» »

Nazaj k Macom, Macbook Air

1 2
3
4

techfreak :) ::

Caki apple je prvi pogruntal da se da s kretnjami tud podat kaksen ukaz? Nekak se mi dozdeva da je ta "invoativna ideja" obstajala veliko pred Airom...

Ne pozabimo, da ima Apple že kar nekaj let MT in mu večina drugih prenosnikov ni niti blizu. Poleg tega pa tudi Windows nima tako dobre podpore MTja kot jo ima Mac OS. Mogoče niso najbolj inovativni, ampak so prvi in zaenkrat edini, ki so to pravilno integrirali v njihovo okolje.

antonija ::

Sej noben ni reku da nimajo odbrih izvedb idej, sam strav je se vedno taka da ideje niso njihove (ted ce jih predstavljajo da so). Pac tko kot vsi drugi spiratizirajo tisto kar jim je vsec, malo prepkirajo (ponavadi na boljse) in prodajo (tuje ideje) za mastne denarce.

Inovativni in napredni pa pac niso.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

techfreak :) ::

Inovativno so implementirali to inovacijo v svoje izdelke. Če pa vsi kradejo, zakaj nimajo zdaj že vsi prenosniki takšen MT? Zakaj nima večina prenosnikov avtonomijo baterije nad 3 ure? Zakaj so MBPji redke izjeme, ki imajo 8h+?

Zakaj je Air eden redkih tankih prenosnikov? BTW nekateri se pritožujete nad odsotnostjo RJ45 ... in kam bi ga vi dali?

Matako ::

PrimozR je izjavil:

Matako je izjavil:

Novi Air je sicer čisto kul izdelek.. ampak ne za že TRETJI članek v _seriji_! Vse ostale strani so lahko vse skupaj povzele v enem članku, končno so iz enega dogodka.

Res? Pokaži jo.


Primer:

http://www.osnews.com/story/23917/Apple...
/\/\.K.

IceIceBaby ::

Ohisja iz enga kosa niso glih nekaj novega. Mogoce za apple, sam koncept je znan ze dolgo in se ga marsikje uporablja.


Kdo točno jih uporablja? Kolikor jaz vem je unibody ohišja za prenosnike predstavil apple. Vsaj masovno izdelana.

Kul trackpad? Pa nej bo kul, sam tle je blo govora o inovativnosti. "Kul" ni inovativnost.


Multitouch na prenosnikih v takem kontekstu kot ga uporabljajo je inovacija. Trackpad so naredili dejansko uporaben. Imel sem skoraj vse znamke prenosnikov in pri nobenem še nisem videl resnično uporabnega trackpada, edino Applu to uspeva. Uporaben pomeni, da ne želiš uporabljati miške, tudi, če je na voljo.

Napreden OS... kaj je pa tako zelo naprednega na njemu?


Displayev sklepam da jih ne dela Steve doma v garazi ampak jih naroci pri enem od izdelovalcev LCDjev. Tko kot vse druge firme, ki imajo dostikrat identicen "odlicen display" v svojih izdelkih. Spet nic inovativnega.


Panel samo po sebi res ni inovacija, ampak poskusi o izdelkih razmišljati kot o celoti, ne tako zategnjeno in ozko. 13" display s to resolucijo je precej dober dosežek za računalnik, ki je debel malo več kot 1cm na najdebelejšem delu.

OK, miska. Pa pol? V zadnjih letih niso izvedli niti ene revolucionarne ideje, ceprav vem da se reklamirajo kot da so. Pa niso. Lahko pa nas razsvetlis z applovimi "inovativnimi in revolucionarnimi idejami" kot pravis.


Kaj več bi se verjetno dalo zgooglat, ampak čisto iz glave:

- Macintosh
- množična uporaba usb v osebnih računalnikih
- Newton
- Firewire
- Vodno hlajenje v desktopih
- OSX
- iMac
- iPod
- iPhone
- App store in music store
- iPad
- ...

Vsak od teh izdelkov je bil prvi ali med prvimi v svoji kategoriji, vsak je imel ogromen vpliv na industrijo in vsi so v času izida bili nekaj precej drugačnega od konkurence.

In to kljub temu temu da delajo cist iste bedarije, jih najprej zanikajo, nato izdajo popravek za problem ki pri njih ne obstaja in na koncu priznajo da so mogoce imeli problem, ampak so ga odpravili? (tole se konkretno nanasa na komedije z iPhone4)
Sej ce je to njihovim strankam vsec... zakaj pa ne. Ampak to se vedno ne pomeni da delajo kaj bolj kvalitetne stvari od drugih, vsaj ne po njihovih napakah sodec.


Kako bi pa ti objektivno izmeril kvaliteto izdelkov, če zadovoljstvo strank, kvaliteta izdelave in zanesljivost ne štejejo?

Ni mi uspelo najdet uradnih prodajnih stevilk za Aira, ampak po mac forumih so pred temple izzidom novih verzij pisali bolj v stilu "Apparently its sales figures have not exactly been stellar". Tko na uc bi rekel da Air ni bil glih neka prodajna uspesnica (tud Applu se to zgodi, believe it or not).


No ja. http://arstechnica.com/apple/news/2008/...

Ni ravno iPhone, ampak vseeno so samo z Airom verjetno zaslužili več kot cel Petrol ali Mercator. Težko bi temu rekel flop.

Pol leta?? ZOMG, kako lahko sploh se kaj delas na njemu? V zadnje pol leta je bil tak napredek v software da ti nebi smelo nic vec delat!! O wait... ;)


Se spet vtikaš v moj budget? :) Pač menjam prenosnike precej pogosto. Ne skrbi, jih izkoristim, tako, da se sami odplačajo vsaj 10x v tem času.

Imam pa zato za razliko od nekaterih precej izkušenj z različnimi znamkami in mogoče kakšno stvar napišem tudi iz lastnih izkušenj :)

Revolucionarne ideje verjetno res niso, ampak jih tako predstavijo, ker to znajo. Firme, ki so jih kupili oz. od katerih so to prevzele, pač niso znale tega prodati. Apple zna. V očeh množice so posledično videti kot revolucionarji, medtem ko samo tisti, ki redno spremljajo sceno v podrobnost, poznajo pravo zgodbo.


Tisti, ki spremljamo sceno in smo sposobni nepristransko pogledat situacijo vidimo, da ima Apple ogromen vpliv na celo industrijo in je pogosto leader v različnih kategorijah. Po iPodu so začeli delati iPod killerje, po iPhonu so vsi začeli delati touchscreen iPhone killerje, kar naenkrat ima vsaka druga firma svoj app store, Windowsi se razvijajo ker neposredno tekmujejo z OSX...

nekikr ::

Z jezika si mi vzel kst, bravo.

antonija ::

Kdo točno jih uporablja? Kolikor jaz vem je unibody ohišja za prenosnike predstavil apple. Vsaj masovno izdelana.

Multitouch na prenosnikih v takem kontekstu kot ga uporabljajo je inovacija.


Kot ze receno: Ce ukrades idejo od nekoga drugega in jo uporabis za svoje produkte to ni tvoja ideja. To je ukradena ideja. To ni inovativno. To je plagiatorstvo. Kar ne pomeni da je koncna izvedba slaba, le cisto nic inovativnega ni na njej. Kopija pac.

- Macintosh
- množična uporaba usb v osebnih računalnikih
- Newton
- Firewire
- Vodno hlajenje v desktopih
- OSX
- iMac
- iPod
- iPhone
- App store in music store
- iPad
- ...

S temle seznamom je pa tolk stvari narobe da je kar groza...
- za USB bos mogu dat link, ker takle claim je.. cough*BS*cough
- Newton... je res lep paperweight :) sklepam da je bil strasno uporaben za svoje cajte, je pa 100% applova pogruntavscina.
- Firewire: "It was initiated by Apple (in 1986[2]) and developed by the IEEE P1394 Working Group, largely driven by contributions from Apple, although major contributions were also made by engineers from Texas Instruments, Sony, Digital Equipment Corporation, IBM, and INMOS/SGS Thomson (now STMicroelectronics)." Bli so zdraven, ja.
- Vodno hlajeni Power Mac G5 je prisel ven leta 2003. Hoces rect da pred tem ljudje niso izdelovali vodno hlajenih desktopov? In da Apple ni skopiral te ideje in jo prodal kot svojo?
- OSX je predelan BSD. Sej bi reku da so predelave inovativne, sam niso glih... je pa res da ni slab OS.
- iGrače... sklepam da si mislil da so blagovne znamke inovativnost, ker racunala (tud taka "integrirana"), mp3 playerje in druge elektronske gizmode smo poznali davno preden jih je zacel izdelovat apple. Sej vem da se ti zdi iPod inovativna in revolucionarna pogruntavscina, sam ni. Je samo primer kako idejo od nekoga drugega izvedes bolje. Nardis boljso kopijo.
- AppStore je ista zgodba... vzames nekaj kar obstaja (ukrades idejo), jo premeckas in iz nje naredis nekaj popularnega (in vcasih uporabnega; marketing pac dela cudeze). Spet cistop ni inovativnega.

Kako bi pa ti objektivno izmeril kvaliteto izdelkov, če zadovoljstvo strank, kvaliteta izdelave in zanesljivost ne štejejo?

Ce izpustis zadovoljstvo strank si na pravi poti. Kvaliteta izdelave je chinese made (in to v cist navadnih sweatshopih, kjer kitajski otroci sestavljajo gizmode za kaksen USD na dan). Napake delajo tko kot vsi drugi, s tem da imajo mickeno paleto proizvodov v primerjavi z drugimi. Njihovo razmerje med st. produktvo in napakam ki jih produkti imajo bi reku da ni glih vrhunsko.
To, da uporabnike taka dejstva ne ganejo pa nima nobene veze. Ce jaz najdem krog ljudi ki bojo od mene kupoval sranje to ne pomeni da jim prodajam tople zemljice, mapak drek. Sranje.

No ja. http://arstechnica.com/apple/news/2008/...

Bralno razumevanje vam ne ustreza najbolj, knede?
"Apple, of course, remains silent on the early successes of the MacBook Air. There's speculation out there that Apple simply didn't order near enough machines from the manufacturer, and therefore the shortages aren't truly reflective of sales."
In to mesec po predstavitvi, pa uradnih stevilk kolikor vem niso nikoli izdali.

Ni ravno iPhone, ampak vseeno so samo z Airom verjetno zaslužili več kot cel Petrol ali Mercator. Težko bi temu rekel flop.

Petrol in merkator imata za trg Slovenijo in nekaj balkana. To je... 50mil folka max? Z vsemi turisti skupaj?
Applov trg je... skoraj cel svet (oz. vsaj tisti del kjer lahko dobijo dnar, v revnejsih drzavah se niti ne trudijo prodajat). Hvala kurcu da majo vec profita, ker bi v nasprotnem primeru blo nekej zlo narobe.
Se vedno ap sposuji proti drugim podjetjem ki igrajo na podobnem nivoju, tako da s tega stalisca niso cisto nic posebnega (razen da so boljsi od slovenskih trgovcev z nafto in jogurti).

Se spet vtikaš v moj budget? :)

Tole pa so deluzije... kje hudica si nasel budget v
"Pol leta?? ZOMG, kako lahko sploh se kaj delas na njemu? V zadnje pol leta je bil tak napredek v software da ti nebi smelo nic vec delat!! O wait... ;)"
???

Tisti, ki spremljamo sceno in smo sposobni nepristransko pogledat situacijo vidimo, da ima Apple ogromen vpliv na celo industrijo in je pogosto leader v različnih kategorijah. Po iPodu so začeli delati iPod killerje, po iPhonu so vsi začeli delati touchscreen iPhone killerje, kar naenkrat ima vsaka druga firma svoj app store, Windowsi se razvijajo ker neposredno tekmujejo z OSX...

Spustil si taprvi del zgodbe, ko Apple ni imel iPodov, iPadov in nevemcegavsene. Ko so videli kaj zamujajo (iz financnega vidika) so ponudili svoj mobilni telefon (ki ni slab, ni pa nekaj za dol padet. Pac boljsi telefon z visoko ceno), svoj mp3 player (spet nic novega, revolucionarnega; boljsi mp3 player), itd.

Ubistvu je vecina stvari ki si jih nastel samo ogromno pretiravanje in zgovarjanje na cool factor (ki ga apple v danasnji druzbi res ima, tega nihce ne oporeka), ampak ko zacnes zdraven nabijat da so njihovi izdelki inovativni in revolucionarni... sej kaksno novost so (pred davnimi casi) res imeli, dons pa stancajo dobro premisljen in izveden copy/paste z divjim marketingom in tak model se jim poslovno zelo dobro obnese. Kar pa spet nima cist nobene veze z inovativnostjo....

@nekikr: takile high-5-i so krivi da te ljudje oznacijo za apple fanboya...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

nekikr ::

Samo bedaki kot ti, na srečo, ki ne vidijo dlje od eee pc. iPhone, iPad, iPod, iMac, App store itd. so revolucionarni izdelki. Lahko seveda obračaš okoli kolikor ti paše, imaš vso pravico seveda. Da je pa, po tvoje spet, vse, kar pride iz kitajske enake kvalitete, je pa spet neumnost, ki jo premore le malo forumašev tu. V ostalo se ne bom spuščal, ker nima smisla. Saj enkrat odrasteš in spoznaš, da Yugo ni vse kar širni svet nudi in da ima vsak svoje potrebe.

antonija ::

Ubistvu je problem da ko enkrat vdiis dlje od jabuka kar naenkrat opazis da svet se zdalec ni raven, ampak da obstajajo tudi druge stvari ki veliko dlje pocnejo povsem iste trvari (nekatere med njimi celo bolje od applovih resitev).

Zmerjanje sogovornikov z bedaki, neumenzi, etc. ti ne daje nobene prednosti v debatah, vecinoma te spusti na nivo tega kar nastevas.

Raje probaj z argumenti, kaksen link mogoce, kaksna utemeljena trditev ki ni naslonjena na tvoje videnje cool factorja.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

nekikr ::

Pa saj to smo ti že 10x vsaj povedali, da Apple še zdaleč ni oh in sploh primeren za vse ljudi. Najmanj 10x. Da pa firma dela nadstandardne zadeve, revolucionarne zadeve, ki so ali zaradi tehnologije ali zaradi lepote (ja, tudi to je velikokrat faktor) dražje od konkurence (ki je zelo velikokrat celo ni). Argumentov, linkov in vsega ostalega smo napisali že tri strani, pa še kar ne dojameš. In ne zmerjam kar povprek ljudi z bedaki ampak ti si s svojimi izjavami to res zaslužiš. Obračanje besed/stavkov, selektivno branje in fokusiranje na točno določen delček celote, označevanje vseh kitajskih stvari za enako kvalitetne, nepriznavanje kvantitativnih, kvalitativnih, subjektivnih in objektivnih dejstev o Apple izdelkih... in še enkrat, kot že najmanj 10x do sedaj. Apple izdelki niso najboljši za vsakega človeka. Vsak naj si prebere specifikacije, pogleda izdelek in preceni ali bo dal toliko in toliko denarja zanj. Če iz kakršnegakoli razloga stvar ni v redu naj gre naprej in kupi nekaj drugega, svobodni trg imamo. Če si pa nekdo lasti Aira, ker mu je všeč dizajn in dimenzije, pa se ob tem strinja z ne tako hudo strojno konfiguracijo pa še ni fanboy. Je pač zadovoljni uporabnik nekega artikla. Najbrž ima tudi Gorenje pralni stroj, pa ni nek fanboy, čeprav Benq stane pol manj.

mgermo ::

Antonija...pokaži mi konkurenčni izdelek novemu 13 inčnemu airu, ki ima iste specifikacije (oz. boljše) isto kvaliteto izdelave (kar ne bi smelo bit težko sej je apple kitajsko sranje) in seveda isto (oz. nižjo) ceno.

Zheegec ::

mgermo je izjavil:

Antonija...pokaži mi konkurenčni izdelek novemu 13 inčnemu airu, ki ima iste specifikacije (oz. boljše) isto kvaliteto izdelave (kar ne bi smelo bit težko sej je apple kitajsko sranje) in seveda isto (oz. nižjo) ceno.

Heh, zelo nepošteno napisano... To je tako, kot da bi ti jaz napisal, da je BMW jajc, ker nima za isto ceno istega avtomobila, kot Alfa 159...
Drugače pa malo za primerjavo, če si car si kupi rabljenega tega za 300€ pa mu nadgradi RAM in HDD. Glede na to, da je 4 leta star, ga boš sigurno lahko dobil za to ceno :)
Je pa 11" Carbon-fibre, Led ekran (leta 2006!) 1366x768, DVD-enota, VGA, FW, 2x USB. Baterija sicer zdrži samo 12ur, samo se da z optimizacijo dobiti še kaj več ven. 1.25Kg :) Leta 2006 :) Te
Pa se ni o njemu pisalo po forumih tudi 1% toliko, kot o Macbook Air, ki je prišel doosti kasneje.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

nekikr ::

Ah daj no. Ne da je slab, daleč od tega, ampak primi Aira v roke pa potem tale Sony. Tale Sony je zelo dober, niti zdaleč pa ne tako kot Air. Pa sem imel oba v rokah in ti to veš :)
Edit: je pa seveda tvoj predlog super, ker dobiš poceni hudo stvar. Ampak če nove primerjaš...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

IceIceBaby ::

Inovacija je uporabna novost, katere koristnost se je potrdila na trgu. Prinaša novo, večjo uporabnost v obliki dviga kakovosti, nižanja stroškov, dviganja ugleda podjetja, omejevanja konkurence itn. Je rezultat razvojno-raziskovalnega dela pri katerem je za realizacijo na trgu potreben celovit poslovni pristop.


Tole je precej priljubljena definicija inovacije. Večina Applovih izdelkov po tej definiciji spada med inovacije. Inovacija ne pomeni nujno povsem novih stvari, ki prej niso obstajale. Tudi avto je bila inovacija, pa bi se po tvoje lahko zgovarjal, da so samo skopirali lojterski voz in parni motor.

Ce izpustis zadovoljstvo strank si na pravi poti. Kvaliteta izdelave je chinese made (in to v cist navadnih sweatshopih, kjer kitajski otroci sestavljajo gizmode za kaksen USD na dan). Napake delajo tko kot vsi drugi, s tem da imajo mickeno paleto proizvodov v primerjavi z drugimi. Njihovo razmerje med st. produktvo in napakam ki jih produkti imajo bi reku da ni glih vrhunsko.
To, da uporabnike taka dejstva ne ganejo pa nima nobene veze. Ce jaz najdem krog ljudi ki bojo od mene kupoval sranje to ne pomeni da jim prodajam tople zemljice, mapak drek. Sranje.


Ne veš kaj govoriš. Applov ne delajo otroci v sweatshopih ampak za kitajske razmere solidno plačani in izurjeni delavci. Določene stvari delajo tudi v USA in drugje po svetu.

Sicer pa poreklo države nima veliko veze s kakovostjo. Kitajci naredijo kar jim rečeš. Lahko cheap shit lahko pa vrhunski izdelek.

Sranja pa strankam ne moreš prodajati dolgo. Se vidi, da tudi o marketingu ne veš dosti. Lahko nategneš stranko enkrat ali dvakrat, dolgoročno pa nobeno podjetje ni uspešno, če prodaja sranje.

Zheegec ::

nekikr je izjavil:

Ah daj no. Ne da je slab, daleč od tega, ampak primi Aira v roke pa potem tale Sony. Tale Sony je zelo dober, niti zdaleč pa ne tako kot Air. Pa sem imel oba v rokah in ti to veš :)
Edit: je pa seveda tvoj predlog super, ker dobiš poceni hudo stvar. Ampak če nove primerjaš...

Jaz sem tudi imel oba v rokah, bi kupil Vaiota any day. Novega recimo tega, da damo malo konkurence 17" Macbook Proju. Quad RAID-0 SSD :) Pa seveda 13". To pa vsekakor NI netbook.
Drugače pa oni tastari Vaio je bil bolj reply na govor o "inovacijah".
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zheegec ()

nekikr ::

Hja, vsakemu svoje, seveda. Pojem inovacije je pa res zapleten, ker dejansko zadnjih 5000 let nismo inovirali ničesar (ker je vse samo izpeljava nekaj osnovnih načel), če gremo res v detajle. Če ne gremo, potem pa vsak lahko po svoje prireja ta pojem. iPhone recimo ni bil inovativen, če gledaš posamezne elemente. Je bil pa prvi resni poizkus telefona brez tipkovnice in brez stylusa, pa da deluje kot je treba. Šele čez leta!¨so se pojavili iPhone killerji in sedaj je konkurenca končno ujela korak s tem neinovativnim čudesom. iPad tudi ni inovativen, pa vseeno že celo leto povsod po svetu razmišljajo, kako bi naredili kaj podobnega, pa jim še ni ratalo zaenkrat. Mogoče čez 5 let, kot pri telefonu. Da o App storu in ostalem sploh ne govorim.

Zheegec ::

Heh, iPad mi je zelo smešna stvar. Nekaj takšnega se je prodajalo že leta nazaj recimo tole, ampak zaradi slabe prodaje se je razvoj ustavil in potem leta ni bilo nobene inovacije. Potem pa je prišel iPad s svojim močnim marketingom, in sedaj bi vsi proizvajalci imeli svojega iPad killerja. Super ironija :) Me die.
Potem pa dobiš na vprašanje v trgovini "ali prodajate tablične računalnike" odgovor "že leta ne" in se ti zdi čudno, a ni to nekaj novega :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

nekikr ::

Baterija je zdržala eno uro in pol max, težak je bil dve kili, stylus pri večini ni priljubljen, operacijski sistem ni bil čisto nič prilagojen taki napravi, debelina....tisti fujitsu siemens je bil meni top....če ne bi imel točno identičnih pomankljivosti kot vsi dotedanji poizkusi.
Pridi do mene pogledat iPad...če bi tako delal Fujitsu pred leti bi ga imel že takrat (pa čeprav iPad stane smešnih 500EUR, Fujitsu je bil pa 350.000 SIT).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

IceIceBaby ::

Alien, tisto čudo niti slučajno ni primerljivo z iPadom. Takšni tableti se niso prodajali, ker so bili uporabni samo za zelo ozko ciljno publiko. Bili so dragi, okorni, obvezna je bila uporaba stylusa, OS ni bil prilagojen touchu zato je bilo delo z njimi nerodno...

Pa dajte se sprijaznit s tem, da ta magični "Apple marketing" ni nič posebnega. Apple ni tipično marketinško podjetje. Po teoriji podjetja najprej naredijo raziskave trga in potem razvijejo izdelke, ki zapolnijo odkrite niše. Apple velikokrat dela v nasprotju z vsemi pravili in razvije izdelke, ki jih to takrat ljudje ne kupujejo ali sploh ne poznajo.

Zheegec ::

IceIceBaby je izjavil:

Alien, tisto čudo niti slučajno ni primerljivo z iPadom. Takšni tableti se niso prodajali, ker so bili uporabni samo za zelo ozko ciljno publiko. Bili so dragi, okorni, obvezna je bila uporaba stylusa, OS ni bil prilagojen touchu zato je bilo delo z njimi nerodno...

Hmmm, bom probal poiskat post, kjer sem napisal, da je to primerljivo z iPadom, če bi recimo izšlo danes. Se še oglasim!
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

MrStein ::

Zheegec je izjavil:

Quad RAID-0 SSD

A vi res ne veste, da je vsaki flash disk interno RAID-0?
Obiskovalci Slo-Tech?
(ja, tudi oni cheap za USB 2.0)
(razen seveda najmanjših modelov, ko imajo samo en čip in ni kaj za RAID-at, očitno)

Primer:
http://geizhals.at/a543191.html 4GB 18 MB/s
http://geizhals.at/a543190.html 8 GB 30 MB/s
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

nekikr ::

Joj, zdaj boš napisal da ima celo nekaj več MHz, kakšen dodatni megabajt rama in pa štiri USB priključke. Uporabnost izdelka pa postavil pod to ali pa spregledal. Samo da ima več MHz pa je problem rešen.

mgermo ::

Zheegec je izjavil:


Drugače pa malo za primerjavo, če si car si kupi rabljenega tega za 300€ pa mu nadgradi RAM in HDD. Glede na to, da je 4 leta star, ga boš sigurno lahko dobil za to ceno :)
Pa se ni o njemu pisalo po forumih tudi 1% toliko, kot o Macbook Air, ki je prišel doosti kasneje.


Poznam ta model in se mi zdi vrhunska zadeva. Nov je stal okoli 2k btw (ne moreš primerjat ceno starega rabljenega proti novem) in ga še vedno praktično ne moreš dobit pod 400 eur. Disk je IDE in se ga ne more nadgradit z ssd, max rama je 1.5gb.
Primerjaj z 11 inčnem airom - 1kg, SSD, core2duo vs solo..etc

Kdo jim je kriv, da se ni pisalo? Sej niso slo-tech (in druge rač. strani) plačane da objavljajo sonyeve ali applove novosti. Apple je v kategoriji marketinga nesporni kralj.

Zheegec ::

Poznam ta model in se mi zdi vrhunska zadeva. Nov je stal okoli 2k btw (ne moreš primerjat ceno starega rabljenega proti novem) in ga še vedno praktično ne moreš dobit pod 400 eur. Disk je IDE in se ga ne more nadgradit z ssd, max rama je 1.5gb.
Primerjaj z 11 inčnem airom - 1kg, SSD, core2duo vs solo..etc

Kdo jim je kriv, da se ni pisalo? Sej niso slo-tech (in druge rač. strani) plačane da objavljajo sonyeve ali applove novosti. Apple je v kategoriji marketinga nesporni kralj.

Sem že rekel, da sem to bolj pisal kar se tiče inovacij. Seveda ne moreš direktno primerjati, za to imaš sedaj novejše modela tega prenosnika, oziroma že 2 leti star model je imel dvojedrni proc in 2GB RAM, ostalo pa praktično isto, torej tudi 1.25Kg in 10 ur+ avtonomije.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

mgermo ::

Imaš prav. Tudi cena je ostala na cca 2k, torej 2x cena 11 inčnem airu.

Zheegec ::

mgermo je izjavil:

Imaš prav. Tudi cena je ostala na cca 2k, torej 2x cena 11 inčnem airu.

Moraš gledati, da ni netbook, tako kot 13" air, torej je upravičeno dražji od 13" aira, 11" pa sploh ni v konkurenci.
Pa kot pravi Apple - premijo se plača :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

PrimozR ::

Antonija in kam boš ta OS X namestil? Pa kater drug računalnik ima že takšno podporo gestures kot Maci?

Matako nimajo slik in nimajo opisanega iLifea pa mislim da imajo še malček manjši pisavo. Zdaj pa poglej engadget, arstechnico, PC World, Cnet, itd. itd. in povej, koliko novic imajo tam.

antonija ::

OSX lahko namestis kamor hoces... mogoce to Steveu ne bo vsec ampak vseeno. Tud za "nestandarden" HW se najde podpora (je pa cisto mozno da bo treba ene parkrat vec kliknit).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Mavrik ::

Ne ne smeš. Nelegalno je namreč.
The truth is rarely pure and never simple.

Keyser Soze ::

Mavrik je izjavil:

Ne ne smeš. Nelegalno je namreč.

Ni morda skladno z EULA. Ampak, a je posledično tudi nelegalno? To je pa že bolj vprašljivo. Kršenje EULE ne pomeni avtomatsko kršenja zakonodaje.

Ali pač?

@antonija
Da se ti da. Daj pusti jim veselje. Verjemi da je ostalim jasno kako in kaj, če pa par "Jehovovim pričam" ne moreš dokrajčit par stvari, pa tud ne bo konc sveta. Pejt rajši kaj bolj konstruktivnega počet. Ta tema je namreč čisti šrot. Že v osnovi.;)

P.S.:Huh, zna postat iPad kar jebena stranka. Za ta normalne seveda.
OM, F, G!

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

Končno prvi laptop, ki nima vrtečih delov (razen enega malega ventilatorja.

Kar so naredili pri Applu, je popolnoma custom design. Si upajo in imajo keš (beri gotovino) za razvoj. na ta račun lahko naredijo laptop precej lažji ker ne uporabljajo generičnih delov (npr. ssd diske z ohišjem).

Meni je zakon.

Res bi lahko to naredil vsakdo. Tehnično noben problem. Ampak zakaj niso ???????

LP I.

opeter ::

Ker niso inovativni in šparajo na razvoju. Drugi raje uporabljajo generične dele in tako lahko svoje izdelke ponudijo cenejše.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Mavrik ::

Končno prvi laptop, ki nima vrtečih delov (razen enega malega ventilatorja.

No ni res :)
The truth is rarely pure and never simple.

opeter ::

Ali mi lahko kdo razloži, če je to res, kar sem bral na eni strani, da sam ne moreš nadgraditi RAMa v novem MacBook Airu? Baje je RAM "prilepljen" na matično. Če želiš 4 GB moraš direktno 4 GB naročit od Apple-a. Ali je to res?

http://forums.techpowerup.com/showpost....

EDIT: pa res je.

- RAM is soldered onto the logic board and thus not user-upgradeable.

http://www.macrumors.com/2010/10/21/tea...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

PrimozR ::

Prispajkan, tako kot na starem Airu.

Invictus ::

Mavrik je izjavil:

Končno prvi laptop, ki nima vrtečih delov (razen enega malega ventilatorja.

No ni res :)


http://www.ifixit.com/Teardown/MacBook-...

No jaz drugega kot ventilator za hladilnika nisem videl ...

LP I.

Mavrik ::

Ja, še zdaleč pa ni prvi laptop ;)
The truth is rarely pure and never simple.

Invictus ::

Bi rekel da kar je (če odšteješ vse zadeve kjer so diske zamenjali z SSDji).

LP I.

antonija ::

Kaj so pa tle druzga nardili z vrtljivimi deli? 8-O
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

PrimozR ::

Invictus je izjavil:

Bi rekel da kar je (če odšteješ vse zadeve kjer so diske zamenjali z SSDji).

LP I.

V ThinkPad X200 daš namesto mehanskega diska SSD in si na popolnoma istem. Vrti se samo ventilator.

zee ::

Potem imam jaz že zdaj tak računalnik...Macbook Pro s SSD-jem :D
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

IceIceBaby ::

Tole z ramom pa sux. Zame je verjetno dealbreaker. Sem bil 100%, da je možno ram zamenjati.

Nakup v tujini odpade, ker bodo na zalogi verjetno večinoma 2GB modeli, naročilo build to order macov pri nas zna biti pa kar problematično (beri: dolgotrajno in drago).

MrStein ::

Kupi enega od omenjenih PC-jev, ki so enako opremljeni, a cenejši.

Aja, niti enega niso uspeli omeniti.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zheegec ::

MrStein je izjavil:

Kupi enega od omenjenih PC-jev, ki so enako opremljeni, a cenejši.

Aja, niti enega niso uspeli omeniti.

Hehe, pa smo spet nazaj. Po kakšnem principu pričakuješ, da bo neka druga znamka imela zelo podoben izdelek?
PC netbooki v glavnem gredo na čim nižjo ceno (za 500€ imaš 12" 1366x768, 2GB RAM, 500GB HDD, BT, 5ur avtonomije).
PC ultra-portable notebooki pa gredo na featurese, tako da so logično dražji, ampak boljši, ker pač niso netbooki.
Res ne vidim razloga, da ne bi Mac fan raje vzel malo dražjega Macbook Pro 13, kot Aira... Koliko od vas pri nakupu torbe za prenosnik želi čim tanjšo torbo, koliko pa čim manjšo torbo?

Drugače pa, edini produkt, ki naj bi bil direktna konkurenca Macbook Air je bil Lenovo X300, ampak spet ni netbook;
Dobra reklama sicer :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Bor H ::

Torej imaš cenejše in bolj švoh in dražje ter boljše? Kaj je pol problem? Pač je še en produkt, ki je nekje vmes ane.

MrStein ::

Zheegec je izjavil:

MrStein je izjavil:

Kupi enega od omenjenih PC-jev, ki so enako opremljeni, a cenejši.

Aja, niti enega niso uspeli omeniti.

Hehe, pa smo spet nazaj. Po kakšnem principu pričakuješ, da bo neka druga znamka imela zelo podoben izdelek?

Jaz sploh ne. Drugi so namigovali, da to obstaja (a za manjšo ceno). Pa očitno ne, se strinjaš?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

bluefish ::

antonija ::

Must.... resist... flamebaiting!!!

It's just the laptop's way of laughing at you for spending too much on it.

Made me LOL IRL :)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Keyser Soze ::

Ja, zadeve je treba stestirat. In če so bodoči beta testerji pripravljeni plačat polno ceno za izdelek... Bi bil Apple preprosto dumb, če ne bi tega izkoristil.>:D

P.S.: Pa ne bi rekel nič, če ne bi "prva" generacija Applovih izdelkov že skoraj pregovorno bila "hroščava".
OM, F, G!

CoolBits ::

Ja saj je povsod bolje počakat na prvi popravek ali vsaj "SP1" :)
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple predstavil nove iPad, MacBook Air in Mac Mini (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
51670815 (59164) leiito
»

Novosti z Applove predstavitve (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
5629682 (25631) PrimozR
»

Samsungov zaslon prehiteva Apple in Google (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
5819081 (16482) PrimozR
»

Apple predstavil lep venček novosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
6127019 (22977) SkipEU
»

Jesenski ultrabooki

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
4714575 (11630) roli

Več podobnih tem