» »

NASA je izbrala tri skupine za razvoj lunarnega pristajalnika

NASA je izbrala tri skupine za razvoj lunarnega pristajalnika

vir: NASA

Pristajalnik National Teama

vir: Spaceflight Now

Dyneticsov pristajalnik ALPACA

vir: Spaceflight Now

SpaceX Starship

vir: Spaceflight Now
NASA - Agencija NASA je objavila tri izbrance v natečaju za razvoj lunarnega pristajalnega plovila v okviru programa vrnitve na Mesec, Artemis. Pogodbe v skupni vrednosti slabe milijarde dolarjev so prejeli Blue Origin, Dynetics in SpaceX, izvisel pa je Boeing.

Američani si še vedno prizadevajo leta 2024 vnovič pristati na Mesecu s človeško posadko, navzlic vsem tegobam zaradi koronavirusa in težavnega razvoja rakete SLS. Zamisel gre takole: dva astronavta, moškega in žensko, bo v kapsuli Orion v vesolje ponesla raketa Space Launch System. V lunini orbiti bi potem prestopili v plovilo za spust na površje našega naravnega satelita. Trenutno še ni jasno, ali bo pri tem sodelovala tamkajšnja vesoljska postaja Lunar Gateway, kajti čeprav je bila sprva predvidena za enostavnejšo logistiko, jo je hitenje letos potisnilo na stranski tir in naj bi jo izkoristili šele za prihodnje misije okoli leta 2028, namenjene stalnejši človeški prisotnosti na Mesecu. Medtem ko sago okoli razvoja SLSa že poznamo, pa je razvoj pristajalnikov še bolj na začetku poti, saj je NASA natečaj za prvo razvojno sodelovanje razpisala šele lanskega septembra. Sedaj so znani trije izbranci.

Največjo vsoto, v višini 579 milijonov ameriških dolarjev, prejme skupina National Team pod vodstvom Bezosovega Blue Origina, v kateri so še težkokategorniki Lockheed Martin, Northrop Grumman in Draper. 253 milijonov dolarjev dobi grupa okoli Dyneticsa, v kateri je množica podizvajalcev, med katerimi je največji Sierra Nevada Corporation. Na koncu si je 135 milijonov priboril tudi SpaceX, z lunarno različico svojega plovila Starship, prirejeno za spust na mesečevo površje, ne pa tudi vrnitev na Zemljo. Nasin šef Jim Bridenstine ob tem poudarja, da pripojene vsote ne izražajo preferenc do ekip, temveč so odrejene glede na njihove razvojne potrebe. Pogodbe veljajo za desetmesečno obdobje pospešenega razvoja in predvidoma februarja 2021 bo agencija izbrala eno ali dve skupini, ki bosta delo nadaljevali. Najočitnejši osmoljenec je pri vsem Boeing, ki je lani prav tako objavil svojo ponudbo, a ga med zmagovalci ni. Očitno se je razvpita aeronavtična družba spričo kopice polomij v zadnjih letih naposled Nasi zamerila dovolj, da ji je agencija obrnila hrbet.


Trojica zmagovalnih ekip ima precej različne principe tako vzletanja z Zemlje kot Lune. Kakor pravi Bridenstine, si NASA s tem zagotavlja čim širše polje možnih tehnoloških rešitev, ki bodo nemara uporabne tudi v primeru, ko neko moštvo ne bo izbrano. Blue Originova ekipa ima najbolj konvencionalno zasnovan projekt, podobnega Apollovim, z enkratno uporabnim plovilom. Bezosovo podjetje bo v svoji skupini zadolženo za izdelavo pristajalnega modula, Lockheed Martin za dvižnega, Northrop Grumman za prestopnega; plovilo bo v vesolje poletelo na Blue Originovi raketi New Glenn. Dyneticsov pristajalnik ALPACA bo modularen: njegove tanke za gorivo bo mogoče oddvojiti in v orbito pošiljati ločeno, zato bo del za posadko večkratno uporaben. Z Zemlje bi poletel na ULAjevi raketi Vulcan. SpaceXov Starship bi v vesolje ponesla raketa Falcon Super Heavy, nakar bi lahko večkratno pristajal in vzletal na Luninem površju.

1 komentar

LightBit ::

Dynetics mi je najbolj všeč.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SpaceX bo vozil tovor na lunarno postajo Gateway

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
84032 (2932) Aggressor
»

Orion bi morda lahko letel do Meseca na komercialni raketi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
206347 (4754) 7982884e
»

Naslednjo pot na Luno bo izpeljalo zasebno podjetje

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
135196 (2641) zmaugy
»

SpaceX izstrelil vojaški satelit, ki je izginil

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
268909 (5425) Cervantes

Več podobnih tem