» »

Vpisal sem se na FMF, smer Matematika. Prosim za nekaj nasvetov.

Vpisal sem se na FMF, smer Matematika. Prosim za nekaj nasvetov.

Ave Maria ::

To vprašanje je namenjeno predvsem tistim, ki študirajo matematiko na FMF, ali pa so jo že doštudirali.

V srednji šoli smo preleteli vse osnove matematike. Vendar pa me skrbi, ker pogosto nisem imel časa poglobiti se vanje in dojeti dokazov za večino izrekov, ki smo jih uporabljali. Iz katere knjige bi se lahko čez te poletne počitnice naučil vseh osnov, z razumevanjem? Morda se bo slišalo komično, ampak tista zelena knjigica Matematika, ki je namenjena pripravi na maturitetni ustni izpit iz matematike, mi je zelo pomagala. Škoda le, da so notri le odgovori na vprašanja, ne pa tudi vsa snov.

Če se vam zdi, da obstaja še kakšna nepogrešljiva knjiga, ki mi bo olajšala študij na FMF, mi jo prosim predlagajte. Če imate kakšen "seznam" splošnih nasvetov, vas tudi prosim, da kar na dan z njimi. :)

Hvala vam za odgovore že vnaprej in naj nas Gospod Jezus vedno blagoslavlja in varuje! Amen.

nergac ::

Sam sem sicer študiral na FMF dobrih četrt stoletja nazaj, doštudiral višjo, prilezel do absolventa.

Dal bi ti tak nasvet: napolni si baterije, posveti se sebi, pojdi morda na kako pohodno pot po Sloveniji.

Ko pa se začne študij, ne zabušavaj in študiraj, ne pozabi na nujni aktivni počitek v naravi in regeneracijo.
Po enem letu ali že prej boš videl, kje si.
Ne prehitro obupati, pa tudi preveč vztrajati ni v redu.

Najboljši nasvet mi je dal profesor Vrabec na FMF: "Matematiko moraš imeti rad."

Kako prav je imel.

A110 ::

Matematika na fmf ni (pre)težka. Moraš pa imeti v glavi dovolj da lahko vse koncepte razumeš oz če lahko še večino predelaš sam si na konju ker ti bo ostajalo veliiiko prostega časa (predavanja in vaje niso obvezne). Če pa ti ne gre tako lahko v glavo pa ima marsikdo kljub veliko vloženega časa probleme. Dobra stran tega je, da tudi če ne narediš in se prepišeš drugam se ti bo vse ostalo (naravoslovni študiji) zdelo smešno lahko. Sploh nivo znanja ki se zahteva na fmf je kar visok (pisni, teoreticni pisni, ustni). Predznanja ne rabiš ker gre vse snov od čistega začetka in tam predelaš vse. ok, znana ti morajo biti pravila ki jih delaš v srednji šoli ampak to verjamem da ti je če se vpisuješ na fmf. Uživaj poletje in se ne obremenjuj vnaprej z študijem. ob študiju pa ne pozabiti na zabavo ker študentska leta so najlepša

showsover ::

Nazadnje, kar se spomnim iz teh let je bil tisti Bronštajn priročnik iz časa pred (ponzi) piramidami.
Izgleda, da je mozno tudi downloadati, za prvi teden morda bo :-)

Facebook dev ::

Kot je povedal A110. Ni za vsakega študij matematike, veliko jih poskuša, vloži veliko časa in ne uspe, spet drugi pa, ki jim takšno razmišljanje leži lahko faks delajo povsem normalno.

Da bi se učil za kakšno predznanje, ni nobene potrebe. Na faksu boste začeli od zaćetka in obdelali vse kar rabiš vedet. Vaje in predavanja so neobvezna, so pa seveda zelo zelo priporočljiva, da jih obiskuješ. Do oktobra se ne sekiraj, takrat pa začni delat takoj in sproti. Če česa ne razumeš vprašaj sošolce ali tutorje na faksu. Če si boš dovolil, da boš prvih par mesecev zaspal in delal nič, bo potem lahko zelo težko priti čez letnik, ker snov gre kar hitro naprej in če zaostaneš, so lahko potem problemi naprej.

Srečno :)
If you can't handle me at my worst,
you don't deserve me at my best.

Gagatronix ::

Mafija ni za vsakogar. Predvsem ne misli, da bos prisel cez tako kot bi recimo na FDV-ju.

Gagatronix je izjavil:

Mafija ni za vsakogar. Predvsem ne misli, da bos prisel cez tako kot bi recimo na FDV-ju.

se strinjam, ampak obenem pa če ti stvar leži in hitro pokapiraš stvari se da priti lažje (hitreje) kot pa nekje ko se moraš na pamet učiti recimo par 100 strani na izpit. je pa res da 100 strani se lahko na pamet nauči vsak medtem ko matematičnih recimo nekaj krat manj pa ne ravno vsak

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: A110 ()

Predvsem pri Kodretu ne bos prisel cez modelsko analizo samo s tem da bos "malo pogledal" snov. :))

joze67 ::

Mafija menda ni v igri: FMF, smer matematika.

Kolega, MaFija, Matematika Fizika. :)

Tako kot gre tista pesmica

Alojz Kodre, mojster za vse, mojster od MaFije.

Kolega, al pa matematična fizika, predmet na fiziki. Ampak vseeno, če imaš vsaj malo poslihtane stvari v glavi je 1 teden učenja za vsak predmet več kot dovolj.

nirm ::

problem fmfja je malo to, da so asistenti in profesorji zelo zelo pametni ljudje in dosti se jih ne zna spustiti na pedagoški nivo povprečnega študenta. zgodi se, da so razlage dosti težke (oziroma so ogromne deviacije v sami težavnosti tekom predavanj), neintuitivne, dokaj suhoparne in z veliko nepotrebne solate. pogosto ne preostane drugega, kot da snov poskušaš dojeti in ozavestiti sam doma.
kar nekaterim študentom sploh ni problem, nekaterim pa je grozno težko. zelo pomagajo angleške knjige in internet, se pa človek včasih angleščine na prvo žogo lahko ustraši.
faks se da zdelati, ko uloviš nek svoj ritem in sistem dela (in v to je treba že prvi teden zagristi, sčasoma boš ugotovil, koliko "fore" si lahko pustiš). predsvem pa se ne ustrašiti znanja profesorjev, asistentov in nekaterih nadarjenih kolegov iz letnika.
na faksu prevladuje pozitiven odnos do znanja in dela, asistenti in profesorji so v splošnem zelo prijazni in radi pomagajo. je pa malo rak rana celotne fmf skupnosti kolegialna aroganca v smislu, da če ne zakapiraš si glup in to ni za tebe.

OP bo študiral matematiko in ne fizike na FMF.
Na matematiki ni predmeta Matematična fizika, in kolikor je meni znano, Kodre ni poučeval na matematiki ampak na fiziki.
Ko sem sam študiral matematiko na FMF, je bila taka splošna zgoščena fizika (reda radi) v 1. letniku, potem je imela pedagoška smer v 3. letniku astronomijo in v 4. bolj resno klasično fiziko, teoretiki in uporabni matematiki pa so imeli nek zahteven fizikalni predmet v 3. letniku.
Predvsem teoretiki so nazadnje naredili fizikalne predmete.

Ko govorite o Kodretu in Mafiji, mislite predvsem na študij fizike na FMF in ne matematike ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: nergac ()

nirm je izjavil:

problem fmfja je malo to, da so asistenti in profesorji zelo zelo pametni ljudje in dosti se jih ne zna spustiti na pedagoški nivo povprečnega študenta. zgodi se, da so razlage dosti težke (oziroma so ogromne deviacije v sami težavnosti tekom predavanj), neintuitivne, dokaj suhoparne in z veliko nepotrebne solate. pogosto ne preostane drugega, kot da snov poskušaš dojeti in ozavestiti sam doma.
kar nekaterim študentom sploh ni problem, nekaterim pa je grozno težko. zelo pomagajo angleške knjige in internet, se pa človek včasih angleščine na prvo žogo lahko ustraši.
faks se da zdelati, ko uloviš nek svoj ritem in sistem dela (in v to je treba že prvi teden zagristi, sčasoma boš ugotovil, koliko "fore" si lahko pustiš). predsvem pa se ne ustrašiti znanja profesorjev, asistentov in nekaterih nadarjenih kolegov iz letnika.
na faksu prevladuje pozitiven odnos do znanja in dela, asistenti in profesorji so v splošnem zelo prijazni in radi pomagajo. je pa malo rak rana celotne fmf skupnosti kolegialna aroganca v smislu, da če ne zakapiraš si glup in to ni za tebe.

V moji generaciji sta izstopala dva. V drugi letnik nas je šlo kakih 40, 50.
Za prvima dvema so bili po znanju kaki trije, pa ni noben končal ali so se jim stvari zamerile, so se zaposlili in podobno. Za temi so bili neki dokaj solidni, ki pa niso bili po znanju med top 5, pa so daleč prigurali.

Tako da ni vse v znanju. Ne podcenjevati "erosa" - če se ti stvar med študijem zameri potem so težave. Lahko pa nisi najboljši, si soliden, ljubezen do matematike ne mine in stvar gre lepo naprej.

nas je slo v 2. letnik 20, redno so diplomirali v 3 letih 4je (je pa res da je bila to generacija ki je na "zadela" razpored profesorjev po predmetih za morda najtezjega moznega) :)) meni noben predmet ni predstavljal problema, sploh tisti najtezji kjer je bila motivacija ne. problem je bil ker mi je (in mi še) zabava in študentsko življenje pomenilo preveč in zato nisem hodil ne na predavanja ne na vaje. pa da sem tiste lahke predmete res jemal prevec lahko, na marsikateri izpit sel brez ure ucenja ali samo z dovoljeni formulami (recimo obe fiziki, kaksna diskretna matematika,...) in tu sem potem kdaj kak izpit ali pa ustni izpit vrgel in zato izpustil kaksno leto. 2 in 3 letnik skupaj nisem bil niti 20h na faksu (obvezen seminar izvštet). ampak ravno to mi je dalo po eni strani še več znanja da lahko sam predelam katerikoli predmet v recimo enem tednu. in tudi nove stvari (izven študijske) se zato učim zelo hitro kar pride zelo prav na trgu dela ker z samo matematiko si nimaš kaj dosti za začeti. Če bi bil program še po starem verjetno nebi nikoli diplomiral ravno zaradi teh balast predmetov ki jih pač moraš opraviti, sploh ko sem vmes začel delati.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: A110 ()

al_z ::

Naše generacije je prišlo v drugi letnik polovica (60 od 120), diplomiralo pa nas je okoli 40. Smo pa imeli lažjega profesorja za analizo ( Forstnerič), kot generacija za nami (Vrabec).

Snov pri analizi je dokaj podobna gimnazijski matematiki 4.letnika (zaporedja, odvodi, integrali, vrste), linearna algebra pa se ukvarja predvsem z vektorji in matrikami. Včasih smo že v gimnaziji delali skalarni in vektorski produkt ter vektorsko geometrijo v 3d, zdaj pa večine tega ni več v učnih programih. Vektorji in integrali se pojavljajo tudi pri fiziki, zato je fajn poznati osnove.

Sam sem imel Vrabca Analizo 1 in 2 ter topologijo.
Dosti zahteval in ogromno dal.
Od asistentov pa Juvan.

Ko gledam za nazaj, ocene niti niso toliko pomembne.
Vsekakor vidim, da sem bil bolj nadarjen za analizo kot algebro.

Dober matematik pa mora biti glede tega usklajen in obvladati ter povezovati oboje.

Sicer sploh ne bi smel študirati, ampak bi se moral posvetiti morebitni šahovski karieri, seveda tudi z verjetnim bridkim koncem.

zasekamroz ::

Prva 3 leta je težko, pol pa prideš v drugi letnik

Meni je bil največji izziv Strle pri analizi 2 na teoretičnem. Sem pa tudi jaz bil vedno bolj za analize kot algebro. Vse analize so mi bile v užitek, veselje. Algebra sicer ni bila težka in je nudila več matematične lepote v smislu "lepote" večine dokazov ampak mi ni nikoli bila tako domača kot analiza. Malo so se mi analize zamerile predvsem ker kolikor so mi všeč so v praksi dejansko manj uporabne. Sploh z mojim najljubšimi predmetom kompleksno analizo na drugi stopnji so v praksi nimaš kaj dosti začeti. Je bilo pa užitek poslušati forstnerica v svojem "naravnem okolju" ko prav vidiš kako rad bi povedal še kaj a preprosto ni casa

joze67 ::

Gagatronix je izjavil:

Kolega, MaFija, Matematika Fizika. :)

Tako kot gre tista pesmica

Alojz Kodre, mojster za vse, mojster od MaFije.

Kolega, mafija v tej pesmi je matematična fizika, predmet na smeri fizika.
Pa če boš prisluhnil, boš ugotovil, da poje "Alojz Podre, ..." ker je ta veliki Alojz posredoval.

PS. Sedaj berem naprej in vidim, da so večinoma že drugi razložili. No ja, saj moderatorji radi brišejo moje prispevke...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: joze67 ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FMF - Pedagoška (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8814750 (9988) lebdim
»

FMF-razlika med čisto in praktično mat. (strani: 1 2 )

7216374 (13342) žana
»

univerza za fiziko (strani: 1 2 )

7610451 (6319) Bor H
»

iščem sošolce...1. letnik fizika 2003/04 (strani: 1 2 )

556700 (5618) Grey

Več podobnih tem