» »

Epidemija Hotel mama

Epidemija Hotel mama

Temo vidijo: vsi
1
...
3 4
5
»

IL_DIAVOLO ::

WizzardOfOZ je izjavil:

IL_DIAVOLO je izjavil:

Srsly katera zenska pa bo povohala deda, ki je tako grozno sparaviden, da se striže doma, gre na dopust v prikolico, bogve cesa se ni povedal.

Kaj je narobe s tem, da se strižeš doma? Jaz se vedno. Kupil sem si mašinco in enkrat do dvakrat na mesec se pobrijem po glavi.

Mislim da tukaj narobe razmišljaš. Imam dobro plačo, žena tudi, pa vseeno hodimo kampirat, ker nam je to užitek. Življenje med štirimi stenami nam na dopustu ni všeč, ampak poležavanje v viseči mreži, peka na žaru pred šotorom,..., nam pa izredno odgovarja, celo toliko da si vsako leto vsaj 3 tedne kampiranja privoščimo.

Svet se ne vrti okoli tebe.

takopatako je izjavil:

aborko je izjavil:

Zato pa je večina mladih tam kjer so... Rabljen bmw 5 na 8 let lizinga v najemniškem stanovanju.

Se ti zdi, da je to realnost večine mladih? Se najde tu pa tam kak tak, ampak dost velik % mladih vozi šitboxe za jurja, dva, če pogledaš kaj je okoli faksa parkirano. Kaka Dačia za 10k neki, to je večino mladih nadstandard, žal.

Tisti ki študirajo imajo ponavadi vseeno mal več pameti kot pa tisti ki grejo po srednji šoli delat. Po zadnjih podatkih SURSa 55% mladih po 18 letu gre delat in taki si takoj po prvi plači omislijo rabjeno benfo na 8 let lizinga, kajenje, vsak dan pir po šihtu itd... Pol pa se pri 30-ih jokajo kako država ne poskrbi za njih.

Citiram SURS:
45,7 % Delež mladih (v starosti 19–24 let), vključenih v višješolsko in visokošolsko izobraževanje

Poznam enega, ki je precej pameten, ampak glede financ in nasploh prihodnosti kot take pa čista tema.

To je ego oziroma karakterna lastnost, ki je znacilna za hohstaplerje.

WizzardOfOZ ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

IL_DIAVOLO je izjavil:

Srsly katera zenska pa bo povohala deda, ki je tako grozno sparaviden, da se striže doma, gre na dopust v prikolico, bogve cesa se ni povedal.

Kaj je narobe s tem, da se strižeš doma? Jaz se vedno. Kupil sem si mašinco in enkrat do dvakrat na mesec se pobrijem po glavi.

Mislim da tukaj narobe razmišljaš. Imam dobro plačo, žena tudi, pa vseeno hodimo kampirat, ker nam je to užitek. Življenje med štirimi stenami nam na dopustu ni všeč, ampak poležavanje v viseči mreži, peka na žaru pred šotorom,..., nam pa izredno odgovarja, celo toliko da si vsako leto vsaj 3 tedne kampiranja privoščimo.

Okoli frizerjev pa tudi ne. :))

takopatako je izjavil:

Tisti ki študirajo imajo ponavadi vseeno mal več pameti kot pa tisti ki grejo po srednji šoli delat. Po zadnjih podatkih SURSa 55% mladih po 18 letu gre delat in taki si takoj po prvi plači omislijo rabjeno benfo na 8 let lizinga, kajenje, vsak dan pir po šihtu itd... Pol pa se pri 30-ih jokajo kako država ne poskrbi za njih.

Tistih, ki si rabljeno bemflo kupjo takoj po prvi plači je bolj malo.

Moraš razumet, da vsi pa nimajo pogojev, da bi bili "suportirani" s strani staršev in gredo delat, da se lažje osamosvojijo. Pa to ne pomeni, da niso pametni, samo možnosti nimajo. Sej kar nekaj takih potem tudi faks naredi ob delu.

Po šihtu na pir gredo pa tudi tisti s faksom. Lih tokrat kot delavci v fabriki, če ne še večkrat.

Zgodovina sprememb…

Okoli plese tudi ne :))

takopatako ::

WizzardOfOZ je izjavil:

IL_DIAVOLO je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

IL_DIAVOLO je izjavil:

takopatako je izjavil:

Moraš razumet, da vsi pa nimajo pogojev, da bi bili "suportirani" s strani staršev in gredo delat, da se lažje osamosvojijo. Pa to ne pomeni, da niso pametni, samo možnosti nimajo. Sej kar nekaj takih potem tudi faks naredi ob delu.

Po šihtu na pir gredo pa tudi tisti s faksom. Lih tokrat kot delavci v fabriki, če ne še večkrat.

Takoj po prvi plači ali pa po 3 letih je čist isti šmorn... saj v obeh primerih po 10 letih življenja nimajo nič, saj ves denar zagonijo.

Čist vsi imajo enako možnost za študij. Ne rabiš supporta staršev, saj če starši ne zaslužijo dost, dobiš štipendijo pa poceni študentski dom.

Tak faks, ki ga pa ob delu lahko končaš je pa en kurc vreden za moje pojme.

Pir že paše tu pa tam, vsakodnevno pitje pa je že mal problem.

sniff ::

takopatako je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

IL_DIAVOLO je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

IL_DIAVOLO je izjavil:

takopatako je izjavil:

Takoj po prvi plači ali pa po 3 letih je čist isti šmorn... saj v obeh primerih po 10 letih življenja nimajo nič, saj ves denar zagonijo.

Čist vsi imajo enako možnost za študij. Ne rabiš supporta staršev, saj če starši ne zaslužijo dost, dobiš štipendijo pa poceni študentski dom.

Pir že paše tu pa tam, vsakodnevno pitje pa je že mal problem.

Pamet al pa izobrazba nista nujno kolerirana. Problem je, ker imajo mladi premal "finančne pismenosti" in se zaletavajo v stroške, ki ni nujno, da jih takoj potrebujejo. Nakup avta, pa naj bo 15 let stara kripa, te hitro stane 120€+ mesečnega stroška, pa bog ne daj, da se kaj resnega pokvari, kar je pri tako starem avtu realno za pričakovati.

Verjetno se da kar vsak faks lepo končati ob (fleksibilnem) študentskem delu (seveda ne klasičnem 8 urnem delovniku), res pa je, da terja odrekanje in voljo.

LeQuack ::

Se pravi kar smo ugotovili je, da mladi bi želeli na svoje pa ne morejo, ker so jim prejšnje generacije naredilo tako slabo stanje v državi. Zdaj pa se te prejšnje generacije pritožujejo nad mladimi.
Quack !

gruntfürmich ::

no, vsekakor niso mlade generacije krive da nismo druga švica...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Utk ::

gruntfürmich je izjavil:

To ne, so pa krive, da volijo Levico, ki nas bi rada peljala točno tam kjer smo že bli in zarad česar je stanje takšno kot je.

pirat ::

Utk je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

To ne, so pa krive, da volijo Levico, ki nas bi rada peljala točno tam kjer smo že bli in zarad česar je stanje takšno kot je.

Ah, pravijo, da če kot mlad nisi vsaj malo levičar, potem nimaš srca in če se potem kot odrasel ne razviješ bolj v desno, potem pa nimaš razuma.
Da kak študent voli Levico, ni težava. Pri nas je težava, da potem tudi odrasli ljudje ne razvijejo tiste stopnje razuma oz. možganske funkcionalnosti, da bi videli, da je večina idej Levice navadna utopija.

Ja, samo potem težko kaj očitajo starejšim, če so pa starejši isti...

gtx970op ::

pirat je izjavil:

Utk je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

Ah, pravijo, da če kot mlad nisi vsaj malo levičar, potem nimaš srca in če se potem kot odrasel ne razviješ bolj v desno, potem pa nimaš razuma.
Da kak študent voli Levico, ni težava. Pri nas je težava, da potem tudi odrasli ljudje ne razvijejo tiste stopnje razuma oz. možganske funkcionalnosti, da bi videli, da je večina idej Levice navadna utopija.

Hmm da se kot odrasel razviješ bolj v desno? Bi se mogoče tudi jaz nagibal kaj bolj desno, če bi bila opcija podpirati desno stranko ki jim ni prva prioriteta cerkev in vojska.

gtx970op je izjavil:

pirat je izjavil:

Utk je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

Hmm da se kot odrasel razviješ bolj v desno? Bi se mogoče tudi jaz nagibal kaj bolj desno, če bi bila opcija podpirati desno stranko ki jim ni prva prioriteta cerkev in vojska.

Saj jim ni. Prikažejo pa mediji že tako, to je pa res.

Machete ::

Seveda jim ni, prioriteta jim je podreditev vseh vej oblasti in pa prikrivanje lastnih rabot z marionetnimi funkcionarji. Vse to poteka ravnokar v živo, zunaj vaših domov in nevezano na medije. Z eno besedo: izdaja Slovenije 2.0.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

xx23 ::

Utk je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

Ja, 30 let kasneje je še vedno kriv prejšnji sistem. V primerjavi z ostalimi EU pristopnicami 2004 smo imeli ogromno prednost po vseh kazalcih, 30 let pozneje nas hitro dohitevajo, če nas še niso prehiteli.

kixs ::

Vsega je pa kriv en, ki je bil cca 4 leta na oblasti :lol:

xx23 je izjavil:

Utk je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

Ja, 30 let kasneje je še vedno kriv prejšnji sistem. V primerjavi z ostalimi EU pristopnicami 2004 smo imeli ogromno prednost po vseh kazalcih, 30 let pozneje nas hitro dohitevajo, če nas še niso prehiteli.

Ne, ni kriv prejšni sistem, krivo je to, da ljudje v resnici niso hoteli novega sistema, samo Srbov smo se hoteli rešit.

kixs ::

Narobe. Hoteli smo svobodo. Ljudje so se novega ustrasili in dobili delno amnezijo...

xx23 je izjavil:

ja kaj pa lahko narediš v 30 letih?
nakladaš kot pravi slovenček. sploh poznaš kolikšne so obdobja v zgodovini da lahko kaj spremeniš?
recimo antropologi pravijo da je potrebno 8 generacij da se zamenjajo da se spremeni mentaliteta družbe. to je recimo 150 let.
kako dolgo traja da neka država postane švica? a se kar čez noč odloči in potem postane renomirana in ugledna, trdna in da sledi začrtani poti? slovenčki seveda mislijo da se to zgodi takrat ko se politiki to odločijo, v resnici to traja stoletja hoje po začrtani poti, nespreminjanja pogledov in izigravanja zakonov...
sploh nimaš pojma kaj to vse pomeni, kar ti jemlješ z levo roko...

Scaramouche1 ::

gruntfürmich je izjavil:

xx23 je izjavil:

nakladaš kot pravi slovenček. sploh poznaš kolikšne so obdobja v zgodovini da lahko kaj spremeniš?
recimo antropologi pravijo da je potrebno 8 generacij da se zamenjajo da se spremeni mentaliteta družbe. to je recimo 150 let.
kako dolgo traja da neka država postane švica? a se kar čez noč odloči in potem postane renomirana in ugledna, trdna in da sledi začrtani poti? slovenčki seveda mislijo da se to zgodi takrat ko se politiki to odločijo, v resnici to traja stoletja hoje po začrtani poti, nespreminjanja pogledov in izigravanja zakonov...
sploh nimaš pojma kaj to vse pomeni, kar ti jemlješ z levo roko...

To je če je puščeno samemu sebi, če jaz vzamem neko družino iz Arabije in ji je dovoljeno vzgajati kot dol se bo to redko spremenilo v 150 letih... Če pa vzameš otroka ko je še dete, in daš v družino Slovenca, bo takoj Slovenec!

Država pač ne more in ne sme indoktrinirati, bi pa taka trda vzgoja v šolah danes levičarjem še kako dobro prišla!

pirat je izjavil:

gtx970op je izjavil:

pirat je izjavil:

Utk je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

Saj jim ni. Prikažejo pa mediji že tako, to je pa res.

Ja je treba gledat samo pravi nepristranski medij - nova24 ane? ;((

Tak kot je fox news nepristranski v ameriki.

Ne, zakaj?
Treba je zbirati informacije iz več virov hkrati in razmišljati s svojo glavo.
Meni je fascinantno, kako levičarji vedno skočijo na Nova24 (pa sploh ne vem kdo to gleda, po mojem tudi najbolj hardcore SDS fani ne), sploh se pa ne zavedajo kako hudo indoktrinirani so sami.
Evo, recimo citat iz današnjega Dnevnika (Tanja Lesničar Pučko):
'Zato je glasnogovornik K. svojim prejšnjim fantazmam o parčkih v Tivoliju zdaj dodal še moralizatorski ščepec dalmatinskih drog, ki menda virus širijo veliko hitreje kot slivovka, ki jo je v mladosti dostojno stisnjenih kolen srkal on.'
Povsem objektivno, ne?
Tale je pa od včeraj (Škerl):
'Šestindvajsetega februarja sta Nova24TV in Demokracija, hujskaška spletna portala stranke SDS in promotorja aktualne vlade, objavila grozljiv članek.'
Tako, da je fajn vedeti, da kdor se zanaša le na takšne medije, tudi nima ravno realne slike...

pirat je izjavil:

Ne, zakaj?
'Šestindvajsetega februarja sta Nova24TV in Demokracija, hujskaška spletna portala stranke SDS in promotorja aktualne vlade, objavila grozljiv članek.'
Tako, da je fajn vedeti, da kdor se zanaša le na takšne medije, tudi nima ravno realne slike...

Torej po tvojem nova24tv in demokracija nista hujskaška spletna portala stranke SDS in promotorja aktualne vlade?

Izjava je objektivna in pravilna. Če pa tebi ne paše je pa druga stvar.

WizzardOfOZ ::

takopatako je izjavil:

Delal sem oba. Tako redno kot ob delu. Vsaj na našem faksu ob delu smo imeli enako število ur kot redni študenti (2 leti en letnik).

sci3nc3 ::

Še moja situacija: Pri 19-ih sem se zaradi študija preselil v Ljubljano. 4 leta sem bival v študentskem domu in to izkušnjo bi priporočal vsakomur (najugodnejša rešitev, dobiš ogromno poznanstev, naučiš se skrbeti zase). Študentska leta sem kar dobro izkoristil, doštudiral sem nadpovprečno hitro glede na moj faks. Tudi glede na moje izkušnje mislim, da imam v redu plačo. Če bi živel v kakšnem zakotnem kraju, kjer so najemnine nižje, bi lahko napisal, da zaslužim nadpovprečno dobro. Ker pa je Ljubljana zelo draga, moj prihranek ni ravno velik - kot bi bil doma, delal na minimalcu in za gospodinjstvo zapravil minimalno. Poklic, ki ga imam, lahko opravljam le v Ljubljani. V domačem kraju pride v poštev le delo v proizvodnji, kjer pa zaradi previsoke izobrazbe nimam šans. Kakorkoli, obsojen sem na Ljubljano, ki predstavlja zelo velik strošek.

Na kakšnem potovanju že dolgo nisem bil, lastnega avtomobila nimam (uporabljam javni potniški promet) in ne hodim po žurih, občasno si kupim le kakšno stvar (predvsem računalniške zadeve) v povprečju 50€/mesec. Stroški so res minimalni in mislim, da bolj ne bi mogel varčevati - razen, če gledam na vsak cent (hrana, pijača, nepotrebne stvari) in privarčujem 20€/mesec - kar pa niti omembe ni vredno. S tem ne bi privarčeval nič več, samo odrekel bi se stvarem, ki mi nekaj pomenijo.

Službo zdaj imam, vendar že naslednji mesec ostanem brez, nove pa lahko kar nekaj časa ne bom dobil. V tem primeru imam možnost ostati v najemu, vendar zapravljam svoj prihranek (ko si par mesecev brez rednega dohodka vidiš, kako majhen je bil prihranek). Lahko pa grem v hotel mama, kjer imam stroške minimalne - vendar potem ne morem reči, da sem šel na svoje, ker sem zdaj pod drugo streho. Če pa ostanem v najemu (kjer recimo sem na svojem) bo prihranek skopnel kot lanski sneg in tako se na dolgi rok premikaš po polžje.

Drugače pa tudi za tiste, ki so v najemu, ne morem rečt, da so na svojem, ker imajo nekoga nad sabo. Tudi če avto najameš, še zmeraj ni tvoj - enako je z nepremičnino. Po moji definiciji si na svojem takrat, ko nimaš nobene najemnine, samo stroške. Od tod sledi, da če nisi na svojem, flat ni garantiran, zato lahko kadarkoli pristaneš na cesti oz. v hotelu mama. In prej kot slej se to marsikomu zgodi.

Imeti svoj flat v Ljubljani so za 90% nedosegljive sanje. Treba se bo sprijaznit s tem, da bo marsikdo večni najemnik in tak način življenja ima določene omejitve.

x3ca ::

Za samskega človeka s povprečno plačo je najem v Ljubljani nesmisel, ker je prevelik strošek. Kot izkušnja je super, dolgoročno pa se ne splača. Boljše živet s cimri oz. si najti partnerja in tako vsaj malo več prihranit. Tako boš tudi prej prišel do lastne nepremičnine.

xx23 ::

gruntfürmich je izjavil:

xx23 je izjavil:

Pa kaka mentaliteta, to me ne zanima.

Torej stanovanjska politika, ki je na dnu v tej državi. Ne vem. če je bilo omenjeno v tej temi, nov stanovanjski zakon sedaj vlada napoveduje čez 3 leta. LOL, spet preloženo na naslednji mandat.

Večni problem glede premalo postelj v domovih za ostarele.

Slab javni promet. Velik več bi naredil za decentralizacijo, če bi to porihtal, ne pa neki demografski sklad, ki itak ne bo mel sredstev, poslat v Maribor. V to poglavje spada tudi večna debata o pokrajinah. Vsaka vlada ma neke ideje, ampak nobena ni rešila tega.

Potem zdravstvo, recimo to okrog dodatnega zavarovanja tudi že vsi vemo, da bi blo treba urediti bolje, ampak se nič ne zgodi.

In še je teh konkretnih problemov, ki se vlečejo iz leta v leto, čas pa gre naprej. No, čez 150 let bo torej to rešeno, kul.

xx23 je izjavil:

In še je teh konkretnih problemov, ki se vlečejo iz leta v leto, čas pa gre naprej. No, čez 150 let bo torej to rešeno, kul.
če! bo ljudska volja... trenutno je ni. zato tudi ne bo premika v glavah.

sicer pa, kako lahko pričakuješ da bodo stvari urejene, če pa smo propadla vukojebina? že to je totalen fail od razmišljanja in mentalitete. ki pa tebe ne zanima...

Zgodovina sprememb…

sci3nc3 je izjavil:

Imeti svoj flat v Ljubljani so za 90% nedosegljive sanje. Treba se bo sprijaznit s tem, da bo marsikdo večni najemnik in tak način življenja ima določene omejitve.

delujoč javni promet, urejene ceste, urejena parkirišča, prenehanje ščitenja starega kamna. to so stvari ki bi to zadevo uredile da ni treba živeti v ljubljani, a vseeno ne rabiš 3 ure izgubiti na cesti vsak dan da prideš na delo v središče ljubljane, brez da bi pozidali celoten ring, ki bi morda težavo samo omililo, in ne rešilo.

one too many ::

pirat je izjavil:

Ne, zakaj?
Treba je zbirati informacije iz več virov hkrati in razmišljati s svojo glavo.
Meni je fascinantno, kako levičarji vedno skočijo na Nova24 (pa sploh ne vem kdo to gleda, po mojem tudi najbolj hardcore SDS fani ne), sploh se pa ne zavedajo kako hudo indoktrinirani so sami.
Evo, recimo citat iz današnjega Dnevnika (Tanja Lesničar Pučko):
...
...

Oba citata sta iz kolumen ne iz člankov.

@sci3nc3: Si mogoče MR?
Sicer pa: Izven Ljubljane ne gre, V Ljubljani ne gre - pojdi v tujino če lahko, kaj se češ tu matrat. Te prdce bo itak izučilo šele, ko prva penzija ne bo prišla na račun.

hr_natakar ::

Boomerang je izjavil:

Zdaj že vsakih nekaj dni zasledim kakšen članek ali statistiko na temo "hotel mama", kako mladi živijo pri starših itd. Nisem pa še zasledil kakšnega pametnega zaključka na to besedno frazo.

Če čas zavrtimo za 30, 40 let nazaj: Ljudje niso tako množično odhajali na delo v večja mesta, službe so se lažje dobile in se niso tako pogosto menjale. Gradile so se večje hiše - na podeželju je bilo ponavadi tako, da ko je otrok (običajno sin) odrastel, si je uredil svoj štuk in je lahko ostal pod isto streho. V eni hiši so tako stanovali starši in recimo en otrok. Marsikje je šlo za eno gospodinjstvo (ena kuhinja, ena kopalnica) pa temu takrat nihče ni rekel "hotel mama".

Če se vrnemo v sedanjost: Zaradi centraliziranega sistema se ljudje množično selijo v notranjost države... eni študirat, drugi delat. Prav zaradi tega se danes gradijo manjše hiše, kot so se kakšnih 50 let nazaj. Službo danes dobiš težje in še težje jo obdržiš. Imaš ljudi, ki v domačem kraju ne dobijo dela, v Ljubljani pa se jim z minimalno plačo ne splača živeti. Takšni razumljivo ostanejo doma in če je možno vlečejo denarno socialno pomoč. Na drugi strani imaš kup diplomantov raznih kvazi faksov, ki so sami sebi namen... na koncu imaš visoko stopnjo izobrazbe in nobene uporabne delovne izkušnje... po domače povedano: nisi zaposljiv. Takšen človek bo razumljivo ostal doma in čakal na boljše čase. Povprečje pa je takšno, da mladina po končanem študiju (26 let) živi nekje v najemu v Ljubljani in dela za kak evro nad minimalcem. Če slučajno ostaneš dela, je mesečna najemnina lahko velik strošek in najcenejša možnost je vrnitev domov.

Moje mnenje je tako, da če nimaš lastne nepremičnine ali primernih sredstev, si vezan na stanovanje svojih staršev (čemur danes pravijo "hotel mama"). Lahko narediš 30 korakov stran, ampak še zmeraj si pred tem "hotelom". In samo en napačen korak, pa si že v njem. Dejstvo pa je, da 80% mladine pri 30. nima v lasti svoje nepremičnine oz. svojega lastnega gospodinjstva. Eno je, če nekaj podeduješ ali ti pomagajo starši, vendar večina te sreče nima.

Mislim, da se stanovanjskega problema (in vseh predhodnih problemov) zavedamo vsi v naši državi. Namesto, da se delajo neke nesmiselne "hotel mama" statistike, zakaj se ne naredi nekaj v prid boljši statistiki? Namesto, da mediji pišejo, kako dolgo smo slovenci pri starših v primerjavi s sosednjimi državami, zakaj ne raziščejo, kako to uspeva mladim drugje po svetu? Če so se mladi včasih prej odseljevali, smo očitno imeli boljše čase... zakaj se ne trudimo, da bi jih vrnili nazaj? Najlaže je napisat, kako je nekdo do 35 leta v "hotelu mama" - nisem pa prebral, zakaj je temu tako in kako bi se to dalo popraviti.

Ta besedna fraza se mi zdi kot koronavirus... vsi govorijo o njem, koristnih ukrepov pa ni. Gre to še komu na živce?

Toliko imam za povedat na tvoja vprasanja in opazke, da ne vem kje bi zacel. Danasnji sistem ima korist od ljudi, ki so zasuznjeni s krediti. Ki morajo delat ko suznji, da lahko prezivijo. To je ves point.

Najprej o tem, zakaj ni koristnih ukrepov, ki bi izboljsalo situacijo. Moje mnenje je, da ceprav imamo uradno demokracijo, mi kot navadno ljudstvo ne odlocamo o tem ampak odloca pescica posameznikov na oblasti. V realnosti se je izkazalo, da veckrat delajo za svoj interes in proti interesu vecine. Moje opazanje je, da je sistem tako zgrajen, da je vse to kar si nastel v bistvu dobro za sistem oziroma za pescico elite, ki sistem vodijo.

Zivimo v sistemu, kjer promovirajo pohlep, nemoralnost, denar na prvem mestu. V bistvu clovek za prezivetje ne potrebuje ne denarja, ne penzije. Vse kar potrebuje je kos svoje zemlje, kjer si pridela zastojn hrano. Vodo dobis zastojn, ko izkopas pod zemljo. Penzije ne potrebujes, ce imas otroke. Vse kar potrebujete za samozadostnost so vam odvzeli z raznimi triki, naprimer...Privabili so vas v mesta z obljubami o dobro placanih sluzbah in penzijah. S tem trikom so ljudje prodali svojo zemljo, otrok skorajda nimajo, saj so jim obljubili penzije. Sistem jih je pozrl z odplacevanjem kreditov za draga stanovanja. Postali so pohlepni, ker v filmih gledajo sanjske idealne druzine, ki zivijo luksuzno zivljenje. Pocitnice na morju si zdaj privosci skoraj vsak in je postalo ze kar normalno, da mors vsak let na morje. sistem cez solstvo in filme promovira pohlep in nemoralnost, dolocen stil zivljenja, ki zaganja danasnji nemoralen in pohlepen sistem.Danasnji sistem ni dolgorocno vzdrzljiv in kot tak se ne more obdrzat. Ker to ne pelje nikamor. Tukaj imam v mislih od penzije do ohranitve planeta in naravnih virov za prezivetje.

StarMafijec ::

V interesu volivcev in politične elite v Ljubljani je, da cene njihovih nepremičnin ne padejo. Tako je onemogočeno, da bi se v Ljubljani kaj več gradilo. Radi primerjamo s stanovanjsko politiko na Dunaju: tam je gostota prebivalstva v deželi Dunaj 4 x višja kot pa v Ljubljani! Poglejte si Ljubljano recimo s Šmarne gore: večinoma jo pokrivajo le kmetijske površine. Prve kmetije imaš že v Šiški. V koliko mestih imaš kmetijo zraven centra?

blink ::

Pol leta po nakupu kmetijskega zemljišča je z Jankovićem povezani družini Šešok uspelo doseči spremembo namembnosti. Vrednost zemljišča se je vsaj podeseterila.
"Spomnimo, da je o zemljiščih v lasti družine Janković maja letos razpravljala že tudi posebna parlamentarna komisija. Zanimale so jo parcele ob počivališču Barje v Ljubljani, ki jih je leta 1996 od Ljubljanskih mlekarn kupil Zoran Janković, ki je tedaj vodil še Mercator, kmalu zatem pa so bile spremenjene v zazidljive. Od njega je parcele odkupila Electa Damijana Jankovića, ki je komisiji pojasnil, da so parcele trenutno namenjene zdravstvu, šolstvu in športu, po spremembi izvedbenega prostorskega načrta pa naj bi bile namenjene stanovanjsko-poslovni gradnji, pri čemer pa zaradi slabe prodaje stanovanj ni mogel povedati, ali bo zaradi tega vrednost parcel narasla ali ne."

https://www.dnevnik.si/1042367285

Mastni dobički v zasebne žepe
Med zasebnimi lastniki, ki se pojavljajo kot pobudniki in investitorji priprave OPPN za devet stanovanj, so namreč znana javna imena, tesno povezana s stranko LZJ in njenimi vidnimi člani. Pri tem izstopata predvsem glasbenik Robert Pešut - Magnifico in košarkar Vlado Ilievski. Skupaj s poslovnežem Petrom Selakovičem, sicer Magnificovim prijateljem iz otroštva, so že od leta 2009 lastniki zemljišča, na katerem je predvidena gradnja treh enostanovanjskih hiš.
Za koliko so pobudniki OPPN Koseze kupili zemljišče od prejšnjih lastnikov, sicer ni znano, je pa zanimivo, da nobena od praznih parcel, ki so v naravi travnik, po vrednotenju Gursa ne presega vrednosti treh evrov za kvadratni meter. In to kljub dejstvu, da so vse že od leta 2010 zazidljive (možna je gradnja stanovanj oziroma hiš različnih tipov do višine 11 metrov) in je jasno, da bi pod današnjimi pogoji morali za kvadratni meter takega zemljišča plačati več desetkrat višjo tržno ceno.

https://www.delo.si/novice/ljubljana/so...

Kot že omenjeno: v Ljubljani ni problem pomanjkanje zemlje za gradnjo, ampak vse ostalo. Koliko časa je IKEA potrebovala da je začela gradnjo svoje trgovine v Ljubljani? 15 let! V tem času so IKEO dobili v Celovcu, Vilešu in Zagrebu!

LeQuack ::

Jap korupcija je veliko bolj nevarna kot en koronavirus. In korupcija je vedno prisotna tudi če imaš masko.
Quack !

trancer01 ::

Ja, sekira pade človeku v med, če ima veze na občini in uspe priti do poceni kmetijskega zemljišča, ki po spremembi OPPN čudežno postane zazidljiva. Tako rekoč čez noč lahko človek obogati.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: trancer01 ()

takopatako ::

Torej odkrili ste primer kako sin Zorana Jankoviča lahko zida svojo hišo in ima dovolj denarja. Vredu.

To še vedno ne pomeni da si tudi sami nemorete lastiti nepremičnine, ne bo pa verjetno tako razkošna :)

Zgodovina sprememb…

miki2019 ::

Scaramouche1 je izjavil:

In tukaj ljudje zagovarjajo da država dvigne proračun vojske za 250mil namesto da štanca stanovanja!

Država rešuje stanovanjsko stanje že od kar je nastala. 30 let. Ob tem je potrebno dodati še število prebivalstva stagnira, kaj bi šele bilo, da bi fukali kot zajci in slovenke rojevale kot po tekočem traku! Res misliš da bo 250 milionov to rešilo v trenutku še posebej ob predpopstavki, ki nedvomno drži, da je država najslabši poslovni subjekt pri koriščenju kapitala.

Magic1 ::

To je dosti začaran krog. Več kot bi zidali v Lj, ceneje bi bilo, več ljudi bi se selilo, bolj bi se centraliziralo, več služb, bolj vse natlačeno. Glede na zmanjšano nataliteto, ne vem, če je to rešitev kakšnega problema.
Magic

Raptor F16 ::

Magic1 je izjavil:

To je dosti začaran krog. Več kot bi zidali v Lj, ceneje bi bilo, več ljudi bi se selilo, bolj bi se centraliziralo, več služb, bolj vse natlačeno. Glede na zmanjšano nataliteto, ne vem, če je to rešitev kakšnega problema.

Dejansko je... končno bi se že porušili ti stari grdi social bloki in se začeli graditi novi, večji. Pa ne mi prosim o tisti "kvalitetni" jugoslovanski gradnji in udarniških časih brez standardov.

Z rušenjem starih socialističnih monstrumov dobi ljubljana priložnost, da začne popravljati urbani plan blokovskih naselij in se površine bolje izkoristi.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva

Kaj je zate boljše? Še več ljudi in betona na kupu. Vse nove gradnje so 80% zemljišča pozidave, ostalih par procentov pa je pločnik in kakšno drevo. Tukaj ni nobenega urbanega plana.
Zdaj pa sanjat, da bo nekdo celo naselje socializma podru in nekaj modernega naredil in poleg še upošteval nek urbanistični plan, je pa točno to. Mokre sanje. Sploh glede na to, da ima Ljubljana še mnogo tras, kjer lahko celo naselje štartajo iz nule, brez podiranja.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Raptor F16 ::

Magic1 je izjavil:

Kaj je zate boljše?

Švica, se razume.

Magic1 je izjavil:

Še več ljudi in betona na kupu. Vse nove gradnje so 80% zemljišča pozidave, ostalih par procentov pa je pločnik in kakšno drevo. Tukaj ni nobenega urbanega plana.

Bomo pa kak štuk višje gradili, parkirišča prestavili pod zemljo, pa bo manj pozidane površine, WIN WIN

Magic1 je izjavil:

Zdaj pa sanjat, da bo nekdo celo naselje socializma podru in nekaj modernega naredil in poleg še upošteval nek urbanistični plan, je pa točno to. Mokre sanje.

Mokre sanje so samo zato, ker nihče dejansko noče sprememb, znate pa jamrat in še bolj jamrat ko enkrat pride do sprememb. Sicer si pa itak vsi tako želite udarniških časov, le da so takrat ruralne domačije rušili in gor zgradili bloke. Ljubljana je v bistvu ena urbanistična OGABA brez pravega reda, ki je požrla cel kup manjših okoliških vasi. Če je kaj za rušit so to stare neumnosti ne pa nadaljevanje uničevanja periferije.

Magic1 je izjavil:

Sploh glede na to, da ima Ljubljana še mnogo tras, kjer lahko celo naselje štartajo iz nule, brez podiranja.

Dokler tisto ni zazidljivo, se lahko pod noskom obrišeš.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva

In kaj je lažje(oziroma realno), izelit par tisoč ljudi, ali spremeniti namembnost zemljišča?

Samo ker smo že ugotovili, da je trend populacije v minusu, ni niti potrebe po nekih drastičnih posegih. Lepo bi bilo, a realno pač ni v danih okoliščinah.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Berserker ::

Zanimiva tema. Vsekakor se najdem v tej zgodbi. Živim malenkost izven manjšega slovenskega mesta, delam v lokalnem podjetju v proizvodnji in dobim približno 1kEUR plače. Stanujem v svojem nadstropju v hiši od staršev. Od plače mi ostane polovica in imam svoj avto. Partnerka je 30km vstran doma in dela čez teden v LJ, stanuje v študentu. Vidiva se zgolj za vikend.

Zdaj problem je, kr sploh nimam izkušenj v svojem poklicu( logistika) in sem introvert. Zadnje pol leta se tudi sprašujem, kako bi dobil pri 29 letih nova tržno zanimiva znanja in razbit trenutno monotonost in statičnost polozaja.

Zgodovina sprememb…

Dokler tisto ni zazidljivo, se lahko pod noskom obrišeš.

Ogromno je tudi zazidljivega, pa je vseeno prazno. Še njive ni gor, nič ni.

Koraaz ::

Raptor F16 je izjavil:

Dejansko je... končno bi se že porušili ti stari grdi social bloki in se začeli graditi novi, večji. Pa ne mi prosim o tisti "kvalitetni" jugoslovanski gradnji in udarniških časih brez standardov.

Z rušenjem starih socialističnih monstrumov dobi ljubljana priložnost, da začne popravljati urbani plan blokovskih naselij in se površine bolje izkoristi.

Mnja, tako kot tista neprofitna stanovanja, ki so jih na silo zgradili v Polju poleg pošte in Merxgrada, ki so prav nagravržni. Bloki niti ne, ampak okolica. Polno betona, nobene zelene površine, drevesa so posadili v neke čudne lonce. Namesto, da bi ločili pešpot in zelene površine so naredili nek čuden hibrid. Dal to take podolgovate betonske robnike, vmes pa posadili travo. Seveda se skozi čas namesto trave zasadi plevel in izgleda zelo grdo ;((

Hkrati so pa v Zalogu naredili en velik blok isto neprofitni in izgleda na veliko boljšem nivoju.

IMHO je ena izmed rešitev decentralizacija, ker je vse v LJ in so ljudje prisiljeni iti v LJ, ker drugod je manjko služb. In to drži cene gor.

2. problem je, ker se povsod gradi kjer je dobra zemlja, tam kjer je pa slaba zemlja je pa neizkoriščen prostor.

Potem imaš tu še stare zgodovinske objekte, ki bi namesto, da bi jih obnovili raje pustijo propadati.

Greg91 ::

Še en zanimiv prispevek v eni od skupin na FB. Komentarji so pa po večini :O

blink je izjavil:

Koliko časa je IKEA potrebovala da je začela gradnjo svoje trgovine v Ljubljani? 15 let! V tem času so IKEO dobili v Celovcu, Vilešu in Zagrebu!

trgovin v sloveniji NE RABIMO več! sploh ne na obstoječih kmetijskih zemljiščih.
kdor graja slovensko oblast zaradi počasne gradnje trgovin je idiot.

blink ::

gruntfürmich je izjavil:

blink je izjavil:

Koliko časa je IKEA potrebovala da je začela gradnjo svoje trgovine v Ljubljani? 15 let! V tem času so IKEO dobili v Celovcu, Vilešu in Zagrebu!

trgovin v sloveniji NE RABIMO več! sploh ne na obstoječih kmetijskih zemljiščih.

TI jih ne potrebuješ več. Ednina.

chort ::

blink je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

blink je izjavil:

Nisem si mislil, da se bom kadarkoli strinjal z gruntom, ampak tokrat se. Dvojina.

Trgovinsko smo v naši Kuri popolnoma prenažrti. Konkurenco te prenažrtosti dela samo še brutalno onesnaženje z jumbo plakati, ki meji na kriminal.

PrimoZ_ ::

blink je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

blink je izjavil:

Ne rabimo.
Kar dodaj me na seznam.
1
...
3 4
5
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nova pravila pri kreditih (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Loža
802117189 (83365) Baja
»

Mesečni stroški bivanja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11225301 (21155) zobnik

Več podobnih tem