» »

Celoletne gume

Celoletne gume

««
13 / 14
»»

Bellzmet ::

Kupi celoletne.

starfotr ::

In pri koliko km na leto je meja med 2 kompletoma gum in celoletnimi? Ker vsi pišete, da delate 10, 12, 15k na leto. A če jih bi delali 20k bi bilo že za 2 kompleta ali ne?

KobayashiM ::

starfotr ti kupi 3 pare, letne, zimske in gume za prehodno obdobje. Pa absolutno menjaj pri vsakem skoku/padcu temperature za več kot 10 stopinj. Boš najbolj varen.

Lonsarg ::

Meja je tam kjer menjas gume glede na kilometre namesto glede na starost. Ce imas dva kompleta in jih menjas zaradi kilometrov/obrabe potem se splaca dva kompleta. Ce jih menjas zaradi starosti je ceneje celoletne vzet.

No ce ne menjas gum sam je tu se dodatni strosek v prid celoletnim.

Ce upostevas se komplikacije in lastno delo pa itak celoletne vedno zmagajo :)

Utk ::

Ni stvar v kilometrih, ampak v tem kolikokrat in ali sploh se ti zgodi, da imaš zarad celoletnih problem.
Če delaš 50,000 km letno so celoletne čist zmaga. Natakneš, narediš 25,000 km, obrneš spredaj-zadaj, ko se potem voziš po cesti in vidiš, da to ni več to, vržeš v koš, ne glede na sezono v kateri si. Najcenejše, najmanj ubadanja z gumami, pa še zmeraj maš sveže. Zimske s katerimi si eno zimo naredil 20,000 km, in jih marca vozil po 25 stopninjah, vprašanje kakšne bojo naslednjo zimo. Bi si pa upal stavit da slabše kot sveže celoletne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

WizzardOfOZ ::

starfotr je izjavil:

In pri koliko km na leto je meja med 2 kompletoma gum in celoletnimi? Ker vsi pišete, da delate 10, 12, 15k na leto. A če jih bi delali 20k bi bilo že za 2 kompleta ali ne?

Avto star 4 mesece in ima že 10k km na celoletnih. Približno 30k na leto prevozim. 2 leti jih imam in potem nove kupim.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Lonsarg ::

Ja in z dvemi kompleti bi pa menjal naprimer na 4 leta, sam bi ble starejse pa dvakrat na leto bi imel delo, zakaj se bi zafrkaval ce ni treba.

delavec44 ::

Ker so enako dobre letne in zimske cenejše od celoletnih. Pač za isti denar prevoziš 2x več.

Comandante ::

starfotr je izjavil:

Jaz trenutno delam 30k, pa imam celoletne, in jih bom tudi v prihodnje. Ker se vozim od avstrijskih Alp do Dalmacije, od Milana do Beograda, in v treh dneh vidim vse od 35°C do snega. Najboljsa odlocitev ever, AWD in celoletne, to je holy grail. Vrzes gor in se vozis, ne glede na razmere.

Buggy ::

WizzardOfOZ je izjavil:

starfotr je izjavil:

Avto star 4 mesece in ima že 10k km na celoletnih. Približno 30k na leto prevozim. 2 leti jih imam in potem nove kupim.

@nebivedu: tole te res cist resno sprasujem, da ne bos mislil da te podjebavam.

Ce se prav spomnim imas v avtu plin instalacijo s katero imas 6.5 l/100km porabo. Kaksne ceste pa imas da na dve leti menjas, ker jaz delam tudi cca 30Kkm na leto pa gume pri traktorcku s 300KM in to agresivne voznje po ovnikih menjam na 3 sezone...letne/zimske.

Sicer se cisto strinjam s tem, da gumo menjas preden je znucana...sam firbec.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Buggy ()

gruntfürmich ::

Utk je izjavil:

Če delaš 50,000 km letno so celoletne čist zmaga. Natakneš, narediš 25,000 km, obrneš spredaj-zadaj, ko se potem voziš po cesti in vidiš, da to ni več to, vržeš v koš, ne glede na sezono v kateri si...

ne. če imaš normalen avto na prednji pogon in prednji motor, moraš imeti spredaj SLABŠE gume. in ker se pri takem avtu prednje gume bolj obrabijo, jih menjaš: zadnje naprej - zadaj pa nove!!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

tudi sam sem pristas boljse gume zadaj, ker v kriticni situaciji, ko ti odnese v ovinkih rit (pa tam ni pogona in moci) si fucked. Vedno boljo gumo na zadnjo os.

delavec44 je izjavil:

Ker so enako dobre letne in zimske cenejše od celoletnih. Pač za isti denar prevoziš 2x več.

Ali trdiš da je ena celoletna guma dražja od ene letne in ene zimske skupaj? (cena celoletne > cena letne + cena zimske)?

Zelo dobra celoletna guma za moj avto stane celih 117€. Koliko je dobra letna ali zimska v dimenziji 225 / 60 R17?

Buggy je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

starfotr je izjavil:

@nebivedu: tole te res cist resno sprasujem, da ne bos mislil da te podjebavam.

Ce se prav spomnim imas v avtu plin instalacijo s katero imas 6.5 l/100km porabo. Kaksne ceste pa imas da na dve leti menjas, ker jaz delam tudi cca 30Kkm na leto pa gume pri traktorcku s 300KM in to agresivne voznje po ovnikih menjam na 3 sezone...letne/zimske.

Sicer se cisto strinjam s tem, da gumo menjas preden je znucana...sam firbec.

Potovanja:

Pot do plaže:

Zgodovina sprememb…

WizzardOfOZ je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Ali trdiš da je ena celoletna guma dražja od ene letne in ene zimske skupaj? (cena celoletne > cena letne + cena zimske)?

Zelo dobra celoletna guma za moj avto stane celih 117EUR. Koliko je dobra letna ali zimska v dimenziji 225 / 60 R17?

Da. Jaz dam za 16 za letne/zimske ca. 60EUR. Celoletna me pride 110EUR. Lahko pa tudi celoletno kupim za 60EUR ampak si mislim, da se ne bo dobro končalo.

Zgodovina sprememb…

delavec44 je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Zelo dobra celoletna guma za moj avto stane celih 117EUR. Koliko je dobra letna ali zimska v dimenziji 225 / 60 R17?

Da. Jaz dam za 16 za letne/zimske ca. 60EUR. Celoletna me pride 110EUR. Lahko pa tudi celoletno kupim za 60EUR ampak si mislim, da se ne bo dobro končalo.

Torej daš 30 za letno in 30 za zimsko?

D3m ::

WizzardOfOZ je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Zelo dobra celoletna guma za moj avto stane celih 117€. Koliko je dobra letna ali zimska v dimenziji 225 / 60 R17?

Tam 150€+ za letno

Razen, če vzameš Fulda pa si na 120€ :D
|HP EliteBook|R5 6650U|

WizzardOfOZ je izjavil:

delavec44 je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Torej daš 30 za letno in 30 za zimsko?

Ne. Sem napisal 60. Fulda/Sava.

To pač niso dobre gume, ampak tiste pri repu lestvice, ki jih celoletne povozijo po celi črti v vsem (razen save v celem snegu ne - al pa tudi).

So kar lepo na sredini lestvice, tudi po testih. Na repu so kitajci in podobno.

Kakšno dimenzijo gum imaš? 205/55/16?

Na sredini lestvice so ponavadi manj priporočljive gume, tiste na koncu so nepriporočljive in odsvetovane.

Zgodovina sprememb…

Normalno, ampak v praksi pa razlike med najboljšo in sredinsko niso niti približno tako izrazite kot med sredinsko in najslabšo. Še posebej če ne voziš v ekstreme. Me zanimajo testi 4 leta starih gum, ki so večinoma na avtih.

https://gumenadom.si/p-241-letne-pnevma...

https://trgovina.ceplak.si/sl/205-55r16...

@nebivedu: slike mi dajes od land cruserja pa od XV. Konkretno te sprasujem. S cim in po kaki cesti se vozis na plin s porabo 6.5l/100km a moras gumo po 30Kkm vseeno menjat? Dej bodi enkrat jasen pa ce das kaksen link na porabo (ce jo logiras) tudi ne bo skodilo pri kredibilnosti tvojih izjav. Pot enkrat/dvakrat na leto na take lokacije (kar sigurno ne delas vec) pa tudi ne bojo gume zjebale...sploh ob taki porabi. Ce bi peljal po pesku/terenu bi imel porabo konkretno visjo...does not compute... Tnx

Slike sem dal od terena po kakšrnem se vozim z XV-jem. Svojih slik ne bom objavljal, da se ne bo spet kdo pritoževal nad vožnjo po naravnem okolju in slik pošiljal na policijo, kot se je to že zgodilo. Pa ne vozim se tako samo 2x na leto. Nazadnje sem naredil 1200km po makadamih (od juga do severa portugalske).

Pa ne vem, kje si našel 30k? Na leto naredim 30k. Menjam pa gume na 2 leti, torej 60k kilometrov.

WizzardOfOZ je izjavil:

Pa novi avto nima plina.

Zgodovina sprememb…

IL_DIAVOLO ::

delavec44 je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Vse kar je nad 80€ je absolutno prevec.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Ashrack ::

starfotr je izjavil:

Če imaš SUV ti je vseeno za vozne lastnosti. Pri SUVu je važno, da izgleda velik, četudi je na noter neuporabno majhen. Važno je, da ima velike gume, četudi se pelje kot da bi avto imel zanič amortizerje.

Se popolnoma strinjam
....

Slike sem dal od terena po kakšrnem se vozim z XV-jem. Svojih slik ne bom objavljal, da se ne bo spet kdo pritoževal nad vožnjo po naravnem okolju in slik pošiljal na policijo, kot se je to že zgodilo

krneki...dej ne me jebat no...kdo te je pa prijavil na podlagi slik, ko si vozil po brezpotjih (po moznosti v tujini)?!

Zdej bojo se mene prijavili, ker sem se kopal nag v Kolpi in prisel po gozdni vlaki do svoje rusevine?

Pa ne vem, kje si našel 30k? Na leto naredim 30k. Menjam pa gume na 2 leti, torej 60k kilometrov.

sem napisal da imam isti tretma 30Kkm na leto in to res ne sparam gume kot doloceni slotekerji, ker guma je za obrabit po ovinku ne da se postara, rata plasticna in nepredvidljiva.

tukaj sem ti to tudi napisal:

Kar se pa plina (LPG) tice, pa dej drugic konkretiziraj za kaj se gre in da ni vec aktualen (FFS a je tako tezko dodat se nekaj detajlev). Ne mores pa v isti kos metat cudezno nizke porabe in nenoralno majhne obrabe gum...samo za to se gre. Stvari bi naj bile jasne ne pa zamegljene kot pri tebi. Bo slo?

Jaz tudi ne enacim porabe gum na C3 Aircross od pokojnega tasta, ker pac to nima nobene moci, niti v ovinkih ni fun-a...so pa cez celo leto zdej zimske gor, ker ga mulci vozjo.

Zgodovina sprememb…

Gume kupim pred zimo, vozim 2 leti in po dveh letih pred zimo kupim nove, ker po 60k prevoženih kilometeih ne zaupam gumam, da bodo tretjo zimo držale na snegu im mokrem.
Profila imajo še dost ko jih dam dol in poleti bi bile verjetno še za vozit, pozimi pa ne.
Bo to dovolj tehten razlog? To sem namreč že večkrat povedal. Ne menjam gum ker bi bile znucane, ampak ker jim tretjo zimo ne zaupam več.

Zgodovina sprememb…

Ne menjam gum ker bi bile znucane, ampak ker jim tretjo zimo ne zaupam več.

super in pohvalno, ceprav (ne poznam celoletnih, ker to ni my_cup_of_tea) je to se zmeraj overkill IMO s tvojim avtom in nacinom voznje. Vsekakor pohvalno, da skrbis za svojo varnost in varnost drugih.
Jaz sem na FWD Vectri 210KM imel menjavo letnih tudi vsako leto 225/45/17 (dost standard in pocen), sem se pa pol hitro "normaliziral" in zacel po ovinkih vozit malo bolj premisljeno, ker skoraj 2tone na spredni pogon agresivne voznje cez ovinke in avtu, ki je bil ze v osnovi podvrzen understeeru sploh v hribovitem terenu (gor/dol) je pobiralo gumo na polno :8)

4x4 na naslednjem avtu 285KM in 245/35/20 je bila podobna situacija, se celo malo hujsa, ker sem dvakrat moral se feltno svasat zaradi lukenj na nasih cestah. Balonarji 225/55/17 na 300KM 4x4 traktorju sedaj, so pa top-shit izbira na isti lokaciji.

Zgodovina sprememb…

Buggy je izjavil:

Balonarji 225/55/17 na 300KM 4x4 traktorju sedaj, so pa top-shit izbira na isti lokaciji.

55 višina ni ravno balonar. Jaz imam isto širino in cole, samo 5% višjo gumo. 225/60/17 na 1.6 na avtu. Se pozna na naših "sama jama" cestah, ker je vožnja bolj udobna.

Pa v prvi vrsti mi gre za mojo varnost in varnost tistih, ki jih prevažam. Ne za druge na cestah. So pa posledično tudi drugi manj ogrožani.

Zgodovina sprememb…

ko naredis shift iz 245/35/20 na 225/55/17 je to huuud balonar v ovinkih...sam v ovinkih cutim ze razliko, ce je guma 2.4bara ali 2.7bara

Zadnjic se vsedem v Insignio ki jo fura drug mulc in sem ga napizdil kot psa, ker skor avta pelat nisem vec znal. Grem na tankstelo, preverim gume in spustile na 1.5 bara...jebem ti to mladino

Zgodovina sprememb…

Na celoletnih z ojačano bočnico mam poleti 2.7, pozimi pa 2.1 bara. Po snegu spustim pa tudi na 1.5 bara.
Samo ta guma je dost bolj ojačana od navadne celoletne.

na katerem Subiju pa imas te gume s slike (don't be shy...give us some details pls), ker na XV tole ni serisko pa tudi custom IMO ne mores homoligirat?

nejc_nejc ::

WizzardOfOZ je izjavil:

Na celoletnih z ojačano bočnico mam poleti 2.7, pozimi pa 2.1 bara. Po snegu spustim pa tudi na 1.5 bara.
Samo ta guma je dost bolj ojačana od navadne celoletne.

Kol km zdrži ter kolk kušta po kosu?

teh gum se na Foresterja ni dal, to so gume za proper terence kar Subaru ni ...to je recimo serijska oprema Land cruserja in ne SUV- sminke :P

Ajde mogoce kaksen, Jeep Wrangler....pa naprej

Zgodovina sprememb…

nejc_nejc je izjavil:

Kol km zdrži ter kolk kušta po kosu?

Garancije ima uradno 60.000 milj, ampak tretjo zimo ji jaz ne zaupam na zasneženih in poledenelih površinah (zato jo tudi menjam). Če bi jo imel samo kot letzno gumo, bi verjetno zdržala 100k.

Cena za 225/60/17 je 117€ na komad.

Buggy je izjavil:

teh gum se na Foresterja ni dal, to so gume za proper terence kar Subaru ni ...to je recimo serijska oprema Land cruserja in ne SUV- sminke :P

Ajde mogoce kaksen, Jeep Wrangler....pa naprej

Imaš 2 verziji, 12mm globina profila (do 235 širine) in 17mm profila od 235 širine naprej.

In 12mm globina profila je za osebna vozila. Delajo jo od 205/70/15 naprej (kar je bila dimenzija foresterjev - jaz sem jih imel vedno na svojih foresterjih). Recimo novi crosstrek (nekoč XV) ima v wilderness ediciji serijsko te gume gor.
https://www.subaru.com/vehicles/crosstr...

Na toyote in wranglerje gre pa guma z globino profila 17mm.

Zgodovina sprememb…

@nebivedu: to s ternskimi gumami je tvoja domena, ne bom oporekal in se spuscal v detajle, vem samo da teh gum na XV nimas.

jaz tudi mojim letos nataknenim F1 GY AS6 ne zaupam vec v tem dezevju, ker sem jih kar konkretno po robovih pobral in se cuti razlika pri aquaplaningu pri vecjih hitrostih, saj je profila pobralo pri mojem nacinu voznje ze kar nekaj. Na suhem drzijo pa se zmeraj kot cigumi. Se prilagodis in vozis z glavo. Se zmeraj pa me zabava ko se v Pijavo Gorico kaksen BMW ali AUDI zeli poigravat z mano...pozna kdo to cesto v klanec za ciscenje DFP-ja :))

Zgodovina sprememb…

Buggy je izjavil:

@nebivedu: to s ternskimi gumami je tvoja domena, ne bom oporekal in se spuscal v detajle, vem samo da teh gum na XV nimas.

Te gume imam na XV-ju.
V dimenziji 225/60 R17 99H (serijska dimenzija gum za XV-ja), kupljene pri vulkanizerstvu Groš za ceno 117€ na komad.
Lahko prideš sedaj pogledat, če ne verjameš.

In mel sem jih prej na outbacku (215/65/16) in na foresterjih (205/70/15).

Zgodovina sprememb…

ce tako pravis...ok ti verjamem, kaj pa mi preostane drugega, ce ze ne das slike? Vseeno gume, ki bi jih dal nekdo na commute avto kuca-posau in parkar mal dlje ven in po terenu ni grifarca glih idelana izbira se strinjas, sploh ce se zraven hvalis se s porabo, ki je neverjetno nizka ;)

Zgodovina sprememb…

Magic1 ::

A se vi vozite po cesti, ali se drkate na ovinke, da trzate na neke nizko profilne 20" gume?!?
Magic

Buggy je izjavil:

ce tako pravis...ok ti verjamem, kaj pa mi preostane drugega, ce ze ne das slike? Vseeno gume, ki bi jih dal nekdo na commute avto kuca-posau in parkar mal dlje ven in po terenu ni grifarca glih idelana izbira se strinjas, sploh ce se zraven hvalis se s porabo, ki je neverjetno nizka ;)

Gume so idealne za avto s stalnim štirikolesnim pogonom. Povsod se lahko voziš čez celo leto. Pa s temi gumami poraba ni nič drugačna kot z letnimi ali zimskimi. Niti niso glasne (71db). Večina zimskih je glasnejših.

Magic1 je izjavil:

A se vi vozite po cesti, ali se drkate na ovinke, da trzate na neke nizko profilne 20" gume?!?

Za daily drive delas pac kar ti cesta dopusca...ce pa imas moznost (sam zavijem na opcijo z ovinki). Dober avto, uzivancijo ob tem in moc lahko izkoristis in uzivas izkljucno v ovinkih (a se vedno znotraj omejitev) ne na AC (kjer so itaq tudi omejitve pa se dolgacas je)...vprasi hojnikb-ja, ki ima v tem segmentu najboljse od najboljsega za ovinke- MX-5...tip ve kako se stvarem streze, predvidevam pa, da se nima familje :P

Zgodovina sprememb…

Pa da ne boš rekel, da nimam teh gum na avtu:

Buggy je izjavil:

Dober avto uzivancijo in moc lahko izkoristi in uzivas izkljucno v ovinkih ne na AC (kjer so itaq tudi omejitve pa se dolgacas je)...vprasi hojnikb-ja, ki ima v tem segmentu najboljse on najboljsega MX-5...tip ve kako se stvarem streze, same predvidevam, da se nima familje :P

Osebno mi je toyota GT86 bolj všeč kot mazda MX5. Tudi oblikovno. Pa še zarad boxer mašine, 200KM serijskih in serijske zapore zadnjega difa.

Zgodovina sprememb…

sry...spet smo zaplaval in derailal, posledicno se cutim krivega in se opravicujem. Tema je celoletne gume za penzionerje z sub 100KM avtom na primorskem :))

Zgodovina sprememb…

Ma pa sosed fiato, če veš kaj je to?

Nebivedu ne provociraj, ker tole meni smrdi na brisanje :D Sva pa na ZS v kontaktu...NP for me. Lep vikend!

Miata in fiata

Zgodovina sprememb…

m0LN4r ::

Jaz pa dejansko gledam da so pri 235 35 nove pirelli winter 2 celo boljse od celoletnih in "premagale" michelin na mokrem

Razlika v ceni, zimske pirelli 210EUR, celoletne so pa med 170-200.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()
««
13 / 14
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katere zimske gume? (strani: 1 2 3 463 64 65 66 )

Oddelek: Na cesti
3256538718 (1710) Kodi
»

Zimske gume fuc po manj kot 30k (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
1677752 (3543) stara mama
»

S katerimi gumami se vozite z avtom pozimi (zimske, celoletne, letne)? (strani: 1 2 )

645206 (3454) Zimonem
»

Katere gume priporočate celoletne ali zimske in letne posebej? (strani: 1 2 )

538090 (6276) ZveeZ
»

Zimske vs. poletne gume (strani: 1 2 3 4 )

16836222 (31119) m0LN4r

Več podobnih tem