Forum » Šola » FMF smer fizika, prosim za nasvete
FMF smer fizika, prosim za nasvete
Wolfina ::
Zdravo, vpisala sem se na FMF-fiziko. Tiste, ki še študirate ali ste že doštudirali, prosim za nasvet na kaj naj se dobro pripravim in katere knjige priporočate?
Hvala za odgovore vnaprej! Lp
Hvala za odgovore vnaprej! Lp
Ghenghiz ::
Glede splošnih priprav za začetek težko svetujem kaj več kot ponovit integrale, odvode in trigonometrijo.
Glede literature pa so bile publikacije DMFA založbe vedno dobra izbira. Za praktično vsak predmet imajo svoj učbenik in zbirko nalog (slednje so bile vedno dobra izbira). Učbenike se splača prebrat tudi tuje (bodo pri posameznem predmetu dali priporočila), saj včasih kakšna snov razložena še na en drugačen način naredi snov bolj jasno.
Glede literature pa so bile publikacije DMFA založbe vedno dobra izbira. Za praktično vsak predmet imajo svoj učbenik in zbirko nalog (slednje so bile vedno dobra izbira). Učbenike se splača prebrat tudi tuje (bodo pri posameznem predmetu dali priporočila), saj včasih kakšna snov razložena še na en drugačen način naredi snov bolj jasno.
styrian ::
Jaz bi si na njenem mestu pogledal kakšna predavanja na spletu. Kolikor vem obstaja kup domačih, lahko pa tudi tuja. Recimo Matematika I., Linearna algebra...
Jarno ::
Res je, da je matematika pri študiju fizike pomembna, vendar ni slabo ponoviti tudi gimnazijske snovi iz fizike. Predvsem s področja gibanja, elektrike, plinov, kapljevin, tudi statike, sil, toplote, energije....
Na faksu znajo nekatere stvari biti na novo definirane, ker se predvideva poznavanje odvodov, integralov, kotnih funkcij, kasneje pa še diferencialnih enačb.
Kakorkoli, več kot za prva dva semestra se skoraj ni smiselno pripravljati.
Na faksu znajo nekatere stvari biti na novo definirane, ker se predvideva poznavanje odvodov, integralov, kotnih funkcij, kasneje pa še diferencialnih enačb.
Kakorkoli, več kot za prva dva semestra se skoraj ni smiselno pripravljati.
#65W!
styrian ::
Poglej si vire pri opisih predmetov na spletu. Jaz sem recimo v 1 minuti našel tole stran:
https://www.fmf.uni-lj.si/~seliger/peda...
https://www.fmf.uni-lj.si/~seliger/peda...
RedDrake ::
Najboljši nasvet je prvi prispevek.
Uživaj v svojih najdaljših počitnicah.
Do pokoja 99,99% ne boš imela daljšega obdobja prostega časa (če dobiš službo seveda).
Če nisi ravno na nivoju genija, znajo biti naslednje najkrajše.
Drugače pa če imaš končano katerokoli ne-čunga-lunga gimnazijo, s tem da si imela fiziko in matematiko 4 ali 5, potem si good to go.
Če si slučajno kakšna tehnična gimnazija, potem pa se pripravi na veliko učenja matematike na začetku, da boš lahko dohajala snov matematike in fizike.
Uživaj v svojih najdaljših počitnicah.
Do pokoja 99,99% ne boš imela daljšega obdobja prostega časa (če dobiš službo seveda).
Če nisi ravno na nivoju genija, znajo biti naslednje najkrajše.
Drugače pa če imaš končano katerokoli ne-čunga-lunga gimnazijo, s tem da si imela fiziko in matematiko 4 ali 5, potem si good to go.
Če si slučajno kakšna tehnična gimnazija, potem pa se pripravi na veliko učenja matematike na začetku, da boš lahko dohajala snov matematike in fizike.
Wolfina ::
Hvala za nasvete! Ste me kar potolažili xD Bom uživala počitnice ampak morjo pa tudi možgančki delat, če ne mi je dolgčas.
Tako na splošno me je malo strah, ker jih veliko pade v prvem letniku in res nebi bila rada med njimi xD Zato bi se rada malo prej že pripravila, da me nebo kap ko pridem na faks. Drugače sem imela tudi fiziko na maturi in odvodi, integrali mi ne predstavljajo težave.
Opise predmetov sem si že prej pogledala, tudi zapiske od študentov sem našla. Edino videov naših predavanj pa nisem nikjer zasledila, tako da Styrian, če imaš kakšen link bi bila hvaležna. Kar se tiče tujih pa gledam od MITja.
Kako je pa s programiranjem? Oziroma kateri jezik se učiš? Ene dve leti nazaj sem se sama učila nekaj CSS, JavaScripta in Phytona, uspelo mi je celo spacat eno aplikacijo ampak sem že skoraj vse pozabila.
Tako na splošno me je malo strah, ker jih veliko pade v prvem letniku in res nebi bila rada med njimi xD Zato bi se rada malo prej že pripravila, da me nebo kap ko pridem na faks. Drugače sem imela tudi fiziko na maturi in odvodi, integrali mi ne predstavljajo težave.
Opise predmetov sem si že prej pogledala, tudi zapiske od študentov sem našla. Edino videov naših predavanj pa nisem nikjer zasledila, tako da Styrian, če imaš kakšen link bi bila hvaležna. Kar se tiče tujih pa gledam od MITja.
Kako je pa s programiranjem? Oziroma kateri jezik se učiš? Ene dve leti nazaj sem se sama učila nekaj CSS, JavaScripta in Phytona, uspelo mi je celo spacat eno aplikacijo ampak sem že skoraj vse pozabila.
joze67 ::
Če padejo v prvem letniku je v redu. V mojih časih (res drugi časi) je bila to velika prednost študila matematike - tipično jih več kot pol ni prišlo v drugi letnik, a tisti, ki so, so povečini naredili (ali odstopili iz specifičnih osebnih razlogov; eden, na primer, je slišal božji klic -- pa če ta se je kasneje vrnil in dokončal). Za fiziko je takrat veljalo, "da skoraj vsi naredijo prvi letnik" in se potem srečajo z MaFijo, ki naredi masaker. Nematematik je tako izgubil eno leto, nefizik pa dve.
Oba študija - no zate predvsem fizika - sta povsem obvladljiva. Tisti, ki so ostali zadaj, so bili večinoma žrtve lastnih predsodkov in strahov in na koncu so dejali, to res ni zame. Ampak prišli so sami odlični in pravdobri gimnazijci (no ja, ni bilo gimnazij, ampak...) in prav vsak je bil v stanju narediti. Zahteva pa pri nekaterih več truda in to te ne sme zmotiti, ne če si med njimi ne če nisi. Ljudje smo različni.
Za fiziko ne vem, srednješolska matematika pri študiju matematike ni igrala resne vloge. Imel sem zelo dobro znanje te srednješolske matematike in mi zato vaje pri Analizi in Algebri v 1. letniku niso delale nobenih težav - to pa je tudi vse. Bi nadomestil z več dela, kar me je tako ali tako čakalo kasneje.
Tako da res, uživaj počitnice in se ne boj izzivov. Možgani se v dveh mesecih ne bodo ustavili.
Oba študija - no zate predvsem fizika - sta povsem obvladljiva. Tisti, ki so ostali zadaj, so bili večinoma žrtve lastnih predsodkov in strahov in na koncu so dejali, to res ni zame. Ampak prišli so sami odlični in pravdobri gimnazijci (no ja, ni bilo gimnazij, ampak...) in prav vsak je bil v stanju narediti. Zahteva pa pri nekaterih več truda in to te ne sme zmotiti, ne če si med njimi ne če nisi. Ljudje smo različni.
Za fiziko ne vem, srednješolska matematika pri študiju matematike ni igrala resne vloge. Imel sem zelo dobro znanje te srednješolske matematike in mi zato vaje pri Analizi in Algebri v 1. letniku niso delale nobenih težav - to pa je tudi vse. Bi nadomestil z več dela, kar me je tako ali tako čakalo kasneje.
Tako da res, uživaj počitnice in se ne boj izzivov. Možgani se v dveh mesecih ne bodo ustavili.
FACEK ::
Sam sem tudi na FMF in priporočam, da si že takoj od prvega dneva postaviš resno rutino za učenje ampak ne naredi enake napake kot sem jaz, da se samo učiš in pregoriš že do novembra. Nujno je, da si najdeš oziroma, če že imaš neko dejavnost, ki te bo sprostila(ali dala nek smisel), ker samo s hardcore učenjem se na FMF sigurno pregori in tako ne pride daleč. Ne me narobe razumet, vseeno se veliko uči, vendar ne pozabi na to kar sem zgoraj napisal.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | fizika na fakultetahOddelek: Šola | 2772 (1983) | kow |
» | FRI (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Šola | 48340 (35860) | awy |
» | FMF-razlika med čisto in praktično mat. (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 16390 (13358) | žana |
» | kam naprej za prfoksa matematke na srednji šoliOddelek: Šola | 4937 (4350) | BluPhenix |