» »

Vikanje vs tikanje

Vikanje vs tikanje

Temo vidijo: vsi
««
6 / 6
»
»»

Miki N ::

Hvala, kolega, cenim vaše mnenje.

Kdo ve, mogoče se pa iz te teme še razvije na tem forumu en tak "Klub za gospode" - mesto omike in iskrivih debat. Vabljeni tudi transdženderji.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Miki N ()

Zimonem ::

Vseeno mislim, da je sam kraj Zagožen in dokaj Zaplankan. Lokalni ki se zbirajo tukaj se sprašujejo , ako so kaj manj vredni ker poleg trenirke nimajo pražnje obleke. Celo na trakor forumu jim je bolj jasno, da ne rabiš obleke za na sam forum. Za sestanke, poroke, pogrebe, določene restavracije,... Pač. Ampak občestvo se včasih ponaša včasih res minimalistično, ob enem bi pa sodili roko.

darkolord ::

Tidule je izjavil:

Resno? A to je tvoj nivo, ko nimas razen uzaljenosti nic za povedat? Ali je to res tvoj domet razumevanja slovenskega jezika?

http://razvezanijezik.org/?page=krave+s...
Kakšne užaljenosti?

Tudi ni treba biti smartass, ker vem kaj to pomeni, ampak je v tem kontekstu čisto arbitraren "razlog" za vikanje, ki ga lahko uporabiš, kadarkoli ti pač ustreza. Se pač after the fact odločiš, ali sta z nekom pasla krave ali ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: darkolord ()

Zimonem ::

Tukaj ciljas na slobtech ali nasplošno?

Tidule ::

darkolord je izjavil:

Tidule je izjavil:

Resno? A to je tvoj nivo, ko nimas razen uzaljenosti nic za povedat? Ali je to res tvoj domet razumevanja slovenskega jezika?

http://razvezanijezik.org/?page=krave+s...
Kakšne užaljenosti?

Tudi ni treba biti smartass, ker vem kaj to pomeni, ampak je v tem kontekstu čisto arbitraren "razlog" za vikanje, ki ga lahko uporabiš, kadarkoli ti pač ustreza. Se pač after the fact odločiš, ali sta z nekom pasla krave ali ne.

Očitno ne razmeš, kaj konkterno to pomeni, drugače ne bi bluzil o arbitrarnosti. Nič se ne odločaš after the fact ampak je zelo jasna usmeritev kdaj uporabit tikanje in kdaj vikanje, če nisi prepričan katera oblika je primernejša. Če srečaš nekoga s komer deliš zgodovino in imaš od prej vzpostalvjen odnost (pa četudi sta se srečala po daljšem času v povsem drugih okoliščinah) potem je tikanje primerno. Če te skupne zgodovine nimata potem bonton veleva, da uporabiš vikalno obliko.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tidule ()

Mato989 ::

BigWhale je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Glavno vprašanje je ali si kar vsak ZASLUŽI spoštovanje, mene so kot malega otroka vedno učili da si mora vsak spoštovanje PRISLUŽIT z dejanji... nekoga ki ga ne poznaš ne moreš spoštovat =)

Ja, vsak clovek (in konc koncev vsako zivo bitje) si zasluzi neko osnovno mero spostovanja. Prav vsak.

No jaz se ne strinjam, za mene pedofil ne zasluži niti osnovnega spoštovanja... tako kot tudi živali ne vikaš (ljubljenčkov) to ne pomeni da nisi spoštljiv do njih

Tidule je izjavil:

aha, ker obstaja samo črno bela delitev neolikano/olikan oziroma profesionale/neprofesionalen? zanimivo...

Ja, če privzeto tikaš vsakega, ki ga vidiš je to z vidika uporabe jezika praviloma nižja stopnja olike in profesionalnosti. Seveda pa to ne pomeni, da si zato avtomatično neolikan ali neprofesionalen. A bo zdaj šlo?

Vedno bolj kompliciraš... Torej če si lahko v obeh primerih OLIKAN in PROFESIONALEN potem spet ne vidim razloga zakaj bi se kdorkoli sekiral =)

Zakaj smo ukinili onikanje? Stare mame iz leta 1900 bi rekli da smo neolikani in nevzgojeni...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Tidule ::

Ker si očitno nepismen in razen lapanjo o lastni superiornosti nisi sposoben, je res škoda debate. Whataboutizmi o starih mamah iz leta 1900 so povsem brezpredmetni, če govorimo o jeziku, ki je danes v uporabi. Je pa tudi res, da tebi nobena jezikovna prvina ne more omogočit, da bi bil ali vljuden ali profesionalen, kaj šele spoštljiv, tako da res nima smisla da se matraš z vikajem. Pa še hitreje na okolico preneseš to sporočilo.

UNIVERZUM ::

Odvisno je od situacije in vzgoje.

1. Soseda iz otroštva, kamor sem hodil po mleko me je takrat tikala jaz pa njo vikal (razlika v letih). Ko se danes srečava en drugega vikava.

2. Šefa v službi vikam, najsi bo pred sodelavci ali v pisarni na štiri oči. Ko gremo po službi na pijačo, je preklop na tikanje, ker takrat pač nisi več moj šef.

3. Bivši šef je hotel, da se ga kliče po imenu, jaz sem vztrajal da je pač šef in se ne spodobi, dokler se nisem rabil "zagovarjat" pri direktorju podjetja. Sicer ni tožaril, mu je pa enkrat omenil, da se nelagodno počuti, ko ga naslavljam z šefom sploh ker so ga vsi ostali klicali po imenu. Sedaj sva prijatelja in ga iz zajebancije v javnosti kličem šef.

Na splošno sam osebno vse ljudi, ki jih ne poznam vikam. Od sedem letnih mulčkov, do 80 letnih penzionerjev. Pri meni se prične tikanje takrat, ko te lahko steram v tri krasne, ti pa mene pošlješ v PM. In ja četudi vas vikam, ko se pričnete ljubiti z vsem mojim sorodstvom, gre moja kultura na izlet.. jebat ga sem pač gobčna opica
Asrock Z77 pro4-m,i5 3570, corsair 8gb, sapphire 4870,CC500R
Odrasli so samo otroci, ki jih nihče ne potegne za ušesa,
ko naredijo veliko neumnost/by yjpe

GupeM ::

Zakaj bi šefa klical šef? Zato imamo imena, da se kličemo po njih.

UNIVERZUM ::

Ker ni edini s tem imenom. In ker, ko dovoliš, da si z zaposlenimi na na nivoju ko te kličejo po imenu, si prej ali slej začnejo domišljat, da si njihov "frend" in pričakujejo usluge. In ti uleti, "lej jutr rabm dopust k ma tamau nogometno tekmo".
Asrock Z77 pro4-m,i5 3570, corsair 8gb, sapphire 4870,CC500R
Odrasli so samo otroci, ki jih nihče ne potegne za ušesa,
ko naredijo veliko neumnost/by yjpe

GupeM ::

Ja, in? V čem je problem? Jaz se v svojem podjetju brez problema tako zmenim. Niti mi ni treba razlagat, zakaj rabim dopust. Samo povem, da ga bom imel. "Ej, Janez, jutr me nau," mu rečem, pa sva zmenjena. Če seveda prej ne vem, da bom dopust rabil jutri. Če vem prej, sporočim prej.

Pa ne vem, zakaj s šefom ne bi mogel biti frend. Sploh pa ne vem, zakaj bi od njega hotel kakšne usluge? Če sva frenda ali ne. Meni je jasno, da je moj nadrejeni. Ko mi da nekaj za delat, to naredim. Če rabim njegovo pomoč, mu povem. Normalen človeški odnos, ne pa neko plazenje po kolenih, kot da je bog. Naj ti namignem: NI!

Miki N ::

UNIVERZUM je izjavil:

Pri meni se prične tikanje takrat, ko te lahko steram v tri krasne, ti pa mene pošlješ v PM.

Zato se pa na ST vsi tikamo! Vse štima. :))

BigWhale ::

Mato989 je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Glavno vprašanje je ali si kar vsak ZASLUŽI spoštovanje, mene so kot malega otroka vedno učili da si mora vsak spoštovanje PRISLUŽIT z dejanji... nekoga ki ga ne poznaš ne moreš spoštovat =)

Ja, vsak clovek (in konc koncev vsako zivo bitje) si zasluzi neko osnovno mero spostovanja. Prav vsak.

No jaz se ne strinjam, za mene pedofil ne zasluži niti osnovnega spoštovanja... tako kot tudi živali ne vikaš (ljubljenčkov) to ne pomeni da nisi spoštljiv do njih

Reductio ad absurdum je to kar se gres zdaj. In hkrati nimas prav, tudi pedofil si zasluzi neko mero spostovanja, ce ze recimo hodi po mestu z napisom, da je pedofil.

IL_DIAVOLO ::

Jaz klicem nadrejenega gospod sef in ga tudi vikam. Iz spoštovanja, da ga lahko posljem v 3 PM, da mi ne more ocitat nespoštovanja.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
««
6 / 6
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Naj bo vam/nam ta dan,kot iz lepih sanj

Oddelek: Loža
241388 (966) Ladjar
»

Gospa Tadeja? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Šola
18525010 (19333) Truga
»

Prosim za pomoč pri prevodu v nemški in italijanski jezik.

82359 (2195) SkyEye90
»

Poenostavitev SI jezika (strani: 1 2 3 )

14728628 (24194) Okapi
»

Koliko ljudi vikate pri pogovorih preko interneta?

312923 (2313) Cokolesnik

Več podobnih tem