Forum » Loža » Zavarovanje z varčevanjem?
Zavarovanje z varčevanjem?
TheBlueOne ::
Meni sicer to ureja financnica, tako da sam nisem kaj dosti preracunaval, ampak se menda izkaze, da je boljse produkta lociti, se zavarovati posebej in posebej varcevati/investirati.
MIHAc27 ::
Jst v tej temi ciljam na triglav fleks. Kolikor sem preučeval katalog imaš vpogled v svoja sredstva 24/7, tko da tu si zgrešil Furbo. Itak, če kdaj ne bom mogu plačat, dam polico v mirovanje. Vem pa, da sem sposoben si privoščit to. Butasto se mi pa zdi dajat 21€ na mesec za nezgodno zavarovanje.
Ljudje imamo pač različne potrebe. Jaz imam nezgodno zavarovanje, da lažje spim ponoči. Če umrem dobi žena dovolj denarja, da ji par let ni treba mislit, kje bo končala z otroci.
Če imaš denar odveč, ga pač vloži. Tudi jaz sem ga. Nisem pa zadovoljen preveč z takim načinom varčevanja. Če hočeš poskusit srečo z zaslužkom raje pojdi v delnice ali kak sklad, če hočeš obdržati glavnico pa obveznice ali vezava denarja na banki. Pa samo zavarovanje je tudi en drek vredno. V mojem, v primeru smrti dobim ven v bistvu samo zagarantiran vložek. Torej vložil sem ene 4000, če umrem dobim pa ven kolikor bi vložil, do poteka zavarovalne dobe.
Super, če bi umrl prvo leto tega zavarovanja, zadnje leto pa v bistvu ne dobiš nič, ker sem toliko že sam vplačal.
@solatko O agentih imam pač slabo mnenje, ker mi je vedno prišel drugi pregledat police in VEDNO je imel kao boljšo ponudbo. Običajno pa je bilo potrebno plačat kak evro več, za mogoče malenkost večje izplačilo ali kak drug bombonček.
BDW. Zavarovalnice prodajajo te pakete zavarovanje+varčevanje ker baje drugače ne morejo prodajat samo varčevanja in skladov.
solatko ::
MIHAc27 - Agenti niso nič krivi, če imajo željo preživet s plačo, ki jo na ta način zaslužijo. Ti pa lahko povem, da je to težko prislužen denar, saj prodajaš meglo, za katero se slovenci težko odločajo, razen kolegi, ki jih pa na ta način, po navadi izgubiš.
Največji problem so zakonodaje, ki zavarovalnicam določajo koliko %-ov portfelja lahko vlagajo v rizične naložbe, tam se namreč dela dobiček. V vrednostih državnih papirjev in naložbah v ptorokolarne objekte, se vrednost namreč samo ohranja ali rahlo izgublja. Avstrijske zavarovalnice lahko 20%-ov kapitala vlagajo po želji (največkrat z extra profiti), naše pa morajo ves portfelj vlagati v državne vrednostne papirje, ki pa nimajo donosa, tudi tuje zavarovalne hiše, ki delujejo pri nas, saj za njih velja naša zakonodaja, zato je kakršno koli nalaganje v naše varčevalne sheme, strel v koleno, saj so zavarovanci na koncu razočarani nad rezultati.
Največji problem so zakonodaje, ki zavarovalnicam določajo koliko %-ov portfelja lahko vlagajo v rizične naložbe, tam se namreč dela dobiček. V vrednostih državnih papirjev in naložbah v ptorokolarne objekte, se vrednost namreč samo ohranja ali rahlo izgublja. Avstrijske zavarovalnice lahko 20%-ov kapitala vlagajo po želji (največkrat z extra profiti), naše pa morajo ves portfelj vlagati v državne vrednostne papirje, ki pa nimajo donosa, tudi tuje zavarovalne hiše, ki delujejo pri nas, saj za njih velja naša zakonodaja, zato je kakršno koli nalaganje v naše varčevalne sheme, strel v koleno, saj so zavarovanci na koncu razočarani nad rezultati.
Delo krepa človeka
Lonsarg ::
Ljudje so res precej sami krivi za te "kombinacijske" pakete, ki so nastali zgolj zato, ker tako veliko slovencev ne poskrbi za zavarovanje, kljub temu da ima ženo/otroke, ki bodo finančno nastradali, če se jim kaj zgodi (oziroma oni sami, če bodo invalidi). Tako so nastali kombinacijski paketi za ljudi, ki ne cenijo vrednosti zavarovanja hkrati pa padejo na smart talk agentov, če jim ta ponudi dovolj kompleksen product, da ga ne zastopjo čist (ironija).
Skratka ne gre za to da so kombinacijski slabši nujno slabši, gre za to da so manj jasni in manj pregledni. Ter če hočeš odstopiti od tega zavarovanja boš hkrati še izgubil denar na varčevalnem delu zaradi predčasnega izstopa.
Skratka ne gre za to da so kombinacijski slabši nujno slabši, gre za to da so manj jasni in manj pregledni. Ter če hočeš odstopiti od tega zavarovanja boš hkrati še izgubil denar na varčevalnem delu zaradi predčasnega izstopa.
Jaz komot priznam, da mi marsikaj ni bilo jasno. Pač agent te prepričuje kako je fajn, pa kolk % bo profita,...
Šele kasneje mi je ratalo jasno, da sem se zafrknil in vrgel nekaj denarja stran. Na srečo mogoče še pravi čas.
Zato pa svarim Twixz, sam če mi noče verjet pač mi noče. Jaz ne bom nič zgubil.
Jaz vem, da tak agent ne bi mogel biti, da prodajam nekaj v kar ne verjamem. Pa saj mogoče celo verjamejo, da je izdelek dober?
Drugače pa sem bil 1x en dan v call centru (servisiral par PC-jev). Po parih urah poslušanja, me je že zelo bolela glava. Skoz eno in isto, vsakih par minutk. Sem delal za trakom, pa tole gotovo ne bi bilo zame... niti za dober denar ne.
Šele kasneje mi je ratalo jasno, da sem se zafrknil in vrgel nekaj denarja stran. Na srečo mogoče še pravi čas.
Zato pa svarim Twixz, sam če mi noče verjet pač mi noče. Jaz ne bom nič zgubil.
Jaz vem, da tak agent ne bi mogel biti, da prodajam nekaj v kar ne verjamem. Pa saj mogoče celo verjamejo, da je izdelek dober?
Drugače pa sem bil 1x en dan v call centru (servisiral par PC-jev). Po parih urah poslušanja, me je že zelo bolela glava. Skoz eno in isto, vsakih par minutk. Sem delal za trakom, pa tole gotovo ne bi bilo zame... niti za dober denar ne.
Mare2 ::
Pri zavarovanju se praviloma izhaja iz potreb posameznika in ne da se kar en produkt ponudi in sklene kot svetega. Sploh, ker se sklepajo za dlje časa.
Npr. pri nezgodnem zavarovanju, če vzamemo samo eno kritje trajna nezgodna invalidnost. Ostaneš brez noge: rehabilitacija, urediti dostop do stanovanja, preurediti avto za vožnjo, nižja plača...
Vprašaš se tudi, ali potrebujem nezgodno zavarovanje "za dnevno odškodnino" glede na to, da so premije kar visoke in kaj ti sploh pomeni, da dobivaš npr. 10 EUR nadomestila za vsak dan npr. tri mesece.
Pri zavarovanju za primer smrti je razlika za naravno ali nezgodno smrt. Zavarovanje je smiselno le dokler so otroci in žena (mož) nepreskrbljeni, kasneje je to sicer "nagrada" upravičencu, vendar je vprašanje, če je vredno stroška - premije.
O varčevanju ne bom sedaj. Bi bil predolg. :)
Vsakršno zavarovanje se torej ne sklepa tako, da npr. na internetu vidiš neko ponudbo in jo po možnosti še celo kar po internetu skleneš. Priporočam, da si najdeš zastopnika z licenco. Nekateri znamo izračunati "priporočljive zavarovalne vsote" posameznih kritij, ki pa se nanašajo izključno na posameznika upoštevajoč starost, družinsko stanje, otroci, delovno mesto, višino plače itd. :)
Npr. pri nezgodnem zavarovanju, če vzamemo samo eno kritje trajna nezgodna invalidnost. Ostaneš brez noge: rehabilitacija, urediti dostop do stanovanja, preurediti avto za vožnjo, nižja plača...
Vprašaš se tudi, ali potrebujem nezgodno zavarovanje "za dnevno odškodnino" glede na to, da so premije kar visoke in kaj ti sploh pomeni, da dobivaš npr. 10 EUR nadomestila za vsak dan npr. tri mesece.
Pri zavarovanju za primer smrti je razlika za naravno ali nezgodno smrt. Zavarovanje je smiselno le dokler so otroci in žena (mož) nepreskrbljeni, kasneje je to sicer "nagrada" upravičencu, vendar je vprašanje, če je vredno stroška - premije.
O varčevanju ne bom sedaj. Bi bil predolg. :)
Vsakršno zavarovanje se torej ne sklepa tako, da npr. na internetu vidiš neko ponudbo in jo po možnosti še celo kar po internetu skleneš. Priporočam, da si najdeš zastopnika z licenco. Nekateri znamo izračunati "priporočljive zavarovalne vsote" posameznih kritij, ki pa se nanašajo izključno na posameznika upoštevajoč starost, družinsko stanje, otroci, delovno mesto, višino plače itd. :)
Kdor si sam nezna predvidet pri sebi kakšne zavarovane vsote rabi bolje da tudi k nobenemu strokovnjaku ne gre.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
solatko ::
Lonsarg - Zavarovalne vsote, ki bi kolikor toliko pokrile posledice poškodbe, pri naših zavarovalnicah ne boš dobil, če prav so premije enake, kot v A, so tam te vsote vsaj 10x
Delo krepa človeka
Za smrt so premije precej nizke, vsota ki jo rabiš je da pokrije kake kredite oziroma še nekaj ekstra odvisno koliko je otrok, se da zelo nizko mesečno premijo doseči dovolj.
Pri zavarovanju za invalidnost, ki zahteva načeloma še večje zneske imaš pa itak stopenjske lestvice, in ne rabiš pretiranih zneskov za precej visoka izplačila če je invalidnost nad 50%.
Skratka zelo poceni lahko to dvoje tveganja pokriješ v Slo(drugje nisem gledal). Če si govoril pa še o kakih zavarovanjih izven tega dvojga se pa strinjam, to so pa sami nategi in se ne splača, torej razna nezgodna in za bolezni in podobno, samo stran.
Pri zavarovanju za invalidnost, ki zahteva načeloma še večje zneske imaš pa itak stopenjske lestvice, in ne rabiš pretiranih zneskov za precej visoka izplačila če je invalidnost nad 50%.
Skratka zelo poceni lahko to dvoje tveganja pokriješ v Slo(drugje nisem gledal). Če si govoril pa še o kakih zavarovanjih izven tega dvojga se pa strinjam, to so pa sami nategi in se ne splača, torej razna nezgodna in za bolezni in podobno, samo stran.
jozerus ::
Bom kar tukaj poskusil.
Otrok pri 17 letih je podedoval 20kEUR.
Rad bi zadevo nekako oplemenitil in mu omogočil nek varen začetek življenja po 25 tem letu.
Torej sprašujem kam dat ta denar da bo varen in čez cca 8 let omogočil neko varnost.
Otrok pri 17 letih je podedoval 20kEUR.
Rad bi zadevo nekako oplemenitil in mu omogočil nek varen začetek življenja po 25 tem letu.
Torej sprašujem kam dat ta denar da bo varen in čez cca 8 let omogočil neko varnost.
energetik ::
Vzajemci, če nimaš se nimaš namena registrirat na nekih tujih brokerjih, sicer ETFji.
Ampak trenutno je zadeva zelo napihnjena in jaz nikamor ne bi vložil trenutno. Morda trenutno v energijo in surovine, en delež. Pa Kitajska+Indija je trenutno tudi doživela manjšo korekcijo. Po 1k v vsakega. Z ostalim bi čakal, da MSCI ACWI (sklad svetovnih delnic) doživi vsaj nekaj korekcije in daj notri po kosih, morda po 1/3 pri vsaki korekciji.
Vsekakor ne daj vsega zneska naenkrat v kakšen sklad, ker večina je trenutno blizu vrha balona.
Se pa trenutno konsolidira zlato, in bo šlo verjetno od nekje konca poletja naprej navzgor. Morda. Če nabaviš 1 unčno zlato ploščico, škodilo ne bo, to bo ravno nekje 8% vsega zneska. Potem bi vrgel morda še 1,5k v BTC pa 1k v ETH, ki bosta po mojem mnenju v naslednjih mesecih začela novo rast.
Ampak trenutno je zadeva zelo napihnjena in jaz nikamor ne bi vložil trenutno. Morda trenutno v energijo in surovine, en delež. Pa Kitajska+Indija je trenutno tudi doživela manjšo korekcijo. Po 1k v vsakega. Z ostalim bi čakal, da MSCI ACWI (sklad svetovnih delnic) doživi vsaj nekaj korekcije in daj notri po kosih, morda po 1/3 pri vsaki korekciji.
Vsekakor ne daj vsega zneska naenkrat v kakšen sklad, ker večina je trenutno blizu vrha balona.
Se pa trenutno konsolidira zlato, in bo šlo verjetno od nekje konca poletja naprej navzgor. Morda. Če nabaviš 1 unčno zlato ploščico, škodilo ne bo, to bo ravno nekje 8% vsega zneska. Potem bi vrgel morda še 1,5k v BTC pa 1k v ETH, ki bosta po mojem mnenju v naslednjih mesecih začela novo rast.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
enemon ::
Vzajemci, če nimaš se nimaš namena registrirat na nekih tujih brokerjih, sicer ETFji.
Vmes ko bo čakal na korekcijo, bo šlo pa 30% gor, potem pa bo korekcija 10%. Kdaj bo na boljšem potem?
Eni čakajo na korekcijo že od 2009 naprej in nekje od takrat nekateri govorijo, da smo v balonu. Lahko si izračunaš, koliko si v tem času s čakanjem na korekcijo izgubil. Delnice pa so tako ali tako večino časa na ATH, saj praviloma na dolgi rok rastejo. In če ti napoveduješ korekcijo, pomeni, da veš več kot trg, ki ima vračunane prihodnje dogodke. Če si tako ziher ali šortaš zdaj?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enemon ()
Vmes ko bo čakal na korekcijo, bo šlo pa 30% gor, potem pa bo korekcija 10%. Kdaj bo na boljšem potem?
Eni čakajo na korekcijo že od 2009 naprej in nekje od takrat nekateri govorijo, da smo v balonu. Lahko si izračunaš, koliko si v tem času s čakanjem na korekcijo izgubil. Delnice pa so tako ali tako večino časa na ATH, saj praviloma na dolgi rok rastejo. In če ti napoveduješ korekcijo, pomeni, da veš več kot trg, ki ima vračunane prihodnje dogodke. Če si tako ziher ali šortaš zdaj?
Not a financial advice.
Meee ::
Isto kot za stanovanja... nekateri že leta čakajo, da cene padejo, ker so kao napihnjene :) vmes so pa za najemnine zmetali več 10 tisoč evrov, cene stanovanj pa v nebo. In če bodo vseeno nekoč malo padle, bodo veselo kupovali, a v resnici si krepko na slabšem, kot če bi kupil prej.
"It's not timing the market, it's time in the market that matters."
Ja, šortam, prodal sem MSCI Europe pa še par drugih, ker so mi od novega leta naredili nekje 10-15% in čakam na korekcijo.Vzajemci, če nimaš se nimaš namena registrirat na nekih tujih brokerjih, sicer ETFji.
Poglej koliko korekcij je že bilo od 2009. Jasno, da je šlo skupno na nov ATH, ampak vmes je bilo 12let. On jih ima samo 8 let na voljo.
Jaz gledam tedenske sveče, ACWI ima zdaj RSI 80. Če se pogleda nazaj, je bil le redko na takem RSI, in praktično vedno je sledilo nekaj korekcije. Govorim o nekih 10-15% korekcije. Zato pravim da bi jaz zdajle malce počakal, govorim o morda 1-3 mesecih in potem vložil. Če pa bi dobro prebral bi videl, da sem napisal, da bi en delež že zdaj dal v surovine+energijo in/ali Kitajsko, to dvoje je že zdaj nekih 10% padlo od pomladnega ATH.
Kar hočem reči je, da si jaz ne upam vržti celotnega zneska, ki je namenjen za varčevanje do 8 let, naenkrat v 1 sklad. Vsaj razporediti na par mesecev, po enakih zneskih.
Ja, šortam, prodal sem MSCI Europe pa še par drugih, ker so mi od novega leta naredili nekje 10-15% in čakam na korekcijo.Vzajemci, če nimaš se nimaš namena registrirat na nekih tujih brokerjih, sicer ETFji.
Poglej koliko korekcij je že bilo od 2009. Jasno, da je šlo skupno na nov ATH, ampak vmes je bilo 12let. On jih ima samo 8 let na voljo.
Jaz gledam tedenske sveče, ACWI ima zdaj RSI 80. Če se pogleda nazaj, je bil le redko na takem RSI, in praktično vedno je sledilo nekaj korekcije. Govorim o nekih 10-15% korekcije. Zato pravim da bi jaz zdajle malce počakal, govorim o morda 1-3 mesecih in potem vložil. Če pa bi dobro prebral bi videl, da sem napisal, da bi en delež že zdaj dal v surovine+energijo in/ali Kitajsko, to dvoje je že zdaj nekih 10% padlo od pomladnega ATH.
Kar hočem reči je, da si jaz ne upam vržti celotnega zneska, ki je namenjen za varčevanje do 8 let, naenkrat v 1 sklad. Vsaj razporediti na par mesecev, po enakih zneskih.
No, 8 let je res precej kratka doba, če misli potem vse naenkrat ven vzeti. Če pa vlagaš na dolgi rok (10 let+) pa je bolj pomembno time in the market kot timing the market. Napovedovati korekcije pa je precej nehvaležna zadeva, saj tudi TA ni povsem zanesljiva v okolju ničelnih obrestnih mer in popandemijskega okrevanja gospodarstva. Just my 2 cents.
jozerus ::
Kaj pa mariuana delnice, (legalni predelovaci) sem zasledil, da so precej podcenjene in bi še bil čas za vstop. V mislih imam cca 20%
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jozerus ()
redtech ::
Kaj pa mariuana delnice, (legalni predelovaci) sem zasledil, da so precej podcenjene in bi še bil čas za vstop. V mislih imam cca 20%
Katere pa gledaš, ko bo čas pravi jih bodo veliki pojedli in to bo naslednji bull za tobacco firme vmes pa ti dajo +8% / leto - anytime. Pomoje je pravi čas in cena za kopičenje MO BTI IMBBY JAPAY :)
svecka ::
vse je nateg in se nikoli ne splača, ker ti vstopne in izstopne provizije poberejo 1/5 denarja ki si ga vložil. Pa ko hočeš predčasno izplačati jok in stok ne moreš. Nateguni da ni večjih, da ne govorim o skladih, ki so šli v stečaj (flexpension).
Več boš imel denarja če boš sam na stran dajal vsak mesec in posebej plačeval posebej zavarovalno polico.
Več boš imel denarja če boš sam na stran dajal vsak mesec in posebej plačeval posebej zavarovalno polico.
Ma štumf pa se bo vsaj mirno spalo.
Ali pa pojdi v kazino in vse daj na rdeče/črno. Boš podvojil ali pa si rekel.. easy come easy go.
Ali pa pojdi v kazino in vse daj na rdeče/črno. Boš podvojil ali pa si rekel.. easy come easy go.
Z € v štumfu ali na banki ne boš nič mirno spal. Morda v blaženi nevednosti, vmes pa ti bo € žrla inflacija. Una taprava, ne uradna.
Mirno bi spal kvečjemu z zlatimi ploščicami "v štumfu". Še bolj pa mirno spim z rednim vplačevanjem v delniške sklade.
Mirno bi spal kvečjemu z zlatimi ploščicami "v štumfu". Še bolj pa mirno spim z rednim vplačevanjem v delniške sklade.
Zaenkrat v svetovni sklad, potem sklad EU delnic, surovine+energija, zdravstvo, Kitajska+Indija. Ker občasno balansiram med njimi.
Ne vem pa če ne bom končal samo z svetovnim skladom + morda surovine za začimbo. Je treba manj mislit, pač ko je padec, vržeš kaj dodatnega notri.
Ne vem pa če ne bom končal samo z svetovnim skladom + morda surovine za začimbo. Je treba manj mislit, pač ko je padec, vržeš kaj dodatnega notri.
Jaz bi bolj spal z € v štunfu. Kar sem vložil je bilo na koncu bolj z izgubo. Ampak dobro, nisem bil verjetno dovolj aktiven na tem področju. Sedaj se pa itak ne grem več.
So pravila preveč spisana v dobro tistega 1%
So pravila preveč spisana v dobro tistega 1%
Vlagati je treba pametno in pravi čas. Jasno da če na blef vržeš vse not in se ob dipu ustrašiš pa vse ven pobereš, lahko močno zgubiš. Ampak pri vseh vzajemcih ti tupijo, da je to dolgoročna naložba, za povprečnega vlagatelja pa je najbolje, če redno mesečno vplačuje (dollar cost averaging).
Se pač tega nisi držal.
No, jaz se z € v štumfu počutim bedno, ker približno vem kaj se z njimi dogaja. Vsak fiat denar iz preteklosti je danes primeren le za podkurit v peči, in tudi $ ter € bosta nekoč taka.
Se pa upam imeti zlate ploščice "v štumfu", ker vem, da si bom z njimi v penziji lahko z njimi kupil približno isto dobrin kot danes, pa vnuki prav tako.
Se pač tega nisi držal.
No, jaz se z € v štumfu počutim bedno, ker približno vem kaj se z njimi dogaja. Vsak fiat denar iz preteklosti je danes primeren le za podkurit v peči, in tudi $ ter € bosta nekoč taka.
Se pa upam imeti zlate ploščice "v štumfu", ker vem, da si bom z njimi v penziji lahko z njimi kupil približno isto dobrin kot danes, pa vnuki prav tako.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Življenjsko zavarovanje-katero? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 26889 (5989) | lolipop2 |
» | Življensko zavarovanjeOddelek: Loža | 8879 (7437) | WhiteAngel |
» | Nategunski zav. posrednikiOddelek: Loža | 9510 (7478) | msjr |
» | Življensko zavarovanje ali kako te nategnit (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 31255 (28598) | Struklio |
» | Življenjsko zavarovanje? Da, ne?Oddelek: Loža | 7157 (6740) | jernejl |