» »

Vikanje vs tikanje

Vikanje vs tikanje

Temo vidijo: vsi

Miki N ::

Pa od kje ste sploh privlekli to "spoštovanje" še celo uradno se vikanje imenuje VLJUDNOSTNA oblika, ne "spoštljiva". Sta dve različni besedi z namenom.

Recimo do fikusa na upravi si vljuden.. spoštuješ ga pa ne.

Samo danes ima dosti ljudi to kar v kratkem stiku: če nekoga NE spoštuješ si kar avtomatično NEvljuden. In to ni dobro.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Miki N ()

Tidule ::

Točno to, sem prepričan da mato doživi božjastni napad tudi vsakič, ko mora komu reč prosim ali hvala.

In tako kot ne prikorakam v trgovino s tičom v roki in vržen denar prodajalki v obraz, je tudi ne tikam. Ker gre za osnoven nivo vljudnega in olikanega obnašanja. Po drugi strani, pa je povesme logično, da nekdo, ki zagovarja sežiganje upokojencev in invalidov na grmadi, tega ne dela.

IL_DIAVOLO ::

Miki N je izjavil:

Pa od kje ste sploh privlekli to "spoštovanje" še celo uradno se vikanje imenuje VLJUDNOSTNA oblika, ne "spoštljiva". Sta dve različni besedi z namenom.

Samo danes ima dosti ljudi to kar v kratkem stiku: če nekoga NE spoštuješ si kar avtomatično NEvljuden. In to ni dobro.

Ne znam bit hinavec. Sorci.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

darkolord ::

Tidule je izjavil:

In tako kot ne prikorakam v trgovino s tičom v roki in vržen denar prodajalki v obraz, je tudi ne tikam.
Torej tvoji alternativi sta ali vikanje ali prostaštvo.

Nekateri znamo biti vljudni tudi z uporabo tikanja.

Ja saj. Enim avtistom tukaj je še hvala težko reči pa v okice težko pogledati, če niso naredili popolnega preverjanja osebe in se prepričali, da gre za kompatibilen osebek v vseh svetovnih in tehnoloških nazorih. :))

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Miki N ()

ginekk ::

Pa ni samo spoštovanje in vljudnost, je tudi ohranjanje distance. Če potegnem analogijo glede perimetra osebnega prostora.

Tistim ki je tikanje iz prvesprejemljivo, a potem vam tudi paše, če bi se natakar kar zraven vsedel, objel v pozdrav, morda še poljubil na lice, morda dal roko in hotel "petko"? Kdor je bil v Španiji še s kakim znancem, ki mu je predstavil druge svoje znance. Kako vam je ustrezalo objemanje in poljubljanje neznancev iz prve?

Mato989 ::

ginekk je izjavil:

Pa ni samo spoštovanje in vljudnost, je tudi ohranjanje distance. Če potegnem analogijo glede perimetra osebnega prostora.

Tistim ki je tikanje iz prvesprejemljivo, a potem vam tudi paše, če bi se natakar kar zraven vsedel, objel v pozdrav, morda še poljubil na lice, morda dal roko in hotel "petko"? Kdor je bil v Španiji še s kakim znancem, ki mu je predstavil druge svoje znance. Kako vam je ustrezalo objemanje in poljubljanje neznancev iz prve?

Če se ti kar poljubljaš z vsemi s katerimi se tikaš potem si pač čuden ti, jaz poljube prihranim za partnerko, ali mamo, ter ženske ki jim čestitam za rojstni dan...

Vse ostalo pa ni problem, ja tudi natakarji in natakarce so se vedno komot vsedle z mano, in tudi kot prodajalec sem dal petko neznanemu otroku in ga spravil v dobro voljo

Miki N je izjavil:

Težava je v tem, da če sprejmemo to tvojo URADNO razlago, ali hočemo s to razlago povedat da smo NEVLJUDNI do ljudi ki jih tikamo?

Pač nelogično je sprejet to razlago kajti po tem lahko sklepava, da vse katere vikava jih vljudnostno ogovoriva, in iz tega sledi logičen zaključek da vse s katerimi se tikamo smo NEVLJUDNI, kar je absurd...

Edina razlaga ki je kolikor toliko sprejemljiva je tista o distanci... pa še tam, če me nekdo vika in mi jebe mater z vljudnostnim obnašanjem je to za mene pač absurd (ponovno)
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

darkolord je izjavil:

Tidule je izjavil:

In tako kot ne prikorakam v trgovino s tičom v roki in vržen denar prodajalki v obraz, je tudi ne tikam.
Torej tvoji alternativi sta ali vikanje ali prostaštvo.

Nekateri znamo biti vljudni tudi z uporabo tikanja.

Stvar definicije vljudnosti. Saj tudi doberdan nima smisla, pa prosim in hvala sta prav tako arhajični besedi, ki ničemur ne služita.

Pač stvar posameznika, osebno se mi zdi nevljudno tikat neznanca ali recimo prodajlca. Enako kot se mi zdi nevljudno da ne pozdraviš ko vstopiš ali ne rečeš hvala in prosim. Nekaterim pa se to pač zdi samoumevno.

Pač nelogično je sprejet to razlago kajti po tem lahko sklepava, da vse katere vikava jih vljudnostno ogovoriva, in iz tega sledi logičen zaključek da vse s katerimi se tikamo smo NEVLJUDNI, kar je absurd...

Absurd je povsem nelogičen preskok, ki si ga naredil iz tega kako ogovoriš neznanca ali kako ogovoriš prijatelja.

Težava je v tem, da če sprejmemo to tvojo URADNO razlago, ali hočemo s to razlago povedat da smo NEVLJUDNI do ljudi ki jih tikamo?

to je težava v tem, da imaš težave z logičnim sklepanjem. Ali je uporaba tikanja nevljudna ali je tako kot vse v življenju odvisno od socialne interakcije v kateri si.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tidule ()

Mato989 je izjavil:

Če se ti kar poljubljaš z vsemi s katerimi se tikaš potem si pač čuden ti, jaz poljube prihranim za partnerko, ali mamo, ter ženske ki jim čestitam za rojstni dan...

Govorim o poljubih na lice, poljub v pozdrav. Izpostavljam ker je Španiji med mešanim parom to normalno. Greš s prijateljem vem, tam srečata njegovo znanko. Prvič jo vidiš in vseeno se pričakuje in je absolutno povsem normalno vsem, da se v pozdrav poljubita na lice. Pa se sploh čisto prvič vidita!

Tudi v formalnih okoljih gre dostikrat tako.

c3p0 ::

Jaz kdaj vikam kako luštno, očitno precej mlajšo od mene, hitro sfarba.

GupeM ::

solatjek je izjavil:

in so ljudje, pri katerih se mi zdi, da bi jih lahko tikal in tega nikoli niso izrazili, kar pomeni, da bi moja odločitev, da sam od sebe pričnem tikati, bila napačna.

Torej so v tem primeru na tih način izrazili, da te ne spoštujejo oz. da se imajo za več vredne od tebe.

Poznam primer, kjer oba starša od neke dekline vsi tikajo. Družina, kolegi, sosedje... vsi. Tudi 10 letni otroci, ki ju poznajo samo mimogrede, ker se srečujejo pri gasilcih ali na ulici. Partner od te dekline pa oba vika in mu nikoli nista rekla, da ju lahko tika. Čeprav sta s partnerico v dolgoletni zvezi in pričakujeta že drugega otroka. Onadva pa njega že od začetka tikata.

Tukaj se pa točno pokaže kdo koga v resnici spoštuje, oz. se sprašujem, zakaj bi si takšni starši sploh zaslužili izkaz spoštovanja? Z vikanjem ali brez.

Pa kot sem že večkrat povedal, lahko nekoga pošlješ v kurac z vikanjem, ali pa ga prijazno odsloviš s tikanjem. Kaj od tega je bolj spoštljivo, naj si pa vsak sam odgovori.

Raptor F16 ::

Cela tema pod črto:

"Zakaj se nam ne da vikat in zakaj nas morate kot take sprejet."

LoL.

Jaz bom take še vedno v 2. osebi množine kratko odjebal in si mislil svoje.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva

Lonsarg ::

Jaz si pa mislim svoje ko me kdo vika in se od takih bolj distanciram kot od takih ki me tikajo.

Tako je zivljenje, ljudje si lahko mislimo svoje :)

GupeM je izjavil:

Poznam primer, kjer oba starša od neke dekline vsi tikajo. Družina, kolegi, sosedje... vsi. Tudi 10 letni otroci, ki ju poznajo samo mimogrede, ker se srečujejo pri gasilcih ali na ulici. Partner od te dekline pa oba vika in mu nikoli nista rekla, da ju lahko tika. Čeprav sta s partnerico v dolgoletni zvezi in pričakujeta že drugega otroka. Onadva pa njega že od začetka tikata.

Se pravi, ju je eksplicitno vprašal, če se lahko tikajo in sta rekla ne? Če sta res izrecno rekla: "Ne, mi pa se ne bomo tikali", potem se strinjam s teboj. Ti starši so izgleda debili. Pa on komot reče nazaj, da noče da ga tikajo in zahteva vikanje. Tak odnos ne vodi prav daleč, še posebej če bo deklina s starši potegnila.

c3p0 je izjavil:

Jaz kdaj vikam kako luštno, očitno precej mlajšo od mene, hitro sfarba.

To pa me res zanima kaj si domišljaš da lušna mljaša od tebe sfarba. Jaz jih tudi vikam, pa ni nič posebnega. Saj res ni težko vprašat "če se lahko tikamo", v primeru nerodne ali domače situacije.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ginekk ()

Raptor F16 je izjavil:

Cela tema pod črto:

"Zakaj se nam ne da vikat in zakaj nas morate kot take sprejet."

LoL.

Jaz bom take še vedno v 2. osebi množine kratko odjebal in si mislil svoje.

Tako dela Ibro zidar, pa sem toleriral in se tolažil, da mu vikanje v tujem jeziku ne gre.
Slovenščina še zdaleč ni edini jezik, ki ima vikanje, tudi v španščini se lepo uporablja vsakodnevno, če nisi ravno nek ruralec ki obira plantaže.

Slovenščina še zdaleč ni edini jezik, ki ima vikanje, tudi v španščini se lepo uporablja vsakodnevno, če nisi ravno nek ruralec ki obira plantaže.
Ampak Španci niso tako zategnjeni in tam veliko večino ljudi tikaš, ko jih prvič srečaš. Vika se redko.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: darkolord ()

darkolord je izjavil:

Ampak Španci niso tako zategnjeni in tam veliko večino ljudi tikaš, ko jih prvič srečaš. Vika se redko.

Spet čist odvisno od regije, formalno se ga kar uporablja. Moram se popravit, tam je dejansko v rabi onikanje, torej nagovarjanje v tretji osebi množine. Torej ne vikanje.

kuall ::

dokaj nerodno je, ko te en starejši tika in zdej ne veš ali ga vikat ali tikat.
meni se to zdi ena taka neumna debilna zastarela stvar isto kot pozdravljanje in še kup debilnih družbenih memov, ki jih vsi delajo samo zato, ker jih vsi delajo.
plus izgubiš pomen v določenih situacijahj, ko rečeš "vi" pa ne veš ali misliš njega ali njegovo skupino.
glupo skratka.

dostikrat "vi" pomeni žalitev, ko nekomu med vrsticami rečeš: ti si pa star pezde.
plus vi ohranja led med dvema človekoma, ko pa je ta led treba razbiti.

ljudje, ki zagovarjajo vi so v bistvu konzervativci, mi ki ga hočemo odstraniti pa smo progresivni. stvari se morajo spreminjati, posebej stvari, za katere ne vemo, zakaj so tam. izvor vi pa je v raznih cesarjih in papežih, torej v vraževernih diktatorjih, še dodaten razlog, da se ga ukine.

Scaramouche3 ::

kuall je izjavil:

ljudje, ki zagovarjajo vi so v bistvu konzervativci, mi ki ga hočemo odstraniti pa smo progresivni. stvari se morajo spreminjati, posebej stvari, za katere ne vemo, zakaj so tam. izvor vi pa je v raznih cesarjih in papežih, torej v vraževernih diktatorjih, še dodaten razlog, da se ga ukine.

Se strinjam, razen če se gre za službo in razne ustanove, se po določenih letih nebi smelo vsiljevati mlajšim, pa tudi če si 40 let starejši, ko imaš nekoga ki je lahko ko je 25 ali starejši in bolj izobražen kot ti in lahko družbi pomeni več, je to potem nek ego trip in potreba po uveljavljanju moči!

Gagatronix ::

boha je izjavil:

slovenščina, blesav jezik v pm. bedarij tolk, da ni druge kot da se vprašaš kaj kurca se je dogajal tem brihtam jezikoslovnim, da so zgruntal tolk enih neumnosti. vikanje, dvojine, sklanjatve, sklone itn. kleti loleki z manjvrednostnim kompleksom, od trubarja dalje. pfuj banda.

Ti nihce ne brani da govoris kitajsko. Aja, to pa ti ne bi.

ginekk je izjavil:

Se pravi, ju je eksplicitno vprašal, če se lahko tikajo in sta rekla ne? Če sta res izrecno rekla: "Ne, mi pa se ne bomo tikali", potem se strinjam s teboj. Ti starši so izgleda debili. Pa on komot reče nazaj, da noče da ga tikajo in zahteva vikanje. Tak odnos ne vodi prav daleč, še posebej če bo deklina s starši potegnila.

Ne vem, ali ju je vprašal ali ne, vsekakor pa to ni na njemu, da bi spraševal. Če bi ga spoštovala kot človeka, bi mu rekla, naj ju tika, tako kot sta moja tast in tašča meni rekla. In kot sta moja starša moji partnerki rekla naj ju tika.

Izgleda pa prav smešno, ko smo bili na nekem gasilskem pikniku, pa smo ju vsi tikali, od veteranov do 10 letnih mulcev, samo on ju je vikal. Še njun vnuk, torej sin od tega "nesrečneža", ju tika.

Kakorkoli, neumno je. In včasih se prav vidi, da tip obrača stavke, da mu ni treba vikat. Ali reče stavek v tretji osebi, ali pa uporabi trpnik.

Recimo primer, ki pa se mi ne zdi napačen: Učitelj športne vzgoje v osnovni šoli. Vsi smo ga vikali, zahteval je red in ko nam je kaj povedal, smo mu morali reči: "Razumem."

Ta učitelj je bil hkrati tudi trener košarke otrok sedmega in osmega razreda OŠ. Tam smo ga vsi vikali, ampak ko je kaj razložil, je bilo dovolj, da si mu le dal nek znak, da si ga slišal. Si pač rekel ja ali ok ali pač nekaj. Če si mu rekel "razumem," ker si bil pač tako navajen od ur športne vzgoje, je prišel do tebe in ti rekel, da na treningih tega ni treba in da lahko rečeš samo ja ali pač nekaj.

Bil je tudi trener članske ekipe. Ko sem prišel tja na trening, pa je dal jasno vedeti, da se tam vsi tikamo, ker smo ekipa. Pa gre za bolj formalen odnos kot za odnos tast/tašča -> zet.

kuall je izjavil:

Midva nikoli ne bova na "ti", razen če si domišljaš, da sva v trenutku spoznavanja na istem nivoju.

Gagatronix ::

Razen ce sva skupaj kravce pasla ne bom z nikomer na "ti" pa ce se svet podre.

Gagatronix je izjavil:

Razen ce sva skupaj kravce pasla ne bom z nikomer na "ti" pa ce se svet podre.

Prav vam dam 😂

Kualč - ti bi se moral ostalim ljudem še priklanjati ne samo vikati, saj si lahko vesel, da te tolerirajo. Vsak dan, požrtvovalno! :))

Namen jezika je prenos sporočil. Sporočila niso samo dobesedni pomeni besed. In zato imaš znotraj jezika nebroj različnih orodji, ki pomagajo pri prenosu sporočila, ki presega samo gole besede. Zdaj ali je posameznik dovolj intelitenten, da to razume in uporablja je njegova stvar, ampak to ne spremeni dejstva, da orodje je na voljo. In ja, čez 200 let tega mogoče več ne bo, nič posebnega in nič novega. Ampak to nič ne vpliva na to, da danes to je na voljo in ima sporočilno vrednost.

Kot je bilo zgoraj večkrat izpostalvjeno omogoča uporaba vikalne oblike, da na enostaven način do sogovornika vzpostavimo vljuden profesionalen odnost, lahko poudarimo spoštljivost do sogovrnika in njegovo senioriteto in podobno. In spet, preden začnemo z whataboutizmi, nihče ne trdi, da se enako ne da narediti na drug način. Seveda se, samo to je enako kot bi trdil, da so bagri neuporabni, ker lahko tudi na roke skoplješ bazen.

Pa sa jse lahko vsak vpraša, kaj mu je bolj sprejemljivo, ko ga recimo ogovori prodajalec v trgovini, uradnik na upravni enoti...
- Kaj pa ti hočeš?
- Ali vam lahko pomagam?

Mato989 ::

Tidule je izjavil:

Namen jezika je prenos sporočil. Sporočila niso samo dobesedni pomeni besed. In zato imaš znotraj jezika nebroj različnih orodji, ki pomagajo pri prenosu sporočila, ki presega samo gole besede. Zdaj ali je posameznik dovolj intelitenten, da to razume in uporablja je njegova stvar, ampak to ne spremeni dejstva, da orodje je na voljo. In ja, čez 200 let tega mogoče več ne bo, nič posebnega in nič novega. Ampak to nič ne vpliva na to, da danes to je na voljo in ima sporočilno vrednost.

Kot je bilo zgoraj večkrat izpostalvjeno omogoča uporaba vikalne oblike, da na enostaven način do sogovornika vzpostavimo vljuden profesionalen odnost, lahko poudarimo spoštljivost do sogovrnika in njegovo senioriteto in podobno. In spet, preden začnemo z whataboutizmi, nihče ne trdi, da se enako ne da narediti na drug način. Seveda se, samo to je enako kot bi trdil, da so bagri neuporabni, ker lahko tudi na roke skoplješ bazen.

Pa sa jse lahko vsak vpraša, kaj mu je bolj sprejemljivo, ko ga recimo ogovori prodajalec v trgovini, uradnik na upravni enoti...
- Kaj pa ti hočeš?
- Ali vam lahko pomagam?

In zakaj si dal 2 tako kontradiktorna pomeni

Če pa daš primer:

Kako ti lahko pomagam
Ali vam lahko pomagam

mi je popolnoma vseeno kaj uporabi... oziroma mi je ljubše prvo
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

SodVina ::

kuall je izjavil:

dokaj nerodno je, ko te en starejši tika in zdej ne veš ali ga vikat ali tikat.
meni se to zdi ena taka neumna debilna zastarela stvar isto kot pozdravljanje in še kup debilnih družbenih memov, ki jih vsi delajo samo zato, ker jih vsi delajo.
plus izgubiš pomen v določenih situacijahj, ko rečeš "vi" pa ne veš ali misliš njega ali njegovo skupino.
glupo skratka.

Se strinjam.
Obojestransko tikanje: okej
Obojestransko vikanje: okej
Enostransko vikanje, s tem da je eden otrok: okej
Enostransko vikanje, s tem da sta obe osebi odrasli: Butasto.

Da 40 letnik vika 50 letnika, on njega pa tika nazaj, je to znak pokroviteljstva/večvrednosti starejšega. V takem dialogu je imho vsaj eden kreten. Spoštovanje my ass...

Mato989 je izjavil:

Tidule je izjavil:

- Kaj pa ti hočeš?
- Ali vam lahko pomagam?

In zakaj si dal 2 tako kontradiktorna pomeni

Če pa daš primer:

Kako ti lahko pomagam
Ali vam lahko pomagam

mi je popolnoma vseeno kaj uporabi... oziroma mi je ljubše prvo

Kaj je tebi ljubše je popolnoma irelavantno. Z vidika sporočila je druga oblika bolj profesionalna in vljudna. Nekomu se tudi Kva ti hočeš? lahko zdi čisto primerno, pa je to predvsem in le njegov problem.

Zgodovina sprememb…

Tidule je izjavil:

- Kaj pa ti hočeš?
- Ali vam lahko pomagam?

A si kdaj gledal BigBang theory ? No, sheldonov lik ni ravno vzornik za obnašanje ampak ogledalo "intelektualnega avtizma" ljudi z EQ-jem na nivoju toasterja.

Tidule je izjavil:

- Kaj pa ti hočeš?
- Ali vam lahko pomagam?
Okej, kaj pa:
- Ali ti lahko pomagam?
- Kva bi radi?

Zgodovina sprememb…

adj potrudi se vsaj prebrat cel sestavek, ker drugače je res škoda karkoli razpravljat.

Recimo tale del:

Pač lahko se na glavo postaviš je dejstvo da je vikanje sestavni del jezika in da je uporaba vikalne oblike izraz profesionalnega odnosa in olike. Tako kot je uporaba besed kot so hvala in prosim.

Lahko damo skupaj vse tri primere, pa bo bolj jasno:
- Kaj pa ti hočeš?
- Ali ti lahko pomagam?
- Ali vam lahko pomagam?

Zgodovina sprememb…

Raptor lol si brihten. Praviš mi, da nikoli ne bova na ti a obenem me tikaš. Zakaj me ne vikaš in se držiš svoje pridige?

Na forumih se tika ljudi in to kaže na to, da je tikanje naravno, normalno, bolj udobno. Vikanje pa je neudoben blef.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kuall ()

Lonsarg ::

Vikanje ima prevec pomenov.
- spostovanje
- distanca
- podrejenost
- starost

In si vsak razlicno glede na situacijo razlaga zaradi katerega izmed pomenov je bilo vikanje uporabljeno.

Tidule je izjavil:

Pač lahko se na glavo postaviš je dejstvo da je vikanje sestavni del jezika in da je uporaba vikalne oblike izraz profesionalnega odnosa in olike. Tako kot je uporaba besed kot so hvala in prosim.
Ja, ampak je vikanje le manjši del jezika in (ne)uporaba še ne pomeni ločnice med (ne)oliko in (ne)profesionalnostjo.

Tidule je izjavil:

Lahko damo skupaj vse tri primere, pa bo bolj jasno:
- Kaj pa ti hočeš?
- Ali ti lahko pomagam?
- Ali vam lahko pomagam?
Pozabil si (namenoma?) še četrti primer:
- Kaj pa vi hočete?

In potem se izkaže, da je vmes cel spekter in da ima izbira ostalih besed v stavku oz. kontekst precej večji vpliv na profesionalnost in oliko kot samo beseda "vi" oz. "ti".

Mene osebno ne bi toliko motilo, če bi vikanje še vedno obstajalo, bi pa default prestavil na tikanje, tako kot imajo recimo Španci. Zanje bi težko rekel, da so zaradi tega neolikani.

Ne vem zakaj se tako vstrajno trudiš podtikat neresnične izjave? Namreč nikjer nisem govoril o tem, da je odsotnost vikanja avtomatično pomeni neolikanost ali neprofesionalsnot.
Lahko pa, vse je odvisno od okoliščin. Vsekakor se boš prej znašel v situaciji kjer bo tikanje nevljudno, kot obratno. Kakorkoli pa obračaš zadevo, pa sama uporaba vikanja praviloma pomeni določeno stopnjo olike in profesionalnosti pa tudi distance. Kar se namreč pozablja je tudi dejstvo, da jezik ni samo govorjena ampak tudi pisana beseda. In tukaj na primer sporočilnost vikanja še toliko bolj pride do izraza. Pa ne govorim samo v pisni komunikaciji amapak tudi v literarnih delih širše. Ali ti lahko pomagam vs ali vam lahko pomagam v takih okoliščinah bralcu lahko zelo veliko pove o interakciji med liki.

Preprosto dejstvo, je da gre za sestavni del jezika, ki ima svojo sporočilno vrednost. Zanimivo je, da se hitro najde kup ljudi, ki kriči kako je sloveščina pust jezik, ki ne omogoča ustreznega izražanja, hrakti pa so ravno takšni potem prvi v vrsti, ko je treba blodit o poenostavitvah in opuščanju jezikovnih komponent.

Zgodovina sprememb…

kuall je izjavil:

Raptor lol si brihten. Praviš mi, da nikoli ne bova na ti a obenem me tikaš. Zakaj me ne vikaš in se držiš svoje pridige?

Na forumih se tika ljudi in to kaže na to, da je tikanje naravno, normalno, bolj udobno. Vikanje pa je neudoben blef.

Boste nesramni inu kulturni ?

BigWhale ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

In ugotoviš kak prilagodljiv konj si, ker se uklanjas nelogicnim druzbenim normam.

Jaz se tud ne uklanjam druzbenim zato, ko pridem k nekomu na obisk, ne sezuvam cevljev. :>

nejc_nejc ::

Tidule je izjavil:

.....Vsekakor se boš prej znašel v situaciji kjer bo tikanje nevljudno, kot obratno.....

.....

BigWhale ::

Mato989 je izjavil:

Glavno vprašanje je ali si kar vsak ZASLUŽI spoštovanje, mene so kot malega otroka vedno učili da si mora vsak spoštovanje PRISLUŽIT z dejanji... nekoga ki ga ne poznaš ne moreš spoštovat =)

Ja, vsak clovek (in konc koncev vsako zivo bitje) si zasluzi neko osnovno mero spostovanja. Prav vsak.

Miki N je izjavil:

Kualč - ti bi se moral ostalim ljudem še priklanjati ne samo vikati, saj si lahko vesel, da te tolerirajo. Vsak dan, požrtvovalno! :))

po moje tole pišeš o sebi. ko vidim tvoj nick vedno dobim asociacijo na kako kozlarijo, ki bo stala spodaj. pa ne vem, če je še pri kom to tako očitno kot pri tebi.

Tidule je izjavil:

Ne vem zakaj se tako vstrajno trudiš podtikat neresnične izjave? Namreč nikjer nisem govoril o tem, da je odsotnost vikanja avtomatično pomeni neolikanost ali neprofesionalsnot. Kakorkoli pa obračaš zadevo, pa sama uporaba vikanja praviloma pomeni določeno stopnjo olike in profesionalnosti pa tudi distance.
Ti dve izjavi sta si nasprotujoči.

Če sama uporaba vikanja praviloma pomeni določeno (višjo) stopnjo olike, profesionalnosti in distance, potem sama odsotnost vikanja praviloma prav tako pomeni določeno (nižjo) stopnjo olike, profesionalnosti in distance.

Zgodovina sprememb…

aha, ker obstaja samo črno bela delitev neolikano/olikan oziroma profesionale/neprofesionalen? zanimivo...

Ja, če privzeto tikaš vsakega, ki ga vidiš je to z vidika uporabe jezika praviloma nižja stopnja olike in profesionalnosti. Seveda pa to ne pomeni, da si zato avtomatično neolikan ali neprofesionalen. A bo zdaj šlo?

Zgodovina sprememb…

Zimonem ::

Starejši, nadrejeni predlaga tikanje.
Ne gre da si kaj več ali manj. Gre za to da niso vsi vkup krave pasli. Povsem normalno. Jebat ga hierarhija olajša stvari.

Kaj imajo tukaj krave veze? A si s kom dejansko krave pasel?

Zgodovina sprememb…

Resno? A to je tvoj nivo, ko nimas razen uzaljenosti nic za povedat? Ali je to res tvoj domet razumevanja slovenskega jezika?

http://razvezanijezik.org/?page=krave+s...

Tidule je izjavil:

Kakorkoli pa obračaš zadevo, pa sama uporaba vikanja praviloma pomeni določeno stopnjo olike in profesionalnosti pa tudi distance.

Ja, vikanje je še posebej predstavljalo določeno stopnjo olike, ko sem kot mulc bratu ali sestri, ki sta skakala pred TV-jem že trikrat normalno rekel, če se lahko umakne, četrtič pa zavpil: "Gospod/gospa, a lahko umaknete svojo debelo rit izpred TV-ja."

Je pa res, da je vikanje ponavadi pomagalo, to pa. Ali pa je blo bolj pomembno to, da sem popizdil?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

Tidule je izjavil:

Resno? A to je tvoj nivo, ko nimas razen uzaljenosti nic za povedat? Ali je to res tvoj domet razumevanja slovenskega jezika?

Danes je bolj "hej, nisva skupaj na slotechu trolala!"

Zimonem ::

Miki N je izjavil:

Tidule je izjavil:

Danes je bolj "hej, nisva skupaj na slotechu trolala!"

Gospod so lepo povedali.

Je pa stvar tudi lokacijsko odvisna. Na faksu so nas profesorji/asistenti praktično vedno korektno vikali. Če bufetu smo se pa mirno tikali.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Naj bo vam/nam ta dan,kot iz lepih sanj

Oddelek: Loža
241388 (966) Ladjar
»

Gospa Tadeja? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Šola
18525010 (19333) Truga
»

Prosim za pomoč pri prevodu v nemški in italijanski jezik.

82359 (2195) SkyEye90
»

Poenostavitev SI jezika (strani: 1 2 3 )

14728630 (24196) Okapi
»

Koliko ljudi vikate pri pogovorih preko interneta?

312923 (2313) Cokolesnik

Več podobnih tem