Forum » Problemi človeštva » Mejna policija in branje SMS sporočil
Mejna policija in branje SMS sporočil
Temo vidijo: vsi
mjaa ::
Danes sem v Dnevniku zasledil to, https://www.dnevnik.si/1042940443/slove...
Kar malo zaskrbljujoče - "pokažite telefon drugače karantena". Že malo začenja spominjat na USA.
Kar malo zaskrbljujoče - "pokažite telefon drugače karantena". Že malo začenja spominjat na USA.
Sredi septembra se je Ljubljančan Franc z vikenda v hrvaški Istri vračal v Slovenijo čez mejni prehod Dragonja. »Policist nas je vprašal, kje smo bili, zanimalo ga je tudi, koliko časa smo bili na Hrvaškem, nato pa mi je rekel, naj mu pokažem mobilni telefon,« pripoveduje naš sogovornik, ki ima na Hrvaškem nepremičnino, na vikendu pa je bil manj kot 48 ur. Policist, ki je od njega zahteval telefon, je tako želel preveriti, kdaj je Franc prejel SMS-sporočilo mobilnega operaterja s podatki o vstopu v tuje, hrvaško mobilno omrežje.
Magic1 ::
Najbolje bi bilo, da bi ga poslal v karanteno, če ni mogel dokazat, kdaj je prečkal mejo. Policaj mu je celo dal neko možnost, ki je na pladnju... Res bi bilo bolje, da so policaji tiho in sam talajo odločbe. Pol bo šele zabavno.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
sunshine403 ::
Lahko da se motim, ampak mislim da je stvar dokazovanja, da si bil na Hrvaskem manj kot 48ur na tvoji strani. To pomeni, da je to, da mu pokazes ta sms bolj dobra volja policaja kot "nadzor telefona". Se pa strinjam, da je kot prvo to kretenski nacin dokazovanja (ta sms se da sproducirati za tren oka), pa ideja, da bi mi policaj gledal po telefonu mi je tudi malce odvratna, ampak realno policaj ne bo brskal po telefonu ampak bi mu ti zgolj pokazal sms (in datum prejema).
Ha ja, res je dokazno breme obrnjeno. Samo policist ni predlagal da mu pokaže sporočilo. V bistvu je zahteval da mu izroči telefon in nato po njem brskal.
Telefon sem mu izročil, pripoveduje naš sogovornik. Policist je najprej sam poskušal najti to sporočilo, vendar mu ni uspelo. Nato mi je telefon vrnil, sporočilo sem našel sam in mu ga pokazal, pravi Ljubljančan in dodaja, da je bilo to edino, kar je policist zahteval. Dokazila, da je na Hrvaškem lastnik nepremičnine, denimo ni terjal. Ker je SMS-sporočilo mobilnega operaterja potrdilo Ljubljančanovo trditev, da je na Hrvaško vstopil pred manj kot 48 urami, policist ni podal predloga za odreditev karantene.
Raptor F16 ::
Najbolje bi bilo, da bi ga poslal v karanteno, če ni mogel dokazat, kdaj je prečkal mejo. Policaj mu je celo dal neko možnost, ki je na pladnju... Res bi bilo bolje, da so policaji tiho in sam talajo odločbe. Pol bo šele zabavno.
Sam res. Mislm policist je probal ravnat človeško, tako da je poskusil alternativno pridobit dokaz, da karantena ni potrebna.
Kako je stvar predstavljena javnosti ? Kot da je bil tist SMS od operaterja obvezen za pokazat pod pretvezo špijunaže po zasebnosti.
A tip ni imel nikakvih dokazil. Vedno so drugi krivi za lastno nevednost/malomarnost. Pričanje pri takih zgodbah je vedno smrdljivo.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Raptor F16 ()
BuDi79 ::
Samo policist ni predlagal da mu pokaže sporočilo. V bistvu je zahteval da mu izroči telefon in nato po njem brskal.A si bil zraven ali verjameš novinarski interpretaciji?
Če le Janša ne bi pojedel tistega netopirja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BuDi79 ()
Glede na to da nimam drugih podatkov lahko sklepam samo glede na napisano.
Niti se ne gre toliko o tem dotičnem dogodku in policistu/državljanu ampak o tem ali je tako ravnanje sprejemljivo in zakonito.
Glede na smer kam gredo človekove pravice zavoljo varnosti pred korono v Sloveniji se mi pa opisan dogodek, žal, zdi precej verjeten.
Še bolj me pa žalosti kako ljudje hitro sprejemajo in opravičujejo tako ravnanje.
Danes koronavirus, jutri droge/teroristi/predofili, pojutrišnem "če nimaš nič skrivat te nič ne rabi skrbet" tudi, če bo za vsakega za prehod meje obrnjeno dokazno breme. In bo meja tako kot v USA ratala "constitution free zone".
Niti se ne gre toliko o tem dotičnem dogodku in policistu/državljanu ampak o tem ali je tako ravnanje sprejemljivo in zakonito.
Glede na smer kam gredo človekove pravice zavoljo varnosti pred korono v Sloveniji se mi pa opisan dogodek, žal, zdi precej verjeten.
Še bolj me pa žalosti kako ljudje hitro sprejemajo in opravičujejo tako ravnanje.
Danes koronavirus, jutri droge/teroristi/predofili, pojutrišnem "če nimaš nič skrivat te nič ne rabi skrbet" tudi, če bo za vsakega za prehod meje obrnjeno dokazno breme. In bo meja tako kot v USA ratala "constitution free zone".
Glede na to da nimam drugih podatkov lahko sklepam samo glede na napisano.
Glede na poznavanje splošne malomarnosti si lahko mislim svoje.
Cvikate za brezveze in shizofrenično povsod vidite ljudi ki bi vam vzeli pravice.
Policaj bi mu moral takoj dat 10 dni karantene in bi bila stvar rešena.
Tako, po vojaško brez pregovarjanja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Raptor F16 ()
Raptor F16 je izjavil:
Cvikate za brezveze in shizofrenično povsod vidite ljudi ki bi vam vzeli pravice.
You say it like that's a bad thing.
Ko te pravice enkrat gredo in ljudje ratajo ravnodušni, se jih zlepa ne dobi nazaj.
Mehmed ::
Pri tej temi me dejansko bolj kot smejo ne smejo dilema zmoti zakaj sploh bi.
Tisti sms je na licu mesta tako neuporaben dokaz za karkoli, da si bedak ze ce ga gledas.
Tisti sms je na licu mesta tako neuporaben dokaz za karkoli, da si bedak ze ce ga gledas.

UganiKdo ::
Pač tipično pretiravanje medijev, ki delajo iz muhe slona. Pri vstopu je predpisana karantena, če se ji hočeš izognit potem mnoraš preložit dokaze, da sodiš med izjeme. In to je to.
Ne vem točno kako si snežinkcie predstalvjajo ,da bo to zgledalo na meji. Veste gospod policist imam vsa dokazila na telefonu ampak vam jih ne morem pokazat, ker ne smete v moj telefon gledat? FFS kam smo prišli.
Ne vem točno kako si snežinkcie predstalvjajo ,da bo to zgledalo na meji. Veste gospod policist imam vsa dokazila na telefonu ampak vam jih ne morem pokazat, ker ne smete v moj telefon gledat? FFS kam smo prišli.

Pri tej temi me dejansko bolj kot smejo ne smejo dilema zmoti zakaj sploh bi.
Ta sms, ali pa potrdilo z bookinga je za 95% primerov povsem zadostno dokazilo. Ja seveda se da fejkat in eno in drugo (pa tudi še 1001 drugo stvar), ampak namen nadzora ni 100% selekcija, ker v tem primeru bi se čakalne dobe na mejnih prehodih merile v tednih (spomnimo se kaj je bilo poteleti na karavankah, ko so avstricij izumljali toplo vodo). Še vedno se lahko policist odloči, da ne verjame SMS sporočilu in potem je na tebi, da v 10 dneh karantene dokažeš da si SMS res dobil. ŠE posebej če boš že v narpej mahal s telefonom in mu kazals SMS. Če randomly vpraša za njega, ko voznik niti ne pričakuje, ga bo bolj težko ponaredil.
Sta imela moja starša identičen primer, ko sta se vračala z vikenda. Pač foter razlaga, da sta bila na vikendu, mu da nek račun za kavo, policist mal koleba, ker sta imela čisto poln avto. In pač reče, a smem videt vaš telefon? Foret mal čudno pogleda in reče zakaj? Pa mu policist odgovori, da bi rad videl kdaj sta dobila SMS za vstop na hrvaško. Foter mu pokaže sms (telefona policist niti v roke ni prijel) in jih spusti naprej.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: UganiKdo ()

Invictus ::
Sam sem pokazal potrdilo zairbnb, preko telefona, pa je šlo skozi.
Folk res komplicira, pa še pola pismen je...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Sam sem pokazal potrdilo zairbnb, preko telefona, pa je šlo skozi.
Res... namesto da bi jih na meji fukali s formularji jim probajo na podlagi "dokaza" pogledat skozi prste zdaj pa jokanje o pravicah.
Take bi jaz rigorozno po zakonih in odlokih peglal kokr bi se dalo, da zase ne bi vedeli. Sve po propisima.
SasoS ::
Razlika je ali policist zahteva telefon, ali pa zahteva dokazilo, se pravi mu lahko pokažeš SMS sporočilo.
MTB ::
Policija je s premierjem v konfliktu. Torej ne krivite njega! 
Ali gre tu samo za prikrito reklamo, ker članek ni brezplačen?
Ali gre tu samo za prikrito reklamo, ker članek ni brezplačen?
Ne govorim o fejkanju. Lahko enostavno ugasnes telefon pred mejo in ga vzges dan pred povratkom.
Sms dobis, ko se prijavis v omrezje. Tako da bo cisto legitimen nefejkan sms, samo ne bo odrazal realnosti.
Komu? Upravnemu sodiscu, ker karantenska odlocba ne dopusca pritozbe?
Pomoje bi te hitro prizemljili kako sms ne pomeni nic. Uporabni so za pretvarjanje kako se nekaj dela to je pa vse.
Sms dobis, ko se prijavis v omrezje. Tako da bo cisto legitimen nefejkan sms, samo ne bo odrazal realnosti.
Še vedno se lahko policist odloči, da ne verjame SMS sporočilu in potem je na tebi, da v 10 dneh karantene dokažeš da si SMS res dobil.
Komu? Upravnemu sodiscu, ker karantenska odlocba ne dopusca pritozbe?
Pomoje bi te hitro prizemljili kako sms ne pomeni nic. Uporabni so za pretvarjanje kako se nekaj dela to je pa vse.
Razlika je ali policist zahteva telefon, ali pa zahteva dokazilo, se pravi mu lahko pokažeš SMS sporočilo.
Yea right ker je res verjeti na vsako besedo ko nekdo svoje dramsko doživetje pripoveduje drugim.
Žnj ljudi dobiš na laži pri vsaj eni od trditev. Zakaj ? Ko je treba utemeljevati svoj point je najlažje situacijo predstaviti/prirediti da ti izpadeš žrtev.
Manipulacijski spin.
Utk ::
Ne govorim o fejkanju. Lahko enostavno ugasnes telefon pred mejo in ga vzges dan pred povratkom.
Ja, samo to se je treba pripravit vnaprej. Če policaji 90% spustijo čez brez vprašanja, kje kakšnega pa vprašajo, bo bolj malo ljudi to delalo. Če bi delali množično, bi pa zahtevali še kakšen dokaz. Lahko bi pa skenirali osebne pri izhodu, samo potem se bi spet kakšna snežinkica oglasila...

Zimonem ::
V ameriki boš na meji lepo dovolil pregled vseh tvojih socialnih omrežij in elektronske pošte. Pa ne zaradi pademije.
Če bi delali množično, bi pa zahtevali še kakšen dokaz.
Sms je samo dokaz tega, da ti telefon deluje. Ne niti tega a deluje dobro, samo da kolikor toliko deluje.
Ce se kdo zeli pretvarjati, da ima vecjo dokazno vrednost od tega mu ne preprecujem, bo pa to se vedno pretvarjanje.
Cisto tako, eno povsem enostavno pa zanesljivejso resitev od vseh teh smo ze imeli nekaj casa nazaj. Potni listi pa pecati z datumi ob prehodih mej.
Je pa res, da je tezko vpeljati nazaj, ko si drzava zmisljuje stvari cez noc.

vedno znova sem fasciniran kako so sposobni nekateri pripeljat rešitve, ki so bistveno dražje, kompleksneješ, pomenijo dolgoročno bistveno hujše omejitve in bo trajalo leta, da se jih ponovno odpravi, hkrati pa se napihovat kako je povsem nerazumno, da policist pogleda na telefon kdaj je prišel SMS.
Primer tega kaj se zgodi, ko daš raznim mehmedom priliko uvajat neživljenske rešitve: https://www.24ur.com/novice/slovenija/p...
Primer tega kaj se zgodi, ko daš raznim mehmedom priliko uvajat neživljenske rešitve: https://www.24ur.com/novice/slovenija/p...
V ameriki boš na meji lepo dovolil pregled vseh tvojih socialnih omrežij in elektronske pošte. Pa ne zaradi pademije.
Evo točno to. Hvala ker si omenil.
V USA je relativno pogosta praksa, da ti na seconday inspectionu prebrskajo po telefonu. Če ima CBP officer slab dan ti bodo še image celotnega telefona naredil.
Zdaj kaj ima to za posledico se pa razlikuje od tvojega statusa - citizen ali noncitizen.
Za US citizens ti vstopa v državo ne morejo preprečit, če jim ne daš gesel. Verjetno boš samo dobil kakšen note v bazi in boš od takrat naprej vedno "naključno" izbran za secondary.
Ter skenslali ti bodo global entry, kjer je v pogojih napisano, da ti ga lahko prekličejo če ne upoštevaš navodil CBP, tudi če so ti nezakoniti. Najbolj jih zanimajo dokazi o kakšnih kaznivih dejanjih,
terorizmu, itd... all the buzz words. No, kdaj naključno še kakšnega novinarja izberejo za secondary in jih elektronske naprave še posebej zanimajo.
Če si noncitizen potem so pravila malo drugačna - oz jih praktično ni. Če jim ne daš gesel od telefona/laptopa ti ne bodo pustili vstopit v državo (efektivno forever).
V tem primeru jih primarno zanima tvoj razlog prihoda v državo (npr. če iščeš delo brez ustrezne vize, ali da želiš ostati v državi nezakonito), dokazi o kaznivih dejanjih,...
So bili primeri kjer so na telefonu našli sliko kjer nekdo kadi travo in so jim zato prepovedali vstop v državo (trava na federal nivoju ni zakonita in uporabniki drog so nezaželjeni v USA).
Tako je meja v USA ratala "constitution free zone", kjer praktično nimaš pravic in lahko počnejo karkoli s tabo brez razloga.
Na naših mejah se tudi delajo neupravičeni pregledi, brez razloga za sum... https://podcrto.si/porocilo-ministrstva...
Ne vem, meni je ta ameriški model scary in se bojim, da počasi skakljamo proti podobni represiji. Ampak očitno smo nekateri shizofrenični snowflakei, ki samo kompliciramo.
Še nikoli nisem nič kazal, je pa res da nisem bil tam zadnji dve leti. Mogoče se je spremenilo.
Je pa razlika, ali hodiš prostovoljno v tujo državo (in greš lahko tja npr. s praznim laptopom in praznim telefonom) ali pa ti po zasebnosti brskajo domači organi.
Mogoče je stvar navodil, da namesto rečejo daj telefon, da razložijo kaj rabijo. Na pošti tudi vpraša če lahko vidi izpis iz Ajpesa pa ji pokažem na telefonu...ne bom ji pa dal telefona da sama brska po njem...
vedno znova sem fasciniran kako so sposobni nekateri pripeljat rešitve, ki so bistveno dražje, kompleksneješ, pomenijo dolgoročno bistveno hujše omejitve in bo trajalo leta, da se jih ponovno odpravi, hkrati pa se napihovat kako je povsem nerazumno, da policist pogleda na telefon kdaj je prišel SMS.
Vse kar sem rekel je, da smo vcasih ze imeli enostaven zivjo stempiljka adijo zaneseljiv sistem.
Kje so tvoji mozgani narobe zavili, da so prispeli do vsega tega ne vem niti me iskreno zanima.
Dag ::
Jaz sem si dal izklopiti te sms-e o prehodu meje, ker sem včasih tudi po večkrat na dan šel čez mejo in mi je najedalo.
Dobro, da ne hodim zdaj na Hrvaško, sigurno bi bil sumljiv in bi fasal karanteno
Dobro, da ne hodim zdaj na Hrvaško, sigurno bi bil sumljiv in bi fasal karanteno

Evo točno to. Hvala ker si omenil.
V USA je relativno pogosta praksa, da ti na seconday inspectionu prebrskajo po telefonu. Če ima CBP officer slab dan ti bodo še image celotnega telefona naredil.
Zdaj kaj ima to za posledico se pa razlikuje od tvojega statusa - citizen ali noncitizen.
Za US citizens ti vstopa v državo ne morejo preprečit, če jim ne daš gesel. Verjetno boš samo dobil kakšen note v bazi in boš od takrat naprej vedno "naključno" izbran za secondary.
Ter skenslali ti bodo global entry, kjer je v pogojih napisano, da ti ga lahko prekličejo če ne upoštevaš navodil CBP, tudi če so ti nezakoniti. Najbolj jih zanimajo dokazi o kakšnih kaznivih dejanjih,
terorizmu, itd... all the buzz words. No, kdaj naključno še kakšnega novinarja izberejo za secondary in jih elektronske naprave še posebej zanimajo.
Če si noncitizen potem so pravila malo drugačna - oz jih praktično ni. Če jim ne daš gesel od telefona/laptopa ti ne bodo pustili vstopit v državo (efektivno forever).
V tem primeru jih primarno zanima tvoj razlog prihoda v državo (npr. če iščeš delo brez ustrezne vize, ali da želiš ostati v državi nezakonito), dokazi o kaznivih dejanjih,...
So bili primeri kjer so na telefonu našli sliko kjer nekdo kadi travo in so jim zato prepovedali vstop v državo (trava na federal nivoju ni zakonita in uporabniki drog so nezaželjeni v USA).
Tako je meja v USA ratala "constitution free zone", kjer praktično nimaš pravic in lahko počnejo karkoli s tabo brez razloga.
Na naših mejah se tudi delajo neupravičeni pregledi, brez razloga za sum... https://podcrto.si/porocilo-ministrstva...
Ne vem, meni je ta ameriški model scary in se bojim, da počasi skakljamo proti podobni represiji. Ampak očitno smo nekateri shizofrenični snowflakei, ki samo kompliciramo.![]()
Od kje ti povsem zgrešena in zmotna predstava o tem, da imaš brezpogojno pravico vstopat v tretjo državo?
Vse kar sem rekel je, da smo vcasih ze imeli enostaven zivjo stempiljka adijo zaneseljiv sistem.
Kje so tvoji mozgani narobe zavili, da so prispeli do vsega tega ne vem niti me iskreno zanima.
Kot enostavno rešitev si predlagal ponovno uvedbo potnih listov pri prehodu notranjih mej EU. In sem zgolj izpostavi dejstvo, da je tako rešitev imenovat enostavna lahko posledica samo izjemno hude ignorance in nepoznavanje dejanske situacije. Nas srečo povprečen mejni policaj premore bitstveno več pameti od uporabnikov foruma.
Jaz sem si dal izklopiti te sms-e o prehodu meje, ker sem včasih tudi po večkrat na dan šel čez mejo in mi je najedalo.
Dobro, da ne hodim zdaj na Hrvaško, sigurno bi bil sumljiv in bi fasal karanteno![]()
Ja, taka napaka v logičnem sklepanju je pogost razlog, da pride do takšnih in drugačnih pravljic, ki jih potem beremo po forumu.
Zgodovina sprememb…
Enostavna resitev je, ker vecina se vedno ima potne liste, ravno tako na mejnih prehodih zige.
Das to moznost tistim, ki jo zelijo, preostali naj pa printajo rezervacije pa zbirajo racune.
Vzelo bi jim ekstra sekundo za udarit zig, ki bi jo not prinesli ob povratku, ko ne bi rabili niti vprasati kako dolgo si bil.
Nedvomno bi bile guzve zaradi tega ja.
Das to moznost tistim, ki jo zelijo, preostali naj pa printajo rezervacije pa zbirajo racune.
Vzelo bi jim ekstra sekundo za udarit zig, ki bi jo not prinesli ob povratku, ko ne bi rabili niti vprasati kako dolgo si bil.

ok, razumem, da pojma nimaš in verjamem, da se ti za šankom zdi super rešitev, ki zahteva samo sprememba ca 10 mednarodnih sporazumov, 3 zakonov, šengenskega dogovora in podrejenih uredb in direktiv ter efektivno slovenijo postavi v kategorijo belrusije. Saj vse kar je treba je mal s štemplom laputat po potnem listu, what could go wrong?
Praksa govori, da do tega pride že bistveno prej kot pri tako nepremišljenih ukrepih, kot jih ti predlagaš. https://www.24ur.com/novice/slovenija/p...
Praksa govori, da do tega pride že bistveno prej kot pri tako nepremišljenih ukrepih, kot jih ti predlagaš. https://www.24ur.com/novice/slovenija/p...
Zgodovina sprememb…
Od kje ti povsem zgrešena in zmotna predstava o tem, da imaš brezpogojno pravico vstopat v tretjo državo?
Nikoli nisem tega rekel. Se gre pa za stvar sorazmernosti in razloga za sum, tako za državljane kot za tujce. In meja ne more biti izgovor za kršenje ustavnih pravic (again, tako državljanov kot tujcev).
Drugi problem je pa tudi to, da je bolj ali manj v vseh policijah značilno, da se odgovorne za napake in prekoračitve pooblastil s strani uradnih oseb rado pomete pod preprogo.
Ok, seveda, če bo mejni policist pomagal nekomu tihotapit droge bodo seveda reagirali. Ko se gre pa za prekoračitve pooblastil in nelegalnih dejanj, ki temu prisostvujejo ("for greater good", "us vs them") pa ne bo nič, ne od nadrejenih, ne od SDT.
Ravno ta pomankanje odgovnosti in sankcij je tisto kar me skrbi, ko berem take članke. Veliko bolj mirno bi spal, če bi imel zaupanje v sistem, da bi res raziskal in sankcioniral take posameznike.
Seveda je lahko članek pretiravanje, lahko pa da ne. It goes both ways.
Kumbaja ::
Glede na trenutno situacijo v Sloveniji se mi ne zdi tako far fetched.
Osebno se mi ne zdi, da smo tako daleč kot ZDA in da hudi sistemskih zlorab do tujcev, kaj šele slovenskih državljanov ni. Se pa strinjam, da je to področje, ki ga treba vedno podrobno spremljat.
Se gre pa za stvar sorazmernosti in razloga za sum, tako za državljane kot za tujce. In meja ne more biti izgovor za kršenje ustavnih pravic (again, tako državljanov kot tujcev).Osebno imam občutek, da se malo v tej zgodbi pozablja, da prehajanje mej kot takšno ni ustavna pravica. Hkrati pa je veljavnost ustavnih pravic teritorialno omejena. In če pogledamo ZDA, kjer na nivoju lastnih državljanov prihaja do rednih in sistemskih kršitev temeljnih človekovih pravic, potem je precej utopično pričakovati, da bo drugačna obravnava tujcev. Še posebej, ker je dejansko težko govorit o ustavnih praivicah tretjih oseb, preden dejansko imajo pravico vstopit v teritorij, kjer takšna pravila veljajo.
ok, razumem, da pojma nimaš in verjamem, da se ti za šankom zdi super rešitev, ki zahteva samo sprememba ca 10 mednarodnih sporazumov, 3 zakonov, šengenskega dogovora in podrejenih uredb in direktiv ter efektivno slovenijo postavi v kategorijo belrusije. Saj vse kar je treba je mal s štemplom laputat po potnem listu, what could go wrong?
10 sporazumov 3 zakone sengen in direktive spreminjat da mi stisnejo na meji kdaj sem sel cez, ne kot pogoj, samo ker mi prav pride zig?
If you say so. V tem casu, ko si zmisljujes stvari bi slo 50 ljudi skozi.

lej, smo razumeli, da ne razumeš kaj govoriš.
Stiskanje žigov v uradni potovalni dokument ni nekaj trivialnega, kar se za zabavo uvede kadar komu paše.
Stiskanje žigov v uradni potovalni dokument ni nekaj trivialnega, kar se za zabavo uvede kadar komu paše.
Prvič, Hrvaška ni v šengenu in drugič, se mi zdi da je zadnjih 6 mesecev šengen bolj na stranskem tiru kot ne.
Vseeno rajši dobim žig v potovalni dokument, kadar gre za izredne razmere, kot policaja ki brska po telefonu. Navsezadnje policaju ne rečeš da imaš prometno v predalu ali pa za senčnikom in naj si jo vzame sam če jo hoče, ampak mu jo moraš podati.
Vseeno rajši dobim žig v potovalni dokument, kadar gre za izredne razmere, kot policaja ki brska po telefonu. Navsezadnje policaju ne rečeš da imaš prometno v predalu ali pa za senčnikom in naj si jo vzame sam če jo hoče, ampak mu jo moraš podati.
Slopek ::
Spet nihče ne razume in ugani kdo, vse to zares ve? Sami šankisti neznalci, pa seveda lažnivci.
Osebno nimam problema pokazat 2 smsja policistu na meji. Problem je, če mu moram telefon izročiti za pregled. Raje pasoš in štempelj! Kdor ima boljšo idejo, pa naj pove. Sam sem torej za 1.varijanto, kjer samo pokažeš sms.
Osebno nimam problema pokazat 2 smsja policistu na meji. Problem je, če mu moram telefon izročiti za pregled. Raje pasoš in štempelj! Kdor ima boljšo idejo, pa naj pove. Sam sem torej za 1.varijanto, kjer samo pokažeš sms.

Prvič, Hrvaška ni v šengenu in drugič, se mi zdi da je zadnjih 6 mesecev šengen bolj na stranskem tiru kot ne.
Še en revež, ki mu sploh ni jasno kaj je to šengen, šengenski sporazum in kakšni so mednarodni dogovori glede potovalnih dokumentov in kako, razen za šankom tega država ne more in ne sme enostransko spreminjat, da o povratku na trenuten režim ne govorimo. In to vse zato, da ne bi bilo potrebno pokazat SMS policaju?
Spet nihče ne razume in ugani kdo, vse to zares ve? Sami šankisti neznalci, pa seveda lažnivci.
Policaju si dolžan izročit samo tisto kar želiš. Nima nikakršne pravice pregledovat telefona in ne vem kaj.
Zgodovina sprememb…
In to vse zato, da ne bi bilo potrebno pokazat SMS policaju?
Nisi prebral teme, ane? Noben ni rekel da ne bi pokazal SMS policaju, če bi to vprašal...ampak sodeč po tem, zakaj je bila tema odprta (ne bom ugibal ali je res ali ne, pogovarjamo se na podlagi tega kar je zapisano), temu ni tako? Policaj je hotel telefon, ne SMS-a
Policaju si dolžan izročit samo tisto kar želiš. Nima nikakršne pravice pregledovat telefona in ne vem kaj.
Bingo! In to pišemo od začetka. In če policaj pove, pokaži SMS, jaz nimam težav s tem. Če pa reče daj telefon, pa imam. Ampak se mi zdi, kot da se enim zdi to eno in isto...
Slopek ::
No, pa se vsi strinjamo okoli tega, da mi, mu telefona ne bi izročili. Zakaj ga je ta oseba, o kateri sploh teče debata, pa ne vem. Ni pa ok, da potem jamra po fb like zadevah. Nikjer nisem zasledil, da se je izročitvi uprl. Kaj zdej joka? A če bi mu reku, naj mu ga fafne, bi naredil, pol pa jamral? In še to, bi ga napumpali prjatli, ko bi jim pravil o prigodi na meji. Tepec je!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Slopek ()
To da se oseba ni uprla zahtevi ne upravičuje (domnevne) prekoračitve pooblastil policista.
Nečloveško je pričakovati, da se bo vsak zavedal svojih pravic, ko je soočen z zahtevo uradne osebe. Ravno zato morajo delovati mehanizmi preprečevanja, odkrivanja in sankcioniranja takih grobih posegov v osebne pravice.
Nečloveško je pričakovati, da se bo vsak zavedal svojih pravic, ko je soočen z zahtevo uradne osebe. Ravno zato morajo delovati mehanizmi preprečevanja, odkrivanja in sankcioniranja takih grobih posegov v osebne pravice.

To da se oseba ni uprla zahtevi ne upravičuje (domnevne) prekoračitve pooblastil policista.
uboge snežinkice, ki si tudi riti ne bi obrisale, če jim nebi nekdo napisal kako se to naredi.
Če je kaj nečloveškega je to idiotizem posemeznikov, ki menijo, da ne rabijo pravzaprav ničesar vedet in se mora svet vrteti okrog njih zato, da jim slučajno ne pade las z glave.
No, pa se vsi strinjamo okoli tega, da mi, mu telefona ne bi izročili. Zakaj ga je ta oseba, o kateri sploh teče debata, pa ne vem. Ni pa ok, da potem jamra po fb like zadevah. Nikjer nisem zasledil, da se je izročitvi uprl. Kaj zdej joka? A če bi mu reku, naj mu ga fafne, bi naredil, pol pa jamral? In še to, bi ga napumpali prjatli, ko bi jim pravil o prigodi na meji. Tepec je!
v bistvu niti to ni za razbrat iz članka. piše namreč: »Policist nas je vprašal, kje smo bili, zanimalo ga je tudi, koliko časa smo bili na Hrvaškem, nato pa mi je rekel, naj mu pokažem mobilni telefon,«
Kako smo od tukaj prišli iz tega, da mu na telefonu pokažeš SMS do tega, da je policist prosto šaril po telefonu in brskal kjer mu paše bo moral kdo drug razložit. O FB pravljicah pa vsi vemo kaj si mislim. Bolj kot berem to zgodbo bolj se mi zdi, da je imel policit trudil najt rešitev, da ne bi rabil nekomu predpisat karantene, za nagrado je dobil pa jokanje snežinkic in bo pač naslednjič raje usekal karanteno.
Zgodovina sprememb…
Telefon sem mu izročil, pripoveduje naš sogovornik. Policist je najprej sam poskušal najti to sporočilo, vendar mu ni uspelo. Nato mi je telefon vrnil, sporočilo sem našel sam in mu ga pokazal, pravi Ljubljančan in dodaja, da je bilo to edino, kar je policist zahteval. Dokazila, da je na Hrvaškem lastnik nepremičnine, denimo ni terjal. Ker je SMS-sporočilo mobilnega operaterja potrdilo Ljubljančanovo trditev, da je na Hrvaško vstopil pred manj kot 48 urami, policist ni podal predloga za odreditev karantene.
Uboge snežinkice, katere ne znajo brati...

Na hvrvaški meji sem vlekel že tudi gate dol in doživel premetavanje vozila.bstvarvje šla do tja nekje , da sem zahteval nadzorovan pregled. Se je a vedeli da glede korone rabiš nek dokument kdaj si približno vstopil.

Še nikoli nisem nič kazal, je pa res da nisem bil tam zadnji dve leti. Mogoče se je spremenilo.
Je pa razlika, ali hodiš prostovoljno v tujo državo (in greš lahko tja npr. s praznim laptopom in praznim telefonom) ali pa ti po zasebnosti brskajo domači organi.
Mogoče je stvar navodil, da namesto rečejo daj telefon, da razložijo kaj rabijo. Na pošti tudi vpraša če lahko vidi izpis iz Ajpesa pa ji pokažem na telefonu...ne bom ji pa dal telefona da sama brska po njem...
Če nisi fajn, lahko pa bi. Pa ne gre za dokazilo , kdaj si prečkal mejo, ampak kaj si klamfal o Ameriki.

Uboge snežinkice, katere ne znajo brati...![]()
Ja, funkconnalna pismenost na psu, jokanje na max, prava snezinkica.
BlackDeath ::
sunshine403 je izjavil:
Lahko da se motim, ampak mislim da je stvar dokazovanja, da si bil na Hrvaskem manj kot 48ur na tvoji strani. To pomeni, da je to, da mu pokazes ta sms bolj dobra volja policaja kot "nadzor telefona". Se pa strinjam, da je kot prvo to kretenski nacin dokazovanja (ta sms se da sproducirati za tren oka), pa ideja, da bi mi policaj gledal po telefonu mi je tudi malce odvratna, ampak realno policaj ne bo brskal po telefonu ampak bi mu ti zgolj pokazal sms (in datum prejema).
Problem je, da lahko ta SMS dobiš še enkrat, če izklopiš in vklopiš telefon. Zato je verjetno jasno zakaj to breme ne more pasti na državljana in menda v letu 2020 obstajajo boljše rešitve.
Pa še to, meni so skenirali dokument pred prehodom meje. Kaj ti podatki se ne shranijo oziroma ne more nihče dostopati do njih?
sunshine403 ::
BlackDeath je izjavil:
Pa še to, meni so skenirali dokument pred prehodom meje. Kaj ti podatki se ne shranijo oziroma ne more nihče dostopati do njih?
Se, ampak obstaja ena stvar, ki se ji rece GDPR in po teh arhivih lahko iscejo zgolj ce so v igri kriminalne zadeve, za potrebe koronskih stvari pa ne (po interpretaciji znanca na policiji).
BlackDeath ::
Moja izkušnja "varovanja" osebnih podatkov na policiji je sicer drugačna zato lahko te svoje pravljice o varovanju podatkov praviš komu drugemu.
Kolega je namreč prek poznanstva dobil vse podatke in prekrške za neko tretjo osebo.
Kolega je namreč prek poznanstva dobil vse podatke in prekrške za neko tretjo osebo.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Meja z avstrijo (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 19964 (8923) | PersonaRuda |
| » | Prehod v Avstrijo AVG 2020 (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 10839 (8441) | gapšl |
| » | Telefoniranje med vožnjo in kazen (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 19655 (16775) | stara mama |
| » | Pravice kriminalistev (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 31840 (27968) | Trololololol |
| » | Pristojnosti policistov na mejnih prehodih (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 25051 (22038) | Tomi |