» »

Spremljanje cen nepremičnin v Sloveniji

Spremljanje cen nepremičnin v Sloveniji

bhfg ::

Obstaja kakšen graf/indeks, kjer bi se dalo spremljati cene nepremičnin za Slovenijo in Evropo? Hvala!

m0LN4r ::

Jaz bi to tudi imel, ampak v grobem cene gredo na dolgi rok gor.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

bhfg ::

m0LN4r je izjavil:

Jaz bi to tudi imel, ampak v grobem cene gredo na dolgi rok gor.


Seveda, vseeno pa me zanima bolj podrobno spremljanje nepremičninskega trga.

atubbuta ::

Zelo zanimiva in pametna ideja, ampak žal tega ni.

Z lahkoto bi to naredila spletna stran nepremičnine.net Narediti bi morali algoritem, ki bi iz ponudb računal povprečje. Drugo pa je realnost (promet). Ta podatek bi bilo pa težje dobiti. Bi bilo pa zelo zanimivo primerjati razliko v ceni enega in drugega, baje je več kot 10% razlike. Potem bi pa bilo zanimivo tudi primerjati med sabo različne regije.
:)

m0LN4r ::

KlikBolj podrobno? Mislis kot neka nepremicninska agencija? Ki jih ima posortirane se glede na selo/vas/vecja/vas/mesto/regija ?

Te podatki so malo tak tak. Jaz sem gledal povp. ceno na kvadrat nepremicnin za nemcijo. Pol pa ko gres v to podrobno (na dejanski teren oz. bajto) je pa lahko odstopanje tako veliko, da si s tistimi cenami lahko rit zbrises.
Recimo cena med Münchnom in Berlinom bo zelo drugacna. Potem se podrobeneje, recimo v Landshutu v (majhnem mestu) so stanovanja drazja od predmestja Münchna. Potem 20-30km od mesta ob avtocesti v razviti vasi enako drago kot v mestu. 30km v drugo smer, manjsa vas, nobene avtoceste, vlaka, prakticno ful cenej.
So to novogradnje? Privat oglasi? Hise na kljuc? Vrstne hise.

Potem je tu se drug faktor, kot zena pravi. Ce zida 2 nadstropno mal vecjo bajto bo na kvadratni meter cenejse, kot ena mala enonadstropna, bo pa vseeno 2 nadstropna veliko drazja.

Potem odvisno od materialov. Lahko postavis "fertighaus" za 480k ali pa se gres fancy izberes malo boljse materiale, malo tu, malo tam in si brez pomisleka nad 600k z samo malo boljso izbiro materialov oz. kvalitete pri gradnji.

Eno ulico nizje, so prodajali 40 let staro bajto za 380k, za 400k pa dobis bajto na kljuc ob zeleznici. Okna iz casov DDR, streha pada dol, parket ze vjugast, znotraj pa bajta kot iz orientalske restavracije.
Pa sma cakala 3 mesce da gre cena dol, cisto vsak bi rekel, da je to podrtija in ni vredno vec kot polovico te cene.
No in je 4. mesec ze blo prodano in so zaceli obnovitvena dela. Na sprehodu vprasam sosede, pa so rekli, ja oni tut niso mogli verjeti za kaksno ceno se je prodalo, ampak lastnik je rekel:
- tu nimas v blizini hrupa, lahko si 200m med avtocesto in zeleznisko postavis novo ali pa si na drugi strani 1km vstran od tega.
- 5 minut pes pa imas, solo, vrtec, banko, minipark, igrisce, naravo, bankomat, restavraciji, frizerja, mehanika, trgovino
- si v umirjeni coni 30
- imas veliko parcelo, ki zraven bajte pride.

Potem sva bla z sodelavcem (romun) pri ceski meji gledat eno bajturino, isto velika pa samo 100k (ebay), prodajalec (romun). Ko sta se spoznala, da sta oba iz tam dol, mu pove:
cuj po pravic, prste vstran, to pa ono pa tisto vse je v kurcu, pa noces vedet kaksen folk tu ob meji zivi, sami svercerji z drogami orozji, kurbami itn.
Pika na i, za nama pride mlad nemski par. Midva se obrnema in grema, pol pa slisiva, ja cena 200k (na svoji strani za agencijo) stanje ni najboljse, se pa da to en, dva, tri popravit, to pa ono se zdrzi najmanj 10 let. Samo kozmeticni popravki na fasadi. Lepa narava, okolica, blizu ceskih term, poceni shoping cez mejo...
Skratka SVASTA !

Realnost trga je nekaj povsem drugega. Tudi v Sloveniji, pejt malo privat oglase gledat v vrstem redu: -> Pomurje vas, Pomurje mesto Lendava, Murska, Celje, Maribor, okolica ljubljane. Potem pa za piko na i poglej privat cene nepremicnin pri avstrijski meji blizu Graca naprimer ali na oni strani meje, kjes so itak slovenci.

Ali pa nek vikend bogu za hrbtom, da imas do civilizacije 15 minut voznje z avtom, en vikend bo sigurno nerealno 2x drazji od drugega na istem "bregu"
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

dasf ::

GURS izdaja letna in polletna poročila trga napremičnin: https://www.mvn.e-prostor.gov.si/poroci... na voljo pa so tudi podatki o vsaki prodani nepremičnini http://prostor3.gov.si/ETN-JV/

bhfg ::

@m0LN4r: Bolj me zanima povprečje cen nepremičnin, ki so se prodale v celotni državi, recimo, vsak mesec. Kot nek indeks, ki spremlja povprečne cene nepremičnin v Sloveniji, glede na katerega bi se dalo predviditi prihodnje trende. Podobno kot je S&P za ameriške delnice, le da bi tukaj šlo za nepremičnine v Sloveniji. Nekaj podobnega kot si ti objavil in tole v priponki.



To, kar je @atubutta predlegala je tudi super ideja, da bi spremljali cene nepremičnin na spletnih portalih v primerjavih z indeksom, ki sem ga zgoraj omenil.

Glede na ta članek, ima te podatke očitno statistični urad, ampak bi blo fajn dobiti to v grafični obliki in bolj pogosto posodbljeno. https://english.sta.si/2746322/housing-...

^^^ edit: me je ravno dasf prehitel pri tem, očitno GURS izdaja to na pol leta in eno leto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bhfg ()

m0LN4r ::

Ja ampak kaj bos predvidel, na kako dolgi ravni?
Hipoteticno, lahko da bo povprecje v Sloveniji slo malenkost dol. Tvoja zazeljena hisa, na zeljeni lokaciji se pa bo podrazila.
Potem je tu se drug faktor, neves razmerja med ponudbo in povprasevanjem.
Tako kot pri bilokaterem grafu, trend je odvisen kako fejst povecas graf, povecas prevec bos videl padce, gledas na 10 let nazaj vidis da je vse drazje, lahko da se drugo leto ne bo nic spremenilo, cez dve leti pa skoci zaradi XY krize, virusa gor.
Padci so pa vedno kratkotrajne narave, ki jih zamudis. Vojn, pa takih gromozanskih kriz kot nekoc ni.

Skratka ti ti podatki ne pomagajo dosti "privat" ce se niti nimas izbrane lokacije, kje bi kupoval nepremicnino.
V 10 letih lahko postane nek kraj zelo interesanten, drugje pa nek kraj propade, ker zaprejo tovarno od katere so bili vsi odvisni.


Ajde malo za zanimivost, cene nepremicnin za mesto veliko 60k prebivalcev, kaj bi bila tvoja prognoza?
Potem ti pa poiscem primer, kjer se je zgodilo nasprotno.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

novo vrednotenje nepremičnin (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14824675 (19659) buttcrack
»

Hiše se prodajajo precej hitro...

Oddelek: Loža
4911281 (7750) PreviousUser
»

Znižana stanovanja (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20146788 (39308) solatko

Več podobnih tem