» »

Epidemija Hotel mama

Epidemija Hotel mama

Temo vidijo: vsi
1
2
3 4 5

gruntfürmich ::

lahko da je ta pogrom proti 'hotelu mama' del kampanije za uničevanje družbe...

pač še en način da se družbo razgradi na najmanjše gradnike, posameznike, ki jih je lahko zmanipulirati. ob enem jim prodaš idejo o lastnem stanovanju, za katerega se zakreditirajo za cel lajf, napokajo otroke, in wola, brezhrbtenični delavček je na voljo!

da je nova in nova gradnja uničevanje zemlje se nobeden ne sekira, da je kupovanje in gradnja tudi višek potrošnje in kapitalizma se nobeden ne sekira...

strawman je izjavil:

Osebno vidim hotel mama bolj kot sociološki in ne socialen problem.

to pa je tudi edin problem hotela mama.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Genetic ::

Kako pogosto se mladi poslužujejo bivanja v stanovanjskih skupnostih (a la Friends, Melrose Place, ...)? Tukaj bi se kar dalo optimizirati p/p ratio.
Čisto iz firbca sem šel pogledat, kaj se ponuja v Mariboru:
- garsonjera, 25 m2, 250 EUR - opremljenost, kot pač je za garsonjero - skromno, vse v enem;
ali
- vila v centru MB, vsaka etaža (pritličje, etaža, mansarda) urejena v apartma, 120 m2, 950 EUR na apartma:
- 3 sobe s petimi ležišči (recimo, dva para, en samski, ali kakršnakoli druga kombinacija)
- urejeni skupni prostori (kuhinja, jedilnica, dnevni prostor, ...);
- 2 kopalnici na apartma;
- parkirno mesto za 1 avto na apartma
- ...
IMHO idealna opcija za mlade od 20 - 30 let.

;-) ::

Malo ste zasli iz teme, če se pri 25 letih vlečeš pri starših / tašči zraven je nekaj narobe s tabo in ne politiko. Če pa še pri 30, pa imaš že resen problem.

gruntfürmich ::

ampak nekje tako vsi v državi živijo...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Facebook dev ::

;-) je izjavil:

Malo ste zasli iz teme, če se pri 25 letih vlečeš pri starših / tašči zraven je nekaj narobe s tabo in ne politiko. Če pa še pri 30, pa imaš že resen problem.

Ti si najbrz eden od teh, ki je od starsev dobil stanovanje v centru Lj in sedaj ostalim pametuje, kok si kul in da si pri 23ih sel v svoje stanovanje.
If you can't handle me at my worst,
you don't deserve me at my best.

otago ::

Genetic je izjavil:

Kako pogosto se mladi poslužujejo bivanja v stanovanjskih skupnostih (a la Friends, Melrose Place, ...)? Tukaj bi se kar dalo optimizirati p/p ratio.
Čisto iz firbca sem šel pogledat, kaj se ponuja v Mariboru:
- garsonjera, 25 m2, 250 EUR - opremljenost, kot pač je za garsonjero - skromno, vse v enem;
ali
- vila v centru MB, vsaka etaža (pritličje, etaža, mansarda) urejena v apartma, 120 m2, 950 EUR na apartma:
- 3 sobe s petimi ležišči (recimo, dva para, en samski, ali kakršnakoli druga kombinacija)
- urejeni skupni prostori (kuhinja, jedilnica, dnevni prostor, ...);
- 2 kopalnici na apartma;
- parkirno mesto za 1 avto na apartma
- ...
IMHO idealna opcija za mlade od 20 - 30 let.

V Sloveniji se je pozno dostudiralo, obdobje 2005-2015, z bolonjo in gospodarsko rastjo so mladi v 2015-2019 hitro prišli do dela.

Drugo je možnost napredovanja v službi, izboljšanje prihodkov... vrednost nepremičnin, cene najemnin so šle gor, plače s pol manjšim tempom.

Problem je nastal, ko si, če si, pri 30 v garsonjeri ali Friends skupnosti samski. 2 dohodka zadoščata za prestop v večje najemniško stanovanje oz. nakup. Poznam v LJ par fletnih žensk okrog 30, levo usmerjeno, pri 30(+), delajo za NGO oz. JU ... predstave so nerealne. pri 1000 neto, je garsonjera 500+.

Sicer pa se en partner ne more bunit glede drugega, če nima sam urejenih financ in stanovanja.

Alien123 ::

Mato989 je izjavil:

aborko je izjavil:

mato je ves čas šparal. Večina pa ves čas zapravlja. To je razlika al ti mesečno zagoniš za 10 let starga bmw-ja, audija, mercedeza, ki si ga dejansko ne moreš privoščit 500EUR al pa se voziš v cliotu in mesečno zapraviš 150EUR. mato je dajal pametno na stran in ima stanovanje. Papki pa bmw-ja.

Pa ga ima res? Stanovanje? Vem da ima kredit, še desetletja in s tem povezane obveznosti. Iz lastnega žepa je dal 28 jurjev za stanovanje vredno 73k EUR. Še teh 28k je deloma prihranil tudi ker je 7 let živel na račun staršev. Na hitro je samo pri hrani na ta način prihranil minimalno 84x200EUR mesečno= 16800EUR. Kr hude cifre.

"mato je ves čas šparal."
Pa je res? Mato je v 7 letih spušil skoraj 50k EUR od zasluženih 75k EUR. Ne vem, meni se tole ne zdi pretirano šparanje, vsekakor ne tako, da bi moral skenslati neka potovanja in druge razvade vrstnikov...

Mato je dal za flet 33.000EUR(s tem da mi je ostalo se cca 11k v kriptu danes) pa se stari so mu primaknili 10k in mato ima kredit cca 25 let po 140 na mesec s tem da je vlozil v flet se cca 7.000EUR svojega denarja....

Bistvena razlika med matom in drugimi jamraci je v tem da je mato od 22tega do 29tega sparal denar in ne hodil vsako leto po svetu in da pol casa ni imel avta in tudi ko ga je imel je ta avto bil vreden manj kot 2.000 po eurotaxu...

Res pa je da ce bi mato se bolj sparal in manj zural ipd... Bi pa lahko prihranil se dodatnih 15.000EUR brez tezav...

Bistveno je da se da... Sploh pa ce ti mickeno pomagajo starsi... Ce pa starsi financno ne zmorejo da otrok dela in doma je in biva zastojn se nekaj let potem je bolje da otrok nimajo ker niso financno sposobni

Kljuc do uspesne osamosvojitve je v tem da zacnes delat in 50% izplacila das na stran... Vsaj 5 let. Potem nasparas cca 25.000 in to je to.

Lahko pa delaš na tem, da imaš čimveč denarja na mesec in ne rabiš prihrankov za kredit. Pa še žurov in potovanj ne rabiš žrtvovat.

Mavrik ::

Problem je da v kraju s fleti za 33 jurjev nikoli ne boš zaslužil nekega resnega denarja.
The truth is rarely pure and never simple.

MasterKiD ::

Mavrik je izjavil:

Problem je da v kraju s fleti za 33 jurjev nikoli ne boš zaslužil nekega resnega denarja.

Res je, velika verjetno je, da boš delal za minimalca ali 100€ več.

showsover ::

Mavrik je izjavil:

No, za 33k ne vem, ampak remote work dela konkretne čudeže.

MasterKiD ::

2dark je izjavil:

MasterTade je izjavil:

V času šolanja študiraš, da ne delaš faksa do 28ih. Ja mato je našparal, dovolj je imel pa kdaj? Mediji nas primerjajo z državami kjer mladi grejo ven pri 22ih, pri 30ih je že "hotel mama"

mato je ves čas šparal. Večina pa ves čas zapravlja. To je razlika al ti mesečno zagoniš za 10 let starga bmw-ja, audija, mercedeza, ki si ga dejansko ne moreš privoščit 500€ al pa se voziš v cliotu in mesečno zapraviš 150€. mato je dajal pametno na stran in ima stanovanje. Papki pa bmw-ja.

Pa ne poznam osebe, ki bi hodila na FERi in bila nezaposlena.

Tudi jaz ne poznan osebe z FERI, ki bi bila brezposelna.
Poznam namreč tri.

Prvi je prodajalec na bencinskem servisu.
Drugi je proizvodni delavec.
Tretji pa je skladiščnik.

Genetic ::

MasterKiD je izjavil:

2dark je izjavil:

MasterTade je izjavil:

V času šolanja študiraš, da ne delaš faksa do 28ih. Ja mato je našparal, dovolj je imel pa kdaj? Mediji nas primerjajo z državami kjer mladi grejo ven pri 22ih, pri 30ih je že "hotel mama"

mato je ves čas šparal. Večina pa ves čas zapravlja. To je razlika al ti mesečno zagoniš za 10 let starga bmw-ja, audija, mercedeza, ki si ga dejansko ne moreš privoščit 500€ al pa se voziš v cliotu in mesečno zapraviš 150€. mato je dajal pametno na stran in ima stanovanje. Papki pa bmw-ja.

Pa ne poznam osebe, ki bi hodila na FERi in bila nezaposlena.

Tudi jaz ne poznan osebe z FERI, ki bi bila brezposelna.
Poznam namreč tri.

Prvi je prodajalec na bencinskem servisu.
Drugi je proizvodni delavec.
Tretji pa je skladiščnik.

Potem to verjetno nisem jaz, ker jaz sem meta-skladiščnik.

Koraaz ::

Čisto preveč obsojanja je prisotno v tej temi, veliko govorjenja in zelo malo pametnih ukrepov kot pravi OP.

Po kakšni logiki se lahko obsoja nekoga, če se ga ne pozna? Ja mama hotel je velik problem, ampak problem je širši in ni prišel iz nič.

Ja imaš ljudi, ki jim gre perfektno v življenju, imajo odlično službo, kasirajo dobre denarce, imaš pa ljudi, ki jim ne gre ravno dobro in delajo za minimalca ali so brezposelni in sedaj množi x1000. Imaš ljudi, ki so več let brezposelni pa ne morejo pošteno delati, ker delodajalec najde 101 izgovor zakaj ni dober za šiht pa naj se gre za visokokvalificirano delo ali pa delo za trakom. Plače ne dohitevajo življenskih stroškov in delaš za vsako leto manj, tudi če utemeljiš delodajalcu zakaj zahtevaš boljšo plačo ti reče, da je zunaj polno novih kandidatov, tko, da ni lahko delati na tem, da bi dobil večjo plačo, ker se marsikdo boji odpustitve, da o neumnih vprašanjih na razgovorih: "kako plačo pričakuješ" ne omenjam, ki je samo temu namenjena, da te bo delodajalec razvrednotil.

Potem je socialni problem. Družba, še posebej ženske te bodo izklučile, ker živiš v mama hotelu, ampak kako pa boš našparal za nepremičnino, ki je vredna par KEUR v časih, ko se študira do 25 leta? Lahko delaš prek študenta, ampak je to dvorezni meč, ker se zaradi tega ne zaposluje rednih kadrov, hkrati pa če svoj čas posvetiš študiju ne dobiš delovnih izkušenj, ki bi jih lahko tam pridobil. Ena alternativa je najemnina, ampak se potem vprašaš, če ima smisel 1/2 plače dajat za nekaj, kar nikoli ne bo tvoje? Lahko si še ne vem koliko šparoven, si odžiraš stvari, zelo težko boš našparal, če ne delaš česa dobičkonosnega ali ilegalnega. Hočeš furat kak sidehustle na strani, da bi imel kak cent več, pa takoj grozijo z inšpekcijo, potem pa vidš sosedovga mujota kako dila mutne posle.

Poznam ljudi, ki že od malega šparajo pa še sedaj nimajo nič, ne avta, stanovanja, potovanj itd. Imaš pa tudi ljudi, ki imajo vse to in še več.

Tudi marsikateri boomer je isto živel kot današnja mladina. Če ima srečo podeduje stanovanje ali pa mu odstopijo zgornji štuk pod isto streho. Poznam kar nekaj takih družin, se čudim, da žensk to ni motilo takrat, glede na to, da se pričakuje, da si na svojem, no danes je situacija drugačna. Čudno, da teh ljudi družba ni izločila 50 let nazaj, pa je bil to kar pogost pojav, da so naslednje generacije živele pod isto streho, samo eno nadstropje višje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Koraaz ()

strawman ::

Najemnina kot prvi korak na svoje je dobra alternativa. Nihče ne pričakuje da se prvič na svoje ljudje odselijo v lastno nepremičnino. Meni osebno je to dalo dober vpogled v to kako funkcioniram kot odrasla oseba, kako upravljam s svojim mesečnim budgetom, katere navade moram spremenit in česa se moram še naučit.

Kot pa je omenil Alien123 je najbolj pomemben korak:

Alien123 je izjavil:

Lahko pa delaš na tem, da imaš čimveč denarja na mesec in ne rabiš prihrankov za kredit. Pa še žurov in potovanj ne rabiš žrtvovat.

WhiteAngel ::

MasterTade je izjavil:

Itak, od mladih se vse pričakuje, da imajo po šolanju 5 let izkušenj, da bodo zadovoljni z nizko plačo, da se bodo čimprej odselili in da bodo imeli otroke. V državah, kjer se mladi najhitreje odselijo imajo tudi najboljše pogoje za to.

In ravno v Nemčiji, Danskem in skandinavskih državah imajo najnižjo nataliteto. Ne bi rekel ravno zgodba o uspehu ... saj delovni pogoji so res boljši, ampak potem se počasi neha. Če bi vsem Slovencem zvišal plače in pokojnine iz neba za 1.5x, bi tudi rešil kar nekaj problemov z nepremičnino.

sm1x ::

Matr mi greste na živce asocialni Slotecharji s temi "manj žurat, več šparat" pri faking 20ih. Pri 20ih ti šparanje ni ravno prioriteta, oz. imaš nekje v ozadju možganov neko idejo, ki jo potisneš na stran ala "bomo že". In pa razne izjave: "To je laž. Jaz poznam par mladih, ki delajo na področjih, ki jih je naštel TheBlueOne in služijo dobre denarje. V rangu programerjev v najboljših časih, in to 20-25 let stari mulci. Je pa treba znat še kaj drugega kot otresat jezik..."

Kul, lepo da poznaš. Kaj pa ostalih 99,9% mladih? Bom še jaz na kratko opisal svojo situacijo pa menim, da mi gre nadpovprečno dobro, je pa treba v življenju sklenit par kompromisov. Ker sem rad svoboden, sem pri 21-ih sem šel stran od tastarih v 1 sobno najemniško stanovanje za 300€. Delal sem preko študenca, kasneje sem se tudi zaposlil - v glavnem našparal nisem nič, 0 0 0, ker gre vse za stroške, avto (10 let star Golf IV) itd. Moram pa poudarit, da tako dobro kot sem se imel v tem obdobju, se nisem mel še nikoli prej. Je pa cena svobode visoka. Imam tudi punco in nekako sva se po 4 letih skupnega življenja (prva 3 leta sem živel sam) odločila, da je treba narediti korak naprej. Sam sem bil celo življenje proti življenju v isti hiši s starši, ampak je tako naneslo, da sva se zaradi bolnih cen nepremičnin (170k za 70 kvadratov) preselila v hišo njenih staršev, kjer si urejava zgornja 2 nadstropja, seveda s kreditom (80k kredita za 150 kvadratov). Sva pa seveda popolnoma samostojna, sem takoj na začetku "začrtal meje", ker nisem človek za "small talk" in vsakodnevna kosila. Ko pridem domov, če taščo in tasta vidim, ju pozdravim, grem v svoj štuk in zaklenem vrata. Nekako me je še vedno strah prihodnosti, da se nisem narobe odločil, ampak zaenkrat kaže dobro.

Če malo potegnem črto, bi 100% vsakemu mlademu moškemu svetoval, da gre za par let na svoje v najem, da se navadi živet (kuharija, pospravljanje, finance, pranje ... ), in pa da diha zrak svobode, potem pa čez par let vzame list papirja in si nariše pluse in minuse različnih opcij - po možnosti s punco (sam zelo težko), kako naprej. V Sloveniji je pač tako, da si radi lastimo nepremičnino. V najemu se sam nisem nikoli počutil "doma doma". Kot sem pa rekel, bo pa verjetno treba sklenit nek kompromis - v mojem primeru je to ta, da si delim streho s taščo in tastom; na srečo se dobro razumemo.

sniff ::

Spet se nekaj na pamet govori. Da probamo dati vse skupaj malo v kontekst:
Share of young adults aged 18-34 living with their parents by self-defined current economic status / Slovenija ni najbolj iztopajoča
https://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nu...

People living in households spending 40% or more of their income on housing, 2018 / Slovenija ni najbolj iztopajoča
https://ec.europa.eu/eurostat/statistic...

cene garsonier v Ljubljani/ začnejo se s 300€/mesec:
https://www.nepremicnine.net/oglasi-odd...

Poleg ljudi, ki jih našteva Maro696 pa obstaja kup ljudi, katermi je lažje, da jambrajo in čakajo, da jim "z neba pade". Sm1x je dobro napisal, da je treba v življenju sprejeti par kompromisov. Z (eno) povprečno plačo je težko pričakovati, da bo zadosti za žuranje in potovanje, 100m2 lastniškega stanovanja in avto ter vedno novo zabavno elektroniko. Ko tako lepo primerjate situacijo prejšnjih generacij, upoštevanjte da so tudi bolj skromno živeli (ni bilo take potrošnje na zabavni elekronki, iphonov, potovanj, ...) pa hitreje začeli delati. Seveda so Jazbinšek in hiper inflacija tudi pomagali, da se ne bo kdo takoj razpištolil, samo to ni bilo že vnaprej znano dejstvo.

Da se nič ne da zaslužit je pa velikokrat tudi izgovor za pasivnost - v Lj so urne postavke čistilk 10-15€ (še to na roko), ampak tudi če bi legalno preko s.p.-ja delal tudi ni slab zaslužek, za katerega ne rabiš biti ne vem koliko brihten ali pa šolan.

HulkHogan ::

sniff je izjavil:

Ko tako lepo primerjate situacijo prejšnjih generacij, upoštevanjte da so tudi bolj skromno živeli (ni bilo take potrošnje na zabavni elekronki, iphonov, potovanj, ...)

So bili pa videorekorderji, satelitske... Ni bilo potovanj... ker... si rabil pasaport ali kaj?

Samo po tvoji logiki jaz prodam mojega 2 leti starega androida in bom komot kupil bajto. Sami izgovori, samo da serjete po mladih in jim nabijate v glavo kako vam morajo zaslužiti penzion pa za najemnino. Boste že v domu za ostarele izkusili vse prednosti izgona lastne mladine in uvoz poceni tujca.

Utk ::

Težko kaj napisat, da snežinkice ne bojo spet užaljene...ampak tako lahko do avta/stanovanja/počitnic prit kot danes, se v resnici ni dalo nikoli.
Tudi boomerji niso ravno zlahka kupili bajto. So je morali kar sami postavit.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

poweroff ::

To drži. Mladim (sam se ne štejem več mednje) se skuša nabiti slabo vest, menda so sebični, mladi so seveda odgovorni sami zase, družba in kultura ni seveda odgovorna za nič...

Ampak v resnici mladi plačujejo visoko ceno za udobje zlasti starejše generacije. Seveda, boomerji so postavili bajte sami... ampak se pozablja, da so imeli varstvo staršev, resnično free šolstvo in vrtce za otroke, zagotovljene službe, poceni kredite, ki jih je še inflacija požrla, ni bilo treba množice dovoljenj za hiše... skratka, veliko jim je bilo prinešeno h riti. Mladim danes marsikaj od tega ni.

V resnici se mlade danes sistemsko zatira in jim uničuje prihodnost.
sudo poweroff

PrimoZ_ ::

sm1x je izjavil:

Matr mi greste na živce asocialni Slotecharji s temi "manj žurat, več šparat" pri faking 20ih. Pri 20ih ti šparanje ni ravno prioriteta, oz. imaš nekje v ozadju možganov neko idejo, ki jo potisneš na stran ala "bomo že". In pa razne izjave: "To je laž. Jaz poznam par mladih, ki delajo na področjih, ki jih je naštel TheBlueOne in služijo dobre denarje. V rangu programerjev v najboljših časih, in to 20-25 let stari mulci. Je pa treba znat še kaj drugega kot otresat jezik..."

Kul, lepo da poznaš. Kaj pa ostalih 99,9% mladih? Bom še jaz na kratko opisal svojo situacijo pa menim, da mi gre nadpovprečno dobro, je pa treba v življenju sklenit par kompromisov. Ker sem rad svoboden, sem pri 21-ih sem šel stran od tastarih v 1 sobno najemniško stanovanje za 300€. Delal sem preko študenca, kasneje sem se tudi zaposlil - v glavnem našparal nisem nič, 0 0 0, ker gre vse za stroške, avto (10 let star Golf IV) itd. Moram pa poudarit, da tako dobro kot sem se imel v tem obdobju, se nisem mel še nikoli prej. Je pa cena svobode visoka. Imam tudi punco in nekako sva se po 4 letih skupnega življenja (prva 3 leta sem živel sam) odločila, da je treba narediti korak naprej. Sam sem bil celo življenje proti življenju v isti hiši s starši, ampak je tako naneslo, da sva se zaradi bolnih cen nepremičnin (170k za 70 kvadratov) preselila v hišo njenih staršev, kjer si urejava zgornja 2 nadstropja, seveda s kreditom (80k kredita za 150 kvadratov). Sva pa seveda popolnoma samostojna, sem takoj na začetku "začrtal meje", ker nisem človek za "small talk" in vsakodnevna kosila. Ko pridem domov, če taščo in tasta vidim, ju pozdravim, grem v svoj štuk in zaklenem vrata. Nekako me je še vedno strah prihodnosti, da se nisem narobe odločil, ampak zaenkrat kaže dobro.

Če malo potegnem črto, bi 100% vsakemu mlademu moškemu svetoval, da gre za par let na svoje v najem, da se navadi živet (kuharija, pospravljanje, finance, pranje ... ), in pa da diha zrak svobode, potem pa čez par let vzame list papirja in si nariše pluse in minuse različnih opcij - po možnosti s punco (sam zelo težko), kako naprej. V Sloveniji je pač tako, da si radi lastimo nepremičnino. V najemu se sam nisem nikoli počutil "doma doma". Kot sem pa rekel, bo pa verjetno treba sklenit nek kompromis - v mojem primeru je to ta, da si delim streho s taščo in tastom; na srečo se dobro razumemo.

Meni se zdi tole povsem smiselno.
Če si s partnerjem urediš stanovanje doma pri enih ali drugih starših ni to kar nujno narobe. Zakaj bi bilo polovico (pre)velike hiše neizkoriščene, samo zato da bodo otroci metali denar za najemnino in bili kao samosojni ?
Je pa treba na začetku postaviti jasne meje in najbol idealno še urediti lasten vhod.

juroz ::

poweroff je izjavil:

To drži. Mladim (sam se ne štejem več mednje) se skuša nabiti slabo vest, menda so sebični, mladi so seveda odgovorni sami zase, družba in kultura ni seveda odgovorna za nič...

Ampak v resnici mladi plačujejo visoko ceno za udobje zlasti starejše generacije. Seveda, boomerji so postavili bajte sami... ampak se pozablja, da so imeli varstvo staršev, resnično free šolstvo in vrtce za otroke, zagotovljene službe, poceni kredite, ki jih je še inflacija požrla, ni bilo treba množice dovoljenj za hiše... skratka, veliko jim je bilo prinešeno h riti. Mladim danes marsikaj od tega ni.

V resnici se mlade danes sistemsko zatira in jim uničuje prihodnost.

ja pr nas maš trenutno izbiro al bajto brez parcele al parcelo brez bajte. seveda za neko "normalno" lokacijo. obojega pa ne razen izjeme.

kar se blokov tiče pa ne spremljam preveč, mesta so draga, kjer pa nič ni je pa dosegljivo.

Utk ::

ampak se pozablja, da so imeli varstvo staršev

So ja. "Mi 4" (jaz se tega ne spomnem) smo par let živeli v sobi 4x3 v bajti brez centralne do svoje hiše. Če bi danes mladi tako živeli, že ko imajo otroke, bi tudi nekaj prišparali. Takrat je bilo to normalno, danes pač več ni.

resnično free šolstvo in vrtce za otroke

Približno tolk kot danes.

zagotovljene službe

To ja, ampak če boš na to gledal, pač ne boš imel nikoli stanovanja.

poceni kredite, ki jih je še inflacija požrla

To je bilo samo eno kratko obdobje.

ni bilo treba množice dovoljenj za hiše

Te prosim. Samo telefon je stal 5000 mark.

veliko jim je bilo prinešeno h riti. Mladim danes marsikaj od tega ni.

Marsikaj od tega ni, jim je pa marsikaj drugega.

Mato989 ::

strawman je izjavil:

Najemnina kot prvi korak na svoje je dobra alternativa. Nihče ne pričakuje da se prvič na svoje ljudje odselijo v lastno nepremičnino. Meni osebno je to dalo dober vpogled v to kako funkcioniram kot odrasla oseba, kako upravljam s svojim mesečnim budgetom, katere navade moram spremenit in česa se moram še naučit.

Alien123 je izjavil:

To je najslabse da gres z dokaj slabo placo v najem.... Pol si v spirali vecnega najema... Poznam zelo malo oz. Skoraj nic ljudi ki so se izvili iz tega prijema najema... Ko mas najemnino je zelo tezko prisparat karkoli ce si povprecnez ali malo pod in pol pozabi na nepremicnino

Razrn ce si v najemu ker ves da bos v nekaj letih podedoval to pa ajde
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

LeQuack ::

Mato989 je izjavil:

strawman je izjavil:

Alien123 je izjavil:

To je najslabse da gres z dokaj slabo placo v najem.... Pol si v spirali vecnega najema... Poznam zelo malo oz. Skoraj nic ljudi ki so se izvili iz tega prijema najema... Ko mas najemnino je zelo tezko prisparat karkoli ce si povprecnez ali malo pod in pol pozabi na nepremicnino

Razrn ce si v najemu ker ves da bos v nekaj letih podedoval to pa ajde

Welcome to capitalism. Od rojstna naprej je enako, delaj da preživiš. Tako je zasužnjenega 99% ljudi.
Quack !

PrimoZ_ je izjavil:

sm1x je izjavil:

Meni se zdi tole povsem smiselno.
Če si s partnerjem urediš stanovanje doma pri enih ali drugih starših ni to kar nujno narobe. Zakaj bi bilo polovico (pre)velike hiše neizkoriščene, samo zato da bodo otroci metali denar za najemnino in bili kao samosojni ?
Je pa treba na začetku postaviti jasne meje in najbol idealno še urediti lasten vhod.

Prvo vprasanje je zakaj se gradijo bajte z vec kot 120m2 bivalne

To je nakbolj neumna stvar, razen ce mas vec kot 2 otroka

kixs ::

Ni univerzalnega pravila.

Morda par nasvetov:

- v dvoje je lazje
- avto ni pomemben, vazno je da pelje.

Se pa vse da. Odsel sem od doma v najem pri 25ih s cca 100K SIT v "zepu"... 10 let kasneje sva z boljso polovico kupila 3-sobno stanovanje in se 6-let kasneje kupila hiso (270m2) - stanovanje sva prodala. Vse samo z lastnimi prihranki in brez kakrsne pomoci drugih ali kaksnega vecjega odrekanja - res pa avta nisem menjal ze 10 let :lol:

LeQuack ::

Se pravi samo avta ne menjaš 10 let pa kupiš hišo 270m2. Dober nasvet ni kej.
Quack !

sunshine403 ::

No verjetno je se kaj drugega kot avto, ampak ja da se, je pa stvar prioritet in ce sta dva, vsak s po recimo 1200-1500eur place, mi nihce ne bo rekel, da to ni izvedljivo. In 1200-1500eur se mi do preden sem prisel na ST, kjer je kao cvet slovenske inteligence in bi pricakoval da so potem tudi place vsaj povprecne, ni zdelo kot neka posebna placa... no danes vidim, da je tu ze 800eur hudo dobra placal, ampak tudi 2x800eur/mesec ni tako malo, da se z urejenimi prioritetami ne da nasparat. ;)

Kaj je ponta ciničnih odgovorov brez dodane vrednosti? Dve plači dosti pripomoreta k nakupu, pridobitvi kredita in avto je velik strošek/investicija, ki pri mnogih ni proporcionalen "dometu" prihodkov.

Se kar za glavo drzim, ko tole berem.
Zame pomeni kupiti nekaj skeširati, ne skreditirati, če najameš kredit, to jasno specificiraš v besedilu.
Če pa ste skeširali 270k (sploh ne trdim, da ni mogoče), je pa to recimo 270 mesecev brez inflacije po 1000EUR mesecno
Komur se ljubi ukvarjati z razlicnimi scenariji, v redu, sprejmem še samo 135 mesecev brez inflacije po 2000EUR mesecno.
Pod pogojem, da nobena zlahta ne doda ničesar poleg, jasno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: showsover ()

Kaj to zate pomeni ni pomembno, čeprav se tebi zdi. Dejstvo je, da je nakup nepremičnine za večino največji enkratni nakup v življenju, ki ga sfinancirajo (tudi) s kreditom. Pa da še malo številke preigramo: 150.000 € vredna nepremičnina ob 10% pologu (15.000€) na dobo 20 let in 2% obrestni meri pomeni cca 680€ mesečnega obroka, kar je dosegljivo, če sta pri bajti 2 plači.

No, meni je sicer vseeno, ampak jaz ne opletam s številkami tako lahkotno, čeprav bi res lahko 8-O Govorimo o 270k, ne 150k in seveda je izvedljivo, ampak je potrebno podati širši kontekst, če želiš poučevati ljudi in ne samo onanirati na forumu.,

djabi ::

sniff je izjavil:

Kaj to zate pomeni ni pomembno, čeprav se tebi zdi. Dejstvo je, da je nakup nepremičnine za večino največji enkratni nakup v življenju, ki ga sfinancirajo (tudi) s kreditom. Pa da še malo številke preigramo: 150.000 € vredna nepremičnina ob 10% pologu (15.000€) na dobo 20 let in 2% obrestni meri pomeni cca 680€ mesečnega obroka, kar je dosegljivo, če sta pri bajti 2 plači.

Samo v primeru, da imaš v teh 20 letih redni mesečni dohodek ter, da imaš res dve plači. Če ne, boš hitro v škripcih.
Poleg tega nekateri pozabijo na redne tedenske/mesečne stroške ter vzdrževanje bajte v teh 20 letih ...

djabi je izjavil:

sniff je izjavil:

Samo v primeru, da imaš v teh 20 letih redni mesečni dohodek ter, da imaš res dve plači. Če ne, boš hitro v škripcih.
Poleg tega nekateri pozabijo na redne tedenske/mesečne stroške ter vzdrževanje bajte v teh 20 letih ...

Pri škripcih boš ob izgubi plač v vsakem primeru, tudi če boš v najemu. Seveda pa je treba bit racionalen pri nabavi nepremičnine tako kot pri avtu (da te poraba, vzdržeanje in registracija ne dušijo). Številke sem navergel zgolj zato, da imajo nekateri predstavo o čem se pogovarjamo. Marsikaj se da, težko pa je z eno plačo imeti luksuz. In tako kot je nekdo že omenil, včasih so na 40m2 živele familije brez problema, danes se pa to kao ne da.

djabi ::

@sniff: Ja, vse kar si napisal je res. Tudi glede tistih 40 m2 se strinjam. Baje so zdaj drugi časi.

Miha 333 ::

Precejšen faktor je to, ali si samski ali ne. Če živiš na svojem, so življenjski stroški dveh le malo večji od življenjskih stroškov enega. Če si samski, gre skoraj cela plača za sprotne stroške. Če pa sta dva, gre ena plača za sprotne stroške, druga pa za varčevanje/investicije/kredit. Razlika je na koncu ogromna.

reeves ::

Boomerang je izjavil:

Če čas zavrtimo za 30, 40 let nazaj: Ljudje niso tako množično odhajali na delo v večja mesta, službe so se lažje dobile in se niso tako pogosto menjale. Gradile so se večje hiše - na podeželju je bilo ponavadi tako, da ko je otrok (običajno sin) odrastel, si je uredil svoj štuk in je lahko ostal pod isto streho. V eni hiši so tako stanovali starši in recimo en otrok. Marsikje je šlo za eno gospodinjstvo (ena kuhinja, ena kopalnica) pa temu takrat nihče ni rekel "hotel mama".

Mislim, da fraza "hotel mama" ne apelira na lokacijo prebivanja, ampak na čigave stroške se živi.

Boomerang je izjavil:

Moje mnenje je tako, da če nimaš lastne nepremičnine ali primernih sredstev, si vezan na stanovanje svojih staršev (čemur danes pravijo "hotel mama"). Lahko narediš 30 korakov stran, ampak še zmeraj si pred tem "hotelom". In samo en napačen korak, pa si že v njem. Dejstvo pa je, da 80% mladine pri 30. nima v lasti svoje nepremičnine oz. svojega lastnega gospodinjstva. Eno je, če nekaj podeduješ ali ti pomagajo starši, vendar večina te sreče nima.

Jaz nimam ne enega ne drugega pa sem šel od doma pri 21 letih. Od takrat živim izključno od svojih sredstev. Marsikaj se da, če se hoče.

takopatako ::

Pri 31-ih imam svojo novograjeno hišo (seveda ne v LJ in okolici).

Do 31 leta sem uspel s punco nabrat kar orng denarja - blizu 100kEUR. Tudi vsako leto sva hodila na dopuste (tudi večkrat). Večina denarja od službe je šlo na kupček. Folk se ne zaveda kolk denarja porabi za alkohol, sladkarije, sladke pijače, cigarete itd... Če skup sešteješ in množiš z 10, 15 leti vidiš da si polovico vrednosti novogradnje bek vrgel. Pa še nič od tega ni zdravo.

Vedno sva imela avtomobile vrednosti do 10kEUR aka Dacia, Fiat - seveda za povprečnega slovenca je to izpod časti :) Ampak se komot v istem času kot vsak drug slovenček pripeljeva kamor želiva brez težav. V nekaj letih pa si lahko privoščiva tudi boljši avtomobil (prioriteta je bila hiša).

Starši so nama omogočili brezplačno življenje pri njih. V času študija pa sva imela štipendije od katerih nama je ostal denar, saj so stroške študija krili starši. Že takrat sva denar dajala na stran.

To da nekateri starši začnejo kasirat svoje otroke najemnino in stroške pri 18 je pa žalostno.
Tipični slovenski boomerji nimajo velikih plač imajo pa "velike" avtomobile in velike garaže, da se slučajno ne umažejo. Potem pa za svoje otroke nimajo centov da bi jim pomagali ob gradnji/nakupu nepremičnin. So verjetno pozabili, da so tudi sami bili deležni pomoči svojih staršev.

Starši so nama lahko finančno pomagali zato ker so tudi sami bili deležni določene pomoči od svojih staršev. Prav tako si ne lastijo luksuznih avtomobilov ampak vozijo neke povprečne, da potem lahko pomagajo tudi svojim otrokom. Kar pa pomeni da prenesejo to "breme" tudi na naju.

Zato že zdaj planiram, da bom čez x let enako pomagal tudi svojim otrokom, da bodo imeli takoimenovano "srečo, da so ti starši pomagali". Ne, v veliki meri ni sreča.

Zgodovina sprememb…

sniff je izjavil:

Kaj to zate pomeni ni pomembno, čeprav se tebi zdi. Dejstvo je, da je nakup nepremičnine za večino največji enkratni nakup v življenju, ki ga sfinancirajo (tudi) s kreditom. Pa da še malo številke preigramo: 150.000 EUR vredna nepremičnina ob 10% pologu (15.000EUR) na dobo 20 let in 2% obrestni meri pomeni cca 680EUR mesečnega obroka, kar je dosegljivo, če sta pri bajti 2 plači.

Ja, samo treba je vedet 2 zadevi:

1. polog mora bit VSAJ 20%, marsikje celo 25%
2. Dajmo računat prvo od mediane plače ki je cca 1.000EUR NETO! (to pomeni da ima 50% delovno aktivnega prebivalstva plačo ki je NIŽJA!) kar pomeni da realno od te plače moramo odbit še eni 100-150EUR NETO da pridemo do plače ki zajame širšo množico ljudi.

No zdaj pa poglejmo:

Recimo da nek povprečnež, ki ni diplomiral na FERIju in ni nek hudo iskan poklic (ala vodovodar, električar ipd...) dela v nekem Meku ali pa v neki povprečni trgovini kot je Merkur ipd...

Mesečno ima NETO nekaj malega nad minimalcem, torej rečva od oka 750EUR NETO...

Star je 25 let (diplomiral je EPF visoko šolo pri 24tih in iskal šiht, nakar je rekel kurc gleda in šel delat v Merkur kot svetovalec ali pa v Meka!) prihrankov ima 1.000EUR!

Gremo od tu: Da vas vidim.

Po logiki enih, bi takemu stari morali začet računat NAJEMNINO ker živi pri njih in recimo 33% ali 25% stroškov stanovanja/bajte (odvisno ali so 3je ali štirje)

Kako naj taka oseba KDAJKOLI potem upa da bo kupil vsaj 1 sobno stanovanje =)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

sniff je izjavil:

Evo:

fin

fin

https://www.nepremicnine.net/oglasi-pro...

HAHA

Optimist... po plačilu anuitete ti mora ostat NAJMANJ minimalna plača... torej vsaj 700EUR

Ponovi vajo... pa 20% je polog NE 10%...

Amak mene prvo zanima kako oseba ki ima 750EUR NETO mesečno in 120EUR malice prihrani dovolj denarja da poda 20% polog nepremičnine če živi v najemu v višini 300EUR+ stroški

Z plačo 750EUR neto + 120EUR malice dobiš recimo da max anuiteto tam okol 200/mesec (če štejeva še regres!)

Če imaš recimo plačo 750€ NETO + 120€ malice in da moraš plačevat najemnino 300€/mesec, nimaš niti osnovnega pogoja da bi dal na stran več kot 50€/mesec... kar pomeni 40 let šparanja da prideš do 20.000€ kar je 20% nepremičnine za 100k... ali pa 30 let šparanja da prideš do nepremičnine za 80k...

To je kruta realnost. Če ti pač stari omogočijo živet doma in jest in spat na njihove stroške tam, pa lahko daješ na stran komot med 300 in 400€ in prihraniš 20k v 4-5 letih!

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

sniff je izjavil:

Evo:

fin

fin

HAHA

Optimist... po plačilu anuitete ti mora ostat NAJMANJ minimalna plača... torej vsaj 700€

Amak mene prvo zanima kako oseba ki ima 750€ NETO mesečno in 120€ malice prihrani dovolj denarja da poda 20% polog nepremičnine če živi v najemu v višini 300€+ stroški

Kdo je pa rekel, da bi morala biti ena oseba? Sem že prej pisal, da je z dvema plačama lažje. Drugače pa špara eno, dve ali tri leta in plačo hrani za depozit. Btw kredite se je dajalo tudi za manjše lastne vložke ...ne vem pa kako je sedaj. Pa mislm, da bi starši takega tudi podprli idejo o samoosvojitvi in mu za čas varčevanja omogočali brezplačno bivanje. Za poroke si slišal?
Point je v temu da se marsikaj da in ni tako brezupno kot nekateri predstavljajo. Seveda pa se je potrebno kdaj odrekati tekoči potrošnji, za kasnejši cilj.

sniff je izjavil:

Mato989 je izjavil:

sniff je izjavil:

Evo:

fin

fin

HAHA

Optimist... po plačilu anuitete ti mora ostat NAJMANJ minimalna plača... torej vsaj 700€

Amak mene prvo zanima kako oseba ki ima 750€ NETO mesečno in 120€ malice prihrani dovolj denarja da poda 20% polog nepremičnine če živi v najemu v višini 300€+ stroški

Kdo je pa rekel, da bi morala biti ena oseba? Sem že prej pisal, da je z dvema plačama lažje. Drugače pa špara eno, dve ali tri leta in plačo hrani za depozit. Btw kredite se je dajalo tudi za manjše lastne vložke ...ne vem pa kako je sedaj. Pa mislm, da bi starši takega tudi podprli idejo o samoosvojitvi in mu za čas varčevanja omogočali brezplačno bivanje. Za poroke si slišal?
Point je v temu da se marsikaj da in ni tako brezupno kot nekateri predstavljajo. Seveda pa se je potrebno kdaj odrekati tekoči potrošnji, za kasnejši cilj.

Moja replika je šla na osebe ki pravijo da bi moral folk takoj ko konča s študijem začet plačevat starim delež stroškov ali pa celo NAJEMNINO za bivanje pri njih! Kar se mi zdi absurdno in neumnost...

Jaz vem da se marsikaj da, ampak vem pa tudi da so mi to predvsem omogočili starši ker sem lahko pri njih 8 let bival "free of charge" in sem plačeval le za svoja oblačila, dodatno zavarovanje in telefon ipd. zadeve kot je frizer... ampak stroškov bivanja pri njih in hrane pa ni bilo... in zato sem lahko tudi pri dokaj slabi plači in navkljub dejstvu da sem v 7 letih bil 2 leti brezposeln privarčeval cca. 23.000€ in tako sem lahko lani pri svojih 30tih kupil flet za katerega sem položil 57% gotovine oz. lastnega vložka ostalo pa kredit v višini 140€/mesec (sicer za 25 let)

Ampak nič od tega ne bi bilo možno če bi pri 23tih moral it v najem...

Zgodovina sprememb…

reeves ::

Mato989 je izjavil:

Amak mene prvo zanima kako oseba ki ima 750EUR NETO mesečno in 120EUR malice prihrani dovolj denarja da poda 20% polog nepremičnine če živi v najemu v višini 300EUR+ stroški

Hja, če si ta oseba želi svoje hiše bo mogla pa še malo pofušati zraven. Poznam jih kar nekaj, ki so delali po dva ali tri šihte kar nekaj let, ampak na koncu so le prišli do svoje hiše/stanovanja.

Mato989 je izjavil:

sniff je izjavil:

Mato989 je izjavil:

sniff je izjavil:

Evo:

fin

fin

HAHA

Moja replika je šla na osebe ki pravijo da bi moral folk takoj ko konča s študijem začet plačevat starim delež stroškov ali pa celo NAJEMNINO za bivanje pri njih! Kar se mi zdi absurdno in neumnost...

Jaz vem da se marsikaj da, ampak vem pa tudi da so mi to predvsem omogočili starši ker sem lahko pri njih 8 let bival "free of charge" in sem plačeval le za svoja oblačila, dodatno zavarovanje in telefon ipd. zadeve kot je frizer... ampak stroškov bivanja pri njih in hrane pa ni bilo... in zato sem lahko tudi pri dokaj slabi plači in navkljub dejstvu da sem v 7 letih bil 2 leti brezposeln privarčeval cca. 23.000€ in tako sem lahko lani pri svojih 30tih kupil flet za katerega sem položil 57% gotovine oz. lastnega vložka ostalo pa kredit v višini 140€/mesec (sicer za 25 let)

Ampak nič od tega ne bi bilo možno če bi pri 23tih moral it v najem...

Mah če je čisti absurd ne vem če bi se strinjal. Verjeto bi marsikomu taka “brca v rit” koristila, da se zmiga in ga motivirala, da ne rata odvisen od prihodkov svojih staršev. Nenazadnje pa lahko starši ta denar nalagajo in ga dajo kot popotnico otroku, ko se ta odloči oditi z gnezda. Pa da me ne bo kdo narobe razumel, ni to posplošeni ukrep za vse in meni ni bilo treba plačevat (sem bil s tega vidika privilegiran) res pa je da sem že od konca osnovne šole vsako poletje delal prek študenta in pol na faxu med študijem.
Point je v temu, da se hitro išče razloge in izgovore za nezadovoljstvo s svojo situacijo iz zunanjega okolja in da je bilo pa včasih vse lažje in vse podarjeno. Nič ni samoumevno in nič ti kar a priori ne pripada, vsaj v sistemu v katerem živimo.

Mimogrede, se bom spet naslonil na čistilke, 8urna delovna sobota po 15€ ti tudi navrže 500€ na mesec (-100€ za legalizacijo, da se ne bo kdo obregnil v fušanje) pa si na 400€...samo v razmislek, da se da če je volja.

bluefish ::

Pa smo spet pri nekih osebnih in anekdotičnih primerih, ki ne rešujejo sistematskega problema omejene dostopnosti stanovanj mladim in na ravni države ter posameznih občin faljene stanovanjske politike.

Mimogrede, se bom spet naslonil na čistilke, 8urna delovna sobota po 15€ ti tudi navrže 500€ na mesec (-100€ za legalizacijo, da se ne bo kdo obregnil v fušanje) pa si na 400€...samo v razmislek, da se da če je volja.

Se da ja, na tak način, da potem nimaš nič od socializacije, in od partnerke potencialne itd...

Pa smo spet pri nekih osebnih in anekdotičnih primerih, ki ne rešujejo sistematskega problema omejene dostopnosti stanovanj mladim in na ravni države ter posameznih občin faljene stanovanjske politike.

Ja valda iz anekdotičnih problemov se rešuje težava... ali pa iz povprečja...

Ni problem sistematska nedostopnost stanovanj, problem je to, da so plače katastrofalne... V Sloveniji imamo kronično pomanjkanje srednjega plačnega razreda... torej ljudi ki bi zaslužili med 900€ neto in 1.300€ neto... v Privat sektorju kar naenkrat hočejo da si za 1.000€ neto že nek Doktor znanosti ipd... In tako se nagnete ogromno kadra na mizernih 700 do 900€ NETO... s čemer si pa ne moreš nič začet.

Scaramouche1 ::

bluefish je izjavil:

Se strinjam, samo zato ker so redki ki imajo nek stalen prihodek,del dolga odplačali starci, ne moremo govoriti o tem da je dobro tukaj obtožiti mlade da ne smejo živeti lajfa ampak se mora cel njihov lajf vrteti okoli financiranja stanovanja ali hiške, medtem pa je sfaljena politika ki daje vojski povišico proračuna za 250 mil, ko bi lahko štancali stanovanja za mlade, ki nebi skrbeli samo zase in standard ampak bi tudi raje imeli več otrok!

Scaramouche1 je izjavil:

bluefish je izjavil:

Se strinjam, samo zato ker so redki ki imajo nek stalen prihodek,del dolga odplačali starci, ne moremo govoriti o tem da je dobro tukaj obtožiti mlade da ne smejo živeti lajfa ampak se mora cel njihov lajf vrteti okoli financiranja stanovanja ali hiške, medtem pa je sfaljena politika ki daje vojski povišico proračuna za 250 mil, ko bi lahko štancali stanovanja za mlade, ki nebi skrbeli samo zase in standard ampak bi tudi raje imeli več otrok!

Ključ v lažjem življenju mladih je v Dediščini starejših in od tod moja logika, da če si starši ne morejo privoščit nudit dobre pogoje in štartni kapital otroku, bi bilo smotrno da država omeji reprodukcijo, ampak prvo je potrebno rešit ponzi pokojninski sistem in priseljevanje... žal je povezano eno z drugim.
1
2
3 4 5

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nova pravila pri kreditih (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Loža
802112429 (78605) Baja
»

Mesečni stroški bivanja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11224730 (20584) zobnik

Več podobnih tem