» »

DFS - davek na finančne transakcije

DFS - davek na finančne transakcije

tiiipmisle ::

Pozdravljeni,

od punce oče je zavarovalniški agent in že od leta 2013 (ko je bil DFS uzakonjen) plačuje DFS na podlagi pridobljene provizije za vsako sklenjeno zavarovalniško polico.

V primeru, da stranka v obdobju 12 mesecev od sklenitve police le to stornira oziroma preneha plačevati, mora oče seveda vse provizijo zavarovalnici tudi vrniti.

Zanima me, kaj se torej zgodi z že plačani DFS-jem? Po moji logiki bi se moral sorazmerni delež davka na finančne transakcije vrniti, glede na to, da je bila vrnjena tudi provizija.

Me lahko usmerite na področje zakona, kjer je to opisano oziroma svetujete ali je do povračila sorazmernega deleža davka tudi upravičen?

Najlepša hvala za pojasnila.

joze67 ::

ZAKON O DAVKU OD PROMETA ZAVAROVALNIH POSLOV (ZDPZP)

(neuradno prečiščeno besedilo št. 3)
5. člen

Obveznost obračuna davka od zavarovalnih poslov nastane za davčnega zavezanca takrat, ko je opravljen zavarovalni posel.

Šteje se, da je zavarovalni posel opravljen, ko je izdan račun za plačilo zavarovalne premije, pri osebnih zavarovanjih pa, ko je zavarovalna premija plačana.

Kako mora oče tvoje punce (seveda) vračati provizijo zavarovalnici je stvar poslovnega razmerja med zavarovalnico in očetom tvoje punce. Posel je bil sklenjen in obveznost davka je nastala. Če se posel razveže, je to poslovni dogodek. Taisto bi potem lahko oče tvoje punce zahteval davek nazaj, če pride do zavarovanega dogodka in se s tem zavarovanje prekine (npr življensko zavarovanje). Oba primera prekinitve pogodbe sta predvidena v zavarovalni pogodbi in splošnih pogojih (ki so del te pogodbe).

stratosD ::

v praksi se ta davek ne vrača - tudi ko se prekine zavarovalna pogodba predčasno.
Npr. -> agent ima plačano po pogodbi mesečno provizijo za 10 polic v skupnem znesku 1.000 eur btto - -> plača 85 eur DFS davka
-> naslednji mesec se mu 2 pogodbi prekineta (stranka proda/odjavi vozilo) zavarovalnica mu obračuna + provizijo 1.000eur in - provizijo 200eur odšteje -> nakažejo mu 800 eur btto in od tega plača 68 eur DFS davka.

DFS davek plačuje vedno od provizije ki jo dobi plačane od zavarovalnice.Po domače razloženo - upam da sem bil jasen :)

SeMiNeSanja ::

stratosD je izjavil:

v praksi se ta davek ne vrača - tudi ko se prekine zavarovalna pogodba predčasno.
Npr. -> agent ima plačano po pogodbi mesečno provizijo za 10 polic v skupnem znesku 1.000 eur btto - -> plača 85 eur DFS davka
-> naslednji mesec se mu 2 pogodbi prekineta (stranka proda/odjavi vozilo) zavarovalnica mu obračuna + provizijo 1.000eur in - provizijo 200eur odšteje -> nakažejo mu 800 eur btto in od tega plača 68 eur DFS davka.

DFS davek plačuje vedno od provizije ki jo dobi plačane od zavarovalnice.Po domače razloženo - upam da sem bil jasen :)

"v praksi"........

Ali to pomeni, da je zgolj skrajno nepraktično (veliko papirologije, visoka nevarnost napak,preveč dela za premalo koristi,....) da si poračunaš/povrneš tisti davek?

Ali to pomeni, da zakon te možnosti sploh ni predvidel? Da se ob še tako dobrem računovodstvu lahko obrišeš pod nosom?

Načeloma se mi zdi, da bi morala možnost refundacije obstajati, vendar je takih primerov, kjer se bi to lahko uveljavljalo razmeroma malo, zneski povračil ravno tako razmeroma nizki, da se na koncu nikomur ne ljubi zajebavati za tisti drobiž. Lahko pa se motim....
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

Ales ::

Saj si ga je poračunal naslednji mesec.

V praksi bo ob poračun kvečjemu za zadnji mesec poslovanja, ko v prihodnosti ne bo več izplačil.

Mare2 ::

Davek se plača mesečno od prilivov na TRR od zavarovalnic. Saj zavarovalnica zniža provizijo, če je nekdo storniral polico. Npr. provizija bi bila 1000 EUR, vračilo provizije od stornirane police 100 EUR. Zavarovalnica nakaže na TRR agenta samo 900 EUR. Davek je 76,50 EUR.

------------

Če ne znate se obrnite na računovodjo. )
http://bit.ly/Navodilo123 Podpora za N26 Mastercard za Slovenijo

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zavarovanje z varčevanjem? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7514946 (8337) energetik
»

Varčevanje 100€/mesec (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9134282 (24442) Gjurisic
»

Življensko zavarovanje ali kako te nategnit (strani: 1 2 )

5631312 (28655) Struklio
»

Avtomobilsko zavarovanje- par idej in vprašanj (kje je najceneje, ga je možno opravit (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
13521527 (16956) ivanuscha
»

življensko zavarovanje... (strani: 1 2 )

5327315 (24483) rh^

Več podobnih tem