) in ti ga ponudi v uporabo. Mogoče še poveže s helpom. To je pa to. Sama translacija Jave je pa na tem nivoju dokaj trivialna. In ja naredil sem ide za precej bolj kompleksen jezik.

Glede na to, kako tehnična postaja ta debate, je zgleda treba iskati primere, kjer je M1 počasen, z lučjo pri belem dnevu.

Ni da je počasen, samo toliko hiter ni, kot bi nekateri tukaj radi predstavili. Sploh pa ne s fakin 8gb rama, to ni nič porkodijo.

Še dobro, da imamo tebe Meizu. Jaz bi prisegel, da mašina z 8gb rama leti. Rewievi moja opažanja sicer potrjujejo, ampak dobro, da sem prebral tvoj post in vidim, da se motim.

Meizu je izjavil:

Ni da je počasen, samo toliko hiter ni, kot bi nekateri tukaj radi predstavili. Sploh pa ne s fakin 8gb rama, to ni nič porkodijo.

Količina RAMa ne vpliva na hitrost, dokler ne porabiš celega in se začne swapanje.

xandros ::

Hitrost je odvisna od marsicesa...
Recimo kako OS upravlja RAM, koliko OS porabi zase, koliko posamezni programi pazijo nanj, kaksen je file system, kako graficni podsistem dostopa do rama, kako hiter je dostop rama do file systema ....

In cisto mogoce je, da MacOS z 8G dela veliko hitreje kot Windows z 16G ali celo več.... in to pri istem scenariju

xandros je izjavil:

In cisto mogoce je, da MacOS z 8G dela veliko hitreje kot Windows z 16G ali celo več.... in to pri istem scenariju

To je preverjeno dejstvo. Kar sem pred leti z lahkoto delal na 4GB Macu, v Windowsih ni delovalo na 8GB in je bila potrebna nadgradnja na 12GB.

Lonsarg ::

Poraba RAMa je manj na strani operacijskega sistema in več na strani aplikacij (je sicer tle za opomnit da je Apple malo bolj strog in je slabo spisanih programov in driverjev za Windows več). Ampal par browser tabov od Wrike, ki ga imamo za project management pač porabi 3GB, pa nima veze al si na Mac al Windows.

Pa moje izkušnje so tudi, da se memory leaku itak ne moreš izognit, da se vedno najde kak program ki leaka in rabiš 8GB rezerve samo za to da je računalnik brez upočasnitev prižgan lahko več tednov.

Sveži prižgano in takoj zagnan benchmark bo delal z 8GB tako Mac kot Windows čisto lepo nekaj časa, to pa ja. Ampak ne si kvarit življenja z nakupom 8GB za workstation, še sam Apple je rekel da je to consumer čip in da pro čipi še pridejo. Če ste že hudi fani ga vsaj upoštevajte.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

techfreak :) ::

Glede preteklih primerjav, macOS je dodal memory compression v 2013, med tem ko jo je Windows dobil sele 2015 ob izidu Windows 10.

Definitivno pa je tudi swapanje na macOS obcutno hitrejse, ker imajo precej hitrejse SSDje kot povprecni PC.

Windows je jajc, nazalost.
Druga stvar je,da so win uporabniki/developerji razvajeni in vecinoma manj podučeni.

Tko da se iz iste masine na drugih sistemih veliko več "iztisne".

c3p0 ::

Apple tudi lažje optimizira OS, ker so konfiguracije znane, pri Win jih imaš praktično neskončno mnogo. Pa ni nekega registra, ki se zapaca, ipd.

Concrete information about the successor of Apple M1 chip, the M1x surfaced online. This showed that the M1x has huge improvement in both CPU and GPU department compared to Apple M1 chip. Infact, the performance difference is so much that Apple M1x's GPU performance is comparable to mighty Nvidia GTX 1070.

The Apple M1x processor will be released in second quarter of 2021 and will be used in Macbook Pro 15 and 16" models as well as in iMac 27. This also means no M1x for the current generation Apple Macbook Air.

Also, the Apple M1X chipset has been upgraded from 8 CPU cores to 12 CPU cores and it now uses a combination of 8 high-performance cores along with 4 low-power cores. Graphics performance compared to M1 chip should be 2x since M1X's GPU is a 16-core design with 256 execution units.

Computing performance of M1 chip is 2.6 Tflops while M1x is 5.2 Tflops which is same as NVidia GTX 1070 graphics card.

Other M1 vs M1x differences includes support of upto 32GB RAM compared to 16GB RAM support in M1. M1x also supports use of upto 3 displays at a time which is capped to 2 in case of M1.

Tole bo drago. 64rama na PC = 300 evrov. 300*8 je 1800e samo za RAM.

Cr00k ::

Zimonem je izjavil:

Tole bo drago. 64rama na PC = 300 evrov. 300*8 je 1800e samo za RAM.

Neka nova matematika vidim...:)

Nisem jo jaz izumil.

xandros je izjavil:

Windows je jajc, nazalost.
Druga stvar je,da so win uporabniki/developerji razvajeni in vecinoma manj podučeni.

Tko da se iz iste masine na drugih sistemih veliko več "iztisne".

Ker kreten. A če imaš maca si boga za jajca potegnil. S katere kište. Apple nima ene realno dobre kište. Nehajte pihat debilizme pa ustvarite kako infrastrukturo. Še office vam mora ms naredit.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: Greg91 ()

xandros je izjavil:

Concrete information about the successor of Apple M1 chip, the M1x surfaced online. This showed that the M1x has huge improvement in both CPU and GPU department compared to Apple M1 chip. Infact, the performance difference is so much that Apple M1x's GPU performance is comparable to mighty Nvidia GTX 1070.

The Apple M1x processor will be released in second quarter of 2021 and will be used in Macbook Pro 15 and 16" models as well as in iMac 27. This also means no M1x for the current generation Apple Macbook Air.

Also, the Apple M1X chipset has been upgraded from 8 CPU cores to 12 CPU cores and it now uses a combination of 8 high-performance cores along with 4 low-power cores. Graphics performance compared to M1 chip should be 2x since M1X's GPU is a 16-core design with 256 execution units.

Computing performance of M1 chip is 2.6 Tflops while M1x is 5.2 Tflops which is same as NVidia GTX 1070 graphics card.

Other M1 vs M1x differences includes support of upto 32GB RAM compared to 16GB RAM support in M1. M1x also supports use of upto 3 displays at a time which is capped to 2 in case of M1.

Kaj potem šele skrivajo za Mac Proja?

je izjavil:

Meizu je izjavil:

Količina RAMa ne vpliva na hitrost, dokler ne porabiš celega in se začne swapanje.

Ma bravo, čestitam za tole ugotovitev :)

8GB obesim ko knof od gat z mojimi taski btw.
««
17 / 23
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intel predstavil nove procesorje 8. generacije: Amber Lake, Whiskey Lake

Oddelek: Novice / Procesorji
187724 (5714) pegasus
»

Apple novosti: 12-palčni MacBook, Apple Watch in kopica drugih izboljšav (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
390127428 (105121) opeter
»

Novosti z Applove predstavitve (strani: 1 2 )

5631883 (27832) PrimozR
»

Nazaj k Macom, Macbook Air (strani: 1 2 3 4 )

16532041 (28797) antonija
»

MacBook Air (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Diski
27134607 (16988) poweroff

Več podobnih tem