» »

Software za ustvarjanje poročil

Software za ustvarjanje poročil

Hoden ::

Pozdravljeni,

zanima me ali ima kdo od vas izkušnje z idelovanjem poročil, katerih osnov so formule še v katerem drugem prograku kot Word. V wordu sem namreč naredil poročilo, linkal formule iz excela in vse skupaj super uredil. Zamenjal sem nekaj številk v excelu in poročilo je bilo že posodobljeno. Problem pa nastane ko word ponovno zaženem. Takrat kljub "prigovarjanju" spremeni obliko in malce po svoje razporedi fonte njihove velikosti. Zanima me ali obstaja kakšen namenski software. Videl sem da obstaja latex vendar ne vem ali je podprt s formulami.

Hvala

SeMiNeSanja ::

LaTex je čisto druga zverina. Je predvsem 'opisni jezik', zlasti priljubljen za pisanje / oblikovanje kakšnih znanstvenih člankov.
Sem že videl, da so iz Matematike eksportali kompleksne formule (njihovo obliko zapisa!) v LaTex. Toda to ni tisto, kar ti iščeš.

Word+Excel kombinacija bi morala delovati. Ne vem pa, kaj delaš narobe, da se ti podira oblika med shranjevanjem. Očitno imaš kakšen neobičajen pristop za kreiranje takih dokumentov, saj se te zadeve nebi smele kvariti med po shranjevanju.
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

johnnyyy ::

Dobro bi bilo, da bi bolje opisal svoj problem. Ker kolikor sem razumel, ne uvažaš le formul, ampak jih tudi računaš?
LaTex ima izpis formul zelo dobro narejen in če imaš predlogo po kateri delaš, potem se res osredotočiš le na pisanje in ne na obliko. Jaz ga uporabljam predvsem za avtomatiko, ko si naredim template in potem avtomatsko generiram poročila/račune itd. Je pa tako, da ni najbolj enostaven za uporabo in njegova sintaksa je včasih za žile rezat. In če nisi programer, potem je majhna verjetnost, da si boš znal sam sestavit predlogo.

Drugače kolikor sem gledal headerje pdfjev dokumentacij procesorjev, se velikokrat za izdelavo poročil uporablja FrameMaker od Adoba. Vendar ga sam nisem nikoli uporabljal in ne vem kakšno podporo ima za formule.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: johnnyyy ()

Invictus ::

A je tako težko poguglat???

https://strugglingtoexcel.com/2014/01/3...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

sloxl8 ::

Za poročila, ki vsebujejo formule in izračunane vrednosti, uporabljam kombinacijo Worda in Excela. V Wordu napišem besedilni del in simbolično obliko formul, nato pa s Paste Special -> Microsoft Excel Worksheet Object prilepim rezultate iz Excelovih preglednic.

Prednosti:
- Rezultati so "pol-dinamični", saj mi ob morebitnih spremembah vrednosti ni treba prepisovati, ampak jih posodobim z F9. Nikoli, ampak res nikoli, pa pri odpiranju Wordovega dokumenta ne izberem samodejnega posodabljanja.
- Dokument je videti kot poročilo in tudi oblikovan je tako.

Slabosti:
- Če Wordovo poročilo shraniš v novejšem formatu DOCX, pri odpiranju le-tega neskončno dolgo posodablja Excelova polja. Z drugimi besedami, Word in Excel zmrzneta za kakšnih 10 minut. Sam pri Excelu uporabljam XLS ali XLSX, pri Wordu pa izključno stari format DOC.
-Težava novejših verzij Officea je, da Word Excelove celice nekako vdela v DOC, zato Worda ne moreš več pošiljati naokrog, če nočeš razkriti celotne vsebine Excela. Namreč, če na Excelovo polje v Wordu dvakrat klikneš, se ti odpre celotna Excelova preglednica.

Boljše alternative zaenkrat še nisem našel, zato ostajam pri tej kombinaciji, čeprav ni popolna.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sloxl8 ()

SeMiNeSanja ::

Jaz moram sosedom vsak mesec izstaviti račun za elektriko, na osnovi odštevalnega števca.

Vso stvar lepo 'premelje' Excel, ki ga vsak mesec le dopolnim z novim stanjem števca in eventuelnimi spremembami cenika.

Ker 'obračun' izročim v obliki dopisa v Wordu, imam v Excelu eno stran, kjer je že celotna tabela tako oblikovana, kakor jo bom s copy&paste prenesel v Word.

Naslednji mesec nato v Wordu samo pobrišem tabelo in vstavim 'svežo' iz Excela.

Razlika z zgornjim primerom: uporabljam navadni paste, ne paste kot 'objekt'.
Zato tudi nimam nikakršnih težav z odpiranjem Excela in 'sinhronizacijo'.

Še ena opcija, ki se jo da uporabljati je 'Mail Merge', ampak ta je v bistvu še bolj zakvačkana varianta, ki ni ravno primerna za izpis enega lista na mesec. Bolj za kakšen izpis nekakšnih poročil po posameznem delavcu, da imaš npr. 50 oseb za katere moraš izdati 'osebna poročila'. Pa še to je vprašanje, kolikšna je smiselnost uporabe Worda v ta namen, če ni Access bolj praktičen.... (v okviru Office orodjarne).
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sinhronizacija podatkov iz Excela v Word

Oddelek: Programska oprema
152846 (2385) jukoz
»

MS Word & co versus diplomska naloga (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6111705 (8828) marflor
»

Izšel LibreOffice 5.0.0 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
10360212 (25977) noraguta
»

Microsoft pokazal Office 2016 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Pisarniški paketi
5027818 (21820) srnjak
»

v katerem programu naj napisem knjigo (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
5725425 (24632) Matev

Več podobnih tem