» »

SpaceX bo vozil tovor na lunarno postajo Gateway

SpaceX bo vozil tovor na lunarno postajo Gateway

vir: NASA
NASA - Agencija NASA je SpaceXu dodelila prvo pogodbo za dostavo tovora na vesoljsko postajo Lunar Gateway, ki bo krožila okoli Meseca in bo ključna za postavitev trajnih človeških postojank na Zemljinem naravnem satelitu.

Američani s programom Artemis teoretično še vedno želijo oditi s človekom nazaj na Luno v letu 2024. Toda še preden je pandemija Covid-19 pred tedni povzročila začasno zaprtje več vesoljskih centrov in s tem možnost za uspeh skrčila povsem na minimum, je bilo jasno, da bo šlo zaradi kaotične gradnje tehnike zelo na tesno - če sploh. V začetku marca so v Nasi po eni vnovičnih revizij načrtov sklenili, da se vsaj pri prvi hitropotezni vrnitvi na Mesec ne bodo več izključno zanašali na postajo Lunar Gateway, ki jo nameravajo vtiriti v Lunino orbito kot eno od točk potovanja. Razlog je v rezanju vseh mogočih delov programa, ki bi lahko povzročili zamude. Se pravi: sedaj želijo z astronavti na Mesecu pristati kar neposredno, brez izdatnejših akrobacij v Mesečevi orbiti, čeprav tehnično še ni jasno, kako bodo to izvedli, ker tudi dokončnih načrtov pristajalnika še nimajo.

To je Lunar Gateway na videz potisnilo na stranski tir, kar ne vliva optimizma zunanjim sodelavcem. Nemara so ravno zato, da bi potrdili svoje zaupanje v postajo, pri Nasi sedaj objavili sklep o dodelitvi pogodbe SpaceXu za tovorni promet nanjo. Natečaj za dejavnost z uradnim imenom Gateway Logistics Services (GLS) so sicer objavili lanskega avgusta in Muskovo vesoljsko podjetje se je nanj prijavilo s tovorno kapsulo Dragon XL, ki bi jo v vesolje ponesla raketa Falcon Heavy. Priložena Nasina grafika je pravzaprav prva znana podoba Dragona XL, ki je izpeljanka običajnega Zmaja, s katerim vozijo tovor na ISS, in kaže doslej neznačilno valjasto obliko. Kapsula bo imela nosilnost "dobrih pet ton", poleg tega bo namenjena tudi odnašanju odpadkov s postaje, in sicer z zgorenjem v Zemljini atmosferi. Zahteve programa pravijo, da bo na Gateway priklopljena od šest do dvanajst mesecev in bo morala zagotavljati tudi prostor za delno izvajanje raznih dejavnosti astronavtov, ne le tovorno zmogljivost.

V Nasi predvidevajo dva izvajalca tovornega prometa na Lunar Gateway, zato bo SpaceXovi sledila še ena pogodba. SpaceX ima z njo zagotovljeni dve dostavi; koliko denarja točno si lahko obeta iz tega naslova, pa še ni povsem jasno, saj ta hip poznamo zgolj vsoto za ves program GLS: 7 milijard ameriških dolarjev za dobo petnajstih let. Objava je tako pomembna predvsem z vidika, da je postaja Lunar Gateway še vedno ključni del gradnje trajnejših človeških naselbin na Mesecu, če je že ne bodo uporabili pri šprintanju na to sivo zaplato kamenja.

8 komentarjev

7982884e ::

Gateway je kljucna stvar za trajnost teh misij, sicer bo kot omenjeno slo samo za posamezne "sprinte"

BigWhale ::

Hmm, nisem cist preprican. Gateway v orbiti Lune nima nekega smisla. Mogoce edino kot experiment v stilu: "dejmo pogledat, ce mamo lahk posadko nekje kjer ne moremo v slabem dnevu prit do njih".

Drugace je pa tak gateway cisto dovolj v orbiti okrog Zemlje. Vozit tovor in gorivo do Lune nima smisla, je boljs, ce ga pustis tle v orbiti, ker ga tko al tko rabis tukaj.

Invictus ::

Oba gatewaya bi morali imeti, enega na Luni, enega okoli Zemlje.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

antonija ::

Jebediah Kerman would be proud to serve as the first Lunar Gateway commander.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

BigWhale ::

Gateway na Luni je smiselen samo za pristanke na Luni. Za vse ostalo je brez veze. Zdej, a imamo tolk dela na Luni, da rabmo gateway, pol je smiselen, ce je pa destinacija Mars, pol je pa mal brez veze. :)

bedarija ::

BigWhale je izjavil:

Hmm, nisem cist preprican. Gateway v orbiti Lune nima nekega smisla.


gateway je dobra zamisel ker trenutno če iztreliš raketo na luno se bo ta raketa vtirila v lunino ekvatorialno orbito, ker bi bilo recimo za polarno orbito potrebnega preveč goriva in je praktično trenutno nemogoče. z lunar gatewayem bi lahko raketa naredila postanek, nato pa se vtirila v veliko več možnih orbit. če pogledaš trenutne pristanke so vsi v dokaj ozkem pasu.

sicer pa možnost da kdaj do luanr gatewaya pridemo vsakič manjša. NASA ga je že zamaknila, prav tako pa, ko bomo enkrat spet pristali na luni in obkljukali ta dosežek se bo zanimanje in financiranje za nadaljni razvoj zmanjšalo. enrkat na luni pristat je kul, 5x + postaja v lunini orbiti, meh.

Ang3lo ::

Postaja bo enkrat koristna v točkah L4 ali L5: hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/Mechanics/lagpt.html . To je, ko bo enkrat rudarjenje in 3D tiskanje toliko razvito, da nam ne bo treba stvari graditi na Zemlji in zapravljati na tone goriva za premagovanje atmosfere in gravitacije (razen za občasne človeške posadke). Da pridemo do tja, je pa za začetek tudi postaja okrog Lune čisto ok.

Aggressor ::

en CRISPR na dan odžene zdravnika stran


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SpaceX bo vozil tovor na lunarno postajo Gateway

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
83980 (2880) Aggressor
»

Lunar Gateway

Oddelek: Znanost in tehnologija
131609 (984) AvtoR
»

Orion bi morda lahko letel do Meseca na komercialni raketi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
206238 (4645) 7982884e
»

Orion Flight Test - danes 13.05

Oddelek: Znanost in tehnologija
349954 (8946) PrimozR

Več podobnih tem