Forum » Programska oprema » Excel IF funkcija
Excel IF funkcija
Vanadium ::
Pozdravljeni.
Sestavljam eno excel tabelico za obračun delovnih nalogov za košnjo parcel, ki "bo avtomatizirana" v določeni meri tko, da bi rabil malo pomoči.
V celici A1 imamo količino npr 100,51m2 katera je fiksna in se ne spreminja niti ne popravlja, saj je to dejanska površina neke parcele in bo zaklenjena;
V celico A2 se prepiše površino katera se je pokosila iz delovnega naloga in je zaokroženo brez decimalk kakor v celici A1 na 101m2 površine;
V celici A2 se lahko zgodi da ne bo količina npr 101m2 ampak se bo pokosilo samo npr 50m2 travnika.
Sedaj bi pa rabil naredit v A3 formulo da v kolikor je je razlika med količinami v celicah A1 in A2 npr 0.51m2 (zaradi zaokroževanja, ki se uporablja na tiskanih delovnih nalogih) uporabi količino iz A1 v kolikor je razlika večja od 0.60m2 uporabi količino iz A2.
Nekako se predstavljam če laično napišem excel funkcijo v celici A3 bi to moralo bit tako:
IF A2(+0.51 A1 or -0.51 A1) use A1 if not use A2.
Upam, da razumete kaj hočem napisat, ker bi rad malo poenostavil vnos in prepis delovnih nalogov iz terena ker so vedno neke napake itd...
Sestavljam eno excel tabelico za obračun delovnih nalogov za košnjo parcel, ki "bo avtomatizirana" v določeni meri tko, da bi rabil malo pomoči.
V celici A1 imamo količino npr 100,51m2 katera je fiksna in se ne spreminja niti ne popravlja, saj je to dejanska površina neke parcele in bo zaklenjena;
V celico A2 se prepiše površino katera se je pokosila iz delovnega naloga in je zaokroženo brez decimalk kakor v celici A1 na 101m2 površine;
V celici A2 se lahko zgodi da ne bo količina npr 101m2 ampak se bo pokosilo samo npr 50m2 travnika.
Sedaj bi pa rabil naredit v A3 formulo da v kolikor je je razlika med količinami v celicah A1 in A2 npr 0.51m2 (zaradi zaokroževanja, ki se uporablja na tiskanih delovnih nalogih) uporabi količino iz A1 v kolikor je razlika večja od 0.60m2 uporabi količino iz A2.
Nekako se predstavljam če laično napišem excel funkcijo v celici A3 bi to moralo bit tako:
IF A2(+0.51 A1 or -0.51 A1) use A1 if not use A2.
Upam, da razumete kaj hočem napisat, ker bi rad malo poenostavil vnos in prepis delovnih nalogov iz terena ker so vedno neke napake itd...
- spremenilo: Vanadium ()
Zimonem ::
Za zaokroževanje imaš round. Potem pa if. Gre pa za hudičevo drobnjakarsko, ako se gleda na pol kvadrata.
@ Zimomen: Zaokroževanje je že narejeno,da fizikalci na terenu ne pišejo na decimalko ker se to nobenemu ne da po dežju ipd..., drugače je pa res ja gre za drobnjakarsko amapk ko imaš več kot 2000 parcel ti pa nanese tudi do 1000m2 ali več v tvojo škoda (sploh če imaš opravka z državnimi naročniki mora v decimalko štimat...) in pri ceni npr 1m2 vsak teden se nekaj nabere
@gtfo: sem probal pa mi jamra nekaj excel, spodaj sem prilepil sliko kako naj bi zgledalo (niso vpisane formule)
Upam da je malo bolj jasno kaj bi rad...
p.s.: nekaj shrani.si sereje pa se ne vidi tko da klikni na slikco pa se odpre v novem oknu
@gtfo: sem probal pa mi jamra nekaj excel, spodaj sem prilepil sliko kako naj bi zgledalo (niso vpisane formule)
Upam da je malo bolj jasno kaj bi rad...
p.s.: nekaj shrani.si sereje pa se ne vidi tko da klikni na slikco pa se odpre v novem oknu
Zgodovina sprememb…
bojsi ::
Ce prav razumem je težava samo na zgornji max vrednosti, npr. 101. Ce je vrednost manjša potem je vedno vrednost iz a2.
Ce je tako, potem je dovolj ta preprosta formula:
=if(a2=101;a1;a2)
Ce je tako, potem je dovolj ta preprosta formula:
=if(a2=101;a1;a2)
Ja samo na vrednost 101 ne morem zaklenit, ker te vrednosti se menjajo, parcel je čez 1000 in nobena ni enaka.... poanta je samo v temu da v koloni B so kvadrature iz zemljiške knjige, v koloni C pa prepišemo ven iz nalogov ki so ročno pisani na terenu in so za lažje izpolnjevanje na terenu zaokroženi. Zgodi se pa da se npr ne pokosi tisti teden vseh npr 100,51 kvadratov amapk samo 50 oziroma npr da je parcela velika 5000m2 se npr samo 500m2 kvadratov ipd... bom naredil malo širši primer.
Zgodovina sprememb…
A to za cestam kosite z nitko al pa mulčerjem? Gtfo je dal matematično formulo ne excelovo.
V bistvu če je druga kolona večja od prve vzameš prvo. Sicer drugo?
V bistvu če je druga kolona večja od prve vzameš prvo. Sicer drugo?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Zimonem ()
Ročno se kosi z nitko, raznorazna postajališča, brežine ipd... glej sej ni pomembno kaj in kako rabil bi samo nekako to usposobit, ker to so cele muke z izvajalcem ker se jim ne da dopovedat da mora bit na decimalko natančno in potem imam na eni strani telefona računovodstvo ker se količine ne ujemajo ker oni dajo zaokrožene cifre iz nalogov mi pa moramo obračunat po dejanski ZK količini če je bilo vse pokošeno oziroma po dejanski opravljeni količini...
Zgodovina sprememb…
showsover ::
Koliko pa se zaračuna en m2 košnje na nitko? Pa z rotacijsko? Pa z robotiko?
Samo toliko, da vem, koliko denarja prihranim oz. da vem, koliko me lahko največ košta, če komu plačam :-)
=if(c2>b2,b2,c2)
ali pa
=if(abs(c2-b2)<=0.60,b2,c2)
ali v tem smislu
Pol pa zaokroži vrednosti, kot ti paše, direktno na celici ali pa z ROUND funkcijo.
Ker imaš SL-Excel, uporabljaj ; namesto ,
Malo pač potelovadi s funkcijami, napotkov imaš dovolj. :-)
Samo toliko, da vem, koliko denarja prihranim oz. da vem, koliko me lahko največ košta, če komu plačam :-)
=if(c2>b2,b2,c2)
ali pa
ali v tem smislu
Pol pa zaokroži vrednosti, kot ti paše, direktno na celici ali pa z ROUND funkcijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: showsover ()
Evo malo bolj obširna tabelica pa malo bolj jasno označeno kaj je mora narest:
Jaz ne smem nič zaokroževat ker moram obračunat kvadrature parcel iz zemljiške knjige, torej če so pokosili cel travnik potem se celega obračuna toliko kot je, če so manj se obračuna dejanska količina opravljenga dela
Odvisno od konfiguracije terena in količino zdej če boš mel 50m2 za pokosit v neki težko dostopni brežini dvomim, da ti bo kdo prišel kosit za 1€ na m2, npr lahko dostopen teren in večje količine strojno tam okvirno 0,5€ z ddv na m2 (to so drugače cene tam za količine 10000+ m2)
Jaz ne smem nič zaokroževat ker moram obračunat kvadrature parcel iz zemljiške knjige, torej če so pokosili cel travnik potem se celega obračuna toliko kot je, če so manj se obračuna dejanska količina opravljenga dela
Koliko pa se zaračuna en m2 košnje na nitko? Pa z rotacijsko? Pa z robotiko?
=if(c2>b2,b2,c2)
ali pa
ali v tem smislu
Odvisno od konfiguracije terena in količino zdej če boš mel 50m2 za pokosit v neki težko dostopni brežini dvomim, da ti bo kdo prišel kosit za 1€ na m2, npr lahko dostopen teren in večje količine strojno tam okvirno 0,5€ z ddv na m2 (to so drugače cene tam za količine 10000+ m2)
Zgodovina sprememb…
Ah daj no, kvadrat gozda je vreden po 1e ne po košnja. Saj niste zlatarji. V ostalem pa mislim da je stvar dogovora med naročnikom in izvajalcem. Tole z pol kvadrata je picajzlanje. Kako veš da te delavec okrog ne prinaša. Ok sem pa tja približno premeriš. Pa še to ni enostavno na takšno natančnost.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Zimonem ()
Dobro nismo se prišli prerekat a smo zlatarji ali ne. Delo je obračunano tako kot je in to ni poanta. Poanta je da moram jaz naredit neko napredno funkcijo in sem tu zaprosil za ljudi, ki imajo naprednejše znanje excela od mene za pomoč. Vem da ni enostavno količine kontrolirat ampak glej tko pač je, obračunska služba hoče met na dve decimalke količine zaradi pogodbenih količin ki se morajo ujemat ipd..., južnim bratom to ne moreš dopovedat ker smo probali enkrat jim natisnit nalog z decimalkami in sem dobil še večji zmazek kot ponavadi, jaz sem pa je*ena stranka vmes, ki moram pol to vse preverjat, popravljat na roke, zgubljat čas, ki bi ga uprabil bolj pametneje ipd... (količine na terenu preverja naročnikov nadzornik in jih potrdi take kot so in je njihov problem če se strinja z napačnimi)
@gtfo sem probal tvoje predloge pa mi vedno neko napako ven vrže tako da če komu uspe se priporčam za namig
@gtfo sem probal tvoje predloge pa mi vedno neko napako ven vrže tako da če komu uspe se priporčam za namig
Zgodovina sprememb…
Če je dva jurja parcel po cca 500 kvadratov imamo milijon kvadratov. Zaokrožitev ti pa naredi optimizacijo potem nekje na promil variacije.
@Zimonem: iščeš problem tam kjer ga ni in se posvečaš napačni stvari. Problem je IF funkcija v excel, kako naj jo pravilno nastavim, če nimaš tu kaj za pomagat mi tvoji komentarji in razmišljanja (te stvari ti ne odrekam, ker živimo v svobodni družbi, da ne bo pomote) ne pomagajo. Pa brez zamere ok, rad bi to rešil nekako ker se sigurno da? Grem študirat youtube tutoriale če kaj ugotovim drugače se pa priporočam če komu uspe.
showsover ::
Meni v redu vrne, samo mam angleški excel, niti blizu nobene napake (razen verjetno semantične), sem ekstra preveril. Ker imaš slovenski excel, napiši "=if(c2>b2;c2;b2)" oz. "=if(abs(c2-b2)<=0,60;b2;c2)" Kakšno napako ti vrže, ko tole sprobaš (torej podpičja namesto vejic in prava vejica namesto angleške decimalne pike).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: showsover ()
Pa ne neucaš YouTube. F1 v excelu pa sklamfat skupaj tisti if in round. Ni kunšt. Pa vse je že napisano.
@gtfo:
Probam ju3 še na šihtu pa potem popoldne javim
=if(abs(c2-b2)<=0,60;b2;c2)tale deluje svaka čast.
Probam ju3 še na šihtu pa potem popoldne javim
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | pomoč excel (strani: 1 2 )Oddelek: Programska oprema | 7950 (3527) | -JM- |
» | pomoč v excelu (strani: 1 2 )Oddelek: Programiranje | 9089 (3418) | omni-vor |
» | pomoč excelOddelek: Pomoč in nasveti | 3533 (2257) | sax8er |
» | Obstaja kakšen EXCEL trik?Oddelek: Pomoč in nasveti | 1830 (1595) | medenko |
» | [Excel]Kako izvleči vrednost?Oddelek: Programiranje | 3783 (3506) | Mobidick |