» »

Apple v najbolj nenavadnem četrtletju z rahlo rastjo prodaje

Apple v najbolj nenavadnem četrtletju z rahlo rastjo prodaje

Slo-Tech - Apple je v prvem letošnjem četrtletju kljub epidemiji koronavirusa beležil rast prihodkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, so sporočili iz Cupertina. Ustvarili so 58,3 milijarde dolarjev prihodkov, kar je slab odstotek več kot lani. Ob tem so ustvarili 11,2 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je tri odstotke manj kot leto poprej. Zaradi lanskega odkupovanja lastnih delnic pa je dobiček na delnico celo zrasel za slabe štiri odstotke. Apple ob tem poudarja, da so učinki koronavirusa vplivali na rezultate zgolj del četrtletja in ne vse tri mesece.

Na Kitajskem, kjer je virus udaril najprej in kjer ima Apple večino proizvodnih kapacitet, je prodala padla za milijardo dolarjev na 9,5 milijarde dolarjev. Največ prihodkov sicer Apple ustvari v Severni in Južni Ameriki, kjer je s 25,5 milijardami prihodkov prodaja ostala enaka, ter v Evropi, kjer so beležili 10-odstotno rast na 14,3 milijarde dolarjev. Levji delež še vedno prispeva iPhone, in sicer 29 milijard dolarjev, preostanek pa odpade na Mac (5,3), iPad (4,3) in druge naprave (6,3). Apple je posebej vesel dejstva, da prodaja storitev raste in da je s 13,3 milijardami dolarjev dosegla rekordno vrednost.

Nekoliko se je zmanjšala finančna blazina podjetja, ki je upadla na 40 milijard dolarjev. Toliko ima podjetje denarja, poleg tega pa še 54 milijard dolarjev (večinoma kratkoročnih) vrednostnih papirjev. Izvršni direktor Tim Cook je dejal, da zaradi nejasnih razmer ne bodo podajali ocen za tekoče četrtletje. Prve ocene za minulo četrtletje, preden smo vedeli za covid-19, so na primer načrtovale 63-67 milijard dolarjev prihodkov, a je sedaj že 58,3 milijarde dolarjev velik uspeh. Cook je pojasnil, da so februarja beležili ogromen padec, potem pa so konec marca in v aprilu razmere začele kazati navzgor. Dodal je, da česa takšnega še niso videli in da upajo, da se ne bo ponovilo.

4 komentarji

Val202 ::


Ob tem so ustvarili 11,2 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je tri odstotke manj kot leto poprej


OMG, Tim! Quick! Odpusti 5000 ljudi v ZDA in zmanjšaj plačilo kitajčkom, ki sestavljajo novi, "poceni" iPhone SE 2. To moraš nadoknaditi, because capitalism!

Masamune ::

Max pol leta ali leto še in adijo Apple.
lp, j

MrStein ::

Obligatory: "Apple bo kmalu propadel!"

:D
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

rabelj5 ::

komaj čakam da vse to propade


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoftove delnice presegle rekord iz leta 1999

Oddelek: Novice / Rezultati
139128 (7665) next3steps
»

Applov dobiček padel, delnice prav tako

Oddelek: Novice / Rezultati
178285 (6818) aerie
»

Apple s padcem dobička

Oddelek: Novice / Rezultati
186388 (5096) Tilen

Več podobnih tem